Latausjännitteen nosto

Khxdykjg

Pitäisi saada nostettua moottorin laturin latausjännitettä kun tuli diodit kaksi akku järjestelmään. Edellisessä moottorissa onnistui kuin vain siirsi laturin jännitteensäätimen johdon diodien taakse. Tässä nykyisessä moottorissapa homma ei muka onnistunutkaan. Kyseessä Yanmar 3GM ja laturi on uusi Hitachi LR155. "R"-napaan tulee johto diodin takaa ja jännite 13,4V. "BAT"-napa syöttää siitä huolimatta 14,4V. Säädin on malliltaa TRIZ 63. Eikö tuota jännitettä voikaan nostaa?

19

2281

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Merkkikohtaista neuvoa en pysty antamaan mutta ammattitaitoinen autosähköasentaja (sikäli kun niitä nykyisin löytyy eikä pelkkiä osien vaihtajia) pystyy laturin siään laittamaan pienen diodin jolla säädintä narrataan korottamaan antojännitettä n. 0.7v.

    • Minullakaan ei ole varsinaisesti alkuperäiseen kysymykseen vastausta, mutta vaihtoehtoinen lähestymistapa löytyy: Diodin voi laittaa ainoastaan hupiakuston ja starttiakuston väliin jolloin laturi kytkeytään suoraan hupiakustoon ilman diodin jännitehäviötä. Tällöin hupiakusto saa aina "täyden" latausjänniteen ja starttiakusto diodin kynnysjännitteen verran pienemmän. Sillä ei väliä, koska startatessa kuluu niin vähän energiaa, että starttiakku ehtii joka tapauksessa latautumaan lyhyenkin ajon aikana täyteen.

      Pieni hienosäätö siihen vielä lisäksi: kun kytkee molemmat diodit hupiakuston ja starttiakun väliin rinnakkain niin diodi -"sillaston" virrankesto lähes tuplaantuu. Tällä on merkitystä siinä erikoistapauksessa, että starttiakku on startatessa erityisen tyhjä ja starttaus rohmaisee hupipuolelta suuremman virran kuin mitä yksi diodi kestäisi.

      Tämä ei ole mikään pellepeloton -malli. On käytetty hyvin kokemuksin monessa veneessä.

    • Jagorelay

      Laita jakorele ja nakkaa diodi kaivoon... Puolentunnin homma ja sen jälkeen lataa ilman häviöitä.
      Diodit ovat auttamatta wanhanaikaisia.

      • Khxdykjg

        Joo, näin taidan tehdä. Taitaa olla se helpoin homma...


    • Jagorelay

      Lisäyksenä, huijaamalla laturia saa sen tuottamaan enemmän = Laturin elinikä lyhenee = Laturi kuumenee ja työskentelee kokoajan ylikapasiteetilla, ei hyvä...

      • ptruu.takasin

        Jos tarkoitat huijaamisella jännitteen nostoa diodin kynnysjännitteen verran, se ei lisää laturin kuormaa. Se ainoastaan palauttaa laturista otetun jännitteen suunniteltuun akuilla. Laturi muutenkin on suunniteltu toimimaan nimellistehollaan ja normaalisti isompaa tehoa akut ottavat vastaan vain pienen aikaa, ellei siihen ole kytketty älykästä latausohjainta. Eli käytännössä aivan sama, käyttääkö jakorelettä vai jakodiodia lisädiodia jännitteensäätöön. Lisädiodin asennus vain ei aina ole niin yksinkertaista.


    • Khxdykjg
      • Puoliplaanari

        En tunne tuota toista, mutta blue sea on toiminut monta vuotta kuin junan vessa. Mutterit ovat jotakin tuumaisia mutta muuten tuntuu mekaanisesti todella uskottavalta tekeleeltä. Tuosta kuvasta puuttuu päälle tuleva kansi. Tuon kaverina minulla on saman firman tekemä kaksipiirinen päävirtakytkin josta löytyy hädän hetkelle myös akut yhdistävä asento siltä varalta että esimerkiksi laturi hajoaa: https://www.bluesea.com/products/5511e/e-Series_Dual_Circuit_Plus_Battery_Switch . Pystyy asentamaan todella siististi "seinän läpi" kun tekee reikäsahalla oikean kokoisen aukon. Tuotakin saa motonetistä: https://www.motonet.fi/fi/tuote/386925/Blue-Sea-Systems-Paavirtakytkin-ON-OFF-Max-32V--450Amp


    • Yagorelay

      Ääni bluesea:lle. Toimii kahteen suuntaan.

      • Akkuankka

        Miten se nostaa latausjännitettä?
        Sitähän tässä kysyttiin...


      • Akkuankka kirjoitti:

        Miten se nostaa latausjännitettä?
        Sitähän tässä kysyttiin...

        Ei mitenkään. Vaan ei laskekaan. Tarkoitus tietenkin jättään jännitettä laskevat jakodiodit kokonaan kytkennästä pois ja laittaa sen sijaan jakorele.

        Jakorele on toiminnallisesti loistava ratkaisu, mutta en ole 100% vakuuttunut siitä olisko se ilman muuta parempi kuin diodisilta. Releessä on liikkuvia osia. Kaikki maailman laitteet missä on liikkuvia osia menee joskus rikki.


      • Len-Setä

        Diodit on puolijohteita eli elektroniikkaa ja kaikella elektroniikalla on eräpäivä :D


    • 36ft

      BlueSea on toiminut hyvin. Lataa aina kun jostain virtaa tule/jännite yli rajan. Eli jos on maasähkössä niin ladataan sekä hupi- että starttiakkua. Sama moottorin laturilla.

    • Khxdykjg

      No nyt on blue sea:n rele asennettu ja hienosti lataa. Kiitokset kaikille asiallisista ja hyvistä vinkeistä.

    • RelekokomusOn

      Blue Sean kaksoisakkureleessä jos hupiakku menee tyhjäksi (alle 8V) niin se ei lähde latautumaan kun koneet pistetään käyntiin (kokemusta on, jäi valo päälle).
      Luulin kaksoisakkureleen olevan rikki kun hupipuoli ei lähtenyt toimimaan.
      Motonetissä sanottiin etteivät voi testata relettä, että lähetettävä takuukäsittelyyn.
      Antoivat neuvot et ottaisin yhteyttä Adita Oy:n et jos sieltä saisin avun.
      Siellä testattiin ja ehjän oli. Sain ohjeen, että jos hupipuoli menee tyhjäksi (syväpurkautuu) niin sen
      ei kuulukkaan lähteä lataamaan. Kaksoiskkurele ei voi tietää et onko akku tyhjä käyttövirheen takia vaiko akkuvian (esim oikosulku) takia.
      Kaksoisakkurelettä voi " huijata" siten et pistät kytkentäliitoksien väliin hyppyjohdon kun kone on käynnissä niin se kytkee releen päälle ja lähtee latamaan syväpurettua akkua. Jos ei ole pitkää ajomatkaa niin kannattaa ladata verkkovirtalaturilla et akku tulee täyteen.
      Aditassa tekivät samalla uudet akkujohdot jotka oli aiemmin liian ohuesta johdoista tehty.

    • Utelias84

      No ostitkos releen Motonetistä vai Aditasta?
      Kyllähän myyjä vastaa myymistään tuotteista.

      • Argon86

        Motonet ei esimerkiksi ota Boschin lambda antureita tms. autosähköosia vastaan takuuna, vaan asiakkaan täytyy käyttää ne itse testattavana esim. Boschin jälleenmyyjällä (kallista) ja jos sieltä saa todistuksen viallisesta tuotteesta niin sillä saa motonetissa vaihdettua tuotteen uuteen.

        Kysytty kuluttaja asiamieheltä ja tässä on käytössä kuulemma, joku asiakkaan toteennäyttö pykälä tms.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      370
      4639
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      85
      1875
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      66
      1619
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1556
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      217
      1424
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1400
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      60
      1376
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1357
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1235
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1228
    Aihe