Vanhan pakettitalon ostaminen? Riskit?

kysymyksiä__

Mielessä on vanhan (1980 luku) pakettitalon ostaminen. Muutoin ostaisimme tottakai mieluummin pitkästä tavarasta (tai aidon tiilitalon) tehdyn mutta niitä on kovin vähän, ja kun muutkin kriteerit tarvii täyttyä niin on päädytty, JOS talon ostamme, pakko kai se on harkita näitä pakettitaloja.

Nyt: mitä riskejä pakettitaloilla on kun ne ovat ikääntyneet? Isäni varoittaa että älkää ostako mutta ei pysty tarkemmin avaamaan miksi. Hän asuu vanhassa 1900-luvun alun hirsitalossa mikä on hyvin pidetty.

Jos putket on vaihdettu, ja muutoinkin päällisin puolin okei talo, niin mitä riskejä? Jälleenmyyntiarvo?

Alue mistä katsomme on keskisuuri kaupunki Keskisessä Suomessa ja alueella on paljon näitä samankaltaisia taloja. Uskallammeko?

Entä sähkölämmitys? Isäni varoittelee tästäkin, että tulee maksamaan ihan hirveästi, emme me näistä tiedä kun asumme kerrostalossa.

24

4047

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ostanut

      1980 on kyllä putket jo muovia ei vaihtotarvetta. Sähkölämmitystäkin on suoraa ja varavaa suora sähkölämmitys lienee kalleinta.

      • alkuper__

        Kiitos, saisiko lisää tietoa varsinaisesta talojen ns. teknisestä iästä? Ei kuitenkaan ole kokemusta vuosikymmeniä vanhoja pakettitaloista kun niitä kai alettiin tehdä vasta 70-80 luvulla? Miten arvo säilyy, ajattelin vain kun nyt vertaan näiden talojen hintoja, ovat aika halpoja jo? Pääseekö siitä eroon jos haluaakin pois myöhemmin? Noita 80-luvun taloja tuntuu olevan vaan aika paljon myynnissä, ihan kasvukeskuksissakin, ja myyntiajat ovat pitkät.

        Kyllä kai muovisetkin putket täytyy vaihtaa vai olenko ihan ulkona?

        Monessa tuntuu olevan tuo sähkölämmitys, etsisin mielellään sellaista missä olisi puukeskuslämmitys mutta ei taida niitä olla. Isäni suosittelee tuota puukeskuslämmitystä, olisi luvannut auttaa meitä puiden teossakin. Tuntuu tyhmältä maksaa sähköstä silloin ja palella kun ei raatsi käyttää kunnon lämpöjä kuitenkaan, ihmisillä joilla on sähkölämmitys, on aina tosi kylmä kun lämmitys maksaa ihan kamalasti. Mutta minkäs teet kun taloissa on se sähkölämmitys, se on ollut kuulemma halvin asentaa. Mutta kallis käyttää..! Eli se halpuushyöty tuli vain talotoimittajalle.

        Kävin tuolla lukemassa vähän Älvsby-taloista, kovin niitä moititaan ainakin. Oikotien ilmoituksissa ei mainita talotoimittajan nimeä, eli se pitää kysyä sitten myyjältä?

        Tuleekohan tästä mitään yhtälöä.


      • Ostanut

        Olet ulkona ei muovisia viemäriputkia vaihtaa tarvitse kestää varmasti talon iän. 1980 luvun talon kuin ostat niin arvon säilyminen on käyttöarvossa ovat jo kohtuuhintaisia ostaa. Puukeskuslämmityksen kanssa ei kannata ruveta veivaamaan ellei ole itsellä metsää mitä pitää hoitaa ja on siihen aikaa. Empä ole huomannu et sähkölämmiteisissä taloissa kylmä olisi kuin olen käynyt.


      • sivustahuudan

        Muuten kyllä muoviputket täytyy vaihtaa, ainakin kerrostalossa ja rivarissa kun määrätty käyttöikä eli noin 40v tulee täyteen.

        Jos sähkölämmitteisessä talossa meinaa pitää kohtuullisen lämmön, se kirpaisee kukkaroa aika h***sti. Kokemusta on ja siksi siirtynyt kaukolämmitteiseen taloon.

        Ihan asiana, aloin miettimään myös ap:n aloitusta, miten nuo talopaketit mahtavat kestää ajan hammasta kun kuitenkin heppoisemmin tehtyjä kuin pitkästä tavarasta tehdyt.


    • näin.on

      Minulla on 1985 vuoden talo. Suora sähkölämmitys on ja talon kokonaissähköt alle 1000 euroa vuodessa (sis. taloussähköt). Mukana on ILP ja sauna puulämmitteinen. Käyttövesiputket kuparia, uusinta joskus yli 10 vuoden päästä. Talo voi olla paketti- tai muu, sillä ei ole merkitystä. Pitkästä tavarasta tehdessä pitää osata hommat, muuten voi tulla suuria vahinkoja aikojen kuluessa.

      • huioiouk

        Ei aapee ollutkaan rakentamassa vaan ostamassa käytettyä pitkän tavaran taloa, mutta on pakko ostaa valmisälväri kun ei pitkän tavaran taloja paljoa ole.
        Eli tuleehan se putkari.
        ja sähkössä säästää kun sauna on puulämmitteinen. En muista mitä se oli mutta jos 2h sähkösaunaa pitää päällä niin se oli yllättävän iso kasa euroja.
        Sähkösauna on ihan pyllystä muuten, kuiva koppi jossa tukehtuu, kyllä se pitää olla puusauna tai ei sitten saunaa ollenkaan.

        Ap ei ole saanut varsinaiseen kysymykseensä vastauksia eli mikä on noiden talojen tekninen ikä. Päätellen siitä miten paljon niitä on myynnissä niin voisiko olla aika lyhyt.


    • hoito.ratkaisee

      Talolla ei ole mitään teknistä käyttöikärajaa. Eri osat ja järjestelmät on kunnostettava tai uusittava oman tarpeensa mukaan. Sata vuotta ei ole mikään talon huippuikä. Tietysti voi ajatella että jos ei ole mitään kunnossapitoa niin talosta tulee vähitellen asumiskelvoton. On oma juttunsa jos taloon tulee isoja vesivahinkoja tai homejuttuja.

    • hyvämuistinen

      Kukaan ei näemmä muista tai halua muistaa että 70- ja 80- luvulla talojen eliniäksi suunniteltiin noin 30 vuotta.

      • eri.juttu

        Niin mutta vain kerrostaloja.


    • valavoja

      Tässä muutama asia, joka kannattaa ottaa huomioon. Rakensin 80- 90 luvun vaihteessa muutaman elementtitalon asiakkaalle täysin valmiiksi ( Oma- talo, Jukka- talo, Kastelli..) niin silloin oli Jukka- talossa mielestäni paras elementtien sauma, kun siihen tuli erillinen kumi tiiviste, mitä muilla ei ollut, mutta toisetkin ihan hyviä. Pitkän tavaran taloissa pitää rakentajan tietää, että siellä missä ilman pitää kiertää, niin sen on päästävä kiertämään ja tässä tehdään usein virheitä, tukkimalla ilmarakoja.
      Mitä tulee lämmitykseen, niin jos talossa on sähköinen lämmitys, niin on iso ero, onko se lattia lämmitys, vai patterit, koska lämpö pyrkii nousemaan aina ylöspäin ja lattialämmitys on paljon miellyttävämpi asujalle.
      Jos talossa on vielä varaava takka / leivinuuni, niin auttaa energia kuluissa todella paljon ja pääsee isäsikin halkojen tekoon.
      Käyttöikä on elementti / kappaletavara taloissa täysin asukkaasta kiinni. Jos talosta pidetään huolta, niin kestävät varmasti yhtä kauan.
      Joko lienet ostanut talon, jos et, niin toivottavasti tästä on jotakin hyötyä valinnassa..

    • rakentaja_

      Sähkölämmitys pattereilla vie selvästi vähemmän energiaa kuin lattiaan asennettuna. Patterit lämmittävät ilmaa, lattialämmityksessä lämmitetään rakenteita. Siinä säätö on hidasta koska rakenteet eivät lämpiä/viilene nopeasti. Lisäksi lattialämmityksen korjaus on vaikeaa ja kallista.

      • NickNailer

        Tuo on totta.

        Totta on myös se, että sähkölämmityksen voi korvata lähes kokonaan ILP:llä. Lähes kokonaan tarkoittaa sitä, että suoraaa sähkölämmitystä tarvitaan vuoden aikana noin viikoksi.

        Vanhat pakettitalot on yleensä tehty järeämmästä tavarasta kuin nämä uudet rimaliimatut. Ei niissä ole juurikaan eroa paikalla tehtyihin.

        Tarkastettavia asioita: mahdollinen valesokkeli, märkätilojen vesieristyksen olemsaaolo (pakollinen muistaakseni vasta 1998 alkaen), asbesti, katon kunto ja alkuskatteen olemassaolo, jne.

        LVIS puolen kunnon ja omat kulutustottumukset voi käydä läpi. Sähköhärpäkkeiden lukumäärä on moninkertaistunut, joten asiaa kannattaa miettiä tonttijohdosta seinärasioihin. Sähköauto tulee varmuudella, joten piuhaa pitää olla 50 A tai 63 A:n linjaan. Parkkipaikalle kannattaa vetää jo valmiiksi jotain järeämpää kuin 2,5 mm2 kuparia.


      • pientä.rajaa
        NickNailer kirjoitti:

        Tuo on totta.

        Totta on myös se, että sähkölämmityksen voi korvata lähes kokonaan ILP:llä. Lähes kokonaan tarkoittaa sitä, että suoraaa sähkölämmitystä tarvitaan vuoden aikana noin viikoksi.

        Vanhat pakettitalot on yleensä tehty järeämmästä tavarasta kuin nämä uudet rimaliimatut. Ei niissä ole juurikaan eroa paikalla tehtyihin.

        Tarkastettavia asioita: mahdollinen valesokkeli, märkätilojen vesieristyksen olemsaaolo (pakollinen muistaakseni vasta 1998 alkaen), asbesti, katon kunto ja alkuskatteen olemassaolo, jne.

        LVIS puolen kunnon ja omat kulutustottumukset voi käydä läpi. Sähköhärpäkkeiden lukumäärä on moninkertaistunut, joten asiaa kannattaa miettiä tonttijohdosta seinärasioihin. Sähköauto tulee varmuudella, joten piuhaa pitää olla 50 A tai 63 A:n linjaan. Parkkipaikalle kannattaa vetää jo valmiiksi jotain järeämpää kuin 2,5 mm2 kuparia.

        Sähkölämmityksestä voi korvata noin puolet ILP:llä. Jos lisänä on takkauuni puilla niin sähkölämmityksen osuus voi jäädä alle puolenkin mutta ei "lähes kokonaan" korvattuna.


      • valavoja

        Lattialämmitys on aivan ehdottomasti halvempi ratkaisu sähkölämmityksessä, kuin patterilämmitys! Eikö lattialämmitys lämmitä muka huoneiston ilmaa?? Täh oikeesti? Lämpö pyrkii aina ylöspäin ja kumpikahan on parempi seinillä olevat patterit, vai koko talon alla oleva lattialämmitys, kun lämpö nousee ylöspäin, mietippä vähän? Lattialämmitys lämmittää lattian betonilaatan ( josta lämpö nousee ylöspäin) ja jos talon lämpötila on säädetty esim. 20 asteeseen, niin termari katkaisee sähkön, mutta betonilaattaan varastoitunut lämpö, voi antaa vielä useita tunteja lämpöä, mutta kuinka käy, kun patterit sammuvat? Ovat minuutin päästä pinnaltaan kylmiä Heti kun talon lämpötila laskee alle 20 asteen, niin patterit lähtevät taas päälle. Tähän voi mennä jopa 20 min.! Mitä tulee korjauksiin, niin nyky tekniikalla on todella helppoa korjata lattialämmitys paikallisesti, mistä on mennyt rikki, jota tapahtuu todella harvoin! Samaa mieltä ''pientä.rajaa'' kanssa ILP on todella hyvä energiansäästölisä takan kanssa.


    • Muurameasujaitsekkin

      Hei
      Minä rakentaisin uuden. Ja ehdottomasti rossipohjalla. Se on ainoa tapa tehdä jossa voi täysin seurata talonsa terveyttä. Pääset itse lattian alle!
      Kaiketi nykyisin Älvsby, Muurametalot ja Jukkatalojen oravaistalotuotanto ovat vaihtoehtoina. Näistä Muurametalot ehdottomasti hinta/laatusuhteeltaan paras, kun ruotsalaista et haluaisi kumminkaan 😜

    • Anonyymi

      Talo kuin talo mutta jos se on päivitetty käyttövesiputkien ym. lämmitysjärjestelmien osalta vastaamaan tätä päivää kyllä kelpaa asua. Vesikiertoinen lattialämmitys pex on tätä päivää ja kaikista paras lämmitysmuoto. Sitä vettä kun pystyy lämmittämään eri energialähteillä jatkossa.

    • Anonyymi

      Mulla 87 valmistunut suurelementtitalo. Ensokoti nimellä. Suora sähkälämmitys ja patterit eivät ole tähän päivään asti olleet ikinä päällä. Varaava takka keskellä taloa pitää talon lämpimänä. 3 mottia vuodessa kuluu puuta. Eli lämmitys kstannukset n. 100e. vuodessa. Sähköä menee sentää kuumavesivaraajan käyttöön sekin yösähköä. Ja seinien sisällä on järeätä puutavaraa noin puolet enemmän kuin pitkätavaraisessa. Ja huomaa että suurelementit on kasattu kuivissa tehdasolosuhteissa toisin kuin pitkästä tavarasta tehty.

      • Anonyymi

        Liiottelussakin voisi pitää jonkun rajan. Lämmityskustannus 100 euroa vuodessa, heh heh. Jo veden lämmitys maksaa enemmän paitsi jos se tehdään puulla. Talon täytyy olla tosi pieni jos 3 mottia puuta riittää vuodeksi. Jo pelkästään saunassa menee siitä noin puolet.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Liiottelussakin voisi pitää jonkun rajan. Lämmityskustannus 100 euroa vuodessa, heh heh. Jo veden lämmitys maksaa enemmän paitsi jos se tehdään puulla. Talon täytyy olla tosi pieni jos 3 mottia puuta riittää vuodeksi. Jo pelkästään saunassa menee siitä noin puolet.

        Riippuu hieman siitä, miten usein saunoo :)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Liiottelussakin voisi pitää jonkun rajan. Lämmityskustannus 100 euroa vuodessa, heh heh. Jo veden lämmitys maksaa enemmän paitsi jos se tehdään puulla. Talon täytyy olla tosi pieni jos 3 mottia puuta riittää vuodeksi. Jo pelkästään saunassa menee siitä noin puolet.

        Siinä on siis todella iso ero lämmitetäänkö talo polttopuilla vai ovatko nuo polttopuut vain lisälämmönlähteenä ja tunnelmanluojana toimivaa takkaa varten. Jälkimmäisessä tapauksessa kolme mottia halkoja saattaa riittää vuosiksikin.

        Itse suosittelisin suosimaan sellaisia taloja joissa on edes jokin tulisija . Vaikka sähkönjakelu toimii Suomessa yleensä hyvin luotettavasti, muutaman vuoden takainen Tapani myrsky osoitti karusti sen mitä tapahtuu jos sähköä ei tule vaikkapa viiteen päivään. Jopa se tunnelmanluontitakkakin on siinä tilanteessa parempi kuin ei mitään tulisijaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siinä on siis todella iso ero lämmitetäänkö talo polttopuilla vai ovatko nuo polttopuut vain lisälämmönlähteenä ja tunnelmanluojana toimivaa takkaa varten. Jälkimmäisessä tapauksessa kolme mottia halkoja saattaa riittää vuosiksikin.

        Itse suosittelisin suosimaan sellaisia taloja joissa on edes jokin tulisija . Vaikka sähkönjakelu toimii Suomessa yleensä hyvin luotettavasti, muutaman vuoden takainen Tapani myrsky osoitti karusti sen mitä tapahtuu jos sähköä ei tule vaikkapa viiteen päivään. Jopa se tunnelmanluontitakkakin on siinä tilanteessa parempi kuin ei mitään tulisijaa.

        Tunnelmanluonti takkoja ei ole tehty 50 vuoteen paitsi ehkä mökeille. Jos polttaa 10 klapia vuodessa niin tunnelmatakassa 3 mottia riittää ja riittää.
        Jos talo on syrjäisessä paikassa pelkän sähköjohdon varassa niin tolkun ihminen varautuu katkoksiin aggrekaatilla. Niitä saa muutamalla satasella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tunnelmanluonti takkoja ei ole tehty 50 vuoteen paitsi ehkä mökeille. Jos polttaa 10 klapia vuodessa niin tunnelmatakassa 3 mottia riittää ja riittää.
        Jos talo on syrjäisessä paikassa pelkän sähköjohdon varassa niin tolkun ihminen varautuu katkoksiin aggrekaatilla. Niitä saa muutamalla satasella.

        Pointti oli siis se että mikä tahansa tulisija on parempi kuin ei mitään tulisijaa. Ja vaikka talo olisi Länsi-Pakilassa maakaapeloidulla, tiheästi asutulla pientaloalueella niin sähkökatkos kohtelee sitä aika karusti. Sähkökatkoon ei välttämättä tarvita puun kaatumista ilmajohdolle, sähkön tulo voi katketa monella muullakin tapaa (esim kyberhyökkäys).


    • Anonyymi

      Ainakin 80/90 -lukujen vaihteen älvsbyt ovat poikkeuksetta olleet hyvässä kunnossa ja rakenneratkaisut fiksuja, mahdolliset vesi- yms. vahingot vetävät talon niin mutkalle, että nämä on helppo havaita jos ei korjattu. Pääsee tutkimaan ylä- ja alapohjaa, yms. Ongelma on lähinnä jos alapohjan tuuletus on tukittu (tutkimalla selviää) tai jos elementit ovat liikkuneet ja saumat falskaavat. Ostaisin heti, jos toivomallani alueella tulisi myyntiin.

      • Anonyymi

        Vaikka ällyjä moititaan, niin ne on oikein kelvollisia perustaloja. Niistä näkee helposti kaikki rakenteet ja ongelmat jos niitä on. Älly voittaa 6-0 kaikki 70-luvun tyyppipientalot. Niissä ei ole tuplalaattaa tai valesokkelia.

        Tuo vuoden 80 talo voi sisältää vielä kaikki 70-luvun virheet tai sitten olla kelvollinen talo. 90 luvun talo on jo sitten rakenteiltaan parempi. 2000 lukulainen on taas parempi kuin edelliset tyyppitalot.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      304
      3381
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1629
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1480
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      52
      1361
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1250
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1230
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      45
      1161
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1127
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      158
      1053
    Aihe