Jumalan olemuksesta

Yksitoinen

Sellainen käsitys, että Jumala on Henki, - henkipersoona tai kaikkialla läsnä oleva kosminen äly -, herättää kysymyksiä vailla tyydyttäviä vastauksia. Jos hän on henkiolento ilman fyysistä olemusta, miksi hän loi meidät fyysisiksi olennoiksi? Miksi me emme ole tässä ja nyt henkiolomuodossa? Mikä tarkoitus tällä kaikella olisi? Miksi Jeesuksen täytyi aikaansaada ylösnousemus itselleen ja meille? Miksi tarvitaan fyysinen olemus taivaassa? Miksi kuoltuamme ja tuomion jälkeen henkemme ei voisi mennä sellaisenaan taivaaseen ja olla onnellinen henki Jumalahengen luona?

Jos Jumala olisi vain henkiolento, niin silloin hänen henkiolomuotonsa olisi onnentäyteyden tila. Miksi hän rankaisisi meitä pidättämällä meiltä tuon onnentäyteyden tilan tekemällä meistä ruumiimme vankeja tämän elämän jälkeenkin? Eikö hän olekaan rakkaus? Vai onko ylösnousemus pelkkä vitsi? Jos taas meidän tuleva tila fyysisessä ylösnousemusruumiissa olisi onnentäyteyttä, niin kuinka henkiolento Jumala voisi olla Jumala, kun hän pidättäisi itseltään tuon onnentilan täyteyden, tyytyen vähäisempään henkiolomuotoon?

Jos Jumala olisi vain henkiolento, niin mikä ”kirous” olisi siinä, etteivät Lusifer ja häntä seuranneet henget saa koskaan fyysistä ruumista; hehän olisivat samanlaisia olomuodoltaan kuin Jumalakin eli henkiolentoja? Kuitenkin Jumala ilmaisi Lusiferille Eedenin puutarhassa vertauskuvallisesti, että toisin kuin jopa eläimet, Lusifer, vaikka kuinka maassa madellen tomua söisi, hän ei saa koskaan ”tomumajaa” eli fyysistä ruumista (Ks. 1. Moos. 3:14)!
Tässä maassa matelemisen ja tomun syömisen vertauskuvallisuudessa ilmenee sekä fyysisen tomumajan haluttavuus, että sitä vaille jäämisen menetyksen suuruus. Tätä vielä korostaa tilanne, jossa riivaajahenget pyysivät Jeesukselta saada mennä sikoihin, kun he tiedostivat Jeesuksen aikomuksen ajaa heidät pois heidän riivaamasta miehestä. He pitivät sikojenkin ruumista parempana kuin olemista ilman ruumista (ks. Mark. 5:2-13). Henkiolomuoto näyttäisi siis olevan vähemmän tavoiteltava tila kuin fyysinen olomuoto, kuinka Jumala voisi näin ollen olla vain henkiolento?

Ei siis mikään ihme, että evankeliumin täyteyden palauttamisen aloittaneessa tapahtumassa, Isän Jumalan ja Jeesuksen Kristuksen ilmestyessä Joseph Smithille, hänelle puhunut Persoona sanoi silloin olemassaolevien uskontojen uskontunnustusten olevan ”iljettäviä hänen silmissään” - niissä kun on riistetty Jumalalta hänen identiteettinsä oleellinen piirre; fyysinen olemus! Ja sen myötä myös oikea ymmärrys meistä itsestämme ja kuolevaisen olemassaolomme tarkoituksesta!

Luonnollisestikaan monet ihmiset eivät kyseenalaista Jumalan olevan henki, kun heille tarjotaan suht helppoa pääsyä taivaan autuuteen ja samalla vapautumista tämän elämän ankaruudesta, koska sellaisen rinnalla Jumalan olemuksella ei ole heille juurikaan merkitystä.

Vaikka mormoneilla ei ole täyttä käsitystä Jumalasta, heillä on kuitenkin hänestä kolme näkemystä, jotka antavat perustellut vastaukset moniin, myös edellä esiin nostamiini kysymyksiin. Perusta suhteellemme Jumalaan on siinä, että hän on meidän henkiemme todellinen Isä, ei mikään kuviteltu tai vertauskuvallinen, vaan kirjaimellinen Isä! Toinen näkemys; hänellä on vaimo, joka luonnollisesti on meidän henkiemme Äiti! Kolmas näkemys; Jumalalla on fyysinen, erottomattomasti hänen persoonalliseen henkeensä yhdistetty lihaa ja luuta oleva ruumis, samoin on henkiemme Äidillä. Näistä seuraa, että Jumala-suhteemme on todellinen Isä-lapsi-suhde, johon liittyy luonnostaan ja Isän toiveena oleva perijäksi tulemisen mahdollisuus, mikä tarkoittaisi samankaltaista elämää kuin hän elää. Osana sitä on fyysisen ruumiin saaminen, koska Jumalallakin on fyysinen ruumis (syy fyysiseen luomiseemme ja ylösnousemukseen) ja avioliiton solmiminen, koska kukaan ei voi elää yksin sellaista elämää, jota Isä Jumala ja Äiti elävät kaksin. Tietenkin tämä kuolevaisuus on jokaiselle samalla myös uskon ja kuuliaisuuden koetus.

Nämä peruskäsityksemme Jumalasta ovat muuttumattomia eli tiedämme minkälainen Jumalamme on, siitä huolimatta mitä vaiheita hänellä mahdollisesti on ollut, onko hän taustaltaan ”korotettu ihminen” vai ei.

109

774

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yksitoinen

      Koska Jumala ei ole nähnyt tarpeelliseksi antaa riittävästi tietoa hänen itsensä mahdollisesta kehityskaaresta ihmisestä Jumalaksi eikä sillä ole merkitystä suhteellemme häneen, näkemystä ei ole kanonisoitu kirkon opiksi. Kaksipisteto:n iloksi esitän kuitenkin oman käsitykseni aiheesta.

      Tietääkseni Joseph Smith kertoi havainneensa mm. niistä papyryksista, joista hän käänsi Aabrahamin kirjan näkemyksen, jonka hän ilmaisi kysymyksenä: ”Missä on milloinkaan ollut poika ilman isää? Ja missä on milloinkaan ollut isä, joka ei ensin ole ollut poika?” Toisin sanoen, Isä Jumala on itse ollut ensin poika, ja jos hän on ollut poika, hänellä täytyy olla isä, jonka taas on täytynyt ensin olla poika, jne. Tätä ”kerää” voi purkaa loputtomiin, eikä koskaan tule päätä näkyviin. Jeesus sanoi: ”... ei Poika voi tehdä mitään omin neuvoin, hän tekee vain sitä, mitä näkee Isän tekevän. Mitä Isä tekee, sitä tekee myös Poika. Isä rakastaa Poikaa ja näyttää hänelle kaiken, mitä itse tekee. ...Niin kuin Isä herättää kuolleet ja antaa heille elämän, niin antaa myös Poika elämän kenelle tahtoo” (Joh. 5:19-21). Ymmärtääkseni tämän kohdan tulkintana Joseph Smith esitti ajatuksen, että Jeesus sai nähdä näyssä, kuinka Isä on ollut Pojan -roolissa oman Isänsä lasten Lunastajana eli saanut aikaan ylösnousemuksen ja pelastuksen heille, niin kuin Jeesuksen tuli saada ne aikaan meille. Isä Jumalamme olisi siis tämän näkemyksen mukaan ollut ihmisenä jonkun maan päällä vastaavasti kuin Jeesus tämän maan päällä. Hän ei siis ole ollut meidän kaltainen syntinen ihminen vaan Jeesuksen kaltainen synnitön Jumalan Poika. Tällainen mahdollinen jumalten ketju ei olisi yksinomaan lunastajien ketju vaan loputon sukupuu, koska myös meidän elämämme tarkoitus on valmistautua, jos haluamme olla kuuliaisia Jumalalle, tulemaan hänen kaltaisekseen. Niinpä selestisen valtakunnan korkein kirkkaus eli korotus on ”iankaikkinen elämä” erityisesti siinä mielessä, että voi aikaan saada elämää iankaikkisesti. Toisin sanoen, mies ja vaimo, jotka saavat korotuksen, voivat saada henkilapsia ja tulla jumalaksi heille, työskentelemällä heidän kuolemattomuuden ja iankaikkisen elämän toteuttamiseksi.

      Raamatussakin, kun Jeesus sanoi olevansa yhtä Isänsä kanssa, juutalaiset aikoivat kivittää hänet jumalanpilkasta, sillä heidän mielestään hän teki itsensä Jumalaksi, vaikka oli ihminen, jolloin Jeesus kysyi heiltä: Eikö teidän laissanne sanota: Minä sanon; te olette jumalia? Niitä, jotka saivat Jumalan ilmoituksen, sanotaan siis jumaliksi, eikä pyhiä kirjoituksia voi tehdä tyhjäksi. Isä on minut pyhittänyt ja lähettänyt maailmaan. Kuinka te voitte väittää minun pilkkaavan Jumalaa, kun sanon olevani Jumalan Poika?" (Joh. 10:34-36; ks. myös Ps. 82:6). Jos ihmistä, joka on kuolevaisuudessa ja joka saa Jumalalta ilmoitusta, sanotaan noissa ilmoituksissa "jumalaksi", niin mitä se voi muuta tarkoittaa kuin hänen uskollisuutensa lopullista "palkkaa" eli Jumalan kaltaisen elämän ja ilon täyteyden saamista. Samaa mielestäni Jeesus tarkoittaa Ilmestyskirjassa, sanoessaan kirjoittavansa siihen "joka voittaa" Jumalan nimen (ks. Ilm. 3:12). Tavallaan siihen "joka voittaa" kiinnitetään kuin nimikyltti, jossa lukee "jumala". Tällaisen osan saavat palvelevat silti itse ikuisesti Isää Jumalaa ja Kristusta Jumalanaan.

    • kaksipisteto

      1.Moos. kirjan käärme on käärme eikä paholainen, sen rangaistus tarinassa oli että joutui matelemaan ja syömään tomua "Toisin kuin muut eläimet , karja ja pedot, sinun on madeltava vatsallasi ja syötävä maan tomua niin kauan kuin elät."
      Jos Raamattuun uskotaan, sen jumala on antanut tarpeeksi tietoa itsestään:hän on henki , on aina ollut jumala ja on luonut kaiken ja sanoo vielä senkin että hänen sanansa ovat totta ja niihin voi luottaa.
      On selvää että mormonien ei tarvitse noin uskoa koska heillä on eri uskonto, eri jumala, ja eri ilmoitukset .Sitä vain en ymmärrä että miksi mormonit ovat jatkuvasti raamatun ilmoitusten kimpussa miksi ne heitä niin kovin häiritsevät En tiedä mitään muuta uskontoa joka toimisi noin .
      Olemme tässä oliomuodossa koska olemme maan päällä syntynyt ja kehittynyt laji , olemme yksi kädellinen nisäkäslaji . Kyllähän jumalat voi kuvitella samanlaisiksi kuin niiden uskottiin olevan ennen Israelia ja sen uskontoa ja sen perusteella syntynyttä kristinuskoa: ruumiillisiksi, naiviksi, lisääntyviksi, jossain paikassa asuviksi ja kuten profeetta Elija totesi kakkiviksikin ja voi yrittää siihen uskomukseen paluutakin kuten mormonismi tekee , mutta mormonien epärehellisyys on outoa, he eivät suostu myöntämään että vaikka he uskovat kuten pakanat, niin Raamattu ei niin opeta.
      Raamattu ei missään sano ihmisiä jumaliksi vaan että olemme "tomua ja tuhkaa".

    • Selkeyttä

      Kiitos perusteellissta kirjoituksesta! Kunpa se luettaisiin ymmärtävällä mielellä!

      • kaksipisteto

        Ehkä jo lopulta kerrot perustellusti kuka on mormoniuskonnon jumala , se jota te mormonit palvotte ja jolta odotatte luvattuja palkintoja, jumaluutta ja omaa planeettaa. Selväksi on tullut ettei hän ole henkiolento, vaan on ruumiillinen, hänellä on vaimo, hän ei ole aina ollut edes jumalakaan eikä ole kaiken luoja eli jos hän joskus ilmottautuu teille, hänellä on nuo rajoitukset vaikka hän lopulta ei olisikaan Follet -puheen Korotettu ihminen.
        Utahissa jossa on uskontonne pääpaikka ja johtokeskus, on varmaan jokin osoite josta saa varmat tiedot opistanne , joten antaisitko sähköpostiosoitteen jossa vastataan kysymykseen jumalastanne. Loputon kiertely ja kaartelu kyllästyttää.


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        Ehkä jo lopulta kerrot perustellusti kuka on mormoniuskonnon jumala , se jota te mormonit palvotte ja jolta odotatte luvattuja palkintoja, jumaluutta ja omaa planeettaa. Selväksi on tullut ettei hän ole henkiolento, vaan on ruumiillinen, hänellä on vaimo, hän ei ole aina ollut edes jumalakaan eikä ole kaiken luoja eli jos hän joskus ilmottautuu teille, hänellä on nuo rajoitukset vaikka hän lopulta ei olisikaan Follet -puheen Korotettu ihminen.
        Utahissa jossa on uskontonne pääpaikka ja johtokeskus, on varmaan jokin osoite josta saa varmat tiedot opistanne , joten antaisitko sähköpostiosoitteen jossa vastataan kysymykseen jumalastanne. Loputon kiertely ja kaartelu kyllästyttää.

        Tä'stä selviää paljon muutakin uskonnostamme:
        http://www.mormonit.fi/


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Tä'stä selviää paljon muutakin uskonnostamme:
        http://www.mormonit.fi/

        Ei selvinnyt ja miten olisikaan voinut selvitä kun et sinäkään osannut vastata.


    • samarin

      Jos meillä on korotettu Äiti korotetun Isän lisäksi, miksi kirkon pyhät kirjoitukset vaikenevat tästä asiasta? Joseph Smith ei jättänyt jälkeensä yhtäkään ilmoitusta asian tiimoilta. Mormonin kirja vaikenee Äidistä yhtälailla kun se vaikenee fyysisen ruumiin omaavasta jumalastakin. Edes egyptiläisten papyrusten hieroglyfit eivät innoittaneet Smithiä tarinoimaan fyysisestä Taivaan Äidistä.
      Temppelissä, jos missä, luulisi olevan oivallista ilmoittaa tämä salattu totuus. Seremonia kuitenkin vaikenee täysin Korotetun Naisen olemassaolosta. Kun jumalolento Mikaelille luodaan ruumis maailman järjestelyn jälkeen toimii Aadamin luojina Isä ja Poika, kaksi miestä.

      Miksi fyysinen Äiti, synnyttää henkilapsia vaikka siittäjänäkin on toiminut fyysinen Isä? Eikö kukin laji tuotakaan kaltaisiaan jälkeläisiä?

      Jos meillä on jumalataräiti, miksi naiset eivät saa kättenpäällepanon kautta pappeutta ja valtuutta siunata lapsiaan ja kastaa ja konfirmoida , siunata ja jakaa sakramenttia ja toimittaa sairaiden voitelua? Jos korotettu nainen on jumalataräitimme, mikseivät hänen tyttärensä saa pappeuden valtuutta ja voimaa? Onko korotetun naisen rooli vaieta ja siivota ja järjestellä selestistä valtakuntaa paluujuhlia varten?

      Vielä lyhyt kommentti noihin "muuttumattomiin" peruskäsityksiin jumalasta: vuoden 1835 Oppi ja Liitot kirjan opillisessa osiossa on mukana luentoja uskosta. Niiden mukaan Isällä on henkiruumis ja Pojalla fyysinen. Jos siis joku "riisti" "Jumalalta hänen identiteettinsä oleellisen piirteen; fyysinen olemuksen" niin sen teki Smith kumppaneineen kirkon ensimmäisellä vuosikymmenellä.

      • kaksipisteto

        Raamatussa jumala on henkiolento ja ruumiillisia pakanajumalia ja niiden palvontaa kutsutaan iljettäväksi, mutta nyt Smith itse on sekoillut myös siinä millaista jumalaa seurajilleen tarjoaa. Ei ihme etteivät mormonit tiedä tai ainakaan virallista omaa jumalaansa, monet asiat joista jää kiinni voi selittää pois .Abrahamin kirjan, DNA löydöt ym ,mutta ei väärin valittua jumalaa . Parempi kuin pitää koko jutun avoimena ja rivimormonit saavat keksiä itse lisää ominaisuuksia ja selityksiä oletetulle jumalalleen , mutta kirkko voi tarvittaessa selittää että keksinnöt eivät ole ilmoitusta, vaan jotain oppia vain tai ihmisten omaa ajattelua.


      • Yksitoinen

        Pitäisihän sinun Samarin tietää, että nykymaailmassa tasa-arvolla pyritään sukupuolten häivyttämiseen, kun taas Kristuksen kirkossa tasa-arvo on sukupuolten keskinäistä riippuvuutta pelastumisessa. Pelastuksen täydet siunaukset voi saada vain mies ja nainen yhdessä.

        Maailmassa, ja uskontojenkin parissa vallinneen naisten alistamiskulttuurin juuret ovat mm. Eedenin tapahtumien väärin ymmärtämisessä. Yleisesti ajatellaan, että Eeva lankesi ja houkutteli Aadaminkin syömään kiellettyä hedelmää, joten nainen on varsinainen syypää.
        Oikeampi tulkinta on, että Eeva oli ennaltavalittu tuohon tehtävään; avaamaan tie Jumalan henkilapsille ”hyvän- ja pahantiedon puun hedelmän” syömisen myönteisille siunauksille, joita ovat syntyminen fyysiseen ruumiiseen ja henkien keskuudessa vallinnutta laajempi ymmärrys hyvästä ja pahasta, näin mahdollistaen korkeamman hyvän valitsemisen tuoman kasvun iankaikkiset siunaukset. Eevan tyttäret äiteinä ja/tai kasvattajina johdattavat kaikki henget tuon hedelmän syömisen myönteisiin siunauksiin. Jopa Aadamin täytyi syödä hedelmää Eevan antamana ja itse Jeesuksen täytyi myös ”syödä” nuo myönteiset siunaukset syntymällä naisesta ja saada kasvatuksensa häneltä.
        On jopa esitetty ajatus, että ne kaksikolmasosaa hengistä, jotka asettuivat Jumalan suunnitelman puolelle, olisivat tehneet vastaavan kaltaisia ”liittoja” taivaassa (mahdollisesti taivaallisen Äidin ollessa keskeisessä roolissa) lähteä tälle naisten avaamalle tielle kuolevaisuuden siunauksiin, kuin mitä nyt teemme kuolevaisuudessa lähtiessämme miesten pappeuden toimitusten välityksellä avaamalle ”elämän puulle” johtavalle tielle ja sen siunauksiin, Jeesuksen (mies) sovitustyön ollessa keskeistä tien avaamisessa elämän puulle. Kummallekin ”puulle” johtavalle tielle lähteminen ja tien avaajien roolit ovat yhtä välttämättömiä pelastussuunnitelmassa, joten tässäkin mielessä pelastuakseen miehet ovat riippuvaisia naisista ja naiset miehistä.

        Evankeliumin palautus on tapahtunut vaiheittain. En ole perehtynyt missä vaiheessa käsitys taivaallisesta Äidistä on saatu, mutta ainakin Eliza Snown luoman laulun ”Taivaan Isä” sanat Joseph Smith sanoi innoitetuiksi. Laulussa sanotaan, ettei taivaassa ole Isä yksin, vaan siellä on Äitikin. Jos tuo on kirkossamme alku käsitykselle Äidistä, niin sopii kuvaan, että innoitus siitä tulee juuri naiselle.


      • samarin
        Yksitoinen kirjoitti:

        Pitäisihän sinun Samarin tietää, että nykymaailmassa tasa-arvolla pyritään sukupuolten häivyttämiseen, kun taas Kristuksen kirkossa tasa-arvo on sukupuolten keskinäistä riippuvuutta pelastumisessa. Pelastuksen täydet siunaukset voi saada vain mies ja nainen yhdessä.

        Maailmassa, ja uskontojenkin parissa vallinneen naisten alistamiskulttuurin juuret ovat mm. Eedenin tapahtumien väärin ymmärtämisessä. Yleisesti ajatellaan, että Eeva lankesi ja houkutteli Aadaminkin syömään kiellettyä hedelmää, joten nainen on varsinainen syypää.
        Oikeampi tulkinta on, että Eeva oli ennaltavalittu tuohon tehtävään; avaamaan tie Jumalan henkilapsille ”hyvän- ja pahantiedon puun hedelmän” syömisen myönteisille siunauksille, joita ovat syntyminen fyysiseen ruumiiseen ja henkien keskuudessa vallinnutta laajempi ymmärrys hyvästä ja pahasta, näin mahdollistaen korkeamman hyvän valitsemisen tuoman kasvun iankaikkiset siunaukset. Eevan tyttäret äiteinä ja/tai kasvattajina johdattavat kaikki henget tuon hedelmän syömisen myönteisiin siunauksiin. Jopa Aadamin täytyi syödä hedelmää Eevan antamana ja itse Jeesuksen täytyi myös ”syödä” nuo myönteiset siunaukset syntymällä naisesta ja saada kasvatuksensa häneltä.
        On jopa esitetty ajatus, että ne kaksikolmasosaa hengistä, jotka asettuivat Jumalan suunnitelman puolelle, olisivat tehneet vastaavan kaltaisia ”liittoja” taivaassa (mahdollisesti taivaallisen Äidin ollessa keskeisessä roolissa) lähteä tälle naisten avaamalle tielle kuolevaisuuden siunauksiin, kuin mitä nyt teemme kuolevaisuudessa lähtiessämme miesten pappeuden toimitusten välityksellä avaamalle ”elämän puulle” johtavalle tielle ja sen siunauksiin, Jeesuksen (mies) sovitustyön ollessa keskeistä tien avaamisessa elämän puulle. Kummallekin ”puulle” johtavalle tielle lähteminen ja tien avaajien roolit ovat yhtä välttämättömiä pelastussuunnitelmassa, joten tässäkin mielessä pelastuakseen miehet ovat riippuvaisia naisista ja naiset miehistä.

