Kiinnioton perusteet ja menettely

45274358347590832

Lain mukaan kiinniotto voidaan tehdä vain verekseltään tai pakenemasta tavatulle rikoksentekijälle perusteilla jotka on lueteltu laissa. Kiinniotettu pitää aina luovuttaa poliisille, paitsi uusimman lain mukaan erikseen luotettavasti tunnistetun kiinniotetun suostumuksella ja poliisin luvalla voidaan kiinniotettu päästää vapaaksi.

Kiinniottoa ei siis yksiselitteisesti voida tehdä sillä perusteella että asiakas kieltäytyy näyttämästä kantamuksiaan tai esim. hälyportin lauetessa. Näissä tilanteissa mikään ei tietenkään estä ketään soittamasta paikalle poliisia, mutta asiakasta ei voida pidätellä ilman kiinniottoa. Tätä ei tietysti ole tarpeellista sanoa asiakkaalle, vaan yleensä tilanteet etenevät painostavalla puhetyylillä ja aggressiivisella kehonkielellä ja jos asiakas ei osaa esittää oikeita kysymyksiä, hän tulee jääneeksi paikalle käytännössä vapaaehtoisesti.

Minulle sattui esimerkkitapaus eräässä marketissa jonkin aikaa sitten. Kassahenkilö pyysi nähdä kassiini, ja kieltäydyin esittämästä kassia vedoten kassintarkastusten laittomuuteen. Kassa kutsui paikalle vartijan, joita saapui pian kaksin kappalein, ja esitin heille asiani samalla tavalla asialliseen sävyyn. He sanoivat että lähdetään koppiin selvittämään asiaa, jolloin ilmoitin heille että jos heillä on näyttöä että hallussani on anastettua omaisuutta, he suorittavat lainmukaisen kiinnioton ja homma etenee sitten protokollan mukaan, mutta muussa tapauksessa en ole tulossa mihinkään vaan poistuisin paikalta. Sen jälkeen sitten uhattiin soittaa poliisia, johon totesin että soittakaa vaan ja toivotin hyvää päivänjatkoa ja ilmoitin poistuvani. Eivät uskaltaneet lopulta käydä käsiksi vaan jäivät vaan siihen raapimaan muniaan kun lompsin vittuuntuneena pois. Kamat jäivät kassahihnalle, koska kassa ei niitä suostunut jostakin syystä enää myymään.

Jos he olisivat tehneet kiinnioton pelkästään sillä perusteella että kieltäydyin esittämästä kassiani, olisin tietysti vienyt asian oikeuteen pelkästään siksi että nykyinen juupasjaapas-tilanne ärsyttää minua suunnattomasti. Jenkeissä on luotu ammattimainen ohjeistus tilanteiden varalle ja se sopisi sellaisenaan Suomeenkin. On siis nähtävä, että asiakas ottaa tuotteen, kätkee sen ja/tai kuljettaa sen maksamatta kaupasta pois. Tämän jälkeen ei tarvitse tulla kyselemään mitään kasseja vaan tullaan vaan ilmoittamaan että sinulla on maksamatonta tavaraa hallussa ja sinut on kiinniotettu, lähdetään tuonne selvittämään asia. Näin ohjeistavat monet isommat firmat nykyään Suomessakin ja kiinniottoihin lähdetään vasta kun on varmuus että hallussa on maksamatonta tavaraa, mutta ohjeistus ei kulje aina pohjalle asti ja sitten näitä sooloilijavartijoita ja muita "avaamaton kassi on varkaan merkki" - kassoja tupsahtelee aina vastaan.

Niinpä niin, ainahan selviää helpommalla kun vaan näyttää sen kassin. Miksi ihmeessä lakeja pitäisi noudattaa sitten muissakaan asioissa? Lentokenttä- ja muita suljettujen alueiden turvallisuustarkastuksia on turha tuoda tähän mukaan koska niitä säätelee erityislainsäädäntö - ja voisivathan kaupatkin ottaa käyttöön turvallisuustarkastukset samojen lakien nojalla, kunhan liiketila määriteltäisiin uusiksi.

13

630

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jurristi

      Paha änkyrä on nyt asialla. Rehellisellä ihmisellä ei ole mitään syytä kieltäytymiseen. Se on pieni vaiva. Kieltäytyminen saattaa eskaloitua tilanteeseen, joka johtaa molemmat osapuolet käräjille.
      Änkyrä ei ole täysin perillä termeistä, joita hän käyttää.
      Sallittu itseapu on eri asia, kuin yleinen kiinniotto-oikeus. Molemmissa voi käyttää voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina. Molempiin on ryhdyttävä, kuten änkyrä kertoo, verekseltään, tai pakenevaan, mutta sallitussa itseavussa myöhemminkin, jos saatavilla ei ole riittävää ja oikea aikaista viranomaisapua. Lapissa lähin vapaana oleva poliisipartio saattaa olla 300 km:n päässä.
      Mitään uusimpaa lakia, suostumuksia, tai luotettavia tunnistuksia ei ole olemassakaan, ne ovat vain huulten höpinää. Pakkokeinolaki on tullut voimaan 1.1.2014.

      • ImperialStormTroopers

        "Kiinniotettu on viipymättä luovutettava poliisille. Jos poliisille luovuttaminen ei kohtuullisessa ajassa ole mahdollista, vartija voi kuitenkin poliisimiehen ja kiinniotetun suostumuksella jättää kiinniotetun luovuttamatta poliisille ja vapauttaa tämän viipymättä, jos rikoksesta voi seurata vain sakkoa ja jos kiinniotetun henkilöllisyys on tunnettu tai kiinniotettu suostuu esittämään vartijalle henkilöllisyytensä selvittämiseksi tarpeelliset tiedot."
        - Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista 1085/2015 16§ 2. momentti tullut voimaan 1.1.2017


      • 4565562362332

        Ilmeisen provoon viestiin,

        Kenelläkään rehellisellä ihmisellä ei ole mitään urkittavaa eikä siten kenenkään tarvitse todistaa syyttömyyttään. Varkauteen todistettavasti syyllistynyt voidaan sen sijaan ottaa kiinni ilman mitään selittelyitä, sen kun nappaa hihasta kiinni ja sanoo, että nyt mentiin. En ymmärrä mikä tässä on niin vaikeaa.

        Vuoden alusta astui voimaan uusi LYTP kuten ym. Oleellisin muutos tavallisen asiakkaan/varkaan näkökulmasta on tuo muutos. Henkkarit tiskiin, teon myöntäminen ja suostumus vapautukselle niin yhden puhelinsoiton jälkeen pääsee takaisin hommiin. ;)

        Ja jos viittaat tilanteen eskaloitumiseen, niin jos henkilökunta alkaa huvikseen repiä kasseja pitkin lattioita ja retuuttamaan asiakasta, niin sitä varmemmin mennään oikeuteen. Mitä noita nimikkeitä nyt voi tulla, vapaudenriistoa, pahoinpitelyä ja kunnianloukkausta ja sen sellaista. Tietysti jos asiakas tekee sen virheen että pistää hanttiin kuten useimmissa tilanteissa on tapahtunut, niin silloin syntyy itsessään toimivaltuus järjestyksenpidolliselle menettelylle. Kaikissa lukemissani tapauksissa asiakas ja yleensä samalla varas on yrittänyt antaa runtua kiinniottoa suorittavalle taholle, joten lopputulos ei paljoa säväytä.

        Mitä itseapuun tulee niin sitä voidaan soveltaa vasta kun on ensin ylitetty toimenpidekynnys kiinniotolle. Itseapu tulee kysymykseen esim. kun kiinniotetulta henkilöltä otetaan pois havaittavissa oleva anastettu omaisuus, joka voi tulla ilmi esim. turvallisuustarkastuksen yhteydessä. Verekseltään tai pakenemasta havaittu rikoksentekijä voidaan toki alistaa näille menettelyille vielä jälkeenpäinkin esim. seuraamalla kohdetta vaikka koko kotimatkan vieraalle paikkakunnalle ja ryhtyä kiinniottoon ja itseapuun vasta siellä. Tällainen tapaus voisi myös tulla kyseeseen esim. jos tavaratalon toisessa toimipisteessä sattumalta havaittaisiin toisaalta paennut tekijä hallussaan omaisuutta ja toisesta toimipaikasta annettaisiin ns. varmistus kiinniotolle. Tämä perustuu kiinnioton pakenemis - kohtaan, joka voi tulla kysymykseen esim. kun valvomosta on havaittu tuotteen kätkeminen ja myymälässä operoivalle myymäläetsivälle annetaan ohje ottaa henkilö kassoilla kiinni. Kiinniottavan henkilön ei siis tarvitse itse todistaa anastusta, vaan riittää, että joku toinen voi sen todistaa. Tällaisen tilanteen täytyy kestää tarvittaessa oikeuskäsittely eli kameratallenteet tai todistaja täytyy saada oikeuteen näytöksi.


      • ImperialStormTroopers kirjoitti:

        "Kiinniotettu on viipymättä luovutettava poliisille. Jos poliisille luovuttaminen ei kohtuullisessa ajassa ole mahdollista, vartija voi kuitenkin poliisimiehen ja kiinniotetun suostumuksella jättää kiinniotetun luovuttamatta poliisille ja vapauttaa tämän viipymättä, jos rikoksesta voi seurata vain sakkoa ja jos kiinniotetun henkilöllisyys on tunnettu tai kiinniotettu suostuu esittämään vartijalle henkilöllisyytensä selvittämiseksi tarpeelliset tiedot."
        - Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista 1085/2015 16§ 2. momentti tullut voimaan 1.1.2017

        Mikä on kohtuu ajaa luovuttamien poliisille,kiini oton yhdeydessä,jon siinä ajassa ei voi luovutta on päästetvä vapaaksi? Eipä ole tullut sellaista tilannetta vielä vastaan.


    • kyyrä

      Sanamuoto laissa menee nykyään : "..verekseltään tai pakenemasta tavatulle rikoksesta EPÄILLYLLE"

      • yjrhtgf

        Sori, pakkokeinolaista ei löydy tuollaista lauseen osaa.

        Pakkokeinolain yleistä kiinniotto-oikeutta koskeva pykälä alkaa
        "Jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn"

        Sanamuodon muutoksella (rikoksentekijästä rikoksesta epäillyksi) ei vaikuta sen kummempaa merkitystä olevan, koskapa lain esityöt sanovat mainitusta pykälästä seuraavaa:

        "2 §.Yleinen kiinniotto-oikeus.
        Pykälässä säädettäisiin kiinniotto-oikeudesta tavalla, joka oikeuden nimeä lukuun ottamatta vastaisi voimassa olevan lain 1 luvun 1 §:n 1—3 momentissa olevaa. "

        Toisin sanoen lakimuutoksen yhteydessä ei liene ollut tarkoitus laskea vaadittavan varmuuden astetta rikoksen tapahtumisesta. Kyse saattaa olla vain siitä teknisestä muutoksesta, että vanha laki puhui rikoksentekijästä, vaikka kyseessä tässä vaiheessa on juridisesti vain epäilty, oli havainto rikoksesta kuinka vahva tahansa. Syyllisyyden toteaa ihan joku muu kuin yleisen kiinniotto-oikeuden käyttäjä.


    • VäkivallatonJV

      Voin kertoa miten homma todellisuudessa menee, näistä on pari ennakkotapausta.

      1. Vartija tulee, ja pyytää sua näyttämään kassia. Koska et ole varma jäikö jotain maksamatta, koska sukulaisesi on lakimies, tai koska haluut osoittaa vartijan olevan pienipalkkainen apina tms, et suostu näyttämään laukkuasi.

      2. Vartija toteaa että lähdetäänpä koppiin selvittämään asiaa. Lähdet sinne joko vapaaehtoisesti korvauseurot, ilmaiset vuoden ostokset ja kakkukahvit silmissäsi tai sitten kuljetusotteessa.

      3. Kopissa vartija kollaa sun laukun, ja toteaa että mitään varastettua ei ole ja myöhässä oleva kirjaston kirja ei häntä kiinnosta. Hän siis pahoittelee, ja kertoo että olet vapaa lähtemään. Sinä nostat hirveän älämölön ja vaadit poliisia paikalle. Vartija toteaa että olkaa hyvä ja soittakaa poliisi.

      4. Virkavalta saapuu, ja suu vaahdossa vaadit heitä kirjaamaan rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta, vapaudenriistosta, vartiointiliikerikkomuksesta, pahasta hajusta vartijakopissa, ja saattoihan sormeenkin tulla elohiiri. Koska partiolla on oikeitakin töitä, he kirjaavat rikosilmoituksen.

      5. 1,5 vuoden kuluttua poliisilta tulee lappu kotiin, jossa todetaan ettei asiassa aloiteta esitutkintaa, koska "vapaudenriisto" ei ollut pitkäaikainen, sekä se lopetettiin välittömästi kun asia oli selvinnyt, eikä "riisto" aiheuttanut fyysisiä, henkisiä tai rahallisia tappioita. Vartijakin on jo siirtynyt uuteen ammattiin, ja kaupan tallenteetkin ovat jo pyyhkiytyneet, jolloin on vain sana sanaa vastaan. Kuoressa on kyseisen kauppaliikkeen tarjouskuponkeja korvauksena aiheutuneesta vaivasta. Se siitä.

      • Vartia ei voi ottaa jos ei ole varma anastukseta,kiini hänen on nähtävä että on anastanut.


      • VäkivallatonJV

        Voipas. Sitä kutsutaan "erehdykseksi"


      • Tulimieleen

        Saavatko vartijat palkanlisää kiinniotetuista varkaista?


      • 56234523621

        Minusta on huvittavaa että asiakasta kuvaillaan aina jollakin tapaa ärtyneeksi tai kiukkuiseksi tai mielensäpahoittajaksi. Hankalin asiakas on juuri se joka käyttäytyy hyvin asiallisesti ja muodollisesti mutta oikeutensa tietävästi, koska tällöin on ihan 50-50 että onko sillä oikeasti siellä kassissa jotakin pöllittyä tavaraa vai tuleeko huti. Hermoileva tai muuten vaan ongelma-asiakas on helpompi koska tällaisen saa jo melkein puhutettua pussiin. Voidaan sinne koppiin mennä ihan sulassa sovussakin, kunhan vaksi ensin muistaa sanoa taikasanat kiinniottoon liittyen.

        Olen pari kertaa saanut vartijan ihan tappituntumalle myymälässä kun olen kassittanut kamaa mutta eipä kuitenkaan tullut iholle kassojen jälkeen vaikka ollaan kävelty ulos melkein käsikynkkää koska ei ollut nähnyt kassitusta eikä ilmeisesti ollut varma ja yritti pelotella minua dumppaamaan tavarat. Legal disclaimer: nämä näpsäkkyydet ovat jo vanhentuneet viime vuosikymmenen puolelle joten se siitä.


      • Uupuneet
        Tulimieleen kirjoitti:

        Saavatko vartijat palkanlisää kiinniotetuista varkaista?

        Palkan lisää? :D Yhtään palkkaa et saa enempää teit mitä hyvänsä. Ehkä työtunteja saat enemmän... Työuupumukseen saakka.


      • EnnenOltiinSelväjärkisiä

        Rikolliset ovat kovia peräämään oikeuksiaan, vaikka he itse eivät kunnioita lakeja.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5730
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3607
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      215
      1804
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1732
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1192
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      29
      1155
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      927
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      263
      910
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      74
      867
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe