Kiintiöpakolaisista toivotaan työvoimaa Lappiin

ToivoaOn2017

Lappi alkaa kehittyä ja etääntyy vanhoillislestadiolaisuudesta.

Seitsemän Lapin kuntaa ottaa vastaan ensimmäistä kertaa kiintiöpakolaisia vuonna 2017. Pelkosenniemelle, Sodankylään, Kittilään, Ylitorniolle, Tervolaan ja Posiolle saapuu kesän aikana kuhunkin kuntaan 20 ja Sallaan 30 kiintiöpakolaista.

Kiintiöpakolaiset saapuvat pitkin kesää ja syksyä, yhteensä heitä tulee 150. Tulijoista suurin osa on Syyriasta ja he tulevat Turkista pakolaisleireiltä. Noin puolet on lapsia. Kiintiöpakolaisilla on YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n myöntämä pakolaisstatus ja he saavat automaattisesti oleskeluluvan Suomesta. Kemijärvellä uusia kuntalaisia on saatu, kun turvapaikan saaneet ovat jääneet asumaan paikkakunnalle.

Pelkosenniemen kunnanjohtaja Pertti Severinkangas uskoo, että kiintiöpakolaisista saadaan hyviä työntekijöitä rakennus- ja palvelualoille.

– Pelkästään Pyhätunturin alueelle yritykset investoivat tänä vuonna seitsemän miljoonaa euroa, lähinnä matkailun tarpeisiin rakennetaan, sanoo Severinkangas.

Severinkangas toivoo kuntalaisten ja pakolaisten ystävystyvän pian, jotta pakolaiset tuntisivat olonsa tervetulleiksi.

Kiintiöpakolaisia vastaanottavat kunnat aikovat tehdä tiivistä yhteistyötä. Kiintiöpakolaisten joukossa on myös muutama isovanhempi sekä vammaisia.

– Jos kunnassa on noin 20 syyrialaista, se on aika pieni yhteisö. Meidän kannattaa yhdistää heidät jo heti saavuttuaan. Ja kunnissa meidän pitää jakaa tietoa ja kokemuksia kotouttamisesta, siitä mikä toimii ja mikä ei toimi, sanoo Pelkosenniemen pakolaisohjaaja Hannaliisa Sutinen.

Maanantaina järjestetty retki Pyhätunturille oli esimerkki kuntien yhteistyöstä. Syyrialaiset pääsivät näin tutustumaan toisiinsa ja myös kunnissa kotouttamistyötä tekevät pääsivät tapaamaan kasvokkain. Ohjelmassa oli myös Metsähallituksen Naava-opastuskeskuksen luento jokamiehen oikeuksista.

– Pakolaiset kotoutuvat kunhan heitä ohjataan marjastukseen ja kalastukseen ja kaikkeen siihen mikä meille lappilaisille on tärkeää. Menemme myös saunaan ja uimaan, se on hyvin tärkeä osa suomalaista elämää, kertoo Sutinen.

https://yle.fi/uutiset/3-9727865

4

218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • LappiKehittyy

      Kolme syyrialaista perhettä muuttaa Enontekiölle – Pohjoinen kunta valmistelee ensimmäisten pakolaisten vastaanottoa:

      Enontekiöläiset ovat innokkaasti keräänneet uusille kuntalaisille kodintarvikkeita, huonekaluja ja astioita. Kunnan pakolaiskoordinaattori painottaa, että pakolaiset on tärkeää saada tuntemaan olonsa tervetulleiksi.

      Enontekiön kunta päätti viime vuoden marraskuussa, että on valmis ottamaan vastaan 20 kiintiöpakolaista pakolaisleireiltä.

      Myös monet muut Lapin pohjoiset kunnat ovat tarjonneet uuden kodin pakolaisille. Pelkosenniemi, Sodankylä, Kittilä, Ylitornio, Tervola ja Posio ottavat tänä vuonna ensimmäistä kertaa vastaan kiintiöpakolaisia.

      Tulijoista suurin osa on Syyriasta ja he tulevat Turkista pakolaisleireiltä. Noin puolet on lapsia. Kiintiöpakolaisilla on YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n myöntämä pakolaisstatus ja he saavat automaattisesti oleskeluluvan Suomesta.

      Enontekiön kunnan pakolaiskoordinaattori Miliza Kimmel toivoo, että enontekiöläiset ottaisivat pakolaiset osaksi paikallista yhteisöä.

      https://yle.fi/uutiset/3-9763266

      http://enontekio.fi/

    • NoNihSit

      Onko teillä siellä Lapissa töitä näille pakolaisille? Työttöminä tyhjäkäynnillä on vaarana radikalisoituminen.

      • SuomiKehittyy

        Suomi kehittyy ja kasvaa voimakkaasti maahanmuuttajien avulla. Lestasyntyvyyttä ei tarvita eikä haluta maahanmuuton tulpaksi.

        Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli elokuun lopussa 5 509 717. Maamme väkiluku kasvoi tammi-elokuun aikana 6 420 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 8 005 enemmän kuin maastamuuttoja.

        Elokuun ennakkotilaston mukaan ulkomailta muutti Suomeen alkuvuonna 17 561 henkeä ja Suomesta muutti pois 9 556 henkeä. Maahanmuuttoja oli 4 262 vähemmän ja maastamuuttoja 1 959 vähemmän kuin edellisvuoden tammi-elokuussa. Suomen kansalaisia maahanmuuttajista oli 5 550 ja maastamuuttajista 6 484 henkeä.

        http://tilastokeskus.fi/til/vamuu/2017/08/vamuu_2017_08_2017-09-21_tie_001_fi.html


      • TästäMallia

        Alle 25-vuotiaiden ilmainen raskauden ehkäisy toteutuu 2.1.2018 alkaen Rovaniemellä:

        Tavoitteena on vähentää alle 25-vuotiaiden raskaudenkeskeytyksiä ja ei-toivottuja raskauksia sekä klamydian esiintyvyyttä.

        Perusturvalautakunta on tehnyt kuntalaisaloitteeseen perustuen päätöksen (31.5.2017, 93§) tarjota ilmainen raskauden ehkäisy alle 25-vuotiaille rovaniemeläisille ja tehostaa kondomien jakamista nuorisotiloissa sekä tapahtumissa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon vastaanotoilla sekä kutsuntatarkastuksissa. Tavoitteena on vähentää alle 25-vuotiaiden raskaudenkeskeytyksiä ja ei-toivottuja raskauksia sekä klamydian esiintyvyyttä.

        Hormonaalisen raskauden ehkäisyn aloittamiseen tarvitaan terveydenhuollon ammattihenkilön arvio. Ehkäisyn aloittamiseksi tulee ottaa yhteyttä opiskeluterveydenhuoltoon, perhesuunnitteluneuvolaan, kouluterveydenhuoltoon tai YTHS:n toimipisteeseen (vain YTHS:n asiakkaat).

        Ensikäynnin yhteydessä terveydenhoitaja antaa mukaan 3 kuukauden aloituspakkauksen tai varaa ajan lääkärille kierukan/implantin asetusta varten, mikäli ei todeta vasta-aiheita ehkäisyvalmisteiden käytölle. Tarvittaessa terveydenhoitaja konsultoi lääkäriä. Kaikille suositellaan klamydian ja tippurin testausta kolmen kuukauden sisällä ehkäisyn aloittamisesta, koska nämä taudit ovat Lapissa keskimääräistä yleisempiä ja voivat olla täysin oireettomia. Muiden sukupuoliteitse tarttuvien tautien testausta tehdään matalalla kynnyksellä tarpeen mukaan.

        Kolmen kuukauden kuluttua ehkäisytablettien aloituksesta tulee olla yhteydessä hoitavaan tahoon ja mikäli kaikki on sujunut ongelmitta, tuolloin annetaan 9 kuukauden annos valmistetta.

        Ilmaisen ehkäisyn piiriin kuuluvia implanttia tai kierukkaa ei aseteta yli 24-vuotiaille. Tablettien ja ehkäisyrenkaiden jakelu päättyy, kun täyttää 25 vuotta, kuitenkin viimeisellä jakelukerralla voi antaa 3-6 kuukauden annoksen valmisteen pakkauskoon mukaan, vaikka ikävuodet täyttyvät aiemmin.

        Ehkäisyvalmisteen käyttäjän (poislukien kierukat ja implantit) tulee olla yhteydessä terveydenhoitajaan kahden vuoden välein, jolloin tarkistetaan valmisteen sopivuus, muut sairaudet sekä riskitekijät.

        Mikäli ehkäisyvalmiste on jo käytössä, sähköisen tilauksen voi tehdä virtu.fi-palvelun kautta. Virtu.fi on salattu ja turvallinen yhteyskanava, jota käytetään monissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa. Sähköinen tilauslomake avataan käyttöön 2.1.2018 ja linkki lomakkeeseen tulee myös Rovaniemen kaupungin verkkosivuille osoitteeseen http://www.rovaniemi.fi/fi/Palvelut/Sahkoiset-palvelukanavat/Terveyspalvelut

        Ennen tilauksen tekemistä asiakkaan tulee varmistaa KanTa.fi palvelussa, että on antanut suostumuksen tietojensa tarkasteluun terveydenhuollon yksiköille, jotka häntä hoitavat. Tämä on erityisen tärkeää, jos asioi YTHS:llä, jonka terveystiedot eivät näy terveyskeskuksessa ilman KanTa-palveluissa annettua suostumusta. Mikäli terveydenhoitaja ei voi varmentaa ehkäisyn aloitukseen liittyviä tietoja, sähköistä tilausta ei voida toimittaa noudettavaksi.

        Sähköinen tilaus on noudettavissa asiakkaan valitsemasta jakelupisteestä 3 arkipäivän kuluttua tilauksen jättämisestä (esim. maanantaina tehty tilaus on noudettavissa torstaina) ja suositellaan noutamaan viikon sisällä.

        Ehkäisyvalmisteiden jakelu hoitajan vastaanotolla tehdyn aloituksen (3kk 9kk) jälkeen toteutetaan seuraavasti:

        1. Tee sähköinen tilaus virtu.fi-sivuston sähköisellä ilmaisen ehkäisyn tilauslomakkeella
        2. Nouda valmiste kolmen (3) arkipäivän päästä tilauksesta valitsemastasi jakelupisteestä.
        a) Sairaalakadun, Urheilukadun ja Pulkamontien terveysasemien toimistoista nouto virka-aikana ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-15 (YTHS:n asiakkaat ja muut kuin opiskelijat)
        b) Opiskeluterveydenhuollosta
        -sähköisellä ajanvarauksella tiistaisin klo 8-9.30 ja keskiviikkoisin 14-15.30
        - ilman ajanvarausta (vuoronumero) maanantaisin klo 14-15.30


        Lisätietoja:

        Paula Reponen, hallintoylilääkäri, paula.reponen(at)rovaniemi.fi, p. 016 322 6605

        http://www.rovaniemi.fi/news/Alle-25-vuotiaiden-ilmainen-raskauden-ehkaisy-toteutuu-212018-alkaen/26876/598ca90e-f7d2-4b06-accf-cb126c731324


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      19
      1831
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1358
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1240
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      10
      1164
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1115
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      13
      1068
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1023
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1019
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1012
    Aihe