Kirkkokunnan vaihto

Miettivä83

Hei,

mietityttää tosi paljon tämä nykyinen evankelis-luterilainen kirkko. Tuntuu, että haureus rapauttaa tätä nykyistä kirkkoani, enkä tahdo enää sellaisen kirkon puolella olla.

Moni on lähipiiristäni eronnut kirkosta, mutta itse uskon Jumalaan ja hänen ainoaan Poikaansa ja tahdon kuulua seurakuntaan.

Ortodoksisuudessa tuntuisi olevan ajatusmaailma olevan kohdallaan. Mitä tämä kirkkokunnan vaihto tarkoittaisi kohdallani? Liittyminen ja seurakunnassa oleminen? Hautapaikka? Kertokaa, kiitos ja valaiskaa.

6

143

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Reinoraino

      Ennen kaikkea se edellyttää vakaumusta ja uskoa ortodoksiseen oppiin. Merkittävin ero evlutin ja ortodoksisuuden välillä on pelastusoppi. Kun evlut uskoo Lutherin mukaan, että ihminen pelastuu yksin uskosta, yksin armosta ja kasteen myötä se pelastus on hankittu niin ortodoksisuudessa kilvoittelu eli koko elämän mittainen pyrkimys kohti Jumalas ja hyvät teot ovat erittäin tärkeitä.

      Ortodokseilla traditio, rukoilu hyvinkin kauas historiasta peräisin olevien rukousten avulla (ei niinkään omin sanoin, toki niitäkin mutta perinteiset rukoukset keskeisiä), Neitsyt Marian kunnioittaminen ja Pyhien (pyhät ihmiset menneisyydessä) kunnioittaminen ovat tärkeää.

      ota yhteyttä alueesi seurakunnan pappiin. Jos haluat yhä harkita liittymistä, alkaa katekumeeniaika. Sitä varten järjestetään kursseja alkaen syksyllä, ehdit siis hyvin mukaan. Tai vaihtoehtoisesti voit saada tietoa papilta, lukemalla kirjallisuutta.

      Ehdottoman tärkeää on Jumalanpalveluksiin osallistuminen ennen liittymistä. Kesällä saattaa olla vähän harvakseltaan mutta käy erityisesti liturgioissa (yleensä su-aamuna) ja pohdi, onko ortodoksisuus sitä minkä koet omaksesi. Ilman yhteyttä Jumalanpalveluksiin ja seurakuntaelämään usko jää vajavaiseksi. Seurakuntatoimintaan pääsee kyllä helposti mukaan, on harrastusryhmistä ja muuta.

      Pappi auttaa eteenpäin liittymisessä mutta käytännössä se menee niin, että yhdellä lomakkeella sekä eroat evlutista ja liityt ortodoksikirkkoon. Tulee myös allerkirkoittaa paperi, jossa lupaa seurata kirkon oppia ja hylätä aikaisemman. Usein tämä sama pappi on tuleva rippi-isäsi. Tarvitset myös yhden kummin, ortodoksisen ihmisen joka on mieluiten samaa sukupuolta kuin sinä. pappi etsii sopivan kummin seurakunnasta jos ei muuten löydy. Älä huolehdi näistä muodollisuuksista, kaikki järjestyy kyllä.

      Juuri ennen liittämistä on katumuksen mysteeri (sakramentti), jossa rippi-isällesi tunnustat kaikki elämässäsi tehdyt syntisi ja saat ne anteeksi. Sitä seuraa mirhavoitelu, jonka yhteydessä luet ortodoksisen uskontunnustuksen. Sitten olet täysivaltainen jäsen.

      Et voi sen jälkeen osallistua esim. evlut ehtoolliseen, koska ortodoksinen kirkko ei sitä oikeaksi tunnusta. Tai voit, mutta "mitään" ei tapahdu, nautit vain viiniä ja ja palan paperinmakuista leipää, edes evlut-pappi ei ort.opin mukaan voi antaa Jumalasta lähtevää siunausta. Tämä voi tuntua monesta pahalta mutta entinen pitää todellakin hylätä. Aikanaan sinut siunataan ortodoksisin menoin hautaan, joka on ortodoksisella hautausmaalla.

      • VaihtamattaParasko

        "Juuri ennen liittämistä on katumuksen mysteeri (sakramentti), jossa rippi-isällesi tunnustat kaikki elämässäsi tehdyt syntisi ja saat ne anteeksi. Sitä seuraa mirhavoitelu, jonka yhteydessä luet ortodoksisen uskontunnustuksen."

        Mikä on "ortodoksinen uskontunnustus"? Onko se jotain muuta kuin Nikean/Nikaian tunnustus, joka liturgiassa luetaan? Niin että Pyhä Henki lähtee vain isästä.

        Siten tuo syntien luetteleminen, jos rupeaisin luettelemaan kaikki siihenastisessa elämässäni tekemäni synnit, niin siinähän se menisikin loppuelämä luetellessa :)


      • tunnustuksesta.ripistä
        VaihtamattaParasko kirjoitti:

        "Juuri ennen liittämistä on katumuksen mysteeri (sakramentti), jossa rippi-isällesi tunnustat kaikki elämässäsi tehdyt syntisi ja saat ne anteeksi. Sitä seuraa mirhavoitelu, jonka yhteydessä luet ortodoksisen uskontunnustuksen."

        Mikä on "ortodoksinen uskontunnustus"? Onko se jotain muuta kuin Nikean/Nikaian tunnustus, joka liturgiassa luetaan? Niin että Pyhä Henki lähtee vain isästä.

        Siten tuo syntien luetteleminen, jos rupeaisin luettelemaan kaikki siihenastisessa elämässäni tekemäni synnit, niin siinähän se menisikin loppuelämä luetellessa :)

        On kysymys liturgiassa luettavaan uskontunnustukseen yhtymisestä. Tämä on alkuperäinen Nikaian tunnustus. Siinä kirkko tunnusti mm., että Pyhä Henki lähtee Isästä. Myöhemmin Rooman kirkko lisäsi ajatuksen, että lähtee myös Pojasta. Protestanttiset kirkot ovat säilyttäneet lisäyksen sikäli kuin yleensä pitävät uskontunnustuksia pätevinä.

        Synnintunnustuksessa ei voi luetella kaikkia tekoja, mutta toki pitää sanoa ne, jotka painavat. Lisäksi tunnustava on sillä mielellä, että on muitakin syntitekoja. Pappi julistaa synninpäästön kaikista synneistä, sekä tieten että tietämättä tehdyistä


    • tervetuloa.kirkkoon

      Erääseen asiaan kannattaa varautua jo etukäteen. Emme ole sen parempia kuin muunkaanuskoiset.

      Kirkkomme jäsenet harrastavat samoin haureutta, avioeroja, juoppoutta, rikoksia ja kaikkea nimeltä mainittavaa ja mainitsematonta syntiä. Niitä et pääse pakoon vaihtamalla kirkkokuntaa, mutta niistä tulee kilvoittelemalla pyrkiä eroon.

      Nimimerkki Reinoraino lausui:

      "...nautit vain viiniä ja ja palan paperinmakuista leipää..."

      Törkeää kieltä toisen kansankirkkomme pyhänä pitämästä toimituksesta. Vaikka emme usko, että siinä pyhä sakramentti toteutuisi, se ei ole "paperinmakuinen" vaan Kristuksen asettama muistoateria, muttei kaikessa täyteydessään.

      "... edes evlut-pappi ei ort.opin mukaan voi antaa Jumalasta lähtevää siunausta."

      Jokainen kristitty voi antaa Jumalasta lähtevän siunauksen. Vaikka emme tunnusta luterilaista pappeutta, eivätkä he itsekään näe siinä kuin yleisen pappeuden, joka on kaikilla kristityillä, tunnustamme luterilaiset papit maallikoiksi niin kuin muutkin kristityt.

      Näihin saat valitettavasti myös tottua. Jotkut kirkkomme jäsenet tuntevat ylemmyyttä muunuskoisia kohtaan. Kilvoitus on vielä kesken. Oikea mieli oli kertomuksen publikaanilla Luuk. 18:10 ss:

      "Kaksi miestä meni ylös pyhäkköön rukoilemaan, toinen fariseus ja toinen publikaani.
      Fariseus seisoi ja rukoili itsekseen näin: 'Jumala, minä kiitän sinua, etten minä ole niinkuin muut ihmiset, riistäjät, väärämieliset, huorintekijät, enkä myöskään niinkuin tuo publikaani.
      Mutta publikaani seisoi taampana eikä edes tahtonut nostaa silmiään taivasta kohti, vaan löi rintaansa ja sanoi: 'Jumala, ole minulle syntiselle armollinen'.

      Olet sydämellisesti tervetullut kirkkoon, joka periytyy suoraan alkukirkosta, joka totettaa liturgiaa kaikessa täyteydessään ja pitää kiinni oikeasta opetuksesta.

      Христос Воскрес! Kristus nousi kuolleista!

    • paljon.muutakin.outoa

      Ortodokseilla ei ole perisyntiä niin kuin luterilaisilla. Jos luterilaisten lapsi kuolee tunnin ikäisenä niin luterilaisen opin mukaan joutuu helvettiin.

      • perisynnistä

        Väärä, mutta sitkeä huhu.

        Lyhyesti asia on kerrottu Wikipediassa:

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Perisynti#Ortodoksinen_kirkko

        "Ortodoksinen kirkko ja muu itäinen kristikunta pitää perisyntiä ihmiskunnan langenneena olotilana, joka on Aadamin lankeemuksen seurausta. Aadamin syyllisyyden ei kuitenkaan katsota periytyvän hänen jälkeläisilleen. Ihmisen katsotaan olevan luonnoltaan osittain turmeltunut mutta periaatteessa vapaa valitsemaan pahan ja hyvän välillä. Ortodoksinen kirkko opettaa, että perisynnin jälkeen Jumalan kuva ihmisessä tosin on himmentynyt ja heikontunut, mutta kuitenkin niin säilynyt, että ihminen sen jälkeenkin voi tehdä hyvää ja tulla Jumalan armon avulla pelastetuksi."

        Olemme siis koko ihmiskunta perityn synnillisen taipumuksen vallassa. Sitä on perisynti. Mutta emme ole syyllisiä esi-isien tekemän synnin takia.

        Ortodoksisen ajattelun mukaan kastamaton lapsi on vihollisen voiman vallassa, joten kasteen yhteydessä suoritetaan pahan karkoitus, eksorkismi. Aiheesta muutama poiminto:

        http://www.ortodoksi.net/tietopankki/sakramentit/eksorkismi.htm

        "Eksokismi on sanan mukaisesti 'pahan (pahojen henkien) pois karkottamista'."

        "Eksorkismi suoritetaan kaikille kasteeseen valmistautuville takoituksena erottaa kastettava pahan hengen moraalisesta vaikutuksesta."

        "Eksorkismirukoukset luetaan kasteen yhteydessä. Rukouksiin kuuluvat mm. puhaltamaminen (joskus myös sykeminen kohti kuviteltua paholaista), kastettavan ristinmerkeillä siunaaminen ja kysymykset 'onko kastettava luopunut kiusaajasta ja uskooko hän Kristukseen'. Näihin kysymyksiin vastaa lapsen kasteessa kummi, aikuiskasteessa kastettava itse."

        Olen itse ollut läsnä kasteessa, jossa oli paljon toisuskoisia. Pappi selvästi mitätöi eksorkismin merkityksen. Kiemurteli. Antoi paremminkin ymmärtää, että se on jäänne menneeltä ajalta. Ns. katolisisissa kirkoissa sitä edelleen harrastetaan, mutta niin harrastettiin ennen protestanttisissakin. Asia on näissä hiljalleen unohdettu, sillä ei ole tohdittu sanoa, että ilminen, myös lapsi, olisi pelastuksen ulkopuolella.

        Vain Jumala tietää itse kunkin sieluntilan. Eksorkismi on vakava muistutus siitä, että pyhät asiat ovat pyhiä, mutta ei meidän ole lupa tehdä siitä pitkällemeneviä päätelmiä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2131
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1938
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1888
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1488
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe