Onko pakko säästää koko elämä?

yksielämävain

Itse käytän minimissään pelkkään baari-viihteeseen 400€/kk (matkustelut erikseen ja harrasteet) ja joku hyväkäs sanoo että teen väärin, se pitäisi säästää jollekkin tilille tai sijoituksiin kasvamaan korkoa? Miksi?

Kun oman elinaikanani käytän omia rahojani omaan viihtyvyyteen niin miksi pitäisi se lopettaa ja kuolla mahdollisimman varakkaanna käyttämättä niitä työllä hankittuja varoja?

Joo, en ole varakas vaan ihan perus duunari jolla vielä työikää jäljellä sitä herkkua nauttimaan aiwan järkyttävän pitkään edelleenkin vaikka takana 30v. herkun nautintoa!

Käytätkö viihteeseen n.5000€/v vai säästätkö sen "tulevaisuuteen" ja jopa hautaan saakka?

60

3091

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • specter11

      Jokainenhan tekee niinkuin parhaaksi näkee. Itse käytän rahaa "sen minkä tarvitsen", järkevästi. Kuitenkin niin, että "vaihdan tilipäivänä osan palkastani osakkeisiin". Salkku nyt 217 000 eur, 34v ikää, ammattikoulutason duunari, vuokrafirmassa.

      En halua olla töissä eläkeikään asti, enkä usko, että eläkkeitä tulee olemaan, kun se ikä koittaa. Työni on niin raskasta, etten usko olevani tuossa duunissa 50 vuotiaana. Myös oman turvallisuuden kannalta haluan säästää jotain.

      Mutta, jokainen tosiaan tekee niin, kuin tahtoo ja pystyy. Turha verrata omaa elämää muiden elämään.

      • 80980

        Respect.


      • Ääh-käh-käh
        80980 kirjoitti:

        Respect.

        Pörssin mainos


      • Ääh-käh-käh kirjoitti:

        Pörssin mainos

        Siitä hyvä mainos, että on täysin realistinen.


    • Vakuusvaje

      Minä en käytä viihteeseen viittätonnia vuodessa enkä ole koskaan käyttänytkään. En silti koe tinkineeni elämästä kovin paljon, vaikka kapakkarahat ovatkin menneet osakkeisiin. Varsinkaan kun tämän ansiosta pääsin työelämästä irti viisitoista vuotta ennen muita. Säästetty raha tekee puolestani nuo kolmisentuhatta työpäivää.

      Toivottavasti sinusta ei tunnu katkeralta painaa töitä aina eläkeikään asti ja sitten vielä huomata, että tulosi putoavat. Vielähän tuossa ehtisi tilannetta korjata.

    • fsaah

      Ei säästämisessä ole ideana kuolla mahdollisimman rikkaana. Säästämisen idea on, että voi kuluttaa silloinkin, kun ei enää kykene, voi tai viitsi tehdä töitä. Lisäksi voi tehdä suurempiakin hankintoja ilman, että pitäisi maksaa korkoa ja muita kuluja luottofirmalle.

      • noniuho

        >fsaah
        Olet asian ytimessä!
        Minä olin metallin sekatyöläinen ja vaimoni myymäläkassa, etupäässä osa-aikainen.

        En ole säästänyt koskaan mutta en myöskään ole käyttänyt rahaa pelkästään sen vuoksi, että sitä sattuisi joskus olemaan.
        Olemme perheenä eläneet omien tapeidemme, emme ulkoisten paineiden mukaan.
        On vaan jäänyt rahaa kuluttamatta pienistäkin tuloista.
        Lapsemme olivat 10v kahden puolen ja olimme itse 40v kahden puolen kun arvelimme, ettei eläkejärjestelmäämme voi varauksetta luottaa.
        Tavoitteena 50v / 45v töissä käymisen lopetus.
        80 / 90 vaihteen laman aiheuttamat, kahden työnantajani konkurssit siirtivät aikataulua muutamalla vuodella.
        Tuohon mennessä olimme hankkineet yhden sijoitusasunnon Suomesta ja vapaa-ajan asunnon Espanjasta jota vuokrasimme ennen "laiskistumista".
        Lastenmme lähdettyä omilleen myimme rinnetalomme ja ostimme keskustan kolmion.

        Olemme nyt 70:n kahden puolen. Viimeisten 15 vuoden ajan suurin yksitäinen kulunki on ollut matkustelu jota pidämme molemmat.
        Lämpimien merien risteilyjä, kiertomatkoja ja satunnaisia päähänpistoja. Yhteensä vuosittain noin 4kk.
        Olemme käyttäneet yksityisiä terveyspalveluja. Minua pidettiin hulluna kun vielä 71v ikäisenä laitatin hammasimplantit ja sillat suuhuni.
        Kaihileikkaukset yksityisella, yms.
        Pidämme tiedosta pystyä toteuttamaan mielitekojamme. Esimerkiksi autoni on 18 vanha mutta halutessani voisin ostaa tehdasuuden premiumluokan vekottimen ilman, että se heilauttaisi yhtään mitään.
        Molempien käytössä olevilla kahdella tilillä olemme pitäneet yhteensä -20000€ ja kokonaisuudessaan pelivaraa on sen verran, että pystyisimme elämään normaalia, puutteetonta elämää lopun ikämme ilman eläkkeitämme jotka todella ovat pieniä.

        Olemme sponssanneet lapsiamme sitten kun he ovat hankkineet akateemiset ammattinsa eivätkä tarvitstisi mitään tukea. Oppivat omillaan hoitamaan raha-asiansa.
        Sponssaukset ovat tapahtuneet lain puitteissa tapahtuvina tilisiirtoina sekä pieniä verotusetuja sisältävinä säästövakuutuksina.
        Eräs sellainen on nytkin voimassa mutta pidän sen toistaiseksi omassa hallinnassani.
        Deutsche Bankin tili on vain minun nimissäni mutta siellä on rahaa vain Espanjan järjestelyjä varten.

        Siis 4-kympin tienoissa suunnitelma ja päätös sekä sen toteuttaminen hieman päälle 5-kymppisenä. Ei vaatinut metalliduunarilta ja kaupan kasööriltä säästämistä eikä pihistämistä vaan ainoastaan tyytymisen kulutuksessa omiin tarpeisiin.

        Kokeilimme omaa kesämökkiä pari vuotta. Ei huvittanut.
        Kokeilimme kaksi kesää retkiveneilyä uudella veneellä. Ei huvittanut.
        Noita lukuun ottamatta olimme kaikki lomamme matkoilla päivästä päivään siten, että otimme lapset pois koulusta etuajassa voidaksemme lomailla ennen sesonkia.


      • Riimpaaa

        HUOM. säästövakuutusten veroetu on poistunut. Ennen voi max 35 000 € siirtää ohi perintöveron, nyt ei mitään tämän vuoden siirtymäajan jälkeen. Kaikki on verollista.


    • ikänsäryypännyt

      Sitten kun olet saanut baarielämästä tarpeeksesi, maksa ja munuaiset ja muukin kroppa on sökönä. Sitten vanhana ja köyhänä mietit että mitä järkeä oli tuhota terveytensä hauskanpidolla. Yleensä säästäminen aloitetaan vasta sitten, kun holtiton elämäntapa on jo tehnyt tehtävänsä, mutta koskaan ei ole myöhäistä aloittaa säästäminen ja kuntoilu.

      • valintojenmaailma-

        Joo mielestäni nuo kapakka touhut kuuluvat nuoruuteen eli 20-30 ikäisille pääasiassa, muuten olisi kyllä aika kuraa viettää vanhempana aikaansa kännissä jossain naamabaareissa.

        Mutta siittä vaan jos sitä tahtoo tehdä, itse en kyllä minuuttiakaan viihtyisi paikallisessa juottolassa tai jossain rokkibaarissa.


    • Lähinnä se asia että jos ihminen haluaa suomessa säilyttää elintasonsa kun siirtyy työelämästä pois, sen pitäisi käyttää bruttotuloistaan 20% säästämiseen.

      Mitään kunnon eläkettähän sinä et muutoin saa.

    • specter11

      Ihan hyviä pointteja tässä keskustelussa. Olen itse tosiaan käyttänyt rahaa sen verran, mitä olen tarvinnut. Jos olen tarvinnut jonkin tuotteen, tai palvelun - olen sen ostanut ilman omantunnontuskia.

      Kuitenkin, säästäväinen on kannattanut olla. Aika harvalla tuhlarilla tulee olemaan kovin mukavaa edes siinä 50v ikäisenä, kun realiteetit elintason laskusta alkaa tulla esiin.

    • UlkomailleTähyäjä

      Järkyttihän se meikäläistä sota-aikana syntynyttä poikaa, kun jo melkoiset ajat sitten silloinen demarinuori Osku Pajamäki hyökkäsi aikaisempia sukupolvia vastaan ja moitti itsekkyydestä, kun ovat mm. omistusasuntoja hankkineet eikä nurella Oskulla itsellään tainnut semmoista olla. Kateus vie kalatkin vedestä, sanoo sananlasku. Pieneläjien omistusasumista onkin ryhdytty rokottamaan verotuksella, maksuilla ja taksoilla niin, että monen eläkeläisen ei enää kannata asua kodissaan, jonka he ovat työllä ja vaivalla onnistuneet itselleen hankkimaan.

      Kenties tulevaisuudessa eläkeläisten omatahtoinen elämä käy mahdottomaksi julkisen vallan vero- ja maksupykälätuotannon takia. Niinpä onkin viisainta yrittää säästää itselleen jotain ja semmoiseen täytyy kehoittaa nykyisiä nuorempiakin vuosiluokkia. Saattaa käydä niin, että eläkkeetkin vielä viedään pois, vaikka meillä on olemassa muka niin tavattoman hieno eläkesysteemi, jottei missään muualla. Ja kukapa tietää, jos julkisvalta vielä yhtenä kauniina maanantaisena aamuna katsoo kaikkien säästöjen ja sijsoitustenkin kuuluvan itselleen julkiselle vallalle. Säästöjen piilottajista tehdään sitten kätkijärikollisia. Kaikki edistyksen nimissä.

    • specter11

      Kommunisteilla ja vasemmistolaisilla on unelmana "yhteinen kassa". Tosin siihen yhteiseen kassaan juuri nämä vasemmistolaiset eivät itse laita mitään - ainoastaan ottavat siitä.

      Unelmana jakaa varallisuus tasaisesti, mutta eivät kuitenkaan itse jaa omaa varallisuuttaan mihinkään (johtuen siitä syystä, ettei sitä ole).

    • kestokassi

      Säästäminen, tai ei säästäminen nähdään usein äärimmäisyyksinä.

      Jos säästät, joudut asumaan havumajassa juoden vettä ja järsien puunjuuria, kun taas säästämättömyys tekee elämästä yhtä hemmetin diskopalloa ja elämystä.

      Minä opin säästämään vasta, kun säädin säästösumman sille tasolle, että se ei tunnu missään. Siihen siis tottuu ajan myötä ja säästettävät eurot lakkaavat olemasta ja mahdollistaa säästämisen vuodesta ja kuukaudesta toiseen. Tällä rahalla voi sitten ottaa riskiäkin, koska sitä ei ole olemassa.

      Ei minun sijoituksillani töitä lopeteta, mutta on huomattavasti mukavampaa, että eläkkeelle jäädessäni on tilillä 100000, kuin että siellä olisi 84 senttiä.

    • Vain-proletariaatille

      Ei ole mitään pakkoa säästää, koska papua on jo riittävästi. Köyhät säästävät.

      • Tyhjänä_vanhuuteen

        Kun säästää ajoissa ja riittävästi, ei tarvitse koko loppuelämää pihtailla. Nuorena bailaavalle ei helppoja päiviä koskaan tule.


    • RealistiPitääOlla

      Jos olet onnekas ja olet voinut työskennellä koko ikäsi kohtuuansioilla, niin tuleva työeläke riittää elämiseen ihan hyvin, jos
      -sinulla ei ole lainaa
      -omistat velattoman asuntosi, jossa voit eläkeläisenäkin asua
      -olet kokolailla terve eli mitään isompia kroonisia kalliita hoitoja vaativia sairauksia ei ole
      -'kaikki tarpeellinen' krääsä hankittu
      -jatkat sellaista elämää, jota ole elänyt työaikanasikin

      Tuolloin et tarvitse välttämättä isoja säästöjä lisäksi.
      Eläkkeellä ei kannata kuvitella nostavansa elintasoansa. Köyhä pysyy eläkeläisenäkin köyhänä ja rikas on edelleen rikas. Pienillä palkoilla saa pienen eläkkeen ja suurilla suuren.

      • työstäRiippumaton

        Totta tuokin, mutta kaikki ei halua työskennellä koko ikäänsä kohtuu ansioilla. Joillekin on mukavampaa säästää, vaikka vähän enemmän töitä tehden ja sijoittaa, pyrkiä taloudelliseen riippumattomuuteen, sen jälkeen antaa rahan tehdä työt, itse elämästä nauttien.


      • RaelistiPitääOla
        työstäRiippumaton kirjoitti:

        Totta tuokin, mutta kaikki ei halua työskennellä koko ikäänsä kohtuu ansioilla. Joillekin on mukavampaa säästää, vaikka vähän enemmän töitä tehden ja sijoittaa, pyrkiä taloudelliseen riippumattomuuteen, sen jälkeen antaa rahan tehdä työt, itse elämästä nauttien.

        Tottakai tuo on vaihtoehtona ainakin joillekin. Jotkut taas haluavat työskennellä eläkeikään saakka ja keskittyä työelämäaikanansa muunlaiseen elämään kuin säästämiseen ja sen vuoksi enemmän extratyötä tehden. Ihan vapaaehtoisestikin.

        Kommenttini liittyikin niihin kirjoituksiin, joissa ihmeteltiin onko pakko säästää eläkeaikaa varten.


      • RaelistiPitääOla kirjoitti:

        Tottakai tuo on vaihtoehtona ainakin joillekin. Jotkut taas haluavat työskennellä eläkeikään saakka ja keskittyä työelämäaikanansa muunlaiseen elämään kuin säästämiseen ja sen vuoksi enemmän extratyötä tehden. Ihan vapaaehtoisestikin.

        Kommenttini liittyikin niihin kirjoituksiin, joissa ihmeteltiin onko pakko säästää eläkeaikaa varten.

        No milläs rahalla meinasit sitten elää eläkeiässä?

        Huomioi se, että eläkkeen määrä ei juurikaan nouse ja eläkekertymä on vaatimatonta. Rahan arvo sen sijaan puolittuu seuraavan 40v aikana.

        Toisin sanoen, jos haluat ylläpitää nykyisen elintasosi, pitäisi bruttotuloista laittaa joka kuukausi sivuun 20%. Aina voi tietysti nähdä nälkää, kerjätä, rehkiä 80-vuotiaana tms.

        Tuntuu olevan joku outo kuvitelma, että työura kun loppuu niin rahaa tulisi jostain.


      • RealistiPitääOlla
        M-Kar kirjoitti:

        No milläs rahalla meinasit sitten elää eläkeiässä?

        Huomioi se, että eläkkeen määrä ei juurikaan nouse ja eläkekertymä on vaatimatonta. Rahan arvo sen sijaan puolittuu seuraavan 40v aikana.

        Toisin sanoen, jos haluat ylläpitää nykyisen elintasosi, pitäisi bruttotuloista laittaa joka kuukausi sivuun 20%. Aina voi tietysti nähdä nälkää, kerjätä, rehkiä 80-vuotiaana tms.

        Tuntuu olevan joku outo kuvitelma, että työura kun loppuu niin rahaa tulisi jostain.

        Olen eläkkeellä ja elän ansaitsemallani työeläkkeellä ihan normaalia elämää ilman mitään tukia. Elintason laskua en näe enkä huomaa missään,mutta tottakai tulotaso laski eläköitymisen myötä. En näe nälkää enkä kerjää, en edes kerää tyhjiä tölkjejä tai pullojakaan puistoista. Eläkkeikäisenä menotkin vähenevät ja suuntautuvat toisin. Enää ei tarvitse eikä haluakaan välttämättä kaikkea sitä mitä nuorempana piti välttämättömänä.

        Kuulun itse edellä, 26.7. kuvailemaani onnekkaisiin. En harrastanut työelämäaikanani eläkesäästämistä, vaan elin 'normaalia' elämää.

        Eläkekertymähän on 1,5% vuosipalkasta joka vuosi. Ja viimeisenä kymmenenä vuotena se oli 1,9%. Tiesin tulevan eläkkeeni suuruuden aika tarkkaan. Eläkevakuutusmaksuthan ovat hieman yli 20% bruttopalkoista eli itse asiassa enemmänkin säästöön menee kuin tuo mainitsemasi 20%.

        Eläke pysyy hyvin reaalitasossa vuosittaisilla indeksikorotuksilla mutta ei tietysti kasva reaalisesti lähtötasoa suuremmaksi. Eihän eläkkeen tarkoitus olekaan kasvattaa elintasoa.

        Ei minulla ole ollut koskaan mitään outoa kuvitelmaa, että työuran loppuessa minun pitäisi saada ylimääräistä rahaa jostain. Ei, koska tiesin saavani itse ansaitsemaani työeläkettä ja senkin kuinka paljon.


      • RealistiPitääOlla kirjoitti:

        Olen eläkkeellä ja elän ansaitsemallani työeläkkeellä ihan normaalia elämää ilman mitään tukia. Elintason laskua en näe enkä huomaa missään,mutta tottakai tulotaso laski eläköitymisen myötä. En näe nälkää enkä kerjää, en edes kerää tyhjiä tölkjejä tai pullojakaan puistoista. Eläkkeikäisenä menotkin vähenevät ja suuntautuvat toisin. Enää ei tarvitse eikä haluakaan välttämättä kaikkea sitä mitä nuorempana piti välttämättömänä.

        Kuulun itse edellä, 26.7. kuvailemaani onnekkaisiin. En harrastanut työelämäaikanani eläkesäästämistä, vaan elin 'normaalia' elämää.

        Eläkekertymähän on 1,5% vuosipalkasta joka vuosi. Ja viimeisenä kymmenenä vuotena se oli 1,9%. Tiesin tulevan eläkkeeni suuruuden aika tarkkaan. Eläkevakuutusmaksuthan ovat hieman yli 20% bruttopalkoista eli itse asiassa enemmänkin säästöön menee kuin tuo mainitsemasi 20%.

        Eläke pysyy hyvin reaalitasossa vuosittaisilla indeksikorotuksilla mutta ei tietysti kasva reaalisesti lähtötasoa suuremmaksi. Eihän eläkkeen tarkoitus olekaan kasvattaa elintasoa.

        Ei minulla ole ollut koskaan mitään outoa kuvitelmaa, että työuran loppuessa minun pitäisi saada ylimääräistä rahaa jostain. Ei, koska tiesin saavani itse ansaitsemaani työeläkettä ja senkin kuinka paljon.

        "Olen eläkkeellä ja elän ansaitsemallani työeläkkeellä ihan normaalia elämää ilman mitään tukia."

        Niin sinä kuuluit siihen sukupolveen jolle tuo on mahdollista.

        Nuoremmille sukupolville ei tietenkään onnistu koska meidän maksamat eläkemaksut menee teidän eläkkeisiin. Nuoremmille eläkekertymät jää olemattomaksi ja rahan arvo puolittuu aina 40v aikana.

        Toisin sanoen, jos haluaisi säilyttää elintasonsa yhtä hyvänä, pitäisi bruttotuloista laittaa 20% sivuun joka kuukausi.

        "Eläkevakuutusmaksuthan ovat hieman yli 20% bruttopalkoista eli itse asiassa enemmänkin säästöön menee kuin tuo mainitsemasi 20%. "

        Niin siis eläkevakuutusmaksut menee teidän eläkkeisiin. Omaan eläkkeeseen pitää jättää se 20% myös. Sitten verot ja loput rahat sitten jäisi elämiseen nyt.

        Kannatan itse sitä, että kaikki eläkemaksut poistettaisiin portaittain ja nykyiset eläkekassat käytettäisiin pois. Siinähän ei ole mitään väärää jos 80-vuotiaana joutuu palaamaan töihin jos ei ole omaa varallisuutta.


      • RealistiPitääOlla
        M-Kar kirjoitti:

        "Olen eläkkeellä ja elän ansaitsemallani työeläkkeellä ihan normaalia elämää ilman mitään tukia."

        Niin sinä kuuluit siihen sukupolveen jolle tuo on mahdollista.

        Nuoremmille sukupolville ei tietenkään onnistu koska meidän maksamat eläkemaksut menee teidän eläkkeisiin. Nuoremmille eläkekertymät jää olemattomaksi ja rahan arvo puolittuu aina 40v aikana.

        Toisin sanoen, jos haluaisi säilyttää elintasonsa yhtä hyvänä, pitäisi bruttotuloista laittaa 20% sivuun joka kuukausi.

        "Eläkevakuutusmaksuthan ovat hieman yli 20% bruttopalkoista eli itse asiassa enemmänkin säästöön menee kuin tuo mainitsemasi 20%. "

        Niin siis eläkevakuutusmaksut menee teidän eläkkeisiin. Omaan eläkkeeseen pitää jättää se 20% myös. Sitten verot ja loput rahat sitten jäisi elämiseen nyt.

        Kannatan itse sitä, että kaikki eläkemaksut poistettaisiin portaittain ja nykyiset eläkekassat käytettäisiin pois. Siinähän ei ole mitään väärää jos 80-vuotiaana joutuu palaamaan töihin jos ei ole omaa varallisuutta.

        Olen siis 63-vuotias ja itse työlläni ansainnut eläkeoikeuteni. Sinulla on täysin samat mahdollisuudet.

        Työeläkevakuutus on vakuutus ja toimii kuten vakuutukset yleensäkin, joten sen tarkoitus ei ole ollakaan säästötili. Kyse on siten ansaitusta eläkoikeudesta.

        Minun sukupolveni eläkemaksut menivät edelliselle ikäluokalle, joka useinmiten ei ollut ehtinyt edes 'ansaita eläkeoikeuttaan' eli he saivat eläkkeensä, vaikkeivät olleet vakuutettunakaan hetikään sitä aikaa, joka eläkkeeseen vaaditaan. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö eläkkeet kuuluisi heillekin.
        Sinun sukupolvesi maksaa samanlailla edellisen sukupolvien eläkettä, mutta minun sukupolveni on rahastoinut noin 25% omasta eläkkeestäni. Sitä vastoin minun sukupolveni on taasen isompi kuin edeltävä sukupolvi. Sinun eläkkeestäsi maksaa taas lapsesi suunnillen yhtä suuren osan kuin sinä minun eläkkeestäni tai luultavasti tilanne on hieman erilainen, kun isot ikäluokat ovat jo poistuneet.

        Sinun eläkemaksustasi menee suunnillen sama osuus edellisen sukupolven, kuten minun, eläkkeiden maksuun kuin minunkin eläkemaksustani, samoin rahastoon. Noiden osuuksien koko on vaihdellut vuosien mittaan ja tekee sitä edelleenkin. Tuo usein esitetty väite, että maksamasi eläkemaksut menevät vain ja ainoastaan minun eläkkeeseeni, on täysin höpöä eikä kestä minkäänlaista kriittistä tutkimusta.

        Koko vakuutustoimintahan perustuu tilastollisiin todennäköisyyksiin. Ne kyetään melkoisen tarkasti arvioimaan, jos mitään katastrofia, kuten sodat tai vastaavia ei tapahdu.

        Totta on ongelma, kun ikäpolvet vähenevät ja elinikä pitenee. Eliniän pituus on ongelma vain, jos se kohdistuu aikoihin, joissa ei olla työelämässä. Eli aika ennen työelämää ja aika eläkkeellä oloon kasvaa. Ja tietysti työttömyys. Näinhän on nyt käynyt ja keskimääräinen suhteellinen työssäoloaika (eli aika, kun työeläkevakuutusmaksuja maksetaan) on lyhentynyt ja työelämän ulkopuolinen elinaika pidentynyt.
        Tämän ongelman hoitamiseksi on ainakin kolme tapaa eli kasvattaa eläkevakuutusmaksua, pidentämällä työelämässä oloaikaa tai alentamalla maksrttavaa kuukausieläkettä eläkkeitä. Näitä kaikkia on käytetty.

        Eläkevakuutusmaksuja on nostettu jatkuvasti ja nyt taidetaan olla jo kipurajalla. Työelämässäoloaikaa pyritään pidentämään eläkeikärajoja nostamalla ja 'alkupäässä' nopeittaa työelämään siirtymistä.
        Kuukausittaista eläkemäärää on pienennetty, jos jää eläkkeelle aikaisin eli elinaikakerroin vähentää maksettavan eläkkeen määrää. Näin kävi minullekin noin 3% , kun jäin eläkkeelle heti 63-vuotiaana. Olisin voinut kompensoida tämän työskentelemällä pidempään.

        Tuo ikäluokkien väheneminen eli väkiluvun väheneminen on jo isompi ongelma. Siihen ei auta muu kuin lasten hankinta tai maahanmuutto. Nythän Suomen väkiluku kasvaa vain maahanmuuton ansiosta.
        Ja kuten tiedämme ei maahanmuuttajat kovin helposti saa työpaikkoja monesta eri syystä varsinkaan alkuun. Kotouttaminen on erittäin tärkeää ja sen onnistuminen 'sataa suoraan laariin' eli on huomattavan halpaa, jos saadaan valmista työvoimaa lyhyellä, vuoden tai parin kotouttamisella ilman noin parinkymmenen vuoden 'kotouttamista', joka syntymästä työvoimaksi vaatii.

        Minä taasen en laisinkaan kannata paluuta entisajan lasten omien vanhempiensa elatusvelvollisuuteen perustuvaan syytinki- tai vapaaehtoisiin tai kuntien köyhäinapuihin perustuvaan eläke-ja vanhusten huoltoon. Lakisääteinen työeläkevakuutus lisättynä tarpeen mukaan kansaneläkkeellä ja muulla sosiaaliturvalla on moninverroin parempi ja turvallisempi kaikille. Ei sivistysvaltiossa pidä kenenkään olla riippuvainen toisten vapaaehtoisuuteen perustuvasta avusta eikä tietysti kenenkään pidä kuollakaan sen vuoksi, etteikö yhteiskunta takaa elämisen mahdollisuutta.

        Silti mikään ei estä sinua nytkään huolehtimasta vanhemmistasi, vaikka luultavasti et joudukaan heidän elämistään maksamaan. Ja mikään ei periaatteessa estä ketään työskentelemästä eläkeikäisenä nytkään, jos työpaikka on olemassa ja siellä voi jatkaa.
        Tilanne olisikin sitten ihan toinen, jos nuo olisivat pakollisia jokaiselle.


      • RealistiPitääOlla kirjoitti:

        Olen siis 63-vuotias ja itse työlläni ansainnut eläkeoikeuteni. Sinulla on täysin samat mahdollisuudet.

        Työeläkevakuutus on vakuutus ja toimii kuten vakuutukset yleensäkin, joten sen tarkoitus ei ole ollakaan säästötili. Kyse on siten ansaitusta eläkoikeudesta.

        Minun sukupolveni eläkemaksut menivät edelliselle ikäluokalle, joka useinmiten ei ollut ehtinyt edes 'ansaita eläkeoikeuttaan' eli he saivat eläkkeensä, vaikkeivät olleet vakuutettunakaan hetikään sitä aikaa, joka eläkkeeseen vaaditaan. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö eläkkeet kuuluisi heillekin.
        Sinun sukupolvesi maksaa samanlailla edellisen sukupolvien eläkettä, mutta minun sukupolveni on rahastoinut noin 25% omasta eläkkeestäni. Sitä vastoin minun sukupolveni on taasen isompi kuin edeltävä sukupolvi. Sinun eläkkeestäsi maksaa taas lapsesi suunnillen yhtä suuren osan kuin sinä minun eläkkeestäni tai luultavasti tilanne on hieman erilainen, kun isot ikäluokat ovat jo poistuneet.

        Sinun eläkemaksustasi menee suunnillen sama osuus edellisen sukupolven, kuten minun, eläkkeiden maksuun kuin minunkin eläkemaksustani, samoin rahastoon. Noiden osuuksien koko on vaihdellut vuosien mittaan ja tekee sitä edelleenkin. Tuo usein esitetty väite, että maksamasi eläkemaksut menevät vain ja ainoastaan minun eläkkeeseeni, on täysin höpöä eikä kestä minkäänlaista kriittistä tutkimusta.

        Koko vakuutustoimintahan perustuu tilastollisiin todennäköisyyksiin. Ne kyetään melkoisen tarkasti arvioimaan, jos mitään katastrofia, kuten sodat tai vastaavia ei tapahdu.

        Totta on ongelma, kun ikäpolvet vähenevät ja elinikä pitenee. Eliniän pituus on ongelma vain, jos se kohdistuu aikoihin, joissa ei olla työelämässä. Eli aika ennen työelämää ja aika eläkkeellä oloon kasvaa. Ja tietysti työttömyys. Näinhän on nyt käynyt ja keskimääräinen suhteellinen työssäoloaika (eli aika, kun työeläkevakuutusmaksuja maksetaan) on lyhentynyt ja työelämän ulkopuolinen elinaika pidentynyt.
        Tämän ongelman hoitamiseksi on ainakin kolme tapaa eli kasvattaa eläkevakuutusmaksua, pidentämällä työelämässä oloaikaa tai alentamalla maksrttavaa kuukausieläkettä eläkkeitä. Näitä kaikkia on käytetty.

        Eläkevakuutusmaksuja on nostettu jatkuvasti ja nyt taidetaan olla jo kipurajalla. Työelämässäoloaikaa pyritään pidentämään eläkeikärajoja nostamalla ja 'alkupäässä' nopeittaa työelämään siirtymistä.
        Kuukausittaista eläkemäärää on pienennetty, jos jää eläkkeelle aikaisin eli elinaikakerroin vähentää maksettavan eläkkeen määrää. Näin kävi minullekin noin 3% , kun jäin eläkkeelle heti 63-vuotiaana. Olisin voinut kompensoida tämän työskentelemällä pidempään.

        Tuo ikäluokkien väheneminen eli väkiluvun väheneminen on jo isompi ongelma. Siihen ei auta muu kuin lasten hankinta tai maahanmuutto. Nythän Suomen väkiluku kasvaa vain maahanmuuton ansiosta.
        Ja kuten tiedämme ei maahanmuuttajat kovin helposti saa työpaikkoja monesta eri syystä varsinkaan alkuun. Kotouttaminen on erittäin tärkeää ja sen onnistuminen 'sataa suoraan laariin' eli on huomattavan halpaa, jos saadaan valmista työvoimaa lyhyellä, vuoden tai parin kotouttamisella ilman noin parinkymmenen vuoden 'kotouttamista', joka syntymästä työvoimaksi vaatii.

        Minä taasen en laisinkaan kannata paluuta entisajan lasten omien vanhempiensa elatusvelvollisuuteen perustuvaan syytinki- tai vapaaehtoisiin tai kuntien köyhäinapuihin perustuvaan eläke-ja vanhusten huoltoon. Lakisääteinen työeläkevakuutus lisättynä tarpeen mukaan kansaneläkkeellä ja muulla sosiaaliturvalla on moninverroin parempi ja turvallisempi kaikille. Ei sivistysvaltiossa pidä kenenkään olla riippuvainen toisten vapaaehtoisuuteen perustuvasta avusta eikä tietysti kenenkään pidä kuollakaan sen vuoksi, etteikö yhteiskunta takaa elämisen mahdollisuutta.

        Silti mikään ei estä sinua nytkään huolehtimasta vanhemmistasi, vaikka luultavasti et joudukaan heidän elämistään maksamaan. Ja mikään ei periaatteessa estä ketään työskentelemästä eläkeikäisenä nytkään, jos työpaikka on olemassa ja siellä voi jatkaa.
        Tilanne olisikin sitten ihan toinen, jos nuo olisivat pakollisia jokaiselle.

        "Olen siis 63-vuotias ja itse työlläni ansainnut eläkeoikeuteni. Sinulla on täysin samat mahdollisuudet."

        Ei ole. Jos et nyt ole huomannut semmoista asiaa, että 60-luvulla kun eläkejärjestelmä masinoitiin, yhdeksän ihmistä elätti yhtä. Tänä päivänä yksi ihminen elättää suunnilleen yhdeksää.

        Ei juurikaan tule eläkekertymää. Eläkemaksut menevät ahneemman sukupolven eläkkeisiin. 1,5% kertymä on yhtä tyhjän kanssa koska siinä vaiheessa kun työura loppuu, on rahan laskenut. Toisekseen on ihan tavallista nykyään, että kaikille ei ole töitä kaiken aikaavaan työuralla on katkoksia ja niiltä ei tule mitään kertymää.

        Eläkkeiden indeksikorotus on niinikään vitsi koska rahan arvo tosiasiassa laskee nopeammin kuin mitä indeksein korotetaan. Parin kymmenen vuoden kuluttua et saa eläke-euroillasi lähellekään yhtä paljon kuin nyt. Eläkkeiden leikkaaminen on jatkunut jonkin aikaa jo ja se tapahtuu niin, että indeksikorotukset ovat paljon pienempiä kuin rahan arvon lasku.

        "Sitä vastoin minun sukupolveni on taasen isompi kuin edeltävä sukupolvi."

        Niin sanotut suuret ikäluokat ovat suurelta osin vastuussa suomen nykyisistä ongelmista kun eivät esimerkiksi nussineet tarpeeksi ihmisiä.

        "Sinun eläkkeestäsi maksaa taas lapsesi suunnillen yhtä suuren osan kuin sinä minun eläkkeestäni tai luultavasti tilanne on hieman erilainen, kun isot ikäluokat ovat jo poistuneet."

        Eihän tuolle nuoremmalle sukupolvelle ole edes töitä mistä niitä eläkekertymiä tulisi kun robotit hoitaa homman. Vanhemmat sukupolvet ovat ahneita ja pysyvät tiukasti kiinni töissään että saisi mahdollisimman paljon eläkettä samaan aikaan kun nuoremmassa polvessa alkaa olla jo kolmekymppisiä ihmisiä mitkä eivät ole päässeet missään kohtaa työelämään ja kaksikymppisillä menee vielä huonommin.

        Toisin sanoen, suomessa vanhemmat sukupolvet ovat olleet uskomattoman ahneita.

        "Tuo usein esitetty väite, että maksamasi eläkemaksut menevät vain ja ainoastaan minun eläkkeeseeni, on täysin höpöä eikä kestä minkäänlaista kriittistä tutkimusta."

        No kerrohan sitten miksi eläkekertymä ja indeksikorotukset ovat niin vaatimattomia suhteessa rahan arvon laskuun?

        "Tämän ongelman hoitamiseksi on ainakin kolme tapaa eli kasvattaa eläkevakuutusmaksua, pidentämällä työelämässä oloaikaa tai alentamalla maksrttavaa kuukausieläkettä eläkkeitä. Näitä kaikkia on käytetty."

        Parasta olisi jos poistaisi kaikki eläkemaksut ja eläkeiät kokonaan ja sitten joku käänteinen verotus tulojen mukaan. Eli jos tienaa paljon niin enemmän veroa ja jos ei tienaa niin sitten tulisi automaattisesti rahoja tilille. Nykyinen eläkejärjestelmä on rikki ja epäreilumpi mitä nuoremmasta sukupolvesta on kyse koska vanhemmat sukupolvet eivät lisääntyneet tarpeeksi. Ahneuksissaan vain vievät kaikki rahat.

        Sitä voi kuitenkin ihan vapaasti omista tuloistaan laittaa sivuun sijoituksiin. Nythän sitä joutuu pakostikin tekemään, että kun palkasta maksetaan verot, vanhemman sukupolven eläkemaksut ja oma eläkesäästö niin näkee että aikaisemmat sukupolvet olivat hyvin ahneita. Näkyy olevan omistusasunnot, henkilöauto, vuosittaiset etelän matkat itsestään selvyyksiä.

        "Tilanne olisikin sitten ihan toinen, jos nuo olisivat pakollisia jokaiselle."

        No mutta sehän on suurelle osalle alle 40-vuotiaita todellisuutta, että 80-vuotiaana ollaan töissä hankkimassa sivutuloja. Ei nyt varmaankaan kokopäiväisesti mutta esim. kaupan kassalle täyttämään ostoskasseja, pulloja keräämään, ehkä jotain nurmikonleikkuutta tai polttopuiden tekoa. Jos nyt siis haluaisi saada maksettua asumisensa ja ruokansa.

        Siksi tässä ei ole mitään epäreilua poistaa eläkemaksuja että nykyiset eläkeläiset voivat nostaa eläkettä sen mitä ovat itse maksaneet rahastoihin ja tehdä sitä työtä 80-vuotiaaksi kuten tämän päivän nuoremmat sukupolvet joutuvat.


      • RealistiPitääOlla
        M-Kar kirjoitti:

        "Olen siis 63-vuotias ja itse työlläni ansainnut eläkeoikeuteni. Sinulla on täysin samat mahdollisuudet."

        Ei ole. Jos et nyt ole huomannut semmoista asiaa, että 60-luvulla kun eläkejärjestelmä masinoitiin, yhdeksän ihmistä elätti yhtä. Tänä päivänä yksi ihminen elättää suunnilleen yhdeksää.

        Ei juurikaan tule eläkekertymää. Eläkemaksut menevät ahneemman sukupolven eläkkeisiin. 1,5% kertymä on yhtä tyhjän kanssa koska siinä vaiheessa kun työura loppuu, on rahan laskenut. Toisekseen on ihan tavallista nykyään, että kaikille ei ole töitä kaiken aikaavaan työuralla on katkoksia ja niiltä ei tule mitään kertymää.

        Eläkkeiden indeksikorotus on niinikään vitsi koska rahan arvo tosiasiassa laskee nopeammin kuin mitä indeksein korotetaan. Parin kymmenen vuoden kuluttua et saa eläke-euroillasi lähellekään yhtä paljon kuin nyt. Eläkkeiden leikkaaminen on jatkunut jonkin aikaa jo ja se tapahtuu niin, että indeksikorotukset ovat paljon pienempiä kuin rahan arvon lasku.

        "Sitä vastoin minun sukupolveni on taasen isompi kuin edeltävä sukupolvi."

        Niin sanotut suuret ikäluokat ovat suurelta osin vastuussa suomen nykyisistä ongelmista kun eivät esimerkiksi nussineet tarpeeksi ihmisiä.

        "Sinun eläkkeestäsi maksaa taas lapsesi suunnillen yhtä suuren osan kuin sinä minun eläkkeestäni tai luultavasti tilanne on hieman erilainen, kun isot ikäluokat ovat jo poistuneet."

        Eihän tuolle nuoremmalle sukupolvelle ole edes töitä mistä niitä eläkekertymiä tulisi kun robotit hoitaa homman. Vanhemmat sukupolvet ovat ahneita ja pysyvät tiukasti kiinni töissään että saisi mahdollisimman paljon eläkettä samaan aikaan kun nuoremmassa polvessa alkaa olla jo kolmekymppisiä ihmisiä mitkä eivät ole päässeet missään kohtaa työelämään ja kaksikymppisillä menee vielä huonommin.

        Toisin sanoen, suomessa vanhemmat sukupolvet ovat olleet uskomattoman ahneita.

        "Tuo usein esitetty väite, että maksamasi eläkemaksut menevät vain ja ainoastaan minun eläkkeeseeni, on täysin höpöä eikä kestä minkäänlaista kriittistä tutkimusta."

        No kerrohan sitten miksi eläkekertymä ja indeksikorotukset ovat niin vaatimattomia suhteessa rahan arvon laskuun?

        "Tämän ongelman hoitamiseksi on ainakin kolme tapaa eli kasvattaa eläkevakuutusmaksua, pidentämällä työelämässä oloaikaa tai alentamalla maksrttavaa kuukausieläkettä eläkkeitä. Näitä kaikkia on käytetty."

        Parasta olisi jos poistaisi kaikki eläkemaksut ja eläkeiät kokonaan ja sitten joku käänteinen verotus tulojen mukaan. Eli jos tienaa paljon niin enemmän veroa ja jos ei tienaa niin sitten tulisi automaattisesti rahoja tilille. Nykyinen eläkejärjestelmä on rikki ja epäreilumpi mitä nuoremmasta sukupolvesta on kyse koska vanhemmat sukupolvet eivät lisääntyneet tarpeeksi. Ahneuksissaan vain vievät kaikki rahat.

        Sitä voi kuitenkin ihan vapaasti omista tuloistaan laittaa sivuun sijoituksiin. Nythän sitä joutuu pakostikin tekemään, että kun palkasta maksetaan verot, vanhemman sukupolven eläkemaksut ja oma eläkesäästö niin näkee että aikaisemmat sukupolvet olivat hyvin ahneita. Näkyy olevan omistusasunnot, henkilöauto, vuosittaiset etelän matkat itsestään selvyyksiä.

        "Tilanne olisikin sitten ihan toinen, jos nuo olisivat pakollisia jokaiselle."

        No mutta sehän on suurelle osalle alle 40-vuotiaita todellisuutta, että 80-vuotiaana ollaan töissä hankkimassa sivutuloja. Ei nyt varmaankaan kokopäiväisesti mutta esim. kaupan kassalle täyttämään ostoskasseja, pulloja keräämään, ehkä jotain nurmikonleikkuutta tai polttopuiden tekoa. Jos nyt siis haluaisi saada maksettua asumisensa ja ruokansa.

        Siksi tässä ei ole mitään epäreilua poistaa eläkemaksuja että nykyiset eläkeläiset voivat nostaa eläkettä sen mitä ovat itse maksaneet rahastoihin ja tehdä sitä työtä 80-vuotiaaksi kuten tämän päivän nuoremmat sukupolvet joutuvat.

        Sinulla on näköjään vahvat uskomuksiin liittyvät mielipiteet edellisen sukupolven syyllisyydestä, ahneudesta,kaikkin ongelmiin. Se on hyvin tavallista ja inhimillistä ja niin on ollut aina ennenkin. Tuo sama asenne oli minunkin sukupolvellani edellisiin sukupolviin. No aika hoitaa tuon menttaaliongelman aivan varmasti ja sen voin sanoa ihan oman henkilökohtaisen kokemukseni perusteella kun elämänkokemus karttuu ja ongelmien lisäksi aletaan nähdä myös ne hyvät puolet, joita edellinen sukupolvi on saanut aikaiseksi.

        Muutama väitteesi, joka ei perustu pelkkiin uskomuksiin on kommentoinnin arvoinen.

        Rahan arvon lasku.
        Nykyisin rahan arvo on melkoisen vakaa eikä sen arvonalennus ole kuin murto-osa mitä se oli esim 70-90 luvulla. Tuolloin inflaatio oli yleisestikin kaksinumeroinen ja korkotasokin samoin. Muistan asuntolainassani olleen joskus jopa 16%:n korko. Opintolainoissa, siis lainoissa eikä opintorahaa edes ollut, korko tosin oli pienempi alle kymmenen prosenttia. Opintolainaa minulla oli aloittaessani työelämän enemmän kuin vuosipalkkani ja samaan aikaan tuli perheen perustaminen ja asunnon hankkiminen. Ostaminen oli ainoa mahdollisuus käytännössä noista huimista lainakoroita huolimatta. Takaisinmaksuajat olivat yleisesti 5-10 vuotta.
        Ja mitä indekseihin tulee eläkeläisen eläkeindeksi pitää reaalitason hyvin. Se ei kasvata reaalisesti eläkkeitä, mutta pitää sen myöntämishetken tasoisena hyvin. Työssäolevien palkkaindeksi seuraa palkkatason reaalinousua eli se jopa nostaa ansaitun eläkkeen tasoa, jos palkat nousevat reaalisesti. Rahan arvon aleneminen ei ole eläkeläisten eikä palkansaajien kertymien kannalta iso ongelma, kun indeksit huomioi sen. Tietysti valtakunnan hallitus voi tehdä poliittisia päätöksiä indeksin osittaisista leikkauksista ja näinhän on tehtykin. Kyse on noissakin ollut priorisoinneista, kuten aina.

        Lapsia tietysti olisi isot ikäluokat ja sen jälkeisetkin (joihin minäkin kuulun) voineet tehdä enemmän. Taloudelliset syyt olivat tuolloinkin esteenä, ei ollut edullisia asuntoja tuolloinkaan ja vuokra-asuntoja käytännössä ei lainkaan saatavilla täällä pk-seudulla. Mikä on valitettavaa, niin sinun ikäluokkasi tekee lapsia vieläkin vähemmän. Syynä nytkin varmasti taloudelliset ongelmat, vaikkakin erilaiset eli päivähoito ja asumiseen liittyvät ongelmat ovat huomattavasti vähäisempiä, mutta työelämäongelmat pätkätöineen ja vaatimukset ovat lisääntyneet ja tulleet tilalle.

        Noihin ennusteisiisi tulevaisuudesta en lähde kommentoimaan. Ennusteita on aina ollut, pessimistisiä tai optimistisia, mutta harvoin ne toteutuvat sellaisenaan. Ei oikeastaan koskaan.


      • Satasen_takuueläke

        Ahneudesta en rupea ketään syyttämään, sillä kaikkihan ottavat sen minkä vain voivat saada. Meillä nuoremmilla ei kuitenkaan ole juuri aihetta luottaa valtioon ja poliitikkoihin. Minun eläkeikäni nousi juuri kahdella vuodella ja ennen kuin ennätän sinne asti, ehtii vielä nousta lisääkin. Samalla eläkkeen määrää leikattiin elinaikakertoimella.

        Valtion taloudessa ei ole nähtävissä minkäänlaista todellista pyrkimystä tasapainoon, joten velka kasvaa edelleen viiden miljardin vuosivauhdilla. Kun yli sadan miljardin velasta aikanaan aletaan periä oikeaa korkoa, seuraa sellainen leikkaustarve, että tähänastiset "leikkaukset" ovat olleet pelkkää hiplausta. Ihan Kreikan tilanteessa emme vielä ole, mutta suunta sinne on selkeä. Eikä silloin työeläkeyhtiöilläkään enää ole varaa pitää sitoumuksiaan.

        Ainoa lääke on sijoittaa mahdollisimman paljon omissa nimissään. Ja tietysti mieluimmin ulkomaille, jotta Suomen hallitus ei pääse varoihin käsiksi.


      • RealistiPitääOlla
        Satasen_takuueläke kirjoitti:

        Ahneudesta en rupea ketään syyttämään, sillä kaikkihan ottavat sen minkä vain voivat saada. Meillä nuoremmilla ei kuitenkaan ole juuri aihetta luottaa valtioon ja poliitikkoihin. Minun eläkeikäni nousi juuri kahdella vuodella ja ennen kuin ennätän sinne asti, ehtii vielä nousta lisääkin. Samalla eläkkeen määrää leikattiin elinaikakertoimella.

        Valtion taloudessa ei ole nähtävissä minkäänlaista todellista pyrkimystä tasapainoon, joten velka kasvaa edelleen viiden miljardin vuosivauhdilla. Kun yli sadan miljardin velasta aikanaan aletaan periä oikeaa korkoa, seuraa sellainen leikkaustarve, että tähänastiset "leikkaukset" ovat olleet pelkkää hiplausta. Ihan Kreikan tilanteessa emme vielä ole, mutta suunta sinne on selkeä. Eikä silloin työeläkeyhtiöilläkään enää ole varaa pitää sitoumuksiaan.

        Ainoa lääke on sijoittaa mahdollisimman paljon omissa nimissään. Ja tietysti mieluimmin ulkomaille, jotta Suomen hallitus ei pääse varoihin käsiksi.

        Pessimistisiä ennusteita on sallittua esittää. Ne voivat toteutua tai sitten ei. Eipä niiden kommentointi tuo mitään selvempää 'totuutta' mihinkään sen enempää kuin optimististenkaan ennusteiden.

        Ei minunkaan sukupolvellani ole ollut yhtään enempää aihetta luottaa poliitikoihin. Kenellä olisikaan. Poliitikot ovat kuitenkin meidän itsemme valitsemia, joten valitaan sitten paremmat seuraavissa vaaleissa.

        Eläkeiän korottamisen perusteluita ja välttämättömyyttä esitinkin jo edellä, joten enpä niitä enää kertailemaan. Minunkin kuukausieläkkeeni määrää leikattiin elinaikakertoimella. Tuo leikkaushan on oikeastaan perusteltua, kun keskimäärin elinikä kasvaa enemmän kuin vakuutusmaksujen määrää arvioitaessa on laskettu. Eli kyseessä on periaatteessa vain 'ansaitun eläkeoikeuspotin' jakaminen pidemmälle aikajaksolle kuin on alunperin suunniteltu.

        Valtion talous velan kertymisen osalta on huolestuttavaa, totta. Nyt remmissä on suurten ikäluokkien jälkeiset sukupolvet, joten mahdollisuus leikata velanottoa on heidän käsissään. Talous on kaiken a ja o. Jos se romahtaa, niin ei siinä rytinässä eläkkeetkään ole turvassa kuten ei mikään muukaan. Ei edes omat yksityissäästöt. Suomen perustuslaki suojelee ansaitun eläkkeen oikeuden olemassaoloa omaisuuden suojalla, joten ihan ensimmäisenä sitä ei voi ottaa pois.

        Voi muuten ihan perustellusti kysyä sitäkin, miksi omat yksityisesti sijoitetut varat uskotaan olevan paremmin turvattuina kuin eläkevakuutusyhtiöiden ammattilaisten sijoittamat varat. Aika usein sijoituksrt kohdistuvat samoihin kohteisiinkin. Eläkevarojen sijoittamista sääntelevät lisäksi tiukemmat lakisääteiset ehdot turvaavuuden osalta, joten hazardisijoitukset eivät ole edes mahdollisia. Tietysti tästä seuraa, ettei hazardisijoitusten onnistuessa korkeammat tuototkaan ole mahdollisia kuten ei riski menettää kaikenkaan.

        Ulkomaisiin sijoituksiin ei Suomen valtio pääse käsiksi, mutta ko kohdemaan valtio kylläkin. Hyvä kysymys onkin voiko ulkomaiden hallituksiin luottaa enemmän kuin Suomen hallitukseen. Ja millä perusteella?

        Keskustelu on kuitenkin tähän asti ollut hienoa ja asiallista. Kiitos siitä.
        Hyvin usein näissä esiintyy asiattomia osallistujia, joilla ei ole mitään sanottavaa itse aiheeseen, mutta kylläkin kommentoijien haukkuminen onnistuu. Nyt sellaisia ei ole ollut. Hienoa.


      • RealistiPitääOlla kirjoitti:

        Sinulla on näköjään vahvat uskomuksiin liittyvät mielipiteet edellisen sukupolven syyllisyydestä, ahneudesta,kaikkin ongelmiin. Se on hyvin tavallista ja inhimillistä ja niin on ollut aina ennenkin. Tuo sama asenne oli minunkin sukupolvellani edellisiin sukupolviin. No aika hoitaa tuon menttaaliongelman aivan varmasti ja sen voin sanoa ihan oman henkilökohtaisen kokemukseni perusteella kun elämänkokemus karttuu ja ongelmien lisäksi aletaan nähdä myös ne hyvät puolet, joita edellinen sukupolvi on saanut aikaiseksi.

        Muutama väitteesi, joka ei perustu pelkkiin uskomuksiin on kommentoinnin arvoinen.

        Rahan arvon lasku.
        Nykyisin rahan arvo on melkoisen vakaa eikä sen arvonalennus ole kuin murto-osa mitä se oli esim 70-90 luvulla. Tuolloin inflaatio oli yleisestikin kaksinumeroinen ja korkotasokin samoin. Muistan asuntolainassani olleen joskus jopa 16%:n korko. Opintolainoissa, siis lainoissa eikä opintorahaa edes ollut, korko tosin oli pienempi alle kymmenen prosenttia. Opintolainaa minulla oli aloittaessani työelämän enemmän kuin vuosipalkkani ja samaan aikaan tuli perheen perustaminen ja asunnon hankkiminen. Ostaminen oli ainoa mahdollisuus käytännössä noista huimista lainakoroita huolimatta. Takaisinmaksuajat olivat yleisesti 5-10 vuotta.
        Ja mitä indekseihin tulee eläkeläisen eläkeindeksi pitää reaalitason hyvin. Se ei kasvata reaalisesti eläkkeitä, mutta pitää sen myöntämishetken tasoisena hyvin. Työssäolevien palkkaindeksi seuraa palkkatason reaalinousua eli se jopa nostaa ansaitun eläkkeen tasoa, jos palkat nousevat reaalisesti. Rahan arvon aleneminen ei ole eläkeläisten eikä palkansaajien kertymien kannalta iso ongelma, kun indeksit huomioi sen. Tietysti valtakunnan hallitus voi tehdä poliittisia päätöksiä indeksin osittaisista leikkauksista ja näinhän on tehtykin. Kyse on noissakin ollut priorisoinneista, kuten aina.

        Lapsia tietysti olisi isot ikäluokat ja sen jälkeisetkin (joihin minäkin kuulun) voineet tehdä enemmän. Taloudelliset syyt olivat tuolloinkin esteenä, ei ollut edullisia asuntoja tuolloinkaan ja vuokra-asuntoja käytännössä ei lainkaan saatavilla täällä pk-seudulla. Mikä on valitettavaa, niin sinun ikäluokkasi tekee lapsia vieläkin vähemmän. Syynä nytkin varmasti taloudelliset ongelmat, vaikkakin erilaiset eli päivähoito ja asumiseen liittyvät ongelmat ovat huomattavasti vähäisempiä, mutta työelämäongelmat pätkätöineen ja vaatimukset ovat lisääntyneet ja tulleet tilalle.

        Noihin ennusteisiisi tulevaisuudesta en lähde kommentoimaan. Ennusteita on aina ollut, pessimistisiä tai optimistisia, mutta harvoin ne toteutuvat sellaisenaan. Ei oikeastaan koskaan.

        "Nykyisin rahan arvo on melkoisen vakaa eikä sen arvonalennus ole kuin murto-osa mitä se oli esim 70-90 luvulla."

        Totta. Euro on hyvin vakaa valuutta. Sen arvo puolittuu 40v aikana. Itseasiassa sen ongelma on vähän liiankin pieni inflaatio. Suomi kärsii siitä kun euron arvo on niin vahva mutta inflaatiopelkoiset sakemannit ajattelevat itseään. Euron arvo on mielestäni liian korkea.

        "Tuolloin inflaatio oli yleisestikin kaksinumeroinen ja korkotasokin samoin. Muistan asuntolainassani olleen joskus jopa 16%:n korko. Opintolainoissa, siis lainoissa eikä opintorahaa edes ollut, korko tosin oli pienempi alle kymmenen prosenttia."

        Eli inflaatio söi velat. Inflaatio on nykyisin pieni mutta korko sitä suurempi.

        "Ja mitä indekseihin tulee eläkeläisen eläkeindeksi pitää reaalitason hyvin."

        Niin kauan kun inflaatio on suurempi kuin indeksikorotukset, eläke pienenee. Näin on tälläkin hetkellä.

        Sitä paitsi vaikka euro onkin vakaa, on mahdollista että inflaatio alkaa kiihtyä kun keskuspankki tulostaa halpaa rahaa valtavasti. Vaikea sanoa tuosta kun aika tiukasti tuntuvat haluavan pitää rahan vakaana.

        "Työssäolevien palkkaindeksi seuraa palkkatason reaalinousua eli se jopa nostaa ansaitun eläkkeen tasoa, jos palkat nousevat reaalisesti."

        Palkkataso on laskussa ja tuo äskeinen KiKy oli vain ensimmäinen. Katsotaan nyt kun tulee KiKy 2, KiKy 3 ja KiKy 4.

        "Rahan arvon aleneminen ei ole eläkeläisten eikä palkansaajien kertymien kannalta iso ongelma, kun indeksit huomioi sen."

        Indeksit ovat pienemmät kuin rahan arvon aleneminen.

        "Lapsia tietysti olisi isot ikäluokat ja sen jälkeisetkin (joihin minäkin kuulun) voineet tehdä enemmän."

        Niin, kun jokainen ei hanki noin kahta kakaraa, tulee niitä ongelmia mitä nyt on suomella ja esim. kiinalla. Kaikki nämä mamu, KiKy ja muu päättäjien suhmurointi on oikeastaan seurausta siitä.

        Koko systeemi on rakennettu kasvun varaan. Nyt on elintason lasku käynnissä ja siitä seuraa se, että vero- ja eläkekertymä jää vähemmäksi mitä on visioitu aikoinaan. Siinä nyt käy tietystikin niin, että vanhempa sukupolvi riistää nuorempia kun harvemmin on 20-vuotiaita päättäjissä. Ennemminkin yli 55v ikäisiä jotka ajattelevat omaa eläkettään. Sattuneesta syystä pidän parhaimpina päättäjinä 30-55v ikäisiä kun nuoremmat vähän elää kuplassa ja vanhemmat ajattelevat eläkkeitään.

        Muistaakseni Björn Wahlroos esitti mielestäni joskus ihan asiallisen kysymyksen, että pitäisikö eläkeläisillä olla edes äänioikeutta kun ei niillä päätöksillä tehdä enää maailmaa heille vaan tuleville sukupolville.

        "Talous on kaiken a ja o. Jos se romahtaa, niin ei siinä rytinässä eläkkeetkään ole turvassa kuten ei mikään muukaan."

        Koko ekonomia on rakennettu päin persettä ja perustuu täysin protestanttiseen työmoraaliajatteluun. Toimii siis kun ~kaikilla töitä ja kaikki tekee töitä. Sitten kun robotit vie työt ja suurinta osaa ihmisistä elätetään niin systeemi näyttää hajoavan. Tai ennemminkin väestö jakautuu kahtia. On sitä omistavaa luokkaa ja kädestäsuuhun luokkaa. Tästä syystä päätin siirtyä omistavaan luokkaan ja kerätä niin nopeasti kuin mahdollista muutaman satatonnia varallisuutta, vielä kun se onnistuu.

        Tosin ei se talouden romahtaminen ole mitenkään kaukaa haettua. Sehän vain odottaa sitä lumipalloefektin käynnistymistä kun rahaa lainanneet pikkuhiljaa oivaltavat, että eivät ikinä saa rahojaan takaisin. Ja johtuen rahajärjestelmän valuviasta, velan määrä vain kasvaa.

        "Voi muuten ihan perustellusti kysyä sitäkin, miksi omat yksityisesti sijoitetut varat uskotaan olevan paremmin turvattuina kuin eläkevakuutusyhtiöiden ammattilaisten sijoittamat varat."

        Vähän tiukempaa kun niin kyllähän se valtio pyrkii ja keksii keinot miten niitä rahoja pääsee koplaamaan. Nyt näyttäisi siltä, että tehdään niin paljon kikyjä ja esim. leikataan eläkemaksuista että saadaan työntekijäkuluja alemmaksi ja sitä taas kompensoidaan jättämällä indeksikorotukset 0,0001 tasoon ja antaa sitten rahan arvon alenemisen hoitaa loput.


      • RealistiPitääOlla
        M-Kar kirjoitti:

        "Nykyisin rahan arvo on melkoisen vakaa eikä sen arvonalennus ole kuin murto-osa mitä se oli esim 70-90 luvulla."

        Totta. Euro on hyvin vakaa valuutta. Sen arvo puolittuu 40v aikana. Itseasiassa sen ongelma on vähän liiankin pieni inflaatio. Suomi kärsii siitä kun euron arvo on niin vahva mutta inflaatiopelkoiset sakemannit ajattelevat itseään. Euron arvo on mielestäni liian korkea.

        "Tuolloin inflaatio oli yleisestikin kaksinumeroinen ja korkotasokin samoin. Muistan asuntolainassani olleen joskus jopa 16%:n korko. Opintolainoissa, siis lainoissa eikä opintorahaa edes ollut, korko tosin oli pienempi alle kymmenen prosenttia."

        Eli inflaatio söi velat. Inflaatio on nykyisin pieni mutta korko sitä suurempi.

        "Ja mitä indekseihin tulee eläkeläisen eläkeindeksi pitää reaalitason hyvin."

        Niin kauan kun inflaatio on suurempi kuin indeksikorotukset, eläke pienenee. Näin on tälläkin hetkellä.

        Sitä paitsi vaikka euro onkin vakaa, on mahdollista että inflaatio alkaa kiihtyä kun keskuspankki tulostaa halpaa rahaa valtavasti. Vaikea sanoa tuosta kun aika tiukasti tuntuvat haluavan pitää rahan vakaana.

        "Työssäolevien palkkaindeksi seuraa palkkatason reaalinousua eli se jopa nostaa ansaitun eläkkeen tasoa, jos palkat nousevat reaalisesti."

        Palkkataso on laskussa ja tuo äskeinen KiKy oli vain ensimmäinen. Katsotaan nyt kun tulee KiKy 2, KiKy 3 ja KiKy 4.

        "Rahan arvon aleneminen ei ole eläkeläisten eikä palkansaajien kertymien kannalta iso ongelma, kun indeksit huomioi sen."

        Indeksit ovat pienemmät kuin rahan arvon aleneminen.

        "Lapsia tietysti olisi isot ikäluokat ja sen jälkeisetkin (joihin minäkin kuulun) voineet tehdä enemmän."

        Niin, kun jokainen ei hanki noin kahta kakaraa, tulee niitä ongelmia mitä nyt on suomella ja esim. kiinalla. Kaikki nämä mamu, KiKy ja muu päättäjien suhmurointi on oikeastaan seurausta siitä.

        Koko systeemi on rakennettu kasvun varaan. Nyt on elintason lasku käynnissä ja siitä seuraa se, että vero- ja eläkekertymä jää vähemmäksi mitä on visioitu aikoinaan. Siinä nyt käy tietystikin niin, että vanhempa sukupolvi riistää nuorempia kun harvemmin on 20-vuotiaita päättäjissä. Ennemminkin yli 55v ikäisiä jotka ajattelevat omaa eläkettään. Sattuneesta syystä pidän parhaimpina päättäjinä 30-55v ikäisiä kun nuoremmat vähän elää kuplassa ja vanhemmat ajattelevat eläkkeitään.

        Muistaakseni Björn Wahlroos esitti mielestäni joskus ihan asiallisen kysymyksen, että pitäisikö eläkeläisillä olla edes äänioikeutta kun ei niillä päätöksillä tehdä enää maailmaa heille vaan tuleville sukupolville.

        "Talous on kaiken a ja o. Jos se romahtaa, niin ei siinä rytinässä eläkkeetkään ole turvassa kuten ei mikään muukaan."

        Koko ekonomia on rakennettu päin persettä ja perustuu täysin protestanttiseen työmoraaliajatteluun. Toimii siis kun ~kaikilla töitä ja kaikki tekee töitä. Sitten kun robotit vie työt ja suurinta osaa ihmisistä elätetään niin systeemi näyttää hajoavan. Tai ennemminkin väestö jakautuu kahtia. On sitä omistavaa luokkaa ja kädestäsuuhun luokkaa. Tästä syystä päätin siirtyä omistavaan luokkaan ja kerätä niin nopeasti kuin mahdollista muutaman satatonnia varallisuutta, vielä kun se onnistuu.

        Tosin ei se talouden romahtaminen ole mitenkään kaukaa haettua. Sehän vain odottaa sitä lumipalloefektin käynnistymistä kun rahaa lainanneet pikkuhiljaa oivaltavat, että eivät ikinä saa rahojaan takaisin. Ja johtuen rahajärjestelmän valuviasta, velan määrä vain kasvaa.

        "Voi muuten ihan perustellusti kysyä sitäkin, miksi omat yksityisesti sijoitetut varat uskotaan olevan paremmin turvattuina kuin eläkevakuutusyhtiöiden ammattilaisten sijoittamat varat."

        Vähän tiukempaa kun niin kyllähän se valtio pyrkii ja keksii keinot miten niitä rahoja pääsee koplaamaan. Nyt näyttäisi siltä, että tehdään niin paljon kikyjä ja esim. leikataan eläkemaksuista että saadaan työntekijäkuluja alemmaksi ja sitä taas kompensoidaan jättämällä indeksikorotukset 0,0001 tasoon ja antaa sitten rahan arvon alenemisen hoitaa loput.

        Kommentoin nytkin vain noita tapahtuneita ja tapahtuvia asioita. En ennustuksia miten saattaa käydä tai sitten ei enkä myöskään puhtaisiin mielipiteisiisi. Poliittisiin mielipiteisiisi siitä mikä on oikein tai väärin en myöskään.

        Kyllä inflaatio auttoi velkapääoman pienenemiseen. Korko tosin oli aina inflaatiota suurempi ja lainojen lyhennysaika oli nykylainoihin nähden noin kolmannes tai neljännes. Inflaatio ei edes ehtinyt syödä lainoja kovinkaan merkittävästi, kun laina-aika oli noin lyhyt. Ei pankit silloinkaan tappiota asunto- ja opintolainoillaan tehneet.

        Indeksikorotukset vastaavat pidemmällä aikavälillä oikein hyvin inflaatioon. Niiden perustanahan on hintojen ja palkkojen muutokset. Tämä nykyinen poliittisin perustein tehty indeksileikkaus liittyy nykyiseen poikkeukselliseen taantumaan ja koskee kaikkia. Eläkekarttumissa on kyse vuosikymmenten aikajaksoista eikä muutama vuosi 'tappiolla' merkitse kummoisiakaan. Suomalaisten elintaso on muutamaa poikkeusvuotta lukuunottamatta koko ajan kasvanut.
        Eläkejärjestelmä on varautunut ehkä parhaiten nimenomaan suurten ikäluokkien eläköitymiseen, koska se on ollut tiedossa jo vuosikymmeniä. Enemmän olisinkin huolissani terveydenhuollosta ja vanhusten huollosta ja tietysti työvoiman riittävyydestä. Nimenomaan oikein koulutetun työvoiman. Nytkinhän on samanaikaisesti sekä pula työvoimasta että suurtyöttömyys ja näin on ollut jo pitkään.

        Eläkekertymän kokonaispotin lasku ei ole tullut yllätyksenä sikäli kun se johtuu suurten ikäluokkien eläköitymisestä. Yksittäisen työntekijän eläkekertymäänhän sillä ei ole vaikutusta. Sitä varten mm on rahastoitu noin 200 miljardia eläkerahastoihin. Suuri työttömyys ehkä on enemmänkin.

        Aina voi heitellä enemmän tai vähemmän näkemyksiä kenellä on oikeus ottaa osaa päätöksentekoon ja oikeus valita päättäjiä, mutta jätän tuollaiset omaan arvoonsa. Jos noita aletaan rajoittamaan, niin sille tielle ei loppua tule ja yhtäkkiä huomataan demokratian kadonneen ja eriasteiset diktaattorit käyttävät valtaa.

        Tämä nykyinen pitkä ja sitkeä lama-aika, josta ollaan ilmeisesti jo irtautumassakin, ei ole ainoa. Vuonna 1991 lama oli syvempi ja sai aikaa pahempaa jälkeä kuin tämä nykyinen. Se kuitenkin kesti vain pari kolme vuotta. Tulevaisuudessakin tulee edelleen huonoja aikoja. Tietysti pessimismi ja jopa epätoivokin ottaa otetta, mutta aina tulee parempiakin aikoja, jos vaan maailma ei räjähdä sotiin tms.


      • RealistiPitääOlla kirjoitti:

        Kommentoin nytkin vain noita tapahtuneita ja tapahtuvia asioita. En ennustuksia miten saattaa käydä tai sitten ei enkä myöskään puhtaisiin mielipiteisiisi. Poliittisiin mielipiteisiisi siitä mikä on oikein tai väärin en myöskään.

        Kyllä inflaatio auttoi velkapääoman pienenemiseen. Korko tosin oli aina inflaatiota suurempi ja lainojen lyhennysaika oli nykylainoihin nähden noin kolmannes tai neljännes. Inflaatio ei edes ehtinyt syödä lainoja kovinkaan merkittävästi, kun laina-aika oli noin lyhyt. Ei pankit silloinkaan tappiota asunto- ja opintolainoillaan tehneet.

        Indeksikorotukset vastaavat pidemmällä aikavälillä oikein hyvin inflaatioon. Niiden perustanahan on hintojen ja palkkojen muutokset. Tämä nykyinen poliittisin perustein tehty indeksileikkaus liittyy nykyiseen poikkeukselliseen taantumaan ja koskee kaikkia. Eläkekarttumissa on kyse vuosikymmenten aikajaksoista eikä muutama vuosi 'tappiolla' merkitse kummoisiakaan. Suomalaisten elintaso on muutamaa poikkeusvuotta lukuunottamatta koko ajan kasvanut.
        Eläkejärjestelmä on varautunut ehkä parhaiten nimenomaan suurten ikäluokkien eläköitymiseen, koska se on ollut tiedossa jo vuosikymmeniä. Enemmän olisinkin huolissani terveydenhuollosta ja vanhusten huollosta ja tietysti työvoiman riittävyydestä. Nimenomaan oikein koulutetun työvoiman. Nytkinhän on samanaikaisesti sekä pula työvoimasta että suurtyöttömyys ja näin on ollut jo pitkään.

        Eläkekertymän kokonaispotin lasku ei ole tullut yllätyksenä sikäli kun se johtuu suurten ikäluokkien eläköitymisestä. Yksittäisen työntekijän eläkekertymäänhän sillä ei ole vaikutusta. Sitä varten mm on rahastoitu noin 200 miljardia eläkerahastoihin. Suuri työttömyys ehkä on enemmänkin.

        Aina voi heitellä enemmän tai vähemmän näkemyksiä kenellä on oikeus ottaa osaa päätöksentekoon ja oikeus valita päättäjiä, mutta jätän tuollaiset omaan arvoonsa. Jos noita aletaan rajoittamaan, niin sille tielle ei loppua tule ja yhtäkkiä huomataan demokratian kadonneen ja eriasteiset diktaattorit käyttävät valtaa.

        Tämä nykyinen pitkä ja sitkeä lama-aika, josta ollaan ilmeisesti jo irtautumassakin, ei ole ainoa. Vuonna 1991 lama oli syvempi ja sai aikaa pahempaa jälkeä kuin tämä nykyinen. Se kuitenkin kesti vain pari kolme vuotta. Tulevaisuudessakin tulee edelleen huonoja aikoja. Tietysti pessimismi ja jopa epätoivokin ottaa otetta, mutta aina tulee parempiakin aikoja, jos vaan maailma ei räjähdä sotiin tms.

        Vuoden 1991 lama oli pieni notkahdus. Eihän siinä juuri muuta käynyt kuin tuli pöhinää asuntomarkkinoille ja ajettiin yksi sukupolvi yrittäjiä köyhyyteen.

        Pidän tätä nykyistä taantumaa pahempana. Ongelma on siinä että tämä on jatkunut pitkään ja nykyiset "nousut" taantumasta ja työllisyystilastot ovat oikeastaan tilastopelleilyä. Sitä lähinnä on siivottu työllisyystilastoja eri kikkaviitosin laittamalla osa työttömistä työikäisistä eläkkeelle, osa karenssiin, tehdään aktiivisesti haastatteluja ja huomataan osan olevan töissä.

        KiKy ottanut vähän jostain pois ja antanut ja yrityksille, velka kasvaa edelleen. Parannus on aika minimaalista.

        Näkisin että se laman jälki näkyy vasta joskus 5v kuluttua kun nuorten miesten syrjäytyminen ja rähinä päällä, mielenterveysongelmat räjähtäneet käsiin ja rahat loppuneet kuten kreikasta. Huomataan että lama ollut päällä jotain 15v, tuhottu pari sukupolvea ja ongelmat niin vahvasti rakenteellisia että korjaukset olleet näennäistä tilastojen siivousta.

        Ja tilastojahan siivotaan että saisi luottoluokitusta pidettyä ja lisää velkaa miljardeja joka vuosi.

        Tässä kohtaa kehoitan sellaista että velkaa pitäisi olla aina vähemmän kuin kaiken omaisuuden vakuusarvo. Velkaan pitää laskea kaikki velka, lainat, laskut ja korjausvelat. Velalliset jäävät luultavasti luokkayhteiskunnassa siihen alempaan luokkaan.


      • RealistiPitääOlla
        M-Kar kirjoitti:

        Vuoden 1991 lama oli pieni notkahdus. Eihän siinä juuri muuta käynyt kuin tuli pöhinää asuntomarkkinoille ja ajettiin yksi sukupolvi yrittäjiä köyhyyteen.

        Pidän tätä nykyistä taantumaa pahempana. Ongelma on siinä että tämä on jatkunut pitkään ja nykyiset "nousut" taantumasta ja työllisyystilastot ovat oikeastaan tilastopelleilyä. Sitä lähinnä on siivottu työllisyystilastoja eri kikkaviitosin laittamalla osa työttömistä työikäisistä eläkkeelle, osa karenssiin, tehdään aktiivisesti haastatteluja ja huomataan osan olevan töissä.

        KiKy ottanut vähän jostain pois ja antanut ja yrityksille, velka kasvaa edelleen. Parannus on aika minimaalista.

        Näkisin että se laman jälki näkyy vasta joskus 5v kuluttua kun nuorten miesten syrjäytyminen ja rähinä päällä, mielenterveysongelmat räjähtäneet käsiin ja rahat loppuneet kuten kreikasta. Huomataan että lama ollut päällä jotain 15v, tuhottu pari sukupolvea ja ongelmat niin vahvasti rakenteellisia että korjaukset olleet näennäistä tilastojen siivousta.

        Ja tilastojahan siivotaan että saisi luottoluokitusta pidettyä ja lisää velkaa miljardeja joka vuosi.

        Tässä kohtaa kehoitan sellaista että velkaa pitäisi olla aina vähemmän kuin kaiken omaisuuden vakuusarvo. Velkaan pitää laskea kaikki velka, lainat, laskut ja korjausvelat. Velalliset jäävät luultavasti luokkayhteiskunnassa siihen alempaan luokkaan.

        Keskustelu siirtyi nyt pois kokonaan itse eläkeasioista. Mikäs siinä.

        Minun kiinnostukseni kuitenkin liittyi alunperin vain tuohon kysymykseen pitääkö koko elämän ajan säästää eläköitymistä varten ja ymmärsin siinä tarkoitettavan vapaaehtoista säästämistä.

        Tuohon 1991 lamaan vielä pikku huomio. Silloin elettiin markka-aikaa ja apu saatiin 'helposti' devalvoimalla, joten siksi lama-aika jäi lyhyeksi. Nythän euro-aikaan se ei ole enää mahdollista.

        Delvaltointihan oli poliittisesti helpompi kuin nämä kikyt, vaikka samasta asiasta on kyse ja lopputulos johon pyritään on molemmissa sama.
        Kiky on monimutkainen juuri sen vuoksi, kun siinä on neuvottelemassa useita osapuolia, jotka kukin pyrkivät taustaryhmiensä osalta välttämään ikävät asiat.

        Devalvaatio-kikyt teki hallitus yleensä viikonlopun aikana kyselemättä keneltäkään mitään ja tarkempi ajankohta oli aina yllättävä. Usein leikkausprosentit huitelivat 20-30% suuruusluokissa eikä se kiky 'valikoinut' keneen kohdistui. 'Voittajia' usein olivat nimenomaan sellaiset ihmisryhmät, jotka eivät sitä olisi oikeastaan 'ansainneet' eli velaksi eläjät kunhan velka oli kotimaista velkaa ja taasen säästäjät ja taloutensa hyvin hoitaneet kärsivät. Luonnollisesti vientikauppaa harjoittavat yritykset voittivat niinkuin kikyssäkin olisi tarkoitus.
        Kikyssa taisi luku keskimäärin olla alle 10 ja reilustikin.

        No niin, tämä tässä.
        Eläkekeskusteluun voin vielä osallistua, jos jotain uutta näkökulmaa tulee.


    • joopajoohei

      Vähän turha enää kysyä, jos asut vieläkin vuokra-asunnossa. Ei voi kauhalla vaatia, jos on lusikalla annettu.

    • kannnustaja

      Vähän vaikea kysymys.Älä kuitenkaan tee samaa virhettä kuin esim.minä.Tuli nuorena hummailtua vähän liikaa ja nyt se kaduttaa.En kadu rahan takia vaan mahd.terveyden kannalta.Alkoholi on selvästi jonkun verran vaikuttanut elintoimintoihin.Kannattaa vähentää hummaamista ja sijoita se raha johonkin.Itsesi hemmotteluun tai sitten esim.osakkeisiin yms.Itse sijoitan osan palkastani pörssiin,osalla ostan terveyttä ja toimintakykyä parantavia palveluita(jalkahoito,hieronta yms)jotka auttavat poistamaan stressiä ja rentouttavat,Stressin poisto on paras sijoitus terveyteen.Keskushermoston pitää päästä joskus aidosti nollautumaan.Muista että onni ei löydy lompakosta vaan korvien välistä.Toki rahalla voi ostaa esim.em.palveluja.Raha helpottaa toki elämää.Tsemppiä

    • LatitJonossa

      Tää keskustelu säästämisestä on aivan kipee.......

      Säästäminen / sijoittaminen tuo lisää rahaa kuluttamiseen, kunhan hyväksyy että 5 - 10 vuotta on vähän laihempiavuosia alussa.

      Se miten sitten kokee että pääoman sijoittamisen käyttämisen sijaan on aina oma päätös.

      Mutta minulla sijoittaminen on jo tuonut kaiken itse tienaamani takaisin verojen tällepuolelle - ja palautunut takaisin sijoittamiseen - toisinsanoin pääoma on jo kaksinkertaistunut verojen tälläpuolella. Mitään itse tekemättä.......

      Valitettavasti nykypäivän edullista lainarahaa en ole onnistunut viellä saamaan tekemään rahaa itselleni, taloyhtiössä on alkamassa putkiremontti, sen varjolla taidan ottaa nykypäivän ilmaista rahaa, ainakin kokeilen sitä.

      Nyky verotustilanteellani on edullista tuoda pääomantuottoa verojen tällepuolelle ja palauttaa se takaisin omanapääomana.

      En mitenkään pystyisi palkkatulostani säästämään sellaisia pääomamääriä joita nykyisin sijoittamisesta palautuu käyttööni.

      Vaikka jäisin pois työelämästä, nykykulutuksella pääomani jatkaisi kasvamista kiihtyvällävauhdilla.... Tämähän oli sijoittamisen perinmäinen tarkoitus??

      Ehkäpä peruskoulussa pitäisi olla aine nimeltä Rahantaito, Edes pienikin elämän suunnittelu jo alusta-alkaen olisi huomattavan tärkeää.

    • Järjellä

      Tähän on helppo vastata, kunhan säästää 100000€ mahdollisimman nuorena. Sen jälkeen antaa sen vaan tuottaa 30-38 vuotta.

      Tuon säästämisen jälkeen voi tuhlata kaikki palkkatulonsa aina eläkkeelle asti.

      Mutta kokonaisuutena, kannattaa säästää ja sijoittaa muutakin, siten kokonaisuutena saa eniten euroja käyttöönsä.

      Yksi suuri ongelma on asettaa tavoitteensa oikein. Koska riittää. Miten paljon. Olisiko tarvetta isommalle asunnolle? Pitää muistaa että rahaa pitää kuussa olla 20v kuluttua olla todella paljon enemmän kuin nykypäivänä.

    • KrPennonen

      Kyse ei ole "joko><tahi" ratkaisusta vaan tilanteiden edellyttämästä kohtuudesta.
      Avioiduimme 1969 ja elimme vilkasta seuraelämää kolmisen vuotta ennen perheen lisäystä jonka yhteydessä vaimoni jäi kotiin 7:ksi vuodeksi ilman mitään tukia.
      Ollessamme kahden käytimme kaikki lomamme matkusteluun.

      Muutaman "pulavuoden" palasimme matkustelulomille, nyt lapset mukana mutta puitteet olivat alkuun auto-teltta periaatteella.
      Sittemmin taso nousi.
      Kokeilimme kaksi kesää mökkeilyä ja toisen mokoman retkiveneilyä mutta emme innostuneet.

      Olimme noin 40/35 ikäisiä kun aloimme hahmottaa tulevaisuutta hieman pitemmälle.
      Tavallisessa kulutuksessa katsoimme aina vaihtoehdot emmekä sortuneet toisten aivojen ohjaukseen vaan teimme valintamme omien tarpeiden mukaan.
      Autokulut olivat vähäisiä. Pidin yhtä ja samaa pitkät jaksot. Tein itse ennakoiden huollot ja remontit ja sen yhden konerempan suunniteltuna.

      52v himmentelyä työelämästä ja täysjoutilaaksi 57 vuotisena.
      Olimme hankkineet 10 vuotta aikaisemmin asunnon Espanjasta ja sijoitusasunnon kotimaasta.
      Tuosta 52v nykypäivään 73v olemme toteuttaneet vaatimattomia mielitekojamme joka tarkoittaa Espanjan keväitä ja syksyjä, lämpimien merien risteilyjä, kiertomatkoja, kaupunkilomia, yksityistä terveydenhuoltoa yms. mukavaa.

      Osakesalkkua aloin keräämään heti asuntojen hankkimisen jälkeen. Ok:mme vaihdoimme keskustan kolmioon laiskistumisen aikaan.
      2008 / -09 olimme kiertelemässä Kiinan sisäosia ja siellä oli onnettomat nettiyhteydet.
      2009 puolella hölmöjen jatkotoimieni johdosta salkkuni tipahti 6-numeroisen lukeman verran. Vitutti vaikka se ei kaatanut mitään. Elpyminen vei useamman vuoden.

      En koe eläneeni mitenkään pihistelevää elämää mutta harkitsin kyllä raha käytön kohteet.
      Olin metallin sekatyöläinen ja vaimoni oli, kotivuosien jälkeen osa-aikaisena kassana marketissa.
      Lopetimme puutteen torjunnan samoihin aikoihin.

    • Näästi

      800 euroa kuussa arvopapereihin. Tekee 9600 euroa vuodessa.
      Velaton kämppä, joten ei tee edes tiukkaa.
      Rahaa jää mukavasti matkusteluun.

      • InsinooriOppilas

        Entä sitten, onko tuo itseisarvo?

        Miksi sijoitat juuri 800€, miksei enemmän tai vähemmän?


    • Omavalinta

      Heräsin vasta säästämiseen kun olin 40 v, siihen asti laitoin kaikki sileeksi pois lukien asuntovelan jota lyhensin noin 800/kk.
      Nyt kun 10 vuotta olen säästänyt ja kasassa noin 140 000 niin huomasin jotta miksi kaikki pitää säästää siihen asti kun olen eläkeellä, kun silloin ei tarvitse juuri enään mitään muuta kuin sängyn ja ruuan.
      Asunto on velaton ja autot velattomia vaikka vanhoja ovatkin ja toimivat, Työkaverit aina piruilee kun ajan 12v vanhalla autolla jossa mittarissa 170 000 joka mielstäni ei ole mitään.
      Alkoholia käytän silloin tällöin ja tupakkaa en polta, lisäksi taitaa baarikäynnit olla osaltani käyty 90 luvulla.
      Niin mikä se perimmäinen tarkoitus oikein on kerätä kuolemaana asti on jäänyt minulle epäselväksi.

      Tehköön jokainen niin kuin parhaaksi näkee ja ei varmasti ole helppoa jos kaikki mikä tulee niin sulaa samaa vauhtia.

    • Tuleva_menestyjä

      Omalta osalta säästäminen on jo itsessään tarkoitus ja tuo mielihyvää sekä turvallisuuden tunnetta. Säästöön jää lainojen lyhentyessä ja sijoitusten kasvaessa n. 2000€ per kuukausi. Kauheasti mistään ei ole enää tarvinnut tinkiä, sinkkuna asumiseen en panostanut, kahdeksan vuotta asuin yksiöissä, joista kumpainenkin nyt parisuhteen alkaessa on jäänyt sijoitusasunnoksi. Pari viikkoa tulee kaukomailla käytyä talvella ja kesällä retki lämpimämpään Euroopan osaan. Autoihin olen ollut halukas laittamaan rahaa harrastusmielelläkin, siksi alla on aina kohtuu tuore leasing-auto.

      Oma filosofiani on ollut aina se, ettei kannata kaikkea tarmoa käyttää viimeisen kolikon säästämiseen, vaan pyrittävä keskittymään tulojen kasvattamiseen, jotta saa sen mitä haluaa. Sen verran vähän luottoa minulla on Suomen eläkejärjestelmään, että sen varaan en kauheasti laske. Toki nykyiselläkin palkkatulolla se toisi enemmän rahaa kuin keskiverto suomalainen tienaa, mutta ehkä jättäydyn oravanpyörästä aikaisemmin pois nauttimaan vapaudesta ja pääomatuloista.

      • niukahko

        Päinvastainen filosofia.
        Olen itse laskenut niin päin, että teen kaiken mahdollisen itse ajatellen sitä miten paljon minun olisi saatava lisätuloja joista verotuksen jälkeen jäisi tarvittava summa kuhinkin kohteeseen.
        Eräänä reunaehtona on myös se, onko niitä lisätuloja aina saatavissa.


    • niukahko

      Riippuu siitä minkä kukin kokee säästämisenä.
      Toiselle se tarkoittaa sitä, ettei käytä rahaa kaikkeen kiinnostavaan vaan jättää jotain hankkimatta.
      Toinen ei säästä koskaan sillä hän ei tunne tarvetta muuhun kuin todella järjellä perustellen tarpeelliseksi kokemaansa.

    • tkorhonen

      Nuorena elämä on kivaa, oikeastaan riippumatta siitä, onko rahaa käytettävissä paljon vai ei.

      Vanhana elämä on vittumaista, mutta se on paljon, paljon, vähemmän vittumaista, jos on rahaa.

      Tämän takia nuorena kannattaa säästää ja sijoittaa.

      • niukahko

        Nuorena oli itsestään selvää, ettei kaikkea kivaa ja kiinnostavaa voinut hankkia.
        Kaikesta onnistumisesta nautti reilusti eivätkä epäonnistumiset masentaneet.
        Elämä oli täynnä haasteita ja vaihtelevaa.

        Sitten tuli hiljalleen vaihe jolloin resurssit lisääntyivät mutta tarpeet vähenivät.
        Kun sen tehdasuuden porshen olisi voinut ostaa niin se ei enää tuntunutkaan tarpeelliselta.

        Ikääntyneet mielietot ovat rajallisia joten kohtuullisellakin varannolla ne ovat helppoja täyttää.
        Ykköstilallamme on hyvinvointi jonka osana on terveydenhuolto. Käytämme tarvittaessa yksityistä sen saatavuuden tai / ja laadun vuoksi.
        Esimerkiksi järjellä ajatellen ei 70v ukon kannattaisi laitattaa lukaansa hammasimplantteja mutta kun ikärinäkin on mukava pureskella ruokansa kunnolla.
        Tai kun vanhan auton mittaristo heittäytyy kelvottomaksi niin tunnontuskia tuntematta voi ostaa käteisellä tehdasuuden, pienen länsiauton.
        Tai juolahtaa mieleen lähteä Kuuban kiertomatkalle niin kyse on vain siitä milloin.


    • Rahat.pois

      Pitää saada kasaan min 1M€, sitten vasta alkaa tuotoilla olla merkitystä. Duunari ei saa milliä kasaan

      • Keskimääräinen duunari saa oman palkkansa verran osinkotuottoa jo vähintään 600.000 € salkusta. Sillä on jo merkitystä ja sellaisen voi työssäkäyvä kyllä voi rakentaa, jos haluaa.


      • specter11

        Tästä päästään siihen, miksi suomalaisilla ei ole oikeastaan monellakaan salkkuja ollenkaan. Vain n. 2% suomalaisista sijoittaa osakkeisiin (tai n. 2% on yli 100 000 eur arvoisia salkkuja).

        Suomalainen haluaisi ison salkun, nopeasti, pienellä pääomalla, juurikaan vaivaa näkemättä ja säästämättä. Kadehditaan kaveria, jolla on salkku ja keksitään kaikenlaisia syitä, miksi ei itse tehty samoin. Lopulta äänestellään vasemmistoliittoa ja toivotaan, että salkut "saataisiin yhteiseen kassaan".

        Kuitenkin, esim. olueen ja muuhun alkoholiin riittää rahaa. Suomessa on rahapelaajia 124 000 ihmistä, jotka laittaa kaikki keskiarvona jopa 7000eur/vuosi raha-automaatteihin ym.

        Tupakoidaan, 5eur/päivä, 30 päivää/kk, 40 vuotta.
        Ostellaan rahoituksella ja kytky-systeemillä kaikkea sellaista, jonka järkevä kaveri olisi ostanut käteisellä.

        Ei ihme, että suomalaisilla ei juuri varallisuutta ole, koska toimintamalli on tuollainen. Ei niitä osakkeita kukaan tule antamaan, tai jakamaan, ei vaikka Arhinmäkeä kuinka äänestäisi.


    • Piensijoittaja

      Kuispaljon sitten pitäisi kuukaudessa saada käteen sijoituksista?

      Itse saan sijoittamisesta noin 33%
      Loput tulee ihan tavallisesta kuukausi liksasta.

      • Rahat.pois

        Et mistään saa 33% tuottoa. 3% on realistinen efektiivinen korko arvopapereilla. Siitä verot pois. 1M€×0,03=30 000€ siitä pois verot. Vuosituotta 20 000€. Pankin edustaja puhuu taas paskaa, välittäisi mielellään arvopapereita.


      • specter11

        Tässä varmaan tarkoitettiin kuukauden tuloja. Kaverille tulee 33% kuukausi-tuloista pääomatuloista ja loput palkasta,


      • Piensijoittaja
        Rahat.pois kirjoitti:

        Et mistään saa 33% tuottoa. 3% on realistinen efektiivinen korko arvopapereilla. Siitä verot pois. 1M€×0,03=30 000€ siitä pois verot. Vuosituotta 20 000€. Pankin edustaja puhuu taas paskaa, välittäisi mielellään arvopapereita.

        Tarkoitin että käteen jäävästä tulosta 33% tulee sijoittamisesta. Kukaan ei voi edes kuvitella että sijoittaminen tuottaisi 33% pääomasta jatkuvasti.


    • Etuajassa_eläkkeelle

      "Pitää saada kasaan min 1M€, sitten vasta alkaa tuotoilla olla merkitystä"
      Väärin, jos kulutat 20 000€ vuodessa ja saat 100 000€ säästöön, voit lopettaa työnteon 5v ennen eläkeikää.

      Ei pelkällä tuotolla ole merkitystä, pääomallakin voi elää.

    • Raha.puhuu

      Ainoa varma voittaja arvopaperisäästämisessä on pankki. Ostat, myyt tai säilytät aina pankki kähmäisee omansa päältä

      • specter11

        Onko tästä omakohtaista kokemusta? Minkälainen salkku sulla on? Itse olen tienannut hyvin osakkeilla, tai ainakin riittävästi omaan mittakaavaan nähden.

        Osinkoja odotettavissa ensi keväänä 10 000 eur luokkaa, joka on duunarille ihan kelpo summa. Rahamiehet on sitten erikseen.

        Säilyttäminen ei ainakaan Nordnetissä, tai Euroclearissa maksa mitään. Toimeksiannot maksaa 9eur/kauppa. Jos ei kovin paljoa kauppaa käy, niin ei paha kustannus.

        Itse olen maksanut toimeksiantomaksuja koko sijoitusurani aikana luokkaa 390 euroa ja salkun arvo on nyt 230 000 euroa.


      • Vakuusvaje

        Riippuu siitä, miten toimintansa järjestelee. Nyt kun täydentelin veroilmoitusta, sinne löytyi pankin kuluja alle satasen verran viime vuodelta. Säilytys ja muutama kauppa. Omistusten arvo on sentään lähellä miljoonaa, joten ei tuo ole kovin merkittävä kuluerä (alle 0,01 %) ja lisäksi tietysti osittain vähennyskelpoinen.

        Tänä vuonna tulee kuluja enemmän, kun keräilen pitkän nousuvaiheen aikana kertyneitä voittoja kotiin, mutta ei se 1 - 2 promillen palkkiotaso kaupantekoa haittaa. Paljon suurempi kiusa on verotuksesta, mutta sekin kevenee kun malttaa pitää osakkeita kymmenen vuotta täyteen.


    • LaihialaistaKitkutusta

      Kyllä se säästäminen menee joillakin liian pitkälle nykyisin, vaikka se onkin hyvä asia. Esim. minä tiedän yhden ihmisen, jolla on usein limaisen näköiset hiukset, koska hän ei uskalla pestä edes hiuksiaan, koska säästää niitä hiuksia ja shampoota. Jos hänellä on syntymäpäivät, niin leikkaa jokaiselle 1cm x 5cm kakkupalan niinkuin laihiaiset konsanaan. Leikkaa lautasenkin vielä puoleksi, niin, että ei tule liian kalliiiksi. Ja ostaa ruokaa Lidlistä, koska luulee, että kaikki ne halvat ja epäterveelliset ruoat tuottavat säästöä. Monilla kuitenkin se kostautuu, jos esim. yrittävät säästää ruoassa. Sitten, kun sairastuu siitä epäterveellisestä halpatuoasta, niin lasku tulee takaisin lääkärin kautta, kun joutuu isoon hammasremppan, tai hankkimaan lääkkeet verensokerin tai kolesteroliin yms. Ja usein jos saa halvemmalla jotain, ja silloin vain ostaa määrällisesti enemmän ja lihoo, ja sekin voi tulla kalliiksi. Halpa voinusein tulla kalliiksi, Oikeasti Lidli ei ole enää edes tutkitusti edullisin, ja se on usein epähygieenisesti pakattu.Liiallinen säästäväisyyskin on sairasta. Kyllä elämästä pitää nauttia, mutta ei saa silti mennä toiseen äärimmäisyyteen.

      • fgfgnfgnfgnfg

        Sinänsä useimmiten kalliimman ruoan terveyshyödyt ovat pelkkää itsepetosta. Ei kalliimpi ruoka tarkoita terveellisempää tai edes parempaa ruokaa. Useinhan halpisruoka on täsmälleen samaa ruokaa kuin kalliimpikin, mutta se vain pakataan erilaiseen pakettiin tehtaalla. Sitten typerykset vain ostavat kalliimpaa kuvitellen sen olevan parempaa.

        Ja, itse asiassa, kaikkein halvimmat ruoat ovat yleensä kaikkein terveellisimpiä. Tarkoitan nimittäin esimerkiksi kasvisosastoa. Sellaiset ruoat, joita eniten mainostetaan terveellisiksi, ovat yleensä ylihinnoiteltua sontaa. Toki markkinoijat aina mainostavat tuotteitaan terveellisiksi ja paremmiksi, mutta markkinoijat ovat ammattivalehtelijoita. Varsinkin erilaiset proteiinivalmisteet ovat pelkkää huijausta ja niiden valmistajat lähinnä nauravat huijatessaan ääliöiltä rahat pois.

        Itse ainakin suosin halpismerkkejä, jos mitään erityistä perustetta ei ole ostaa kalliimpaa.


      • fgfgnfgnfgnfg

        Sitten vielä lisää... On kyseenalaista, onko loppujen lopuksi useimmilla halpismerkeillä ja kalliilla merkeillä oikeasti mitään eroa. Esimerkiksi halpa spagetti ja kallis spagetti koostuu täsmälleen samoista raaka-aineista. Voi olla, että niissä on jokin minimaalinen makuero, mutta mitään eroa ei luultavasti sokkotesteissä löytyisi. Eikä kalliimpi spagetti taatusti ole promilleakaan terveellisempää, aineksethan ovat täysin samat.


    • specter11

      Ja piti vielä sanoa, että säästäminen ei välttämättä kannata, vaan se säästynyt raha pitää siirtää sijoituksiin ja omistuksiin. Raha tilillä ei tuota mitään ja korot säästötileillä on pienemmät, kuin inflaatio.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1689
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1574
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      70
      1458
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      54
      1435
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      51
      1349
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1288
    7. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      68
      1168
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      11
      1158
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1121
    Aihe