Peiliton/peilillinen kamera + vanhat objektiivit?

Kamerajäärä

Olen kuvannut vuosikaudet vanhalla luotettavalla Canon 400D-järkkärillä, sekä muutamalla Canonin objektiivilla (70-300 IS USM/f4.0-5.6 ja 50 mm/f2.5 macro). Nyt kameran runko kolahti betoniin ja meni rikki, ja pitäisi päättää ostanko peilillisen vanhanmallin kameran vai siirrynkö pienempiin peilittömiin.

Peilittömien etu olisi pieni koko, näppäryys ja mahdollisuus käänneltävään näyttöön, mutta en ole löytänyt tietoa kuinka peilittömät järkkärit todella toimivat yhdessä vanhojen obketiivien kanssa. Aion joka tapauksessa jatkaa niiden kanssa kuvaamista, joten mitä sanotte, toimiiko peilitön järkkäri millä tavalla vanhojen peilijärkkärin objektiivien kanssa?

8

228

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Peilittömiin saa sovitteita vanhoille objektiiveille. EOS M- sarjaan Canonilla on ihan oma sovite. En tiedä mitä tarkoitat samalla tavalla. Kyllä ne toimivat. Tarkennusnopeus sitten on eri asia.

    • Canonisti______minäkin

      Noista kahdesta objektiivista tuo macro on ihan ok. Zoomista en niin välittäisi. Kuten Okaro vähän viittasi, nuo sovitusviritykset ovat todellisuudessa ongelmallisia. Eli käytännön vaihtoehdot ovat ostaa Canonin peilillinen runko tai ostaa peilitön järjestelmä kokonaisuudessaan.

      Canonilla on poistomyynnissä tällä hetkellä 6D mark I. Siinä saa nyt kinokennoisen edullisesti. Viiskymppisesi on joidenkin lähteiden mukaan Canonin terävin 50 mm objektiivi, joten sillä saa paljon irti tuosta kutosesta.

      Jos taas aiot vaihtaa peilittömään, niin vaihtoehdot ovat käytännössä Fuji, Olympus ja Panasonic. Canonin ja Nikonin peilittömät ovat leluja, Sonyyn ei saa objektiiveja. Fujilla on edullisesti poistomyynnissä X T1, joka on ihan hyvä vaihtoehto. Siihenkin saa sovitettua Canonin EF-objektiiveja, mutta itse en niin tekisi, vaan antaisin nuo pois vaihdossa. Niistä voi saada jonkun euron.

    • Canonisti______minäkin

      Tein tällaisen vertailun Dpreview'llä. Siinä on erilaisia vaihtoehtoja, joita voi harkita. Olympuksen ja Panasonicin rungot jätin pois, koska en ole seurannut niiden tilannetta kovin tiiviisti. Ainakin Panalle on tullut jotain uusia malleja, joten vanhoja on ollut alennuksessa. Jos päätyy peilittömään, kannattaa katsoa myös sekä Olyn että Panan tarjoukset.

      https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=canon_eos400d&products=canon_eos6d&products=canon_eos6dmkii&products=fujifilm_xt1&products=fujifilm_xt2&products=canon_eos800d&products=canon_eos80d

      Ensiksi tuossa on rikkoutunut 400D:si, johon voi nyt verrata näppärästi muita. Sen vieressä on juuri nyt poistomyynnissä oleva 6D ja seuraavana 6D mark II. Pidän tuota 6D mark I:stä varteenotettavana, nykyisellä hinnallaan. Tosin väitän, että tulet silloin vaihtamaan tuon zoomin parempaan melko nopeasti.

      Fujin X T1 edustaa peilittömiä. Se on tukevatekoinen semipromalli ja myös poistomyynnissä. Sen jälkeen on X T2, joka edustaa uusimpia peilittömiä. Lopuksi on Canonilta uusin satanen ja kymppi.

      Kuten tuossa jo sanoin, en suosittele virityksiä varsinkaan telepäässä. Tarkentaminen menee arpapeliksi, vaikka olisi käytössä teoriassa automaattitarkenteinen sovite.

    • cgm

      Ainakin tuon 70-300 objektiivin kanssa peilittömän tarkennus lienee edelleen turhan hidas. Pitkä putki vaatii myös kunnon etsimen, joka Canonin peilittömistä taitaa olla vain M5:ssä. Ainakin aikaisemmin sähköisissä etsimissä oli hitautta nopeissa pannauksissa, mutta en ole näitä viimeisiä kokeillut.

    • hlrlkhtklyjk

      "Peilittömien etu olisi pieni koko, näppäryys ja mahdollisuus käänneltävään näyttöön"

      Nykyään monissa peilillisissä on käännettävä näyttö, joten se siitä edusta.

      Kaikissa peilittömissä ei ole etsintä ollenkaan, joten joutuu koko ajan käpälät suorina näyttöpanelia tuijottamaan.
      Peilittömän kameran sähkönkulutus on moninkertainen peililliseen verrattuna.
      Peilittömässä pitää aina olla virta päällä, jos sillä aikoo jotakin tiirata.
      Peilillinen kamera voi olla lepotilassa, jolloin kakku kestää viikkoja (unohtunut usein virta päälle) ja kameralla voi sommitella kohdetta, vaikka se ei ole käynnissä. Lepotilasta käynnistyminen kestää 2-3/10 sekuntia ja kuvan voi ottaa.
      Peilillisestä kamerasta saa tarvittaessa "peilittömän" Live-view toiminnolla.

      Peilitön kamera on kyllä pieni ja joskus liiankin sippoinen, kun objektiivi on suuri.
      Etuna peilittömässä on, että runko voi olla myös toista merkkiä, kuin objektiivit, jotka kiinnitetään sovitteella.
      Ei kuitenkaan kannata hankkia etsimetöntä kameraa, vaan siinä pitää olla sähköinen etsin takapanelin lisäksi, mikä kyllä suurentaa hieman rungon kokoa. Takapaneli näkyy huonosti kirkkaassa valossa.

      Sitten vaan kannattaa varata toinenkin akku, jos kuvaa paljon, sillä akku loppuu äkkiä, jos kuvia joutuu vähänkään pidempään sommittelemaan, tai tilaisuutta odottamaan.

      • Canonisti_____minäkin

        Juuri näin: "...Peilitön kamera on kyllä pieni ja joskus liiankin sippoinen, kun objektiivi on suuri..."

        Peilittömistä kannattaa harkita vain sellaisia, joissa on natiivisti kaikki tarvittavat objektiivit. Käytännössä valinta kannattaa tehdä Fujin ja MFT:n (Oly ja Pana) väillä.

        Pitkät teleobjektiivit ovat yhä haaste peilittömile. Vain Olympuksella on kolmisatanen.

        http://www.imaging-resource.com/lenses/olympus/300mm-f4.0-is-pro-ed-m.zuiko-digital/review/

        Akkujen suhteen aloittaja on oikeassa. Itselläni on mukana kaksi tai kolme vara-akkua peilittömään runkoon.


    • Mitestota

      Onko noissa peilittömien etsimissä yleensä mahdollista suurentaa etsinkuvaa samaan tapaan kuin esim. peilijärkkärien takanäytössä? Olen tykästynyt käyttämään tuota suurennosta manuaalitarkennuksen apuna lähikuvauksessa, ja olisi mukava saada se toimimaan etsimen kautta, ettei tarvitsisi kädet ojossa tihrustaa sitä takanäyttöä.

      • Canonisti______minäkin

        Joissakin on kuva kuvassa toiminto, eli saat jonkun yksityiskohdan suuremmaksi.

        Tuota käyttökelpoisempi on usein focus peak, joka näyttää tarkat kohdat. Joissakin rungoissa on mahdollista vielä vaihtaa focus peak'iin väri.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5035
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3307
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1442
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1285
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      258
      800
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe