Kaiken teoria?

Suhteellisuusteoria (GR) ja kvanttiteoria voitaisiin ehkä yhdistää kaiken teoriaksi, kun GR:stä otettaisiin pois se asia, että koko universumilla on aika- avaruus. Aika- avaruus ehkä on vain kappaleilla, säteillä, energialla ja voimilla tämän universumin sisällä, eikä universumin avaruudella ole aikaa, vain tila.

Kun äärettömän pienille ja äärettömän suurille asioille oletetaan tällä tavoin ja muutenkin erilainen logiikka ja matematiikka kuin tavallisille ajan ja paikan asioille, kvanttiteorian kummallisuudet tulevat ymmärrettäviksi ja nämä teoriat voidaan yhdistää, ainakin GR:ää tällä tai muulla tavoin muuntaen. Varmaan molemmissa jotain pitää muutta että ne sopisivat yhteen.

Loogisesti ajatelle jotain vikaa on jommassa kummassa tai molemmissa, koska ne eivät sovi yhteen. Tai sitten mitään kaiken teoriaa ei ole olemassakaan, löydettävissä.

7

154

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tämä viesti olisi pitänyt aloittaa viimeisestä lauseesta. Koska kvanttiteoriaa ja GR:ää ei voi yhdistää, tulisi jompaa kumpaa tai molempia korjata, koska ne kuitenkin käsittelevät samaa todellisuutta ja yhtenäinen teoria pitäisi olla muotoiltavissa.

      Siksi tämä asia tässä on logiikkaa ja filosofiaa, vaikka asian kehitteleminen sitten vaatii fysiikkaa. Mutta tämä asia kuuluu ennenkaikkea filosofiaan, fysiikan filosofisiin perusteisiin. Minä en pysty keskustelemaan asiantuntevasti fysiikka- palstalla ja tähtitieteessäkin ajatukseni aina lyödään lyttyyn, että turha siellä on keskustella.

    • kaikki.kaikesta

      Kilpailevia teorioita ei tietenkään voi yhdistää ja osittain ristiriidassa olevat toisiaan täydentävät teoriat eivät voi yhdistyä "kaiken teoriaksi" ennen kuin ristiriitaisuudet eliminoidaan tavalla tai toisella.
      Eli työtä riittää ennen kuin ennen kuin "kaiken teoria" muuttuu teoriaksi. Muutenkin nimi "kaiken teoria" on turhan korskea, valmis tämä maailmankaikkeus toimintoineen ei suinkaan ole, vaikka iso kirja toisin väittää.

    • aikanäyttää

      Olemme vielä kaukana kaiken teoriasta. Maailmankaikkeudesta suurin on vielä satunnaisvaihtelua
      mitä tulee ymmärrykseemme (eli nk. pimeää energiaa eli ainetta).

      Tiedämme fysiikasta ja maailmankokonaisuudesta vain osasia.

      Tieteellinen optimismi tässä on sinänsä psykologisesti ymmärrettävää.

    • Niin, edes GR:n ja QT:n yhdistävä teoria ei olisi vielä välttämättä kaiken teoria, ja sellaiseen voi olla paljon pidempi matka.

      GR:n kyseenalaistaminen, eli kehittäminen samoinkuin BB:n, vaan aiheuttaa aina katkeraa niiden puolustamista ikäänkuin ne olisivat jotain jumalan sanaa, kun ne kuitenkin ovat vain tieteellisiä teorioita ja filosofisesti suorastaan tiedämme, että teoriat tulevat ennenpitkää korvautumaan paremmilla teorioilla.

      Minusta GR:n vika on siinä ainakin, että koko universumille oletetaan aika- avaruus, kun todellisuudessa aika- avaruus on vain kappaleilla universumissa. Mitä tästä voisi ajatella eteenpäin ja onko se validi ajatus?

      • closer_to_truth

        "Minusta GR:n vika on siinä ainakin, että koko universumille oletetaan aika- avaruus, kun todellisuudessa aika- avaruus on vain kappaleilla universumissa. Mitä tästä voisi ajatella eteenpäin ja onko se validi ajatus?"

        Ihan hyvin noin voisi mielestäni ajatella. Kyse on lähinnä siitä mitkä filosofiset perusoletukset valitsee sen kaikenteorian pohjaksi.

        ' Closer to truth' on harvinaisen laadukas tieteen ja filosofian peruskysymyksiä käsittelevä Youtuben videosarja jossa käsitellään juurikin tällaisia kysymyksiä. Kolmessa viimeisimmässä jaksossa käsitellään nimenomaan ajan ja tapahtumien perusluonnetta ja haastellaan Max Tegmarkia, Carlo Rovellia ja Sean Carrollia. Kaikilla heillä on erilainen näkemys ajan ja tapahtumien perusluonteesta.

        "Are events measured by time? Or is time created by sequences of events? Which is more fundamental, events or time? Worse, we may get different answers from quantum mechanics and general relativity."

        https://www.youtube.com/user/CloserToTruth1/videos


    • Näyttää hyvältä kokoelmalta. Kannattaa tutustua ajan kanssa.

      • lkj34

        Saas nähdä...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      59
      3017
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      544
      2866
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2038
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1942
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1788
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      303
      1755
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1472
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      96
      1223
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1188
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1152
    Aihe