Sote esitys kaatumassa - hallitus kaatunee

Partacus

http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239303-kokoomuksen-u-kaannos-turun-moottoritiella?ref=poiminnat

Kokoomuksen Petteri Orpo on todennut että julkisen sektorin pakkoyhtiöittäminen on perustuslain vastainen. Kokoomus käänsi takkinsa.
Paktiin kuului, että kokoomus saa valinnanvapauden ja sen takia julkisen sektorin pakkoyhtiöittämisen ja Keskusta 18 maakuntaa, joista kolme keinotekoisia.
Eikö Kokoomuksessa tunnettu aikaisemmin perustuslakia!

Keskustapuolueen ja Kokoomuksen pakti on rikki. Valtava meteli uudesta sotejärjestelmästä kuivunee kokoon. Jäljelle jää entinen ja Euroopan tehokkain sotejärjestelmä. Uuden hallituksen tulisi keskittyä julkisen sektorin tehostamiseen ja siten kansalaisille turvallisen ja halvan soten jatkamista.

17

158

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Partacus

      Ylen uutisesta haiskahtaa palaneen käry.
      https://yle.fi/uutiset/3-9693461

      Keskustapuolueessa on hiljainen sisäinen kapina soten romuttamista vastaan. Julkisen sektorin pakkoyhtiöittäminen merkitsisi miljardien eurojen siirtoa yksityiselle sektorille palvelujen siitä paranematta. On vahvat epäilyt että ne siitä heikentyisivät.

      Sipilät vannovat edelleen valinnanvapauden puolesta. Sehän on jo olemassa. Rahakas saa mennä yksityiseen lääkäriin tai vanhainkotiin. Kuikaan ei kiellä.
      Julkisessa varat kerätään yhteisen vakuutuksen kautta. Mielipidetiedustelujen perusteella tavallinen kansa olisi valmis maksamaan suurempiakin sotuveroja julkisen soten edelleenkehittämiseksi.

      Nykyinenkin malli mahdollistaa palvelujen siirtämisen yksityis- ja ulkomaiselle pääomalle. Kokoomuksen veropolitiikka suosii sitä. Kokoomus ostaa kannatusta henkilöveron alentamisessa mutta korvaa sen julkisen sektorin heikentämisellä eli tulos negatiivinen.

      Pakkoyhtiöittämisestä luopuminen tarkoittaa julkisen terveyskeskusjärjestelmän säilymistä ja jossa rahvas saa perushoidon.

      Orvon lausunto antaa puhtia julkisen sotesektorin säilyttämisen puolesta vastoin Kokoomuksen tahtoa. Kokoomuslaiset ovat nyrkit pystyssä Keskustan "petokselle". Sipiläkin puolueelleen. Hän joutuu luovimaan puoluejäsenten paineen edessä.

      Hallituksen tulee lopettaa tykkänään soteuudistusesityksensä. Siitä ei tule mitään. Kunnat joko vapaaehtoisesti yhtyvät sotekokonaisuuksiksi tai niitä hiukan "potkitaan" yhtymään. Rahoitus samalla tavalla kuin ennenkin eli sotuveron voimin. Joko valtion kautta tai soteyhtymän alueverotus. Pääpaino julkisen sektorin edelleenkehittämisessä.
      Rahaväki rahoittakoon lompakkonsa mukaisia terveys- ja vanhuspalveluja .

      • Jos s.p alkaa kommunistiksi niin vaaditaanko siihen vajaata älykkyyttä eikä niitä hyväksytä joiden päänuppi toimii normaalisti?

        Jos sosiaalipalvelut ja terveydenhoitopalvelut yhtiöitetään niin ei niistä mitään yksityissektorin toimijoita tule ellei kunta/maakunta sitten myy niitä käypään hintaan yksityiselle sektorille.

        Edelleenhän yhtiöittämisen jälkeen ne ovat yhteiskunnan omistuksessa!

        Yhtiöittämisen etuna on ainoastaan tasapäinen toiminta koska silloin noiden laitosten on toimittava näkyvästi tulorahoituksellaan eikä niitä voida kompensoida verovaroista sen enempää kuin niiden kilpailijoitakaan.

        Verojen voiminhan koko homma pääosin pyörii eikä rakenteen muutos siihen juurikaan vaikuta. On hyvä asia ihan tasapuolisuuden vuoksi antaa vastuu palveluista leveämmille harteille ja saada aikaan kilpailua toimijoiden kesken myös tavallisen kansan osalta.


    • tsuto

      Ehdotetussa maakuntauudistuksessa Keskustan haluamat 18 maakuntaa eivät ole saamassa riittävää autonomiaa tai verotusoikeutta, vaan niistä on tulossa ylimääräinen eduskunnan määräysvallan alainen hallintokerros. Sote-palveluiden valinnanvapaus on Kokoomuksen keksimä erikoinen tapa jakaa verorahoja yksityisille palveluntuottajille.

    • saakun

      Lehdistä siepattua:
      Pakkoyhtiöittämisen kaatuminen saattaa peruuttaa tammikuulle suunnitellut maakuntavaalit. Uusi esitys valinnanvapaudesta valmistuisi ehkä vasta syyskuussa ja lausuntokierroksen jälkeen se saataisiin eduskuntaan vasta myöhään syksyllä.

      Miten maakuntamallia voi viedä eteenpäin kun se on perustunut nimenomaan julkisen sektorin alasajon malliksi.
      Uusi esitys sote-sektorin kehittämiseksi tulee laatia sen yhteiskunnallisen omistuksen ja järjestämisvastuun pohjalta.

    • tampi

      Eduskunnan perustuslakivaliokunta on puhunut:

      "Hallituksen esitys ei kuitenkaan turvaa kaikissa tilanteissa riittäviä sosiaali- ja terveyspalveluja yhdenvertaisesti kaikille. Hallituksen esittämä maakunnan velvollisuus yhtiöittää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut on perustuslain vastainen. Valiokunnan mielestä perustuslaki edellyttää, että maakunta voi myös itse tuottaa sote-palveluja. Julkisella vallalla tulee olla omalla tuotannollaan tosiasialliset mahdollisuudet turvata riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut tilanteessa, jossa palvelutuotantoa ei markkinaperusteisesti synny."

      Julkinen sotesektori saa olla ja tuottaa palveluja. Julkisen sektorin yhtiöittäminen yksityistämisen välineenä sai nolon lopun.
      Olisikin järjetöntä kaataa julkinen sektori yksityisen ja ulkomaisen pääoman rahastuskohteeksi.
      Päinvastoin yhteiskunnan tulisi satsata mieluummin soteen kuin aseisiin.

    • Alanammattilainen

      Sotelle ehdoton EI!

      • Niinpä juuri! Tulkoon jokainen toimeen omillaan, VAI?

        Olisiko ehdoton EHKÄ kuitenkin parempi?


    • tampi

      http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239711-maakuntavaalit-siirtyvat

      Hallituksen sote-suunnitelma kuoppautuu. Tältä osin hallitus on jo kaatunut.
      Valinnanvapaus on tyrmätty perustuslain vastaisena. Maakuntavaalit siirtyvät hamaan tulevaisuuteen. Keskusta ajama ja laillistettu maakuntajako muuttunee viimeistään uuden hallituksen toimesta. Se ei perustu enää todellisuuteen.
      Linkin keskusteluosiossa hallitusta pidetään lapsina hiekkalaatikolla.
      Liike-elämän sääntöjä ei voi sellaisenaan soveltaa julkiselle sosiaaliselle sektorille. Rahvaskaan ei hyväksy sitä.

    • Partacus

      Kommunistien esityksiä soteuudistuksessa tehtyjen mokien korjaamiseksi.

      Hosuminen ja nopeiden aikataulujen luominen on johtanut suuriin mokiin, soutamiseen ja huopaamiseen. Yhtymäkohdat muihin lakeihin ja jopa perustuslakiin on jäänyt huomaamatta. Hallitus on hopussa osoittautunut amatööriksi. On luultavaa, että maakuntalaki jää voimaan muun soten siirtyessä seuraavan hallituksen kontolle. Asiantuntijat nauravat hallitukselle.

