Maksimivuokra ja vesimaksu

Vittuvittuvittu

Kun vuokraan sisältyy vesi, niin se kaiken järjen ja kohtuuden nimessä pitäisi ottaa huomioon, vaikka siitä ei erillislaskua ole! Nyt saamassani päätöksessä näin ei ole, valittavat liian isoa vuokraa, mutta jos vuokranantaja laskuttaisi vesimaksut erikseen, vuokra olisi jo lähes tarpeeksi pieni. Vasilaskut huomioitaisiin erikseen, jos sellaisia olisi. Onko kukaan muu tähän törmännyt? Entä jos vuokraan sisältyy myös sähkö? Katsotaanko silloin, ettei asunnosta ole veden ja sähkön osalta mitään kuluja, jos niistä ei laskuteta erikseen? Itse vuokra vaan on pirun iso ja siten liian kallis...

15

1465

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ErästerveisiäHolmalalle

      Erillistä vesimaksua ei oteta huomioon, jos ei sellaista ole. Itselläni tasan päinvastainen tilanne: vuokrasopimukseen sisältyy vesi, mutta sitä on alettu laskuttaa laittomasti erikseen.
      Kun olen asiasta huomauttanut, on vihjailtu, että tulee häätö, jos asiasta tehdään jotain "juttua".
      Itse olen ajatellut, että tarpeeksi röyhkeäksi touhu jos menee, niin ei tarvitse jäädä edes odottamaan poliiseja, vaan voi puolustaa itseänsä, ja vähän liioitellakin. Tosin ikävää jos toiselta henki menee vain sen takia, etten osaa rajoittaa lyöntejäni, olemaan tyrmäämättä tajun kankaalle tai hengen pois. En ole harrastanut nyrkkeilyä niin paljon, että osaisin olla tappamatta sillä.

      • sefeesseffesdssedsded

        Tee se "juttu", valitus kuluttajaneuvojalle ja jos häätö tulee, niin riitauta se oikeudessa ja vaadi 3/4 vahingonkorvausta niistä vuokrista jota olet vuosien saatossa häätöön asti maksanut. Jos olet pienituloinen niin valtio maksaa sinun oikeuskulut.


      • kosmopolitan

        "Itse olen ajatellut, että tarpeeksi röyhkeäksi touhu jos menee, niin ei tarvitse jäädä edes odottamaan poliiseja, vaan voi puolustaa itseänsä, ja vähän liioitellakin."

        Kokeiltu on. Poliisi vain vie putkaan ja sanoo, että tämä asia kuuluu hallinto-oikeudelle, joka ei ole poliisilain sallimissa toimenpideluetteloissa.

        Sen sijaan "häiriköinnistä" voi tulla eri perusteilla syyte jostakin rikoslain mukaan.

        Näin Suomessa.


    • 167-176

      Kelan toimeentulotukiohjeet löytyy tuolta:
      http://www.kela.fi/documents/10192/3464829/Toimeentulotuki.pdf
      Ohjeen sivulla 89, tiedoston sivu 95 on esimerkki joka sopii hyvin tapaukseesi:
      "Aunen vuokra sisältää vesimaksun ja on suuruudeltaan 495 euroa. Paikkakunnan
      vuokranormi on 475 euroa. Aunen maksamaa vuokraa verrataan vuokran ja vesinormin
      yhteismäärään eli 496,60 euroon (475 e 21,60 e)."

      Hae oikaisua päätökseen ja tarvittaessa valita hallinto-oikeuteen. Minun tapauksessa Kela luovutti kun sai lausuntopyynnön HaO:sta.

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/14660184/vesimaksun-quotkohtuullistaminenquot-laitonta!!

      • Juuri näin. Jo Kelan oman ohjeistuksenkin mukaan jos vesilasku sisältyy vuokraan, niin vuokra huomioidaan kokonaan vaikka se olisi yli kuntakohtaisen normin.

        Näinhän asia ei ollut Kelassa vielä vuoden alussa vaan siellä vastattiin palstalla, että vesimaksua ei huomioida ollenkaan jos sitä ei laskuteta erikseen. Onneksi ohjetta on päivitetty.

        Aloittajaa suosittelen siis soittamaan Kelaan sillä kyse on virkailijan senlaatuisesta virheestä, että se pitäisi pystyä korjaamaan ilman erillistä oikaisuvaatimustakin.


      • samalla.viivalla

        Juuri näin. Muutoinhan se vuokralainen jolla vesi sisältyy vuokraan olisi epätasa-arvoisessa asemassa muihin nähden. Näitä virheitä taitaa sattua siellä kelassa koko ajan. Olkaa tarkkana niiden päätösten kanssa.


    • sijaiskärsijä1

      Vesimaksu menee asumiskuluihin on se erikseen tai kokonaisuutena vuokrassa.

      • Lawetorder

        Lisäänpä minäkin rikan rokkaan ja tässä samalla . taas jälleen lukittu ketju kelassa; https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=94&t=34310&p=98445#p98445

        Kummaa, että ketju keskustelussa lukittuu kun kelassa tajutaan, että tuohan on aivan totta.

        Huomioikaa se, että laissa toimeentulotuesta sen yhdessä pykälässä on näin: "7 b §
        Muut perusmenot

        Perusosalla katettavien menojen lisäksi
        muina perusmenoina otetaan


        tarpeellisen suuruisina


        huomioon:


        1) yleisestä asumistuesta annetun lain (938/2014) 9 §:ssä tarkoitetut asumismenot,


        muun kuin yhtiömuotoisen omistusasunnon välttämättömät hoitomenot sekä välttämättömät asuntoon muuttoon liittyvät menot;

        2) taloussähköstä aiheutuvat menot;

        3) kotivakuutusmaksu;

        4) muut kuin perusosaan sisältyvät terveydenhuoltomenot;

        5) lasten päivähoitomenot sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan menot;

        6) lapsen tapaamisesta lapsen kanssa eri taloudessa asuvalle vanhemmalle aiheutuvat menot siltä osin, kun ne perustuvat kunnan toimielimen vahvistamaan sopimukseen tai tuomioistuimen päätökseen;

        7) välttämättömän henkilötodistuksen, oleskeluasiakirjan tai matkustusasiakirjan hankintamenot.

        Jos toimeentulotuen hakijan asumiseen liittyvät menot ylittävät tarpeellisen suuruisena 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla pidettävän määrän, (tässä siis viitataan asumistukilain 9§ ja jossa ei todellakaan määritellä mitään vuokran määrää, VAAN AINOASTAAN NE MITKÄ KÄSITTÄVÄT ASUMISMENOIKSI LASKETTAVAT MENOT)
        (KOETTAKAA NYT JO TAJUTA, KUN EI VIITSIS JOKA ASIAA RAUTALANGASTA VÄÄNTÄÄ).

        hakijaa on ohjattava hankkimaan edullisempi asunto. Lisäksi hakijaa on ohjattava ottamaan yhteyttä kuntaan asuntoasian selvittämistä varten. Hakijalle on annettava hänen tosiasialliset tarpeensa huomioon ottava, riittävä määräaika edullisemman asunnon hankkimista varten. Kansaneläkelaitoksen tulee ottaa tuensaajan asumismenot huomioon täysimääräisinä tämän määräajan. Mitä tässä momentissa säädetään, ei koske sellaista toimeentulotuen hakijaa, jolle jo aiemmin on annettu samaa asumistarvetta koskien ohje ja määräaika hakeutua edullisempaan asuntoon.

        Jos hakijalla ei ole tosiasiallista mahdollisuutta hankkia asuinpaikkakunnaltaan 2 momentissa tarkoitettua asuntoa, asumismenot voidaan ottaa huomioon täysimääräisenä myös määräajan jälkeen.
        7 c §
        Täydentävä toimeentulotuki

        Täydentävää toimeentulotukea myönnettäessä otetaan huomioon tarpeellisen suuruisina erityismenot, joita ovat:

        1) muut kuin 7 b §:ssä tarkoitetut asumisesta aiheutuvat menot; sekä

        2) henkilön tai perheen erityisistä tarpeista tai olosuhteista johtuvat, toimeentulon turvaamiseksi tai itsenäisen suoriutumisen edistämiseksi tarpeelliseksi harkitut menot".

        Otin erikseen nuo tuiki tärkeät kohdat ja sanon vielä kerran tämä, mitään laki määritelmää ei ole tarpeellisista asumismenoista eli siis laki ei määrittele sitä suuruutta taikka mikä on tarpeelliseksi katsottu, niin tällöin sitä ei voi julkinen valta määritellä millään tavoin (viite: synonyymisanakirja suomi) PL 1lku 2§ 3mom. ja 2lku 22§.


    • pohdiskelija_

      Pitäisikin määritellä asumiskulut siten, että ne olisivat kokonaisuus. Kun nykyisin määritellään tyyliin: vuokra max 500, vesi max 20, sähkö max 50, niin pitäisi muuttaa käytäntöä siten, että määriteltäisiin: asumismenot max 570e/kk keskimäärin, jolloin voisi vaikka asua vähän kalliimmassa ja käyttää vähemmän sähköä tai asua halvemmassa ja käyttää enemmän sähköä.

      Huomioon pitäisi tietysti ottaa se, että sähkön hinta vaihtelee eri sähkölaitosten mukaan.

      • 167-176

        Taloussähkö ei kuulu asumiskuluihin ja se on maksettava lain mukaan tarpeellisen suuruisena ja sen kohtuulistaminen on laitonta vaikka Kela niin tekeekin.

        Tuo erillinen vesimaksunormikin on laiton ja Kelan ohjeissakin sanotaan että asumiskuluja pitää käsitellä kokonaisuutena. Ainoa laillinen keino soveltaa vesinormia on yllä oleva Kelan ohje jossa tuo vesinormi ja max vuokra lasketaan yhteen ja verrataan sitä kuluihin.

        Kelan ohje sivu 91, tiedoston sivu 97
        "Vesimaksun kohtuullisuutta tarkastellaan järjestelmässä erikseen, mutta kohtuullistamisessa tulee ottaa huomioon myös muiden asumiskulujen kokonaisuus."

        Kelankin lukee ohieitaan kuten sarvipäinen hiilihankohenkilö pyhää kirjaa.

        Valituksessani hallinto-oikeuteen kerroin tuon asian seuraavasti:
        "Perustoimeentulotuki- ja oikaisuvaatimuskäsitelyissä ei ole otettu millään tavalla huomioon asumiskulujen kokonaisuutta vaikka Kansaneläkelaitoksen toimeentulotukiohje sitä edellyttää vaan on takerruttu tuohon vesinormiin. Päätösten teossa on noudatettu perusvastaista lain ja ohjeiden tulkintaa sivuuttamalla täysin esittämäni tosiasiat ja perustelut esittämättä vastaperusteluja. Tässä on kysymys enemmästä kun muutamasta eurosta eli siitä kuka/mikä päättää toimeentulotukilain 2:7b§:ssä olevan tarpeen suuruuden. Tärkein asia on voidaanko vesimaksua kohtuullistaa erikseen myös silloin jos kaikki asumiskustannukset yhteensä jäävät alle määriteltyjen kohtuullisten asumiskustannusten, tähän asiaan on Kansanaeläkelaitos vastannut vaikenemalla."

        Kelan oikaisuvaatimuskeskus vastasi:
        "[nimi] valituksessa esittämät vaatimukset on katsottu aiheellisiksi ja 07.03.2017 annetulla tarkistuspäätöksellä [nimi] kaikki vaatimukset on hyväksytty. "

        Eli Kela tekee laittomia päätöksiä asiakkaan vahingoksi ja sitten jos valittaa niin raukkamaisesti luovuttavat. Peli on raakaa ja taatusti epärehellistä.


    • Marke4671

      Olen muuttamassa toiselle paikkakunnalle ja hain avustusta muuttoon ja vuokratakuuta. Kielteisessä päätöksessä syyksi sanottiin ettei tueta ylihintaista asuntoa. Ylihintaa oli 44 e. Vuokraan sisältyi kuitenkin vesi ja nettiyhteys. Jos ne olisi laskutettu erikseen ylihintaa ei olisi ollut ainakaan montaa euroa. Lisäksi muuton syyksi ei hyväksytty muuttoa lähemmäs sukulaisia. Samoin tuli kielteinen päätös kunnalta, josta anoin muuttoavustusta.

      • efessfesdssaesdsdf

        Valita päätöksistä hallinto-oikeuteen asti.


    • Muuta_omilla

      Perustoimeentulotuella voidaan kattaa muuttoon liittyviä, välttämättömäksi katsottavia menoja
      (esim. asuinirtaimiston kuljetusmenot ja vuokravakuus ja muita muutosta aiheutuvia välttämättömiä
      kustannuksia.
      Muuttokustannuksiin voidaan myöntää perustoimeentulotukea esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:
      • avo- tai avioero
      • terveydelliset syyt, joista voidaan edellyttää lääkärinlausuntoa
      • perhekoon muutos (kustannuskriteerit)
      • asunnottomuus
      • asunnottomuuden uhka
      • työpaikan tai opiskelupaikan saaminen toiselta paikkakunnalta
      • asunnon vaihtaminen edullisempaan kohtuullisuusharkinnan vuoksi.
      Muuttokustannuksia ei yleensä myönnetä, kun muutto
      • johtuu mukavuussyistä (esim. sauna, piha, kaupunginosan vaihto)
      • johtuu paikkakunnan vaihdosta, joka ei perustu työ- tai opiskelupaikan saamiseen
      • johtuu pois muutosta vanhempien luota ilman erityisiä perusteita
      • on muutoin perusteeton.
      Jos muuttotilanteessa syntyy kahden asunnon asumismenoja eikä tilanne ole ollut vältettävissä,
      kuluja voidaan maksaa poikkeuksellisesti molemmista asunnoista enintään kuukauden ajan.
      Päällekkäisten vuokrien kattaminen perustoimeentulotuella on poikkeuksellista ja edellyttää
      erityisiä syitä.
      Omatoimimuutto
      Asiakkaan tulee järjestää yleensä muutto itsenäisesti. Perustoimeentulotuella voidaan tukea
      asiakkaan järjestämää itsenäistä muuttoa, jos muutolle on hyväksytty peruste. Pääsääntöisesti
      perustoimeentulotukea myönnetään muuttorahana, joka huomioidaan menona laskelmassa.
      Muuttoraha sisältää asuinirtaimiston kuljetusmenot sekä muut muutosta aiheutuvat välttämättömät
      kustannukset.
      Muuttorahan määrä, kun
      • muuton lähtöosoitteesta on alle 200 km muutettavaan kohdeosoitteeseen
      80
      KELA Toimeentulotuki 17.07.2017
      – 120 e (1-3 henkilöä)
      – 180 e (4 henkilöä tai enemmän)
      • muuton lähtöosoitteesta on yli 200 km muutettavaan kohdeosoitteeseen
      – 180 e (henkilömäärästä riippumatta)
      Muuttoraha huomioidaan aina menona toimeentulotuen laskelmassa riippumatta siitä, hakeeko
      asiakas muuttokustannuksiin toimeentulotukea etukäteen vai jälkikäteen. Asiakkaalta ei pyydetä
      muuttokustannuksiin liittyviä tositteita, kuten kuitteja. Jos asiakas kuitenkin esittää selvitykset
      muuttokustannuksista ja ne ovat yllä mainittuja määriä pienemmät, huomioidaan menot asiakkaan
      esittämien selvitysten perusteella.

      • 167-176

        "– 120 e (1-3 henkilöä)
        – 180 e (4 henkilöä tai enemmän)
        • muuton lähtöosoitteesta on yli 200 km muutettavaan kohdeosoitteeseen
        – 180 e (henkilömäärästä riippumatta)"

        Tuossakin Kelan lakiin perustumaton normi.

        Muutin viime vuoden lopulla, matkaa oli n. 100 km. Ei tuolla rahalla olisi saanut isoa muuttoautoa ja kahta riskiä miestä. En tiedä paljonko sossu maksoi mutta varmaan paljon enemmän, ei ämpyillyt yhtään eikä muuton syytä kysynyt, varmmaan isot juhlat siellä oli kun pääsivät minusta eroon 😆


    • vitutusko

      Vesimaksu hyväksytään mutta sähkö ja vuokra siitä maksetaan vain 80 prosenttia eli loput jää itselle maksettavaksi. Eli mitä enemmän sähköä kulutat siitä maksat itse.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      138
      1945
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe