Kaiuttimien herkkyys

43643634

Osaako joku selkokielellä selittää mitä tuo käytännössä tarkoittaa? Jos tilanne vaikka sellainen että hankin uudet kaiuttimet jotka tulee alkuperäisten tilalle suoraan vakiosoittimeen (ei vahvistinta välissä), kannattaako valita mahdollisimman herkät?

Käsittääkseni herkillä kaiuttimilla saa enemmän ääntä pienellä teholla (vakiosoitin). Mutta luin myös että herkkyys voi olla kompromissi matalien äänten kanssa, eli onko herkimmissä huono bassotoisto?

Sekin kiinnostaisi tietää miteen herkkyys vaikuttaa mataliin ja korkeisiin äänenvoimakkuuksiin? Esim miten sais hyvin bassoa matalille äänenvoimakkuuksille?

Tässä tapauksessa kyse olisi 5x7 2-tie kaiuttimista jotka tulee vakioiden tilalle. Katselin esim Hertzin energy sarjaa, herkkyys 94dB ja taajuus 60hz-23khz. Sitten on vaikka JBL:än vastaavat herkkyys 92dB ja taajuus 50Hz-21kHz. Eli JBL toistaa matalammalle mutta meneekö se nyt niin että JBL vaatisi enemmän tehoa soidakseen hyvin? Kummalla parilla saisi vakiosoittimen kanssa paremman äänen jos nyt katsoo noita teknisiä tietoja?

5

1745

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lantepaukku

      Kyllä saa enemmän ääntä. Kannattaa valita mahdollisimman herkät käytettäessä soittimen tehoja.
      Nuo 5x7 " kaiuttimet on niin pienet että ei niistä oikeasti noita subbarin taajuuksia irti saa eli alle 80hz.
      Itse valitsisin nuo Hertz. Mulla oli Hertz energy 6x9 ja soi nätisti koaksiaaleiksi.

    • Tyhmäkysymys

      Btw, kui alas nuo 6x9 kaiuttimet pystyy toistaa? Ja toimiiko ainoostaa hattuhyllyasennuksissa? Onko järkiä laittaa erillisen subbarin lisäksi hattuhyllylle, ku on viistoperä auto? Toki pitäis sitä hattuhyllyy vahvistaa. Tuskinpa kannattaa,laittaisin jos ei ois subbaria ja budjetti sopis paremmin niihi kuusyseihin :)

    • möhömaha1985

      Ei kannata. Kunnollinen erillissarja systeemi eteen ja subbari on paras vaihtoehto.

    • Poelrootlhlho657

      Nojoo itellä on halpa erillissarja ja subbari. Ihan ok paljon parempi kuin alkuperäiset kurat. Jos sul ois satanen laittaa yhtii kaiuttimiin ja haluis päästä helpolla (eikä varaa subbariin)nii laittaisin kuusysit. Toistaa aika alas kuitenkin?

    • festariteknikko

      jos isoja herkkyyksiä haluatte ja hyvää laadukasta ääntä niin ostakaa pa/ pro puolen elmenttejä ja komponenttejä. rcf, bms, eighteensound, Precision Devices hyvien merkkien seassa. Jos haluat rakentaa subwooferin joka soi matalalle pa elmenteillä kotelon koko kasvaa verrattuna auto subwoofer elmenttiin (vas ja qts arvot kasvavat) mutta esim 500w teholla 99db herkkyyden omaava elmentti tuottaa "vain" 126db ääntä täysin avoimessa tilassa ja sanoisin että auton kokoisessa tilassa voidaan päästä 134db alueelle, suosittelen myös pa elmettejä niiden kestävyyden puolesta jos xmax arvoja ja teho arvoja ei ylitetä niin paljon kestävämpiä kun ne on tehty soimaa 10 tuntia putkeen isoilla festareilla, vahvistin tehoista suosittelen että vahvistin on 1.5x tehokkaampi mitä elmentin rms tehonkesto, näin saadaan elmenttiin meneään keskiarvoisesti sen rms teho jatkuvasti ja samalla säilytetään musiikin dynamiikka. elmentit kyllä kestävät 1/4 sekunnin mittaisia teho bursteja jotka ovat suurempia mitä elmentin mitoitettu teho. Jos ostatte vahvistimen joka on tehokkaampi mitä elmentin rms tehonkesto niin vahvistinta ei saa ajaa täydellä volumella vaan volumen niin että vahvistimen ulostulo teho vastaa keskiarvoisesti elmentin rms tehonkesto, tämän saa selville yleismittarilla , oskilloskoopilla ja pienellä laskemisella
      eli esim vahvistimen ulostulossa on 20v rms jännite
      20 volttia jaettuna elmentin impedanssilla (tässä tapauksessa 8 ohm) saadaan 2.5 amppeeria
      2.5 amppeeria kertaa 20 volttia = 50 wattia
      vahvistin voisi olla tässä tilanteessa 100w rms jolloin musiikin dynaamiset piikit olisivat lähellä 100w mutta muuten teho on keskiarvoisesti 50w oskilloskoopilla saa selvitettyä clippaako vahvistin mutta sen myös kuulee jos vahvistin clippaa kunnolla, clippaaminen rikkoo diskantit hyvin nopeasti, pro puolen päätteissä on useim "limiter" joka estää vahvistinta clippaamasta säätämällä vahvistimen volumea sisäisesti alaspäin jos vahvistin clippaa mutta tällaista ei auto vahvistimissa ainakaan halvemmissa ole koska hinta, hyvät pro puolen päätteet liikkuvat aivan eri hinta tasoissa kuin auto puolen vahvistimet.
      tässä linkki paikkaan josta saa pro puolen elmenttejä yms vastaavia laitteita, hyviä vahvistin merkkejä pro puollela ovat mm, crown, qsc, powersoft, LAB gruppen, dynacord, ev ja db technologies nämä tulevat yhtäkkiä mieleen.
      https://www.thomann.de/fi/kaiutinkomponentit.html

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5309
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3437
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1572
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      192
      1463
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      988
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      788
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      779
    Aihe