      1. Tulee ottaa aikalisä. ja miettiä rauhassa. Maakuntalakikin tulisi peruuttaa ja tarkastella asiaa uudelleen.
      2. Soteuudistuksen lähtökohta tulee olla julkisen sektorin vahvistaminen eikä suinkaan purkaminen. Tulee kehittää jo muutenkin maailmaan verrattuna laadukasta ja kustannustehokasta sotea. Soten lähtökohtana ei tule olla julkisen sektorin yksityistäminen.
      3. Sotessa on pulmana kalliit erityiset sairaudet ja niiden kustannuksiin pienet kunnat ovat voimattomia. Joko suurempia kokonaisuuksia (on jo tiettyjä kuntaliittoja) tai valtio tukee erityiskustannuksia.
      4. Aikalisän jälkeen tulee tutkia soten perustavaa laatua olevat uudistustarpeet ja sen pohjalta lakiesitykset asiantuntijoiden ja järjestöjen laajojen kuulemiskierrosten antia hyväksikäyttäen. Sipilän hallitus on tyrmännyt kaiken aikaa kritiikin ja ehdotukset. Insimööri ei kuitenkaan ole kaikkitietävä vaikka lestadiolainen onkin.
      5. Kuntien sotepalveluiden yhtiöittäminen maakunnille ja sitä kautta yksityistäminen tulee torjua. Sote toimii tulevaisuudessdakin julkisena toimintona kaikkein parhaiten rahoitus mukaanlukien.
      6. Peruspalvelut tulee turvata. Lähipalvelut tulee olla avainsana. Kunnilla tulee siis olla jatkossakin suuri merkitys nimenomaan peruspalvelujen tuottajina.
      Kunnilla (maakunnilla) tulee olla verotusoikeus talouden turvaamiseksi yhteisen vakuutuksen kautta. Erityiskohteissa voi olla valtiontasausjärjestelmä tukena.
      7. Mikäli väliportaan hallinto, maakuntahallinto tulee, se on valittava vaaleilla.
      8. Sairauksien ennaltaehkäisevä työ terveyden ylläpidon edistäminen tulee kulkea punaisena lankana uudistuksessa. Toimenpide ei voi pitäytyä markkinavoimaisuuteen.

      Tässä joitakin perusseikkoja. Soteuudistus kerrassaan uusiksi tai hallitus painukoon siviiliin ja opetelkoon lainvalmistelua muualla kuin virassa ollessaan.

      • Commandante

        "Kommunistien esityksiä sote-uudistuksessa tehtyjen mokien korjaamiseksi..."
        Asiassa on hankala ongelma. Kun yksikään kommaripuolue ei ole eduskunnassa, on niiden varsin vaikea saada aloitteitaan eduskunnan pöydälle asti. Eduskuntaan tulee päivittäin melkoisesti postia - ja on varsin todennäköistä, komujenkin aloitteet päätyisivät jonnekin ö-mapin tapaiseen arkistoon. 0.5%:n kannatuksella saa 0.5 % painoarvoa - ei sen enempää.


      • Commandante kirjoitti:

        "Kommunistien esityksiä sote-uudistuksessa tehtyjen mokien korjaamiseksi..."
        Asiassa on hankala ongelma. Kun yksikään kommaripuolue ei ole eduskunnassa, on niiden varsin vaikea saada aloitteitaan eduskunnan pöydälle asti. Eduskuntaan tulee päivittäin melkoisesti postia - ja on varsin todennäköistä, komujenkin aloitteet päätyisivät jonnekin ö-mapin tapaiseen arkistoon. 0.5%:n kannatuksella saa 0.5 % painoarvoa - ei sen enempää.

        Tuotahan komut eivät voi käsittää, heidän näkemyksensä on aina ollut jotta kommunisti on se joka on oikeassa ja muut väärässä ja vain oikeassa olevien mielipide voi vaikuttaa päätöksiin.

        Suurta hämmennystä niissä piireissä aiheuttaa kun kukaan ei kuuntele vaikka he ovat oikeassa, aina ja ikuisesti! Kysy vaikka komuloisilta!


    • lakijaoikeus

      Uusi oikeuskansleri Tuomas Pöysti kritisoi negatiivista poliittista ohjausta sote-valmistelussa. Päätös lakiesityksistä tai muutoksista lähtee usein poliitikoista tai virmamiehet ehdottavat jonkin lain uudistamista tai uuden tuottamista. se on normaalia.
      Sotessa virkamiehet joutuivat sorvaamaan lakia, jonka tiesivät olevan perustuslain vastainen ja josta he varoittivat monen monituista kertaa. Hallitus yritti painostaa esitystä väen väkisin läpi.
      Selittelyt mm. eilisen A-studiossa ministeri Rehulan toimesta olivat ala-arvoisia.

      Kunnallinen itsehallinto on perustuslaillisen demokratian peruskivi. Sitä ei saa murtaa ilman perustuslain muuttamista. Soten perustuminen yhteiskunnalliseen vakuutukseen ja julkiseen sektoriin ovat nekin perustavaa laatua olevat maailman edistyksellisimpiä järjestelmiä. Hallitus ei ottanut näitä huomioon esityksistä huolimatta.
      Mikä tahansa laki voidaan muuttaa mikäli sitä edellyttävät muutokset tehdään perustuslakiin.

      Yhdessä seikassa perustuslakia ei toteuteta. Se on; jokainen on oikeutettu saamaan tekemänsä työn tulokset itselleen.

    • klax

      Maakunta hallinto malli ei saa kannatusta , ainoastaan kepulaisten tupa illoissa siitä horistaan. Sipilän on otettava hallituksen ero vakavasti harkintaan, sillä kyyti tulee olemaan kylmää jatkossa. Uuvateilla ei ole edes sote askel merkkejä olemassakaan, puhumatta ei ole edes kansan antamaa valtakirjaa.

    • rosvotkiinni

      Sotesta vastaava ministeri Rehula väistyy. Tilalle tulee Kepusta Anneli Saarikko.
      Saarikko ilmaisee pitäytyvänsä kiinni sovitusta ja ettei hän anna niitä muutoksia jotka toteuttaisivat perustuslain määräykset.
      Hallitus aikoo viedä valinnanvapauslain läpi ja sen mukana kaataa kunnallisen itsehallinnon. Saarikko aikoo saada kuriin isojen kaupunkien kunnanjohtajat tukemaan hallitusta.
      Uusi ottelu on tulossa syksyllä. Hallituksen taktiikka näyttää olevan ottaa väsytysvoitto perustuslaista piittaamatta.

      Suomen toimiva ja halpa perussosiaaliturva on edelleen katkolla. Muutama vuosi sitten Kepun ministeri Hyssälä arvioi, että mm. vanhustenhoitoon tulee 2 miljardin euron lisämarkkinat. Näitäkin veronmaksajien varoja kepulaisomistajat haaveilevat taskuihinsa.

    • suks

      Kommunisitit ovat tehneet järkeviä muutosehdotuksia hallituksen sote-esitykseen.
      Tällaisena se ei tule menemään läpi.
      Meillä on niin tyhmä hallitus, että se yrittää laatia lakia perustuslain vastaisesti ja vieläkin Rehulan seuraaja Saarikko ministerinä vakuuttaa, ettei mitään muuteta.
      Hallitus on joka tapauksessa joutunut naurunalaiseksi. Yritysmalli sosiaalisen valtion asioiden hoitamisessa on osoittautunut fiaskoksi. Hallitus saisi korvata omasta lompakostaan korvaukset yhteiskunnalle aiheutuneista tappioista sekoiluissaan.

      • Kyllä asiat ajoittain pitää miettiä uusiksi, emmehän me enää hevosvetoisilla raitovaunuillakaan kulje.

        On todella ennen aikaista arvella sotesta mitään fiaskoa koska eihän se ole edes voimassa vielä. Lisäksi homma on varsin suuri, joten parin vuoden kokeilun jälkeen sitä varmuudella rukataan suuntaan joka näyttäisi paremmalta. On kuitenkin kenenkään mahdotonta sanoa kovinkaan päteviä mielipiteitä ennen kuin on eletty uuden soten kanssa parikin vuotta.


    • suks

      Juuri sen takia että hevosvoiman tilalle on tullut tieteellistekninen edistys, jokaon nostanut ja nostaa työn tuottavuutta huimasti, on mentävä eteenpäin sosiaalisen yhteiskunnan edelleenrakentamisen linjalla.
      Valinnanvapaus terveyspalveluissa on olemassa. Ken haluaa mennä yksityiselle ja maksaa täyden hinnan se on mahdollista. Hallitus tarkoitti valinnanvapaudella siirtää miljardeja yksityisen terveysbisneksen käytettäväksi. Hanke oli perustuslain vastainen ja maho muutenkin.
      On kehitettävä hyvää ja halpaa julkista sektoria eteenpäin.
      Sote ei ole pelkästään terveydenhoitoa mutta hyvin tärkeä.
      Komuilla on järkeviä linjauksia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6689
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4330
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2760
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2080
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1633
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1437
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1131
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1127
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1114
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1071
    Aihe