        Evankeliumin palautus on tapahtunut vaiheittain. En ole perehtynyt missä vaiheessa käsitys taivaallisesta Äidistä on saatu, mutta ainakin Eliza Snown luoman laulun ”Taivaan Isä” sanat Joseph Smith sanoi innoitetuiksi. Laulussa sanotaan, ettei taivaassa ole Isä yksin, vaan siellä on Äitikin. Jos tuo on kirkossamme alku käsitykselle Äidistä, niin sopii kuvaan, että innoitus siitä tulee juuri naiselle.

        En ajattele että tasa-arvolla pyrittäisiin sukupuolten häivyttämiseen vaan pikemminkin siihen, että ketään ei sorreta eikä alisteta eikä hänen mahdollisuuksiaan rajoiteta sukupuolen takia.

        Nuo ajatuksesi Eevasta eivät mielestäni mitenkään vastaa kysymykseen miksei naisilla voisi olla pappeutta. Kirkossa uskotaan Korotetun Näisen olemassaoloon Isän rinnalla. Jos naisesta voi tulla jumalatar, miksei hän voi saada kättenpäälletoimituksen kautta valtuutta pappeuteen? Se, että nainen esim. saisi kastaa oman lapsensa ei mitenkään häivyttäisi hänen naiseuttaan.

        Smithin "teologiset ajatukset" kehittyivät vaiheittain. Ehkäpä jos hän olisi selvinnyt hengissä ammuskelusta hän olisi kanonisoinut äitijumalattaren olemassaolon ja roolin. Mutta miksei MK mainitse asiaa, eivätkö nefiläiset tienneet taivaallisista vanhemmista joille syntyneitä henkilapsia me kaikki olemme? Vai eivätkö nefiläiset koskaan päässeet siihen vaiheeseen että olisivat osanneet päätellä Äidin olemassaolon?
        Vasta Eliza R. Snow sitten ilmeisesti pääsi siihen vaiheeseen.
        Äidin olemassaolohan on nyt kuitenkin virallinen oppi, näin lienee turvallista sanoa sillä ensimmäisen presidenttikunnan ja apostolien julkaisemissa virallisissa julkilausunnoissa on mainittu Taivaalliset Vanhemmat.

        Sitäkään en ymmärrä miksei Äitiä saa rukoilla. Hänet on tosiaan häivytetty kirkossa täysin syrjään.


      • Yksitoinen
        samarin kirjoitti:

        En ajattele että tasa-arvolla pyrittäisiin sukupuolten häivyttämiseen vaan pikemminkin siihen, että ketään ei sorreta eikä alisteta eikä hänen mahdollisuuksiaan rajoiteta sukupuolen takia.

        Nuo ajatuksesi Eevasta eivät mielestäni mitenkään vastaa kysymykseen miksei naisilla voisi olla pappeutta. Kirkossa uskotaan Korotetun Näisen olemassaoloon Isän rinnalla. Jos naisesta voi tulla jumalatar, miksei hän voi saada kättenpäälletoimituksen kautta valtuutta pappeuteen? Se, että nainen esim. saisi kastaa oman lapsensa ei mitenkään häivyttäisi hänen naiseuttaan.

        Smithin "teologiset ajatukset" kehittyivät vaiheittain. Ehkäpä jos hän olisi selvinnyt hengissä ammuskelusta hän olisi kanonisoinut äitijumalattaren olemassaolon ja roolin. Mutta miksei MK mainitse asiaa, eivätkö nefiläiset tienneet taivaallisista vanhemmista joille syntyneitä henkilapsia me kaikki olemme? Vai eivätkö nefiläiset koskaan päässeet siihen vaiheeseen että olisivat osanneet päätellä Äidin olemassaolon?
        Vasta Eliza R. Snow sitten ilmeisesti pääsi siihen vaiheeseen.
        Äidin olemassaolohan on nyt kuitenkin virallinen oppi, näin lienee turvallista sanoa sillä ensimmäisen presidenttikunnan ja apostolien julkaisemissa virallisissa julkilausunnoissa on mainittu Taivaalliset Vanhemmat.

        Sitäkään en ymmärrä miksei Äitiä saa rukoilla. Hänet on tosiaan häivytetty kirkossa täysin syrjään.

        Pointini oli, ettei vain Eeva, vaan naiset yleensä ovat aikaisemmassa olemassaolossamme "valtuutettu" johtamaan henget hyvän- ja pahantiedon puun hedelmän siunauksiin äiteinä ja/tai kasvattajina ja opettajina, mikä osaltaan on myös elämän puun hedelmälle johtavaa, kun taas miehet ovat "valtuutettu" (mitä nyt kutsutaan pappeudeksi) johtamaan meidät toimitusten osalta elämän puun siunauksiin. Kyse on työnjaosta, jossa molemmat tehtävät ovat yhtä tärkeitä ja toisiaan täydentäviä.
        Ehkä se, että naisten luultavasti Äidiltä saama valtuutus näyttäisi painottuvan meidän taivaasta tänne tuloon ja miesten Isältä saama valtuutus meidän täältä taivaaseen paluuseen, luo virheellisen kuvan eriarvoisuudesta ja "häivyttää" Äidin samalla taustalle. Ehkä Isän rukoileminen johtuu samasta syystä.
        Kuten tiedät temppelissä työskentelevillä naisilla on lisäksi valtuus joidenkin toimitusten suorittamiseen kanssasisarilleen.
        En osaa sanoa, miksei MK:ssa kerrota Äidistä, mutta eihän kirja muutoinkaan ole kattava selitys pelastussuunnitelmasta, vaan kuten aikaisemmin olen sanonut, se keskittyy Kristuksen merkittävään rooliin pelastuksessamme (Toinen todistus Kristuksesta).


      • samarin
        Yksitoinen kirjoitti:

        Pointini oli, ettei vain Eeva, vaan naiset yleensä ovat aikaisemmassa olemassaolossamme "valtuutettu" johtamaan henget hyvän- ja pahantiedon puun hedelmän siunauksiin äiteinä ja/tai kasvattajina ja opettajina, mikä osaltaan on myös elämän puun hedelmälle johtavaa, kun taas miehet ovat "valtuutettu" (mitä nyt kutsutaan pappeudeksi) johtamaan meidät toimitusten osalta elämän puun siunauksiin. Kyse on työnjaosta, jossa molemmat tehtävät ovat yhtä tärkeitä ja toisiaan täydentäviä.
        Ehkä se, että naisten luultavasti Äidiltä saama valtuutus näyttäisi painottuvan meidän taivaasta tänne tuloon ja miesten Isältä saama valtuutus meidän täältä taivaaseen paluuseen, luo virheellisen kuvan eriarvoisuudesta ja "häivyttää" Äidin samalla taustalle. Ehkä Isän rukoileminen johtuu samasta syystä.
        Kuten tiedät temppelissä työskentelevillä naisilla on lisäksi valtuus joidenkin toimitusten suorittamiseen kanssasisarilleen.
        En osaa sanoa, miksei MK:ssa kerrota Äidistä, mutta eihän kirja muutoinkaan ole kattava selitys pelastussuunnitelmasta, vaan kuten aikaisemmin olen sanonut, se keskittyy Kristuksen merkittävään rooliin pelastuksessamme (Toinen todistus Kristuksesta).

        Naisilla on tosiaan oikeus temppelissä suorittaa esitoimitukset toisille naisille sekä antaa käsimerkit endaumentin aikana naisille. Naisilla ei kuitenkaan ole valtuutta kastaa temppelissä, suorittaa konfirmointeja tai pappeuteen asettamisia eikä "johtaa" endaumenttiseremoniaa (eli seistä alttarin edessä ja johtaa rukouksen oikeaa järjestystä etc.) olla esiripun "selestisellä" puolella testaamassa merkkien tuntemusta tai "vetää" puolisoaan esiripun läpi selestiseen huoneeseen avioliittonsa sinetöinnin yhteydessä. Naisilla ei myöskään ole valtuutta eikä oikeutta sinetöidä ketään temppelissä.

        Se, että naiset saavat suorittaa esitoimitukset johtunee historiallisista syistä. Ennenhän ( ei enää meidän elinaikanamme kuitenkaan) pesuissa kirjaimellisesti peseydyttiin vesiammeissa. Lisäksi voitelut suoritettiin paljaalle iholle ihan lähivuosiin asti.

        Koska naiset siis kuitenkin saavat tehdä esitoimituksia temppelissä ei pitäisi olla mitenkään hassua (vaikka Selkeyttä on tästä eri mieltä) jos naiset saisivat toimittaa heille kättenpäällepanon kautta annetulla valtuudella kaikkia kirkon pelastavia toimituksia.


    • Selkeyttä

      Pyhien kirjoitusten oppaasta<.
      Taivaallinen Isä on:
      Koko ihmiskunnan henkien Isä (Ps. 82:6; Matt. 5:48; Joh. 10:34; Room. 8:16–17; Gal. 4:7; 1. Joh. 3:2). Jeesus on hänen ainosyntyinen Poikansa lihassa. Ihmistä on käsketty olemaan kuuliainen Isälle ja kunnioittamaan häntä ja rukoilemaan häntä Jeesuksen nimessä.

      Jos te annatte toisille ihmisille anteeksi, antaa myös taivaallinen Isänne teille anteeksi, Matt. 6:14 (Matt. 18:35; 3. Nefi 13:14).

      Teidän taivaallinen Isänne tietää, että te tarvitsette kaikkea tätä, Matt. 6:26–33 (3. Nefi 13:26–33).

      Totta kai teidän Isänne paljon ennemmin antaa taivaasta Pyhän Hengen niille, jotka sitä häneltä pyytävät, Luuk. 11:11–13.

      Sanalla Jumala tarkoitetaan yleensä Isää eli Elohimia. Häntä kutsutaan Isäksi, koska hän on meidän henkiemme Isä (Mal. 2:10; 4. Moos. 16:22; 27:16; Matt. 6:9; Ef. 4:6; Hepr. 12:9). Isä Jumala on maailmankaikkeuden korkein hallitsija. Hän on kaikkivaltias (1. Moos. 18:14; Alma 26:35; OL 19:1–3), kaikkitietävä (Matt. 6:8; 2. Nefi 2:24) ja läsnä kaikkialla Henkensä kautta (Ps. 139:7–12; OL 88:7–13, 41). Ihmiskunnalla on Jumalaan erityinen suhde, jonka ansiosta ihminen on eri asemassa kuin koko muu luomakunta: ihmiset ovat Jumalan henkilapsia (Ps. 82:6; 1. Joh. 3:1–3; OL 20:17–18).

      Merkintöjä Isän Jumalan ihmiselle ilmestymisestä tai puhumisesta on vain vähän. Pyhien kirjoitusten mukaan hän puhui Aadamille ja Eevalle (Moos. 4:14–31) ja esitteli Jeesuksen Kristuksen muutaman kerran (Matt. 3:17; 17:5; Joh. 12:28–29; 3. Nefi 11:3–7). Hän ilmestyi Stefanokselle (Ap. t. 7:55–56) ja Joseph Smithille (JS – H 1:17). Myöhemmin hän ilmestyi sekä Joseph Smithille että Sidney Rigdonille (OL 76:20, 23). Niille, jotka rakastavat Jumalaa ja puhdistavat itsensä hänen edessään, hän suo toisinaan etuoikeuden nähdä ja tietää omakohtaisesti, että hän on Jumala (Matt. 5:8; 3. Nefi 12:8; OL 76:116–118; 93:1).

      Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut? Mark. 15:34.

      Nämä miehet ovat Korkeimman Jumalan palvelijoita, Ap. t. 16:17.

      Me olemme Jumalan sukua, Ap. t. 17:28–29.

      Sinun tulee antaa sakramenttisi uhriksi Korkeimmalle, OL 59:10–12.

      Henok näki Jumalan luomat henget, Moos. 6:36.

      Pyhyyden Ihminen on hänen nimensä, Moos. 6:57.

      • kaksipisteto

        Laitat Selkeyttä taas tuon turhan litanian joka uskontosi on syöttökaukaloon omien possujensa mussuteltavaksi kaatanut. Muut jo tietävät että elohim on monikollinen substantiivi, ei erisnimi, ja jotta siitä saa yksikön, se pitää jollain määreellä sellaiseksi määrittää.Tämä on täällä käyty läpi niin monta kertaan että ei voi olla mahdollista ettet sitä ymmärrä , valehtelet siis tahallasi. Raamatussa ei ole ketään jumalaa jonka nimi olisi elohim =jumalat, vaan tuolla substantiivilla siellä kutsutaan KAIKKIA jumalina palvottuja .

        Raamattu myös sanoo että ainoa elohim joka on tosi, on Jahve, ei ole muuta elohimia kuin Jahve. Kukaan Raamatussa ei ole kenenkään henkien isä, mutta raamattu sanoo että Jahve ihmisten luojana on näiden isäsiksi häntä rukoillaan isänä, rukoiltiin jo VT:n kirjoitusaikaan ja myös jeesus juutalaisena rukoili ja tavan omaksuivat tienkin myös kristityt Jeesukselta , eihän muuta isää ole

        1.Moos 18 luvussa kerrotaan miten Jahve ilmottautuu Abrahamille. Nim. Selkeyttä sekoittaa asioita itsekin ikään kuin ei mormoniuskonnossa jo olisi täyttä sekasotkua muutoinkin , aiemmin hän on minulle sanonut että on hassua luulla että kaikkein korkein jumala itse tulisi jollekin pikkuplaneetalle ja ottaisi yhteyttä johonkin pikkukansaan , ehei, hän lähettää jonkun muun. Nyt selkeyttä väittää vastoin raamattua ja jopa itseään, että tuossa on heidän elohiminsa, henkiensä isä, saapunut heprealaismiehen teltalle. Muutkaan raamatun jakeet eivät todista mistään mitä Smith on väittänyt ja mitä siis nyt jälleen kerran turhaan yrität todistaa.

        Ehkä te mormonit rauhoitutte jahka uskontonne selvittää kuka on se jumala joka teille tuonpuoleisessa antaa Smithin kertomat luvatut palkinnot, Jeesus ei nainti-, jumaluus-, tai planeettapalkintoja luvannut ja siksihän Smithin piti oma uskonto keksiä. Käsittämätöntä on että kun kristityn pitää uskoa yksin Jeesukseen mormonin pitää uskoa Smithiin ja silti luulevat että ovat kristittyjä.


    • Tuohon nimimerkki keskipisteton ikuiseen väitteeseen, että Jumala on vain henki, eikä Hänellä voi olla lihaa ja luuta olevaa ruumista, olen keksinyt yhden varteenotettavan asian.

      Jumala on siinä korkeammassa, kirkastetussa maailmassa, Hänellä on kirkastettu ruumis, siinä täsmällisessä mielessä Hän myös on henki, kirkastettuja olentoja voidaan sanoa hengiksi, koska he eivät ole pelkästään aineellisia olentoja vaan kirkastettuja olentoja, he ovat todellisessa, ikuisessa, henkisemmässä, korkeammassa, puhtaammassa maailmassa eivätkä tässä ihmiselle näkyvässä, katoavassa, näennäisessä, puolinaisessa aineellisessa koetuspaikkamaailmassa.

      Mutta Hän voi ilmestyä aineellisena, ruumiillisena olentona niinkuin Jeesus ilmestyi opetuslapsille 40 päivän ajan ja antoi Tuomaan kosketella haavojensa arpia, että tämä uskoisi että Hän on lihaa ja luuta ja elää. Hän eksplisiittisesti sanoi Tuomalle, että minä olen lihaa ja luuta, koettele. Tästä anti-mormonisesti suuntautuneet veistelevät että mormonien jumala on liha- ja luuklimppi, mikä on vääristelyä ja rienausta ihan Raamatunkin sanasta, eikä pelkästään mormonien opista.

      • kaksipisteto

        Väite että jumala on henki, on Raamatusta, olen pahoillani että olen häirinnyt mormoneja teitä häritsevillä Raamatun lainauksilla! Minä en jumaliin usko, enkä siis ole niin hölmö että alkaisin itse keksiä kuviteluille olennoille ominaisuuksia ja tuputtaa niitä sitten muille tosina, tai jopa jotenkin välkkyinä saati kristillisinä.
        Puhun täällä Raamatun perusteella koska te mormonit väitätte että olette kristittyjä vaikka todistettavasti ette ole .

        " Tuohon nimimerkki keskipisteton ikuiseen väitteeseen, että Jumala on vain henki, eikä Hänellä voi olla lihaa ja luuta olevaa ruumista, olen keksinyt yhden varteenotettavan asian." Keksi rauhassa oman uskontosi jumalalle ominaisuuksia , kristinuskon jumalalle et voi. Ei meistä kukaan voi. En muuten ole sanonut ettei jumalalla voisi olla ruumista - miksei voisi - mutta Raamattu sanoo ettei sen jumalla ole .
        Miten muuten ikäisesi mies voi löytää mitään hauskaa nikkini vääntelystä, sekin menee yli ymmärrykseni .


      • kaksipisteto kirjoitti:

        Väite että jumala on henki, on Raamatusta, olen pahoillani että olen häirinnyt mormoneja teitä häritsevillä Raamatun lainauksilla! Minä en jumaliin usko, enkä siis ole niin hölmö että alkaisin itse keksiä kuviteluille olennoille ominaisuuksia ja tuputtaa niitä sitten muille tosina, tai jopa jotenkin välkkyinä saati kristillisinä.
        Puhun täällä Raamatun perusteella koska te mormonit väitätte että olette kristittyjä vaikka todistettavasti ette ole .

        " Tuohon nimimerkki keskipisteton ikuiseen väitteeseen, että Jumala on vain henki, eikä Hänellä voi olla lihaa ja luuta olevaa ruumista, olen keksinyt yhden varteenotettavan asian." Keksi rauhassa oman uskontosi jumalalle ominaisuuksia , kristinuskon jumalalle et voi. Ei meistä kukaan voi. En muuten ole sanonut ettei jumalalla voisi olla ruumista - miksei voisi - mutta Raamattu sanoo ettei sen jumalla ole .
        Miten muuten ikäisesi mies voi löytää mitään hauskaa nikkini vääntelystä, sekin menee yli ymmärrykseni .

        Ei Raamattu missään sano, että Jumalalla ei ole Ruumista. Raamattu sanoo, että Jumala on Henki, muttei missään myöskään että Jumala on vain Henki. Raamattu ei puhu tästä asiasta niinkuin ei monesta muustakaan asiasta mistä sen väitetään puhuvan. Ei siellä esimerkiksi sanota, että Jumala on luonut universumin, vaan kaiken mitä luotu on. Ei siellä sanota oliko Jeesus naimisissa vai ei. Ei siellä kerrota kaikkien apostolien lähetystyöstä. Ei siellä kerrota kuinka Marialle ja Josefille kävi.

        Sinä luet Raamattua kuin fundamentalistit ja tulkitset sitä kirjaimellisesti, mikä on helppo tapa ymmärtää Raamattu aivan väärin. Raamattu on oikein tulkittavissa vain Pyhän Hengen johdatuksella, mitä et voi tehdä kun et kerran usko.

        Mormonit eivät ole kristittyjä joidenkin mielestä, omasta ja joidenkin muiden mielestä ovat. Mutta emme missään tapauksessa usko samalla tavalla kuin kristinuskon valtavirta. Meidän mielestämme he ovat väärässä, heidän mielestä me. Tämäkin keskustelu on käyty jo sata kertaa. Sinun kanssa on suhteellisen turha keskustella kun toistat vaan samoja asioita totuutena, vaikka ne ovat vain yksi tulkinta kristinuskosta ja Raamatusta, joille sinä sitäpaitsi olet ulkopuolinen.

        Sinulle täytyy vastata vain sen tähden, että selvitetään mitä mieltä mormonit ovat lukijoille, etteivät he uskoisi sinun vääristelyjäsi teit ne sitten hyvässä uskossa tai paksunahkaisena anti-mormonina.


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        Väite että jumala on henki, on Raamatusta, olen pahoillani että olen häirinnyt mormoneja teitä häritsevillä Raamatun lainauksilla! Minä en jumaliin usko, enkä siis ole niin hölmö että alkaisin itse keksiä kuviteluille olennoille ominaisuuksia ja tuputtaa niitä sitten muille tosina, tai jopa jotenkin välkkyinä saati kristillisinä.
        Puhun täällä Raamatun perusteella koska te mormonit väitätte että olette kristittyjä vaikka todistettavasti ette ole .

        " Tuohon nimimerkki keskipisteton ikuiseen väitteeseen, että Jumala on vain henki, eikä Hänellä voi olla lihaa ja luuta olevaa ruumista, olen keksinyt yhden varteenotettavan asian." Keksi rauhassa oman uskontosi jumalalle ominaisuuksia , kristinuskon jumalalle et voi. Ei meistä kukaan voi. En muuten ole sanonut ettei jumalalla voisi olla ruumista - miksei voisi - mutta Raamattu sanoo ettei sen jumalla ole .
        Miten muuten ikäisesi mies voi löytää mitään hauskaa nikkini vääntelystä, sekin menee yli ymmärrykseni .

        Raamatussa sanotaan, että Jumala on Henki, mutta ei sanota, että Hän on VAIN Henki, kuten ":to" uskottelee. Hän ei ota huomioon missä yhteydessä sanotaan, että Jumala on Henki:
        Joh. 4
        20 Meidän isämme ovat kumartaneet ja rukoilleet Jumalaa tällä vuorella, kun taas te väitätte, että oikea paikka rukoilla on Jerusalemissa." [5. Moos. 12:5; 1. Kun. 9:3; 2. Aik. 7:12]
        21 Jeesus vastasi: "Usko minua, nainen: tulee aika, jolloin ette rukoile Isää tällä vuorella ettekä Jerusalemissa.
        22 Te kumarratte sellaista, mitä ette tunne, mutta me kumarramme häntä, jonka tunnemme, sillä pelastaja nousee juutalaisten keskuudesta. [2. Kun. 17:29 | Room. 11:18]
        23 Tulee aika -- ja se on jo nyt -- jolloin kaikki oikeat rukoilijat rukoilevat Isää hengessä ja totuudessa. Sellaisia rukoilijoita Isä tahtoo.
        24 Jumala on henki, ja siksi niiden, jotka häntä rukoilevat, tulee rukoilla hengessä ja totuudessa." [2. Kor. 3:17]
        25 Nainen sanoi: "Minä tiedän kyllä, että Messias tulee." -- Messias tarkoittaa Kristusta. -- "Kun hän tulee, hän ilmoittaa meille kaiken." [Joh. 1:41]
        26 Jeesus sanoi: "Minä se olen, minä, joka tässä puhun kanssasi."

        Jeesus Kristus syntyi ihmiseksi. Sitä ennen Hån oli Vanhan testamentin Jehovaksi/Jahveksi sanottu henkiolento. Kristus oli Isä-Jumalan Ainosyntyinen Poika lihan mukaan. Kuinka Poika voi olla erilainen kuin Isä? Kristus ei menettänyt ruumistaan, vaan nousi ruumiillisena kuolleista.
        Ap. t. 7
        55 Mutta Pyhää Henkeä täynnä Stefanos nosti katseensa taivasta kohti ja näki Jumalan kirkkauden ja Jeesuksen, joka seisoi Jumalan oikealla puolella. [Luuk. 22:69]
        56 Hän sanoi: "Taivaat ovat avoinna minun silmieni edessä, ja Ihmisen Poika seisoo Jumalan oikealla puolella!" [Matt. 16:13 | Room. 8:34; Hepr. 12:2]

        On väitetty, ettei Stefanos nähnyt Isää, vaan hän vain näki Jumalan kirkkauden, mutta kuinka voi seisoa kirkkauden oikealla puolella? Stefanos näki sekä Isän että Pojan ennen kivittämistä. On mieletöntä ajatella, että Isä ja Ainosyntyinen Poika olisivat erllaisia. Jakeessa 56 sanotaan: "hmisen Poika seisoo Jumalan oikealla puolella!" - Ei siis vain kirkkauden oikealla puolella.

        ":to" olettaa, että Raamattu on otettava kirjaimellisesi ilman oma ymmärystä. Sellainen olisi autoriteettiuskoa ilman omakohtaista näkemystä. - Siksikö ":to" ei usko Jumalaan, koska ei ymmärrä miten olisi uskottava?


      • kaksipisteto
        Olli.S kirjoitti:

        Ei Raamattu missään sano, että Jumalalla ei ole Ruumista. Raamattu sanoo, että Jumala on Henki, muttei missään myöskään että Jumala on vain Henki. Raamattu ei puhu tästä asiasta niinkuin ei monesta muustakaan asiasta mistä sen väitetään puhuvan. Ei siellä esimerkiksi sanota, että Jumala on luonut universumin, vaan kaiken mitä luotu on. Ei siellä sanota oliko Jeesus naimisissa vai ei. Ei siellä kerrota kaikkien apostolien lähetystyöstä. Ei siellä kerrota kuinka Marialle ja Josefille kävi.

        Sinä luet Raamattua kuin fundamentalistit ja tulkitset sitä kirjaimellisesti, mikä on helppo tapa ymmärtää Raamattu aivan väärin. Raamattu on oikein tulkittavissa vain Pyhän Hengen johdatuksella, mitä et voi tehdä kun et kerran usko.

        Mormonit eivät ole kristittyjä joidenkin mielestä, omasta ja joidenkin muiden mielestä ovat. Mutta emme missään tapauksessa usko samalla tavalla kuin kristinuskon valtavirta. Meidän mielestämme he ovat väärässä, heidän mielestä me. Tämäkin keskustelu on käyty jo sata kertaa. Sinun kanssa on suhteellisen turha keskustella kun toistat vaan samoja asioita totuutena, vaikka ne ovat vain yksi tulkinta kristinuskosta ja Raamatusta, joille sinä sitäpaitsi olet ulkopuolinen.

        Sinulle täytyy vastata vain sen tähden, että selvitetään mitä mieltä mormonit ovat lukijoille, etteivät he uskoisi sinun vääristelyjäsi teit ne sitten hyvässä uskossa tai paksunahkaisena anti-mormonina.

        Raamattu sanoo että Jumala on henki ja että Jumala on luonut kaiken, ei että kaiken mikä on luotu, vaan kaiken mikä on. Raamatun Jumala ilmoittaa näin "minä olen Jahve ja minä olen luonut kaiken", mutta se siis tarkoittaakin ettei ole luonut kaikkea ja sen selittämiseen tarvitaan Pyhä henki?
        "Sinä luet Raamattua kuin fundamentalistit ja tulkitset sitä kirjaimellisesti, mikä on helppo tapa ymmärtää Raamattu aivan väärin. Raamattu on oikein tulkittavissa vain Pyhän Hengen johdatuksella, mitä et voi tehdä kun et kerran usko." Eikö olisi ollut helpompaa jos jumala ei alun perin olisi esittänyt noita ja jopa vaatinut että niihin pitää uskoa kirjaimellisesti rangaistuksen uhalla?
        Sinähän se fundamentalisti olet, uskot jopa Raamattuun myöhemmin liitetyt legendatkin, Israelin kadonneet heimot ja muun hömpän.


      • kaksipisteto kirjoitti:

        Raamattu sanoo että Jumala on henki ja että Jumala on luonut kaiken, ei että kaiken mikä on luotu, vaan kaiken mikä on. Raamatun Jumala ilmoittaa näin "minä olen Jahve ja minä olen luonut kaiken", mutta se siis tarkoittaakin ettei ole luonut kaikkea ja sen selittämiseen tarvitaan Pyhä henki?
        "Sinä luet Raamattua kuin fundamentalistit ja tulkitset sitä kirjaimellisesti, mikä on helppo tapa ymmärtää Raamattu aivan väärin. Raamattu on oikein tulkittavissa vain Pyhän Hengen johdatuksella, mitä et voi tehdä kun et kerran usko." Eikö olisi ollut helpompaa jos jumala ei alun perin olisi esittänyt noita ja jopa vaatinut että niihin pitää uskoa kirjaimellisesti rangaistuksen uhalla?
        Sinähän se fundamentalisti olet, uskot jopa Raamattuun myöhemmin liitetyt legendatkin, Israelin kadonneet heimot ja muun hömpän.

        Sinun mielestä siis jumala on kuin Münchausen, joka nostaa itseään tukasta eli on luonut itsensäkin. Jos Jumala on olemassa ja Hän on luonut kaiken mitä on olemassa, Hän on silloin luonut itsensäkin. Mutta Jumala on ollut aina, mistä seuraa, että on ikuisiakin asioita, asioita, joita ei ole luotu vaan ovat aina olleet olemassa.

        Silloin Jumala ei ole luonut kaikkea vaan kaiken mitä luotu on. jossakin kohdassa sanotaan että Jumala on luonut kaiken, mutta toisessa kohdassa sanotaan että kaiken mitä luotu on. Tämä jälkimmäinen selittää tarkemmin, mitä edellinen tarkoittaa. Raamattua on katsottava kokonaisuudesta käsin eikä yksittäisistä lauseista. Raamatun kokonaisuuden tarkastelu on yksi oikean tulkinnan kriteeri.

        Jeesus on Jumala. Jumala tuli ihmiseksi on kristinuskon perusasia. Mitä Jumala Jeesus teki silloin kun vain Isä-Jumala ilmestyi Jahvena, niinkuin väität aina? Vai eikö Jeesus olekaan Jumala sinun mielestäsi sitten?


      • kaksipisteto
        Olli.S kirjoitti:

        Sinun mielestä siis jumala on kuin Münchausen, joka nostaa itseään tukasta eli on luonut itsensäkin. Jos Jumala on olemassa ja Hän on luonut kaiken mitä on olemassa, Hän on silloin luonut itsensäkin. Mutta Jumala on ollut aina, mistä seuraa, että on ikuisiakin asioita, asioita, joita ei ole luotu vaan ovat aina olleet olemassa.

        Silloin Jumala ei ole luonut kaikkea vaan kaiken mitä luotu on. jossakin kohdassa sanotaan että Jumala on luonut kaiken, mutta toisessa kohdassa sanotaan että kaiken mitä luotu on. Tämä jälkimmäinen selittää tarkemmin, mitä edellinen tarkoittaa. Raamattua on katsottava kokonaisuudesta käsin eikä yksittäisistä lauseista. Raamatun kokonaisuuden tarkastelu on yksi oikean tulkinnan kriteeri.

        Jeesus on Jumala. Jumala tuli ihmiseksi on kristinuskon perusasia. Mitä Jumala Jeesus teki silloin kun vain Isä-Jumala ilmestyi Jahvena, niinkuin väität aina? Vai eikö Jeesus olekaan Jumala sinun mielestäsi sitten?

        En ole jumalasta mitään mieltä, mutta Raamattu on, ja se on täysin eri mieltä kuin sinä ja mormonismi. Raamatussa Jahve ilmoittaa että on luonut kaiken ja ollut olemassa ennen kuin mitän muuta oli .Jos sinusta raamatun ilmoittamaa tuon vuoksi voi verrata Münchauseniin niin siitä vaan. En myös missään ole väittänyt Raamatun kantaa objektiiviseksi totuudeksi, vaan että se on Raamatun ja kristinuskon kanta, emmehän me jumalasta tiedä muuta kuin eri uskontojen opit jotka kaikki ovat pelkkiä uskonvaraisia väitteitä kunnes joku jumala todisteellisesti ilmottautuu.

        " jossakin kohdassa sanotaan että Jumala on luonut kaiken, mutta toisessa kohdassa sanotaan että kaiken mitä luotu on". Missä kohtaa raamatussa sanotaan että "kaiken mikä on luotu"? Ei missään, nim selkeyttä tosin on täällä niin väittänyt mormonismin perusteella ja sinä uskot kovin herkästi mitä nim. Selkeyttä kulloinkin väittää .
        "Raamatun kokonaisuuden tarkastelu on yksi oikean tulkinnan kriteeri."Raamatun kokoanaisväittämä on, että sen jumala on luonut kaiken, aivan kaiken, enkä ymmärrä mikä tuossa teitä mormoneja niin kovin pelottaa että se pitää kieltää ja silti vänkäätte että olette kristittyjä. Tämä on kristinuskon opetus eikä siitä ole Raamatussa poikkeusta :"Herra, meidän Jumalamme! Sinä olet arvollinen saamaan ylistyksen, kunnian ja vallan, sillä sinä olet luonut kaiken. Kaikki, mikä on olemassa, on sinun tahdostasi luotu".

        Raamatun Isä jumala ei ole tullut ihmiseksi.


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        En ole jumalasta mitään mieltä, mutta Raamattu on, ja se on täysin eri mieltä kuin sinä ja mormonismi. Raamatussa Jahve ilmoittaa että on luonut kaiken ja ollut olemassa ennen kuin mitän muuta oli .Jos sinusta raamatun ilmoittamaa tuon vuoksi voi verrata Münchauseniin niin siitä vaan. En myös missään ole väittänyt Raamatun kantaa objektiiviseksi totuudeksi, vaan että se on Raamatun ja kristinuskon kanta, emmehän me jumalasta tiedä muuta kuin eri uskontojen opit jotka kaikki ovat pelkkiä uskonvaraisia väitteitä kunnes joku jumala todisteellisesti ilmottautuu.

        " jossakin kohdassa sanotaan että Jumala on luonut kaiken, mutta toisessa kohdassa sanotaan että kaiken mitä luotu on". Missä kohtaa raamatussa sanotaan että "kaiken mikä on luotu"? Ei missään, nim selkeyttä tosin on täällä niin väittänyt mormonismin perusteella ja sinä uskot kovin herkästi mitä nim. Selkeyttä kulloinkin väittää .
        "Raamatun kokonaisuuden tarkastelu on yksi oikean tulkinnan kriteeri."Raamatun kokoanaisväittämä on, että sen jumala on luonut kaiken, aivan kaiken, enkä ymmärrä mikä tuossa teitä mormoneja niin kovin pelottaa että se pitää kieltää ja silti vänkäätte että olette kristittyjä. Tämä on kristinuskon opetus eikä siitä ole Raamatussa poikkeusta :"Herra, meidän Jumalamme! Sinä olet arvollinen saamaan ylistyksen, kunnian ja vallan, sillä sinä olet luonut kaiken. Kaikki, mikä on olemassa, on sinun tahdostasi luotu".

        Raamatun Isä jumala ei ole tullut ihmiseksi.

        Luominen on järjestämistä eikä tyhjästä tekemistä kuten ":to" näyttää luulevan. Aina on täytynyt olla jotain, sillä muuten Jumalaakaan ei olisi voinut olla luomassa tyhjästä mitään. Myös meissä ihmisissä on jotai aina ollutta: äly. Siitä ssnotaan ilmoituksessa: "Älyä eli totuuden valoa ei ole luotu eikä tehty, eikä sitä voidakaan luoda eikä tehdä.." Tämä on Oppi ja liitot kirjan luvussa 93 olevassa ilmoituksessa:
        23 Tekin olitte alussa Isän luona, se, mikä on Henki, nimittäin totuuden Henki;

        24 ja totuus on tieto asioista sellaisina kuin ne ovat ja kuin ne ovat olleet ja kuin ne tulevat olemaan;

        25 ja kaikki, mikä on enemmän tai vähemmän kuin tämä, on sen Pahan henkeä, joka on ollut valehtelija alusta asti.

        26 Totuuden Henki on Jumalasta. Minä olen totuuden Henki, ja Johannes todisti minusta sanoen: Hän sai totuuden täyteyden, niin, nimittäin kaiken totuuden täyteyden.

        27 Eikä kukaan saa täyteyttä, ellei hän pidä hänen käskyjänsä.

        28 Se, joka pitää hänen käskynsä, saa totuutta ja valoa, kunnes hänet kirkastetaan totuudessa ja hän tietää kaiken.

        29 Myös ihminen oli alussa Jumalan luona. Älyä eli totuuden valoa ei ole luotu eikä tehty, eikä sitä voidakaan luoda eikä tehdä.

        30 Kaikki totuus on riippumatonta siinä piirissä, mihin Jumala on sen asettanut, toimimaan vapaasti, samoin kuin myös kaikki äly; muuten ei ole mitään olemassaoloa.

        31 Katso, tässä on ihmisen tahdonvapaus, ja tässä on ihmisen tuomio; koska se, mikä on ollut alusta asti, on ilmoitettu heille selkeästi, eivätkä he ota vastaan valoa.

        32 Ja jokainen ihminen, jonka henki ei ota vastaan valoa, on tuomion alainen.

        33 Sillä ihminen on henki. Aineet ovat iankaikkisia, ja henki ja aine erottamattomasti yhteen liitettyinä saavat ilon täyteyden;

        34 ja kun ne ovat erillään, ihminen ei voi saada ilon täyteyttä.

        35 Aineet ovat Jumalan maja; niin, ihminen on Jumalan maja, nimittäin temppeli; ja mikä temppeli turmellaankin, sen temppelin Jumala hävittää.

        36 Jumalan kirkkaus on äly eli toisin sanoen valo ja totuus.

        37 Valo ja totuus hylkäävät Paholaisen.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Luominen on järjestämistä eikä tyhjästä tekemistä kuten ":to" näyttää luulevan. Aina on täytynyt olla jotain, sillä muuten Jumalaakaan ei olisi voinut olla luomassa tyhjästä mitään. Myös meissä ihmisissä on jotai aina ollutta: äly. Siitä ssnotaan ilmoituksessa: "Älyä eli totuuden valoa ei ole luotu eikä tehty, eikä sitä voidakaan luoda eikä tehdä.." Tämä on Oppi ja liitot kirjan luvussa 93 olevassa ilmoituksessa:
        23 Tekin olitte alussa Isän luona, se, mikä on Henki, nimittäin totuuden Henki;

        24 ja totuus on tieto asioista sellaisina kuin ne ovat ja kuin ne ovat olleet ja kuin ne tulevat olemaan;

        25 ja kaikki, mikä on enemmän tai vähemmän kuin tämä, on sen Pahan henkeä, joka on ollut valehtelija alusta asti.

        26 Totuuden Henki on Jumalasta. Minä olen totuuden Henki, ja Johannes todisti minusta sanoen: Hän sai totuuden täyteyden, niin, nimittäin kaiken totuuden täyteyden.

        27 Eikä kukaan saa täyteyttä, ellei hän pidä hänen käskyjänsä.

        28 Se, joka pitää hänen käskynsä, saa totuutta ja valoa, kunnes hänet kirkastetaan totuudessa ja hän tietää kaiken.

        29 Myös ihminen oli alussa Jumalan luona. Älyä eli totuuden valoa ei ole luotu eikä tehty, eikä sitä voidakaan luoda eikä tehdä.

        30 Kaikki totuus on riippumatonta siinä piirissä, mihin Jumala on sen asettanut, toimimaan vapaasti, samoin kuin myös kaikki äly; muuten ei ole mitään olemassaoloa.

        31 Katso, tässä on ihmisen tahdonvapaus, ja tässä on ihmisen tuomio; koska se, mikä on ollut alusta asti, on ilmoitettu heille selkeästi, eivätkä he ota vastaan valoa.

        32 Ja jokainen ihminen, jonka henki ei ota vastaan valoa, on tuomion alainen.

        33 Sillä ihminen on henki. Aineet ovat iankaikkisia, ja henki ja aine erottamattomasti yhteen liitettyinä saavat ilon täyteyden;

        34 ja kun ne ovat erillään, ihminen ei voi saada ilon täyteyttä.

        35 Aineet ovat Jumalan maja; niin, ihminen on Jumalan maja, nimittäin temppeli; ja mikä temppeli turmellaankin, sen temppelin Jumala hävittää.

        36 Jumalan kirkkaus on äly eli toisin sanoen valo ja totuus.

        37 Valo ja totuus hylkäävät Paholaisen.

        "Aina on täytynyt olla jotain, sillä muuten Jumalaakaan ei olisi voinut olla luomassa tyhjästä mitään. "Mistä tiedät ? Raamattu joka tapauksessa on toista mieltä, sen jumala on ollut ennen mitään muuta ja on luonut kaiken muun, tai valehtelee tai on keksitty olento.

        Voin ymmärtää että mormonien hädän Raamatun sanoman edessä, sanoman, joka jo on historiallisesti aikaa sitten voittanut, mutta mormonien kuitenkin on pakko sen sisältö kieltää koska Smith keksi väittää muuta.
        Voitte palvoa Kolobin lähellä asuvaa Baalia, joka teillä nyt on nimeltään Korotettu Ihminen, mutta ette voi samalla olla kristittyjä, idioottikin sen ymmärtää, mutta te olettekin valinneet epärehellisyyden. Jeesus ei kuitenkaan ole retrobaalin lupaama messias, vaan Jahven, hänen joka ilmoitti ettei asu missään, on aina ollut ja luonut kaiken ja on luotujensa ainoa pelastaja. Eli taas kerran Jumala on joko Jahve tai baal, mutta miksi voittaja nyt olisi muuttunut, mutta jos olisi,silloin koko raamatun sanoma ja historia jeesuksineen päivineen olisi valhetta.

        Loppu on oman uskontosi litaniaa."Eikä kukaan saa täyteyttä, ellei hän pidä hänen käskyjänsä." Jaha. Mitä käskyjä Kolobin tienoon Korotettu ihminen on teille antanut? Jahven käskyt jokainen tuntee Raamatusta, mutta mitä käskyjä korotettu Ihminen on antanut, anna esimerkki. Jos et keksi yhtään, jäät ilman "täyteyttä" . Smithin älyn ja valon väläykset jätän omaan arvoonsa.


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        "Aina on täytynyt olla jotain, sillä muuten Jumalaakaan ei olisi voinut olla luomassa tyhjästä mitään. "Mistä tiedät ? Raamattu joka tapauksessa on toista mieltä, sen jumala on ollut ennen mitään muuta ja on luonut kaiken muun, tai valehtelee tai on keksitty olento.

        Voin ymmärtää että mormonien hädän Raamatun sanoman edessä, sanoman, joka jo on historiallisesti aikaa sitten voittanut, mutta mormonien kuitenkin on pakko sen sisältö kieltää koska Smith keksi väittää muuta.
        Voitte palvoa Kolobin lähellä asuvaa Baalia, joka teillä nyt on nimeltään Korotettu Ihminen, mutta ette voi samalla olla kristittyjä, idioottikin sen ymmärtää, mutta te olettekin valinneet epärehellisyyden. Jeesus ei kuitenkaan ole retrobaalin lupaama messias, vaan Jahven, hänen joka ilmoitti ettei asu missään, on aina ollut ja luonut kaiken ja on luotujensa ainoa pelastaja. Eli taas kerran Jumala on joko Jahve tai baal, mutta miksi voittaja nyt olisi muuttunut, mutta jos olisi,silloin koko raamatun sanoma ja historia jeesuksineen päivineen olisi valhetta.

        Loppu on oman uskontosi litaniaa."Eikä kukaan saa täyteyttä, ellei hän pidä hänen käskyjänsä." Jaha. Mitä käskyjä Kolobin tienoon Korotettu ihminen on teille antanut? Jahven käskyt jokainen tuntee Raamatusta, mutta mitä käskyjä korotettu Ihminen on antanut, anna esimerkki. Jos et keksi yhtään, jäät ilman "täyteyttä" . Smithin älyn ja valon väläykset jätän omaan arvoonsa.

        Mitä tällä tarkoitetaan: " ...jumala on ollut ennen mitään muuta ja on luonut kaiken muun." Mitä on tuo "muu"? - Minusta tuo "muu" on tämä meidän maailmamme. Tämä ei ole ainoa. vaan "Luvutta olen minä maailmoja luonut..."


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        "Aina on täytynyt olla jotain, sillä muuten Jumalaakaan ei olisi voinut olla luomassa tyhjästä mitään. "Mistä tiedät ? Raamattu joka tapauksessa on toista mieltä, sen jumala on ollut ennen mitään muuta ja on luonut kaiken muun, tai valehtelee tai on keksitty olento.

        Voin ymmärtää että mormonien hädän Raamatun sanoman edessä, sanoman, joka jo on historiallisesti aikaa sitten voittanut, mutta mormonien kuitenkin on pakko sen sisältö kieltää koska Smith keksi väittää muuta.
        Voitte palvoa Kolobin lähellä asuvaa Baalia, joka teillä nyt on nimeltään Korotettu Ihminen, mutta ette voi samalla olla kristittyjä, idioottikin sen ymmärtää, mutta te olettekin valinneet epärehellisyyden. Jeesus ei kuitenkaan ole retrobaalin lupaama messias, vaan Jahven, hänen joka ilmoitti ettei asu missään, on aina ollut ja luonut kaiken ja on luotujensa ainoa pelastaja. Eli taas kerran Jumala on joko Jahve tai baal, mutta miksi voittaja nyt olisi muuttunut, mutta jos olisi,silloin koko raamatun sanoma ja historia jeesuksineen päivineen olisi valhetta.

        Loppu on oman uskontosi litaniaa."Eikä kukaan saa täyteyttä, ellei hän pidä hänen käskyjänsä." Jaha. Mitä käskyjä Kolobin tienoon Korotettu ihminen on teille antanut? Jahven käskyt jokainen tuntee Raamatusta, mutta mitä käskyjä korotettu Ihminen on antanut, anna esimerkki. Jos et keksi yhtään, jäät ilman "täyteyttä" . Smithin älyn ja valon väläykset jätän omaan arvoonsa.

        Mitäkö käskyjä olemme saaneet? Moniakin, mutta tärkein on: tehkää kääntykää eli tehkää parannus!

        Evankeliumi tiiviisti:
        Ap.t. 2
        37 Kuullessaan tämän kaikki tunsivat piston sydämessään, ja he sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: "Veljet, mitä meidän pitää tehdä?" [Hepr. 4:12]
        38 Pietari vastasi: "Kääntykää ja ottakaa itse kukin kaste Jeesuksen Kristuksen nimeen, jotta syntinne annettaisiin anteeksi. Silloin te saatte lahjaksi Pyhän Hengen. [Matt. 3:11 ]

        Pelastumme armosta parhaammekin tehtyämme, mutta emme ilman parannusta (kääntymystä) ja uskovana tehtyä kasteen liittoa (upotuskaste oikealla valtuudella). Lisäksi meidän on otettava vastaan Pyhä Henki kätten päällepanon kautta kuten alkukirkon aikanakin tehtiin:
        Ap.t. 8
        14 Kun Jerusalemissa olevat apostolit kuulivat samarialaisten ottaneen vastaan Jumalan sanan, he lähettivät Pietarin ja Johanneksen heidän luokseen.
        15 Perille tultuaan nämä rukoilivat Samarian uskovien puolesta, että he saisivat Pyhän Hengen.
        16 Henki näet ei ollut vielä laskeutunut kehenkään heistä; heidät oli ainoastaan kastettu Herran Jeesuksen nimeen. [Ap. t. 19:2]
        17 Pietari ja Johannes panivat kätensä heidän päälleen, ja he saivat Pyhän Hengen. [Ap. t. 19:6]


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Mitäkö käskyjä olemme saaneet? Moniakin, mutta tärkein on: tehkää kääntykää eli tehkää parannus!

        Evankeliumi tiiviisti:
        Ap.t. 2
        37 Kuullessaan tämän kaikki tunsivat piston sydämessään, ja he sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: "Veljet, mitä meidän pitää tehdä?" [Hepr. 4:12]
        38 Pietari vastasi: "Kääntykää ja ottakaa itse kukin kaste Jeesuksen Kristuksen nimeen, jotta syntinne annettaisiin anteeksi. Silloin te saatte lahjaksi Pyhän Hengen. [Matt. 3:11 ]

        Pelastumme armosta parhaammekin tehtyämme, mutta emme ilman parannusta (kääntymystä) ja uskovana tehtyä kasteen liittoa (upotuskaste oikealla valtuudella). Lisäksi meidän on otettava vastaan Pyhä Henki kätten päällepanon kautta kuten alkukirkon aikanakin tehtiin:
        Ap.t. 8
        14 Kun Jerusalemissa olevat apostolit kuulivat samarialaisten ottaneen vastaan Jumalan sanan, he lähettivät Pietarin ja Johanneksen heidän luokseen.
        15 Perille tultuaan nämä rukoilivat Samarian uskovien puolesta, että he saisivat Pyhän Hengen.
        16 Henki näet ei ollut vielä laskeutunut kehenkään heistä; heidät oli ainoastaan kastettu Herran Jeesuksen nimeen. [Ap. t. 19:2]
        17 Pietari ja Johannes panivat kätensä heidän päälleen, ja he saivat Pyhän Hengen. [Ap. t. 19:6]

        Kääntyminen? Muistelisin jostain lukeneeni, että alkuperäisessä tekstissä olisi ollut: "Muuttakaa mielenne suunta." En ole varma miten on. Joku asiantuntevampi voisi valaista.
        No, ainakaan alkutekstissä ei kehoteta kääntymään Smithin oppiin...


      • samarin
        Selkeyttä kirjoitti:

        Mitäkö käskyjä olemme saaneet? Moniakin, mutta tärkein on: tehkää kääntykää eli tehkää parannus!

        Evankeliumi tiiviisti:
        Ap.t. 2
        37 Kuullessaan tämän kaikki tunsivat piston sydämessään, ja he sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: "Veljet, mitä meidän pitää tehdä?" [Hepr. 4:12]
        38 Pietari vastasi: "Kääntykää ja ottakaa itse kukin kaste Jeesuksen Kristuksen nimeen, jotta syntinne annettaisiin anteeksi. Silloin te saatte lahjaksi Pyhän Hengen. [Matt. 3:11 ]

        Pelastumme armosta parhaammekin tehtyämme, mutta emme ilman parannusta (kääntymystä) ja uskovana tehtyä kasteen liittoa (upotuskaste oikealla valtuudella). Lisäksi meidän on otettava vastaan Pyhä Henki kätten päällepanon kautta kuten alkukirkon aikanakin tehtiin:
        Ap.t. 8
        14 Kun Jerusalemissa olevat apostolit kuulivat samarialaisten ottaneen vastaan Jumalan sanan, he lähettivät Pietarin ja Johanneksen heidän luokseen.
        15 Perille tultuaan nämä rukoilivat Samarian uskovien puolesta, että he saisivat Pyhän Hengen.
        16 Henki näet ei ollut vielä laskeutunut kehenkään heistä; heidät oli ainoastaan kastettu Herran Jeesuksen nimeen. [Ap. t. 19:2]
        17 Pietari ja Johannes panivat kätensä heidän päälleen, ja he saivat Pyhän Hengen. [Ap. t. 19:6]

        Tällainen käsky ainakin on annettu Joseph Smithin kautta hänen omaksi hyödykseen:
        "Ja vielä, on soveliasta, että minun palvelijalleni Joseph Smith nuoremmalle rakennetaan talo, jossa asua ja kääntää." OL41:7


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Kääntyminen? Muistelisin jostain lukeneeni, että alkuperäisessä tekstissä olisi ollut: "Muuttakaa mielenne suunta." En ole varma miten on. Joku asiantuntevampi voisi valaista.
        No, ainakaan alkutekstissä ei kehoteta kääntymään Smithin oppiin...

        Mitä tarkoitat "Smithin opilla"? En näe mitään eroa sen välillä, mitä Smith edusti ja Raamatussa olevan välillä vaan päinvastoin. Se on selkeämmin juuri sitä, mitä Raamatussa tarkoitetaan. Kerro mikä sinusta on vastoin Raamatussa olevaa oppia! Perustele Raamatulla ja jätä pois ennakkoluulot ja yleiset hokemat polyteismistä tms.


      • Selkeyttä
        samarin kirjoitti:

        Tällainen käsky ainakin on annettu Joseph Smithin kautta hänen omaksi hyödykseen:
        "Ja vielä, on soveliasta, että minun palvelijalleni Joseph Smith nuoremmalle rakennetaan talo, jossa asua ja kääntää." OL41:7

        Tuolla ei ole mitään opillista sisältöä. Palkkaa ei kirkon pappeustehtävistä makseta, mutta ainakin minusta oli soveliasta, että Smithiä tuettiin, koska hän antoi ajastaan niin paljon kirkolle.


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Mitä tarkoitat "Smithin opilla"? En näe mitään eroa sen välillä, mitä Smith edusti ja Raamatussa olevan välillä vaan päinvastoin. Se on selkeämmin juuri sitä, mitä Raamatussa tarkoitetaan. Kerro mikä sinusta on vastoin Raamatussa olevaa oppia! Perustele Raamatulla ja jätä pois ennakkoluulot ja yleiset hokemat polyteismistä tms.

        Miksi pitäisi jättää kaikkein olennaisin eli polyteismi pois? Kyllä Smithin oppi polyteismeineen, taika-alusvaatteineen ym. on olennaisesti erilainen kuin kristinusko.


      • samarin
        Selkeyttä kirjoitti:

        Tuolla ei ole mitään opillista sisältöä. Palkkaa ei kirkon pappeustehtävistä makseta, mutta ainakin minusta oli soveliasta, että Smithiä tuettiin, koska hän antoi ajastaan niin paljon kirkolle.

        Palkkaa ei makseta mutta talo rakennetaan??? Omaa hyötyään tavoitteleva Smith ei hävennyt oman talonsa vaatimista ilmaiseksi seuraajiltaan Jumalansa nimissä. Aikamoinen palkka. Monen palkka ei riitä oman talonsa hankkimiseen.

        Apostolit ja profeetat saavat kirkolta palkkaa nykyäänkin. Kuukausittain. Rahaa korvauksena työstään. Siis palkkaa.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Mitäkö käskyjä olemme saaneet? Moniakin, mutta tärkein on: tehkää kääntykää eli tehkää parannus!

        Evankeliumi tiiviisti:
        Ap.t. 2
        37 Kuullessaan tämän kaikki tunsivat piston sydämessään, ja he sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: "Veljet, mitä meidän pitää tehdä?" [Hepr. 4:12]
        38 Pietari vastasi: "Kääntykää ja ottakaa itse kukin kaste Jeesuksen Kristuksen nimeen, jotta syntinne annettaisiin anteeksi. Silloin te saatte lahjaksi Pyhän Hengen. [Matt. 3:11 ]

        Pelastumme armosta parhaammekin tehtyämme, mutta emme ilman parannusta (kääntymystä) ja uskovana tehtyä kasteen liittoa (upotuskaste oikealla valtuudella). Lisäksi meidän on otettava vastaan Pyhä Henki kätten päällepanon kautta kuten alkukirkon aikanakin tehtiin:
        Ap.t. 8
        14 Kun Jerusalemissa olevat apostolit kuulivat samarialaisten ottaneen vastaan Jumalan sanan, he lähettivät Pietarin ja Johanneksen heidän luokseen.
        15 Perille tultuaan nämä rukoilivat Samarian uskovien puolesta, että he saisivat Pyhän Hengen.
        16 Henki näet ei ollut vielä laskeutunut kehenkään heistä; heidät oli ainoastaan kastettu Herran Jeesuksen nimeen. [Ap. t. 19:2]
        17 Pietari ja Johannes panivat kätensä heidän päälleen, ja he saivat Pyhän Hengen. [Ap. t. 19:6]

        Kysyin mitä käskyjä olette saaneet omalta jumalaltanne , siltä mitä mikään muu uskonto ei palvo ja jollaisen olemassaolon raamattu kieltää .Tarkoitan siis jumalaksi kokemusten kautta kehittynyttä jumalaanne Korotettua ihmistä joka vaimoineen asuu jonkun Kolob-nimisen tähden lähellä. Älä yritä paeta kristinuskon sanoman taakse , ei siinä pakanajumalaa palvota.


      • Selkeyttä
        samarin kirjoitti:

        Palkkaa ei makseta mutta talo rakennetaan??? Omaa hyötyään tavoitteleva Smith ei hävennyt oman talonsa vaatimista ilmaiseksi seuraajiltaan Jumalansa nimissä. Aikamoinen palkka. Monen palkka ei riitä oman talonsa hankkimiseen.

        Apostolit ja profeetat saavat kirkolta palkkaa nykyäänkin. Kuukausittain. Rahaa korvauksena työstään. Siis palkkaa.

        Kun ja jos antaa koko aikansa kirkolle, niin tietenkin tulee saada varoja elinkuntannuksiinsa! Pappeuden tehtävät tehdään kirkossa ilman palkkaa. Esim. piispa/seurakunnan johtaja ja heidän neuvonantajansa toimivat palkatta oman toimen ohessa. Lähetyssaarnaajat toimivat säästöjensä ja perheidensä varoin. Joissakin tapauksissa, kun omia varoja ei ole, saa korvauksen erityisestä lähetyssaarnaajarahastosta, jonn jäsenet tekevät lahjoituksia.


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        Kysyin mitä käskyjä olette saaneet omalta jumalaltanne , siltä mitä mikään muu uskonto ei palvo ja jollaisen olemassaolon raamattu kieltää .Tarkoitan siis jumalaksi kokemusten kautta kehittynyttä jumalaanne Korotettua ihmistä joka vaimoineen asuu jonkun Kolob-nimisen tähden lähellä. Älä yritä paeta kristinuskon sanoman taakse , ei siinä pakanajumalaa palvota.

        Mistä tiedät, ettei Jumala olisi käynyt samantapaisten vaiheiden kautta kuin me ihmiset nyt? Ihminen on luotu Jumalan kuvaksi ja kaltaiseksi, siis: ?

        Käsityksilläsi ei ole minkäänlaisia perusteita! Vetoat vain tavanomaisiin käsityksiin. Uskonnollinen totuus perustuu vain ilmoituksiin.

        Minkälaisen Jumalan olemassaolon Raamattu mielestäsi kieltää? Perustele Raamatulla!


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Miksi pitäisi jättää kaikkein olennaisin eli polyteismi pois? Kyllä Smithin oppi polyteismeineen, taika-alusvaatteineen ym. on olennaisesti erilainen kuin kristinusko.

        Raamatussa puhutaan selvästi kolmesta jumaluuden jäsenestä. Se ei ole polyteismiä. Mormonit rukoilevat vain Isää Jeesuksen Kristuksen nimessä/kautta ja Totuuden Hengessä.

        Mkä on se alkuperäinen oikea kristinusko? Uskomistapoja on tuhansittain, Vain yksi voi olla oikea. Meille on palautettu tieto tuosta okeasta.


      • samarin
        Selkeyttä kirjoitti:

        Kun ja jos antaa koko aikansa kirkolle, niin tietenkin tulee saada varoja elinkuntannuksiinsa! Pappeuden tehtävät tehdään kirkossa ilman palkkaa. Esim. piispa/seurakunnan johtaja ja heidän neuvonantajansa toimivat palkatta oman toimen ohessa. Lähetyssaarnaajat toimivat säästöjensä ja perheidensä varoin. Joissakin tapauksissa, kun omia varoja ei ole, saa korvauksen erityisestä lähetyssaarnaajarahastosta, jonn jäsenet tekevät lahjoituksia.

        Miksi kiertelet kuin kissa kuumaa puuroa ...tulee saada varoja elinkustannuksiinsa....`? Sano suoraan palkkaa.
        Kirkon ylin johto saa palkkaa pappeustehtäviensä suorittamisesta. Vai eivätkö apostolien ja profeetan ja johtavien vakituisten seitsenkymmenien tehtävät ole pappeustehtäviä?


      • samarin
        Selkeyttä kirjoitti:

        Raamatussa puhutaan selvästi kolmesta jumaluuden jäsenestä. Se ei ole polyteismiä. Mormonit rukoilevat vain Isää Jeesuksen Kristuksen nimessä/kautta ja Totuuden Hengessä.

        Mkä on se alkuperäinen oikea kristinusko? Uskomistapoja on tuhansittain, Vain yksi voi olla oikea. Meille on palautettu tieto tuosta okeasta.

        Kolme Yhden jumalan persoonaa ei ole polyteismiä, vaikkei kenties kaikkein jyrkintä monoteismiäkään.
        Kolme erillistä jumalaa on jo polyteismiä. Lisäksi, näin sinäkin oletettavasti ajattelet, ei ole isää ilman poikaa eikä poikaa ilman isää eli Elohimilläkin on isä, jolla on isä, jolla on isä. Eli jumalia jumalien perään. Lisäksi heillä lienee veljiä ja setiä ja serkkuja jotka ovat myös jumalia.
        Smithin ilmoitusten mukaan tiedetään jo ainakin kolme Elohimin henkipoikaa (Jahve-Jeesuksen lisäksi) jotka ovat jo jumalia:
        " Abraham sai sivuvaimoja, ja he synnyttivät hänelle lapsia; ja se luettiin hänelle vanhurskaudeksi, koska heidät annettiin hänelle ja hän pysyi minun laissani; samoin kuin Iisak ja Jaakob eivät myöskään tehneet mitään muuta kuin sitä, mitä heidän käskettiin tehdä; ja koska he eivät tehneet mitään muuta kuin sitä, mitä heidän käskettiin tehdä, he ovat päässeet korotukseensa lupausten mukaisesti ja istuvat valtaistuimilla eivätkä ole enkeleitä vaan ovat jumalia." OL 132: 37


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Raamatussa puhutaan selvästi kolmesta jumaluuden jäsenestä. Se ei ole polyteismiä. Mormonit rukoilevat vain Isää Jeesuksen Kristuksen nimessä/kautta ja Totuuden Hengessä.

        Mkä on se alkuperäinen oikea kristinusko? Uskomistapoja on tuhansittain, Vain yksi voi olla oikea. Meille on palautettu tieto tuosta okeasta.

        Teillä on vähintään kolme Jumalaa. Ironista on se, että käskyjen antaja on teidän mukaanne Kristus. Hän siis kielsi ihmisiltä muut Jumalat kuin itsensä. Kuitenkin on olemassa Häntä korkeampi Jumala.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Mistä tiedät, ettei Jumala olisi käynyt samantapaisten vaiheiden kautta kuin me ihmiset nyt? Ihminen on luotu Jumalan kuvaksi ja kaltaiseksi, siis: ?

        Käsityksilläsi ei ole minkäänlaisia perusteita! Vetoat vain tavanomaisiin käsityksiin. Uskonnollinen totuus perustuu vain ilmoituksiin.

        Minkälaisen Jumalan olemassaolon Raamattu mielestäsi kieltää? Perustele Raamatulla!

        Tiedän siitä että raamattu ilmoittaa että sen jumala on ollut ensin ja on luonut kaiken muun ja on ollut aina sama, eikä ole ollut ihminen, vaan ihmiset ovat hänen luomansa laji. Voit saivarella miten paljon haluat ja sinun on pakkokin, koska uskontosi on vaihtanut "katoamattoman Jumalan kirkkauden katoavaisten ihmisten ja lintujen, nelijalkaisten ja matelijoiden kuviin".
        " Käsityksilläsi ei ole minkäänlaisia perusteita! Vetoat vain tavanomaisiin käsityksiin. Uskonnollinen totuus perustuu vain ilmoituksiin." Minähän vetoan juuri ja vain Raamatun ilmoituksiin, niihin jotka sinä yrität kiistää.
        Voisit olla rehellinen ja tunnustaa sen että teillä mormoneilla on eri jumala kuin Raamatussa ilmoittava kristinuskon jumala, mutta et voi, koska silloin Smithin teelmä osoittautuu juuri sellaiseksi jonka Raamattu kieltää. Eihän raamatun jumalaan tai ilmoituksiin kenenkään ole pakko uskoa, mutta te mormonit olette Smithin tuotoksien vankeina :Raamatun Jumala ei saa olla totta, jotta mormonismi olisi " kristinuskon" palautus joten ....

        Se millainen kristinuskon Jumala on, kerrotaan Raamatussa kuten myös" evankeliumi, jonka Jumala on profeettojensa suulla edeltäpäin luvannut pyhissä kirjoituksissa," pyhissä kirjoituksissa jotka eivät ole Smithin papyruksia ja Helmiä, vaan Jahven laki ja Jahven profeeetat .
        "Minkälaisen Jumalan olemassaolon Raamattu mielestäsi kieltää? Perustele Raamatulla! " Muiden kuin Jahven .Ruumiilliset jumalat ovat raamatun mukaan ihmisten omaa keksintöä ja Elia profeetta kertoo että ne saattaisivat istua kakalla juuri kun niitä huudetaan avuksi, joten ei niihin kannata muutenkaan uskoa.


      • Selkeyttä
        samarin kirjoitti:

        Kolme Yhden jumalan persoonaa ei ole polyteismiä, vaikkei kenties kaikkein jyrkintä monoteismiäkään.
        Kolme erillistä jumalaa on jo polyteismiä. Lisäksi, näin sinäkin oletettavasti ajattelet, ei ole isää ilman poikaa eikä poikaa ilman isää eli Elohimilläkin on isä, jolla on isä, jolla on isä. Eli jumalia jumalien perään. Lisäksi heillä lienee veljiä ja setiä ja serkkuja jotka ovat myös jumalia.
        Smithin ilmoitusten mukaan tiedetään jo ainakin kolme Elohimin henkipoikaa (Jahve-Jeesuksen lisäksi) jotka ovat jo jumalia:
        " Abraham sai sivuvaimoja, ja he synnyttivät hänelle lapsia; ja se luettiin hänelle vanhurskaudeksi, koska heidät annettiin hänelle ja hän pysyi minun laissani; samoin kuin Iisak ja Jaakob eivät myöskään tehneet mitään muuta kuin sitä, mitä heidän käskettiin tehdä; ja koska he eivät tehneet mitään muuta kuin sitä, mitä heidän käskettiin tehdä, he ovat päässeet korotukseensa lupausten mukaisesti ja istuvat valtaistuimilla eivätkä ole enkeleitä vaan ovat jumalia." OL 132: 37

        Jo on outoa: "...ainakin kolme Elohimin henkipoikaa (Jahve-Jeesuksen lisäksi) jotka ovat jo jumalia:" Jahve on sama kuin Jeesus. Keiden katsot olevan Jumalan henkipoikia? - Sellaisia ovat kaikki miespuoliset ihmiset. Kristus on Jumalan Ainosyntyinen lihan mukaan.


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Teillä on vähintään kolme Jumalaa. Ironista on se, että käskyjen antaja on teidän mukaanne Kristus. Hän siis kielsi ihmisiltä muut Jumalat kuin itsensä. Kuitenkin on olemassa Häntä korkeampi Jumala.

        Käskyjen antaja Isä-Jumala. Kristus välitti nuo käskyt meille.


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        Tiedän siitä että raamattu ilmoittaa että sen jumala on ollut ensin ja on luonut kaiken muun ja on ollut aina sama, eikä ole ollut ihminen, vaan ihmiset ovat hänen luomansa laji. Voit saivarella miten paljon haluat ja sinun on pakkokin, koska uskontosi on vaihtanut "katoamattoman Jumalan kirkkauden katoavaisten ihmisten ja lintujen, nelijalkaisten ja matelijoiden kuviin".
        " Käsityksilläsi ei ole minkäänlaisia perusteita! Vetoat vain tavanomaisiin käsityksiin. Uskonnollinen totuus perustuu vain ilmoituksiin." Minähän vetoan juuri ja vain Raamatun ilmoituksiin, niihin jotka sinä yrität kiistää.
        Voisit olla rehellinen ja tunnustaa sen että teillä mormoneilla on eri jumala kuin Raamatussa ilmoittava kristinuskon jumala, mutta et voi, koska silloin Smithin teelmä osoittautuu juuri sellaiseksi jonka Raamattu kieltää. Eihän raamatun jumalaan tai ilmoituksiin kenenkään ole pakko uskoa, mutta te mormonit olette Smithin tuotoksien vankeina :Raamatun Jumala ei saa olla totta, jotta mormonismi olisi " kristinuskon" palautus joten ....

        Se millainen kristinuskon Jumala on, kerrotaan Raamatussa kuten myös" evankeliumi, jonka Jumala on profeettojensa suulla edeltäpäin luvannut pyhissä kirjoituksissa," pyhissä kirjoituksissa jotka eivät ole Smithin papyruksia ja Helmiä, vaan Jahven laki ja Jahven profeeetat .
        "Minkälaisen Jumalan olemassaolon Raamattu mielestäsi kieltää? Perustele Raamatulla! " Muiden kuin Jahven .Ruumiilliset jumalat ovat raamatun mukaan ihmisten omaa keksintöä ja Elia profeetta kertoo että ne saattaisivat istua kakalla juuri kun niitä huudetaan avuksi, joten ei niihin kannata muutenkaan uskoa.

        Alkuosa on aivan oikein: "Tiedän siitä että raamattu ilmoittaa että sen jumala on ollut ensin ja on luonut kaiken muun ja on ollut aina sama, eikä ole ollut ihminen,.." Mutta et tiedä sitä, ettei Hän olisi ollut ihmisen kaltainen. Kuitenkin näin on, sillä Kristus sanoi, että se, joka on nähnyt Hänet, on nähnyt Isän. Meidän kannaltamme Jumala onkin ollut aina. Meidän "aina" on muuta kuin Jumalan ikuisuus, Jotain meissäkin on ollut aina: äly.

        Tämä on tyypillinen olkiukko, jolle ei ole perusteita: "...uskontosi on vaihtanut katoamattoman Jumalan kirkkauden katoavaisten ihmisten ja lintujen, nelijalkaisten ja matelijoiden kuviin".

        Meillä on tasan samanlainen Jumala, josta on ilmoitettu Raamatussa, mutta ei sellainn, johon olisi Athanasiuksen uskontunnustuksen mukaan uskottava voidakseen pelastua.

        Jahvella on Isä. Jahve on VT:n Jumala, joka syntyi Kritukseksi ja Pelastajaksemme.
        1. Kor. 10:4
        ja joivat samaa hengellistä juomaa. Hehän joivat siitä hengellisestä kalliosta, joka kulki heidän mukanaan; tämä kallio oli Kristus. [2. Moos. 17:6; 4. Moos. 20:10,11]


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Käskyjen antaja Isä-Jumala. Kristus välitti nuo käskyt meille.

        Eikö Kristus osannut edes alkeellista kielioppia????!!! Hän puhui yksikön ensimmäisessä persoonassa.


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Eikö Kristus osannut edes alkeellista kielioppia????!!! Hän puhui yksikön ensimmäisessä persoonassa.

        Kristus toimi Isänsä valtuuttamana. Ei Hänen tarvinnut tarkistaa kaikkea sanomaansa Isältä. He ovat kaikessa yksimielisiä ja Kristus osasi nähdäkseni sanoa juuri niin kuin Isä tahtoi.


      • samarin
        Selkeyttä kirjoitti:

        Jo on outoa: "...ainakin kolme Elohimin henkipoikaa (Jahve-Jeesuksen lisäksi) jotka ovat jo jumalia:" Jahve on sama kuin Jeesus. Keiden katsot olevan Jumalan henkipoikia? - Sellaisia ovat kaikki miespuoliset ihmiset. Kristus on Jumalan Ainosyntyinen lihan mukaan.

        Tyypilliseen mormonityyliin katkaisit lainaukseni, siinähän on kaksoispiste ja lainaus Smithin ilmoituksesta jossa kerrotaan nuo kolme Elohimin henkipoikaa jotka ovat jo jumalia eli Aabraham, Iisak ja Jaakob.

        On totta että tuo on outoa. Useimmat Smithin ilmoitukset ovat.


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Kristus toimi Isänsä valtuuttamana. Ei Hänen tarvinnut tarkistaa kaikkea sanomaansa Isältä. He ovat kaikessa yksimielisiä ja Kristus osasi nähdäkseni sanoa juuri niin kuin Isä tahtoi.

        Etkö ole ymmärtävinäsi taaskaan? Antaessaan ensimmäisen käskyn Kristus (siis teidän mukaanne Kristus) sanoi itsestään (yksikön ensimmäinen persoona), että ihmisellä ei saa olla muita jumalia kuin Hän itse. Ei Hän sanonut, että ei saa olla muita jumalia kuin Hänen isänsä.

        Vai eikö Kristus siis osannut alkeellistakaan kielioppia?


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Alkuosa on aivan oikein: "Tiedän siitä että raamattu ilmoittaa että sen jumala on ollut ensin ja on luonut kaiken muun ja on ollut aina sama, eikä ole ollut ihminen,.." Mutta et tiedä sitä, ettei Hän olisi ollut ihmisen kaltainen. Kuitenkin näin on, sillä Kristus sanoi, että se, joka on nähnyt Hänet, on nähnyt Isän. Meidän kannaltamme Jumala onkin ollut aina. Meidän "aina" on muuta kuin Jumalan ikuisuus, Jotain meissäkin on ollut aina: äly.

        Tämä on tyypillinen olkiukko, jolle ei ole perusteita: "...uskontosi on vaihtanut katoamattoman Jumalan kirkkauden katoavaisten ihmisten ja lintujen, nelijalkaisten ja matelijoiden kuviin".

        Meillä on tasan samanlainen Jumala, josta on ilmoitettu Raamatussa, mutta ei sellainn, johon olisi Athanasiuksen uskontunnustuksen mukaan uskottava voidakseen pelastua.

        Jahvella on Isä. Jahve on VT:n Jumala, joka syntyi Kritukseksi ja Pelastajaksemme.
        1. Kor. 10:4
        ja joivat samaa hengellistä juomaa. Hehän joivat siitä hengellisestä kalliosta, joka kulki heidän mukanaan; tämä kallio oli Kristus. [2. Moos. 17:6; 4. Moos. 20:10,11]

        Raamatun jumala on henkiolento , ei asu missään, on ollut ennen kuin mitään muuta oli ja on luonut kaiken ja on aina ollut sama . Hän on luonut niin hyvän kuin pahankin . Hän ilmoittaa ettei koskaan lähesty Israelia muuta kuin omalla nimellään Jahve. Hän antaa Israelille lain ja ilmoittaa että se on hänen lakinsa ja sen käskyt ovat hänen käskyjään. Lakia pitää noudattaa koska sen on antanut ainoa jumala joka on olemassa. Liiton tarkoitus on Jahven ilmoituksen mukaan se että Israel on maailmalle todistajana sille ettei ole muuta jumalaa kuin Jahve. Jahve lupaa että jos Israel tottelee ja uskoo mitä Jahve ilmoittaa, se ei kansana koskaan katoa. Jahve on se joka lupaa lähettää messiaan, voideltunsa.

        Mormonien jumala on fyysinen olento joka vaimonsa kera asuu jonkun tähden lähistöllä, hän ei ole luojajumala vaan on järjestellyt "elementtejä ". Korotettu ihminen on kehityksen tulos, on tullut jumalaksi saatuaan rittävästi " kokemuksia" ja kokemusten hankintamatkalla ollut jopa joskus kuten me ihmiset.
        Korotettu ihminen ei ole antanut lakia, ei tehnyt tehnyt liittoa eikä luvanut lähettää voideltuaan eikä puhunut Raamatun profeetoille eikä hänen ylistyksekseen ole kirjoitettu yhtään ainoaa psalmia, mutta hänestä smithin mukaan sentään kertoo antiikin ajan papyrus johon smith itse n kirjoittanut uuden tekstin.
        Mikään Jahven ilmoitus itsestään ei saa olla totta,sillä silloin mormonismi pakanajumalineen kaatuu, joten ne pitää kaikki selittää pois, mutta niin heikko Smihin uskonto on, että heidän silti pitää yrittää vedota raamattuun kun oma pohjaa ei heillä lainkaan ole .on vain Smith ja kuka uskaltaisi hänen varaansa jättäytyäkään?


    • Keskipisteto edelleen väittää Raamatussa olevan asioita, joita siellä ei ole. Siellä ei sanota, että Jumala olisi luonut universumin eli kaiken eli siinä mielessä että siis itsensäkin, eikä siellä sanota, että Jumala olisi luonut maailman tyhjästä. Nämä ovat myöhemmän kristillisen teologian lisäyksiä Raamattuun ja Raamatun tulkintaa, ei sen sana, kun siellä ei kerran niin sanota. Se mitä siellä sanotaan, on että taivas ja maa on luotu ja kaikki on luotu. Sen voi tulkita monella tavalla.

      Joseph Smithin saamat ilmoitukset Aabrahamin kirjassa ja Mooseksen kirjassa Kallisarvoisessa Helmessä täsmentävät Raamatun ilmoituksen sellaiseksi, että luomiskertomuksessa on kyse tämän taivaan ja tämän maan luomisesta, ja Jumala on luonut lukemattomia muita maailmoja universumiin meidän maailmamme lisäksi. Joseph Smith täsmentää asian vielä puheissaan siten, että tyhjästä ei ole luotu mitään, vaan kaikki luominen on olemassaolevien elementtien järjestämistä ja asioiden tuomista henkimaailmasta näkyvään maailmaan. Joseph Smith ekspisiittisesti kieltää creatio ex nihilo- opin.

      Tämä on aivan järkeenkäypää ja suuri edistysaskel Raamatun ymmärtämisessä. Onko tämä niin vaikea kiriitikoille täällä myöntää? Pitää vaan haukkua, mollata, rienata ja vääristellä, sekä Raamatun sanaa että mormonioppia, vaikka se juuri tässä asiassa on korkeatasoista filosofiaa, ylittää vanhentuneen kristillisen teologian ja muuttaa Raamatun sanan järkeväksi, tieteen ja filosofian hyväksyttäväksi.

      • Höpölöpsis

        Mormonismi korkeatasoista filosofiaa? Heh, heh... Aiemmin ihailemasi marksismikin hakkaa Smithin "filosofian" mennen tullen.


      • samarin

        Onko tämä Smithin Aabrahamin kirjan innoitettu teksti tosiaan suuri edistysaskel Raamatun ymmärtämisessä ja tieteen hyväksymää:
        "Kutsutaan egyptissä nimellä Enis-go-on-dos; tämäkin on yksi hallitsevista taivaankappaleista, ja egyptiläiset sanovat sen olevan Aurinko ja lainaavan valonsa Kolobilta Kae-e-vanrasin välityksellä, joka on suuri avain, eli toisin sanoen hallitseva voima, joka hallitsee viittätoista muuta kiinteätä taivaankappaletta eli tähteä sekä Floeesea eli Kuuta, Maata ja Aurinkoa niiden vuotuisella kierrolla. Tämä taivaankappale saa voimansa Kli-flos-is-eiden eli Hah-kokabien välityksellä – tähtien, joita kuvaavat numerot 22 ja 23 – saaden valon Kolobin kiertoliikkeistä."?


      • samarin kirjoitti:

        Onko tämä Smithin Aabrahamin kirjan innoitettu teksti tosiaan suuri edistysaskel Raamatun ymmärtämisessä ja tieteen hyväksymää:
        "Kutsutaan egyptissä nimellä Enis-go-on-dos; tämäkin on yksi hallitsevista taivaankappaleista, ja egyptiläiset sanovat sen olevan Aurinko ja lainaavan valonsa Kolobilta Kae-e-vanrasin välityksellä, joka on suuri avain, eli toisin sanoen hallitseva voima, joka hallitsee viittätoista muuta kiinteätä taivaankappaletta eli tähteä sekä Floeesea eli Kuuta, Maata ja Aurinkoa niiden vuotuisella kierrolla. Tämä taivaankappale saa voimansa Kli-flos-is-eiden eli Hah-kokabien välityksellä – tähtien, joita kuvaavat numerot 22 ja 23 – saaden valon Kolobin kiertoliikkeistä."?

        Nuo ovat niitä asioita, joita tiede ei vielä ymmärrä. Sellaisia asioita on galakseissa lukemattomia, sen me tiedämme etukäteen galaksien määrästä ja iästä päätellen. Tottakai siellä on paljon tuntemattomia asioita. Eihän edes tiedetä onko muualla elämää. Joseph rauhallisesti sanoo, että siellä on lukemattomia samnalaisia ja erilaisia maailmoja ja niiden taivaita kuin maapallo ja sen taivas.

        Se, että luomiskertomus on kertomus maapallosta eikä universumista, sopii tieteeseen paremmin kuin se, että luomiskertomus olisi kertomus universumin synnystä. Vastaapa tähän mieluummin. Ja se että mitään ei ole luotu tyhjästä sopii tieteeseen paremmin.


      • samarin
        Olli.S kirjoitti:

        Nuo ovat niitä asioita, joita tiede ei vielä ymmärrä. Sellaisia asioita on galakseissa lukemattomia, sen me tiedämme etukäteen galaksien määrästä ja iästä päätellen. Tottakai siellä on paljon tuntemattomia asioita. Eihän edes tiedetä onko muualla elämää. Joseph rauhallisesti sanoo, että siellä on lukemattomia samnalaisia ja erilaisia maailmoja ja niiden taivaita kuin maapallo ja sen taivas.

        Se, että luomiskertomus on kertomus maapallosta eikä universumista, sopii tieteeseen paremmin kuin se, että luomiskertomus olisi kertomus universumin synnystä. Vastaapa tähän mieluummin. Ja se että mitään ei ole luotu tyhjästä sopii tieteeseen paremmin.

        Aurinko ei saa valoaan Kolobin kiertoliikkeistä.


      • kaksipisteto
        Olli.S kirjoitti:

        Nuo ovat niitä asioita, joita tiede ei vielä ymmärrä. Sellaisia asioita on galakseissa lukemattomia, sen me tiedämme etukäteen galaksien määrästä ja iästä päätellen. Tottakai siellä on paljon tuntemattomia asioita. Eihän edes tiedetä onko muualla elämää. Joseph rauhallisesti sanoo, että siellä on lukemattomia samnalaisia ja erilaisia maailmoja ja niiden taivaita kuin maapallo ja sen taivas.

        Se, että luomiskertomus on kertomus maapallosta eikä universumista, sopii tieteeseen paremmin kuin se, että luomiskertomus olisi kertomus universumin synnystä. Vastaapa tähän mieluummin. Ja se että mitään ei ole luotu tyhjästä sopii tieteeseen paremmin.

        Tiede ei vielä tiedä mitään tähdestä joka lainaa valonsa toiselta tähdeltä jonkun halitsevan voiman avulla ja hallitsee 15 kiinteää taivaankapaletta eli tähteä sekä Floeesea ,Kuuta Maata ja Aurinkoa näiden vuotuisella kierrolla.
        Egyptiläiset sen sijaan tiesivät, ja ehdotan että mormonikirkko, jonka jäsenet eivät aiemmin tieteessä ole kunnostautuneet, nyt ottaa asiakseen välittää tuon varman astronomisen tiedon tiedeyhteisölle .Tiedehän on täysin hakoteillä .Kiinteät tähdet luulisi olevan helppo havaitakin, joten koko kosmologia tulee mullistumaan Smithin ja hänen kirkkonsa nerokkuuden ansiosta.

        Sekin että Abraham jo kirjoitti tuon omakätisesti muistelmiinsa, on käsittämätöntä . Nyt egyptologit lopulta uskovat että ovat tulkinneet hieroglyfejä täysin väärin ja Smith olikin oikeassa ja ettemme oikeastaan tiedäkään mitään muinaisen Egyptin historiasta.


      • kaksipisteto
        Olli.S kirjoitti:

        Nuo ovat niitä asioita, joita tiede ei vielä ymmärrä. Sellaisia asioita on galakseissa lukemattomia, sen me tiedämme etukäteen galaksien määrästä ja iästä päätellen. Tottakai siellä on paljon tuntemattomia asioita. Eihän edes tiedetä onko muualla elämää. Joseph rauhallisesti sanoo, että siellä on lukemattomia samnalaisia ja erilaisia maailmoja ja niiden taivaita kuin maapallo ja sen taivas.

        Se, että luomiskertomus on kertomus maapallosta eikä universumista, sopii tieteeseen paremmin kuin se, että luomiskertomus olisi kertomus universumin synnystä. Vastaapa tähän mieluummin. Ja se että mitään ei ole luotu tyhjästä sopii tieteeseen paremmin.

        "Ja se että mitään ei ole luotu tyhjästä sopii tieteeseen paremmin. " Luominen ei sovi tieteeseen lainkaan, mutta tyhjästä syntyminen sopii, sehän on jo matemaattisesti todistettukin.


      • kaksipisteto

        "Keskipisteto edelleen väittää Raamatussa olevan asioita, joita siellä ei ole. " En väitä .

        "Siellä ei sanota, että Jumala olisi luonut universumin eli kaiken eli siinä mielessä että siis itsensäkin," Jahve ilmoittaa että on luonut kaiken ja ollut olemassa ennen kuin mitään muuta oli ,omasta alkuperästään hän ei mitään sano , mutta kaikesta muusta sanoo että se on hänen luomaansa .
        Jos jahven ilmoitukset siitä mikä ja millainen hän on, eivät pidä paikkaansa ,silloin häntä joko ei ole, vaan jotkut muut ovat hänet keksineet, tai hän on valehteleva jumala, kummassakin tapauksessa Raamattu on turha kirja ,pelkkää höpötystä.

        "eikä siellä sanota, että Jumala olisi luonut maailman tyhjästä." Ei sanota muuta kuin että kaikki on Jahven luomaa, joten maailmaa ei ennen Jahven luomistyötä ole ollut.

        "Nämä ovat myöhemmän kristillisen teologian lisäyksiä Raamattuun ja Raamatun tulkintaa, ei sen sana, kun siellä ei kerran niin sanota." kyllä sanotaan ja on Raamatun sana joka sanottiin jo 700 vuotta ennen kristinuskon syntyäkään. Kristinuskohan syntyi Israelin kirjoitusten ja Jahven ilmoitusten varaan, joten kristinusko sanoo saman, tosin 700 vuotta myöhemmin: "Herra, meidän Jumalamme! Sinä olet arvollinen saamaan ylistyksen, kunnian ja vallan, sillä sinä olet luonut kaiken. Kaikki, mikä on olemassa, on sinun tahdostasi luotu. "
        Tämä on raamatun sanoma, ei siihen ei-kristittyjen kuten mormonien tarvitse uskoa, mutta ette sitä voi muuttaa ettekä korvata oman jumalanne ominaisuuksilla kuten sinä ja nim, selkeyttä tunnutte luulevan.

        "Joseph Smith täsmentää asian vielä puheissaan siten, että tyhjästä ei ole luotu mitään, vaan kaikki luominen on olemassaolevien elementtien järjestämistä ja asioiden tuomista henkimaailmasta näkyvään maailmaan. Joseph Smith ekspisiittisesti kieltää creatio ex nihilo opin".
        Mikä on Jahve että hänen sanansa totta olisivat, kun vastassa on Joseph Smith jolla on Korotettu ihminen ilmoitusten lähteenä? Korotettu ihminenhän oni ilmoittanut että Jahve on sama kuin Jeesus ja on hänen ja hänen vaimonsa taivaallisen äidin fyysinen poika. Joten ei Jahve ole voinut luoda yhtään mitään kun kerran hänen isänsäkään ei ole luonut, vaan on vain järjestellyt elementtejä .
        Poikahan on syntynyt isäänsä myöhemmin, vasta kun isä on oltuaan välillä kuten me ihmiset nyt, oli saavuttanut tarpeeksi kokemuksia tullakseen jumalaksi eli isäkin on kehittynyt jo olemassa olleessa maailmassa, jossa jo oli ihmisten kaltaisia olentojakin. Raamatun Jahve siis valehtelee sekä luomisesta että siitä kuka on ja näin pääsemme oikeaan loppuun : "Tämä on aivan järkeenkäypää ja suuri edistysaskel Raamatun ymmärtämisessä. Onko tämä niin vaikea kiriitikoille täällä myöntää? Pitää vaan haukkua, mollata, rienata ja vääristellä, sekä Raamatun sanaa että mormonioppia, vaikka se juuri tässä asiassa on korkeatasoista filosofiaa, ylittää vanhentuneen kristillisen teologian ja muuttaa Raamatun sanan järkeväksi, tieteen ja filosofian hyväksyttäväksi. " Sen pituinen se ja Raamattu ON roskaa jos mormonismi on totta.


      • kaksipisteto kirjoitti:

        "Keskipisteto edelleen väittää Raamatussa olevan asioita, joita siellä ei ole. " En väitä .

        "Siellä ei sanota, että Jumala olisi luonut universumin eli kaiken eli siinä mielessä että siis itsensäkin," Jahve ilmoittaa että on luonut kaiken ja ollut olemassa ennen kuin mitään muuta oli ,omasta alkuperästään hän ei mitään sano , mutta kaikesta muusta sanoo että se on hänen luomaansa .
        Jos jahven ilmoitukset siitä mikä ja millainen hän on, eivät pidä paikkaansa ,silloin häntä joko ei ole, vaan jotkut muut ovat hänet keksineet, tai hän on valehteleva jumala, kummassakin tapauksessa Raamattu on turha kirja ,pelkkää höpötystä.

        "eikä siellä sanota, että Jumala olisi luonut maailman tyhjästä." Ei sanota muuta kuin että kaikki on Jahven luomaa, joten maailmaa ei ennen Jahven luomistyötä ole ollut.

        "Nämä ovat myöhemmän kristillisen teologian lisäyksiä Raamattuun ja Raamatun tulkintaa, ei sen sana, kun siellä ei kerran niin sanota." kyllä sanotaan ja on Raamatun sana joka sanottiin jo 700 vuotta ennen kristinuskon syntyäkään. Kristinuskohan syntyi Israelin kirjoitusten ja Jahven ilmoitusten varaan, joten kristinusko sanoo saman, tosin 700 vuotta myöhemmin: "Herra, meidän Jumalamme! Sinä olet arvollinen saamaan ylistyksen, kunnian ja vallan, sillä sinä olet luonut kaiken. Kaikki, mikä on olemassa, on sinun tahdostasi luotu. "
        Tämä on raamatun sanoma, ei siihen ei-kristittyjen kuten mormonien tarvitse uskoa, mutta ette sitä voi muuttaa ettekä korvata oman jumalanne ominaisuuksilla kuten sinä ja nim, selkeyttä tunnutte luulevan.

        "Joseph Smith täsmentää asian vielä puheissaan siten, että tyhjästä ei ole luotu mitään, vaan kaikki luominen on olemassaolevien elementtien järjestämistä ja asioiden tuomista henkimaailmasta näkyvään maailmaan. Joseph Smith ekspisiittisesti kieltää creatio ex nihilo opin".
        Mikä on Jahve että hänen sanansa totta olisivat, kun vastassa on Joseph Smith jolla on Korotettu ihminen ilmoitusten lähteenä? Korotettu ihminenhän oni ilmoittanut että Jahve on sama kuin Jeesus ja on hänen ja hänen vaimonsa taivaallisen äidin fyysinen poika. Joten ei Jahve ole voinut luoda yhtään mitään kun kerran hänen isänsäkään ei ole luonut, vaan on vain järjestellyt elementtejä .
        Poikahan on syntynyt isäänsä myöhemmin, vasta kun isä on oltuaan välillä kuten me ihmiset nyt, oli saavuttanut tarpeeksi kokemuksia tullakseen jumalaksi eli isäkin on kehittynyt jo olemassa olleessa maailmassa, jossa jo oli ihmisten kaltaisia olentojakin. Raamatun Jahve siis valehtelee sekä luomisesta että siitä kuka on ja näin pääsemme oikeaan loppuun : "Tämä on aivan järkeenkäypää ja suuri edistysaskel Raamatun ymmärtämisessä. Onko tämä niin vaikea kiriitikoille täällä myöntää? Pitää vaan haukkua, mollata, rienata ja vääristellä, sekä Raamatun sanaa että mormonioppia, vaikka se juuri tässä asiassa on korkeatasoista filosofiaa, ylittää vanhentuneen kristillisen teologian ja muuttaa Raamatun sanan järkeväksi, tieteen ja filosofian hyväksyttäväksi. " Sen pituinen se ja Raamattu ON roskaa jos mormonismi on totta.

        Et nyt ymmärrä. Jos ennen luomista oli Jahve, niin oli sellainen universumi että ainakin Jahve ja mahdollisesti muutakin. Ei siis tyhjästä. Toistan, että sellainen universumi että ainakin Jahve. Siis Jahve on tyhjää, jos ajatellaan että tyhjästä.

        Ex nihilo luomisessa on tällainen looginen virhe.


      • kaksipisteto kirjoitti:

        Tiede ei vielä tiedä mitään tähdestä joka lainaa valonsa toiselta tähdeltä jonkun halitsevan voiman avulla ja hallitsee 15 kiinteää taivaankapaletta eli tähteä sekä Floeesea ,Kuuta Maata ja Aurinkoa näiden vuotuisella kierrolla.
        Egyptiläiset sen sijaan tiesivät, ja ehdotan että mormonikirkko, jonka jäsenet eivät aiemmin tieteessä ole kunnostautuneet, nyt ottaa asiakseen välittää tuon varman astronomisen tiedon tiedeyhteisölle .Tiedehän on täysin hakoteillä .Kiinteät tähdet luulisi olevan helppo havaitakin, joten koko kosmologia tulee mullistumaan Smithin ja hänen kirkkonsa nerokkuuden ansiosta.

        Sekin että Abraham jo kirjoitti tuon omakätisesti muistelmiinsa, on käsittämätöntä . Nyt egyptologit lopulta uskovat että ovat tulkinneet hieroglyfejä täysin väärin ja Smith olikin oikeassa ja ettemme oikeastaan tiedäkään mitään muinaisen Egyptin historiasta.

        Tiede mullistuu ihan omasta painostaan aina välillä ja myöntää mielellään ettei tiedä kaikkea galakseista ja kosmologiasta.

        Samoin on aivan varmaa, että Egyptin historiasta meillä on vasta raapaisu tiedossa, verrattuna siihen, mitä kaikkea siellä on todella tapahtunut, ja vaikka olisi paljonkin tietoa niin tottakai on myös paljon tuntematonta.

        Puolustat ihan tyhmää kantaa näissä asioissa. Siitä voidaan sitten järkevästi olla eri mieltä, onko Josephin antama lisätieto oikeata vai väärää tietoa. Näkyy selvästi, ettet ymmärrä niitä ollenkaan, ei tosin kovin moni muukaan.


      • kaksipisteto
        Olli.S kirjoitti:

        Et nyt ymmärrä. Jos ennen luomista oli Jahve, niin oli sellainen universumi että ainakin Jahve ja mahdollisesti muutakin. Ei siis tyhjästä. Toistan, että sellainen universumi että ainakin Jahve. Siis Jahve on tyhjää, jos ajatellaan että tyhjästä.

        Ex nihilo luomisessa on tällainen looginen virhe.

        Sinä et ymmärrä. Aluksi Jahve oli kaikki mikä oli, se on raamatun sanoma, mutta kukin saa valita mihin tarinaan uskoo , vaikka sotkan munaan. Kristiyillä vain ei ole valinnan varaa,tuo on raamatun ilmoitus, jos se on pielessä, on sitä koko raamattu .
        Teillä mormoneillahan ei ole luojajumalaa ,vaan korotettu ihminen on itse kokemusten kautta jumalaksi kehittynyt olento joka joskus on ollut kuten me ihmiset nyt, joten hän kypsyi mormonien jumalaksi jo olemassa olleessa maailmassa .


      • Aluksi Jahve oli kaikki mitä oli. Sanot. Sinä kun aina väität tietäväsi mitä Raamatussa sanotaan ja miten se tulkitaan, niin vastaa nyt sitten, missä Raamatussa näin sanotaan? Mikä sana siellä olisi vain näin tulkittavissa eikä sille olisi mitään muuta tulkintaa?

        Onhan selvä, että jos Jumala oli alussa, tai ennen alkua, niin olihan Hän jossakin ympäristössä, jonakin ruumiina tai henkenä, joka muodostui jostakin ja oli jotakin ja oli jossakin.

        Väität siis että oli aika, jolloin oli vain jumala, joka toisaalta ei ollut mikään olevainen, eikä ollut mitään muuta kuin tämä jumala, mikä on absurdia, ja vielä että Raamattu sanoisi näin, mikä ei ole totta.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Aluksi Jahve oli kaikki mitä oli. Sanot. Sinä kun aina väität tietäväsi mitä Raamatussa sanotaan ja miten se tulkitaan, niin vastaa nyt sitten, missä Raamatussa näin sanotaan? Mikä sana siellä olisi vain näin tulkittavissa eikä sille olisi mitään muuta tulkintaa?

        Onhan selvä, että jos Jumala oli alussa, tai ennen alkua, niin olihan Hän jossakin ympäristössä, jonakin ruumiina tai henkenä, joka muodostui jostakin ja oli jotakin ja oli jossakin.

        Väität siis että oli aika, jolloin oli vain jumala, joka toisaalta ei ollut mikään olevainen, eikä ollut mitään muuta kuin tämä jumala, mikä on absurdia, ja vielä että Raamattu sanoisi näin, mikä ei ole totta.

        Miten niin jossakin ympäristössä? Ei kaiken tarvitse olla jossakin. Fysiikka on paljon enemmän kuin newtonilainen fysikka.


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Miten niin jossakin ympäristössä? Ei kaiken tarvitse olla jossakin. Fysiikka on paljon enemmän kuin newtonilainen fysikka.

        Kerro miten tässä tapauksessa lauseesi liittyy asiaan, kun sanot "Fysiikka on paljon enemmän kuin newtonilainen fysikka" ? - Mahdatko itsekään ymmärtää mitä sanot? Kovin epämääräistä, joka ei sano mitään eikä vastaa Olli.S:n kysymykseen.

        Persoona ei voi olla olematta missään!


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Kerro miten tässä tapauksessa lauseesi liittyy asiaan, kun sanot "Fysiikka on paljon enemmän kuin newtonilainen fysikka" ? - Mahdatko itsekään ymmärtää mitä sanot? Kovin epämääräistä, joka ei sano mitään eikä vastaa Olli.S:n kysymykseen.

        Persoona ei voi olla olematta missään!

        > Persoona ei voi olla olematta missään!

        Miksi ei voi? Olet newtonilaisen fysiikan kahleissa koskien jopa aineettomia asioita, sikäli kun persoona voidaan ymmärtää aineettomaksi, kuten uskonnoissa tehdään. Jopa teillekin ainakin Pyhä Henki on vailla fyysistä kehoa.


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        > Persoona ei voi olla olematta missään!

        Miksi ei voi? Olet newtonilaisen fysiikan kahleissa koskien jopa aineettomia asioita, sikäli kun persoona voidaan ymmärtää aineettomaksi, kuten uskonnoissa tehdään. Jopa teillekin ainakin Pyhä Henki on vailla fyysistä kehoa.

        Pyhä Henkikin on jossakin paikassa, mutta Hänen vaikutuksensa ulottuu kaikkialle.


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Pyhä Henkikin on jossakin paikassa, mutta Hänen vaikutuksensa ulottuu kaikkialle.

        Ai jaa. Pyhä Henkennekin on sidottu paikkaan samalla tavalla kuin muut jumalanne. Hän on kuitenkin vähemmän vajavainen, koska vaikutus ulottuu kaikkialle...

        Teillä siis aineetonkin on sidottu aineelliseen ulottuvuuteen...


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Ai jaa. Pyhä Henkennekin on sidottu paikkaan samalla tavalla kuin muut jumalanne. Hän on kuitenkin vähemmän vajavainen, koska vaikutus ulottuu kaikkialle...

        Teillä siis aineetonkin on sidottu aineelliseen ulottuvuuteen...

        Aineellisuutta voi olla muussakin ulottuvuudessa kuin tässä meidän maailmasamme. Kristus nousi kuolleista ja siirtyi fyysisenä olentona toiseen ulottusuufeen, jota sanomme taivaaksi.


      • samarin
        Selkeyttä kirjoitti:

        Aineellisuutta voi olla muussakin ulottuvuudessa kuin tässä meidän maailmasamme. Kristus nousi kuolleista ja siirtyi fyysisenä olentona toiseen ulottusuufeen, jota sanomme taivaaksi.

        Smithin kirjoitelmien mukaan (joihin hän sai innoitusta egyptiläisiä papyruksia silmäillessään) Kolobin lähistöllä oleva planeetta, Jehovan asuinpaikka, kuuluu samaan järjestykseen kuin oma planeettamme Maa.


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Aineellisuutta voi olla muussakin ulottuvuudessa kuin tässä meidän maailmasamme. Kristus nousi kuolleista ja siirtyi fyysisenä olentona toiseen ulottusuufeen, jota sanomme taivaaksi.

        Onko se Pyhä Henkesi nyt sitten kuitenkin aineellinen jossain toisessa ulottuvuudessa?


      • samarin
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Onko se Pyhä Henkesi nyt sitten kuitenkin aineellinen jossain toisessa ulottuvuudessa?

        MAP-opin mukaan Pyhä Henki on persoona jolla on ruumis, tosin henkiainetta oleva , ei lihaa ja luuta vaan ns. henkiruumis. Sitä mitä tuo henkiaine on ei kukaan tiedä mutta kuulema se on hienoa.

        Pyhä Henki on ihmisen muotoinen ja näköinen, ilman luuliharuumista, Vähänkuin kummitus.
        Pyhä Henki on ainakin profeetta Joseph Fielding Smithin ja apostoli Bruce McConkien mukaan Elohimin henkipoika. Tästä ei tosin ole ilmoitusta. Näin on kuitenkin syytä olettaa koska se on loogista. Ei ole kuitenkaan aihetta Monsonin tästä saada ilmoitusta.

        Pyhä Henki ei voi persoonana, jolla on henkiruumis, olla kuin yhdessä paikassa läsnä. Hänen vaikutuksensa sanotaan kuitenkin vaikuttavan kaikkialla. Tätä kirkossa selitetään vertauskuvan avulla Auringosta. Aurinko on yhdessä paikkaa mutta Auringon säteet lämmittävät ja valaisevat kaikkialla maapallollamme. PH on siis "sidottu" henkiruumiiseensa.

        Kun mormonismissa puhutaan persoonista, jumalan lapsista, enkeleistä ja hengistä niin aina tarkoitetaan Elohimin (tai jonkun muun Korotetun Olennon) jälkeläisiä jotka ovat ihmisen muotoisia ja näköisiä, joko lihaluuruumiissa tai henkiruumiissa ilman lihaa ja luuta. Kuitenkin "sidottuja" tuohon ruumiiseensa. Luomattomat ja ikuiset älyt kun tarvitsevat henkiruumiin joten on loogista että meillä on taivaallisia Äitejä jotka synnyttävät älyille henkiruumiit jotta nämä voivat kehittyä.

        Kristuksen Valo on käsite joka laajentaa ruumiillisen Elohimin vaikutusta. Kristuksen valo on energia tai voima joka on kaikkialla. Se ei ole persoona. Kristuksen valosta käytetään myös joskus nimiä Herran henki (joskus tuo Herran Henki voi kyllä tarkoittaa Pyhää Henkeäkin). Englanniksi myös joskus Holy Spirit (jota termiä yleisesti kristikunnassa käytetään Pyhästä Hengestä). Holy Spirit on (joissain tapauksissa) MAP-teologiassa eri asia kuin Holy Ghost. Jälkimmäinen ollen Pyhä Henki ja ensimmäinen (joskus) Kristuksen Valoa tarkoittava. Tuossa voi tulla sekaannuksia jos ei tiedä mormoniteologiaa. Onneksi kirkossa on profeetta joka voisi selkeyttää käytetyt termit, mutta ei ole tarpeen että tuollaisia ilmoituksen kautta selkeytettäisiin kuhunkin kirjoituksen kohtaan, täytyyhän ihmisten saada jotain itse keksiäkin. Aina voi luonnollisesti tarkistaa miten Johtavat Veljet ovat kutakin jaetta tulkinneet. Tosin kun Johtavat Veljet ovat olleet kuolleina jonkin aikaa voidaan huomata että he olivatkin väärässä tulkinnoissaan. Tuollaista huomiota ei kuitenkaan ikinä eikä koskaan tehdä kun Johtavat Veljet ovat elossa. Silloin he ovat aina innoitettuja.

        Kristuksen valo (eli persoonaton energia, voima etc.) on kaikkialla ("täyttää avaruuden äärettömyyden") ja näin siis Elohim ja Kristus voivat myös vaikuttaa kaikkialla vaikka heidän persoonansa voivat olla vain yhdessä paikkaa kerrallaan, useimmiten ilmeisesti Kolobin lähistöllä koska se on Jumalan kotiseuduksi ilmoitettu Smithille. Ilmeisesti juurikin persoonattomanKristuksen Valon kautta Elohim pystyy ihmisen muotoisessa lihaluuruumiissaan Kolobin tienoilla tietämään kaikkien 7 miljardin telluslaisen jokaisen ajatuksen ja sanan ja teon. Joka ikinen hetki. Lisäksi vielä henkimaailmassa olevien lastensa (syntymättömien tai kuolleiden) ajatukset sanat ja teot sekä luonnollisesti miljardien muitten lastensa sanat ja ajatukset ja teot muissa aurinkokunnissa missä sitten Elohimin luomistyöt ovatkin laajentuneet ennen ja jälkeen meitä.

        "valo, joka loistaa ja joka antaa teille valoa, on hänen kauttaan, joka valaisee teidän silmänne, ja se on sama valo, joka elävöittää teidän ymmärryksenne;

        joka valo lähtee Jumalan edestä ja täyttää avaruuden äärettömyyden –

        valo, joka on kaikessa ja joka antaa elämän kaikelle ja joka on laki, jolla kaikkea hallitaan, tosiaankin Jumalan voima, hänen, joka istuu valtaistuimellaan ja joka on iankaikkisuuden huomassa ja joka on keskellä kaikkea." OL 88 : 11-13

        https://www.lds.org/scriptures/bd/light-of-christ.html?lang=eng&letter=L

        http://eom.byu.edu/index.php/Spirit_of_God


      • samarin

        Hups. Tarkennus:
        Kun mormonismissa puhutaan persoonista, jumalan lapsista, enkeleistä ja hengistä niin aina tarkoitetaan Elohimin (tai jonkun muun Korotetun Olennon) jälkeläisiä jotka ovat ihmisen muotoisia ja näköisiä, joko lihaluuruumiissa (JOS ylösnousseita) tai henkiruumiissa ilman lihaa ja luuta. TAI luonnollisesti myös kuolevaisessa luulihaveriruumiissa.


      • Höpölöpsis
        samarin kirjoitti:

        MAP-opin mukaan Pyhä Henki on persoona jolla on ruumis, tosin henkiainetta oleva , ei lihaa ja luuta vaan ns. henkiruumis. Sitä mitä tuo henkiaine on ei kukaan tiedä mutta kuulema se on hienoa.

        Pyhä Henki on ihmisen muotoinen ja näköinen, ilman luuliharuumista, Vähänkuin kummitus.
        Pyhä Henki on ainakin profeetta Joseph Fielding Smithin ja apostoli Bruce McConkien mukaan Elohimin henkipoika. Tästä ei tosin ole ilmoitusta. Näin on kuitenkin syytä olettaa koska se on loogista. Ei ole kuitenkaan aihetta Monsonin tästä saada ilmoitusta.

        Pyhä Henki ei voi persoonana, jolla on henkiruumis, olla kuin yhdessä paikassa läsnä. Hänen vaikutuksensa sanotaan kuitenkin vaikuttavan kaikkialla. Tätä kirkossa selitetään vertauskuvan avulla Auringosta. Aurinko on yhdessä paikkaa mutta Auringon säteet lämmittävät ja valaisevat kaikkialla maapallollamme. PH on siis "sidottu" henkiruumiiseensa.

        Kun mormonismissa puhutaan persoonista, jumalan lapsista, enkeleistä ja hengistä niin aina tarkoitetaan Elohimin (tai jonkun muun Korotetun Olennon) jälkeläisiä jotka ovat ihmisen muotoisia ja näköisiä, joko lihaluuruumiissa tai henkiruumiissa ilman lihaa ja luuta. Kuitenkin "sidottuja" tuohon ruumiiseensa. Luomattomat ja ikuiset älyt kun tarvitsevat henkiruumiin joten on loogista että meillä on taivaallisia Äitejä jotka synnyttävät älyille henkiruumiit jotta nämä voivat kehittyä.

        Kristuksen Valo on käsite joka laajentaa ruumiillisen Elohimin vaikutusta. Kristuksen valo on energia tai voima joka on kaikkialla. Se ei ole persoona. Kristuksen valosta käytetään myös joskus nimiä Herran henki (joskus tuo Herran Henki voi kyllä tarkoittaa Pyhää Henkeäkin). Englanniksi myös joskus Holy Spirit (jota termiä yleisesti kristikunnassa käytetään Pyhästä Hengestä). Holy Spirit on (joissain tapauksissa) MAP-teologiassa eri asia kuin Holy Ghost. Jälkimmäinen ollen Pyhä Henki ja ensimmäinen (joskus) Kristuksen Valoa tarkoittava. Tuossa voi tulla sekaannuksia jos ei tiedä mormoniteologiaa. Onneksi kirkossa on profeetta joka voisi selkeyttää käytetyt termit, mutta ei ole tarpeen että tuollaisia ilmoituksen kautta selkeytettäisiin kuhunkin kirjoituksen kohtaan, täytyyhän ihmisten saada jotain itse keksiäkin. Aina voi luonnollisesti tarkistaa miten Johtavat Veljet ovat kutakin jaetta tulkinneet. Tosin kun Johtavat Veljet ovat olleet kuolleina jonkin aikaa voidaan huomata että he olivatkin väärässä tulkinnoissaan. Tuollaista huomiota ei kuitenkaan ikinä eikä koskaan tehdä kun Johtavat Veljet ovat elossa. Silloin he ovat aina innoitettuja.

        Kristuksen valo (eli persoonaton energia, voima etc.) on kaikkialla ("täyttää avaruuden äärettömyyden") ja näin siis Elohim ja Kristus voivat myös vaikuttaa kaikkialla vaikka heidän persoonansa voivat olla vain yhdessä paikkaa kerrallaan, useimmiten ilmeisesti Kolobin lähistöllä koska se on Jumalan kotiseuduksi ilmoitettu Smithille. Ilmeisesti juurikin persoonattomanKristuksen Valon kautta Elohim pystyy ihmisen muotoisessa lihaluuruumiissaan Kolobin tienoilla tietämään kaikkien 7 miljardin telluslaisen jokaisen ajatuksen ja sanan ja teon. Joka ikinen hetki. Lisäksi vielä henkimaailmassa olevien lastensa (syntymättömien tai kuolleiden) ajatukset sanat ja teot sekä luonnollisesti miljardien muitten lastensa sanat ja ajatukset ja teot muissa aurinkokunnissa missä sitten Elohimin luomistyöt ovatkin laajentuneet ennen ja jälkeen meitä.

        "valo, joka loistaa ja joka antaa teille valoa, on hänen kauttaan, joka valaisee teidän silmänne, ja se on sama valo, joka elävöittää teidän ymmärryksenne;

        joka valo lähtee Jumalan edestä ja täyttää avaruuden äärettömyyden –

        valo, joka on kaikessa ja joka antaa elämän kaikelle ja joka on laki, jolla kaikkea hallitaan, tosiaankin Jumalan voima, hänen, joka istuu valtaistuimellaan ja joka on iankaikkisuuden huomassa ja joka on keskellä kaikkea." OL 88 : 11-13

        https://www.lds.org/scriptures/bd/light-of-christ.html?lang=eng&letter=L

        http://eom.byu.edu/index.php/Spirit_of_God

        Kiitokset selvennyksestä. Tapani ei siis ole tuntenut kunnolla oman kirkkonsa oppeja, koska hän on sanonut Pyhää Henkeä tarvittavan vakoilijaksi, koska Isä-Jumala ei voi olla toteamassa asioita paikan päällä, koska on aikaan ja paikkaan sidottu luulihaklontti (ihan noita sanoja Tapani ei ole käyttänyt, mutta merkitys on sama).


      • Selkeyttä
        samarin kirjoitti:

        Smithin kirjoitelmien mukaan (joihin hän sai innoitusta egyptiläisiä papyruksia silmäillessään) Kolobin lähistöllä oleva planeetta, Jehovan asuinpaikka, kuuluu samaan järjestykseen kuin oma planeettamme Maa.

        Vaikka kuuluu samaan järjestykseen, niin silti se voi olla ja on eri ulottuvuudessa. Sitä kuvaa se, että Jumalan ajanmitan mukaan meidän tuhat vuottamme on Hänelle kuin yksi päivä.


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Kiitokset selvennyksestä. Tapani ei siis ole tuntenut kunnolla oman kirkkonsa oppeja, koska hän on sanonut Pyhää Henkeä tarvittavan vakoilijaksi, koska Isä-Jumala ei voi olla toteamassa asioita paikan päällä, koska on aikaan ja paikkaan sidottu luulihaklontti (ihan noita sanoja Tapani ei ole käyttänyt, mutta merkitys on sama).

        Esität olemattomia siitä, mitä olen sanonut tai tarkoittanut! Ei näin: " ...hän on sanonut Pyhää Henkeä tarvittavan vakoilijaksi, koska Isä-Jumala ei voi olla toteamassa asioita paikan päällä, koska on aikaan ja paikkaan sidottu luulihaklontti ." Tuo on tyypillistä olkiukkoargumentointia. Jokaisella jumaluuden jäsenellä on oma tehtävänsä.


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Onko se Pyhä Henkesi nyt sitten kuitenkin aineellinen jossain toisessa ulottuvuudessa?

        Henkikin on ainetta, mutta hienonmpaa kuin kokemamme. "Aineetonta ainetta ei ole olemassa."


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Esität olemattomia siitä, mitä olen sanonut tai tarkoittanut! Ei näin: " ...hän on sanonut Pyhää Henkeä tarvittavan vakoilijaksi, koska Isä-Jumala ei voi olla toteamassa asioita paikan päällä, koska on aikaan ja paikkaan sidottu luulihaklontti ." Tuo on tyypillistä olkiukkoargumentointia. Jokaisella jumaluuden jäsenellä on oma tehtävänsä.

        Jumalilla oli työnjako muissakin polyteistisissa uskonnoissa, eihän jumalia muuten tarvittaisi monia. Ruumiillisten pakanajumalien parissa tarvittiin myös naisjumalia koska ihmisten kaltaiset jumalat lisääntyvätkin ihmisnisäkkäiden tapaan, joten joillakin jumalilla oli parta ja penis, joillakin isot rinnat ja vagina. Myös ruumiillisilla miesjumalilla oli nisät ainakin omakuvissa eli patsaissa, joten he ovat seuranneet tiivisti lajimme kehityskulkua fyysisestikin. Jumaläidit joutuivat myös imettämään maailmaan tupsahtanutta uutta vauvajumalaa joten nisät olivat heillä tositarpeeseen.


        Tietoa siitä miten nopeasti Baalin, Zeuksen tai Korotetun ihmisen jälkikasvu kehittyi täysiksi uusiksi jumaliksi ei ole, mutta ehkä mormonit tietävät Korotetun ihmisen ja taivaallisen äidin fyysisen jälkikasvun kehityksen? Parin tuotoshan on, ei sen enempää eikä vähempää kuin Raamatun Jahve. Aivan, kyllä, sama tyyppi joka raamatussa vannoo että on ainoa jumala joka on olemassa ja on muka luonut ihan kaiken ihmiset, eläimet tähdet ja planeetat koko jutun, mutta nyt tiedämme jahven olleen varsinainen emävalehtelija, joten kasvatus ainakin on ollut kehno. Kristinuskon sen alkuperäiseen pakanamuotoon palauttanut Smith on sen kertonnut Smith ei valehtele muttaJeesus-Jahve valehtelee .


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Henkikin on ainetta, mutta hienonmpaa kuin kokemamme. "Aineetonta ainetta ei ole olemassa."

        Ei tietenkään aineetonta ainetta ole olemassa. Mutta jopa fysiikasta tiedämme, että aine on vain yksi energian muodoista... Omituista, että sinä valitset hengen olomuodoksi aineen.


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Ei tietenkään aineetonta ainetta ole olemassa. Mutta jopa fysiikasta tiedämme, että aine on vain yksi energian muodoista... Omituista, että sinä valitset hengen olomuodoksi aineen.

        Valitsen sellaisen aineen, joka ei ole tätä maallista ainetta.


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        Jumalilla oli työnjako muissakin polyteistisissa uskonnoissa, eihän jumalia muuten tarvittaisi monia. Ruumiillisten pakanajumalien parissa tarvittiin myös naisjumalia koska ihmisten kaltaiset jumalat lisääntyvätkin ihmisnisäkkäiden tapaan, joten joillakin jumalilla oli parta ja penis, joillakin isot rinnat ja vagina. Myös ruumiillisilla miesjumalilla oli nisät ainakin omakuvissa eli patsaissa, joten he ovat seuranneet tiivisti lajimme kehityskulkua fyysisestikin. Jumaläidit joutuivat myös imettämään maailmaan tupsahtanutta uutta vauvajumalaa joten nisät olivat heillä tositarpeeseen.


        Tietoa siitä miten nopeasti Baalin, Zeuksen tai Korotetun ihmisen jälkikasvu kehittyi täysiksi uusiksi jumaliksi ei ole, mutta ehkä mormonit tietävät Korotetun ihmisen ja taivaallisen äidin fyysisen jälkikasvun kehityksen? Parin tuotoshan on, ei sen enempää eikä vähempää kuin Raamatun Jahve. Aivan, kyllä, sama tyyppi joka raamatussa vannoo että on ainoa jumala joka on olemassa ja on muka luonut ihan kaiken ihmiset, eläimet tähdet ja planeetat koko jutun, mutta nyt tiedämme jahven olleen varsinainen emävalehtelija, joten kasvatus ainakin on ollut kehno. Kristinuskon sen alkuperäiseen pakanamuotoon palauttanut Smith on sen kertonnut Smith ei valehtele muttaJeesus-Jahve valehtelee .

        Jospa tutkisit itseäsi mistä nuo valehtelusyytökset ovat peräisin!


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Valitsen sellaisen aineen, joka ei ole tätä maallista ainetta.

        Mutta miksi hengen pitää olla ylipäänsä ainetta?


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Jospa tutkisit itseäsi mistä nuo valehtelusyytökset ovat peräisin!

        Näkeehän tuon ulkopuolinenkin, että oppisi mukaan Jahve valehtelee sanoessaan olevansa ainut Jumala, joka ihmisellä saa olla. Aika kornia, koska oppinne mukaan Hän ei kuitenkaan ole edes ylin Jumala!


      • Höpölöpsis
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Näkeehän tuon ulkopuolinenkin, että oppisi mukaan Jahve valehtelee sanoessaan olevansa ainut Jumala, joka ihmisellä saa olla. Aika kornia, koska oppinne mukaan Hän ei kuitenkaan ole edes ylin Jumala!

        Äläkä Tapani vastaa, että uskonnollinen kieli ei ole tarkkaa. Onhan se omituista, jos edes käsky ei tarkoita sitä mitä siinä sanotaan. Vähän samaa, kuin jos väittäisi, että käskyä: "Älä tee huorin" ei tarvitse ottaa kirjaimellisesti. Ai niin, eihän sitä Smithin opissa otetakaan...


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Jospa tutkisit itseäsi mistä nuo valehtelusyytökset ovat peräisin!

        Et ole kyennyt näyttämään yhtään Jahven ilmoitusta itsestään joka olisi totta jos Jahve olisi sama kuin Jeesus tai jos sinun uskontosi jumala olisi todellinen. Sitä" jumalat" jumalaakaan ei raamatusta löydy eikä voikaan, koska Jahve ilmoittaa ettei ole muuta jumalaa kuin hän, joko siis jahve valehtelee tai sinä ja uskontosi valehtelette. Eikä tarvitse edes uskoa jumalaan nähdäkseen kumpi.
        Sääli uskontotekelettä joka on noin heikoilla että Jeesuksesta pitää tehdä valehtelija ja uskonto kumminkin kaiken kukkuraksi kauppaa itseään kristinuskon "palautuksena".


    • PasiToivonen

      Jumala on siis korotettu ihminen? Ja sitä ennen varmaan apina. Ja sitä ennen kasa alkulimaa. Olette melkoisia pellejä.

      • Jos näin olisi niin sittenhän evoteoria olisi aivan oikea, aina jumaliin asti. Itse asiassa minä henkilökohtaisesti olen hieman tätä mieltä. Kuitenkin Jumala on aina ollut ja muuttumaton, aina sama, ainakin maapallon A:stä O:hon. Nämä kaksi asiaa ovat hieman ristiriidassa, muteivät täysin yhtensopimattomia.

        Myös universumi kokonaisuutena on minusta ikuinen. On olemassa ikuisia asioita ja luotuja asioita. Jumala ja universumi ainakin ovat ikuisia. Varmaan peruselementit myös. Tässä olen eri mieltä varmaankin kaikkien tavallisten kristittyjen teologien, kreationistien, fundamentalistien, tähtitieteellisten kosmologien, keskipisteton ja useiden mormonienkin kanssa.

        Mormoniopissa ei ole ilmoitettua kantaa aivan selkeästi näistä asioista, mormonit ovat taipuvaisia uskomaan kretujen puolinaisia ja vriheellisiä teorioita siinä kuin muutkin kristityt. Mormoni auktoriteetit uskovat evoluutioon tosiasiana, mutteivät evoteoriaan kokonaisuudessaan, siihen ei ole yhtenäistä kantaa. Kaikki Jumalaan uskovat uskovat Jumalan luomistöihin. Tottakai siinä on ihmeitäkin.


    • Henki ja aine ovat ikuisia kysymyksiä. ei meillä kenelläkään ole niihin kattavia vastauksia. Kysymys on nyt siitä, että onko Jumala vain Henki ja sanooko Raamattu näin. Vastaus on yksinkertainen, vaikka keskipisteto sen kieltää, Jumala on Henki, muttei pelkästään Henki. Mitä siitä sitten. Jeesus on myös Jumala ja varsin kon kreettisesti myös ruumiillinen, Raamatun mukaan. Turha mennä sitä kieltämään ja siitä veistelemään.

      Ja luominen tyhjästä joutaa historian romukoppaan. Tämä on monen filosofin käsitys ja Joseph Smith profeettana on ilmoituksen pohjalta lyönyt siihen loistavasti viimeisen n iitin. Tämän vastustajat tietysti haluavat kiihkoisasti kieltää.

      Unkonnollisesti meidän on ymmärrettävä, että Jeesuksen ruumis, kirkko ja valtakunta ovat Pyhän Hengen yhteys uskovien välillä. Vasta myöhemmin tulee uskon yhteys ja aivan lopuksi opin yhteys. Kaikki uudestisyntyneet, parannuksen tehneet, Pyhän Hengen kasteen saaneet, ja oikealla polulla olevat, kilvoittelevat Jeesukseen uskovat ovat se Jeesuksen opetuslapsijoukko maan päällä.

      Mormoneja syytetään farisealaisiksi ja tekojen uskonnoksi. Tämäkään ei ole totta. Pelastus tulee yksin armosta, Pyhä Henki muuttaa vähitellen ihmisen sellaiseksi että pääsee kaikista helmasynneistään eikä halua enää tehdä mitään syntiä. Tämä on pitkä ja usein kivulias prosessi. Kaikki olemme syntisiä. Mutta ollessamme oikealla tiellä olemme myös täydellisiä, ja meidän on noudatettava käskyjä. Se ei ole väkinäistä vaan tulee luonnostaan, koska olemme sisäisesti muuttuneet. Mutta muutoksen täytyy tulla, käskyjä on noudatettava lopulta.

      • samarin

        Maailmankaikkeuden, galaksien ja aurinkokuntien etc. synty on luonnontieteellisen tutkimuksen kohde. Ei filosofien käsitykset eivätkä Smithin ajatelmat anna mitään tietoa miten asianlaita on.
        Mitenkään väheksymättä filosofiaa.


      • kaksipisteto

        "Ja luominen tyhjästä joutaa historian romukoppaan. Tämä on monen filosofin käsitys ja Joseph Smith profeettana on ilmoituksen pohjalta lyönyt siihen loistavasti viimeisen n iitin. Tämän vastustajat tietysti haluavat kiihkoisasti kieltää." Niin mitäpä Jahve luomisesta tietää, ilmoittaa kiihkoisasti jotain, mutta Smithin ilmoitus (miltä jumalalta? )loi siihen viimeisen niitin, näin Jahve sai nenilleen, mitä meni valehtelemaan. Raamattu olisi niin paljon viisaampi kirja jos sitä ei olisi kirjoittanut typerä olemassa ollut kansa, vaan jokin mielikuvituskansa.

        "Kysymys on nyt siitä, että onko Jumala vain Henki ja sanooko Raamattu näin. Vastaus on yksinkertainen, vaikka keskipisteto sen kieltää, Jumala on Henki, muttei pelkästään Henki." mistä Jahve itse tietäisi millainen on, kyllä mormonit senkin tietävät paremmin.

        "Mutta muutoksen täytyy tulla, käskyjä on noudatettava lopulta. " oletko täysin uuno, käskyt ovat Jahven ilmoituksia ei niitä pidä ottaa kirjaimellisesti, vaan kuten tapani on sanonut "Raamattua ei ymmärretä kirjaimellisuuden kautta. " Raamatun ilmoitukset ovat itse este niiden ymmärtämiselle, joten kukin voi itse päättää millaiset käskyt Jahve olisi antanut jos olisi olisi oikeasti halunnut että niitä noudatetaan.


      • kaksipisteto kirjoitti:

        "Ja luominen tyhjästä joutaa historian romukoppaan. Tämä on monen filosofin käsitys ja Joseph Smith profeettana on ilmoituksen pohjalta lyönyt siihen loistavasti viimeisen n iitin. Tämän vastustajat tietysti haluavat kiihkoisasti kieltää." Niin mitäpä Jahve luomisesta tietää, ilmoittaa kiihkoisasti jotain, mutta Smithin ilmoitus (miltä jumalalta? )loi siihen viimeisen niitin, näin Jahve sai nenilleen, mitä meni valehtelemaan. Raamattu olisi niin paljon viisaampi kirja jos sitä ei olisi kirjoittanut typerä olemassa ollut kansa, vaan jokin mielikuvituskansa.

        "Kysymys on nyt siitä, että onko Jumala vain Henki ja sanooko Raamattu näin. Vastaus on yksinkertainen, vaikka keskipisteto sen kieltää, Jumala on Henki, muttei pelkästään Henki." mistä Jahve itse tietäisi millainen on, kyllä mormonit senkin tietävät paremmin.

        "Mutta muutoksen täytyy tulla, käskyjä on noudatettava lopulta. " oletko täysin uuno, käskyt ovat Jahven ilmoituksia ei niitä pidä ottaa kirjaimellisesti, vaan kuten tapani on sanonut "Raamattua ei ymmärretä kirjaimellisuuden kautta. " Raamatun ilmoitukset ovat itse este niiden ymmärtämiselle, joten kukin voi itse päättää millaiset käskyt Jahve olisi antanut jos olisi olisi oikeasti halunnut että niitä noudatetaan.

        Tuossa ei ollut mitään kunnon kommenttia tai vastaväitettä esitettyihin argumentteihin.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Tuossa ei ollut mitään kunnon kommenttia tai vastaväitettä esitettyihin argumentteihin.

        Älä välitä Olli, Tapanikin jää usein sanattomaksi. Yritä kuitenkin vastata alempana olevaan kysymykseeni.


      • Eenokkii

        Mutta mitä sanoo Axel Smith. Hänellä on sentään videota sanojensa tueksi elämän luomisesta.
        Eli ei Jooseppia huonompi ainakaan.


    • Höpölöpsis

      Kerro Olli onko Pyhä Henki mielestäsi ainetta niin kuin Tapani opettaa?

    • Henkien oleminen ainetta on kaksipiippuinen juttu. Eivät ne tietenkään ole aineellista ainetta. Siinä mielessä ne eivät ole ainetta. Mutta kun ajatellaan koko henkimaailmaa kaikkine kaupunkeineen, järvineen, rakennuksineen, ihmisineen ja eläimineen, niin tottakai siellä kaikilla hengillä on myös ruumis, taloilla lattiat ja seinät jne. Se on henkiainetta, jotain muuta kuin tämä aineellinen aine, mutta kuitenkin jokaisella hengellä on ruumis, henkiaineen ruumis.

      Kun olemme henkimaailmassa, olemme ilman aineellista ruumista, tässä maailmassa meillä on aineellinen ruumis, kuoleman jälkeen olemme taas henkiä henkiruumiissa henkimaailmassa ja ylösnousemuksessa saamme aineellisen ruumiin takaisin. Me kokonaisina menemme erilaisiin kirkkauden asteisiin. Se kirkkain valtakunta on se todellinen maailman, universumin, olemusmuoto ja nämä aineelliset maailmat ja henkimaailma ovat vain puolinaisia, näennäisiä maailmoja.

      Tässä totuudessa yhdistyvät kaikki filosofian yritykset totuuden ymmärtämiseksi, Platonin luolavertaus ja Kantin oliot sinänsä, idealismi ja materialismi. Universumi on aina ollut (materialismi), mutta meidän maailmamme on Jumalan luoma (idealismi). Syvin totuus maailmasta on kirkastettu Jumalan maailma, jota kuvataan Ilmestyskirjan lopussa välähdyksenomaisesti.

      • Höpölöpsis

        Onko siis Pyhä Henki sittenkin aineellinen siinä missä muutkin Jumalanne? Toisessa kappaleessa opetat eri tavalla kuin Tapani, joka väittää, että henkikin on ainetta.
        Aineeseen sitoutuminen on minusta sikäli outoa, että fysiikassakin on melkoinen aineetonkin "maailma". Massa on tosiaankin vain yksi energian muoto.


      • Höpölöpsis kirjoitti:

        Onko siis Pyhä Henki sittenkin aineellinen siinä missä muutkin Jumalanne? Toisessa kappaleessa opetat eri tavalla kuin Tapani, joka väittää, että henkikin on ainetta.
        Aineeseen sitoutuminen on minusta sikäli outoa, että fysiikassakin on melkoinen aineetonkin "maailma". Massa on tosiaankin vain yksi energian muoto.

        Et nyt ymmärrä. Pyhä Henki ja muut henget eivät ole aineellisia, heillä ei ole aineellista ruumista. Mikään henkiolento ei kuitenkaan voi olla olento ilman että sillä on ruumis. Se ruumis on vain erilaista, jonkinlaista energiaa, henkeä, henkiainetta, ei tätä ainellista ainetta.

        Ei se niin kummallista ole, kun meillä on paljon näkymättömiä energiamuotoja ja voimia tiedossa: sähkömagneettiset aallot, painovoima jne. Ihmisen astraaliruumiistakin on tietoa ainakin parapsykologiassa.

        Kirkastettu ruumis sensijaan on aineellista ainetta ja sen lisäksi kirkastettua ainetta, jotain korkempaa aineellista ainetta kuin meidän ruumiimme aine, samalla kun se on lihaa ja luuta ja verta, niinkuin tämä katoava ruumiimmekin. Se ruumis ja henki voivat ilmestyä aineellisiena olentona niinkuin Jeesus kun söi kalaa opetuslasten kanssa, vaikka Hänellä on myös kirkastettu ruumis. Jos Jumala ilmestyy kirkastettuna olentona, ihminen ei voi sitä kestää, ellei samalla kirkastu itsekin, niinkuin Mooses Siinain vuorella ja opetuslapset kirkastusvuorella. Tästä syystä sanotaan, ettei kukaan ole Jumalaa koskaan nähnyt, koska ei voi nähdä haihtumatta samalla savuna ja tuhkana ilmaan.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Et nyt ymmärrä. Pyhä Henki ja muut henget eivät ole aineellisia, heillä ei ole aineellista ruumista. Mikään henkiolento ei kuitenkaan voi olla olento ilman että sillä on ruumis. Se ruumis on vain erilaista, jonkinlaista energiaa, henkeä, henkiainetta, ei tätä ainellista ainetta.

        Ei se niin kummallista ole, kun meillä on paljon näkymättömiä energiamuotoja ja voimia tiedossa: sähkömagneettiset aallot, painovoima jne. Ihmisen astraaliruumiistakin on tietoa ainakin parapsykologiassa.

        Kirkastettu ruumis sensijaan on aineellista ainetta ja sen lisäksi kirkastettua ainetta, jotain korkempaa aineellista ainetta kuin meidän ruumiimme aine, samalla kun se on lihaa ja luuta ja verta, niinkuin tämä katoava ruumiimmekin. Se ruumis ja henki voivat ilmestyä aineellisiena olentona niinkuin Jeesus kun söi kalaa opetuslasten kanssa, vaikka Hänellä on myös kirkastettu ruumis. Jos Jumala ilmestyy kirkastettuna olentona, ihminen ei voi sitä kestää, ellei samalla kirkastu itsekin, niinkuin Mooses Siinain vuorella ja opetuslapset kirkastusvuorella. Tästä syystä sanotaan, ettei kukaan ole Jumalaa koskaan nähnyt, koska ei voi nähdä haihtumatta samalla savuna ja tuhkana ilmaan.

        Kysymys on siis siitä, että olet eri linjoilla Tapanin kanssa. Hän sanoo, että eineetonta ainetta ei ole olemassa ja siksi (hänen mielestään) henkikin on ainetta.

        Ja olet eri mieltä Tapanin ja mormoniopin kanssa siinäkin, että kirkastetussa ruumiissa on sinun mukaasi verta.

        Jeesus korosti, että hän ei ole kuolleen henki vaan kuolleista heräänyt, lihaa ja verta niin kuin muutkin.


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Kysymys on siis siitä, että olet eri linjoilla Tapanin kanssa. Hän sanoo, että eineetonta ainetta ei ole olemassa ja siksi (hänen mielestään) henkikin on ainetta.

        Ja olet eri mieltä Tapanin ja mormoniopin kanssa siinäkin, että kirkastetussa ruumiissa on sinun mukaasi verta.

        Jeesus korosti, että hän ei ole kuolleen henki vaan kuolleista heräänyt, lihaa ja verta niin kuin muutkin.

        Ei ole sanottu, että ylösnoussut olento olisi lihaa ja verta kuten ihmiset eläessään. Haluatko tarkoituksellisesti ymmärtää väärin? Ylösnousevan olennon elämä perustuu muuhun kuin vereen. Ei ole ilmoitettu mitä se on, mutta ei ainakaan samaa kuin meidän veremme.


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Ei ole sanottu, että ylösnoussut olento olisi lihaa ja verta kuten ihmiset eläessään. Haluatko tarkoituksellisesti ymmärtää väärin? Ylösnousevan olennon elämä perustuu muuhun kuin vereen. Ei ole ilmoitettu mitä se on, mutta ei ainakaan samaa kuin meidän veremme.

        Etkö muka tajunnut viestini pointtia? OLLI väittää, että kirkastetussa ruumiissa on verta. Sinä ja mormonioppi opettavat toisin.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Ei ole sanottu, että ylösnoussut olento olisi lihaa ja verta kuten ihmiset eläessään. Haluatko tarkoituksellisesti ymmärtää väärin? Ylösnousevan olennon elämä perustuu muuhun kuin vereen. Ei ole ilmoitettu mitä se on, mutta ei ainakaan samaa kuin meidän veremme.

        "Ei ole ilmoitettu", no eihän teille mitään ilmoitetakaan, mutta hokema ilmoituksista kuulostaa sinun suussasi tekopyhältä. Kai muistat ettei ilmoituksia pidä ottaa kirjaimellisesti, joten on oikeastaan ihan sama mitä niissä sanotaan kun ei kumminkaan tarkoiteta mitä sanotaan.

        Mistä tiedät millaista olis ylösnousseen veri? Et mistään, kunhan taas höpötät omiasi.


    • Eenokkii

      Jumala on henki, jokaisen omassa mielikuvituksessa. Ihminen loi jumalan omaksi kuvakseen koska luonnostaan pyrkii löytämään selityksen asioille, mihin ei ymmärrys riitä tai ainakaan ennen paimentolaisilla riittänyt. Surkuhupaisa tyrkyttää omaa mielikuvitusolentoa toiselle.

    • Kirkastetussa ruumiissa on tietysti kirkastetun ruumiin verta. Se on ihan sama sanotaanko sitä vereksi tai joksikin muuksi. Ihan turhaan sekoilette tuossa asiassa. Kun Jeesus sanoi olevansa lihaa ja luuta, niin eihän Hän tarkoittanut, ettei verta olisi eikä sydäntä eikä maksaa, että olisi vain lihaa ja luuta.

      Voi ilmestyä ylösnousseena olentona ihmisille, mutta kirkastettuna ei voi ilmestyä, ellei samalla muutkin kirkastu, muuten he tuhkaantuvat, sitä näkyä ei ihminen kestä. Siksi sanotaan ettei Jumalaa ole kukaan koskaan nähnyt. Toisaalta on nähnyt Isän, kun on nähnyt Pojan. Emme pysty näitä vielä täysin ymmärtämäänkään. Tämän verran nyt aluksi voimme aavistaa.

      • Höpölöpsis

        Emme me sekoile vaan te. Tapani on opettanut, että kirkastetussa ruumiissa on JOTAIN MUUTA kuin verta. Sinä opetat, että siinä on verta.


      • Höpölöpsis

        > Kun Jeesus sanoi olevansa lihaa ja luuta, niin eihän Hän tarkoittanut, ettei verta olisi eikä sydäntä eikä maksaa, että olisi vain lihaa ja luuta.

        Juuri tuota samaa olen yrittänyt opettaa Tapanille. Toivottavasti se menee sinun sanomanasi paremmin perille. Harmi vain, että Smith on opettanut vererstä samalla tavalla kuin Tapani (Selkeyttä).


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        > Kun Jeesus sanoi olevansa lihaa ja luuta, niin eihän Hän tarkoittanut, ettei verta olisi eikä sydäntä eikä maksaa, että olisi vain lihaa ja luuta.

        Juuri tuota samaa olen yrittänyt opettaa Tapanille. Toivottavasti se menee sinun sanomanasi paremmin perille. Harmi vain, että Smith on opettanut vererstä samalla tavalla kuin Tapani (Selkeyttä).

        Kuoiemattoman veri on jotain muuta kuin meidän veremme, JOS tuota "verta" on.


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Kuoiemattoman veri on jotain muuta kuin meidän veremme, JOS tuota "verta" on.

        Olet opettanut tällä palstalla, että kirkasteun ruumiin toiminta EI PERUSTU vereen vaan johonkin muuhun. Olen ehdottanut vahvaa alkoholia, vaikka sekin hyydyttäisi koneen avaruuden kylmyydessä;-)


    • Niin.käsittämätöntä

      Nämä pohdinnat perustuvat vajavaisen ihmiskäsityksen "tietoon". Meidän mielestämme myös tuonpuoleisessa on ympäristömme ja olotilamme samanlainen kuin täällä ajassa. Tietomme ja ymmärryksemme eivät ylety käsittämään millaiseksi Jumala on muodostanut ikuisen elämän ja miten Hän sijoittaa sinne ihmiset, joilla on pääsy Hänen yhteyteensä.
      On tuhaa kuvitella millaista "siellä" on. Pieni veljeni kertoi 4-vuotiaana, että muistaa asuneensa taivaan kodissa ennen kuin syntyi meille tänne maan päälle. "Ja kyllä siellä oli rumat huonekalut!"
      Hän oli aivan yhtä tosissaan kuin nämä palstan ihmiset, jotka miettivät, miksi meillä on näin eikä noin. Jotka arvioivat, millaiset ovat tuonpuoleisen maailman rakennukset, ja millaisia olemme itse, onko meillä verenkierto vai ei. Maksa! Munuaiset!
      Huippua on, että pohditaan, millainen on Jumalan perhe, avioliitto ja asunto. Uskomatonta repostelua.

      Mormonien uskonto on kaukana kristinuskosta, se pohtii yksittäisiä asioita, lillukanvarsia. Se ei ole tuonut mitään uutta kristinuskoon, joka ei mitään uutta tarvitsekaan, koska sen sanoma on ikiaikainen ja Raamatusta luettavissa.

      • kaksipisteto

        Tuossa asia kiteytettynä " Mormonien uskonto on kaukana kristinuskosta, se pohtii yksittäisiä asioita, lillukanvarsia. Se ei ole tuonut mitään uutta kristinuskoon, joka ei mitään uutta tarvitsekaan, koska sen sanoma on ikiaikainen ja Raamatusta luettavissa. " Paitsi että mormonismi on tuonut uuden jumalankin, se ei ole lillukanvarsi ....


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        Tuossa asia kiteytettynä " Mormonien uskonto on kaukana kristinuskosta, se pohtii yksittäisiä asioita, lillukanvarsia. Se ei ole tuonut mitään uutta kristinuskoon, joka ei mitään uutta tarvitsekaan, koska sen sanoma on ikiaikainen ja Raamatusta luettavissa. " Paitsi että mormonismi on tuonut uuden jumalankin, se ei ole lillukanvarsi ....

        Mitä tarkoitat näillä: "Mormonien uskonto on kaukana kristinuskosta, se pohtii yksittäisiä asioita, lillukanvarsia." MAP-kirkolle on palautettu alkuperäinen evankeliumi. Se on sama evankeliumi, joka on Raamatussa:
        Evankeliumi tiiviisti:
        Ap.t. 2
        37 Kuullessaan tämän kaikki tunsivat piston sydämessään, ja he sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: "Veljet, mitä meidän pitää tehdä?" [Hepr. 4:12]
        38 Pietari vastasi: "Kääntykää ja ottakaa itse kukin kaste Jeesuksen Kristuksen nimeen, jotta syntinne annettaisiin anteeksi. Silloin te saatte lahjaksi Pyhän Hengen. [Matt. 3:11 ]

        Pelastumme armosta parhaammekin tehtyämme, mutta emme ilman parannusta (kääntymystä) ja uskovana tehtyä kasteen liittoa (upotuskaste oikealla valtuudella). Lisäksi meidän on otettava vastaan Pyhä Henki kätten päällepanon kautta kuten alkukirkon aikanakin tehtiin:
        Ap.t. 8
        14 Kun Jerusalemissa olevat apostolit kuulivat samarialaisten ottaneen vastaan Jumalan sanan, he lähettivät Pietarin ja Johanneksen heidän luokseen.
        15 Perille tultuaan nämä rukoilivat Samarian uskovien puolesta, että he saisivat Pyhän Hengen.
        16 Henki näet ei ollut vielä laskeutunut kehenkään heistä; heidät oli ainoastaan kastettu Herran Jeesuksen nimeen. [Ap. t. 19:2]
        17 Pietari ja Johannes panivat kätensä heidän päälleen, ja he saivat Pyhän Hengen. [Ap. t. 19:6]


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Mitä tarkoitat näillä: "Mormonien uskonto on kaukana kristinuskosta, se pohtii yksittäisiä asioita, lillukanvarsia." MAP-kirkolle on palautettu alkuperäinen evankeliumi. Se on sama evankeliumi, joka on Raamatussa:
        Evankeliumi tiiviisti:
        Ap.t. 2
        37 Kuullessaan tämän kaikki tunsivat piston sydämessään, ja he sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: "Veljet, mitä meidän pitää tehdä?" [Hepr. 4:12]
        38 Pietari vastasi: "Kääntykää ja ottakaa itse kukin kaste Jeesuksen Kristuksen nimeen, jotta syntinne annettaisiin anteeksi. Silloin te saatte lahjaksi Pyhän Hengen. [Matt. 3:11 ]

        Pelastumme armosta parhaammekin tehtyämme, mutta emme ilman parannusta (kääntymystä) ja uskovana tehtyä kasteen liittoa (upotuskaste oikealla valtuudella). Lisäksi meidän on otettava vastaan Pyhä Henki kätten päällepanon kautta kuten alkukirkon aikanakin tehtiin:
        Ap.t. 8
        14 Kun Jerusalemissa olevat apostolit kuulivat samarialaisten ottaneen vastaan Jumalan sanan, he lähettivät Pietarin ja Johanneksen heidän luokseen.
        15 Perille tultuaan nämä rukoilivat Samarian uskovien puolesta, että he saisivat Pyhän Hengen.
        16 Henki näet ei ollut vielä laskeutunut kehenkään heistä; heidät oli ainoastaan kastettu Herran Jeesuksen nimeen. [Ap. t. 19:2]
        17 Pietari ja Johannes panivat kätensä heidän päälleen, ja he saivat Pyhän Hengen. [Ap. t. 19:6]

        Mutta Tapani, aina kirjoittaessasi evankeliumista tarkoitat kuitenkin Smithin oppia!


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Mutta Tapani, aina kirjoittaessasi evankeliumista tarkoitat kuitenkin Smithin oppia!

        " Smithin oppi" ja tämä on aiivan samaa:
        Evankeliumi tiiviisti:
        Ap.t. 2
        37 Kuullessaan tämän kaikki tunsivat piston sydämessään, ja he sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: "Veljet, mitä meidän pitää tehdä?" [Hepr. 4:12]
        38 Pietari vastasi: "Kääntykää ja ottakaa itse kukin kaste Jeesuksen Kristuksen nimeen, jotta syntinne annettaisiin anteeksi. Silloin te saatte lahjaksi Pyhän Hengen. [Matt. 3:11 ]

        Pelastumme armosta parhaammekin tehtyämme, mutta emme ilman parannusta (kääntymystä) ja uskovana tehtyä kasteen liittoa (upotuskaste oikealla valtuudella). Lisäksi meidän on otettava vastaan Pyhä Henki kätten päällepanon kautta kuten alkukirkon aikanakin tehtiin:
        Ap.t. 8
        14 Kun Jerusalemissa olevat apostolit kuulivat samarialaisten ottaneen vastaan Jumalan sanan, he lähettivät Pietarin ja Johanneksen heidän luokseen.
        15 Perille tultuaan nämä rukoilivat Samarian uskovien puolesta, että he saisivat Pyhän Hengen.
        16 Henki näet ei ollut vielä laskeutunut kehenkään heistä; heidät oli ainoastaan kastettu Herran Jeesuksen nimeen. [Ap. t. 19:2]
        17 Pietari ja Johannes panivat kätensä heidän päälleen, ja he saivat Pyhän Hengen. [Ap. t. 19:6]


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        " Smithin oppi" ja tämä on aiivan samaa:
        Evankeliumi tiiviisti:
        Ap.t. 2
        37 Kuullessaan tämän kaikki tunsivat piston sydämessään, ja he sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: "Veljet, mitä meidän pitää tehdä?" [Hepr. 4:12]
        38 Pietari vastasi: "Kääntykää ja ottakaa itse kukin kaste Jeesuksen Kristuksen nimeen, jotta syntinne annettaisiin anteeksi. Silloin te saatte lahjaksi Pyhän Hengen. [Matt. 3:11 ]

        Pelastumme armosta parhaammekin tehtyämme, mutta emme ilman parannusta (kääntymystä) ja uskovana tehtyä kasteen liittoa (upotuskaste oikealla valtuudella). Lisäksi meidän on otettava vastaan Pyhä Henki kätten päällepanon kautta kuten alkukirkon aikanakin tehtiin:
        Ap.t. 8
        14 Kun Jerusalemissa olevat apostolit kuulivat samarialaisten ottaneen vastaan Jumalan sanan, he lähettivät Pietarin ja Johanneksen heidän luokseen.
        15 Perille tultuaan nämä rukoilivat Samarian uskovien puolesta, että he saisivat Pyhän Hengen.
        16 Henki näet ei ollut vielä laskeutunut kehenkään heistä; heidät oli ainoastaan kastettu Herran Jeesuksen nimeen. [Ap. t. 19:2]
        17 Pietari ja Johannes panivat kätensä heidän päälleen, ja he saivat Pyhän Hengen. [Ap. t. 19:6]

        Evankeliumilla ei todellakaan tarkoiteta normaalikielessä Smithin oppia. Kysy keneltä tahansa oikealta teologilta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      69
      6806
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4420
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2833
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2100
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1663
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1457
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1161
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      305
      1135
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1134
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1101
    Aihe