Saarijärven fanaattiset roskapussien tonkijat

Jäte-Ministeri

Kylläpä taas tuli koko päivä tuutin täydeltä niin televisiossa kuin radiossa juttua, kuinka 2 kuukauden ajan on Saarijärvellä kaikessa hiljaisuudessa suurella innolla pengottu ja tongittu paikallisten asukkaiden roskapussien sisältöä. On siellä fanaattiselle tutkija-pimulle ollut hirveä järkytys, kun sieltä pussista onkin löytynyt emännän kusen polttamien kalsarien lisäksi vielä n. 30% biojätettä. Löytyiköhän samasta pussista myös aikakauslehti, missä on talouden emännän nimi ja osoitelappu tallessa fanaattisten pimujen pällisteltäväksi, kuinka tuokin on kehdannut heittää vielä kalsaritkin roskapussiin pesemättöminä?

Tästäkös nokkava pimu fanaattisella tutkijan innolla oikein televisioon loihe lausumaan, että "laiskuuttahan se on näiden biojäte-pussittajien tekemiset ja heidän vanhempansakin ovat olleet jo aikoinaan laiskoja". Kyllä se kuules tutkija-pimu vaan on asiakkaalle niin helppoa kipata biojätteet samaan pussiin, kuin muukin palava jäte. Lasit ja metallit tietysti kierrätetään omiin keräysastioihinsa, mutta turha luulla, että mitään kompostoreita alkaa nykyihminen biojätteille hankkimaan. Siellä on polttolaitoksilla sen verran järeät ja tehokkaat uunit, että kyllä palaa, vaikka sinne poltettavan jätteen sekaan syöttäisi säkillisen mädäntyneitä lanttuja. Vantaan polttolaitoksella on ihan normaali tyyli, että vähintään kerran viikossa menee polkupyörä läpi polttolaitoksesta... eikä tunnu yhtään missään. Metalliromut kerätään sitten vaan tuhkan seasta edelleen kierrätettäväksi metallikeräykseen... peltisiä sardiinipurkkeja myöten. Vasta sitten meni Vantaalla jätteen syöttöruuvit jumiin, kun jossain kuormassa kipattiin vanha metallinen kylpyamme polttolaitoksen jätekuiluun poltettavan jätteen sekaan. Ja Saarijärvellä tämä nenäkäs tutkija-pimu narisee jostain perunankuorista poltettavan jätteen seassa. Polttaahan ne krematorioissa jopa 160 kiloisia vainajia, eikä kukaan valita yhtään.

49

975

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • komppaan

      Jäte-Ministeriltä tuli asiaa...eiköhän me osata jätteet lajitella ihan maalaisjärjellä..

    • täti.ja

      Minustakin oli töykeä asenne nuorilla. Toinen jopa käytti sanontaa "kiroan tällaisen asiakkaan..." siis mitä! Jutusta jäi kumma sivumaku, se jopa loukkasi ihmisen perusoikeuksia. En todellakaan halua ketään pikkupimua tonkimaan jätesäkkiäni sen jälkeen kun sen olen sulkenut ja säiliöön laittanut. Pussissa on aina vaikka mitä, niin henkilökohtaista kuin muutakin perheen roskiskamaa, joka ei ole tarkoitettu syynättäväksi.
      Biojätteen osalta voin sanoa, että hyvin usein koko biojäte on vain yksi osa pussiin laitettavasta. Joskus sen ympärillä on rikkoontunut kulho tai oksennusta, koirankakkaa tai kissan pissaa, lapsen räkää tai muuta "ihan arkeen kuuluvaa"...

      Mitä kaatopaikan keisareita nämä nykytyypit oikein luulevat olevansa. Maksut vaan lisääntyy ja asiakasta haukutaan. Mielestäni asian pitäisi olla toisinpäin: ohjeistetaan yksi maksuton päivä kuukaudessa vaikka tuoda niitä vanhoja homekamoja kaatopaikalle ihan ILMAISEKSI. Tällä käytännöllä kaikki tienvarsien sohva/kodinkone/patja ym. roina saataisiin pois luontoa likaamasta ja mökkien navetan takuiset kukille.

      • jarepetteri

        Biojäte ehkä palaa, mutta polttolaitoksen pääidea on saada poltettavasta jätteestä mahdollisimman paljon lämpöenergiaa irti hyötykäyttöön. Biojätteen kosteuden takia sen lämpöarvo on todella heikko. Krematorioissa pääpointti lienee hävittää ihminen, ei tuottaa siitä lämpöä joten ehkä ymmärrätte.

        Tutkimus on tutkimusta, jota ei tehdä siksi että sieltä saadaan selville tietoja ihmisistä, tai että kiinnostaisi mitä naapuri roskiin laittaa ja mitä henk.koht. tietoja saadaan selville. Tutkimus on CircWaste hankkeen puolesta ja heidän toimesta tehty, ja heitä tutkimuksessa kiinnostavat biojätteen ja sähkölaitteiden, sekä metallin ja lasin osuus (koska kaikista on haittaa polttolaitoksissa tai jatkokäsittelyssä). Hanketta ei kiinnosta pätkän vertaa ihmisten henkilökohtaiset tiedot, jotka taas YLEä vaikuttivat kiinnostavan eniten. Ikävä kyllä koko jutun pääpointti on hukkunut klikkimedian valtakaudelle..


    • Jäte-Ministeri

      Kyllä se on kuulkaas "roskapussipoliisit" ihan turha kuvitella, että haja-asutusalueilla ruvetaan kompostorien kanssa pelleilemään sen takia, että polttolaitoksessa ei päästä 100% hyötysuhteeseen yksityistalouksista kerättävän poltettavasta jätteestä saadun lämmön suhteen. Ei ole tässä maassa lopetettu autoiluakaan sen takia, että näin saataisiin Suomesta liikennekuolemat kokonaan loppumaan. Häviöitä ja tappioita tapahtuu koko ajan kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla ja ikinä niistä ei kokonaan eroon päästä. Tappiot nyt on vain johonkin rajaan asti hyväksyttävä kaikilla sektoreilla. Kaupunkien vuotavat vesijohtoverkostot ne vasta huikeita määriä vettä hukkaavat, mitä ei saada suoranaisesti laskutettua keneltäkään. Tai laskutetaanhan se tietysti kaikilta yhteisesti, mutta jos vuodot saataisiin loppumaan, niin yhtä kovat vesilaskut tulisi kuluttajille siitäkin huolimatta. Lasit ja metallit kyllä mieluusti ja säntillisesti lajitellaan, sekä viedään kyllä omiin keräysastioihinsa, koska niiden lajittelu on helppoa ja järkevää, mutta biojätteet lentää kyllä sekajätepusseihin ihan yhtä varmasti, kuin on lentäneet tähänkin saakka. Kuka hullu niitä mätäneviä moskia alkaa omissa nurkissaan säilyttelemään ja mädättelemään? Ei ole enää paluuta kivikautisiin tapoihin, eikä siihen, että laskiämpärit kipataan omalle tontille omalle tunkiolle. Jätteenpolttouuniin vaan biojätteet mitä tulee kotitalouksista ja tulta perään. Tyhjät muoviset öljykanisterit uunissa antaa kyllä mukavasti potkua limaisten mateenpäitten polttoon. Vellit ja puurot sekä kiisselit sitten suoraan WC-pönttöön, mitä yli jää. "Roskapussipoliisit" kyllä nuuskii tilaustyönä varmuudella jätepusseja vuodesta vuoteen tästä eteenkin päin. Jäteyhtiöt on osakeyhtiöitä ja näiden vuodesta toiseen samoja roskapussien biojätetutkimuksia tilaavat henkilöt on näissä jäteyhtiöissä osakkeenomistajina... yrittävät tuolla biojätevouhotuksella saada vähän omiakin osinkojaan suuremmiksi. Jätteenkeräysmaksut ei takuulla putoa, vaikka polttouuneihin ei päätyisi enää yhtään biojätettä, sillä he siirtäisivät saadun hyödyn ja voiton vain suoraan omiin taskuihinsa. Pitää vain tunnollisesti huolehtia siitä, että niissä useissa esim. talviseen aikaan kertyneissä jätepusseissa, missä on saavillinen helmikuussa saatujen mateiden perkausjätteitä ja mateen päitä, ei laiteta mitään sellaista tavaraa mukaan, mistä näkyy jätepussin tuojan nimi. Ei siis omalla nimellä olevia lehtiä, eikä esim. omalla nimellä olevia tyhjiä reseptilääkepakkauksia niihin pusseihin, missä on biojätteitä. Mukavaa, kun ei tarvitse vieläkään ruveta säilyttelemään mätäneviä jätteitä omissa nurkissaan. Tämä on sitä nykyaikaista mukavuutta, mistä EI luovuta.

      • Jätejoonas

        Saarijärvellä ei ole kukaan tainnut kuulla biojäteastiasta, jonka jätehuolto tyhjentää. Täällä vouhkataan vain kompostorista ja jätetään tämä toinen mahdollisuus biojätteen lajittelulle huomioimatta. En kyllä mitenkään voi ymmärtää, miten kenenkään "nykyajan mukavuutta" heikentää jätteiden lajittelu. Mielestäni on todella vanhanaikaista ja vastuutonta olla lajittelematta roskiaan. Joka asiassa, jossa on suikin ollut mahdollista, on täällä vedottu tuleviin sukupolviin. Nyt ne voidaan rauhassa unohtaa, kun onkin kyse omasta toiminnasta.
        Alla muutamia perusteita lajittelulle:

        - Kierrättäminen säästää luonnonvaroja, sillä oikein lajiteltu jäte voidaan käyttää uudelleen raaka-aineena. Esimerkiksi metallia voidaan kierrättää lähes loputtomiin, joilloin säästyy neitseellisiä raaka-aineita.
        -Lisäksi energiakeesta valmistetaan teollisuuden käyttöön kierrätyspolttoainetta, jolla korvataan fossiilisia polttoaineita.
        -Kun kierrätys ja hyötykäyttö toimivat kunnolla, vain pieni osa jätteestä päätyy kaatopaikalle.


    • kaarnalaivallamaailmalle

      Ei sitten vienti-insinöörejä tällainen tutkimustyö kiinnostanut xD

    • Sammakkokangas

      Saarijärvellä asuu tthmää ja laiskaa porukkaa!

    • Sammakoitten_Suku

      Täällä ei asuntojen nurkilla enää mitään haisevia biojäteastioita tarvita. Kyllä ne banaaninkuoret siellä polttouunissa palaa nyt ja tulevaisuudessakin.

      • Jätejoonas

        Ei se biojäteastia haise. Ainoastaan avattuna voi hajuhaitta nenään tulla. Ei sitä ole tarkoituskaan pitää minuuttitolkulla auki. Sinne heitetään biojätebussi ja suljetaan välittömästi. Siellä ei sinullekaan pitäisi mitään pengottavaa olla. Miksi sitä availisit jatkuvasti tai pitäisi pitkään auki?
        Jos et halua kehittää yhteiskuntaamme järkevään suuntaan näin pienellä vaivalla, eihän tyhmyydellesi, laiskuudellesi ja välinpitämättömyydellesi voi mitään muuta kuin yrittää ymmärtää.


      • todella.ko

        Haja-asutusalueella kompostori toimii hyvin sulan aikana, mutta talvipakkasilla se jäätyy. Ei vähävaraisella mummolla ole rahaa ostaa sellaisia uusia ja hienoja tuhansien lämpölaitteita. Siksi biojätettä menee roskien mukana.
        Tosin, ei köyhä talvella edes pysty ostamaankaan mitään vitamiinipommeja. Perunaa, porkkanaa ja omenia vaan, ja niitäkin harkiten. Kaurapuuro kaavitaan kattilasta ja sekin sitten nuollaan kaiken päälle.


    • Leevi-Sammakko

      Kyllä se on kuules kaatopaikan Sammakko-Prinsessa sillä tavoin, että mitään mätäneviä biojäteastioita ei meille tule... ei koskaan. Mädäntyneet kurkut ja tomaatit ne vaan sopivasti arinaa jäähdyttää. Omin silmin nähtynä reppuhommissa ollessa Kaipolan paperitehtaan voimalaitoksella meni hihnakuljettimella biohakkeen ja turpeen sekoitusta polttokattilaan ja palovesiletkusta laskettiin vettä kuljettimelle suoraan tämän poltettavan turve-hakkeen sekaan. Kysyin, että eikös tuo nyt ole aivan hullun hommaa kastella vedellä poltettavaa tavaraa. Ei kuulemma ollut. Turve-hake yhdistelmästä tulee kuulemma niin kova kuumuus, että alkaa leijupetikattilan pohjalla hiekat sulamaan, jos ei kastele poltettavaa tuotetta. Että eiköhän se säkillinen mädäntyneitä keräkaaleja tee pelkästään vaan ihan hyvää siellä jätteenpolttolaitoksen arinalla. Ei sula polttolaitoksen arinat ja ihmiset pääsee mätänevistä moskistaan vaivattomasti eroon.

      • paavotar

        Niinpä, ja pitikö se jätteiden tonkimisjuttu kuvata just saarijärvellä ? Jyväskylässähän täällä kaikki muukin tapahtuu ja sinne keskitetään ihan kaikki . Kysyn vaan, ja ihmettelen.
        Vai oliko kiva mollata pienemmän paikkakunnan asukkaita , tässäkin asiassa? Aivan kuin olisimme täysin tietämättömiä jätteiden lajittelussa.
        Enemmän siellä jyväskylässä taitais olla pengottavaa roskaa.


      • Mikseipä
        paavotar kirjoitti:

        Niinpä, ja pitikö se jätteiden tonkimisjuttu kuvata just saarijärvellä ? Jyväskylässähän täällä kaikki muukin tapahtuu ja sinne keskitetään ihan kaikki . Kysyn vaan, ja ihmettelen.
        Vai oliko kiva mollata pienemmän paikkakunnan asukkaita , tässäkin asiassa? Aivan kuin olisimme täysin tietämättömiä jätteiden lajittelussa.
        Enemmän siellä jyväskylässä taitais olla pengottavaa roskaa.

        Miksei Saarijärvellä? Siellä nyt todistettavasti on välinpitämätöntä, laiskaa ja tyhmää väkeä. Tämän toteennäyttivät mainittu ohjelma ja tämän ketjun kommentit. Miksei Saarijärveltä saa televisiossa näyttää Saarijärven todellisuutta? Sama se, miten muissa kunnissa asiat on, mutta tämä asia on nyt teillä tutkittu. Ei asioita kannata silotella ja valittaa kotikuntansa jätteenhuollon tutkimista. Olisiko teillä tilanne toinen, jos asiaa ei olisi tutkittu ja julkistettu? Ei se syöpäkään katoa itsestään, vaan sekin on tutkittava ja hoidettava. Haluatko tosiaan olla tietämätön kotikuntasi syöpäpesäkkeistä. Olisit tyytväinen, että asia tutkittiin, niin nyt siihen voidaan puuttua.


      • Paavotar

        OHOH ! ! Mekö Saarijärviset olemme välinpitämättömiä, laiskoja ja tyhmiä ! Entäpä siellä jossain teilläpäin? Eikö minkään asian tiimoilta tyhmyyttä esiinny?
        Aika loukkaavaa , että jätteiden takia yleistetään ja mustamaalataan suorastaan meidät kaikki Saarijärven asukkaat.
        Uskoakseni emme taatusti ole sieltä pahimmasta päästä.
        Miten muuten olikaan, ajetaanko Sammakkokankaalle myös muualta jätekuormia ? ?


      • Mikseipä
        Paavotar kirjoitti:

        OHOH ! ! Mekö Saarijärviset olemme välinpitämättömiä, laiskoja ja tyhmiä ! Entäpä siellä jossain teilläpäin? Eikö minkään asian tiimoilta tyhmyyttä esiinny?
        Aika loukkaavaa , että jätteiden takia yleistetään ja mustamaalataan suorastaan meidät kaikki Saarijärven asukkaat.
        Uskoakseni emme taatusti ole sieltä pahimmasta päästä.
        Miten muuten olikaan, ajetaanko Sammakkokankaalle myös muualta jätekuormia ? ?

        Kyllä te juuri näin asian osoitatte olevan ja sieltä pahimmasta päästä. Varmasti Sammakkokankaalle ajetaan myös lähikuntien jätettä asianmukaiseen käsittelyyn ja jättenkäsittelylaitos olettaa jätteen olevan ohjeiden mukaan lajiteltua. Kunnat, joiden jäte sinne kuljetetaan löytyy netistä.
        Mitä enemmän jatkokäsittelyn jälkeen joudutaan jätettä seulomaan, sitä kovemmat paineet on lisäkustannusten siirtämisestä asiakashintoihin. Teillä on jo nyt korkeat hinnat jätepalveluista verrattuna useaan muuhun kuntaan. Kohta sitten täällä valitatte, kun jätemaksut nousevat jatkuvasti. Tällainen älytön käytös on todellista tyhmyyttä. Porukka siellä laiskuuttaan ja välinpitämättömyyttään vetää välistä oikein lajittelijoiden kustannuksella ja pistää myös nämä lajittelijat maksamaan tämän lisälaskun.


      • tapettirulla

        Johtuisikohan tuo veden laskeminen turve-hakkeen päälle ihan siitä että kuiva turve pölyää sen verran, että hallitsematon leimahdusriski väärässä kohti tätä ketjua on olemassa.. Hakkeenkin kosteus on helposti alle 30%. Ja jos olisitte lukeneet jutun kunnolla, olisi selvinnyt että tutkimuksessa tutkittiin sekä Jyväskylän että Saarijärven roskia!


    • HauskaGeissi

      Jätteiden lajitteluun on opittu jo aikoja sitten . Saarijärvi lie poikkeus joten tutkinta oli loistava tilanne tuoda asukkaiden typeryys ja välinpitämättömyys esille .

      • Sammakoitten_Klaani

        Ja p@skat... ohjelmassahan nimenomaan kerrottiin, että edelleenkin vuodesta vuoteen täysin paikkakunnasta riippumatta ja riippumatta myös siitä, onko kyseessä kaupunkilaisten vai maaseutu-eläjien roskat, niin aina on polttoon menevän jätteen seassa keskimäärin 30% biojätettä seassa. Ruotsissa polttavat jätteenpolttolaitoksissa suoraan huonoa rehuviljaa semmoisina vuosina, kun viljaa polttamalla saa siitä paremman tuoton, kuin myymällä sen kelvottoman rehuviljan markkinoille pilkka-hinnalla. Sitä viljaa ei sitten ole kuivurissa kuivattu ennen polttoa... kyllä se siellä polttouunissa sitten kuivuu ja tuottaa energiaa myös. Tutkimusta suomalaisten jätteistä on tehty jo vuosikausia ja tehdään edelleenkin joka vuosi, eikä mitään muutosta ole tapahtunut biojätteen määrässä, mikä on poltettavan jätteen seassa. Eiköhän ensi vuonna keväällä taas ennen kesälomia tongita parin kuukauden ajan innolla roskapusseja auki. Muistakaa pestä kalsarinne hyvin, ennen kuin heitätte niitä polttoon menevän jätteen sekaan. Siellä on varmuudella vuodesta vuoteen roskapussipoliisit niitä tutkimassa. Siinä sitä onkin Saarijärven sammakko-prinsessoilla miettimistä, miten saavat ihmiset tilaamaan haja-asutusalueille biojätepyttyjä talojensa nurkalle... eivät mitenkään! Onhan se nyt vaan helppoa mättää kalanperkeet sun muut mätänevät poltettavan sekajätteen sekaan ja kuskata ne lähimpään yleiseen jätteenkeräyspisteeseen. Siinä samalla käynnillä lasit ja metallit laitetaan sitten yleisessä jätteenkeräyspisteessä niille tarkoitettuihin omiin lokeroihinsa. Eihän siellä maaseudun yleisissä jätteenkeräyspisteissä edes ole mitään biojätteen keräysastioita, eikä tarvitse ollakaan. Nykyinen käytäntö on oikein hyvä... polttoon vaan mätänevät moskat pois omista nurkista.


      • Jätejoonas
        Sammakoitten_Klaani kirjoitti:

        Ja p@skat... ohjelmassahan nimenomaan kerrottiin, että edelleenkin vuodesta vuoteen täysin paikkakunnasta riippumatta ja riippumatta myös siitä, onko kyseessä kaupunkilaisten vai maaseutu-eläjien roskat, niin aina on polttoon menevän jätteen seassa keskimäärin 30% biojätettä seassa. Ruotsissa polttavat jätteenpolttolaitoksissa suoraan huonoa rehuviljaa semmoisina vuosina, kun viljaa polttamalla saa siitä paremman tuoton, kuin myymällä sen kelvottoman rehuviljan markkinoille pilkka-hinnalla. Sitä viljaa ei sitten ole kuivurissa kuivattu ennen polttoa... kyllä se siellä polttouunissa sitten kuivuu ja tuottaa energiaa myös. Tutkimusta suomalaisten jätteistä on tehty jo vuosikausia ja tehdään edelleenkin joka vuosi, eikä mitään muutosta ole tapahtunut biojätteen määrässä, mikä on poltettavan jätteen seassa. Eiköhän ensi vuonna keväällä taas ennen kesälomia tongita parin kuukauden ajan innolla roskapusseja auki. Muistakaa pestä kalsarinne hyvin, ennen kuin heitätte niitä polttoon menevän jätteen sekaan. Siellä on varmuudella vuodesta vuoteen roskapussipoliisit niitä tutkimassa. Siinä sitä onkin Saarijärven sammakko-prinsessoilla miettimistä, miten saavat ihmiset tilaamaan haja-asutusalueille biojätepyttyjä talojensa nurkalle... eivät mitenkään! Onhan se nyt vaan helppoa mättää kalanperkeet sun muut mätänevät poltettavan sekajätteen sekaan ja kuskata ne lähimpään yleiseen jätteenkeräyspisteeseen. Siinä samalla käynnillä lasit ja metallit laitetaan sitten yleisessä jätteenkeräyspisteessä niille tarkoitettuihin omiin lokeroihinsa. Eihän siellä maaseudun yleisissä jätteenkeräyspisteissä edes ole mitään biojätteen keräysastioita, eikä tarvitse ollakaan. Nykyinen käytäntö on oikein hyvä... polttoon vaan mätänevät moskat pois omista nurkista.

        Ei haja-asutusalueilla ole mahdollista saada biojäteastian tyhjennystä siellä Saarijärvellä ainoastaan taajama-alueilla. Eikä Saarijärvellä ole sekajätteen keräyspistettä kuten ei missään muuallakaan. Sekajätettä kerätään talon omaan jäteastiaan.
        Kerro, missä kaupungissa on seka- tai biojätteen keräyspisteitä.
        Et taida oikein ymmärtää jätehuoltoon liittyviä käsitteitä ja sitä, mitä jätettä keräyspisteissä kerätään.


      • maanviljelijä

        Rehuviljan puintikosteus on jopa alle 20% (huonon ehkä hiukan enemmän) ja biojätteen kosteusprosentti vähintään 60, jopa 90.. Lapsikin ymmärtää eron.


    • Leevi-Sammakko

      Nykyinen jätteistä eroon pääseminen toimii mielestäni kyllä suurin piirtein hyvin. Maksan vuosittain kunnalle hyvän hinnan siitä, että vien itse jätteeni täällä taajaman ulkopuolella paikalliseen aluekeräyspisteeseen. Vastenmielisten biojätteiden kohdalla toimin seuraavalla tavalla: 1. Sanomalehden kulmasta repäistään oma nimi pois ja lehti avataan keskiaukeamalta. 2. Kalanperkeet sun muut biojätteet ja mätänevät moskat laitetaan lehden sisään ja koko lehti mytätään kasaan ja mytty laitetaan kaupan vanhaan muovikassiin, joka vedetään tiukasti solmuun. 3. Kassi viedään paikalliseen aluekeräyspisteeseen (pois haisemasta omista nurkista) ja pudotetaan poltettaviin jätteisiin sinne syvään Molokiin muiden umpeen solmittujen muovipussien kanssa, missä on Kalle Päätalon sanoin sitten sitä "rehtiä" poltettavaa jätettä sisältäen sitten semmoistakin jätettä, mistä ei tarvitse enää repiä omia nimiään pois. Nämä voi laittaa huoletta poltettavan jätteen sekaan omissa umpeen solmituissa muovipusseissaan, kuten esim. kaikenlaiset lehdet, vanhat hirveitä mätkyjä sisältävät veroilmoitukset, tyhjiksi menneet nimellä varustetut reseptilääkepakkaukset, ym, ym... Samalla reissulla pudotetaan peltiset lasisten kurkkupurkkien kannet sun muut alumiinista valmistetut kirjolohikiusauksen alumiinikaukalot pienmetallikeräykseen. Lasit sitten lasinkeräykseen. Vaan minne laitan rikkinäiset posliinit?... ei saa laittaa lasinkeräykseen, eikä saa laittaa metallinkeräykseen... no tietysti sinne poltettavan jätteen Molokiin. Kyllä ne siellä jätteenpolttolaitoksella sitten seuloo tuhkan seasta posliinit eroon ja toimittaa ne lopulta kaatopaikan penkkaan. Onhan siellä jätteenpolttolaitoksen tuhkan seassa pienmetalliakin vaikka millä mitalla, mutta kyllä ne sitten siellä seuloo säilykepurkit tuhkasta pois ja toimittaa ne eteenpäin metallinkeräykseen... onpahan ainakin ihan puhdasta pienmetallia, kun on polttouunin läpi mennyt.

      Vähän olisi kyllä meillä Sammakoitten suvun jäsenillä kunnan suuntaan marisemistakin noista kunnan hoitamista jätteen aluekeräyspisteistä talviseen aikaan. On se edusta kyllä "suunnilleen" aurattu siitä Molokien edestä, mutta kyllä siihen tahtoo talven mittaan tulla semmoinen luminen penkka eteen, ettei tahdo ylettyä sen takaa sitä vetelää Molokin muovista kantta päästä aukaisemaan, jonka päällä on lumisateen jälkeen vielä lisäksi semmoinen 30 cm lumikerros... täysi hinta pitää kyllä aluekeräyspisteen käytöstä kunnalle maksaa, vaikka lumen puhdistus on tehty kunnan toimesta huonosti. Mutta sovitaan niin, että ollaan kuitenkin "sujut", kun minä taas helmikuussa tuon sinne Molokiin kuitenkin useamman ämpärillisen nimettömien sanomalehtien sisään käärittyjä limaisia mateen päitä ja sisälmyksiä. Ollaan sujut !! Näin on... tasapeli.

      • Penaalinterävinkö

        Sinähän se oikea järjen jättiläinen olet. Et ymmärrä edes hävetä omaa ajattelemattomuuttasi ja itsekyyttäsi.


    • Hävettääköskös

      Kalikan kolahdettua meteli alkaa ! Hyvin on osunut arkaan omaantuntoon .

    • Ferninand-Utria-Sammakko

      Taistelu sen puolesta, että ihmiset lopettaisivat vastenmielisten biojätteen laittamisen omista nurkistaan poltettavan jätteen sekaan on täysin turhaa ja toivotonta niin Sammakkokankaalla kuin muissakin jätteenkäsittelylaitoksissa.

      Vaikka kuinka revitte ja nuuskitte poltettavan jätteen roskapusseja auki joka vuosi kahden kuukauden ajan, niin biojätteen osuus poltettavassa jätteessä on edelleenkin se 30 % ja tulee olemaan se sama 30 % vielä 10 vuoden kuluttuakin.

      Tämä on kaikista paras tapa hävittää biojätteet ainakin taajamien ulkopuolella, missä on aluekeräyspisteet. Siihen oman talon nurkalla olevaan jäteauton tyhjentämään jäteastiaan ei niitä biojätteitä kannata sijoittaa, koska niitä kyttää siinä rotat, sekä myös jäteauton kuljettaja. Siispä aluekeräyspisteet on oikea paikka päästä eroon tuosta haisevasta vastenmielisestä moskasta.

    • haiCee

      Kuka hoitaa koirankakkaroskisten tyhjennyksen alueella? Onko se pussitettu luonnontuote biojätettä vai muuta?
      Aika usein säiliöt tursuavat kaikenlaista muutakin roskaa ja ovat yleensä aina aivan liian kauan tyhjentämättä. Ei ole kivaa tunkea edellisiä kiekurapussukoita syvemmälle saadakseen uutta tilaa vastalasketulle. Ja onhan niissä säiliöissä varsin iso bakteerivaarakin!

      • Jätejoonas

        Koiran kakka kuuluu sekajätteisiin kuten kaikki uloste juuri mainitsemasi bakteerivaaran vuoksi. Se taas on ihmisten typeryyttä, jos täyttävät kakkaroskikset muilla riskillä.


    • suoraviivainen-toiminta

      Jätteen seulomiset ja lajittelut ne vasta kustannuksia lisää ylimääräisen työn muodossa. Mitä niitä p@skapusseja tonkii ja seuloo millään muotoa ja yhtään missään. Kippaa vaan suoraan sinne polttouunin arinalle ja sähköä ja lämpöä tulee mitä tulee. Turha tehdä hommasta turhan monimutkaista.

      • vähän.työtä.isompi.tulo

        Näin on... aika on rahaa jätteiden tonkimisessakin ja kaikki ylimääräinen tekeminen vain nostaa kustannuksia. Se on vähän niin kuin polttopuitten teko, että mitä vähemmän siinä klapissa on rukkasen jälkiä, sitä parempi tuotto siitä polttopuusta saadaan.


    • NukunHiljaaKirkkomaassa

      P@skapussien tonkijat yrittää laittaa kansan tekemään ylimääräistä työtä biojätteiden kanssa, mutta eivät haluaisi maksaa sen työn tekemisestä lajittelijoille mitään. Kuka nykyään talkoilla töitä tekee...?

      • rupiKullit

        Aika lapselliseen tilaan olet jäänyt . Epäilempä ettei eväsi ole liikahtanut edes palkattuun duuniin . Säälittäviä ovat kalikan kolahdettua huomaan että kipeetä tekee


    • Ronski-Gang

      Kunnon työmies ei kehuja kaipaa. Se vaan mättää p@skat, patterit ja palavat samaan pussiin ja antaa roskapussien tonkijoiden kerätä lopulta samassa pussissa poltettujen vanhojen pattereiden peltiset kuoret pois tuhkan seasta metalliromun keräykseen.

    • Jurasic-heimo

      Saarijärvellä asuu junttia, kehityskelvotota kansaa. Tämän ihan itse tässä ketjussa todennatte. Olette todellisia dinosauruksia.

      • naurua_naurua

        Hyvä Suomi !! Biojätteen osuus on pysynyt viimeiset 10 vuotta koko ajan n. 30% lukemassa poltettavan jätteen seassa, vaikka p@skapussien haistelijat on yrittäneet tehdä totaalisesti epäonnistunutta propagandaansa tuon prosenttiluvun alentamiseksi. Kyllä Suomen kansa tietää nirppanokkapimuja paremmin, miten pääsee helposti biojätteistä eroon ilman, että tarvitsee ruveta pelleilemään minkään kompostorien kanssa. Lisää vaan vanhoja trukkilavoja polttouuniin poltettavan jätteen sekaan, jos alkaa mätiä tomaatteja olemaan poltettavien kuormassa liian kanssa. Lisää vaan pökköä pesään...


      • Jurasic-heimo
        naurua_naurua kirjoitti:

        Hyvä Suomi !! Biojätteen osuus on pysynyt viimeiset 10 vuotta koko ajan n. 30% lukemassa poltettavan jätteen seassa, vaikka p@skapussien haistelijat on yrittäneet tehdä totaalisesti epäonnistunutta propagandaansa tuon prosenttiluvun alentamiseksi. Kyllä Suomen kansa tietää nirppanokkapimuja paremmin, miten pääsee helposti biojätteistä eroon ilman, että tarvitsee ruveta pelleilemään minkään kompostorien kanssa. Lisää vaan vanhoja trukkilavoja polttouuniin poltettavan jätteen sekaan, jos alkaa mätiä tomaatteja olemaan poltettavien kuormassa liian kanssa. Lisää vaan pökköä pesään...

        Sinä se sitten päätit varmistaa, että kaikki taatusti tietävät tyhmyytenne.


    • naurajat-voittaa-aina

      Ei nyt viherpiipertäjien propaganda oikein uppoa Suomen kansaan, kun ei biojätteet vähene polttouuniin menevissä kuormissa. Siinähän teille tyhjäntoimittajille on hyvä homma, kun alatte lajittelemaan uuniin menevän jätteen.

      • Viherpiipertäjä_

        Omat jätteet jo lajittelemme. Sinäkin voisit osallistua tähän omalta osaltasi. Ei sitä tarvitse hävetä, jos jätteensä lajittelee. Lajittelu on järkevää yhteiskunnan ja yksilön kannalta. Kun lajittelee hyvin, voi pidentää jäteastiansa tyhjennysväliä, varsinkin nyt kun myös muovijätteille on oma paikkansa kierrätyspisteissä. Biojäteastian tyhjennys on edullisempaa kuin sekajätteen. Mieluummin olen viherpiipertäjä kuin typerä.


    • Jätejoonas

      Äsken asioiden hoitamisen lomassa vein Eko-pisteeseen lajittelemani muovit, metallit, pahvit, lasipurkit ja keräyspaperit niille varattiin säiliöihin. Nämä jätteet keräilen kotona ulkovarastossa oleviin laatikoihin ja vien Eko-pisteelle noin kerran viikossa. Biojätteet vien omaan biojäteastiaan ja sekajätteen niille varattuun omaan sekäjäteastiaan. Biojäteastiasta tyhjennetään 2 viikon välein ja sekajäteastia 4 viikon välein. Maksan tästä palvelusta reilun kympin kuussa ja tietenkin vuosittain jätemaksun (n. 40 €/vuosi), joka oikeuttaa minut käyttämään kotikuntani Eko-pisteitä. En vain voi käsittää miten se lajittelu olisi kenellekään ongelma. Ei tuo vuotuinen maksu ole omakotiasujalle kaikkineen kuin noin 170 €/vuosi eli ei edes 15 euroa kuussa. Aika pieni maksu siihen nähden, minkä palvelun sillä saa. Jätteiden lajittelusta saa varmaan itselleen ongelman kuten kaikista asioista tässä elämässä, jos haluaa tehdä kärpäsestä härkäsen.

      • JättiJoonas

        Kiva, että sinulla on noin pienet kulut jätteiden käsittelystä. Et ilmeisestikään ole Sammakkokankaan asiakas.

        Itse maksoin juuri Sammakkokankaan laskun kolmen kuukauden seka- ja biojätteen tyhjennyksistä yhden omakotitalon osalta. Huomioitavaa on se, että biojätekustannukset jaetaan kolmen talouden kesken, mutta siitä huolimatta 3 kk:n lasku oli 80 € ja sentit päälle. Vuodessa tuo tehnee n. 321 €.

        Kärpänen vai härkänen? No, iso raha kuitenkin.


      • Jätejoonas
        JättiJoonas kirjoitti:

        Kiva, että sinulla on noin pienet kulut jätteiden käsittelystä. Et ilmeisestikään ole Sammakkokankaan asiakas.

        Itse maksoin juuri Sammakkokankaan laskun kolmen kuukauden seka- ja biojätteen tyhjennyksistä yhden omakotitalon osalta. Huomioitavaa on se, että biojätekustannukset jaetaan kolmen talouden kesken, mutta siitä huolimatta 3 kk:n lasku oli 80 € ja sentit päälle. Vuodessa tuo tehnee n. 321 €.

        Kärpänen vai härkänen? No, iso raha kuitenkin.

        Kannattaa jättää jätteen lajittelu jäteyhtiön työntekijöille, kuten siellä näyttää olevan isolla osalla ajatuksena. Kyllä sillä saatte nuo poskettomat hinnat itsellenne. Työ on Suomessa todella kallista. Tietenkin hintaan vaikuttaa tyhjennysvälikin. Kävin katsomassa hinnaston ja kieltämättä teillä hinnat on korkeammat kuin minun kotikunnassani, joka sijaitsee myös keskisessä Suomessa. Kannattaa tuokin laskea, kumpi tulee halvemmaksi omat jäteastiat vai porukka-astiat. Omilla astioilla pääsee yleensä harvempiin tyhjennyväleihin ja voi pitää astiat pienemmän kokoisena. Hintaan määräytyy myös jäteastiaan koon mukaan.
        Kaiken kaikkiaan pieni summa tuo 321 euroa vuodessa on, kun sillä saa huolettoman jätehuollon ja kannattaa kiinnittää huomiota, että vie kaiken kuntalaisten yhteisiin Eko-pisteisiin, omat astiat silloin täyttyy hitaammin. Kun tänne tuli muovinkeräyskin, jätteen määrä omaan astiaan putosi puoleen. Muovia kertyy kotitaloudessa yllättävän paljon. Nyt jo harkitsemme sekajätteen tyhjennevälin muuttamista 6 viikkoon.


    • lisää.jätepuuta.uuniin

      Ihmiset on nykyään mukavuudenhaluisia ja sille ei viherpiipertäjät mahda yhtään mitään. Ei nykyään kukaan lähde enää edes festareille, missä pitää rämpiä puoleen sääreen kurassa ja liejussa... 1970-luvulla se oli vielä hienoa festarimeininkiä. Hotellimajoitus pitää olla festaripaikan lähellä, tai mökki, kuten Himoksessa. Biojätteen lajittelu ei lyö itseään läpi nykyajan ihmisten keskuudessa. Biojätteen osuus tulee säilymään 30%:ssa poltettavan jätteen joukossa. Lisää vaan polttopuuta ja kovalla lämpöarvolla palavaa muovia jätteenpolttouuniin, niin ei ole 30% biojätepitoisuus yhtään mikään ongelma.

    • Saarijärven-Paavo

      Juu, ei mitään turhanpäiväistä biojätteiden lajittelua. Sinne vaan kalanperkeet polttouuniin palamaan.

    • MrBanana

      Ei voi olla totta, vieläkö Saarijärvellä jäteyhtiö ylläpitää ekopisteitä lasille, metallille ja kartongille? Naapurikunnassa Äänekoskella tuo toiminta lopetettiin (ja samalla asukkaiden rahastus) jo viime vuoden alussa. Näiden jätteiden keräysvastuu on siirtynyt tuottajille, eikä niitä kerätä Äänekoskella enää kuin Ringin ylläpitämiin ekopisteisiin. Äänekoskelta hävitettiin myös kaikki sekajätteen aluekeräyspisteet kuulemma niiden jatkuvan törkyisyyden vuoksi. Asukkailla on nyt omat jäteastiat, tai yhteinen naapurin kanssa.
      Sammakkokankaan fb-sivuilla näytti olevan kuvia Saarijärven alueen törkyisistä, edelleen käytössä olevista aluekeräyspisteistä. Tosi järkevää ylläpitää moisia laittomia kaatopaikkoja ja maksattaa ylimääräisen jätteen poisvienti asiakasmaksuissa. Dumppaaminen ei tule loppumaan ikinä, ei valistuksella eikä valvontakameroilla. Äänekoski tosin taitaa saada nuo edellä mainitut riesat jo lähiakoina takaisin, kun on juuri mennyt antamaan hyvin hoidetun jätehuoltonsa yhtiön käsiin.

      Biojätteestä kuitenkin oli varsinaisesti puhe. Vaikka jätehuollossa jalomielisesti ratsastetaan ympäristöarvoilla, niin tässäkin bisneksenalassa raha sanelee, määrää ja haisee. Biojätteen määrien tonkimisella sekajätteen joukosta halutaan ehkä jollakin tapaa kartoittaa, onko esim. Saarijärvellä taloudellisesti kannattavampaa jatkaa biojätteen kompostointia kaatopaikalla vai varastoida, esikäsitellä ja toimittaa erikseen kerätty biojäte biokaasulaitokselle. Nämä on mielenkiintoisia juttuja.

      • MrBanana

        Minkä sortin markkinointistrategi on muuten suunnitellut jäteyhtiön imagoa, jotain nukkeja seikkailee "hauskasti" fb-sivujen kuvissa?


    • panty-mania

      Roskapussien tonkijat saavat selville lehtitilauksesi, lääkityksesi, sekä sen, mihin kohtaan alushousun haarakiilaa pimpsasi vuotaa eritteensä.

    • Rehellisyyttä

      Tuleepa taas kerran esille minkäsortin kyheroitä "leipä" pitää hengissä . Takarivin taaveja .

    • rehti.pussien.tonkija

      Saarijärven muijat käyttää valtaosaltaan lähes kaikki niitä puuterinvärisiä Sloggi alushousuja. Vanhemmat daamit käyttää Maxi-Sloggeja. Tuheron paikka heillä kaikilla on sijoittunut niin, että se kusen polttama alue on osittain muutaman sentin matkalta sen kaksinkertaisen haarapalan etupuolellakin. Nuoremmat naiset käyttääkin housuissaan pikkuhousunsuojia, mutta sekin pitää asetella taitavasti housuihin niin, että 1/3 siitä pikkuhousunsuojasta tulee alushousujen haarapalan etusauman etupuolelle. Muuten tulee Saarijärven tytöillä kuset turhan helposti alushousuista läpi.

      • Himonsakullakin

        Sinä se oletkin tarkkaan naisten roskiksia tutkinut. Sinulla taitaa olla fetissi käytettyihin pikkuhoususuihin.


      • Sinuakin-tarkkaillaan

        Nämä tutkimusten tulokset on kaikki tarkkaan tallennettu ja tilastoitu vuosittain 2 kuukautta kestävässä roskapussien sisällön tutkinnassa. Tätä ei vain YLE-uutisissa kerrottu. Puhuttiin vain ympäripyöreästi biojätteestä.


      • Himonsakullakin
        Sinuakin-tarkkaillaan kirjoitti:

        Nämä tutkimusten tulokset on kaikki tarkkaan tallennettu ja tilastoitu vuosittain 2 kuukautta kestävässä roskapussien sisällön tutkinnassa. Tätä ei vain YLE-uutisissa kerrottu. Puhuttiin vain ympäripyöreästi biojätteestä.

        Varmasti tarkkaillaan. Onhan minulla käytössä aika monta kanta-asiakaskorttia, käytän nettiä, joissa useilla sivuilla on evästeitä sekä minulla on useampi sovellus, joiden sallin käyttää sijaintitietojani yms. Roskanikin saa tonkia, koska laittelen roskani ja silppurin kautta heitän pois kaikki sellaiset asiakirjat, joissa on henkilötietoja sekä lehtikeräykseen menevistä lehdistä repäisen osoitetietonu pois ja revin pieneksi silpuksi. Jos jotakuta kiinnostaa alushousuni, niin siitä vaan.
        Jos joku pystyy kuvailemaan kaikkien saarijärveläisnaisten naisten alushousut ja pikkuhousut suojan käytön, niin pitää olla pikkuisen sairas mielenkiinto ko.vaatetta kohtaan ja samoin pikkuhousunsuojia kohtaan. Laaja hänen kiinnostuksensa kohde onkin, kun ihan kaikkien Saarijärvellä asuvien naisten pikkuhousut tietää. Yleensä tällaiset harrastukset pidetään omana tietona, mutta ehkä hänelle tuli avautumisen tarve.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1575
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      29
      1319
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1222
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1122
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      28
      1056
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1036
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1001
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      2
      996
    Aihe