Pallojuusto

ö-Öö

Niin

Muistui mielen ja koitin kuuklaillakin. Ilmeisimmin kukaan ei enää valmista vahakuorista pallojuustoa enää ? Jotain pieniä, muovikuorisia nälyi olevan, eri asia. Mun muistin mukaan se perinteinen pallojuusto oli tosi hyvää. Edamiahan se, Nykyiset edamit kumimaisia, ei kovin häävejä. Maito kai vaikuttaa, ennen lehmät söivät heinää jne, nykyisin rehuja ja maidossa rasvaakin vähemmän.

Joku pikkumeijeri vois tehdä, vaan liekö montaakaan enää pystyssä? Jaa, menen jääkaapille, kai siellä jotain juustoa on.

=DW=

57

3790

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1lesken

      ö-Öö
      Menen jääkaapille. Mitenköhän se luonnistuu. Lesken

    • Raasteenjyrsijä

      Ihanaa oli pallojuusto, en enää muistanutkaan. Olen perusjuustojen syöjä, mutta joskus kokeilen jotain erikoisempia. Ostin Ripsiöljyvalmistetta, Juustoportin Juliaa, jossa on vain 10 prosenttia rypsiöljyä, eikä muuta rasvaa, kun on tehty rasvattomasta maitojauheesta. Veikeän makuista, jospa alentaisi - tai ei ainakaan nostaisi - 6,8 %n kolesteroliani.

    • ehdollinen-edami

      Raksuttimeni vieteri löi sutia, ennen kuin aktivoitui tähän päivään kupillisella kahvia ja menthol kääryleellä. Kääryleet ovat niitä joiden tappavuudella pelotellaan ihmisiä vauvasta vaariin.

      Elämähän ei tapa ketään. Mutta entä Pallojuusto Pallokalan jälkeen? (Asiasta sivurastille poiketen jalkapallo kuoletti 12 vuotiaan pojan espanjassa. Sai rangaistuslaukauksen rintakehäänsä).

      Pallojuusto, nyt aivoni avartui. Juu juu juustoa kyseistä kohtasin Tapiolassa Stoccan puoli-herkussa tuossa keväällä avajaisten jälkeen kun etsin normi eedenin puutarhaa eli Edamia.

      Kyseinen pallo edami ei näyttänyt ihan siltä alkuperäiseltä joten makua tohdin epäillä vanhemman rouvamyyjän kuullen. Hän vahvisti epäilyni, että aika mauton ja edamiton on, että mikään ei ole kuten oli vielä parikolmekymmentä vuotta sitten puhumattakaan kultaisesta kuuskyt luvusta.

      En ostanut.

      Totta sekin että perus edamienkin maut heittelehtivät kuin tuskan takamus holtittomassa karusellissa.

      • New-age

        Mahtuuko postiluukusta? Hih.

        Muistan sellaisen keltakuorisen juuston, mitä mulla on ikävä - eriti jouluna.
        Narskujuustoa. Ei kuitenkaan lapin leipäjuustoa. Valmistaminen on lopetettu. Ärsyttää, kun en muista nimeä. Erikoinen makuvivahdus. Miedohko.
        Kokonainen juusto oli kuin jostain pienehköstä kakkuformusta.
        Juusto oli jotenkin rakeista.
        Edamin punakuorinen pallojuusto muistuu kyllä mieleen.


      • pallotellaan.asiaa

        Kyllä pallojuusto mahtuu postiluukusta kun sahaa luukkuun pyöristyksen. Saattaa olla että jos pallojuustoa löytyy voi tilata pallojuustopostilaatikon. Se olisi kätevä postin laittaa myös postit rullalle.


      • ö-Öö

        Kyseessä jokin hollantilainen tuoteväärennös

        Tota, tai vastaavaa myydään kyllä suomessakin. Kyseessä kuitenkin feikki. Aidon pallojuuston tunnistaa, siinä vahakuori. Se kai eräs maun salaisuuksistakin., juustoköntsään valetaan vahakuori. Ainakaan juusto ei ole ilman kanssa tekemisissä. Lisäksi toi aivan liian pieni, aito pallojuusto isompi, sitä toki sai puolikkaina ja lohkoinakin kaupasta.

        Noh, epäilyttää just maidon laatu. Oletan, tarvitaan jotain luomutäysmaitoa raaka-aineeksi. Alkanut epäilyttää, ei pallojuustoa suomessa tee kukaan. Virosta voois löytyä, siellä paljon maitotiloja ja juustoloita. Virossa hyviä savujuustoja, niitä joskus ostanut.

        Seuraillaan.

        Entä, Mistäköhän löytäisi savustettuja mahasylttyjä? Koitin kysellä, kuulin, kauppahallissa kertoneet, eu-direktiivi kieltänyt niitten valmistamisen, Siinä tapauksessa ainoa keino on ostaa jostain naudan sisälmykset ja sisäelimet, pestä ne, keittää, savustaa ja suolata itse. Voip olla kovin työlästä. Kukaan tehnyt itse kotona?

        =DW=


      • ö-Öö kirjoitti:

        Kyseessä jokin hollantilainen tuoteväärennös

        Tota, tai vastaavaa myydään kyllä suomessakin. Kyseessä kuitenkin feikki. Aidon pallojuuston tunnistaa, siinä vahakuori. Se kai eräs maun salaisuuksistakin., juustoköntsään valetaan vahakuori. Ainakaan juusto ei ole ilman kanssa tekemisissä. Lisäksi toi aivan liian pieni, aito pallojuusto isompi, sitä toki sai puolikkaina ja lohkoinakin kaupasta.

        Noh, epäilyttää just maidon laatu. Oletan, tarvitaan jotain luomutäysmaitoa raaka-aineeksi. Alkanut epäilyttää, ei pallojuustoa suomessa tee kukaan. Virosta voois löytyä, siellä paljon maitotiloja ja juustoloita. Virossa hyviä savujuustoja, niitä joskus ostanut.

        Seuraillaan.

        Entä, Mistäköhän löytäisi savustettuja mahasylttyjä? Koitin kysellä, kuulin, kauppahallissa kertoneet, eu-direktiivi kieltänyt niitten valmistamisen, Siinä tapauksessa ainoa keino on ostaa jostain naudan sisälmykset ja sisäelimet, pestä ne, keittää, savustaa ja suolata itse. Voip olla kovin työlästä. Kukaan tehnyt itse kotona?

        =DW=

        Niissä on ihan se aito vahakuori, mistä jää näpit punaisiksi kun sitä vahaa kuorii pois ja ne ovat aitoja hollantilaisia.
        Tilannut en ole koskaan, mutta joka jouluksi olen ostanut.
        Niitä on aina kahta kokoa, toiset noita vajaan kilon ja toiset isoja kuin jalkapallot.


      • ö-Öö
        Tellukka kirjoitti:

        Niissä on ihan se aito vahakuori, mistä jää näpit punaisiksi kun sitä vahaa kuorii pois ja ne ovat aitoja hollantilaisia.
        Tilannut en ole koskaan, mutta joka jouluksi olen ostanut.
        Niitä on aina kahta kokoa, toiset noita vajaan kilon ja toiset isoja kuin jalkapallot.

        Kah

        Murre outtoa, en lukenut. Keksitty kooklenkääntäjä. Tosiaan, vahattu juusto ja just mainittiin ilmatiiveys, mitä vähän epäilinkin vahauksen ideaksi. Muoviåakkaus päällä hämännyt.

        Täytyy testata, danke infost.

        =DW=


      • ö-Öö kirjoitti:

        Kah

        Murre outtoa, en lukenut. Keksitty kooklenkääntäjä. Tosiaan, vahattu juusto ja just mainittiin ilmatiiveys, mitä vähän epäilinkin vahauksen ideaksi. Muoviåakkaus päällä hämännyt.

        Täytyy testata, danke infost.

        =DW=

        Nyt huomasin, että siinähän on yläreunassa suomenlipun kuva, mistä klikkaamalla tulee ihan supisuomalainen teksti.
        https://www.goudajuustoashop.com/juustolajitelma/pienet-gouda-juustot/edam-juusto/baby-edam-juusto-900-grammaa-2-paunaa.html


      • Tellukka kirjoitti:

        Nyt huomasin, että siinähän on yläreunassa suomenlipun kuva, mistä klikkaamalla tulee ihan supisuomalainen teksti.
        https://www.goudajuustoashop.com/juustolajitelma/pienet-gouda-juustot/edam-juusto/baby-edam-juusto-900-grammaa-2-paunaa.html

        "tellukka"

        Hän huomannee kuitenkin että Joutsen-lippu puuttuu.
        Suomi-Edamissa se on.
        Eikä Suomi-Edamissa ole nyt- nut- nat- eikä Nitraatteja.
        Se miksi Suomi-Edam ei nykyään maistu miltään.
        Johtuu siitä että se on Laktoositon.
        Laktoosi = Lehmän oma Maito-Sokeri.
        -
        Henk-Koht hyväksyn Pastöroinnin, pitkin hanpain tosin.
        Mutta en Homogenointia koskaan.
        Homogenointi tuhoaa luontaisen rasvaisuuden.
        Vähä-rasvainen juusto kuuluu Suutareille.

        H.


      • lynz
        New-age kirjoitti:

        Mahtuuko postiluukusta? Hih.

        Muistan sellaisen keltakuorisen juuston, mitä mulla on ikävä - eriti jouluna.
        Narskujuustoa. Ei kuitenkaan lapin leipäjuustoa. Valmistaminen on lopetettu. Ärsyttää, kun en muista nimeä. Erikoinen makuvivahdus. Miedohko.
        Kokonainen juusto oli kuin jostain pienehköstä kakkuformusta.
        Juusto oli jotenkin rakeista.
        Edamin punakuorinen pallojuusto muistuu kyllä mieleen.

        Oliko Ilvesjuustoa nimeltään?


      • bessie-
        hunksz kirjoitti:

        "tellukka"

        Hän huomannee kuitenkin että Joutsen-lippu puuttuu.
        Suomi-Edamissa se on.
        Eikä Suomi-Edamissa ole nyt- nut- nat- eikä Nitraatteja.
        Se miksi Suomi-Edam ei nykyään maistu miltään.
        Johtuu siitä että se on Laktoositon.
        Laktoosi = Lehmän oma Maito-Sokeri.
        -
        Henk-Koht hyväksyn Pastöroinnin, pitkin hanpain tosin.
        Mutta en Homogenointia koskaan.
        Homogenointi tuhoaa luontaisen rasvaisuuden.
        Vähä-rasvainen juusto kuuluu Suutareille.

        H.

        Ai "Suomi-Edam" ei nykyääm maistu miltään, koska se on laktoositonta?! Just joo...

        Pitäisikö siis juustoihin ruiskuttaa laktoosia sen jälkeen kun ne ovat kypsyneet, maun vuoksi?
        Tiedoksesi: se vähä laktoosi joka juustomassaan jää heran erottamisen jälkeen, hajoaa juustoa kypsytettäessä. Siksi kypsytetyt juustot ovat (ja ovat aina olleet) laktoosittomia tai lähes laktoosittomia, valmistusmaasta riippumatta. Yleisesti tiedossa oleva asia...


      • ö-Öö
        lynz kirjoitti:

        Oliko Ilvesjuustoa nimeltään?

        NOT

        Ilvesjuusto on/oli munajuustoa, eikä pallokaan. Sellainen pikkainen puolipyöreään muottiin tehty, vähän makea, kuohkeahko juusto. Pirun hyvää. En muista firmaa, mikä teki, muitakin samantyyppisiä olemassa. Mutta just "Ilves"- nimistä juustoa en ole aikoihin nähnyt. Jostain syystä veikkaan, sitä tehtiin Pirkanmaalla. Mun käsitys, se on jotenkin crossoveria elikkäs maidon lisäksi just kananmunaa, elikkäs tavallaan juuston ja munakkaan risteytys.

        Ilves-nimisenä sitä ostanut useinkin aikanaan, nyt sitä ei näy kaupanhyllyillä. Luulen, idea ei ole kovin salainen, eri tuotenimellä vois hyvinkin löytyä.

        =DW=


      • bessie- kirjoitti:

        Ai "Suomi-Edam" ei nykyääm maistu miltään, koska se on laktoositonta?! Just joo...

        Pitäisikö siis juustoihin ruiskuttaa laktoosia sen jälkeen kun ne ovat kypsyneet, maun vuoksi?
        Tiedoksesi: se vähä laktoosi joka juustomassaan jää heran erottamisen jälkeen, hajoaa juustoa kypsytettäessä. Siksi kypsytetyt juustot ovat (ja ovat aina olleet) laktoosittomia tai lähes laktoosittomia, valmistusmaasta riippumatta. Yleisesti tiedossa oleva asia...

        "bessie-"

        Kaikesta, ruoastakin voidaan alkaa keskittymään yksityis-kohtiin.
        Kukapa aikanaan olisi uskonut nenällä olevan tekemistä maun kanssa.
        -
        Se mitä minä tarkoitin, koko kommentilla huom., oli että luonnon-luomaa ei ruoan-laitossakaan pitäisi muuttaa keino-tekoisesti.
        Esimerkkinä voisin sanoa, poistaa nahka Ahvenesta ennen paistamista.

        H.


      • bessie-
        ö-Öö kirjoitti:

        NOT

        Ilvesjuusto on/oli munajuustoa, eikä pallokaan. Sellainen pikkainen puolipyöreään muottiin tehty, vähän makea, kuohkeahko juusto. Pirun hyvää. En muista firmaa, mikä teki, muitakin samantyyppisiä olemassa. Mutta just "Ilves"- nimistä juustoa en ole aikoihin nähnyt. Jostain syystä veikkaan, sitä tehtiin Pirkanmaalla. Mun käsitys, se on jotenkin crossoveria elikkäs maidon lisäksi just kananmunaa, elikkäs tavallaan juuston ja munakkaan risteytys.

        Ilves-nimisenä sitä ostanut useinkin aikanaan, nyt sitä ei näy kaupanhyllyillä. Luulen, idea ei ole kovin salainen, eri tuotenimellä vois hyvinkin löytyä.

        =DW=

        Juuston ja munakkaan risteytys? Kyllä noiden ns. munajuustojenkin valmistus aloitetaan juoksettamalla maito, ja suhteessa maidon määrään munan osuus on hyvin pieni.

        Teen aina silloin tällöin tuorejustoa pelkästä (tarjous)maidosta ja piimästä, en kypsytä sitä uunissa. Helppoa ja suht vähätöistä, kannattaa kokeilla.


      • New-age
        Tellukka kirjoitti:

        Niissä on ihan se aito vahakuori, mistä jää näpit punaisiksi kun sitä vahaa kuorii pois ja ne ovat aitoja hollantilaisia.
        Tilannut en ole koskaan, mutta joka jouluksi olen ostanut.
        Niitä on aina kahta kokoa, toiset noita vajaan kilon ja toiset isoja kuin jalkapallot.

        Hih. Lentäviä hollantilaisia pallojuustoja...en voi vastustaa kiusausta...
        Syltty: eikös tämä ole aika veristä hommoo. Oi bloody mary.


      • bessie-
        hunksz kirjoitti:

        "bessie-"

        Kaikesta, ruoastakin voidaan alkaa keskittymään yksityis-kohtiin.
        Kukapa aikanaan olisi uskonut nenällä olevan tekemistä maun kanssa.
        -
        Se mitä minä tarkoitin, koko kommentilla huom., oli että luonnon-luomaa ei ruoan-laitossakaan pitäisi muuttaa keino-tekoisesti.
        Esimerkkinä voisin sanoa, poistaa nahka Ahvenesta ennen paistamista.

        H.

        Selittele mitä selittelet, kommentisi johon vastasin paljasti taas kerran miten tietämätön ja 'yleissivistymätön' sinä olet.

        Ihmiset ovat valmistaneet juustoa jo tuhansien vuosien ajan. "Keino-tekoisesti" jalostaneet "luonnon-luomaa" maitoa tiiviisempään ja säilyvämpään muotoon.

        Laktoosin poistaminen maidosta on perusteltua, niin "keino-tekoista" kuin se sinusta onkin. Sinunhan ei tarvitse itsellesi ostaa laktoositonta maitoa, valinnanvaraa on.
        Mutta maidostahan ei alunperin ollut kysymys, vaan juustosta. Olit tietävinäsi, että juusto valmistetaan laktoosittomasta maidosta:

        "Eikä Suomi-Edamissa ole nyt- nut- nat- eikä Nitraatteja.
        Se miksi Suomi-Edam ei nykyään maistu miltään.
        Johtuu siitä että se on Laktoositon.
        Laktoosi = Lehmän oma Maito-Sokeri."

        Säälittävän naurettavaa.


      • New-age
        lynz kirjoitti:

        Oliko Ilvesjuustoa nimeltään?

        Justjust. Bravoo. Ilvestähän se oli. Nam ja nam. Tehtiin juu, jossain pikkumeijerissä.
        Voi kun joku elvyttäisi Ilves-juuston. Nyt kun on tämä turistivyörykin, niin esim. Ranualla tms. luonnoneläinpuistoissa voisi olla myymälä tällaisillekin tuotteille. En ole käynyt. Siis Ranualla.
        Laktoosi on rajoitteiselle rasite. En nyt naturalistiksi rupea.Pitkään kypsytetyissä juustoissa sitä laktoosia on vähän, kuten joku kirjoitti. Esim isoreikäiset juustot kuuluvat tähän joukkoon, rei'issähän ei ole juustoa joten ei lehmän-maito-sokeriakaan. Melkein johdonmukaista. Ehkä sitä kautta ilmastoituu. En muista, miten reiät tulikaan kypsennysvaiheessa.


      • bessie- kirjoitti:

        Selittele mitä selittelet, kommentisi johon vastasin paljasti taas kerran miten tietämätön ja 'yleissivistymätön' sinä olet.

        Ihmiset ovat valmistaneet juustoa jo tuhansien vuosien ajan. "Keino-tekoisesti" jalostaneet "luonnon-luomaa" maitoa tiiviisempään ja säilyvämpään muotoon.

        Laktoosin poistaminen maidosta on perusteltua, niin "keino-tekoista" kuin se sinusta onkin. Sinunhan ei tarvitse itsellesi ostaa laktoositonta maitoa, valinnanvaraa on.
        Mutta maidostahan ei alunperin ollut kysymys, vaan juustosta. Olit tietävinäsi, että juusto valmistetaan laktoosittomasta maidosta:

        "Eikä Suomi-Edamissa ole nyt- nut- nat- eikä Nitraatteja.
        Se miksi Suomi-Edam ei nykyään maistu miltään.
        Johtuu siitä että se on Laktoositon.
        Laktoosi = Lehmän oma Maito-Sokeri."

        Säälittävän naurettavaa.

        Laktoositonta maitoa ei ole olemassakaan.

        Jos maidosta on poistettu kokonaan laktoosi, eikä vain pilkottu laktaentsyymillä (mikä laktoosi-intoleranttien suolistosta puuttuu), niin sitä ei saa sanoa maidoksi, vaan sen on sanottava EU-sääntöjen mukaan olevan laktoositonta maitojuomaa.

        Jos nyt missään juustossa ei ole laktoosia, niin miksi sitten joissakin juustoissa lukee erikseen "laktoositon"?


      • Tellukka kirjoitti:

        Laktoositonta maitoa ei ole olemassakaan.

        Jos maidosta on poistettu kokonaan laktoosi, eikä vain pilkottu laktaentsyymillä (mikä laktoosi-intoleranttien suolistosta puuttuu), niin sitä ei saa sanoa maidoksi, vaan sen on sanottava EU-sääntöjen mukaan olevan laktoositonta maitojuomaa.

        Jos nyt missään juustossa ei ole laktoosia, niin miksi sitten joissakin juustoissa lukee erikseen "laktoositon"?

        "Tellukka"

        Allerum 18 månader
        Tuossapa minun 3 Juustoani.
        -
        Juu, on poikkeus SF-linjastani.
        Kiitos Valion.

        H.


      • bessie-
        Tellukka kirjoitti:

        Laktoositonta maitoa ei ole olemassakaan.

        Jos maidosta on poistettu kokonaan laktoosi, eikä vain pilkottu laktaentsyymillä (mikä laktoosi-intoleranttien suolistosta puuttuu), niin sitä ei saa sanoa maidoksi, vaan sen on sanottava EU-sääntöjen mukaan olevan laktoositonta maitojuomaa.

        Jos nyt missään juustossa ei ole laktoosia, niin miksi sitten joissakin juustoissa lukee erikseen "laktoositon"?

        Onko joku väittänyt että on?

        Eiköhän tuo maidon ja maitojuoman ero ole nykyään jo jokaiselle selvä. Maitojuomiksi sanotaan myös muita kuin laktoosittomia maitoja. Esimerkiksi Valio Plus on maitojuoma. Puhekielessä kuitenkin puhumme maidoista, EU-säännöt eivät koske meitä kuluttajia.

        Onko joku väittänyt, ettei missään juustoissa ole laktoosia?
        KYPSYTETYISSÄ (kovissa) juustoissa ei yleensä ole, tai on todella vähän. Maidosta ei millään saa juustoa ellei siitä poisteta ensin vettä (heraa, jossa suuri osa maidon laktoosista). Toisiin juustoihin, tuorejuustoihin esim. jätetään tarkoituksella vähän enemmän heraa ja niitä ei kypsytetä, niihin siis jää laktoosiakin.

        Erikseen mainittu "laktoositon" ei kovin paljon tilaa vie, ja voihan se joidenkin kohdalla vaikuttaa ostopäätökseenkin eli se kannattaa laittaa vaikka ei pakollinen merkintä olisikaan.
        Erilaisiin tuorejuustoihin sitä ei tietenkään voi laittaa, koska ne eivät ole laktoosittomia. Niiden tuoteselostetta tutkiellessa kannattaa laktoosia (turhan?) pikkutarkasti karttavan katsellla kohtaa hiilihydraatit, siitä saa vähän osviittaa. Voi ajatella, että mitä vähemmän hiilihydraatteja sitä vähemmän laktoosia.


      • bessie- kirjoitti:

        Onko joku väittänyt että on?

        Eiköhän tuo maidon ja maitojuoman ero ole nykyään jo jokaiselle selvä. Maitojuomiksi sanotaan myös muita kuin laktoosittomia maitoja. Esimerkiksi Valio Plus on maitojuoma. Puhekielessä kuitenkin puhumme maidoista, EU-säännöt eivät koske meitä kuluttajia.

        Onko joku väittänyt, ettei missään juustoissa ole laktoosia?
        KYPSYTETYISSÄ (kovissa) juustoissa ei yleensä ole, tai on todella vähän. Maidosta ei millään saa juustoa ellei siitä poisteta ensin vettä (heraa, jossa suuri osa maidon laktoosista). Toisiin juustoihin, tuorejuustoihin esim. jätetään tarkoituksella vähän enemmän heraa ja niitä ei kypsytetä, niihin siis jää laktoosiakin.

        Erikseen mainittu "laktoositon" ei kovin paljon tilaa vie, ja voihan se joidenkin kohdalla vaikuttaa ostopäätökseenkin eli se kannattaa laittaa vaikka ei pakollinen merkintä olisikaan.
        Erilaisiin tuorejuustoihin sitä ei tietenkään voi laittaa, koska ne eivät ole laktoosittomia. Niiden tuoteselostetta tutkiellessa kannattaa laktoosia (turhan?) pikkutarkasti karttavan katsellla kohtaa hiilihydraatit, siitä saa vähän osviittaa. Voi ajatella, että mitä vähemmän hiilihydraatteja sitä vähemmän laktoosia.

        No väittänyt ja väittänyt ...
        Joku bessie tuolla vain kirjoitti: ""Sinunhan ei tarvitse itsellesi ostaa laktoositonta maitoa, valinnanvaraa on. ""
        Ei tietenkään tarvitse ostaa sellaista mitä ei oikeasti ole olemassakaan. Jos maidosta on poistettu laktoosi, niin se ei enää ole maitoa.


      • bessie-
        Tellukka kirjoitti:

        No väittänyt ja väittänyt ...
        Joku bessie tuolla vain kirjoitti: ""Sinunhan ei tarvitse itsellesi ostaa laktoositonta maitoa, valinnanvaraa on. ""
        Ei tietenkään tarvitse ostaa sellaista mitä ei oikeasti ole olemassakaan. Jos maidosta on poistettu laktoosi, niin se ei enää ole maitoa.

        Näinkin kirjoitin:
        "Eiköhän tuo maidon ja maitojuoman ero ole nykyään jo jokaiselle selvä. Maitojuomiksi sanotaan myös muita kuin laktoosittomia maitoja. Esimerkiksi Valio Plus on maitojuoma. Puhekielessä kuitenkin puhumme maidoista, EU-säännöt eivät koske meitä kuluttajia."

        Täällä kirjoitan puhekielellä (ja muuallakin useimmiten) ja minun puhekielessäni maito tarkoittaa kaikenlaisia (lehmän)maitoja; rasvattomia, laktoosittomia, 'perusmaitoja', proteiini- ja/tai vitamiinirikastettuja maitoja, 'luomumaitoja' jne., täsmennän vain tarpeen vaatiessa. Sanon siis laktoosittomiakin maitoja maidoiksi, ja niin taitaa tehdä suurin osa ihmisistä.
        Kaikki eivät ole niin pikkutarkkoja kuin sinä.


      • bessie- kirjoitti:

        Näinkin kirjoitin:
        "Eiköhän tuo maidon ja maitojuoman ero ole nykyään jo jokaiselle selvä. Maitojuomiksi sanotaan myös muita kuin laktoosittomia maitoja. Esimerkiksi Valio Plus on maitojuoma. Puhekielessä kuitenkin puhumme maidoista, EU-säännöt eivät koske meitä kuluttajia."

        Täällä kirjoitan puhekielellä (ja muuallakin useimmiten) ja minun puhekielessäni maito tarkoittaa kaikenlaisia (lehmän)maitoja; rasvattomia, laktoosittomia, 'perusmaitoja', proteiini- ja/tai vitamiinirikastettuja maitoja, 'luomumaitoja' jne., täsmennän vain tarpeen vaatiessa. Sanon siis laktoosittomiakin maitoja maidoiksi, ja niin taitaa tehdä suurin osa ihmisistä.
        Kaikki eivät ole niin pikkutarkkoja kuin sinä.

        "bessie-"

        Minä näen ruoan kuten Tellukka.
        Peri-aatteessa minun ruokaani ei saa koskea.
        Kukaan muu kuin minä ja Lihan-leikkaaja, ruokkija, tappaja, pakastaja , pakkaaja ja kuljettaja.SF
        Olen antanut sen-verran periksi että Maitoni on rasvatonta.
        Mutta luomua muuten.SF
        Sillä rasvani on luomu-Voi SF.

        H.


      • bessie-
        hunksz kirjoitti:

        "bessie-"

        Minä näen ruoan kuten Tellukka.
        Peri-aatteessa minun ruokaani ei saa koskea.
        Kukaan muu kuin minä ja Lihan-leikkaaja, ruokkija, tappaja, pakastaja , pakkaaja ja kuljettaja.SF
        Olen antanut sen-verran periksi että Maitoni on rasvatonta.
        Mutta luomua muuten.SF
        Sillä rasvani on luomu-Voi SF.

        H.

        Jaa, minä taas olen hyvin joustava myös ravintoni suhteen. Maku (ja rakenne ja suuntuntuma) edellä teen valintani myös eri maitojen välillä. Luomumaito on kokonaan pois laskuista, koska yksinkertaisesti en pidä homogenoimattomasta maidosta. Aivan ehdoton en kuitenkaan ole, eettisistä syistä voisin pakottaa itseni sitä juomaan. Eli jos tietäisin varmasti, että vasikka saa nauttia emonsa läheisyydestä ja itselleen tarkoitetusta maidosta vähintäänkin viikon (ja emo saa nauttia vasikkansa hoivaamisesta, imettämisestä ja läheisyydestä ainakin viikon), voisin jopa maksaa luomumaidosta huomattavasti enemmän kuin mitä se nyt maksaa ja totutella itseni sietämään sen makua. Enköhän sen vähän mitä yleensäkin juon maitoa sellaisenaan saisi holkkastua alas. Harkitsen asiaa sitten joskus, nythän luomulehmien ja vasikoiden kohtelu tässä asiassa on samanlaista kuin muidenkin lehmien ja vasikoiden.

        Mikäli käyttäisin maitoa enemmän, valitsisin ehdottomasti laktoosittoman maidon. Käyttöni on kuitenkin niin vähäistä, ettei (laktoosi) asialla ole mitään merkitystä. Näillä määrillä kiinnitän huomioni enemmänkin 'ravintotiheyteen', siksikään luomumaito ei olisi minun valintani.


      • bessie- kirjoitti:

        Jaa, minä taas olen hyvin joustava myös ravintoni suhteen. Maku (ja rakenne ja suuntuntuma) edellä teen valintani myös eri maitojen välillä. Luomumaito on kokonaan pois laskuista, koska yksinkertaisesti en pidä homogenoimattomasta maidosta. Aivan ehdoton en kuitenkaan ole, eettisistä syistä voisin pakottaa itseni sitä juomaan. Eli jos tietäisin varmasti, että vasikka saa nauttia emonsa läheisyydestä ja itselleen tarkoitetusta maidosta vähintäänkin viikon (ja emo saa nauttia vasikkansa hoivaamisesta, imettämisestä ja läheisyydestä ainakin viikon), voisin jopa maksaa luomumaidosta huomattavasti enemmän kuin mitä se nyt maksaa ja totutella itseni sietämään sen makua. Enköhän sen vähän mitä yleensäkin juon maitoa sellaisenaan saisi holkkastua alas. Harkitsen asiaa sitten joskus, nythän luomulehmien ja vasikoiden kohtelu tässä asiassa on samanlaista kuin muidenkin lehmien ja vasikoiden.

        Mikäli käyttäisin maitoa enemmän, valitsisin ehdottomasti laktoosittoman maidon. Käyttöni on kuitenkin niin vähäistä, ettei (laktoosi) asialla ole mitään merkitystä. Näillä määrillä kiinnitän huomioni enemmänkin 'ravintotiheyteen', siksikään luomumaito ei olisi minun valintani.

        Tiedätkö sinä yleensä, mistä se "laktoositon maito" tulee?
        Sitähän se on samaa vasikan ruokaa, mistä on vain poistettu laktoosi, ettei se enää olisi maitoa ja voisit hyvällä omallatunnolla juoda sitä.

        Varmaan syöt vähärasvaista "voitakin", sitä Keiju- tai Floora"voita"?


      • bessie-
        Tellukka kirjoitti:

        Tiedätkö sinä yleensä, mistä se "laktoositon maito" tulee?
        Sitähän se on samaa vasikan ruokaa, mistä on vain poistettu laktoosi, ettei se enää olisi maitoa ja voisit hyvällä omallatunnolla juoda sitä.

        Varmaan syöt vähärasvaista "voitakin", sitä Keiju- tai Floora"voita"?

        Tiedän. Jos se on lehmänmaitoa, se tulee meijerin kautta koukaten lehmästä.

        Kuten tuossa aiemmin mainitsin, käytän normaalisti niin vähän maitoa että minulle on ihan sama onko siinä laktoosia vai ei. Arvelen etten kovin suuria laktoosimääriä aivan vatsanväänteittä siedä, mutta ei se raja ihan heti tule vastaan.
        Valitsen maitoni tilanteen/käyttötarkoituksen mukaan, harvemmin se on laktoositonta. Ihan hyvällä omallatunnolla olen aina maitoa ja maitotuotteita käyttänyt, tai tarkemmin sanottuna en ole koskaan ajatellutkaan maitohyllyn edessä pähkäillessäni mitään omantunnon asioita.
        Kerroin, tai ainakin yritin kertoa, etten pidä homogenoimattomasta maidosta jota luomumaito käsittääkseni on, ja siksi en koskaan valitse luomumaitoa. Laktoosi ei liity tähän asiaan mitenkään. Minulle myös sopii hyvin se, että maitoon on lisätty D-vitamiinia ja mahdollisesti jotain muutakin tarvitsemaani, luomumaitoonhan ei lisätä mitään. Eli minulla ei ole mitään järkevää syytä juoda luomumaitoa, ainoa syy voisi olla eettinen.

        Käytän öljyjä, harvemmin minulla on mitään muita rasvoja kotona. Voita ostan n. 2 kertaa vuodessa. Becel Kultaa tai jotain hyvin satunnaisesti, yleensä veljeni aamupalaa varten hänen tullessa yökylään. Työnnän rasian hänen mukaansa mikäli hän lähtee täältä suoraan kotiinsa.


      • mimmimum-..mi

        Etsin ketjua missä puhuttiin maidoista....tämähän se oli.... Eräs asia maidosta ei mene sitten millään minulla ns. jakeluun tuonne aivolohkoon....ostin puolenlitran purkin kevyt maitoa jossa päiväys 15.7....miten ihmeessä maito säilyy noin kauan pienemmässä purkissa....litran on muutama päivä ...viimeiseen käyttöpäivään...


      • ö-Öö
        mimmimum-..mi kirjoitti:

        Etsin ketjua missä puhuttiin maidoista....tämähän se oli.... Eräs asia maidosta ei mene sitten millään minulla ns. jakeluun tuonne aivolohkoon....ostin puolenlitran purkin kevyt maitoa jossa päiväys 15.7....miten ihmeessä maito säilyy noin kauan pienemmässä purkissa....litran on muutama päivä ...viimeiseen käyttöpäivään...

        Ei varmaa tietoa

        Mun mielestä johtuu pastoroinnista. Nopeekiertoiset pastoroidaan erilämmössä, kuin pitempää säilytysaikaa vaativat. Ja sitten nämät kestomaidot vielä erilailla. Aikanaan oli termi "iskukuumennettu", se kai tarkoitti korkeemmassa lämpötilassa pastoroitua, eli säilyi pitempään, kuin tavallisesti pastoroitu. Tästä en ole varma, sitä termiä ei enää käytetä.

        =DW=


      • bessie-
        ö-Öö kirjoitti:

        Ei varmaa tietoa

        Mun mielestä johtuu pastoroinnista. Nopeekiertoiset pastoroidaan erilämmössä, kuin pitempää säilytysaikaa vaativat. Ja sitten nämät kestomaidot vielä erilailla. Aikanaan oli termi "iskukuumennettu", se kai tarkoitti korkeemmassa lämpötilassa pastoroitua, eli säilyi pitempään, kuin tavallisesti pastoroitu. Tästä en ole varma, sitä termiä ei enää käytetä.

        =DW=

        On se edelleen suomeksi iskukuumennus, tiedä sitten kumpaa enemmän käytetään, iskukuumennettu maito vai UHT maito.
        Säilyvyys perustuu paitsi iskukuumennukseen, myös siihen mihin ja miten iskukuumennettu maito pakataan. Iskukuumennuksella otetaan nirri pois sitkeimmältäkin pöpöltä ja kuumennuksen jälkeisessä käsittelyssä ei ole yhtään pöpön mentävää aukkoa.
        Pakkausmateriaali on steriloitua ja pakkaukseen ei jätetä ilmaa.


    • Lapsuuden riemukkaina aikoina pallojuustoa tilattiin meijeristä, maitolavalle toimitettuna, tyhjien palautusmaitotonkkien mukana.
      Siihen aikaan voi tilata isoja jäätelökakkujakin juhlapyhiksi.

      Siskon kanssa tehtiin pehmeästä kuoresta kynsiin "lakat", veikeen näköiset.

    • Teevee on puoliksi oikeassa.
      Minunkaan tietääkseni Suomessa ei ole yhtään aitoa Hometettua juustoa.
      Home on aina kotoisin muilta mailta.
      Homehan on juustoissa sama juttu kuin hapate Ruis-leivässä.
      Väittävät hapatteen olevan s/t-sia vuosia vanhoja.
      Jokun pitäisi etsiä jostain iki-vanha luola.
      Silloin saattaisimme kehittää aidon Suomi-Roquefortin.
      Mikä tulisi silloin uuden Nokiamme nimeksi?
      "Synnin-Lukko"?

      H.

      • mimmimum-..mi

        Sellainen pieni juustola...Herkkujuustola nimeltään tekee homejuustoja ....valkohomeviljelyllä....punahomejuustoja kaksi....en ole maistanut koskaan mutta kuullut olen ja juustola on saanut hyvää mainetta juustoistaan....
        Palloedamia en enää muistanutkaan....hyvältä maistui ....mummollani oli aina sitä...


    • siilenä1

      Nykyihmiset haluaa ostaa pääosin juustonsa siivutettuna, ei jää "hukkpaljon". Minun suosikkini on Edam 17% laktoositon.Ohuen ohutta on ainakin Oltermannina, normaalirasvaisena. Pienet paketit.

      • siilenä1

        Punaposki palloedamin tuotanto on loppunut muistaakseni jo 2003.


    • hytinäx1

      Ei pallojuusto niin erityisen makuista ollut. Syötiin sitä kun muuta ei saatu. Nyt on onneksi olemassa erimakuisia juustoja , on vahvempaa ja miedompaa , joskus tuntuu että valinnanvaraa on liian kanssa. Ja mikä sopii aprikoosi- tai viikuna- tai appelsiinimarmelaadin kanssa paahtoleivän päälle onkin aivan oma kapittelinsa. Tämä tummansinisellä vahalla oleva juusto on paljon parempaa kuin ne ennen vanhan punavahaiset pallojuustot. Liekö teilläpäin saatavillakaan sinivahaista juustoa?

      • ö-Öö

        Sinisestä en tiedä

        Pallojuusto tosiaan oli arkijuustoa, siis kun oli juustoa, yleensä sitä, joskus koskenlaskijaa. Mulla muistui mieleen kai siks, nykyiset edamit ei ole häävejä, harvemmin tulee ostetuksikaan. Kumimaista ja mautonta. Pallojuusto oli kiinteenpää, kai rasvaisempaa ja maukkaampaa, kuin nykyiset edamit.

        Tokikin, kyseessä muistikuva, makuaistikin heikentynyt hurjasti. mutta se koostumut oli ihan varmasti eriainen, kuin nykyisissä, purukumityyppisissä edameissa. Ja kyse tosiaan, oli arkijuustosta, mulla kai arkijuustona nykyisin goudaa tai emmentaalia.

        =DW=


    • juujuujuustossalöytyy

      Eikös se puainen edam vahapallo ollut Valion tuotoksia. Kuiva-aineet taisivat kuitenkin pääosin tulla ulkomailta, melkein maapallon toiselta puolelta. Olisikohan hinnat siellä nousseet tai onko jotain tuontirajoitteita tai kotimaisuusasteen määrittämiseen liittyvää, kun kyseistä tuotetta ei enää ole täällä myynnissä, toimitetaankohan sitä vielä Venäjälle?
      Edam taitaa olla kylä Hollannista, sieltä lienee kyseinen juustokin alunperin peräisin?

      • ö-Öö

        Niin

        Nimi edam kai hollantilaisen kylän mukaan. Valio juu teki sitä, mutta myös pienemmät meijerit, niitä oli ennen. Kyllä edam on simppeli juusto, siihen raaka-aineet lehmästä, ihan perusjuustoa. Maidon laatu muuttunut, halpisjuuston kysyntä hiipunut. Nyt ei tehdä vanhanaikaista edamia, nyt saa kaupoista nykymaidosta, nykyteknologialla tehtyä edamiksi luokiteltua juustoa. Teki sitä kai kaikki meijerit, Valiokin. Vaan ei tee enää, ei Arla, ei kuusamon juusto ja suurin osa pikkujuustoloista lopettanut.

        Tieytynlainen markkinarako jollekin pienmeijerille. Hankala yhtälö, halpisjuusto, minkä pitäis olla korkeatasoista ja hyvää, artesaanijuustoa, kuitenkaan olematta kallista.

        Ja kirnupiimäähän saa harvoista kaupoista kolmenvartin purkeissa. Ennen sitä juotettiin vasikoille, jos ihmiset ei ehtineet juoda sitä ennen sitä. Selitys selkeä, ihmiset haluaa makeita maitojuomiakin, kirnupiimä ei ole makeaa. Ja noin maiiten, kyseessä voin valmistuksen sivutuote. Jos talossa oli separaattori ja kirnu, sitä sai kotivaraisestikin.

        =DW=


    • henrjii

      itsekin voi sorvata neliskanttisesta pallon muotoisen, ja jos
      haluaa heinän makua niin vähän nurmikkoa, ja apilaa mukaan, koko
      komeus sitten muovipussiin maustumaan

      • New-age

        Mistä istutat homeen noin tuunattuun juusto-boltsiin?
        Täytyyhän siihen saada jotain pikanttia.


      • henrjii
        New-age kirjoitti:

        Mistä istutat homeen noin tuunattuun juusto-boltsiin?
        Täytyyhän siihen saada jotain pikanttia.

        juusto homehtuu helposti kakkaisista sormista


      • New-age

        Yök


    • "teevee"

      Kaikki Juustot ovat yksin-kertaisia.
      Lehmä, Maito, Juoksute ja Hapatin.
      Parhaissa Juustoissa Hapatin on Home.
      Huom! Aikaisemmassa kommentissani luola.
      -
      Vrt. Ruis, Vesi Hapate ja Kirnu.
      -
      Jankutan Edelleen:
      Älä koske luojan-luomaan, jos hyvää haluat.
      Anna luojan hoitaa.
      Halia saa aina Juustoakin.
      Antamalla kuitenkin paino-voiman hoitaa homman.
      -
      Ilta-Sokeri 5,9

      H.

    • onko-vale-kielletty

      hei, mihinkäs se paloman viesti hävisi, se missä väitti ettei Suomessa tehdä homejuustoja? Oliko se sääntöjen vastainen?

    • Pallo on aika hankala muoto juustolle, siksikään en kaipaa moista. Edamit helpommin höylättävässä muodossaankin jäävät kaupan hyllyyn. Rainbow kermajuustoa 17% laitan Kuitukingin päälle aamuin illoin ja maistuu hyvältä, koirakin malttamattomana odottaa omaa siivuaan. Lieriön mallinen kilon jötikkä jääkaapissa on aina odottamassa edellisen loppumista.
      Sitten nämä herkuttelujuustot erikseen. Grillikausi menossa joten halloumia ja leipäjuustoa kuluu sekä fetaa salaatin sekaan.

      • mimmimum-..mi

        Niin ne kai perustelivat ainakin Valiolla ...että palloedamin muoto kaupan hyllyissä on hankalaa....ja siksi kysyntä on heikkoa....harvoin on erikseen juustotiskejä...muutoin kuin suuremmissa tavarataloissa... Nam...salaattijuustot...minulla on aina nykyään juustokuutioita jääkaapissa....salaattiin menossa ....ennen käytin fetaa.. nyt juustokuutioita suolavedessä....ei kevytversiota..ei maistu hongalle ei haavalle...miltähän nämä grillijuustot maistuvat.. joita nyt mainostetaan.


      • ö-Öö

        Sivusta

        Tykästynyt noihin maustettuihin jne salaattijuustoihin. Siis missä muutakin tykötarvetta, oliiveja, chiiä tms. Pikku rasioita, helppoja pikku salaatteihin. Salaateissa ihan sama, kuin muussakin ruuanlaitossa, pikku annoosten tekeminen jotenkin työlästä, kun joka tapauksessa pitää jotain pilkkoa,samallahan sitä pilkkoisi enenpikin samalla rupeamalla...

        Halloumit sun muut juustot oikein ok grillaillessa, kandee kokeilla. Ite en hirveesti diggaa. Mutta aika vakiota on grillatut paprikat, sisällä herkkusientä tms ja vaikka koskenlaskijaa.

        Mä en juo maitoa ollenkaan, joskus piimää. Siks syön aika paljon juustoja, pidänkin juustoista. Järkevämpää syödä juustoja, kuin kiskoa kalsiumia jne pillereinä.

        =DW=


    • Tietääkseni Suomessa valmistetaan homejuustoa.
      Peltolan juustola, akselilla Rautalampi - Suonenjoki, en ole viime aikoina tosin seurannut kummassa pitäjässä juuston valmistus tapahtuu, joskus tuotteet valmistettiin entisellä Suonenjoen maatalousoppilaitoksella., mutta itse peltolan tila sijaitsee Rautalammilla.

      Useimmin heidän tuotteisiinsa törmää ravintoloissa, vaikka aika monesta paikasta myös vähittäismyymälöissäkin niitä on saatavissa.
      Jäätelöstään Peltolan juustola on tunnettu, viimeksi sain Haraldissa syödessäni heidän tervajäätelöään jälkiruuaksi lakkahillon kera, aikas hyvää oli.

      Kesälomareissulla kävin Juustoportin pääpaikassa Jalasjärvellä kaffeella ja sieltä myymälästä sain kutunjuustoja muutamana versiona. Muuten en siitä kuttu- mausta niin välitä, mutta salaatissa kun sen pilkkoo itse pienen pieniksi kuutioiksi se on hyvää. Joskus ne valmiiit salattijuustokuutiot on mielestäni liian isoja ja aina jotenkin samanmakuisia.
      Lähikaupasta ostin juustoportin vapaan lehmän AB jogurttia, siinä on vähän sokeria ja mansikan makuisena sokerin kehutaan tulevan juuri marjasta, olemattomia kyllä hippusetmansikka siinä olivat.

      • ö-Öö

        Kutunjuustosta

        Sitä monenlaista. Mä tykästynyt norjalaiseen, ruskeeseen, makeaan ja suolaiseen kutunjuustoon. Sitä oli aikanaan hankala löytää suomesta, tulijaisia, nyt sitä saa aika helpolla.

        Mä en ole oikein kokeillut sitä ruuanlaittoon, pientä siipaletta leivälle, tai mieluiten sellaisenaan. Vähän kuin jonkinlaista tapassia, sitä, oliivia, viinirypälettä, sellasessa käytössä kerrassaan loistavaa. On nytkin jääkaapissa.

        Muunlaisiin vuohenmaitojuustoihin kummemmin perehtynyt, tosta pidän. Linkki:

        https://luimupupu.wordpress.com/2013/12/29/norjalaishiihtajien-menestyksen-salaisuus/

        Ai niin, net on kantikkaita, ei palloja :D

        =DW=


    • Herkkupeppu_

      Ei edam-juustoa voi edes sanoa juustoksi:( Kyllä emmentalit ovat parhaita, varsinkin mustaleimainen. Kyllä sini- ja punaleimainenkin kelpaa ja Polarkin menettelee. Olen aina inhonnut lapsesta asti edameja. Lidlin chilijuusto on yks mun herkuistani:P

    • Goodyear

      Entinen pallojuusto ei ole kadonnut minnekkään. Samaa edamjuustoa myydään Valion Arkijuuston nimellä. Punainen tiilenmuotoinen muovipakkaus ( no. 1,25kg) harkko.
      Pallomuoto ja pakkaustapa ei soveltunut nykyaikaiseen tuotantoon, hidas, kallis ja vaati työvoimaa.

      • eimaistuenää

        Jos pallon muoto on kadonnut, silloin se tuote on kadonnut, sillä siisti. Kun muoto ja malli ovat poissa, makukin on poissa...


    • Bengalitikku

      En kauheasti intoudu vanhojen ketjujen nostosta, mutta tämä oli aika hauska.
      Ilves-juustoa on edelleen ikävä. Ostaisin kotomaista mieluusti.

    • Kuttuju

      Tuo dkw:,n pallojuuston kaipuu koskettaa kyllä, sillä nämä laatikko edamit ovat mauttomia, kumia. Cittarissa on punaista 900g itävaltalaista palloa, joka menettelee vaan on turkSen suolasta meikäläiseen makuun. Oltermannia tulee ostettua leivän päälle.

    • flegmaatti

      Saadessani aikanaan jouluiksi liikelahjuksiksi mm. juustokoreja niin laitoin vahingot, eli edamit kiertämään. Ainoastaan yhden pallonpuoliskon säästin pojallemme jolle se maistui.

      Vaimoni ostelee itselleen tilsiteriä ja goudaa sekä jotain muutakin. Närkin niitä ja jos joskus ostan itse niin silloin musta tai punaleimaista emmentalia.
      Valkohomeista löytyy syötäviä kuten myös sinihomeista jota käytän yhtenä "mausteena" raejuustosötkötyksessäni.
      Espanjan tuliaisina kuskaan niiden kypsytettyjä lampaan, vuohen niiden yhdistelmän sekä niiden lisäksi lehmällä jatkettua koostumusta. Närkkimisjuustoja.

      Pikkukaupunkimme kaupoistaa ovat kadonneet takavuosien kittipintaiset, kypsytetyt, sisltä "vuotavat" juustot. Tanskalaisten valko-sinihome on mielestäni aivan syötävää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1878
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1818
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1799
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      70
      1577
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1132
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1128
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe