Suljettu kaupunki - Lapua

ihan_vain_kysyn

Onko kaupunkimme kuollut? Onko sähläreiden voimat loppuneet? Noin vuosi sitten puheenjohtajat ahersivat ja savustuvat kaupunginjohtajan pois - maksoivat palkan kotisohvalle. Tuli hintaa. Sitten yrittivät istuttaa paikalle yhden osallisen...käry kävi. Perään tuli toinen käry, valittava uusi juoksupoika oli saanut potkut edellisestä hommasta. Nyt hautomoa johtaa joku kuuliainen.
Vaalitkin käytiin ja sutinaa oli...jälleen sama tai samat säheltäjät. Nyt on valittu hallitukset ja lautakunnat ja on hiljaista. Syksyllä kai alkaa säpinä kaupungin johtajan valinnasta. Kuka saa jäsenkirjansa myytyä...ainakin kassakaappiin.
Miten kaupunkimme avoimet vakanssit yleensä täytetään. Onko ne jossakin auki? Olen kuullut, että osa menee tiskinalta kavereille! Sivistyspuolella...ja tekniikassa...
Koulujakin pitäs rakentaa, mutta vasta sitten kun selviää mitkä tontit eivät mene liike-elämälle ja mistä yrittäjät eniten rikastuvat.

30

709

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokonaisuus-koppaan

      Miksei lapualla tajuta muuttaa jäjestelmiä kokoon sopiviksi, samaten kuin kuntatalouttakin, tuloihin nähden ----kun kuntaaaaa pyöritetään ei lapualla tule koskaan hädän häivää.

      Seinäjoen HAUHAILUT SIKSEEN koskaan sieltä ei kokonaisuuteen apuja löydy.

      • Vastaarehellisesti

        Kun joka saitilla toistat tätä samaa mantraa trollin tavoin, jossa selvittäisiin supistamalla systeemejä liittymättä Seinäjokeen, niin kerro yksi esimerkki, jossa Lapaualla voitaisiin vähentää vielä nykyisestään menoja niin paljon, että ei tarvitse liittyä Seinäjokeen. Kirjoituksesi ovat muuten pelkkää höpöilyä ja pelkoa tunnustaa tosiasiat. Terveydenhuoltoon ei sinun tarvitse ottaa kantaa, koska Sote ottaa sen haltuunsa 2020. Kerro esimerkit sivistyspuolelta ta kunnallistekniikasta. Kerro vaikkapa se, miten säästetään 30-40 miljoonaa koulujen osalta.


      • selkäseinäjoelle-päin

        Lapualla kukaromme pysyttävä, ei luhisteta tätä seinäjokeen, sinne uppovaa kukkarot sun muut --tajuakos sinä kossi höpinöitäs.


      • Avoinjarauhallinen

        Lapua avoin kaupunki elää ja asua.


    • jahuuto-piisoo-kos

      Tähän sotehuutoon.

      Sotepalveluissa pienet yksiköt palvelevat hyvin ja kustannustehokkaasti
      MTV:n uutisissa Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää ihmettelee kuntien intoa keskittää perusterveydenhuolto suuriin yksiköihin. Järvenpään mukaan pienemmät yksiköt ovat suurempia kustannustehokkaampia.

      Olen samaa mieltä kuin Järvenpää, ja olen kirjoittanut samasta aiheesta usein ennenkin.

      Suuruuden logiikka ei toimi lääkäri-, sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kun mennään suurempiin yksiköihin, niin henkilöstön tuottavuus laskee eikä kasva. Ja sosiaali- ja terveyspalveluissa kaikista tärkeintä on henkilöstön tuottavuus. Sen Mehiläinen on todennut käytännön arjessa.

      Sote-keskuksissa on kysymys yleislääkäritasoisesta perusterveydenhuollosta ja sairaanhoidosta. Silloin pieni voi olla kaunista, ja jopa 5-15 henkilön yhteisö saattaa olla optimaalinen.

      Erikoissairaanhoito on sitten täysin eri asia. Siellä tarvitaan suuria yksikkökokoja.

      Olen siinäkin samaa mieltä kuin Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää, joka uskoo, että monen tyhjenevän pienen terveysaseman paikalla nähdään jatkossa yksityinen terveysasema.

      .........................
      Klikkaa allaolevia painikkeita, jotta tämä blogi ja Oikea Media saavat uusia lukijoita. Anna sanan kiertää. Kaikki eivät vielä tunne hyvää julkaisua.
      Reijo Tossavainen
      http://beta.oikeamedia.com/o1-28900

      • Asiantuntijatasioille

        Onneksi, on järki ihmisiä ja jotka jotain tietävät asioista. Vasta eilen yksi tutkija totesi ettei yksityistämisellä saada yhdenvertaisia palveluja kaikille. Toivottavasti hallituksen pellekolmikko otti opikseen, neuvoja pitää vain oppia kuuntelemaan ASIANTUNTIJOILTA, eikä pakkokiirehtimisellä tule kuin kusipäisiä "lapsia" vanha sanonta, jos et ole sattunut kuulemaan koskaan. Mutta jos halusivat vain hyötymielessä kiirehtiä, niin sehän olisi ymmärrettävää.


    • löytyyköhenkeä

      Sote tulee ajallaan jos tulee. Nyt pitäs saada oma kunta kuntoon. Kaikki turha riitely ja itsensä korostaminen pois. Yks tappi on joka lehdessä kuvassa, oli millä paikalla tahansa.

    • juorujaon

      "Miten kaupunkimme avoimet vakanssit yleensä täytetään. Onko ne jossakin auki? Olen kuullut, että osa menee tiskinalta kavereille! " Aloittaja esitti kysymyksen. Olen kuullut, että nyt sumplittu...

      • sisarellista_rakkauttako

        Lastenhoidossa ainakin, vakinainen pomo on opintovapaalla niin sijainen, entinen poliitikko, palkitsee jakamalla vakansseja. Näin ei ole vuosiin menetelty. Nyh tilaisuus teki mahdollisuuden. Eikä asiaan kukaan puutu. Ei korppi korppia noki.


      • sitoutumattomia

        Lapua tarvitsee vahvan moraalin ja tasapuolisuuden omaavan, poliittisesti sitoutumattoman virkakunnan. Muuten poliitikot pelaavat jatkuvasti omaan pussiin ja palkitsevat sukulaisia ja puoluekavereita.


      • Niinootoikias

        Oot niiin oikias. Ei paremmin sanois.


    • HampahitoontaSakkia

      Jos ei ihan kaupunki kuollut, niin tukehduksissa ainakin. Ketä jaksaa enää innostaa, kun aina tämä sama tai nämä samat päsmäröivät vähintäänkin taustalla. Mitä minä ihmettelen, on se ettei valtuusto ota niiltä valtaa pois, vaan antavat huseerauksen jatkua. Se turhauttaa ja vie innon yhtään mihinkään. Valtaahan ei anneta vaan se otetaan. Tehkää nyt herrantähden jotakin, valtuutetut.

    • Gorler

      Tuosta Seinäjoki-liitoksesta. Tulevaisuudessa kun Suomeen jää todnäk 7/12/18 maakuntaa joiden sisällä kunnat lakkaa olemasta, niin siinä yhtälössä itsenäistä Lapuaa ei voi olla enää olemassa. Sama koskee kaikkia muitakin kuntia. Siinä vaiheessa kuntien merkitys loppuu muutenkin nykyisessä mielessä. Käänteisesti myös itsenäinen Seinäjoki lakkaa olemasta, jos siihen kuuluu koko maakunta. Tällöin Seinäjoki toki toimii keskustaajamana, mutta on myös enemmän riippuvainen koko alueesta. Lapuat, Kauhavat, Alajärvet on tulevaisuudessa pelkkiä taajamia, Seinäjoki nimisessä suur-alueessa.

      Yhteiskunnalliset palvelut pystytään paljon järkevämmin ja kustannustehokkaammin järjestämään isossa maakunnassa, verrattuna nykyiseen tilkkutäkkiin, missä johtajia ja organisaatiokaavioita on 20km välein. Ihmiset tarvii lääkäreitä ja opettajia, ei johtajia. Palvelut pystytään organisoimaan aivan hyvin ja pienemmälläkin joukolla, yhdestä pisteestä käsittäen koko maakunnan.

      Eikä tätä kehitystä kannata nähdä välttämättä negatiivisena. Nykyiselläänhän Seinäjoki näivettää ja ympäristöään aika tehokkaasti. Miksi? Siksi, että Seinäjoella on hirvittävä tarve saada toimintoja ja ihmisiä Seinäjoelle, jotta väkiluku kasvaisi ja Seinäjoen olemassaolo ja jatkuvuus olisi turvattu. Mutta jos koko Etelä-Pohjanmaan maakunta muuttuisi yhdeksi isoksi Seinäjoeksi, niin silloin keskittämisen tarve vähenisi, koska asukas Lapualla laskettaisiin myös Seinäjoen asukkaaksi. Tällöin muodostuisi tärkeimmäksi katsoa koko alueen väkilukua, ja esim Kauhavalle tulevaa tehdasta ei olisi mitään tarvetta saada hilata Seinäjoelle.

      Nykyisellä kuntamallillahan kun Seinäjoelle yritetään koplata kaikki, niin sehän aiheuttaa väestön vähenemistä maakunnan reunoilla. Seinäjoki saa tästä väestömuutosta osan, mutta osa karkaa maakunnan ulkopuolelle. Mikäli koko Eepee olisi Seinäjokea, yritettäisiin myös maakunnan reunat pitää asumiskelpoisena, jotta väki pysyy Seinäjoen ns suuraluen sisällä. Tämä olisi koko maakunnan kannalta, myös Lapuan kannalta paljon parempi. Olkootkin että itsenäisyys menetettäisiin, mutta niin menettäisivät kaikki muutkin, Seinäjoki mukaanluettuna. Asiat jakautuisi varmasti paljon tasaisemmin ympäri maakuntaa, mikäli nykyiset kunnat lakkaisi olemasta, ja katsottaisiin sitä isoa väkilukua ja sen kehitystä. Se ohjaisi jopa itseohjautuvasti asioita siten, että ne palvelisi paremmin koko maakuntaa, eikä pelkkää Seinäjokea.

      • Lopetajoo

        Trullallei.


      • Tosiseon

        Hyvä kirjoitus! Se on vain jotenkin vaikeea ymmärtää oikeasti mekanismien toimivuus. Rajanveto näivettää, yhteistyö vahvistaa.


    • Järkeäpeliin

      Eilisessä Hesarissa oli hyvää analyysiä maakuntajaosta. Minusta seitsemän maakunnan malli olisi toimivin. Olipa sitten maakuntia 7 tai 12 olisi viisain ratkaisu muodostaa maakunnasta yksin tein yksi kunta.

    • ollipekkajaskakio

      Mites Lapuan Suurruhtinaskunta tai Lapuan maakunta ?

      • Napamies

        Lapua on tietysti silleen maailmanapa, että aurinkokin kiertää Lapuaa.


      • PelkoOnIhmeellistä
        Napamies kirjoitti:

        Lapua on tietysti silleen maailmanapa, että aurinkokin kiertää Lapuaa.

        Ollaan valmiita liittymään Natoon ym.
        Mutta Ässäjokeen on mieletön pelkotila.
        Vaikka Nalle Puh ja Lähdensuot pääsisivät uuteen hallitukseen.


      • onononon-touhua

        Joo kun näkee mitä tämä kuivattaja seinäjoki tekee, se mitään liittymistä ole kuin lapuan alasajoa ja alistua seinäjoella hyppööhin lapualta -nyt näyttää olevan viimeiset tuuteiisa seinäjoella, kun joka ketjussa huudetaan lapualaisten kukkaroa seinäjoelle muka liityä tuohon riistäjään.


      • Draintheswamp-NO
        onononon-touhua kirjoitti:

        Joo kun näkee mitä tämä kuivattaja seinäjoki tekee, se mitään liittymistä ole kuin lapuan alasajoa ja alistua seinäjoella hyppööhin lapualta -nyt näyttää olevan viimeiset tuuteiisa seinäjoella, kun joka ketjussa huudetaan lapualaisten kukkaroa seinäjoelle muka liityä tuohon riistäjään.

        Näinpä. Seinäjoki tulee kostamaan monta menneisyyden asiaa Lapualle - ja vahingoniloitsee sitten saavutuksestaan.

        Trump valtaan astuessaan lupasi 'drain the swamp' eli kuivattaa suon. (Tarkoittaen Washingtonin valtaapitävän eliitin hävittämistä kansan johtajina.) Seinäjoki haluaa kuivattaa Lapuan. Kostamisesta on kummassakin tapauksessa kysymys. Lapualaiset eivät ole ennenkään antautuneet.


    • Yhteinenetuvieeteenpäin

      Keskussa toistuu harha, jonka mukaa liitos merkitsee Lapuan muuttumista etäiseksi periferiaksi, jota Seinäjoen päättäjät kohtelevat miten tahtovat. Heh! Liitos merkitsee, että Lapuan päättäjät yhdessä Peräseinäjoen, Seinäjoen, Ylistaron ja Nurmon alueilla asuvien päättäjien kanssa toimivat kokonaisuuden kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Suuremmissa yksiköissä siltarumpupolitoikointi häviää. Oma etu muuttuu yhteiseksi eduksi.

      • PelleHommiaSeinäjoella

        Ylistaro kuivattin oikein roimasti, jokainen sen voipi todeta, peräseinäjoen kuivaamiseen on jo totuttu, nurmo siinä kyljes on paraiten selvinnyt, kun jo muutenkin samaa matkaa kulkivat, mutta lapuan pitää jattää seinäjoki seikailemaan velkojensa kera, mitäs hauhailevat suurta mihin väkimäärät eivät yllä, ei muutakuin muuria ruvettava rajallemme suunitelemaan ja pistämään.

        ja korkeaa sitten


      • novoivoitaas

        Tässä on nyt äänessä joku kiltti ja hyväuskoinen ihminen, joka luulee, että

        "Liitos merkitsee, että Lapuan päättäjät yhdessä Peräseinäjoen, Seinäjoen, Ylistaron ja Nurmon alueilla asuvien päättäjien kanssa toimivat kokonaisuuden kannalta parhaalla mahdollisella tavalla."

        *Yhteinen etu*. Heh! Ei tarvitse kuin katsoa Lapuan valtuuston ja sen keulahahmojen touhuja, niin tämä juhlallinen hyväuskoinen *yhteinen etu* huomataan utopiaksi. Jo se ei onnistu edes Lapualla omien asioitten hoidossa, ei se takuulla onnistu monen pitäjän yhteisten asioitten hoidossa. IHMISESTÄ on kysymys eikä ihmisiin voi juurikaan luottaa. Oma agenda ennen muuta.

        Suosittelen nimerkille "Yhteinenetuvieeteenpäin" malliksi vaikka eilisen (kai se Areenasta löytyy) Luomu-ohjelman katsomista. Malliesimerkkiä siitä, miten ihmiseen kannattaa luottaa.


      • Yhteinenetuvieeteenpäin

        Juurikin näin, pienessä porukassa tehdään järjettömiä päätöksiä omaa etua tavoitellen. Tutkippa vähän suurempien kaupunkien pöötöksentekoa, siellä on pakko oikeasti etsiä yhteistä etua oman edun sijjan. Lapuan kaltailla pikkupaikkakuunilla pelin henki on oman ja oman porukan edun tavoittelu muista piittaamatta. Nämä jäljet näkyv nyt Lapualla näivettymisenä.


      • Sjk...Vähemmistöön

        Kun Lappoo liittyy allianssiin, saadaan kehyskunnille
        enemmistö joka lautakuntaan.
        Mieti sitä Tauno-poloinen.


      • ympäristön-tuntemusta

        Taunot vaihtuupi kokoajan ja jotka sivuilta ovat tuohon syynin pesään muuttaneet ajavat myös syyntisen asiaa, tuontakia ei tuohon pesään lankaan kannata takertua ja liian heikkoja on jo nämä putsatut kolme paikkaa ympärillä hanttiin laittamaan, mitään näihin ei takaisin heru, jotta lapuakos neljäntenä vielä putsattavaksi alistuisi -ilmajokin on jo siinä kintahalla lopullista niitiä vailla.

        Kyllä seinäjoki liittyjät putsaa automaattisesti ja ilman liitymistäkin jo ympäristönsä.
        Liittyminen vain edistää putsoota.

        Tampere on pitkä suikale eikä ole imaissut sisuksiinsa ympäristöään ja on noinkin hienoksi paikaksi kehittynyt ympäristöineen, siellä on sisäistä rauhaa---
        (Paikkatieto ikkunasta katsellen suomeamme näkee ja ymmärtää)


      • novoivoitaas
        Yhteinenetuvieeteenpäin kirjoitti:

        Juurikin näin, pienessä porukassa tehdään järjettömiä päätöksiä omaa etua tavoitellen. Tutkippa vähän suurempien kaupunkien pöötöksentekoa, siellä on pakko oikeasti etsiä yhteistä etua oman edun sijjan. Lapuan kaltailla pikkupaikkakuunilla pelin henki on oman ja oman porukan edun tavoittelu muista piittaamatta. Nämä jäljet näkyv nyt Lapualla näivettymisenä.

        Aha, vai on perus-ihminen moraaliltaan ja etiikaltaan pikkupaikkakunnalla järjettömiä päätöksiä tekevä omaa etua ajattelva, mutta monen kunnan isossa porukassa ihan eri ihminen, viisas ja yhteistä hyvää haluava. Mitä ajattelun logiikkaa tuo on? Ei ihmisen oma moraali ja etiikka ole mikään hokkupokkus-juttu, joka pitäjän rajoilla toiseksi muuttuu. AINA on kellokkaat ja kellokkaitten agenda ja AINA on perässäjuoksijat, joitten oma ja/tai kuviteltu etu sanelee suhtautumiset ja ryhmäytymiset.


    • Ajattelukannattaa

      Olet oikeassa, ihmisen persoona ei muutu, kuitenkin ihmisen käyttäytyminen muuttuu tilanteessa, jossa on vahvaa monenlaista ajattelua. Tåssä on demokratian voima, on huomiotava myös muut. Tilanteissa, joissa on riittävästi erilaisia mielipitetä ja intressejä hioudutaa helpommin etsimään yhteistä hyvää.
      Otetaanpa esimerkki, Olipa kerran pikku pitäjä, jossa vanhan valtuustokauden lopulla kunnanhallitus teki miljoonmaakaupan pitäjässä tunnetun intressiryhmän kanssa, vaihtomaden hitoja ei kerrottu pitäjän asukkaille. Samassa pitäjässä on vahvoja sukuja, urheiluseurojen edustajia ja tietysti Esson baarin porukka , joiden tahto helposti ajaa pinempien tahojen yli. Onneksi edellä oleva on vain mielikuvitusta, mutta näin ei voisi tapahtua suuressa kaupungissa. Vai mitä?

      • onsekummaa-touhua

        Joo olin ennenvanhaan muutaman vuoden seinäjoella silmäätekevässä yrityksessä hommissa missä hyppäsi maakunnan kuntien silmäätekeviä --jotta tieto kulki hyvin.
        No seinäjoelle oli muuttanut kanssa yksi henkilö muualta hyvään työpaikkaan elikkä johto tehtäviin, hänhän tuli sitten valituksi seinäjoen päätäviin elimiin - joo niin kyllähän tämä korjas kovasti sitten seinäjoen tilannetta haalimalla ympäristöä -mitä muut seinäjokiset työkaverini ihmettelivät.
        Lopun elämmäänsä tämä huseeraaja sitten touhusikin seinäjoellä päättävissä elimissä -ja johannyt toki kun näin toimi pullistaen seinäjokea...

        Muuttajista tulee seinäjoen etua ajavia ja härskejä sellaisia kumma kyllä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1916
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe