Eikö AVIO-OIKEUS takaa sen ett omaisuus

sepelkyyhkyt

3

92

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Outo-kysymys-

      Linkkaamallasi uutisella ei ole minkäänlaista tekemistä kysymyksesi kanssa, koska uutisen pariskunnan molemmat osapuolet ovat edelleen elossa. Eikä mitään avioeroakaan ole ollut.

      Kuten uutisessa todetaan, toisin kuin monet uskovat, omaisuus ei jotenkin maagisesti muutu avioliitossa yhteiseksi. Omaisuus on sen, kenen nimissä se on.

    • Pekkapuupaa23

      Tasinko on asia erikseen,yleensä se köyhempi osapuoli saa rikkaammalta jotain,lähtökohtaisesti fifty fifty omaisuus menee.

    • 00530

      Ei se aivan noin mene kuin olet käsittänyt.

      1) Kyseisessä asiassa ei ole kysymys omaisuuden osituksesta (avioliiton päätyttyä eroon tai kuolemaan), vaan siitä, mitä kumpainenkin avioliiton aikana omistaa.

      Sitä paitsi, jos talo olisi aviomiehen, sen omistus ei osituksessa lähtökohtaisesti menisi puoliksi. Avio-oikeus tarkoittaisi sitä, että talo osituslaskelmassa otettaisiin huomioon miehen varoina. Lähtökohtaisesti varakkaampi osapuoli antaa omastaan t a s i n k o a köyhemmälle osapuolelle niin paljon, että yhteenlaskettu nettovarallisuus täten puolittuu. Nyt po. tapauksessa, jos vaimo olisi täysin varaton, vaimo saisi tasinkona puolet miehensä varaoista. Jos taas vaimolla olisi varoja, ne kerrotulla tavalla pienentäisivät tasingon määrää.

      Jos vaimo - kuten nyt ilmeistä on - kuolisi ennen varakkaampaa miestään, mies voisi osituksessa lesken ns. tasinkoprivilegiin vedoten kieltäytyä antamasta omaisuuttaan tasinkona vainajan kuolinpesälle.

      2) Avioliitossa kumpainenkin puoliso - avioliiton kestosta riippumatta - omistaa oman omaisuutensa, niin talon kuin rahavaransa. Pankkitiliin annettu käyttöoikeus ei tarkoita, että käyttöoikeuden haltija olisi tilin varojen yhteisomistaja.

      Avio-oikeus ei ole omistusoikeutta. Avio-oikeus realisoituu omaisuuden osituksessa ja antaa ehkä oikeuden saada toisen omaisuutta em. tasinkona.

      3) Kyseisessä tapauksessa (paremmin kerrottu Taloussanomissa http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005296453.html?ref=rss.) talo kauppakirjan mukaan oli ostettu molempien puolisoiden nimiin, mutta tontin vuokrasopimus oli rekisteröity vain miehen nimiin. Sittemmin mies oli verotuksessa merkinnyt itsensä talon 1/1 omistajaksi.

      Kun siis talo oli yhdessä ostettu yhteiseen lukuun puolisoiden asunnoksi, se ei muutu miehen yksin omistamaksi sillä, että tontin vuokrasopimus on miehen nimissä ja tämä on verotuksessa merkinnyt itsenä omistajaksi. Näin ennen vanhaan käytännössä usein tapahtui, kuten professori Urpo Kangas kertoo. Tällainen väärä olettama voidaan kuitenkin oikaista - kuten omassa praktiikassanikin on tapahtunut - selvittämällä, mikä puolisoiden tarkoitus taloa ostettaessa oli ollut (minkä jo kauppakirjakin osoittaa). Taloussanomat:

      "Omakotitalossa äidillä on nyt pienet mahdollisuudet päästä yhteisen kodin toiseksi omistajaksi.

      Hän löysi laatikoiden pohjalta talon alkuperäisen kauppakirjan vuodelta 1975. Kauppakirjassa on molempien vanhempien nimet ja allekirjoitukset.

      Nyt äiti hakee oikaisumenettelyllä vahvistusta, että talo on hänenkin. Muotka on kuullut, että tapauksia on muitakin, että tuohon aikaan naimisiin menneet pariskunnat luulevat usein, että kaikki on yhteistä, vaikka nimiä ei ole papereissa.

      Kankaan mukaan naiset ovat olleet usein ”sinisilmäisiä”.

      – Vanhan patriarkaalisessa maailmassa omaisuutta hankittiin miehen nimiin, vaikka omaisuutta hankittiin yhteisestikin, Kangas vahvistaa."

      Normaalistihan po. tapauksessa, ilman maistraatin innokasta viranhaltijaa ja mahdollista ulkopuolista määrättävää miehen edunvalvojaa, ei olisi juuri merkitystä sillä, omistaako talon mies yksin vaiko puolisot yhdessä. Edunvalvojia on kuitenkin moneksi, ja hankala edunvalvoja voisi, vaimon kuoltua, vedota lesken tasinkoprivilegiin ja sen myötä suurestikin hankaloittaa leski-isän ja lasten asiallistakin yhteydenpitoa ja omaisuusasioiden järkevää hoitamista. Siksi voisi olla hyvä, että omistusasia oikaistaisiin siten, että talon omistavat puolisot yhdessä 50 - 50, jolloin taloasiasta vaimon kuoltua päättäisivät yhdessä leski/lesken edunvalvoja ja äidin oikeudenomistajat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1418
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1271
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1215
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1165
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1164
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1067
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1063
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      33
      1048
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1043
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1032
    Aihe