Kadonnut unelma

Matti.Pnen

Meillä oli vaimoni kanssa unelma varhaiseläkkeelle jäännistä ja maailmalle lähdöstä. Emme varsinaisesti pihistelleet, mutta elimme keskituloisiksi säästäväisesti ja harkiten tulevaan varautuen vähintään pari vuosikymmentä.

Yhdeksän vuotta sitten myimme veneemme ja ostimme sen tilalle 15 vuotta vanhan pallonkiertoon soveltuvan veneen. Kunnostimme ja varustimme veneen huolellisesti.

Kaikki oli valmiina rahoitusta myöten, mutta kun eläke koitti, heräsivät epäilykset. Mielessä pyörivät lapset ja lapsenlapset, talon kohtalo ja huoli siitä, mitä tapahtuu, jos terveys alkaa reistailla.

Sen jälkeen tapahtui nopeasti. Myimme talomme ja ostimme kaupunkikaksion palveluiden ääreltä. Lisäksi ostimme tontin suuren sisävesistön rannalta. Tontti sijaitsee selvästi lähempänä lapsiamme kuin kaupunkiasuntomme.

Kaiken tämän päälle myimme vielä huolella vaalitun veneemmekin ja rakensimme ja rakennutimme sisävesitontille tunnelmallisen turvekattoisen talviasuttavan 85-neliöisen hirsimökin ilman mukavuuksia. Huoneitakaan ei ole, vain kaksi makuualkovia ja suuri yhtenäinen tuvan ja keittiön muodostama avonainen tila. Sitä lämmittää suuri takka, pönttöuuni, Jotulin suuri kamiina ja tehokas puuliesi. Valaistuksen, TV:n katselun ja läppäreiden lataamisen mahdollistaa suuri aurinkopaneelijärjestelmä. Kaamoksessakin paneelit tuottavat sen verran, että siitä riittää valaistukseen. Keväästä alkaen pystyy käyttämään monia sähkölaitteitakin. Akusto on suuri.

Tällä hetkellä veneemme on pieni puuvene, jota voi soutaa ja purjehtia. Rahaa on sen verran vieläkin jäljellä, että pystymme halutessamme ostamaan Itämerelle sopivan köliveneen, mutta juuri tällä hetkellä halua ei ole.

Kaduttaako? Ei, ei ainkaan minua, eikä katumusta tunnusta vaimonikaan. Viime vuonna vietimme mökillä 250 vuorokautta, keskitalvellakin pitkiä yhtenäisiä pätkiä. Kun meistä aika jättää tai kuntomme heikkenee, mökki jää lapsille.

Sisävedet ja mökkielämä ovat meille uusi maailma, jossa ainakin näin alussa on valtava viehätys. Aikakin kuluu eläkkeellä mukavasti, kun on koko ajan pientä puuhailtavaa eikä kaikki tapahdu katkaisijoista. Luonto on läsnä, sitä elää. Lintujen saapuminen, jäiden lähtö. Kaikki on käsivarren päässä.

Miksi kirjoitin? Kannustaakseni suunnitelmallisuuteen. Kun on tavoite, jota varten kerää rahaa, sen voi muuttaa toiseksi, jos mieli muuttuu.

Kaikkea ei voi elämässä saada. Me tahdoimme kauan lähteä maailmalle, mutta päädyimme Etelä-Savoon. Menkää te kaukomaille.

45

1550

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onneksiontavoitteet

      Onnea tavoitteen saavuttamisesta. Vaikka tavoite muuttuikin.

      Hyvä nyrkkisääntö lienee että säästäminen kannattaa. Raha olisi ehkä poikinut paremmin pörssissä mutta kiva se on varmasti ollut suunnitella pallonkiertoa.

    • MitaanTietamaton

      Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Unelmat ovat hyviä. Vaatii rohkeutta toteuttaa haaveensa ja lähteä maailmalle. Ehkä enemmän rohkeutta vaatii suunnitelmien muutos.

      Joskus mielessä pohdiskelin reissaamista maailmalla joko veneen kanssa tai ilman. Huomasin, että omalla kohdalla kyseessä olisi suoritus, jossa olisin muka saavuttanut jotakin. Olisi ollut ihan eri juttu, jos se olisi oma tapa elää.

      Hatunnosto heille, jotka ovat löytäneet itsensä maailmalta tai Savon muailmasta.

    • Utelias2018

      Mitäs muuten kustantaa Karibiankierros nykyään? Ei lasketa mukaan venettä eikä sen varustelua. Veneessä 2 aikuista. Riittääkö 1500€/ kk kattamaan kustannukset?

      • riittänee

        Jotkut ilmeisesti asuvat ja kiertelevät Karibialla pysyvästi vanhoissa veneissään lähes nollabudjetilla.


      • VuosienKokemuksella

        Kyllä riittää tuo 1500€/kk mutta menee kyllä myös niiin paljon kuin haluaa käyttää/laittaa menemään.
        Purjehtiessa ei mene mitään kun eihän merellä ole mitään kulujakaan, mutta satamissa saa menemään niin paljon kuin haluaa ja on vara kuluttaa.


    • timppa01

      Hieno kirjoitus, kiitokset.

    • Haaweilijax

      Usein tärkeintä on se haaveilu, vaikkei sitä sitten toteutakaan.
      Minä haluaisin nyt vielä 5-kymppisenä maanviljelijäksi. Mitään ammattitaitoa ei ole, eikä maaplänttiäkään. Mutta ajatus houkuttaa.

      • Siemenseos

        Minulla on reilun hehtaarin ok- talokiinteistöllä hyvää peltoa noin 1000 m2. Tämä kiinteistö on erotettu suuremmasta tilasta ja peltopläntti on kuulunut kantatilan suurempiin viljelyksiin. Vain yhden ainoan kerran minun aikanani olen peltoa kunnolla viljellyt, istutin siihen syysruista. Muutoin se on ollut pääosin kesannolla, mutta toki olen vähintään syksyisin niittänyt pois pisimmän heinän ja pitänyt pellon milloin tahansa käyttöön otettavissa. Pienessä mitassa olen kokeillut kasvattaa monenlaista perunasta nauriisiin, hernettäkin yms. Nyt on kuitenkin niin ettei into riitä enää näihinkään viljelyihin, oikeastaan ratkaisevaa oli jyrsimen hajoaminen korjauskelvottomaksi. Tuon alan käsittely vaatii jo vähintään tehokasta jyrsintä, ja sellaiset maksavat maltaita ja tietysti polttoainekin jotain maksaa jne. Noilla rahoilla saa kaupasta melkoisen määrän ruokaa.
        Peltoni jäänee odottamaan joskus tulevia uusia omistajia ja heidän intoaan, isolla puustoisella tontilla riittää paljon muutakin puuhastelua, pienimuotoista metsänhoitoa ja pusikoitumisen estämistä, kukkaketojenkin istutusta koska laajoja nurmikoita lähes inhoan jne., jne. Ja tästä muusta puuhastelusta olen kyllä pitänytkin paljon!


    • SköneäEiVoiteta

      Tässä kirjoituksessa on pieni ristiriita. Pelkäätte terveyden reistailevan.

      VENE
      " talon kohtalo ja huoli siitä, mitä tapahtuu, jos terveys alkaa reistailla."

      MÖKKI
      "hirsimökin ilman mukavuuksia. ......Sitä lämmittää suuri takka, pönttöuuni, Jotulin suuri kamiina ja tehokas puuliesi."

      Eikä tässä ole sama ongelma. Kun terveys alkaa reistaa, joudutte luopumaan mökistä. Melkein väitän, että tämä oli hyvä tekosyy alkaa tekemään jotain toista unelmaa, joka ajan kuluessa muuttui venereissua tärkeämmäksi. Hyvä niin.

      Itse vietän aikaa vähän saman tapaisessa mökissä (juomavesikin kannetaan mukana) järven rannalla. Jäiden lähtö, muuttolinnut, kevät ja syksy on tuttuja kokemuksia sisämaassa järven rannalla. Nautin kuitenkin enemmän veneajasta kaikkina vuodenaikoina. Jäissäkin on kuljettu, silloin kohtaa mm. hylkeitä jäällä väylän reunalla.

      Mutta onnea valitsemallanne tiellä joka teille sopii paremmin.

    • HakuMata

      Miksei noinkin mutta itse olen luonteeltani sellainen että jos noin hyvin suunnittelee asian niin se myös tehdään. Olisin tehnyt kierroksen, tullut takaisin (toivottavasti) ja ostanut sitten sen mökin:)! Ei voi ihminen kuitenkaan kaikkien asioiden kulkuun vaikuttaa joten unelmista kiinni pitäminen on mielestäni tärkeää - kerran me vain täällä ollaan , on lupaa ajatella itseänsä tällaisissa asioissa ! Hyvää veneily kesää kaikille !

      • menetys

        Niin. jos se matkaan sopiva vene oli jo matkaan varusteltukin, raha-asiat kunnossa ja vapaata aikaa, nin mikä ihme esti tekemästä sillä vaikka vain yksi karibian kierros..


    • yövahti

      Hieno ja ajatuksia herättelevä kirjoitus, kiitos!

      Tuli mieleeni omakohtainen pienemmän kertaluokan veneily unelman menetys., josta tulin eräälle kaverilleni maininneeksi. Hän totesi vain lyhyesti "ei kaikkia taisteluita tarvitse voittaa".
      Se oli jotenkin osuvan lohduttava toteamus, joka pitää muistaa.

    • Matti.Pnen

      On hyvä kysymys, miksi emme toteuttaneet matkaa, kun kaikki oli jo valmiina. Eihän sitä olisi tarvinnut venyttää ajallisesti kohtuuttomasti. Emme tiedä kysymykseen itsekään vastausta.

      Ehkä yksi ylitse muiden nouseva epäilys liittyi siihen, mitä me maailmalla teemme. Makaamme veneessä, tutustumme nähtävyyksiin, juttelemme ihmisten kanssa?

      Olemme purjehtineet yhdessä parikymppisistä saakka. Silloin menimme naimisiin ja saimme appiukolta lahjaksi ensimmäisen veneemme, pienen puisen avoveneen. Siitä saakka purjehdustamme on leimannut ihmisten välttely, luonnonsatamien hyödyntäminen ja luonnon seuraaminen lintupäiväkirjoineen ja kasvien opetteluineen. Olemme olleet vuosittain ensimmäisiä vesille suuntaavia ja viimeisiä, jotka tulevat sieltä pois, mutta ihmisten parissa emme ole viihtyneet.

      Olisimme pystyneet jatkamaan luontoharrastustamme maailmallakin, mutta silti ainakin minua jäyti epäilys turhautumisesta päämäärättömyyteen ja tekemättömyyteen.

      • Matkan_välttelyä

        Eikö teillä hankiessanne pallonkiertoon sopiva vene ja varustellessanne sitä pitkään ja huolellisesti käynyt mielessä että miksi te varustelette sitä venettä?


    • Matti.Pnen

      "Eikö teillä hankiessanne pallonkiertoon sopiva vene ja varustellessanne sitä pitkään ja huolellisesti käynyt mielessä että miksi te varustelette sitä venettä?"

      Kävihän se mielessä moneen kertaan, mutta asia rupesi huolestuttamaan vasta silloin, kun lähtö läheni ja käytäntö rupesi konkretisoitumaan.

      Tuskin olemme ainoita ihmisiä, joiden mielikuvat ovat alkaneet murtua todellisuuden lujitettua otettaan.

      Ihmisillä lienee tarve unelmoida ja rakentaa päämääriä unelmien varaan. Monet kuitenkin huomaavat rakastuneensa unelmiin eivätkä varsinaiseen tekemiseen.

      • Matkan_välttelyä

        Karibian kierros olisi kestänyt korkeintaan vuoden, vain alle 12 kk. Te olisitte nyt suurta kokemusta rikkaampia, eikä teidän tarvitsisi pohtia sopiiko sellainen elämä teille


    • luonnonrauhaa

      Linnut haluavat pesiä omassa rauhassaan. En tee mitään ympäristössä.

    • ariel371

      Pääsääntöisesti odotus eläkeikään asti on liikaa, joku reissu ainakin on hyvä heittää ennen sitä. Tällöin muodostuu hyvä käsitys mitä maailmalla tarvitaan, miten yllättävän pienellä ja simppelillä veneellä pärjää ja millä budjetilla. Ihminen on rohkeimmillaan tekemään irtioton joskus 40-50 -vuotiaana ja paljon sen jälkeenkin kunhan ensimmäisen reissun tekee ajoissa.

      Asiat alkavat selkiintyä Lounais-Euroopan satamissa jutellessa pitkiä reissuja tehneiden kanssa. Silloin huomaa olennaisuudet. Olennaista ei ole vene tai iso budjetti, olennaista on päätös, kokemuksen hankkiminen omasta veneestä ja etenkin kyky irtautua kiinnikkeistä Suomeen.

      Lähtöpäivä allakkaan, hampaat kuntoon, kiinteän omaisuuden poismyynti, tonnin kuukausibudjetin kasaus, pätkä kerrallaan alaspäin seilaaminen, etsiytyminen halpoihin satamiin vaikka Portugalissa, tavanomaisten tekniikkataitojen hankinta jne. Siitä se lähtee.

      • Milläsmallas

        "Pääsääntöisesti odotus eläkeikään asti on liikaa."

        Omaan elämääni mahtuu korkeakoulututkinto, ammattikorkeakoulututkinto, ammatillinen tutkinto, pitkä useamman vuoden työttömyysjakso ja harjoittelua työttömyyskorvausta vastaan.

        Enpä pääse suurella eläkkeellä juhlimaan, saati että minulla olisi mahdollisuus yhtäkkiä vain lähteä työelämästä ja palata siihen takaisin. Päinvastoin tilastot kertovat, että jos 40-50 vuotiaana putoaa työttömäksi, on paluu työelämään vaikeaa, myös akateemisilla tai erityisesti akateemisilla.

        Elämässä täytyy asioiden olla taloudellisesti mallillaan, jos ihminen pystyy tuosta noin vain pyrähtämään neliviisikymppisenä maailmalle. Taustalle vaaditaan ehjä nuorena alkanut työura ja vahva luotto siihen, että palatessa työllistyy. Juuri luin maailmalta palanneen ammattiosaajan blogikirjoituksen, jossa valiteltiin, että viisikymppisenä on venevuosien jälkeen työnantajille silkkaa ongelmajätettä.

        Ja vaikka mahdollisuus lähtemiseen olisikin, niin monien odotus eläkeikään saakka johtuu siitä, että todellista paloa lähtemiseen ei ole. Ajatuksen pyörittelijöitä ja vakavien suunnitelmien tekijöitäkin on, mutta loppujen lopuksi varsin harvat ihmiset nauttivat siitä, että elämä myllerretään kypsemmällä iällä uusiksi ja luovutaan tutuista ympyröistä. Psykologien mukaan myös myönteiset muutokset elämässä voivat olla erittäin stressaavia. Kaikki eivät niitä elämäänsä tahdo, etenkään, kun etukäteen ei voi olla varma muutosten vaikutuksesta omaan mielialaan ja hyvinvointiin. Miehistöjen mielialan hoito viinalla ei ole pelkkää pötyä. Joutilaisuus ohjaa monia pullon seuraan.

        Venematkailuun liitetään edelleen romanttisia mielikuvia ja ajatus rohkeudesta ja vapaudesta. Venereissaaja nähdään aktiivisena toimijana, joka tavoittelee kunniakkaasti omaa onneaan, mutta monet muut muulla tavoin työelämästä vapautta hakevat nähdään pikemminkin yhteiskunnallisena haittana, koska he eivät tuota eivätkä hyödynnä saamaansa koulutusta kansakunnan hyväksi.

        Uskon että suuri osa matkaamisen mielekkyydestä syntyy stressin puutteesta, kokemuksesta, että hamsterilla on lupa olla juoksematta. Tämän kokemuksen monet voivat saavuttaa yhtä hyvin vetäytymällä työelämästä mökille kuin seilaamalla maailmalla.

        Tosiasia on, että käytännössä vene on maailmanmatkaajille asunto. Olisi rehellisempää puhua veneessä asumisesta kuin maailmanympäripurjehtimisesta, koska purjehtimista kaikesta touhuamisesta on niin pieni osa.

        Jos laskee kaikki purjehdukseen liittyvät kulut veneineen ja vakuutuksineen, niin sillä rahalla voisi vuokrata kämpän maailmalta aika moneksi kuukaudeksi. Mukavampihan asunnossa on aikaansa viettää kuin veneessä. Kun maisema alkaisi kyllästyttämään, niin ei muuta kuin uusi kämppä hakuun ja halpalento kohteeseen.


      • Valmistelut
        Milläsmallas kirjoitti:

        "Pääsääntöisesti odotus eläkeikään asti on liikaa."

        Omaan elämääni mahtuu korkeakoulututkinto, ammattikorkeakoulututkinto, ammatillinen tutkinto, pitkä useamman vuoden työttömyysjakso ja harjoittelua työttömyyskorvausta vastaan.

        Enpä pääse suurella eläkkeellä juhlimaan, saati että minulla olisi mahdollisuus yhtäkkiä vain lähteä työelämästä ja palata siihen takaisin. Päinvastoin tilastot kertovat, että jos 40-50 vuotiaana putoaa työttömäksi, on paluu työelämään vaikeaa, myös akateemisilla tai erityisesti akateemisilla.

        Elämässä täytyy asioiden olla taloudellisesti mallillaan, jos ihminen pystyy tuosta noin vain pyrähtämään neliviisikymppisenä maailmalle. Taustalle vaaditaan ehjä nuorena alkanut työura ja vahva luotto siihen, että palatessa työllistyy. Juuri luin maailmalta palanneen ammattiosaajan blogikirjoituksen, jossa valiteltiin, että viisikymppisenä on venevuosien jälkeen työnantajille silkkaa ongelmajätettä.

        Ja vaikka mahdollisuus lähtemiseen olisikin, niin monien odotus eläkeikään saakka johtuu siitä, että todellista paloa lähtemiseen ei ole. Ajatuksen pyörittelijöitä ja vakavien suunnitelmien tekijöitäkin on, mutta loppujen lopuksi varsin harvat ihmiset nauttivat siitä, että elämä myllerretään kypsemmällä iällä uusiksi ja luovutaan tutuista ympyröistä. Psykologien mukaan myös myönteiset muutokset elämässä voivat olla erittäin stressaavia. Kaikki eivät niitä elämäänsä tahdo, etenkään, kun etukäteen ei voi olla varma muutosten vaikutuksesta omaan mielialaan ja hyvinvointiin. Miehistöjen mielialan hoito viinalla ei ole pelkkää pötyä. Joutilaisuus ohjaa monia pullon seuraan.

        Venematkailuun liitetään edelleen romanttisia mielikuvia ja ajatus rohkeudesta ja vapaudesta. Venereissaaja nähdään aktiivisena toimijana, joka tavoittelee kunniakkaasti omaa onneaan, mutta monet muut muulla tavoin työelämästä vapautta hakevat nähdään pikemminkin yhteiskunnallisena haittana, koska he eivät tuota eivätkä hyödynnä saamaansa koulutusta kansakunnan hyväksi.

        Uskon että suuri osa matkaamisen mielekkyydestä syntyy stressin puutteesta, kokemuksesta, että hamsterilla on lupa olla juoksematta. Tämän kokemuksen monet voivat saavuttaa yhtä hyvin vetäytymällä työelämästä mökille kuin seilaamalla maailmalla.

        Tosiasia on, että käytännössä vene on maailmanmatkaajille asunto. Olisi rehellisempää puhua veneessä asumisesta kuin maailmanympäripurjehtimisesta, koska purjehtimista kaikesta touhuamisesta on niin pieni osa.

        Jos laskee kaikki purjehdukseen liittyvät kulut veneineen ja vakuutuksineen, niin sillä rahalla voisi vuokrata kämpän maailmalta aika moneksi kuukaudeksi. Mukavampihan asunnossa on aikaansa viettää kuin veneessä. Kun maisema alkaisi kyllästyttämään, niin ei muuta kuin uusi kämppä hakuun ja halpalento kohteeseen.

        Sinun laillasi ajattelevahan ei venettä varustelisikaan maailmanynpärimatkaan tai vastaavaan ja sitten kaiken ollessa jo valmista lähtöön peruisi kaiken, vaan hän tekisi jotain muuta.


      • Milläsmallas

        Fiksut, itselleen avoimet ja rehelliset ihmiset osaavat perua päätöksensä viime tingassakin. Eihän etukäteen voi tietää, milloin mieli nitkahtaa ja antaa periksi. Joillakin se tapahtuu vuosia etukäteen, joillakin vasta viime hetkellä.

        Kyky poiketa uralta kaiken ollessa jo valmista kertoo ajattelun joustavuudesta ja laajuudesta. Se on ihmisille epätyypillistä, koska yleensä aikaisemmat valinnat ja tiukka keskittyminen suunnitelmaan suppeuttaa ajattelua ja johtaa putkinäköön. Tällainen ihmistyyppi lentää täysin lentokelpoisen Airbussin mereen (Air Francen tapaus).


      • Ajattelukyky
        Milläsmallas kirjoitti:

        Fiksut, itselleen avoimet ja rehelliset ihmiset osaavat perua päätöksensä viime tingassakin. Eihän etukäteen voi tietää, milloin mieli nitkahtaa ja antaa periksi. Joillakin se tapahtuu vuosia etukäteen, joillakin vasta viime hetkellä.

        Kyky poiketa uralta kaiken ollessa jo valmista kertoo ajattelun joustavuudesta ja laajuudesta. Se on ihmisille epätyypillistä, koska yleensä aikaisemmat valinnat ja tiukka keskittyminen suunnitelmaan suppeuttaa ajattelua ja johtaa putkinäköön. Tällainen ihmistyyppi lentää täysin lentokelpoisen Airbussin mereen (Air Francen tapaus).

        Hiukan vähemmän fiksut peruvat viime tingassa, ja fiksuimmat huomattavasti aiemmin.


    • Muuttuuhan sitä ajatukset. Lapset on varmasti yksi asia, jota ei osaa ottaa huomioon nuorempana haaveillessa. Tuskin haluan omien lasteni luota lähteä vuosikausiksi pois. Joku Karibian kierros voisi tulla kyseeseen. Merellisiä unelmia olen toteuttanut muuttamalla saaristomeren rannalle asumaan. Täältä pääsen purjeveneellä parissa tunnissa Brännskäriin, neljässä tunnissa mökille Houtskäriin. Järviä en ole kokenut läheisiksi. En ole koskaan ajatellut jättää asioita eläkkeelle, silloin on riski, että sairaudet estää haaveet, mikä olisi katkeraa.

      • MitaanTietamaton

        Komppaan Bossua. Jotensakin kun saaristo on läsnä, ei ole jatkuva polte päästä sitä kiertämäänkään. Toisekseen kun on maailman paras meriympäristö käden ulottuvilla, niin ei tuo Karibiakaan ole ottanut onkeen.

        Eiköhän kaikilla ole oma mansikkapaikkansa ja toiset ovat syntyneet kiertämään. En ole kuullut kenenkään maailmankiertäjän katuneenkaan päätöstään lähteä.


      • Moni_muu_meri_mansikka

        " Toisekseen kun on maailman paras meriympäristö käden ulottuvilla, niin ei tuo Karibiakaan..."

        Heh. Lyhyt ja kylmän sateinen kesä, samea myrkkylevien saastuttama karikkoinen vesi, ankkuripaikoilla hyttyslaumat ja punkit, vesi uimiseen turhan kylmää ja välillä jopa myrkyllistä. Tiedän kyllä monia paljon mukavampiakin purjehdusympäristöjä.


      • Moni_muu_meri_mansikka kirjoitti:

        " Toisekseen kun on maailman paras meriympäristö käden ulottuvilla, niin ei tuo Karibiakaan..."

        Heh. Lyhyt ja kylmän sateinen kesä, samea myrkkylevien saastuttama karikkoinen vesi, ankkuripaikoilla hyttyslaumat ja punkit, vesi uimiseen turhan kylmää ja välillä jopa myrkyllistä. Tiedän kyllä monia paljon mukavampiakin purjehdusympäristöjä.

        Varmaan on muitakin hyviä, ja mikä sopii yhdelle, ei välttämättä toiselle. Kalifornialainen tuttava, joka mm. sukeltelee Meksikossa ja Galapagossaarilla, oli Houtskärissä käymässä pari viikkoa sitten. Ajettiin saariston läpi sinne ja hän katseli silmät suurina maisemia ja suunnitteli heti viettävänsä täällä kesälomiansa. Ei tämä siis ihan universaalisti vastenmielinen ole.


      • maa.mansikka

        Tahitilla tulivat tanskalaiset kysymään, mitä helvettiä me siellä tehdään, kun teidän oma saaristo on niin paljon hienompi. Ja oikeassahan ne oli. On sielläkin puolensa, vaikkapa kirkasta vettä ja lämmintä, mutta meidän saaristo vain on hienompi. Eikä täällä ole tukalan kuuma.


      • TS36
        maa.mansikka kirjoitti:

        Tahitilla tulivat tanskalaiset kysymään, mitä helvettiä me siellä tehdään, kun teidän oma saaristo on niin paljon hienompi. Ja oikeassahan ne oli. On sielläkin puolensa, vaikkapa kirkasta vettä ja lämmintä, mutta meidän saaristo vain on hienompi. Eikä täällä ole tukalan kuuma.

        Silloin, kun olimme karibialla, kuumuus kyllä vaivasi. Veneen sisälämpö jopa 38 oC. Siihenkin jotenkin tottui ja nukkui silti. Pieni viileys esim. 15 ei haittaa mitään.

        Eikä saaristoakaan turhan laajasti kaipaa, kunhan on vettä. Ja täällä pohjanperukoilla ei ole sitä sinilevävitsausta, mutta toki vesi on ruskeaa.


      • Kesä_ohi_nopeasti

        Suomen saaristo onkin loistava paikka heinäkuun alusta syyskuun alkupuolelle. Se on valitettavasti niin kovin lyhyt aika vuosittain.
        Saman pituinen, mutta nykyistä parempi koulujen kesäloma-aika olisi heinäkuun alusta syyskuun puoliväliin. Entinen kesäkuun alusta elokuun loppuun oli sekin parempi kuin nykyinen käytäntö.


      • vesillelomps
        Kesä_ohi_nopeasti kirjoitti:

        Suomen saaristo onkin loistava paikka heinäkuun alusta syyskuun alkupuolelle. Se on valitettavasti niin kovin lyhyt aika vuosittain.
        Saman pituinen, mutta nykyistä parempi koulujen kesäloma-aika olisi heinäkuun alusta syyskuun puoliväliin. Entinen kesäkuun alusta elokuun loppuun oli sekin parempi kuin nykyinen käytäntö.

        Minun mielestä Suomen saaristo on loistava paikka huhtikuusta marraskuun loppuun. Joulukuussa on jo koko ajan liian pimeää, jolloin pitää lähteä jatkamaan harrastusta lämpimiin vesiin. Mutta huhtikuusta marraskuun loppuun kokee saaristossa kevään, kesän ja syksyn. Varsinkin syksy on hienoa aikaa viettäää saaristossa. Pidän erityisesti kirkkaista / kuulaista syyspäivisät jolloin on jopa vähän pakkasta. Vastapainona niile syyspäiville, jolloin on shortsi keli (syyskuussakin on).

        Nautin kyllä 30 asteen helteestä ja Karibian ja muiden lämpimien vesien (Aasia ja Pasific) purjehdusreissuista. Merellä 35 ei ole mitään, koska yleensä esim. Karibian yms. alueella tuulee aina vähän. Luukut auki ja läpiveto veneeseen, niin voi nukkua.

        Välimeren alueesta en pidä. Tylsä paikka (italiat, Kreikat, Ranskat ja Maltat testattu). Kroatia ehkä pieni poikkeus.


    • Pskainen

      Suuren järvivesistön rannalta lähtöisin olevana en ole koskaan tottunut paskaiseen Itämereen. Meri sinänsä vetoaa, kunhan se on puhdas, mutta Suomen merivesillä liikkuminen on kuin tunkiossa kahlaisi.

      • Se vähän riippuu, eilen olin Houtskarissa ankkurissa yhdessä hiekkarantaisessa poukamassa ja vesi oli kristallinkirkasta. Ankkuri näkyi kolmen metrin syvyydestä ihan hyvin. Monessa paikassa on paljon kirkkaampi vesi, mutta useimmillehan Karibialla käynti on väliaikaista ja muun ajan he asuvat rivarissa Espoossa. Saaristomeren rannalla on helppo asua 365 päivää vuodessa. Sinileväongelmakin on vain kuukauden ajan vuodessa, silloin kun sitä on.


      • inhorealistisesti

        Kesä kestää 2 kuukautta, ja sinilevää on tästä ajasta kuukauden verran. Sen jälkeen on taas 10 kuukautta ei kivaa.


    • klklkl

      Minä haaveilin vuosikausia pallonkierrosta. Enää ei huvita kun ei tiedä missä tulee ryöstetyksi. Minulle riittäisi se että voisin istua hiljaa sen naisen vieressä jota rakastan niin että pää hajoaa. Mutta jahkailuni vuoksi joudun sietämään vaimoani

    • Kuinka-Ollakaan

      Tuon kirjoituksen anti oli poikkeuksellisen samanlainen kuin aikoinaan satu " Aulis merenkulkijasta" , siis olisiko aikoinaan ulos naurettu wannabekirjailija päättänyt yrittää uudelleen ?
      Koko tarina on niin ontuva ja epäloogisuuksia täynnä että täytyy olla hieman hurahtanut lukijakin, joka tuon nielaisee totena, mutta keräähän ne "harry Potteritkin" sukseeta tietynlaisen lukijakunnan keskuudessa.

    • Klklkl

      Ai miten niin? Olen purjehtinut suurimman osan elämästäni. Rakastuin toiseen naiseen ja haaveilimme yhteisestä elämästä. Myin veneenkin pois. Emme sitten uskaltaneet ottaa sitä lopullista askelta. Perhe, ura tulivat tielle. Ei sen enempää.
      Jos siis minulle kohdistit viestisi -et aloittajalle.

      • Et_oikeasti_halua

        Myit veneen pois kun et saanut aikaiseksi lähteä vaimosi kanssa purjehtimaan maailmalle vai, mutta tosiasiassa haluaisitkin vain istua sen uuden naisen vieressä kotona pää hajoten?


    • HakuMata

      Vaikka meren tilanne voisi olla parempi kun nyt mutta ei se mikään tunkio ole, nähtävästi et ole kyllä paljoa saaristosta nähnyt. Ei se niin autuaa ole sisä-järvissäkään, kyllä siellä löytyy samalla tavalla ongelmia, mitä olisi syytä hoitaa. Saaristomme tarjoaa ainutlaatuista ympäristöä eikä sitä pidä edes vertailla sisävesistöön - yksi tykkää tyttärestä toinen äidistä, joku molemmista.
      Kaikki ulkolaiset vieraat mitkä on meän kanssa saaristossa kulkeneet ovat olleet ihastuksissaan - me suomalaiset ei osata arvostaa sitä tarpeeksi , siinä ois parantamisen paikka !

    • vanhatappi

      Tärkeintä ei ole päämäärän saavuttaminen, vaan unelma siitä.

    • Näinsemeneee

      Jos suunnittelee tuollaista, kai sitä nyt ensimmäinen asia mielessä on lapset, lapsenlapset, talo ja terveys. Ei kai ne mieleen voi tulla vasta sitten kun on lähdön aika? Eli tässä on tyypillinen tapaus jossa rakastutaan itse unelmaan. Kun ikävät valinnat on työnnetty pois mielestä niin se tarkoittaa ettei koskaan ole oikeasti ollut mihinkään lähdössäkään.

      • Matti.Pnen

        "Eli tässä on tyypillinen tapaus jossa rakastutaan itse unelmaan."

        Aika lailla näin. Tosin en puhuisi pelkästään unelmasta, koska maileja on sen verran takana nuoruudesta saakka, myös suurilla merillä. Olemme käyneet eri reissuilla mm. Islannissa ja Pohjois-Norjassa ja Shetlandinsaarilla ja purjehtineet veneemme Etelä-Ranskaan, mistä toinen pariskunta vei sen edelleen ARC:n lähtöön ja kolmas purjehti yli.

        Tiedämme kyllä, mitä on purjehtiminen, mutta sen sijaan kokonaispaketti ei konkretisoitunut ennen kuin lähtö oli lähellä. Unelma vapaudesta hämärsi toden.

        Haaveilijoita on paljon, lähtijöitä vähän. Mutta onko haaveissa jotain väärää? Pitäisikö hävetä sitä, että rupesi kaduttamaan?


      • tilittely

        Haaveilu on harmitonta, mutta veneen varusteleminen turhaan on vähän noloa.
        Kirjoitatko omasta puolestasi, vai fiktiivisestä tai todellisesta henkilöstä?


      • Matti.Pnen

        Itsestäni kirjoitan.

        Miksi veneen varustelu on noloa?

        Saimme siitä taatusti enemmän kuin maksoimme kaikesta. Työtunteja tietenkin tuli, mutta ne tulivat pitkän ajan kuluessa ja ovat osa harrastusta.

        Valmiille veneille on kysyntää. Monet ostavat mieluummin valmiin kuin aihion, jonka varusteluun menee iäisyys.

        Sama juttu on kalastusveneissä. Kun pistää myyntiin veneen, jossa on ihan kaikki tarvittava kiinni, niin kyselijöitä riittää. Moni on valmis maksamaan enemmän vaivattomuudesta, jonka valmis paketti tarjoaa.


    • eisitäeikätätätä

      Varmuus ja mukavuus näkökulma on suurin ongelma, mitä enemmän rakastaa varmuutta ja mukavuutta, sitä kauempana on matkaseikkailu! Täytyy siis unohtaa mukavuus ja varmuus. Finanssi-asiat on helppo hoitaa, jos kunto on hyvä ja nuppi kestää epämääräisyyttä ja halu on lähteä merille, ollaan voitolla. Itselläni on molemmat asiat kunnossa, silti jatkan pohjolassa, siis koti-vesillä, täällä riittää seilattavaa kuukausikaupalla ja jäiden tullessa on helppo siirtyä lentokoneeseen ja muutamaksi kuukaudeksi tiesminne, siis etelään ja seilaamaan vuokrapursilla.

      • oliko.varmaa

        Ne syyt, mitä aloittaja esitti suunitelman kariuttajiksi viittaavat osin siihen, että pupu meni pöksyyn epävarmuuksineen. Lapset ja lastenlapset ovat tietenkin selkeitä argumentteja kotiin jäämisen puolesta. Sen suhteen olen läheltä katsellut ja vähän ihmetellytkin, miten paljon sillä puolen menettää seikkaillessa maailman meriä. Muutaman vuoden voisi silti ottaa itselle, eikä jäisi miettimään, olisiko sittenkin pitänyt. Epävarmuus tehdyn valinnan oikeellisuudesta varmasti nakertaa jossain taka-ajatuksissa. Luultavasti muuten ei aloitustakaan olisi kirjoitettu.

        Näitä tässä mietiskelen seuratessa oman lapsen viimeisiä maileja ennen GR:n maalia.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2824
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      526
      2671
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1855
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1787
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1733
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1679
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1282
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      87
      1116
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      58
      1099
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1092
    Aihe