Kumpi elää pidempään: Sielu vai ruumis?

matemaatikkomutikainen

Uskovaiset sanovat, että sielu on lähes kuolematon.

Ateistit sanovat, että ruumis elää pidempään kuin sielu.

Missä on totuus?

25

284

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kl5h

      Mitä tarkoitat uskovaisella? Todistamattomiin uskomuksiin uskoviako?

      Ateismista muuten ei seuraa, että ruumis elää pidempään kuin sielu. Sellainen johtopäätös seuraa neuraalisesta nuotiotarinasta, todistamattomasta uskomuksesta, jonka mukaan tietoisuus syntyy aivotoiminnasta.

      NDE-tutkimusten mukaan tietoisuus tai sielu kuitenkin selviää aivotoiminnan lakkaamisesta, joten ainakin loppupäästä tietoisuus näyttää jatkuvan pidempään. Jos tähän yhdistetään mm. Ian Stevensonin keräämät tapaukset lasten muistoista edellisestä elämästä, niin sielu näyttää säilyvän yli useammankin kehon eliniän. Rämmimmekö sitten samsarassa elämästä toiseen, kunnes vapaudumme.

      https://www.youtube.com/watch?v=LzYL7eKArno

    • Simpanssi-puusta

      Ihan ensin pitää vastata kysymykseen, mikä on sielu?

      Kaikki mitä tässä maailmassa on, koostuu asioista joita tässä maailmassa on. Siis - myös sielu koostuu asioista, joita tässä maailmassa on, eli materiasta, energiasta ja sen eri muodoista.

      Jos sielun määritelmä on, että se on ruumiista riippumaton, silloin sielu on ruumiista riippumatonta energiaa, ja se energia on ymmärrettävä nykyfysiikan antamalla tavalla. Mikä olisi sellaista energiaa? Sellaista energiaa ei ole olemassa muuta kuin ruumiin ulkopuolella. Eli sielu on siis ruumiin ulkopuolista energiaa.

      Mitä tapahtuu ruumiin ulkopuoliselle energialle, kun ruumis hajoaa? Se jää tietenkin jäljelle. Toisin sanottuna, sielu elää pitempään kuin ruumis, mahdollisesti ikuisesti.

    • Mielestäni ruumis ei ole koskaan elävä.

      • sielunolemattomuus

        "Mutta valveutunut, tietävä sanoo: olen läpikotaisin ruumis, enkä mitään muuta".

        - Näin puhui Zarathustra ruumiin halveksijoista


      • Faktantarkistaja
        sielunolemattomuus kirjoitti:

        "Mutta valveutunut, tietävä sanoo: olen läpikotaisin ruumis, enkä mitään muuta".

        - Näin puhui Zarathustra ruumiin halveksijoista

        Niin, mutta kyseessä ei ollut oikea Zoroaster vaan Niezschen teokseensa keksimä fiktiivinen Zarahustra fiktiivisine puheineen.


      • älyontotuutta

        Voiko pizzan päälle laittaa ananasta?

        Onko sielua olemassa?

        Makuasioita vain, joilla ei mitään tekemistä totuuden kanssa.


      • Faktat-ja-maut-sekaisin
        älyontotuutta kirjoitti:

        Voiko pizzan päälle laittaa ananasta?

        Onko sielua olemassa?

        Makuasioita vain, joilla ei mitään tekemistä totuuden kanssa.

        Eiväthän kysymykset tosiasioista ole kysymyksiä mieltymyksistä. Kirjoitit itse kysymyksen "Onko sielua olemassa?", ja kuten on nähtävissä, kysyt onko jotakin olemassa, missä on kysymys tosiasioista. Et kysynyt ollenkaan, ilmeneekö se asia jollekin hyvänä tai mieluisena seikkana vai ei, joten kysymyksesi ei ollut kysymys mieltymyksestä.


      • onkositäjärkeevaiei

        Kysymys "Onko sielua olemassa?" on järjetön kysymys, koska sielu on asia, jota ei voida havaita.


      • helppo_havaita

        "koska sielu on asia, jota ei voida havaita. "

        Päinvastoin, tietoisuuden eli ihmisen sielun pystyy havaitsemaan kaikkein helpoiten kaikista havaittavissa olevista reaalimaailman kohteista. Sen voi havaita vaikka näköaisti ja kuulokin olisivat jo lakanneet toimimasta.
        Muiden havaintojen tekeminen on aina vaikeampaa, esim. mittarilukeman lukeminen voi joissakin tapauksissa tuottaa vaikeuksia.


      • onkonoinvainnäin

        Määrittele sielu eli tietoisuus. Katsotaan sitten onko se havaittavissa olevaa, kuten väität.


      • ei_määritelty

        Tietoisuuden voi viitekehyksestä riippuen määritellä eri tavoin - yksimielisyyttä ei vallitse ko. tutkimuskohteen määritelmästä. Kuten tyhjä tilakin voi olla diskreetti (kvanttigeometria) tai jatkuva, tai jotain muuta, eikä sillä ole väliä mitä se lopulta on.

        Normaalit ihmiset pystyvät myös ihan ongelmitta havaitsemaan oman tietoisuutensa. Sinä taidat olla tunnetussa ihmiskunnan historiassa ensimmäinen joka sitä ei havaitse.


      • asiallisuusonasiaa

        "Kuten tyhjä tilakin voi olla diskreetti (kvanttigeometria) tai jatkuva, tai jotain muuta, eikä sillä ole väliä mitä se lopulta on."

        On paljoakin väliä on asia diskreetti vai jatkuva. Eikö asialla ole väliä?

        "Normaalit ihmiset pystyvät myös ihan ongelmitta havaitsemaan oman tietoisuutensa. Sinä taidat olla tunnetussa ihmiskunnan historiassa ensimmäinen joka sitä ei havaitse."

        Sielua ei kukaan koskaan havainnut, ihan tiedoksi vaan.

        Olisit nyt vaan määritellyt sen sielun - kysymykseni oli täysin asiallinen.

        Tieteessä asiat määritellään niin että ne voidaan havaita ja että niitä voidaan testata.


      • tietoinen_havainnointi

        "Tieteessä asiat määritellään niin että ne voidaan havaita"

        Tieteessä havainnointi edellyttää tietoisuutta eli tutkijan/havainnoitsijan sielua - pelkkä mittalaitteen keräämä data ei ole havainnointia. Et voi sanoa, että asia on havainnoitu jos kukaan ei tiedä mitä dataa mittalaite on kerännyt, tai onko se laite edes toiminut.


      • mitensenytmenikään

        Hölynlöpöä. Olemattomat asiat eivät kuulu tieteeseen.

        Tieteellisen asian olemassaolo ei edellytä mitään mieltämistä tai tiedostamista - todellisuus on olemassa ihmismielestä riippumatta, koska mieli eli sielu eli tietoisuus on vain olematon kielikuva.

        Aivot prosessoivat aistien tuottaman informaation - ihminen ajattelee aivoilla ei tietoisuudella.


      • on_tutkimuskohde

        Kyllä tietoisuus on aina kuulunut tieteeseen jo tuhansien vuosien ajan. Sen olemassaoloa ei ole kukaan filosofi tai tiedemies koskaan kyseenalaistanut. Se on myös täysin validi tieteellinen tutkimuskohde ja tutkimusala.

        Tietokone puolestaan on tarkoittamasi tyhjä kuori ilman tietoisuutta, kuin sammutettu hehkulamppu. Se vain prosessoi dataa mutta sisällä ei ole mitään tai ketään.


      • uskokoonkentahtoo

        Joopa joo.

        Tietoisuudesta on kirjoitettu viimeisten vuosikymmenten aikana kymmeniätuhansia "tieteellisiä" artikkeleita, eikä sitä ole edes pystytty määrittelemään siten että se olisi jotain todellista eli havaittavissa olevaa.

        Tietoisuusoppi on yhtä uskottavaa kuin Jumaluusoppi.


      • ImplisiittisestiKokoAjan

        "sielu on asia, jota ei voida havaita."

        Ei ehkä aisti- tai mittarihavainnolla, mutta oman tietoisuuden olemassaolo havaitaan tai ymmärretään tosiasiaksi kyllä joka hetki, kun asia introspektiolla tarkistetaan.

        "Hölynlöpöä. Olemattomat asiat eivät kuulu tieteeseen."

        Koko ajan puheillasi implisiittisesti osoitat olettavasi tietoisuuden olevan faktuaalisesti olemassa. Tiedettä kun ei voi olla ilman tietoisuutta; havaintoja ja havaitsijoita ei voi olla ilman tietoisuutta; jne. Mutta meneekö perille? Ei.

        "mieli eli sielu eli tietoisuus on vain olematon kielikuva."

        Ja missäköhän muualla sellainen kielikuva mahtaa olla kuin mielessä, sielussa, tietoisuudessa?

        "ihminen ajattelee aivoilla ei tietoisuudella."

        Tietoisuus on välttämätöntä ajattelulle, mutta aivoja ei välttämättä tarvita ajattelemiseen. Ajattelu voi olla jopa paljon kirkkaampaa, jos aivot eivät ole sumentamassa.


      • VälttämätönEhto

        .... mutta aivoja ei välttämättä tarvita ajattelemiseen.


    • Tero-pertti

      Mikä sielu? Se käsite jota kutsut "sieluksi" ilmestyy vasta silloin kun ihmisen aivot ovat tarpeeksi kehittyneet omaamaan tietoisuuden. Itse näen tämän niin että olet jo ollut kuollut. Olit kuollut ennen kuin synnyit ja siirryt samaan olemattomuuteen kun ruumiisi lakkaa elämästä. En näe eroa noilla kahdella. Meillä on jokaisella tämä vajaan sadan vuoden pätkä omata "sielu" ennen kuin se ruumiimme maatuu. Silloin tuntuu samalta kuin ennen syntymää, eli ei miltään, koska silloin ei ole mitään.

      • UskonnollisetJulistukset

        Ihan kiva lukea ihmisten julistuksia, mutta esitäpä ne todisteet julistuksesi tueksi.


      • kuolematon_sielu

        Subjektiivisesti sielu ei voi kuolla, tai siirtyä sellaiseen monimaailman haaraan jossa sen olemassaolo lakkaa. Ainoat vaihtoehdot ovat sellaiset omituisetkin haarat joissa sielu pysyy elossa.
        Voit ainoastaan havaita muiden ihmisten kuolevan siinä haarassa jossa oma sielu sattuu olemaan. Jossain toisessa haarassa ne henkilöt kuitenkin jäävät eloon ja myös subjektiivisesti kokevat aina eloon jäämisen, eivät kuolemista.


    • ruumis_parempi

      Kun ruumis tekee tenät niin sielu karkkoaa... Sielulle kyllä ei ole kukaan kyennyt mittaamaan aikaa ja onko sitä edes olemassa.

    • kauttaaltaan_elävä

      Ruumis on täynnä elämää kuoleman jälkeenkin. Kuhisee bakteereita, toukkia yms. jotka mädännyttävät ruumiin melko nopeasti. Mitään kuollutta kohtaa siitä ruumiista ei löydy.

    • Raamattu iloittaa mikä sielu on. Ihminen kuoli hengellisen kuoleman, kun paratiisissa lankesi syntiin ja silloin kun ihminen tulee uskoon, niin hänen sydämmeensä tulee Pyhä Henki ja hän uudestisyntyy ja tulee Jumalan lapseksi.
      1.Mooseksen kirja: 2:7 Silloin Herra Jumala teki maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän hengen, ja niin ihmisestä tuli elävä sielu. >> Jakeen lisätiedot
      9:4 Älkää vain syökö lihaa, jossa sen sielu, sen veri, vielä on.
      9:5 Mutta teidän oman verenne minä kostan; jokaiselle eläimelle minä sen kostan, ja myöskin ihmisille minä kostan ihmisen sielun, toiselle toisen sielun.
      42:21 Mutta he sanoivat toinen toisellensa: "Totisesti, me olemme syylliset sentähden, mitä teimme veljellemme; sillä me näimme hänen sielunsa tuskan, kun hän anoi meiltä armoa, emmekä kuulleet häntä. Sentähden on meille tullut tämä tuska."


      3.Mooseksen kirja:
      17:11 Sillä lihan sielu on veressä, ja minä olen sen teille antanut alttarille, että se tuottaisi teille sovituksen; sillä veri tuottaa sovituksen, koska sielu on siinä.
      Markuksen evankeliumi:
      8:36 Sillä mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omaksensa koko maailman, mutta saisi vahingon sielullensa?
      8:37 Sillä mitä voi ihminen antaa sielunsa lunnaiksi? Hebrealaiskirje:10:38 mutta minun vanhurskaani on elävä uskosta, ja jos hän vetäytyy pois, ei minun sieluni mielisty häneen."
      10:39 Mutta me emme ole niitä, jotka vetäytyvät pois omaksi kadotuksekseen, vaan niitä, jotka uskovat sielunsa pelastukseksi. 1.Pietarin kirje:
      1:9 sillä te saavutatte uskon päämäärän, sielujen pelastuksen.Jaakobin kirje:
      1:21 Sentähden pankaa pois kaikki saastaisuus ja kaikkinainen pahuus ja ottakaa hiljaisuudella vastaan sana, joka on teihin istutettu ja joka voi teidän sielunne pelastaa.5:20 niin tietäkää, että joka palauttaa syntisen hänen eksymyksensä tieltä, se pelastaa hänen sielunsa kuolemasta ja peittää syntien paljouden.Ilmestyskirja:
      6:9 Ja kun Karitsa avasi viidennen sinetin, näin minä alttarin alla niiden sielut, jotka olivat surmatut Jumalan sanan tähden ja sen todistuksen tähden, joka heillä oli.20:4 Ja minä näin valtaistuimia, ja he istuivat niille, ja heille annettiin tuomiovalta; ja minä näin niiden sielut, jotka olivat teloitetut Jeesuksen todistuksen ja Jumalan sanan tähden, ja niiden, jotka eivät olleet kumartaneet petoa eikä sen kuvaa eivätkä ottaneet sen merkkiä otsaansa eikä käteensä; ja he virkosivat eloon ja hallitsivat Kristuksen kanssa tuhannen vuotta.

      • verensiirrot

        Raamatun mukaan sielu on veressä. Tästä syystä myös Jehovan todistajat kieltäytyvät verensiirrosta, pelkäävät sielunsa korvautuvan jollain toisella sielulla ja mieluummin vaikka kuolevat verenhukkaan.
        Myös verenluovutuksesta jehovan todistajat kieltäyvät ja pelkäävät menettävänsä sielunsa ja tietoisuutensa verenluovutuksen yhteydessä. Mieluummin antavat vaikka verenhukasta kärsivän lapsensa tai puolisonsa kuolla, kuin menevät verenluovutukseen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      146
      2550
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1986
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1968
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1776
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe