Rakkaus taivaassa

H:n ja k:n mielestä mormonien käsitys taivaasta on sellainen, että siellä ylösnousseet "lihaklönttiruumiit" harrastavat "moninaintia" toistensa kanssa.

Onko se sama kuin tämä:

Taivaallisessa loisteliaan kauniissa Siionin kaupungissa rakastuneet parit kävelevät käsi kädessä kultaisia katuja temppeliin palvomaan Jumalaansa. Taivaallinen musiikki soi.

Myöhemmin he lähtevät luontoon retkelle, lentävät ilman apuvälineitä vuoristoon ja rannalle ja toisille kirkastetuille taivaankappaleille, joiden pinta on kuin lasimeri, kävelevät kultaisia teitä pitkin, joita reunustaa jalokivikivetys, illalla vetäytyvät viehättävien talojensa huoneisiin, ja mies jakaa aikansa tasan rakastettujensa kanssa, jos heitä on useampi kuin yksi.

He ovat ikuisessa liitossa keskenään, jota maan päällä sanottiin ikuiseksi avioliitoksi, joka on solmittu jo maanpäällisissä temppeleissä, elämän aikana tai kuoleman jälkeen, usein vasta tuhatvuotisessa valtakunnassa, maan päällä, koska sen solmiminen siellä on edellytys tähän korkeimpaan taivaaseen pääsyyn. Taivaassa ei enää mennä naimisiin, jokaisella on oma oikea rakkaansa, siellä on kaikki erilaista, niin autuasta, rakkauden ja rauhan täyttämää, ettemme voi sitä kuvitellakaan, eikä siellä ole sanoilla ja asioilla sama merkitys. Kaikki on taivaallista eikä maallista. Niin myös rakkaus ja parisuhteet. Taivaallinen rakkaus ja taivaalliset parisuhteet.

Kaikki on kirkasta, valoisaa ja loistavan kaunista. Värejä on suorastaan enmmän kuin maan päällä. Rikollisuutta ei ole eikä sotia, ei petollisuutta ihmissuhteissa, ei pettämistä, ei juoruja, ei panettelua, ei kateutta ei mustasukkaisuutta. Kaikki iloitsevat toistensa onnesta. Mitään kirkkokuntia ei ole, vaan kaikki ovat Jeesuksen opetuslapsina saavuttaneet täydellisyytensä, ovat korotettuja kirkastettuja jumal'olentoja. Ei ole mormoneja eikä mormonien vastustajia, ei katolisia, ei helluntailaisia, ei protestantteja, on vain Jumalan lapsia korotuksessaan.

Kerran vuodessa mennään alempaan taivaaseen viettämään "lihaklönttiruumiiden moninainnin" muistojuhlia ilotulituksen kanssa Jumalan lasten pilkkaajien möhläysten voittamisen kunniaksi nauravissa iloisissa merkeissä : )

208

1484

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Höpölöpsis

      Kuvasitko Pohjois-Koreaa tai jotain muuta "paratiisia"?

      > Taivaassa ei enää mennä naimisiin, jokaisella on oma oikea rakkaansa,...

      Tarkoitit kai: omat rakkaansa. Kirkkosi opetuksen mukaanhan miehillä on taivaassa haaremit.

      • Selkeyttä

        Tätä voisi selventää:"Taivaassa ei enää mennä naimisiin, " sillä avioliitotto tulee solmia maan päällä. Sitä tarkoitetaan Raamatussa olevalla lauseella: taivaassa ei naida eikä mennä miehelle,,, Rakkauselämä on siellä hyvin toisenlaista kuin maan päällä. Olosuhteita ei voi verrata yksi yhteen. Siellä ei esim. ole vettä.


      • elävävesi
        Selkeyttä kirjoitti:

        Tätä voisi selventää:"Taivaassa ei enää mennä naimisiin, " sillä avioliitotto tulee solmia maan päällä. Sitä tarkoitetaan Raamatussa olevalla lauseella: taivaassa ei naida eikä mennä miehelle,,, Rakkauselämä on siellä hyvin toisenlaista kuin maan päällä. Olosuhteita ei voi verrata yksi yhteen. Siellä ei esim. ole vettä.

        Mistä tiedät ettei ole vettä ja miksi ei olisi kun on kultaa ja jalokiviäkin?


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Tätä voisi selventää:"Taivaassa ei enää mennä naimisiin, " sillä avioliitotto tulee solmia maan päällä. Sitä tarkoitetaan Raamatussa olevalla lauseella: taivaassa ei naida eikä mennä miehelle,,, Rakkauselämä on siellä hyvin toisenlaista kuin maan päällä. Olosuhteita ei voi verrata yksi yhteen. Siellä ei esim. ole vettä.

        Kysyin yksikön käytöstä. Siihen et vastannut.


    • samar1n

      Eli jumalamies käy kävelyretkillä ja planeettojen välisillä lennoilla vuorotellen kunkin vaimorakastajattarensa kanssa kaksistaan?
      Smithillähän oli vaimoja noin 40. Tarkkaa lukumäärää ei tiedetä, onhan kirkko järjestyksen kirkko ja kaikki toimitukset pitää kirjata pikkutarkasti. Eli esim. Fanny pääsee pitämään Smithiään kädestä retkillä joka neljäskymmenes selestinen päiväkö? Mutta ilmeisesti sänkyyn pääsee Smithin kanssa joka selestinen ilta koska kirjoitit että jumalamies retkipäivän jälkeen kuitenkin sänkyaikansa jakaa tasapuolisesti. Kuka muuten vastailee rukouksiin sillä aikaa kun jumalamies jakaa aikaansa tasapuolisesti vaimojensa kesken?

    • Tartuitte moniin vaimoihin. Ehkä ne muut on vaan viety taivaaseen ja jokainen siellä saa oman rakkaansa? Esimerkiksi, kuka näistä tietää? Ja aina sivuutetaan se, ettei kaikilla ole yhtä useampia vaimoja. Miksei sitä muille voi sallia, sehän on kateutta?!

      Muuten kuvaus siis oli myös huono, vai? Vai oliko peräti hyvä?

      • Höpölöpsis

        Hyvähän kuvaus oli. Siellähän asiat mallissaan kuin Brutopiassa tai Pohjois-Koreassa.

        Kukako tietää? Ainakin profeettanne Brigham Young. Vain moniavioiset voivat olla korotuksessa.

        Ovatko naiset kateellisia, jos toiset naiset saavat jakaa saman miehen?


    • Ja moniavioisissa liitoissa edellisten täytyy hyväksyä seuraavat, muuten liittoa ei voi solmia. Ainakin taivaassa on näin, vaikka asiassa olisi tapahtunut rikkeitä. Taivaassahan on täydellistä.

      • Höpölöpsis

        Eihän edes Emma hyväksynyt Josephin jalkavaimoja, mutta silti tällä niitä oli.


    • Vihdoinkin on myös tieteellinen todistus! Utahissa moniavioisuuden aikaan vain vähemmistöllä oli avioliitoissa enemmän kuin yksi vaimo. Ei kukaan ajatellut etteivät he saisi korotuksen siunausta.

      • Höpölöpsis

        Johtoporsaalla oli vaimoja kymmenittäin. Eihän niitä rivijäsenille riittänyt, varsinkin kun Amerikassa oli tuolloin enemmän miehiä kuin naisia. Vastaavasti Euroopassa oli tuolloin naisylimäärä, koska siirtolaisissa oli enemmän miehiä kuin naisia.

        > Ei kukaan ajatellut etteivät he saisi korotuksen siunausta.

        Ainakin Young ajatteli, kun asia on kirjattu oikein kirkon viralliseen julkaisuun (Journal of Discourses).


      • samar1n

        Mistä tiedät mitä ajattelivat? Ehkäpä olivat kuin Selkeyttä joka uskoo että Tuhatuvuotisessa valtakunnassa voidaan sitten asiat laittaa kohdalleen eli ne raukat joilla vain yksi vaimo saisivat sitten lisää vaimoja.
        Onhan joku mormonijohtaja sanonut että taivaassa (korotuksessa) on enemmän naisia. Tosiasia on että Brigham Young, Joseph F. Smith ja muut mormoniprofeetat ja -apostolit ovat opettaneet että moniavioisuus on välttämätöntä korotukselle. Kaikki kirkon jäsenetkään eivät pääse korotukseen, joten eivät kaikki jäsenet moniavioisia olleetkaan edes Youngin aikoina. Kun miehiä ja naisia on sunnilleen yhtä paljon, on selvää että kaikki eivät voi harjoittaa moniavioisuutta. Ja jos profeetalla, sanotaan esim. Youngilla, on kymmeniä vaimoja niin ei siitä kaikille riitä, elleivät lähetyssaarnaajat käännytä lisää sinkkunaisia. Kunhan eivät varaa parhaita itselleen ja jätä johtajille vain vanhoja ja rumia.

        Taivaassa on kaikki toisin, naimattomat ja maan päällä yksiavioiset voivat mennä muihin kirkkauden asteisiin, jopa selestiseen valtakuntaan, mutta kirkkaimpaan korotukseen pääsevät moniavioiset. Näin siis mormoniprofeettojen logiikan mukaan tuolloin.

        Tulee myös muistaa että Selestisessä valtakunnassa tarvitaan luonnollisesti palvelijoita. Sinkut sopivat näihin puuhiin, ehkäpä yksiavioisetkin. Jane Manning, afroamerikkalainen sisar ja Smithien ystävä tämän näiden eläessä, halusi kovasti saada temppeliendaumenttinsa. Häneltä se kuitenkin evättiin ihonvärinsä takia. Jane oli sinnikäs ja vaivasi kirkon johtoa asialla. Lohdutukseksi hänet sinetöitiin Smithin perheen palvelijaksi. On sanomattakin selvää, että Jane itse ei voinut tuohon itseään koskevaan sinetöintiin osallistua vaan huolimatta siitä, että Jane oli elossa toimi valkoinen nainen sijaisena tuossa palvelustytöksi sinetöinnissä. Herran huoneen ovethan luonnollisesti olivat suljettuina afroamerikkalaisilta ja afrikkalaisilta mustilta vuoteen 1978 asti.


      • Tyttöjen.osa

        "Korotuksen siunausta" Siis kuka sen sai? Myös ne monet vaimot, vai mies pelkästään? Entä jos tyttö kuoli murrosikäisenä, juuri avioliittoon astumisen kynnyksellä, tai oli peräti lapsi? Minne joutui?


    • Olen todistanut sinulle opillisesti ja empiirisesti että monen vaimon ottaminen ei ole korotuksen edellytys mormoniopissa. Jatkat vain väitettäsi että on. Et siis usko tosiasioita. Tätä profeetta tarkoittaa todistettavasti eikä tuota mitä väität. Saa olla monta vaimoa. Monivaimoisuus- oppi. Ei tarvitse olla monta vaimoa. Sisältyy siihen oppiin.

      Ikuisen avioliiton solmiminen, vähintään opin hyväksyminen on korotuksen edellytys. Ei se että välttämättä on monta vaimoa. Onko se niin vaikea ymmärtää, ilmeisesti koska on niin kova halu mollata mormoneja porsastelijoiksi? Opin sisältö ja tarkoitus on kaunis ja oikea: jokainen saa taivaassa oman oikean rakastettunsa, ja se sisältää monta muuta asiaa, joita emme voi ymmärtää, kun emme voi ymmärtää taivaallisia asioita ihmisinä ollessamme.

      Jos et yksinkertaisesti myönnä että olit väärässä, et ole arvollinen keskustelukumppaniksi. Olet huono häviäjä.

      Emma ja Joseph erosivat tietääkseni. Ei eronneella vaimolla ole mitään sanomista. Ikävä juttu sinänsä. Älä vaan takerru tähän asiaan vaan myönnä virheellinen käsityksesi tuossa toisessa asiassa.

      • Höpölöpsis

        Jos pidät kirkkosi profeetta Brigham Youngia vääränä profeettana, en sinua estä. Samoin mielestäsi myöskin tämän palstan Tapani (Selkeyttä) on väärässä.

        Lainasin kirkon julkaisussa ollutta Youngin tekstiä. Sen mukaan ainoat korotukseen pääsevät ovat ITSE moniavioisia. Jos et yksinkertaisesti myönnä että olit väärässä, olet huono häviäjä.

        Milloin Emma ja Joseph erosivat? Se oli minulle täysin uusi tieto. Vai valehteletko jälleen?


      • samar1n

        Mistä vetelet tietojasi? Emma ja Joseph eivät eronneet. Eivät, vaikka Joseph petti Emmaa.


      • kaksipisteto
        samar1n kirjoitti:

        Mistä vetelet tietojasi? Emma ja Joseph eivät eronneet. Eivät, vaikka Joseph petti Emmaa.

        Ollilla taitaa olla, kuten tapanillakin nenadan mukaan, omat käsitykset =mormonismi.


    • samar1n

      Miksi naisella ei voi olla yhtälailla monta rakastettua, joiden kanssa jakaisi aikansa tasapuolisesti?

    • niinsevaanmenee

      Kuinkahan moni mahtaa ymmärtää, että taivaaseen ei mennä heti, vaan vasta viimeisen päivän jälkeen se on mahdollista (hyvin pieni mahdollisuus päästä pääsevät ovat tulevaisuuden hallitsijoita suurin osa palaa maahan). Sitten vielä sepitellään sataja yhteyksistä kuolleisiin, vaikka kuollut ei tiedä mitään ennen kuin hänet herätetään viimeisenä päivänä.

    • Tuo on tärkeä pointti. Vasta viimeisellä tuomiolla määrätään eri taivaisiin ja kadotuksen paikkoihin. Että kaikki kuolleet vaan nukkuisivat siihen asti, on yksi kannatettu oppi, mutta myös henkimaailmaan meneminen on mahdollista. Se on lähinnä mormonien oppi. Voihan jotkut tosiaan nukkua siihen asti, kuka tietää.

      Kaste kuolleiden puolesta menettäisi merkityksensä jos he eivät siellä voisi ottaa sitä vastaan.

      • Höpölöpsis

        Mihin vaiheeseen se tuhatvuotinen valtakunta sijoittuu oppinne mukaan?


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Mihin vaiheeseen se tuhatvuotinen valtakunta sijoittuu oppinne mukaan?

        Se on aika ennen viimeistä tuomiota. Se tarvitaan, jotta kaikki maan päällä tehtäväksi asetetu voidaan saada aikaan. Työ kuolleiden puolesta on keskeisessä asemassa.


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Se on aika ennen viimeistä tuomiota. Se tarvitaan, jotta kaikki maan päällä tehtäväksi asetetu voidaan saada aikaan. Työ kuolleiden puolesta on keskeisessä asemassa.

        Kiitos tiedosta. Mutta mikäs kiire niillä kuolleiden puljauskasteilla nyt sitten on? Ja jos mormonismin voi valita tuhatvuotisen valtakunnan aikana, mikäs kiire valintaa on nyt tehdä?


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Kiitos tiedosta. Mutta mikäs kiire niillä kuolleiden puljauskasteilla nyt sitten on? Ja jos mormonismin voi valita tuhatvuotisen valtakunnan aikana, mikäs kiire valintaa on nyt tehdä?

        Ihminen tuomitaan tekojensa ja tekemättä jättämisensä mukaan. Jos eläessään hylkää totuuden, joutuu siitä vastuuseen kuoltuaaan.


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Ihminen tuomitaan tekojensa ja tekemättä jättämisensä mukaan. Jos eläessään hylkää totuuden, joutuu siitä vastuuseen kuoltuaaan.

        Joo, mutta teothan ovat jotain aivan muuta kuin johonkin ahtaaseen uskonryhmään kuuluminen.

        Pelotteluksi taas meni. Toki kaksoiskielellänne totuus on sama kuin Smithin oppi. Mm. piispa Snow noudatti Smithin oppia, mutta hänen tekonsa olivat hyvin kaukana rakkauden teoista.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Ihminen tuomitaan tekojensa ja tekemättä jättämisensä mukaan. Jos eläessään hylkää totuuden, joutuu siitä vastuuseen kuoltuaaan.

        Raamatussahan ei mormonien mukaan totuutta ole, Jahvehan siellä valehtelee kahdella eri nimellä ja ihmisten pitää Raamattua lukiessaan älytä ettei Jahven ilmoituksia pidä ottaa kirjaimellisesti. Yhden jumalan asemesta onkin monia, Jahve ei ole kaiken luoja , ei henkiolento, ei totuus ja pyhyys, vaan oikean jumalan poika ja oikea jumala onkin kaiken Raamatussa ilmoitetun vastakohta: yksi monista,ruumiillinen , naimisissa, asuu tietyn tähden lähellä ja on kehityksen tulosta, ei ole aina ollut jumalakaan eikä ole luonut mitään, mutta on järjestellyt " elementtejä". Raamatun ilmoittama kuva jumalasta on siis 100% väärä, jos mormonien on oikein.

        Mormonien jumala, joka Raamatussa kielletään eikä siis ole Raamatussa antanut ainoatakaan käskyä tai opetusta, on kuitenkin se joka antaa mormoneille - jotka muuten ovat ainoita jotka koskaan ovat tätä jumalaa palvoneet- heidän odottamansa palkkiot kunhan mormonit tekevät tuon jumalan määräämät teot , jotka kai ovat kerrottuina mormonien omassa kirjallisuudessa?

        Kristityt kuitenkin vastaavat vain Jeesukselle ja tämän isälle Jahvelle, eivät Smithille tai tämän "Jumalat/Korotettu Ihminen"nimiselle jumalalle .Kolobin tarpeillaan käyvän jumalan ja hänen profeettansa voi jokainen kristitty huoleti jättää samaan arvoon kuin vaikka Ukon tai Zeuksen .


    • Emma ja Joseph olivat tosiaan naimisissa Josephin kuolemaan asti. Emmalla oli usko Josephin kutsumukseen ja toimintaan profeettana mutta ambivalentti suhde tämän moniavioisuuteen. Välillä hän hyväksyi vaimot, välillä ei. Jotain tämmöistä. Ei kuitenkaan ottanut eroa koskaan.

      Ensimmäisen vaimon pitäisi hyväksyä seuraava pykälien mukaan tässä kulttuurissa. Sen takia ajattelin että ilmeisesti olivat erossa kun tiesin ettei Emma oikein hyväksynyt oppia. Eivätpä olleetkaan. Se siitä.

      • samar1n

        Ensimmäisen vaimon lupa on täysin hyödytön Smithin ilmoituksenkin mukaan. Kiva kysyä lupa ensimmäiseltä vaimolta, mutta jos tämä ei lupaa anna on hän rikkoja ja mies saa silti ottaa kaikki "Herransa" hänelle antamat vaimot.

        "Ja vielä, totisesti, totisesti minä sanon teille: Jos kenellä tahansa miehellä, joka pitää hallussaan tämän valtuuden avaimia, on vaimo ja hän opettaa hänelle minun pappeuteni lain, mitä tulee näihin asioihin, silloin hänen tulee uskoa ja tukea häntä, tai hänet hävitetään, sanoo Herra, teidän Jumalanne, sillä minä hävitän hänet; sillä minä teen nimeni suureksi kaikille niille, jotka ottavat vastaan minun lakini ja pysyvät siinä.

        Sen tähden on laillista minun edessäni, jos vaimo ei ota vastaan tätä lakia, että mies ottaa vastaan kaiken, minkä minä, Herra, hänen Jumalansa, hänelle annan, koska vaimo ei uskonut eikä tukenut häntä minun sanani mukaisesti; ja silloin vaimosta tulee rikkoja; eikä miestä koske Saaran laki, hänen, joka tuki Abrahamia lain mukaan, kun minä käskin Abrahamia ottamaan Hagarin vaimoksi." OL 132: 64-65

        Profeetta Joseph F. Smith antoi senaatin kuulustelussa valaehtoisen todistuksen että ensimmäisen vaimon lupa ei merkitse mitään.


    • Ygrad

      Täällä palstalla keskustellaan aivan kuin nämä olisivat tosiasioita. Joseph Smith oli aarteenetsijä joka huvikseen ja muita huijatakseen kopioi kirjoituksia ja ajatuksia aikaisemmin julkaistuista teoksista. Jostain syystä MAP-kirkko otti tuulta alleen ja alkoi levitä ympäri maailmaa. Luultavasti menestys USAn ulkopuolella johtui siitä että ihmiset halusivat päästä USAhan hinnalla millä hyvänsä, vaikka sitten liittymällä kristinuskon vastaiseen täysin keksittyyn kirkkoon.
      Eikö teitä ihmetytä yhtään että MAP-kirkon kasvu on pysähtynyt kuin seinään vaikka 80.000 nuorta poikaa sitä "vapaaehtoisesti" tyrkyttää ovelta ovelle?

      • samar1n

        Ei ihmetytä. Internet on keksitty ja totuus Smithin uskonnosta on nähtävillä. Mormoneja tosin voi ihmetyttää. Ehkäpä heidän mielestään on kyse lopun ajoista tai muusta Lusiferin kiusanteosta, kuumentaahan hän nyt oloja Euroopassakin. Toisaalta moni mormoni ei ehkä tajua kasvun hidastuneen. Eroajien määräähän ei kirkko julkaise. Täälläkin on kerrottu kuinka kirkon kasvu on loistokasta.


    • Jumalaa pitää seurata, eikä vaimoa muutakuin sänkyasioissa.

      Jokainen löytää henkisen kotinsa Jumalan johdatuksella. Mormonit on yksi kirkko siinä kuin toisetkin. Meidän mielestä paras. Älkää uskoko vaatustajien propagandaan, sitä kyllä löytyy!

      • Höpölöpsis

        Mutta jospa kyseessä ei olekaan Jumala, vaan petos tai itsepetos?

        Älkää uskoko mormonien propagandaan. Sitä kyllä löytyy. Olli juoksee milloin minkäkin propagandan perässä. Joskus se on punaista, joskus Smithin ruskeaa.


      • samar1n

        Mutta Smithän ei seurannut Emma sänkyasioissa. Hänhän nai muita naisia Emman selän takana.


    • Jos Smith teki väärin, hän vastaa siitä vaimolleen ja Jumalan tuomioistuimen edessä, ei meille.

      Historiantutkimuksessa taas asiat tutkitaan kaikinpuolisesti. Ei ole mitään järkeä uskoa vain vastustajien käsityksiä. Nehän ovat monesti puhdasta ilkeämielistä propagandaa, jota perustetaan todisteilla, jotka eivät pitäisi oikeudessa eivätkä läpäise historiantutkimuksen seulaa.

      Mitä on sanottava esimerkiksi väitteestä että Joseph jäi kiinni "housut kintuissa palvelustyttönsä hässimisestä"? Kuullostaa niin selvältä makoisalta juorulta ja vastustajien ilkeämieliseltä propagandalta.

      Emmakin uskoi miehensä profeetalliseen kutsumukseen eikä uskonut että hänen miehensä moniavioisuus johtuisi tämän lihallisista haluista. Ei ottanut eroa vaikka oli moniavioisuuden suhteen ambivalentti. Kuollessaan sanoi: "Joseph... tulen... tulen..."

      Huijariksi väitetty mies on kuitenkin kunnioitettu ihminen ja Jeesuksen nimeä kunniakkaasti kantavan kirkon perustaja meidän mielestämme Jumalan itsensä johdolla.

      Netissä leviää mitä tahansa vihapuheita. Vakava historiantutkimus on kokonaan toinen asia. Sielläkin on tietysti monenlaisia tutkimuksia ja mielipiteitä. Totuus selviää vähitellen.

      • Höpölöpsis

        Olet sentään rehellisempi kuin tapani, joka väittää, että Joseph ei tehnyt väärin.

        Totalitääriset järjestelmät ja uskonnot käyttävät todellakin todisteita, jotka eivät pitäisi oikeudessa.

        "Housut kintuissa" ja "hässiminen" ovat tietenkin kuvallisia ilmaisuja. Luultavasti Josephilla ei ollut housuja ollenkaan hänen touhutessaan heinäladossa Fanny Algerin kanssa. Älä nyt sorru Nenadan tasolle, joka poistaa hymistelypalstaltaan "adjektiivit" eli käytännössä kaikki kriittiset kommentit ja kommentoijat. Itse asiaa ei muuta miksikään se, että sanooko Smithiä avionrikkojaksi, huorintekijäksi vaiko laillisen avioliiton ulkopuolisten suhteiden harjoittajaksi.

        No hyvä, että Emma tui edes kuollessaan, jos ei Josephin kanssa muuten tullut... Kehotan muuten sinua edelleen lukemaan aiemmin mainitsemani kirjan niin sinulle selviäisi paremmin Emman suhtautuminen Josephin uskottomuuteen ja siihen, että pitikö Emma moniavioisuutta Jumalan käskynä vai ei. Ja kyseessä on kahden mormonitutkijan kirjoittama kirja, ei minkään "vastustajien". Kyseessä on vakava historiantutkimus, jota peräänkuulutat. Sellaista osaavat harjoittaa niin ei-mormonit kuin mormonitkin. Eivät kaikki mormonitkaan ole Jeffin tapaisia pellejä, vaan suhtautuvat järkevästi esim. kiasmijuttuihin ja mm. Lehi in the Wilderness-kirjan väitteisiin.

        > Huijariksi väitetty mies on kuitenkin kunnioitettu ihminen ja Jeesuksen nimeä kunniakkaasti kantavan kirkon perustaja meidän mielestämme Jumalan itsensä johdolla.

        Kunniakkuudesta voidaan luonnollisesti olla eri mieltä...

        Vakava historiantutkimus on paljastanut, että MK on täyttä huuhaata. Mm. genetiikka auttaa osoittamaan Smithin sadut saduiksi.


      • samar1n

        Smith nai alaikäisiä ja jo naimisissa olevia. Ja sinä kirjoitat jos teki väärin.


    • Ygrad

      MAP-kirkon opit muuttuivat sen mukaan mitä Joseph Smith ja sen jälkeiset johtajat halusivat. Smith keksi että moniavioisuus onkin oikein kun ei Emman seura enää jaksanut kiinnostaa. MAP-kirkon historia on niin täynnä kaikkea epäilyttävää ettei voi kuin ihmetellä miten joku voi vielä uskoa MAP-kirkon totuuteen. Nykyiset johtajat tosin eivät uskalla hiiskahtaakkaan mistään asiasta ennen MAP-kirkon laki-, PR-, ja finanssiosastojen tarkkaa tutkimusta miten lausunto vaikuttaa MAP-kirkkoon. Tuokaapa joku tässä esille joku maailmaa mullistava profetia vaikkapa viimeisen 20 vuoden ajalta?

    • Nää keskustelut menee aina samaan vänkäämiseen jostakin Josephin väitetyistä teoista ja mormoniopin väitetyistä epäkristillisyyksistä.

      Yritin panna pisteen " ikinainnille", "lihaklöntti jumalalle" ym vääristelyille ja valaista kuinka kaunis ja ylevä taivas on ja meidän käsityksemme siitä.

      Ei tietenkään onnistunut. Vastaavat vänkäykset vaan jatkuvat. Toistetaan vaan kaikkia väitteitä eikä välitetä niiden oikaisuista. Se on vastustajan taktiikka.

      Eikä ole historiallinen totuus, että Joseph nai muita naisia, jopa avioliitossa olevia Emman selän takana. Se on vain propagandaa ja yhden tahon käsitys. Historiantutkimus on monitahoisempaa.

      Vastustajat ovat jostakin syystä saaneet negatiivisen kuvan opistamme ja Josephista jne. eivätkä sitten enää suostu rehellisesti tutkimaan asioita.

      Kirkon kasvunkin asia ei ole niin kuin tässä väitetään. Ei sen suoraviivaista tarvitse olla. Välillä nopeampaa, välillä hitaampaa. Euroopassa on aina ollut vaikeaa ja hidasta. Etelä- Amerikassa kasvaa kovasti. Mitä tässä nyt todistaisi jotain kirkkoa vastaan? Ei mikään, ihan tyhmiä argumentteja. Kirkko on hieno ja iso. Jeesuksen kirkko. Vastustajat eivät tiedosta vastustavansa Jeesusta vaan luulevat olevansa jollain hyvällä asialla.

      • Höpölöpsis

        Muistan kun eräs väitöskirjan plagioinnista syytetty poliitikko sanoi, että hänen puolestaan asialle voitaisiin panna jo piste. Sinäkin haluaisit panna pisteen, mutta kyllä ne kirkkonne "profeettojen" sanomiset ja panemiset seuraavat historiassa niin kaun kuin ihmisiä on olemassa ja itse asiassa kauemminkin, on se sinulle sitten miten kiusallista tahansa.

        Historiantutkimus osoittaa selvästi, että Joseph nai muitakin kuin virallista vaimoaan. Todisteina mm. valaehtoiset lausunnot, Josephin itsensä kirjoittamat kirjeet, ym.

        Viittasin aimmin kahden MORMONITUTKIJAN kirjoittamaan kirjaan, mutta sen paremmin Nenada, Tapani kuin sinäkään ette halua sitä lukea. Syytät "vastustajia" sellaisen tedon jakamisesta, joka on mormoneilta itseltään peräisin, mm. tuosta kirjasta kuten myös kirkon omista julkaisuista (Journal of Discourses).

        Millaista puolueetonta tutkimusta oikein kaipaat? Sellaista kuin Pohjois-Koreassa tai sellaista "tutkimusta", jota Jeff-pelle Lindsay tekee?

        Nyt syytät vieläpä Smithin kirkon vastustajia Jeesuksen vastustamisesta! Aikamoinen syytös, joka koskee noin kahta miljardia Jeesukseen uskovaa! (Luonnollisesti vain arvio, eiväthän kaikki kirkkoihin kuuluvat usko Jeesukeen, kuten eivät kaikki Smithin kirkkoon kuuluvat usko Smithiin ja toisaalta voi olla myös kirkkoihin kuulumattomia uskovia.)

        Tietysti Smithin opin vastustajat ovat hyvällä asialla. Mitä kaikkea hirveyttä tapahtuisikaan vielä enemmän, jos esim. Youngin perversiot "Jumalan lakien" pääsystä täyteen voimaan toteutuisivat?!


      • Höpölöpsis
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Muistan kun eräs väitöskirjan plagioinnista syytetty poliitikko sanoi, että hänen puolestaan asialle voitaisiin panna jo piste. Sinäkin haluaisit panna pisteen, mutta kyllä ne kirkkonne "profeettojen" sanomiset ja panemiset seuraavat historiassa niin kaun kuin ihmisiä on olemassa ja itse asiassa kauemminkin, on se sinulle sitten miten kiusallista tahansa.

        Historiantutkimus osoittaa selvästi, että Joseph nai muitakin kuin virallista vaimoaan. Todisteina mm. valaehtoiset lausunnot, Josephin itsensä kirjoittamat kirjeet, ym.

        Viittasin aimmin kahden MORMONITUTKIJAN kirjoittamaan kirjaan, mutta sen paremmin Nenada, Tapani kuin sinäkään ette halua sitä lukea. Syytät "vastustajia" sellaisen tedon jakamisesta, joka on mormoneilta itseltään peräisin, mm. tuosta kirjasta kuten myös kirkon omista julkaisuista (Journal of Discourses).

        Millaista puolueetonta tutkimusta oikein kaipaat? Sellaista kuin Pohjois-Koreassa tai sellaista "tutkimusta", jota Jeff-pelle Lindsay tekee?

        Nyt syytät vieläpä Smithin kirkon vastustajia Jeesuksen vastustamisesta! Aikamoinen syytös, joka koskee noin kahta miljardia Jeesukseen uskovaa! (Luonnollisesti vain arvio, eiväthän kaikki kirkkoihin kuuluvat usko Jeesukeen, kuten eivät kaikki Smithin kirkkoon kuuluvat usko Smithiin ja toisaalta voi olla myös kirkkoihin kuulumattomia uskovia.)

        Tietysti Smithin opin vastustajat ovat hyvällä asialla. Mitä kaikkea hirveyttä tapahtuisikaan vielä enemmän, jos esim. Youngin perversiot "Jumalan lakien" pääsystä täyteen voimaan toteutuisivat?!

        Korjaan itseäni sen verran että eiväthän kaikki Jeesukseen uskovat ole välttämättä edes kuulleet Smithin kirkosta tuon taivaallista, joten eivät kaikki kristityt ole ainakaan aktiivisia Smithin kirkon vastustajia. Mutta luonnollisestikaan he eivät usko, että Jeesus olikin Jahve, että Jumala oleskelee luulihaklönttiruumiissaan jossain Kolobia kiertävällä planeetalla, että Jeesukseen uskovan pitäisi käyttää taika-alusvaatteita ja maksaa kymmenykset Smithin kirkolle jne...

        Tulipa mieleen, että käytätkö sinä o mormonigarmentteja? Joko sinä o olet käynyt mormonikasteella? Joko sinä o olet suorittanut temppelirituaaleja?


    • Jos teki väärin, s. Onko siis historiallinen totuus että Joseph teki kaikkea tuollaista kuin väitetään? Jos asia olisi oikeudessa niin mikä olisi loputulos? Se että väärinteon todisteet murennettaisiin kohta kohdalta. Väitteet ovat vain vastustajien väitteiden mukaisia. Puolustus sanoo toisin. Ei niitä historiallisina totuuksina voi levitellä kun totuudesta on monta näkökantaa.

      • samar1n

        Onhistoriallinen tosiasia, että yksiavioisuus oli ainoa laillinen avioliittomuoto Yhdysvalloissa Joseph Smithin aikana. Kirkkosi myöntää virallisilla sivuillaan ja opetuksessaan (esim. uudistetut verkkomateriaalit instituuttia varten) että Smithillä oli alaikäisiä ja jo naimisissa olevia pluraaliavioliittovaimoja.


    • Onko se sama kuin sanoa: " nai alaikäisiä ja jo naimisissa olevia"? Eiväthän ne olleet varsinaisia lain tarkoittamia avioliittoja vaan sinetöintejä taivaalliseen avioliittoon. Jos laittomia, niin sitten ilmeisesti maanalaisia, onko maanalaisuus niin ihmeellistä politiikassa tai uskonnoossa? Ja naimista vai naimisiin menoa?

      Tarkoitan että voidaanko todistaa että hän teki jotain moraalisesti eli eettisesti väärin Jumalan hänelle ilmoittaman opin noudattamisen kannalta? Kuinka aukottomia nämä todisteet ovat?

      • samar1n

        Voidaan sanoa. Lapsiavioliitot ovat moraalittomia ja eettisesti väärin. Samaten sotkeutuminen toisten lailliseen avioliittoon kolmantena pyöränä.
        Monet Smithin pluraalivaimoista antoivat ihan valaehtoisia todistuksia siitä, että liitto toteutui myös seksuaalisesti. Fannyn kanssa on epäselvää oliko edes mitään "sinetöintiä", kyse oli aviorikoksesta yhden MK:n todistajankin mukaan eli Cowderyn.
        Lain rikkomista ei voi puolustaa millään "maanalaisuudella". Rikosta ei tee oikeutetuksi jos se tehdään salassa.


      • samar1n
        samar1n kirjoitti:

        Voidaan sanoa. Lapsiavioliitot ovat moraalittomia ja eettisesti väärin. Samaten sotkeutuminen toisten lailliseen avioliittoon kolmantena pyöränä.
        Monet Smithin pluraalivaimoista antoivat ihan valaehtoisia todistuksia siitä, että liitto toteutui myös seksuaalisesti. Fannyn kanssa on epäselvää oliko edes mitään "sinetöintiä", kyse oli aviorikoksesta yhden MK:n todistajankin mukaan eli Cowderyn.
        Lain rikkomista ei voi puolustaa millään "maanalaisuudella". Rikosta ei tee oikeutetuksi jos se tehdään salassa.

        Smithin pluraaliavioliitoista moni oli ajaksi ja iankaikkisuudeksi, ei pelkästään "sinetöintejä taivaalliseen avioliittoon".


    • Niin mutta olivatko juuri nämä lapsiavioliitot ja muiden vaimot ajaksi vai vaan iänkaikkisuudeksi? Etkä vastannut siihen miten oikeudessa kävisi eli käytännössä tarkassa monitahoisessa historiantutkimuksessa.

      Kyllä puolustuskin on olemassa (Fair mm.) eikä vaan nuo todistajat, todistelut ja väitteet. Totuus saattaa olla aivan hyvin, että mitään aviorikoksia ei ollut. Smith itsekään ei halunnut moniavioisuutta ja suostui siihen vasta käskystä, ja rakasti kovasti Emmaa eikä halunnut hänelle mitään pahaa. Miksi olisi pettänyt?

      Jos hän olisi todella niin paha ja huijari niin olisiko Jumala hänet hyväksynyt kirkkonsa johtajaksi? Meitä aina syytetään järjettömiksi kun uskomme Josephin kutsumukseen, mutta Emmakin uskoi. Ota nyt hyvä ihminen sinäkin järki käteen ja tajua Josephin suuruus ja puhtaus. Jos hän on jotain väärin tehnyt, hän on katunut ja anteeksi saanut, muuten hän ei olisi voinut jatkaa johdossa.

    • Tässä on huomioitava sekin, että korkeimmassa taivaassa aika ja paikka menettävät merkityksensä. Siis ajankäytöstä puhuttaessa. Jeesuksella on aikaa meille jokaiselle loputtomasti, vaikka se tuntuu mahdottomalta. Jokaisella on aikaa läheisilleen, ystävilleen ja rakkailleen kuinka paljon vaan. Voimme kulkea missä vaan avaruudessa.

      • Höpölöpsis

        Miksi Olli vaihdat aihetta? Olen kysynyt sinulta lukuisia kertoja, että oppettiko Young väärin sanoessaan vain moniavioisten pääsevän Jumaliksi?

        Oletko käynyt mormonikasteella ja pidätkö garmentteja?


    • Ja voimme kulkea millä nopeudeudella vaan.

      • Höpölöpsis

        Yritäpä nyt nopeuttaa ajatustasi sen verran, että pystyt vastaamaan kysmyksiini!


    • Siis muistakaa koko ajan, että rakkaus taivaassa on kokonaan toisenlaista. Maan päällä vaan on syytä mennä ikuiseen avioliittoon jos haluaa sinne korotukseen, korkeimpaan taivaaseen. Tämä on mormonien oppi. Ei siinä ole mitään kaksitahoisuutta, meillä vaan on erilaisia käsityksiä kuin muilla kristityillä, enemmän ilmoitusta. Kaikki on kuitenkin Raamatun mukaista, siinä mielessä että sopii siihen oppiin, ei ole sen kanssa ristiriidassa. Ristiriita on vain joidenkin Raamatun t u l k i n t o j e n kanssa.

      Meillä ei ole mitään "lihaklöntti- jumalaa" eikä "ikinaintia" vaan Jumala, jonka kuva olemme, joka on kirkastettu taivaallinen olento, persoona, Henkensä lisäksi, Jumala on Henki, muttei vain Henki; ja taivaassa eletään autuaassa rakkauden ja rauhan tilassa, jossa kaikki on pyhää eikä maallista, likaista tms. Ihan sama onko siellä jotakin maallista tai ei. Taivaaseen kuuluu, että jokaisella on oma rakkaansa. Olisiko se muuten mikään taivas? Koko maailmankirjallisuus nauraisi sellaiselle taivaalle.

      • samar1n

        "...sillä heidät [vaimot] on annettu heidän miehelleen, jotta he lisääntyisivät ja täyttäisivät maan minun käskyni mukaan ja sen lupauksen täyttämiseksi, jonka Isäni antoi ennen maailman perustamista, sekä heidän korotuksekseen iankaikkisissa maailmoissa, jotta he voivat synnyttää ihmissieluja; sillä tässä jatkuu minun Isäni työ, jotta hänet kirkastettaisiin." OL 132:63


    • Samarin. Ei tuosta seuraa, mitä tässä vastaväittäjät väittävät, että yksiavioiset ja yksinäiset eivät voisi saada korotuksen siunauksia. Jos monet vaimot tulee kaikille niin sitten tulee, ei tuosta muuta seuraa.

      Ainoa edellytys on ikuinen avioliitto maan päällä solmittuna, ja jos siihen aina kuuluu monet vaimot niin sitten kuuluu, ihan sama. Siitä ei seuraa, etteikö yksiavioisuus olisi ihanne maan päällä mormoneillekin, mitä vastustajat mielestäni tässä lähinnä yrittävät implisiittisesti vängätä. Muodollisesti vängätään sitä, että profeettojen sanan ainoa tulkinta on moniavioisuus korotuksen edellytyksenä.

      Moniavioisuus ehkä tulee kaikille, ehkä ei. Sallittua se on joka tapauksessa, mutta vain profeetan ilmoituksen ja siunauksen pohjalta silloin kirkon alkuaikoina ja mahdollisesti tulevaisuudessakin joskus. Nyt ei ole, koska uskotaan jatkuvaan ilmoitukseen, ja tästä on ilmoitus.

      Jäisivätkö siis kaikki nykyiset mormonit ilman korotuksen siunausta? Ovat yksiavioisia, ja teidän tulkinnan mukaan eivät profeettojen sanan mukaan voi saada korotusta? Aivan älytöntä.

      • Höpölöpsis

        Mutta o, onhan t todistanut jo useita kertoja tällä palstalla, että Brigham Young ei ollut väärässä, vaan tuhatvuotisen valtakunnan aikana kaikki mormonit saadaan moninaitettua, kun se ei lainsäädännön mukaan onnistu nykyisin maan päällä.

        Ei se o hyvä ole älytöntä, jos täällä esitetään profeettojenne (mukaanlukien Tapani) käsityksiä moninainnista.


      • mormonimamma
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Mutta o, onhan t todistanut jo useita kertoja tällä palstalla, että Brigham Young ei ollut väärässä, vaan tuhatvuotisen valtakunnan aikana kaikki mormonit saadaan moninaitettua, kun se ei lainsäädännön mukaan onnistu nykyisin maan päällä.

        Ei se o hyvä ole älytöntä, jos täällä esitetään profeettojenne (mukaanlukien Tapani) käsityksiä moninainnista.

        Viime aikoina polyamoristit ovat alkaneet tulla kaapista kuten muidenkin suuntausten edustajat. Lisäksi Suomeen on tullut runsain määrin turvapaikanhakijoita maista, joissa moniavioisuus on hyväksyttyä. Uskon, että jossakin vaiheessa moniavioisuus tulee Suomessakin lailliseksi. Varmaankin hyvä niin, onhan se ollut suvaitsemattomuuden viimeisiä linnakkeita. Itse en ole moniavioisuuden kannattaja, mutta en sitä vastustakaan, jos kaikki osapuolet ovat siihen halukkaita.


      • kaksipisteto
        mormonimamma kirjoitti:

        Viime aikoina polyamoristit ovat alkaneet tulla kaapista kuten muidenkin suuntausten edustajat. Lisäksi Suomeen on tullut runsain määrin turvapaikanhakijoita maista, joissa moniavioisuus on hyväksyttyä. Uskon, että jossakin vaiheessa moniavioisuus tulee Suomessakin lailliseksi. Varmaankin hyvä niin, onhan se ollut suvaitsemattomuuden viimeisiä linnakkeita. Itse en ole moniavioisuuden kannattaja, mutta en sitä vastustakaan, jos kaikki osapuolet ovat siihen halukkaita.

        Siinä tapauksessa sellaisenkin liiton pitää olla tasa-arvoinen, siis myös naisten pitää voida ottaa useampi mies. Niissä maissa joista moniavioisia tänne nyt tulee, uskonto on edelleen naisten sorron pääasiallisin oikeuttaja, joten pitää toimia niin, että uskonnot eivät pääse vaikuttamaan kumpaakaan sukupuolta sortavasti liitoja solmittaessa tai niitä purettaessa. Uskontoon perustuva lainsäädäntö on Suomessa jo mennyttä aikaa, mutta muualta voi tulla yrityksiä palata entiseen ja ne pitää torjua.


      • mormonimamma
        kaksipisteto kirjoitti:

        Siinä tapauksessa sellaisenkin liiton pitää olla tasa-arvoinen, siis myös naisten pitää voida ottaa useampi mies. Niissä maissa joista moniavioisia tänne nyt tulee, uskonto on edelleen naisten sorron pääasiallisin oikeuttaja, joten pitää toimia niin, että uskonnot eivät pääse vaikuttamaan kumpaakaan sukupuolta sortavasti liitoja solmittaessa tai niitä purettaessa. Uskontoon perustuva lainsäädäntö on Suomessa jo mennyttä aikaa, mutta muualta voi tulla yrityksiä palata entiseen ja ne pitää torjua.

        Lainsäätäjät huolehtivat noista asioista, ei siihen MAP-kirkko, saati mormonimamma, pysty vaikuttamaan. Mutta uskon tosiaan, että jossakin vaiheessa moniavioisuus laillistetaan Suomessa.
        Itse asiassa olen jo pitkään toivonut sen laillistamista tapauksissa, joissa Suomeen kiintiöpakolaisena tulevan on ollut valittava vain yksi perheistään mukaan otettavaksi.
        Piilomoniavioisuutta meillä on paljonkin, en tiedä, mitä etua siitä on lailliseen moniavioisuuteen verrattuna.


      • Höpölöpsis
        mormonimamma kirjoitti:

        Lainsäätäjät huolehtivat noista asioista, ei siihen MAP-kirkko, saati mormonimamma, pysty vaikuttamaan. Mutta uskon tosiaan, että jossakin vaiheessa moniavioisuus laillistetaan Suomessa.
        Itse asiassa olen jo pitkään toivonut sen laillistamista tapauksissa, joissa Suomeen kiintiöpakolaisena tulevan on ollut valittava vain yksi perheistään mukaan otettavaksi.
        Piilomoniavioisuutta meillä on paljonkin, en tiedä, mitä etua siitä on lailliseen moniavioisuuteen verrattuna.

        Kovastipa mormonit pyrkivät vaikuttamaan esim. homoavioliittoihin.


      • mormonimamma
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Kovastipa mormonit pyrkivät vaikuttamaan esim. homoavioliittoihin.

        Kyllä Suomessa mormonien vaikutusmahdollisuudet tuollaisiin asioihin ovat aika pienet, lähinnä äänioikeuden käyttö.
        Jäämme odottamaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan moniavioisuusasiassa. Se nyt lienee kuitenkin selvää, että ihmisten pilkkaaminen ja vainoaminen moniavioisuuden takia ei ole oikein nykypäivää, saati tulevaisuutta.


      • Höpölöpsis
        mormonimamma kirjoitti:

        Kyllä Suomessa mormonien vaikutusmahdollisuudet tuollaisiin asioihin ovat aika pienet, lähinnä äänioikeuden käyttö.
        Jäämme odottamaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan moniavioisuusasiassa. Se nyt lienee kuitenkin selvää, että ihmisten pilkkaaminen ja vainoaminen moniavioisuuden takia ei ole oikein nykypäivää, saati tulevaisuutta.

        Suomessa onneksi mormonien vaikutsumahdollisuudet ovat heikot. Jenkkilässä mormonikirkko käyttää suuria rahasummia homovastaisuuteen. Homovastaisuus ei todellakaan ole nykypäivää.
        Mormonien moniavioisuuden vastustaminen on toki myös perustunut osin vääriin argumentteihin, mutta toisaalta on ollut hyvinkin aiheellista mm. pikkutyttöjen hyväksikäytön vuoksi, mormonijohtajien vallankäytön vuoksi (mm. Smith nai muiden vaimoja) ja epätasa-arvon vuoksi (vain miehilla sallittiin moniavioisuus).


      • samar1n
        mormonimamma kirjoitti:

        Lainsäätäjät huolehtivat noista asioista, ei siihen MAP-kirkko, saati mormonimamma, pysty vaikuttamaan. Mutta uskon tosiaan, että jossakin vaiheessa moniavioisuus laillistetaan Suomessa.
        Itse asiassa olen jo pitkään toivonut sen laillistamista tapauksissa, joissa Suomeen kiintiöpakolaisena tulevan on ollut valittava vain yksi perheistään mukaan otettavaksi.
        Piilomoniavioisuutta meillä on paljonkin, en tiedä, mitä etua siitä on lailliseen moniavioisuuteen verrattuna.

        Voi olla että joskus moniavioisuus on laillista Suomessakin. Nyt se ei ole. Ei, vaikka turvapaikanhakijoiden kotimaissa se olisi laillista.
        Kaksipisteto on täysin oikeassa, uskontoon perustuvaa lainsäädäntöä ei Suomeen kaivata. Jos joskus moniavioisuus laillistettaisiinkin se olisi meillä tasa-arvoista ja nykylainsäädännöstä johtuen myös sukupuolineutraalia. Nainen voisi siis naida vaikka 3 vaimoa.
        On myös mahdollista ettei moniavioisuutta Suomessa laillisteta. Silloin kaikkien täällä asuvien on elettävä Suomen lakien mukaan olivatpa mistä tahansa kotoisin ja tunnustavatpa mitä tahansa uskontoa.


      • mormonimamma
        samar1n kirjoitti:

        Voi olla että joskus moniavioisuus on laillista Suomessakin. Nyt se ei ole. Ei, vaikka turvapaikanhakijoiden kotimaissa se olisi laillista.
        Kaksipisteto on täysin oikeassa, uskontoon perustuvaa lainsäädäntöä ei Suomeen kaivata. Jos joskus moniavioisuus laillistettaisiinkin se olisi meillä tasa-arvoista ja nykylainsäädännöstä johtuen myös sukupuolineutraalia. Nainen voisi siis naida vaikka 3 vaimoa.
        On myös mahdollista ettei moniavioisuutta Suomessa laillisteta. Silloin kaikkien täällä asuvien on elettävä Suomen lakien mukaan olivatpa mistä tahansa kotoisin ja tunnustavatpa mitä tahansa uskontoa.

        Kuten yleisesti on tiedossa, moniavioisuus ei ole Suomessa laillista. Silti sitä harjoitetetaan. Useimmiten moniavioliitot tai osa niistä on solmittu ulkomailla. Polyamoristit puolestaan ovat hieman samanlaisessa tilanteessa kuin samaa sukupuolta olevat pariskunnat ennen parisuhteen rekisteröimislaikia: he eivät voi laillistaa liittoaan.
        MAP-kirkon kanta on se, että moniavioisuutta harjoittavat jäsenet erotetaan kirkosta.


      • Höpölöpsis
        mormonimamma kirjoitti:

        Kuten yleisesti on tiedossa, moniavioisuus ei ole Suomessa laillista. Silti sitä harjoitetetaan. Useimmiten moniavioliitot tai osa niistä on solmittu ulkomailla. Polyamoristit puolestaan ovat hieman samanlaisessa tilanteessa kuin samaa sukupuolta olevat pariskunnat ennen parisuhteen rekisteröimislaikia: he eivät voi laillistaa liittoaan.
        MAP-kirkon kanta on se, että moniavioisuutta harjoittavat jäsenet erotetaan kirkosta.

        Jotenkin ironista, että moniavioisuutta harjoittavat erotetaan kirkosta, vaikka moniavioisuus on ikuinen periaate, itsensä Jumalan säätämä. Jumalakin joutuu hyväksymään sen, että Hänen kirkkonsa alistuu tällä hetkellä maallisiin lakeihin.


      • mormonimamma
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Jotenkin ironista, että moniavioisuutta harjoittavat erotetaan kirkosta, vaikka moniavioisuus on ikuinen periaate, itsensä Jumalan säätämä. Jumalakin joutuu hyväksymään sen, että Hänen kirkkonsa alistuu tällä hetkellä maallisiin lakeihin.

        MAP-kirkon 12. uskonkappale kuuluu: " Me uskomme, että kuninkaille, presidenteille, hallitsijoille ja hallitusmiehille tulee olla alamainen ja että tulee noudattaa, kunnioittaa ja ylläpitää lakia."


      • samar1n
        mormonimamma kirjoitti:

        MAP-kirkon 12. uskonkappale kuuluu: " Me uskomme, että kuninkaille, presidenteille, hallitsijoille ja hallitusmiehille tulee olla alamainen ja että tulee noudattaa, kunnioittaa ja ylläpitää lakia."

        Smith ei kuitenkaan tuota uskonkappaletta seurannut, kuten eivät muutkaan MAP-profeetat (ja heidän esimerkkiään ja opetuksiaan noudattaen eivät sitten jäsenetkään) silloin kun moniavioisuus oli voimassa MAP-kirkossa.
        Yksiavioisuushan oli Smithin aikana ainoa laillinen avioliittomuoto Yhdysvalloissa, eikä se moniavioisuus ollut laillista myöhemminkään. Myöskin Meksikossa moniavioisuus oli laitonta vaikka pluraaliavioliittoa harjoittavat mormonit sinne siirtokuntiin siirtyivätkin vuoden 1890 manifestin jälkeen. Myöskin Kanadassa moniavioisuus kiellettiin ja silti mormonit sitä siellä harjoittivat.


      • mormonimamma
        samar1n kirjoitti:

        Smith ei kuitenkaan tuota uskonkappaletta seurannut, kuten eivät muutkaan MAP-profeetat (ja heidän esimerkkiään ja opetuksiaan noudattaen eivät sitten jäsenetkään) silloin kun moniavioisuus oli voimassa MAP-kirkossa.
        Yksiavioisuushan oli Smithin aikana ainoa laillinen avioliittomuoto Yhdysvalloissa, eikä se moniavioisuus ollut laillista myöhemminkään. Myöskin Meksikossa moniavioisuus oli laitonta vaikka pluraaliavioliittoa harjoittavat mormonit sinne siirtokuntiin siirtyivätkin vuoden 1890 manifestin jälkeen. Myöskin Kanadassa moniavioisuus kiellettiin ja silti mormonit sitä siellä harjoittivat.

        MAP-kirkossa tulkittiin, että moniavioisuus oli perustuslain ja sen säätämän uskonnonvapauden mukaista. Vasta toukokuussa 1890 Yhdysvaltain korkein oikeus päätti, että moniavioisuuden kieltävät lait olivat perustuslain mukaisia. Saman vuoden lokakuussa MAP-kirkon johtajat kielsivät moniavioisuuden harjoittamisen


      • Höpölöpsis
        mormonimamma kirjoitti:

        MAP-kirkossa tulkittiin, että moniavioisuus oli perustuslain ja sen säätämän uskonnonvapauden mukaista. Vasta toukokuussa 1890 Yhdysvaltain korkein oikeus päätti, että moniavioisuuden kieltävät lait olivat perustuslain mukaisia. Saman vuoden lokakuussa MAP-kirkon johtajat kielsivät moniavioisuuden harjoittamisen

        Outo tulkinta, koska uskonnonvapaus ei koskaan mene maallisen lainsädännön ohi eikä yli.


      • samar1n
        mormonimamma kirjoitti:

        MAP-kirkossa tulkittiin, että moniavioisuus oli perustuslain ja sen säätämän uskonnonvapauden mukaista. Vasta toukokuussa 1890 Yhdysvaltain korkein oikeus päätti, että moniavioisuuden kieltävät lait olivat perustuslain mukaisia. Saman vuoden lokakuussa MAP-kirkon johtajat kielsivät moniavioisuuden harjoittamisen

        Yhdysvaltain korkein oikeus totesi jo 1879 tapauksessa Reynolds vastaan Yhdysvallat että perustuslaki, vaikka takaakin oikeuden uskoa mihin tahansa, ei anna oikeuksia harjoittaa mitä tahansa uskonnollisia käytänteitä jos ne ovat lainvastaisia. Korkein oikeus myös totesi että yksiavioisuus on ainoa Yhdysvaltain valtion tunnustama laillinen avioliittomuoto. Mitä teki kirkko? Jatkoi moniavioisuuden harjoittamista vastoin Yhdysvaltain Korkeimman oikeuden päätöksiä.
        Luonnollisesti valtion näkökulmasta, sen piti säätää vielä tarkempia lakeja ja säädöksiä jotta MAP-kirkon lainvastaisuudet saataisiin lopetettua (säädettiin mm. tarkempia rangaistuksia moniavioisuuden harjoittamisesta). Kohtalokkaaksi koitui ns. Edmunds-Tucker Act joka mahdollisti kirkon omaisuuden takavarikoinnin. Tuokin laki todettiin 1890 Korkeimmassa oikeudessa Yhdysvaltain perustuslain mukaiseksi. Woodruffin piti näennäisesti heittää pyyhe kehään ja julkaista ns. ensimmäinen Manifesti.
        Mitä kirkon johtajat tekivät kuitenkin taustalla koko ajan ennen ja jälkeen Manifestin? Valtuuttivat ja järjestelivät siirtokuntia Meksikoon (jossa moniavioisuus oli laitonta!) sekä Kanadaan (jossa moniavioisuus oli laitonta vuoden 1890 jälkeen) joissa moniavioisuutta jatkettiin. Myöskin USA:ssa solmittiin manifestin jälkeen pluraaliavioliittoja kirkon ylimpien johtajien siunauksella ja luvalla ja toimesta, vaikkakin käytäntö keskittyi Meksikoon ja Kanadaan. Joissa molemmissa laitonta.

        Ihan vaan sivuhuomautuksena koska esim. Olli on esittänyt että moniavioisuus oli vapaaehtoista eikä ollut ehtona korkeimpiin kirkkauksiin korotuksille (kuten Brigham Young opetti) niin palaan pikaisesti vuoteen 1879 ja tapaukseen Reynolds. Reynolds oli muuten profeetta Brigham Youngin sihteeri. Hän vetosi oikeudessa siihen että oli hänen uskonnollinen velvollisuutensa harjoittaa moniavioisuutta. Korkein oikeus kuten jo sanottua julisti ettei uskonnonharjoittamisen varjolla voida rikkoa lakeja ja että yksiavioisuus oli ainoa laillinen avioliittomuoto aina ollutkin Amerikassa. Mutta valehteliko Reynolds oikeudelle? Täällä on väitetty (ja nykykirkkokin väittää) että moniavioisuus oli vaan harvojen vapaaehtoinen kokeilu tms. Brigham Youngin sihteeri kuitenkin vakuutteli oikeudelle että kyseessä oli hänen uskontonsa määräämä velvollisuus.


      • Höpölöpsis
        mormonimamma kirjoitti:

        MAP-kirkossa tulkittiin, että moniavioisuus oli perustuslain ja sen säätämän uskonnonvapauden mukaista. Vasta toukokuussa 1890 Yhdysvaltain korkein oikeus päätti, että moniavioisuuden kieltävät lait olivat perustuslain mukaisia. Saman vuoden lokakuussa MAP-kirkon johtajat kielsivät moniavioisuuden harjoittamisen

        Ai että Map-kirkon johtajat kielsivät moniavioisuuden harjoittamisen? Aiemmin tälläkin palstalla mormonit ovat valehdelleet, että kieltäjä oli itse Jumala. Onneksi sinä olet rehellinen.


      • mormonimamma
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Ai että Map-kirkon johtajat kielsivät moniavioisuuden harjoittamisen? Aiemmin tälläkin palstalla mormonit ovat valehdelleet, että kieltäjä oli itse Jumala. Onneksi sinä olet rehellinen.

        Totta kai olen rehellinen. Se kuuluu paitsi luonteeseeni, myös uskontooni. Jumala puhuu profeettojensa kautta, kuten varmaan tiedätkin.


      • samar1n kirjoitti:

        Yhdysvaltain korkein oikeus totesi jo 1879 tapauksessa Reynolds vastaan Yhdysvallat että perustuslaki, vaikka takaakin oikeuden uskoa mihin tahansa, ei anna oikeuksia harjoittaa mitä tahansa uskonnollisia käytänteitä jos ne ovat lainvastaisia. Korkein oikeus myös totesi että yksiavioisuus on ainoa Yhdysvaltain valtion tunnustama laillinen avioliittomuoto. Mitä teki kirkko? Jatkoi moniavioisuuden harjoittamista vastoin Yhdysvaltain Korkeimman oikeuden päätöksiä.
        Luonnollisesti valtion näkökulmasta, sen piti säätää vielä tarkempia lakeja ja säädöksiä jotta MAP-kirkon lainvastaisuudet saataisiin lopetettua (säädettiin mm. tarkempia rangaistuksia moniavioisuuden harjoittamisesta). Kohtalokkaaksi koitui ns. Edmunds-Tucker Act joka mahdollisti kirkon omaisuuden takavarikoinnin. Tuokin laki todettiin 1890 Korkeimmassa oikeudessa Yhdysvaltain perustuslain mukaiseksi. Woodruffin piti näennäisesti heittää pyyhe kehään ja julkaista ns. ensimmäinen Manifesti.
        Mitä kirkon johtajat tekivät kuitenkin taustalla koko ajan ennen ja jälkeen Manifestin? Valtuuttivat ja järjestelivät siirtokuntia Meksikoon (jossa moniavioisuus oli laitonta!) sekä Kanadaan (jossa moniavioisuus oli laitonta vuoden 1890 jälkeen) joissa moniavioisuutta jatkettiin. Myöskin USA:ssa solmittiin manifestin jälkeen pluraaliavioliittoja kirkon ylimpien johtajien siunauksella ja luvalla ja toimesta, vaikkakin käytäntö keskittyi Meksikoon ja Kanadaan. Joissa molemmissa laitonta.

        Ihan vaan sivuhuomautuksena koska esim. Olli on esittänyt että moniavioisuus oli vapaaehtoista eikä ollut ehtona korkeimpiin kirkkauksiin korotuksille (kuten Brigham Young opetti) niin palaan pikaisesti vuoteen 1879 ja tapaukseen Reynolds. Reynolds oli muuten profeetta Brigham Youngin sihteeri. Hän vetosi oikeudessa siihen että oli hänen uskonnollinen velvollisuutensa harjoittaa moniavioisuutta. Korkein oikeus kuten jo sanottua julisti ettei uskonnonharjoittamisen varjolla voida rikkoa lakeja ja että yksiavioisuus oli ainoa laillinen avioliittomuoto aina ollutkin Amerikassa. Mutta valehteliko Reynolds oikeudelle? Täällä on väitetty (ja nykykirkkokin väittää) että moniavioisuus oli vaan harvojen vapaaehtoinen kokeilu tms. Brigham Youngin sihteeri kuitenkin vakuutteli oikeudelle että kyseessä oli hänen uskontonsa määräämä velvollisuus.

        Olihan se silloin vähä niinku velvollisuus. Ei siitä seuraa että se olisi kanoninen oppi ja myöhemmin ja taivaassa pakollinen. Jollakin tavalla se oli oppi mutta jollakin tavalla vain ikuisen liiton solmiminen on se oppi. Mitä jos se oppi on epäselvä näissä asioissa?Ja sitä on eri aikoina eri paikoissa ja eri tilanteissa tulkittu eri tavalla. Moniavioisuus joka tapauksessa on sallittu taivaassa ja oli sallittua alkuaikoina.


      • samar1n
        mormonimamma kirjoitti:

        Totta kai olen rehellinen. Se kuuluu paitsi luonteeseeni, myös uskontooni. Jumala puhuu profeettojensa kautta, kuten varmaan tiedätkin.

        Joseph Smith ainakin julkisesti valehteli että ei harjoittanut moniavioisuutta. Samaten John Taylor ollessaan Euroopassa johtamassa lähetystyötä valehteli samasta asiasta.


      • Höpölöpsis
        mormonimamma kirjoitti:

        Totta kai olen rehellinen. Se kuuluu paitsi luonteeseeni, myös uskontooni. Jumala puhuu profeettojensa kautta, kuten varmaan tiedätkin.

        Jumala ei puhu "profeettojen" kuten Smithin kautta. Jos todella olet rehellinen, myönnät, että moniavioisuusilmoitus ei tullut Jumalalta vaan Joseph Smithiltä sopivasti sen jälkeen kun tämä oli jäänyt housut nilkoissa kiinni vaimonsa pettämisestä.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Olihan se silloin vähä niinku velvollisuus. Ei siitä seuraa että se olisi kanoninen oppi ja myöhemmin ja taivaassa pakollinen. Jollakin tavalla se oli oppi mutta jollakin tavalla vain ikuisen liiton solmiminen on se oppi. Mitä jos se oppi on epäselvä näissä asioissa?Ja sitä on eri aikoina eri paikoissa ja eri tilanteissa tulkittu eri tavalla. Moniavioisuus joka tapauksessa on sallittu taivaassa ja oli sallittua alkuaikoina.

        > Moniavioisuus jokatapauksessa on sallittu taivaassa...

        Annatko vielä Raamatusta kohdan, jossa asia todetaan.


    • Voi olla että kaikki saadaan moninaitettua, mutta Brighamin sanoista ei seuraa, että kaikkien maan päällä pitäisi mennä moniavioiseen liittoon. Tällaisen käsityksen pohjallehan on perustettu lahkokin, kirkko ei opeta niin.

      Ei sitten ole käsityksissä kai mitään ristiriitaakaan. Turhaan on taas vänkätty.

      Ongelmaksi jää kuitenkin, mikä on kirkon oppi? Onko taivaassa myös korotettuja yksiavioisia miehiä? Onko teidän tulkintanne BY:n sanoista yksiselitteinen, oikea vai väärä näinollen. Sana voidaan muullakin tavoin tulkita, mutta onko kirkolla sama tulkinta kuin teillä? Minä en tiedä.

      • Höpölöpsis

        En ole väittänytkään, ett BY:n sanoista seuraisi, että kaikkien pitäisi maan päällä mennä moniavioiseen liittoon. Ei trarvitse mennä edes tuhatvuotisen valtakunnan aikana. Ei tarvitse edes maksaa kymmenyksiä Smithin kirkolle. Ei tarvitse käyttää taika-alusvaatteita.

        MUTTA. Asioilla on seurauksensa niin Youngin kuin muidenin "profeettojen" mukaan.

        Kyse ei ole siitä, onko minun mielestäni Young väärässä. Tietenkin on niin kuin kaikki muutkin mormoni"profeetat"! Kyse on siitä, onko SINUN mielestäsi Young väärässä.


    • Ygrad

      Uskonnot ovat rahankeruutä varten nykyään. Ollaksesi MAP-kirkon kelvollinen jäsen sinun tulee maksaa 10% kaikista bruttotuloistasi MAP-kirkolle ja sinun tulee tehdä se ennen mitään muita kuluja. Vaikka ruoka loppuisi kesken on ehdottoman tärkeää että maksat ensin MAP-kirkolle siten saat siunauksia jotka auttavat sinua jaksamaan vaikka kuukauden viimeisen viikon syömättä. Jos joudut hakemaan sosiaalitukia siksi että annoit rahasi MAP-kirkolle, tulee sinun muistaa että myös sosiaalituet ovat sinulle tuloa eli ollaksesi kunnollinen jäsen täytyy sinun maksaa 10% sosiaalituestakin. Jos olet jo MAP-kirkon jäsen ja tuntuu että et saakkaan kaikkia siunauksia joita sinun tulisi saada, syy voi olla siinä että et ole maksanut rehellisiä kymmenyksiä. Esimerkiksi lahjathan ovat aivan selvästi tuloa sinulle eli maksathan niiden arvosta 10%. Myös kaikki edut joita saat valtiolta ovat sinulle tuloa. Oletko ollut sairaalassa? Sairaalapäivä maksaa yhteiskunnalle noin 1000 euroa, Sinä maksat siitä noin 50 euroa eli sinun hyötysi on 950 euroa josta 95 euroa tulisi mennä MAP-kirkolle. Suurin osa MAP-kirkon jäsenistä ei ole edes nettoveronmaksajia koska he ovat yleensä köyhiä eli ei voi sanoa että onhan sosiaaliedut jo maksettu veroina. Kannattaa miettiä nämä asiat tarkkaan ettei jää rahan takia saamatta kaikki siunaukset.

      • Selkeyttä

        Taas melkoinen olkiukko: "Ollaksesi MAP-kirkon kelvollinen jäsen sinun tulee maksaa 10% kaikista bruttotuloistasi MAP-kirkolle ja sinun tulee tehdä se ennen mitään muita kuluja."
        Kukaan ei saa ohjeistaa, mistä summasta kymmenykset maksetaan.


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Taas melkoinen olkiukko: "Ollaksesi MAP-kirkon kelvollinen jäsen sinun tulee maksaa 10% kaikista bruttotuloistasi MAP-kirkolle ja sinun tulee tehdä se ennen mitään muita kuluja."
        Kukaan ei saa ohjeistaa, mistä summasta kymmenykset maksetaan.

        Jokainen tietää, että kaikesta on maksettava. Tai ainakin pelkää niin eikä uskalla olla maksamatta. Sama on taika-alusasujen suhteen. Kukaan ei uskalla olla käyttämättä. Et sinäkään Tapani.


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Jokainen tietää, että kaikesta on maksettava. Tai ainakin pelkää niin eikä uskalla olla maksamatta. Sama on taika-alusasujen suhteen. Kukaan ei uskalla olla käyttämättä. Et sinäkään Tapani.

        Kuvitelmiasi! Palautettu Jeesuksen Krituksen kirkko on parasta, mitä olen löytänyt elämässä. Entisenä kovana tupakkamiehenä en olisi enää 90 vuoden iässä elossa. Uskonnollien selkeys ja totuuden tuntemisen mukana tullut ilo on parasta mitä voin itsellenien toivoa.


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Kuvitelmiasi! Palautettu Jeesuksen Krituksen kirkko on parasta, mitä olen löytänyt elämässä. Entisenä kovana tupakkamiehenä en olisi enää 90 vuoden iässä elossa. Uskonnollien selkeys ja totuuden tuntemisen mukana tullut ilo on parasta mitä voin itsellenien toivoa.

        Vaihdoit riippuvuuksista toiseen. Tupakoinnin olisit voinut lopettaa muutenkin.


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Vaihdoit riippuvuuksista toiseen. Tupakoinnin olisit voinut lopettaa muutenkin.

        Yritin lopettaa muuten, mutta en onnistunut kuten pari työtoveriani.


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Yritin lopettaa muuten, mutta en onnistunut kuten pari työtoveriani.

        Olit heikompi kuin minun isäni, joka vuosikymmeniä poltettuaan lopetti kerralla. Kun olit päässyt tupakasta eroon Smithin uskolla, miksi vielä tupakasta päästyäsi olet riippuvainen Smithistä? Sekin joutaisi romukoppaan, koska on yhtä haitallinen.


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Olit heikompi kuin minun isäni, joka vuosikymmeniä poltettuaan lopetti kerralla. Kun olit päässyt tupakasta eroon Smithin uskolla, miksi vielä tupakasta päästyäsi olet riippuvainen Smithistä? Sekin joutaisi romukoppaan, koska on yhtä haitallinen.

        Myönnän. oli heikko, Motivaatio lopettamiseen puuttui, mutta sain se löydettyäni palautetun Jeesuksen Kristuksen kirkon. Siihen liittymiseen kuuluu parannus. Se koskee haitallisista aineista luopumista mutta paljon muutakin. Parannus on jatkuva prosessi, mutta sen alkuun kuuluu mm. tupakasta ja alkoholista luopuminen.

        Työtoverini tekivät sopimuksen, että polttamaan sortuja maksaisi tietyn summan sakkoa toisille. En tuohon sopimukseen yhtynyt, mutta olin tukilakossa jonkin aikaa Sen verran tunsin itseäni, ettei lakko onnistuisi kohdallani pidemmän päälle.


      • samar1n
        Selkeyttä kirjoitti:

        Myönnän. oli heikko, Motivaatio lopettamiseen puuttui, mutta sain se löydettyäni palautetun Jeesuksen Kristuksen kirkon. Siihen liittymiseen kuuluu parannus. Se koskee haitallisista aineista luopumista mutta paljon muutakin. Parannus on jatkuva prosessi, mutta sen alkuun kuuluu mm. tupakasta ja alkoholista luopuminen.

        Työtoverini tekivät sopimuksen, että polttamaan sortuja maksaisi tietyn summan sakkoa toisille. En tuohon sopimukseen yhtynyt, mutta olin tukilakossa jonkin aikaa Sen verran tunsin itseäni, ettei lakko onnistuisi kohdallani pidemmän päälle.

        Minusta on hienoa että pääsit irti tupakasta.

        Ihmettelen kuinka kahvin ja teen juominen on syntiä josta kuuluu tehdä parannus.
        Noista juomista Elohim katsoi aiheelliseksi varoittaa Smithiä, ei tietenkään suorin sanoin vaan kiertäen kuumien juomien kautta sillä kirjaimellisuuttahan Elohim karttaa. Elohimille oli myös tärkeää ilmoittaa että jos mies haluaa naida kymmenen neitsyttä niin se on hyvä ja oikein. Kahvi ja tee ovat synti mutta monen vaimon pitäminen ikuinen liitto. Smithin alaikäisiä vaimojakin puolustellaan, samaten sitä että hän nai jo naimisissa olevia naisia. Smith oli suuri profeetta. Mutta auta armias jos joku juo kahvia ja teetä niin temppelisuositusta ei tipu.


      • samar1n
        samar1n kirjoitti:

        Minusta on hienoa että pääsit irti tupakasta.

        Ihmettelen kuinka kahvin ja teen juominen on syntiä josta kuuluu tehdä parannus.
        Noista juomista Elohim katsoi aiheelliseksi varoittaa Smithiä, ei tietenkään suorin sanoin vaan kiertäen kuumien juomien kautta sillä kirjaimellisuuttahan Elohim karttaa. Elohimille oli myös tärkeää ilmoittaa että jos mies haluaa naida kymmenen neitsyttä niin se on hyvä ja oikein. Kahvi ja tee ovat synti mutta monen vaimon pitäminen ikuinen liitto. Smithin alaikäisiä vaimojakin puolustellaan, samaten sitä että hän nai jo naimisissa olevia naisia. Smith oli suuri profeetta. Mutta auta armias jos joku juo kahvia ja teetä niin temppelisuositusta ei tipu.

        Tarkennos, Elohim ei luonnollisestikaan itse ilmoita yhtään mitään vaan hän käskytti Jehovaa joka sitten jutteli Smithin kanssa.


      • samar1n kirjoitti:

        Minusta on hienoa että pääsit irti tupakasta.

        Ihmettelen kuinka kahvin ja teen juominen on syntiä josta kuuluu tehdä parannus.
        Noista juomista Elohim katsoi aiheelliseksi varoittaa Smithiä, ei tietenkään suorin sanoin vaan kiertäen kuumien juomien kautta sillä kirjaimellisuuttahan Elohim karttaa. Elohimille oli myös tärkeää ilmoittaa että jos mies haluaa naida kymmenen neitsyttä niin se on hyvä ja oikein. Kahvi ja tee ovat synti mutta monen vaimon pitäminen ikuinen liitto. Smithin alaikäisiä vaimojakin puolustellaan, samaten sitä että hän nai jo naimisissa olevia naisia. Smith oli suuri profeetta. Mutta auta armias jos joku juo kahvia ja teetä niin temppelisuositusta ei tipu.

        Auta armias jos joku jätti pihtipielet verellä maalaamatta Egyptissä. Jumalan enkeli tuli tappamaan. Tästähän on myös kysymys viisauden sanan noudattamisessa.

        Että profeetoilla oli oikeus käydä temppelissä eikä heille rankaisua siitä tullut, on meille uskoville osoitus, etteivät he Jumalan silmissä olleet pahaa tehneet. Historiallisestikin on tiedossa, että panettelua levitettiin. Siihen kontekstiin nuo jutut profeettojen pahuudesta paremmin sopivat.

        Kaikelaista rönsyilyä taas. Aiheeseen: Voidaanko lihaklönttijumalat ja ikinainnit ja moninainnit jo haudata historian roskakoriin? kun taivaassa vallitsee vain korotettujen taivaallisten olentojen keskinäinen rakkaus ja ylösnousseilla ihmisillä sattuu kaikki ruumiinosat olemaan tallella. Ei hiuskavaakaan puutu.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Auta armias jos joku jätti pihtipielet verellä maalaamatta Egyptissä. Jumalan enkeli tuli tappamaan. Tästähän on myös kysymys viisauden sanan noudattamisessa.

        Että profeetoilla oli oikeus käydä temppelissä eikä heille rankaisua siitä tullut, on meille uskoville osoitus, etteivät he Jumalan silmissä olleet pahaa tehneet. Historiallisestikin on tiedossa, että panettelua levitettiin. Siihen kontekstiin nuo jutut profeettojen pahuudesta paremmin sopivat.

        Kaikelaista rönsyilyä taas. Aiheeseen: Voidaanko lihaklönttijumalat ja ikinainnit ja moninainnit jo haudata historian roskakoriin? kun taivaassa vallitsee vain korotettujen taivaallisten olentojen keskinäinen rakkaus ja ylösnousseilla ihmisillä sattuu kaikki ruumiinosat olemaan tallella. Ei hiuskavaakaan puutu.

        Ei teidän oppejanne voi haudata historian roskakoreihin, varsinkaan, kun YHÄ uskotte niihin. Eikä teidän ksityksiänne "viattomista profeetoista". Kyllä joku David Koreshkin on joillekin "viaton profeetta".


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Auta armias jos joku jätti pihtipielet verellä maalaamatta Egyptissä. Jumalan enkeli tuli tappamaan. Tästähän on myös kysymys viisauden sanan noudattamisessa.

        Että profeetoilla oli oikeus käydä temppelissä eikä heille rankaisua siitä tullut, on meille uskoville osoitus, etteivät he Jumalan silmissä olleet pahaa tehneet. Historiallisestikin on tiedossa, että panettelua levitettiin. Siihen kontekstiin nuo jutut profeettojen pahuudesta paremmin sopivat.

        Kaikelaista rönsyilyä taas. Aiheeseen: Voidaanko lihaklönttijumalat ja ikinainnit ja moninainnit jo haudata historian roskakoriin? kun taivaassa vallitsee vain korotettujen taivaallisten olentojen keskinäinen rakkaus ja ylösnousseilla ihmisillä sattuu kaikki ruumiinosat olemaan tallella. Ei hiuskavaakaan puutu.

        Eiväthän kaikki ruumiinosat ole tallella. VERI puuttuu teidän oppienne mukaan. Veri on todella paljon enemmän kuin hiuskarva!


      • samar1n
        Olli.S kirjoitti:

        Auta armias jos joku jätti pihtipielet verellä maalaamatta Egyptissä. Jumalan enkeli tuli tappamaan. Tästähän on myös kysymys viisauden sanan noudattamisessa.

        Että profeetoilla oli oikeus käydä temppelissä eikä heille rankaisua siitä tullut, on meille uskoville osoitus, etteivät he Jumalan silmissä olleet pahaa tehneet. Historiallisestikin on tiedossa, että panettelua levitettiin. Siihen kontekstiin nuo jutut profeettojen pahuudesta paremmin sopivat.

        Kaikelaista rönsyilyä taas. Aiheeseen: Voidaanko lihaklönttijumalat ja ikinainnit ja moninainnit jo haudata historian roskakoriin? kun taivaassa vallitsee vain korotettujen taivaallisten olentojen keskinäinen rakkaus ja ylösnousseilla ihmisillä sattuu kaikki ruumiinosat olemaan tallella. Ei hiuskavaakaan puutu.

        Ei onneksi tule enkelit tappamaan jos juo teetä. Smith tosin väitti että enkeli olisi hänet miekalla tappanut jos hän ei olisi nainut useita naisia.
        Smith nai alaikäisiä sekä jo naimisissa olevia. Se, että hän säilytti asemansa itse perustamassaan kirkossa ei todista mitään jumalan silmistä.
        OL luvun 132 mukaan pluraaliavioliittoon astuneet naiset siellä taivaissa synnyttävät ihmissieluja. Sinulla on siis lisätietoa että tuo ei olekaan ikuista.
        Eräs profeetoistanne opetti että ne jotka eivät pääse korotukseen menettävät ylösnousemuksessa sukuelimensä ja ovat kuin enkelit taivaassa kun taas selestisen avioliiton portin kautta korotetut voivat jatkaa sukupuolielämää ja lisääntymistä. Ikuisesti. Luuliharuumiissaan.

        Vain rakkaus on motiivina väität.
        "Ja vielä, totisesti, totisesti minä sanon teille: Jos kenellä tahansa miehellä, joka pitää hallussaan tämän valtuuden avaimia, on vaimo ja hän opettaa hänelle minun pappeuteni lain, mitä tulee näihin asioihin, silloin hänen tulee uskoa ja tukea häntä, tai hänet hävitetään, sanoo Herra, teidän Jumalanne, sillä minä hävitän hänet; sillä minä teen nimeni suureksi kaikille niille, jotka ottavat vastaan minun lakini ja pysyvät siinä." OL132:64


      • kaksipisteto
        samar1n kirjoitti:

        Ei onneksi tule enkelit tappamaan jos juo teetä. Smith tosin väitti että enkeli olisi hänet miekalla tappanut jos hän ei olisi nainut useita naisia.
        Smith nai alaikäisiä sekä jo naimisissa olevia. Se, että hän säilytti asemansa itse perustamassaan kirkossa ei todista mitään jumalan silmistä.
        OL luvun 132 mukaan pluraaliavioliittoon astuneet naiset siellä taivaissa synnyttävät ihmissieluja. Sinulla on siis lisätietoa että tuo ei olekaan ikuista.
        Eräs profeetoistanne opetti että ne jotka eivät pääse korotukseen menettävät ylösnousemuksessa sukuelimensä ja ovat kuin enkelit taivaassa kun taas selestisen avioliiton portin kautta korotetut voivat jatkaa sukupuolielämää ja lisääntymistä. Ikuisesti. Luuliharuumiissaan.

        Vain rakkaus on motiivina väität.
        "Ja vielä, totisesti, totisesti minä sanon teille: Jos kenellä tahansa miehellä, joka pitää hallussaan tämän valtuuden avaimia, on vaimo ja hän opettaa hänelle minun pappeuteni lain, mitä tulee näihin asioihin, silloin hänen tulee uskoa ja tukea häntä, tai hänet hävitetään, sanoo Herra, teidän Jumalanne, sillä minä hävitän hänet; sillä minä teen nimeni suureksi kaikille niille, jotka ottavat vastaan minun lakini ja pysyvät siinä." OL132:64

        Ovatko nuo mormonien saamat ilmoitukset kirjaimellisesti otettavia, kirjainhan kuolettaa, pitääkö siis ajatella että tarkoitetaankin jotain muuta, kuten raamatussa Tapanin mukaan pitää ilmoitettu aina ymmärtää ?


      • kaksipisteto kirjoitti:

        Ovatko nuo mormonien saamat ilmoitukset kirjaimellisesti otettavia, kirjainhan kuolettaa, pitääkö siis ajatella että tarkoitetaankin jotain muuta, kuten raamatussa Tapanin mukaan pitää ilmoitettu aina ymmärtää ?

        Silloin kun kuoleman enkeli liikkuu, viisauden sana ja muu kelvollisuus pelastaa, kuoleman enkeli kulkee ohi. Ei tietenkään koko ajan. Muun tuossa jätän omaan arvoonsa, alennut panetteluun.


      • kaksipisteto kirjoitti:

        Ovatko nuo mormonien saamat ilmoitukset kirjaimellisesti otettavia, kirjainhan kuolettaa, pitääkö siis ajatella että tarkoitetaankin jotain muuta, kuten raamatussa Tapanin mukaan pitää ilmoitettu aina ymmärtää ?

        Eihän noissa sanoissa mitään väärin ole. Jumalan sana mikä sana. Varmastikin samarin juuri lähinnä vihjaa että ne pitää jotenkin törkeästi ymmärtää.


      • samar1n
        Olli.S kirjoitti:

        Eihän noissa sanoissa mitään väärin ole. Jumalan sana mikä sana. Varmastikin samarin juuri lähinnä vihjaa että ne pitää jotenkin törkeästi ymmärtää.

        En vihjaillut mitään, sinä itse nyt ilmeisesti ajattelit törkeyksiä, älä syytä muita.

        Lue ihan sellaisena kuin lukee.

        Jumalasi, Jehova, ilmoitti Smithille että jos ensimmäinen vaimo ei suostu miehensä moniavioisuuteen niin hänet hävitetään. Laitoin tuon kirkkonne pyhän jakeen tuohon koska kirjoitit kuinka moniavioisuudessa on kyse rakkaudesta ja ihanista romanttisista kävelyhetkistä upeitten värien loistaessa. Ensimmäinen vaimo kuitenkin potkitaan pois kuvioista jos hän ei halua miestänsä jakaa.


      • samar1n
        Olli.S kirjoitti:

        Silloin kun kuoleman enkeli liikkuu, viisauden sana ja muu kelvollisuus pelastaa, kuoleman enkeli kulkee ohi. Ei tietenkään koko ajan. Muun tuossa jätän omaan arvoonsa, alennut panetteluun.

        Smith itse kertoi että hänelle ilmestyi enkeli joka miekka kädessä käski Smithiä toteuttamaan moniavioisuutta.


      • kaksipisteto
        Olli.S kirjoitti:

        Eihän noissa sanoissa mitään väärin ole. Jumalan sana mikä sana. Varmastikin samarin juuri lähinnä vihjaa että ne pitää jotenkin törkeästi ymmärtää.

        Kysyin sitä pitääkö mormonien ottaa teidän oman jumalanne ilmoitukset , uhkaukset ja muut, kirjaimellisesti koska nim. Selkeyttä on nimenomaan sanonut ettei Jahven ilmoituksia raamatussa pidä ottaa kirjaimellisesti siilä Jahve tarkoittaakin aina jotain muuta kuin mitä sanoo. Tarkoittaako Taivaallinen Isänne joka asuu kolobin luona mitä sanoo vai ei ?Nykyäänhän hän ei enää mitään ilmoita, mutta silloin kun ilmoitteli?


      • samar1n
        kaksipisteto kirjoitti:

        Kysyin sitä pitääkö mormonien ottaa teidän oman jumalanne ilmoitukset , uhkaukset ja muut, kirjaimellisesti koska nim. Selkeyttä on nimenomaan sanonut ettei Jahven ilmoituksia raamatussa pidä ottaa kirjaimellisesti siilä Jahve tarkoittaakin aina jotain muuta kuin mitä sanoo. Tarkoittaako Taivaallinen Isänne joka asuu kolobin luona mitä sanoo vai ei ?Nykyäänhän hän ei enää mitään ilmoita, mutta silloin kun ilmoitteli?

        Kokemukseni mukaan hyvä nyrkkisääntö Raamatun tulkitsemiseen mormonismissa on seuraava:
        Jos kirjaimellinen lukeminen on ristiriidassa Smithin oppien kanssa on kyseinen Raamatun kohta tarkoitettu tulkittavaksi hengellisesti, vertauskuvallisesti tms. Jos tuolloinkaan tulos ei ole tyydyttävä niin aina voi sanoa että Raamattu onkin väärin käännetty.

        Mormonin kirjan kohdalla ei saa sanoa että se olisi väärin käännetty koska Smithin töitä ei saa kritisoida. Jos Mormonin kirjassa on hankalia kohtia niille täytyy löytyä vertauskuvallinen tai hengellisesti fundeerattu merkitys. Aina voi toki sanoa että ajat olivat silloin erilaiset.


      • samar1n kirjoitti:

        En vihjaillut mitään, sinä itse nyt ilmeisesti ajattelit törkeyksiä, älä syytä muita.

        Lue ihan sellaisena kuin lukee.

        Jumalasi, Jehova, ilmoitti Smithille että jos ensimmäinen vaimo ei suostu miehensä moniavioisuuteen niin hänet hävitetään. Laitoin tuon kirkkonne pyhän jakeen tuohon koska kirjoitit kuinka moniavioisuudessa on kyse rakkaudesta ja ihanista romanttisista kävelyhetkistä upeitten värien loistaessa. Ensimmäinen vaimo kuitenkin potkitaan pois kuvioista jos hän ei halua miestänsä jakaa.

        Kova sana, mutta ilmeisesti vain jos siinä tilanteessa Jumala on sitä mieltä. Jumalalle on paha mennä väittämään vastaan. Pyhät kirjat ovat täynnä näennäisiä ristiriitoja ja ne poistuvat kun asia syvällisesti ymmärretään. Pitää lukea tarkkaan tuokin kohta ja missä yhteydessä se sanotaan.

        Toisessa kohdassa kuitenkin sanotaan, että vaimon on hyväksyttävä asia jos uusi otetaan. Kumpaa tässä nyt halutaan korostaa.

        Sanotaanhan ettei Jumalaa voi kukaan koskaan nähdä, kuitenkin Mooses jutteli kuin mies miehelle. Miten se ymmärretään, kumpaa potäisi uskoa tai korostaa?


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Kova sana, mutta ilmeisesti vain jos siinä tilanteessa Jumala on sitä mieltä. Jumalalle on paha mennä väittämään vastaan. Pyhät kirjat ovat täynnä näennäisiä ristiriitoja ja ne poistuvat kun asia syvällisesti ymmärretään. Pitää lukea tarkkaan tuokin kohta ja missä yhteydessä se sanotaan.

        Toisessa kohdassa kuitenkin sanotaan, että vaimon on hyväksyttävä asia jos uusi otetaan. Kumpaa tässä nyt halutaan korostaa.

        Sanotaanhan ettei Jumalaa voi kukaan koskaan nähdä, kuitenkin Mooses jutteli kuin mies miehelle. Miten se ymmärretään, kumpaa potäisi uskoa tai korostaa?

        Olli, jospa kysymys ei olekaan Jumalan mielipiteestä vaan jonkun ihmisen horinoista? Ja miksi kysyä edes Stalinin mielipidettä, kun asioita voi ajatella omilla aivoillaan. Ei se pää pelkkä hattuteline ole.


      • kaksipisteto kirjoitti:

        Kysyin sitä pitääkö mormonien ottaa teidän oman jumalanne ilmoitukset , uhkaukset ja muut, kirjaimellisesti koska nim. Selkeyttä on nimenomaan sanonut ettei Jahven ilmoituksia raamatussa pidä ottaa kirjaimellisesti siilä Jahve tarkoittaakin aina jotain muuta kuin mitä sanoo. Tarkoittaako Taivaallinen Isänne joka asuu kolobin luona mitä sanoo vai ei ?Nykyäänhän hän ei enää mitään ilmoita, mutta silloin kun ilmoitteli?

        Sinulla olisi paljon oppimista Raamatun tulkinnasta. Yksi mikä sinulta puuttuu kättelyssä on se, että se ei ole kenenkään tulkittavissa ilman Pyhän Hengen valaistusta ja johdatusta.

        Toinen tärkeä asia on Raamatun kokonaisuus.

        Kolmas on missä yhteydessä ja mitä tarkoitusta varten ja mille yleisölle sana on annettu.

        Yksi meillä on tietysti Mormonin kirja ja profeetat, millä ei voi tietenkään sitten kyllä muille perustella asioita, mutta me uskomme niihinkin. Ei meiltä sitä kukaan pois saa otettua, varsinkaan paksunahkaiset, panettelevat, juoruihin uskovat vastaanväittäjät.


      • samar1n kirjoitti:

        Ei onneksi tule enkelit tappamaan jos juo teetä. Smith tosin väitti että enkeli olisi hänet miekalla tappanut jos hän ei olisi nainut useita naisia.
        Smith nai alaikäisiä sekä jo naimisissa olevia. Se, että hän säilytti asemansa itse perustamassaan kirkossa ei todista mitään jumalan silmistä.
        OL luvun 132 mukaan pluraaliavioliittoon astuneet naiset siellä taivaissa synnyttävät ihmissieluja. Sinulla on siis lisätietoa että tuo ei olekaan ikuista.
        Eräs profeetoistanne opetti että ne jotka eivät pääse korotukseen menettävät ylösnousemuksessa sukuelimensä ja ovat kuin enkelit taivaassa kun taas selestisen avioliiton portin kautta korotetut voivat jatkaa sukupuolielämää ja lisääntymistä. Ikuisesti. Luuliharuumiissaan.

        Vain rakkaus on motiivina väität.
        "Ja vielä, totisesti, totisesti minä sanon teille: Jos kenellä tahansa miehellä, joka pitää hallussaan tämän valtuuden avaimia, on vaimo ja hän opettaa hänelle minun pappeuteni lain, mitä tulee näihin asioihin, silloin hänen tulee uskoa ja tukea häntä, tai hänet hävitetään, sanoo Herra, teidän Jumalanne, sillä minä hävitän hänet; sillä minä teen nimeni suureksi kaikille niille, jotka ottavat vastaan minun lakini ja pysyvät siinä." OL132:64

        Sitä paitsi ei tuossa sanota että vaimon pitää antaa lupa toiseen vaimoon vaan hänen tulee uskoa mitä mies hänelle opettaa pappeuden laista tässä asiassa.

        Sehän sisältää sen että vaikka vaimo uskoo asian, ei hänen ole pakko antaa omalle miehelleen lupaa ottaa toista vaimoa. Emmakin antoi jossain vaiheessa luvan Josephille, vaikka asiasta oli perheriitaa ja epäselvyyksiä ja käytäntö oli vasta alussa.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Sinulla olisi paljon oppimista Raamatun tulkinnasta. Yksi mikä sinulta puuttuu kättelyssä on se, että se ei ole kenenkään tulkittavissa ilman Pyhän Hengen valaistusta ja johdatusta.

        Toinen tärkeä asia on Raamatun kokonaisuus.

        Kolmas on missä yhteydessä ja mitä tarkoitusta varten ja mille yleisölle sana on annettu.

        Yksi meillä on tietysti Mormonin kirja ja profeetat, millä ei voi tietenkään sitten kyllä muille perustella asioita, mutta me uskomme niihinkin. Ei meiltä sitä kukaan pois saa otettua, varsinkaan paksunahkaiset, panettelevat, juoruihin uskovat vastaanväittäjät.

        Niin, ei kukaan ulkopuolinen saa sinua luopumaan uskostasi Smithin höpinöihin. Eivät ne paksunahkaiset panettelevat, juoruihin uskovat "riistäjäkapitalistitkaan" saaneet sinua "valheillaan" luopumaan uskostasi Staliniin. Kyllä sen täytyi olla ihan oma päätöksesi. Käyttäisit aivojasi toisenkin kerran ja huomaisit Smithin horinat saduiksi.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Sitä paitsi ei tuossa sanota että vaimon pitää antaa lupa toiseen vaimoon vaan hänen tulee uskoa mitä mies hänelle opettaa pappeuden laista tässä asiassa.

        Sehän sisältää sen että vaikka vaimo uskoo asian, ei hänen ole pakko antaa omalle miehelleen lupaa ottaa toista vaimoa. Emmakin antoi jossain vaiheessa luvan Josephille, vaikka asiasta oli perheriitaa ja epäselvyyksiä ja käytäntö oli vasta alussa.

        Emma ei antanut Josephlle lupaa muihin vaimoihin eikä hyväksynyt moniavioisuusoppia Jumalan sanaksi. Hän kylläkin jatkoi avioliittoa ja ilmeisesti seksisuhdettakin Josephin kanssa tämän irstailuista huolimatta.


      • samar1n
        Olli.S kirjoitti:

        Sitä paitsi ei tuossa sanota että vaimon pitää antaa lupa toiseen vaimoon vaan hänen tulee uskoa mitä mies hänelle opettaa pappeuden laista tässä asiassa.

        Sehän sisältää sen että vaikka vaimo uskoo asian, ei hänen ole pakko antaa omalle miehelleen lupaa ottaa toista vaimoa. Emmakin antoi jossain vaiheessa luvan Josephille, vaikka asiasta oli perheriitaa ja epäselvyyksiä ja käytäntö oli vasta alussa.

        Siinä sanotaan että vaimon tulee uskoa ja tukea miestä (moniavioisuudessa). Eli uskoa että miehellä oikeus ottaa monta vaimoa ja tukea miestä siinä. Seuraavassa jakeessa todetaan että jos vaimo ei ota vastaan moniaviosuuden lakia on vaimo rikkoja ja mies saa siitä huolimatta ottaa monta vaimoa. Ensimmäisen vaimon lupa on siis hyödytön. Profeettasi Joseph F. Smith todisti Yhdysvaltain senaatin kuulusteluissa että ensimmäisen vaimon lupa ei tarkoita mitään.

        "Sen tähden on laillista minun edessäni, jos vaimo ei ota vastaan tätä lakia, että mies ottaa vastaan kaiken, minkä minä, Herra, hänen Jumalansa, hänelle annan, koska vaimo ei uskonut eikä tukenut häntä minun sanani mukaisesti; ja silloin vaimosta tulee rikkoja; eikä miestä koske Saaran laki, hänen, joka tuki Abrahamia lain mukaan, kun minä käskin Abrahamia ottamaan Hagarin vaimoksi." OL 132:


      • samar1n
        Olli.S kirjoitti:

        Sitä paitsi ei tuossa sanota että vaimon pitää antaa lupa toiseen vaimoon vaan hänen tulee uskoa mitä mies hänelle opettaa pappeuden laista tässä asiassa.

        Sehän sisältää sen että vaikka vaimo uskoo asian, ei hänen ole pakko antaa omalle miehelleen lupaa ottaa toista vaimoa. Emmakin antoi jossain vaiheessa luvan Josephille, vaikka asiasta oli perheriitaa ja epäselvyyksiä ja käytäntö oli vasta alussa.

        Smith nai valtaosan muista vaimoistaan Emman selän takana. Ensimmäinenhän oli piikatyttö Fanny ja taatusti ilman Emman lupaa. Tosin siinä lienee ollut kyse pelkästä seksisuhteesta ilman sinetöimisvaltuuksia.

        Hyrum Smith pyysi veljeään sanelemaan jonkin sortin ilmoituksen moniavioisuudesta että Emma olisi helpompi suostutella periaatteen taakse. Siksi teillä on luku 132 OL -kirjassa. Senhän Smith saneli vasta 1842. Sitä ennen oli kuitenkin jo tiennyt miten toimia. Kuulemma jopa enkeli oli miekan kanssa pakottanut Josephia toteuttamaan moniavioisuutta.

        Vuonna 1843 Emma ilmeisesti suostui siihen, että Joseph saisi ottaa pluraalivaimon. Sillä ehdolla että Emma saisi valita. Emma valitsikin kaksi nuorta naista jotka olivat asuneet Smithien kotona muutamia vuosia siitä asti kun heidän isänsä oli kuollut. Emma todennäköisesti valitsi nuo kaksi sisarusta koska he jo asuivat Smitheillä joten Emman olisi helppo pitää heitä ja Josephia silmällä. No, Emma ei tiennyt että Joseph osasi toimia Emman selän takana varsin taitavasti sillä Joseph oli jo nainut nuo sisarukset. Emmalle Joseph ei kuitenkaan paljastanut että Emily ja Eliza (Patridge) olivat jo hänen vaimojaan joten suoritettiin uudelleenvihkiminen Emman edessä silmänlumeeksi (kertonee jotain siitä miten "pyhiä" avioliittotoimitukset oikeasti Smithille olivat). Moniavioista onnea ei kovin kauan kestänyt ja Emma heittikin Patridgen sisarukset ulos kodistaan. Joseph jatkoi toki tuonkin jälkeen naimista Emman selän takana, nuo neidot olivat järjestyksessä vaimot 20 ja 21 ja lisäähän Smithillä piisasi.


      • samar1n
        samar1n kirjoitti:

        Smith nai valtaosan muista vaimoistaan Emman selän takana. Ensimmäinenhän oli piikatyttö Fanny ja taatusti ilman Emman lupaa. Tosin siinä lienee ollut kyse pelkästä seksisuhteesta ilman sinetöimisvaltuuksia.

        Hyrum Smith pyysi veljeään sanelemaan jonkin sortin ilmoituksen moniavioisuudesta että Emma olisi helpompi suostutella periaatteen taakse. Siksi teillä on luku 132 OL -kirjassa. Senhän Smith saneli vasta 1842. Sitä ennen oli kuitenkin jo tiennyt miten toimia. Kuulemma jopa enkeli oli miekan kanssa pakottanut Josephia toteuttamaan moniavioisuutta.

        Vuonna 1843 Emma ilmeisesti suostui siihen, että Joseph saisi ottaa pluraalivaimon. Sillä ehdolla että Emma saisi valita. Emma valitsikin kaksi nuorta naista jotka olivat asuneet Smithien kotona muutamia vuosia siitä asti kun heidän isänsä oli kuollut. Emma todennäköisesti valitsi nuo kaksi sisarusta koska he jo asuivat Smitheillä joten Emman olisi helppo pitää heitä ja Josephia silmällä. No, Emma ei tiennyt että Joseph osasi toimia Emman selän takana varsin taitavasti sillä Joseph oli jo nainut nuo sisarukset. Emmalle Joseph ei kuitenkaan paljastanut että Emily ja Eliza (Patridge) olivat jo hänen vaimojaan joten suoritettiin uudelleenvihkiminen Emman edessä silmänlumeeksi (kertonee jotain siitä miten "pyhiä" avioliittotoimitukset oikeasti Smithille olivat). Moniavioista onnea ei kovin kauan kestänyt ja Emma heittikin Patridgen sisarukset ulos kodistaan. Joseph jatkoi toki tuonkin jälkeen naimista Emman selän takana, nuo neidot olivat järjestyksessä vaimot 20 ja 21 ja lisäähän Smithillä piisasi.

        Kirjoitusvirhe, Moniavioisuusilmoitus (OL luku 132) kirjoitettiin vuonna 1843.


      • samar1n kirjoitti:

        Siinä sanotaan että vaimon tulee uskoa ja tukea miestä (moniavioisuudessa). Eli uskoa että miehellä oikeus ottaa monta vaimoa ja tukea miestä siinä. Seuraavassa jakeessa todetaan että jos vaimo ei ota vastaan moniaviosuuden lakia on vaimo rikkoja ja mies saa siitä huolimatta ottaa monta vaimoa. Ensimmäisen vaimon lupa on siis hyödytön. Profeettasi Joseph F. Smith todisti Yhdysvaltain senaatin kuulusteluissa että ensimmäisen vaimon lupa ei tarkoita mitään.

        "Sen tähden on laillista minun edessäni, jos vaimo ei ota vastaan tätä lakia, että mies ottaa vastaan kaiken, minkä minä, Herra, hänen Jumalansa, hänelle annan, koska vaimo ei uskonut eikä tukenut häntä minun sanani mukaisesti; ja silloin vaimosta tulee rikkoja; eikä miestä koske Saaran laki, hänen, joka tuki Abrahamia lain mukaan, kun minä käskin Abrahamia ottamaan Hagarin vaimoksi." OL 132:

        Jos lukee koko luvun niin siinä Jumala selkeästi ilmoittaa että Joseph on hänen silmissään nuhteeton, tehnyt oikein hänen silmissään ja missä erehtynyt, selvittänyt asiat Jumalan kanssa.


      • samar1n kirjoitti:

        Smith nai valtaosan muista vaimoistaan Emman selän takana. Ensimmäinenhän oli piikatyttö Fanny ja taatusti ilman Emman lupaa. Tosin siinä lienee ollut kyse pelkästä seksisuhteesta ilman sinetöimisvaltuuksia.

        Hyrum Smith pyysi veljeään sanelemaan jonkin sortin ilmoituksen moniavioisuudesta että Emma olisi helpompi suostutella periaatteen taakse. Siksi teillä on luku 132 OL -kirjassa. Senhän Smith saneli vasta 1842. Sitä ennen oli kuitenkin jo tiennyt miten toimia. Kuulemma jopa enkeli oli miekan kanssa pakottanut Josephia toteuttamaan moniavioisuutta.

        Vuonna 1843 Emma ilmeisesti suostui siihen, että Joseph saisi ottaa pluraalivaimon. Sillä ehdolla että Emma saisi valita. Emma valitsikin kaksi nuorta naista jotka olivat asuneet Smithien kotona muutamia vuosia siitä asti kun heidän isänsä oli kuollut. Emma todennäköisesti valitsi nuo kaksi sisarusta koska he jo asuivat Smitheillä joten Emman olisi helppo pitää heitä ja Josephia silmällä. No, Emma ei tiennyt että Joseph osasi toimia Emman selän takana varsin taitavasti sillä Joseph oli jo nainut nuo sisarukset. Emmalle Joseph ei kuitenkaan paljastanut että Emily ja Eliza (Patridge) olivat jo hänen vaimojaan joten suoritettiin uudelleenvihkiminen Emman edessä silmänlumeeksi (kertonee jotain siitä miten "pyhiä" avioliittotoimitukset oikeasti Smithille olivat). Moniavioista onnea ei kovin kauan kestänyt ja Emma heittikin Patridgen sisarukset ulos kodistaan. Joseph jatkoi toki tuonkin jälkeen naimista Emman selän takana, nuo neidot olivat järjestyksessä vaimot 20 ja 21 ja lisäähän Smithillä piisasi.

        Sä briljeeraat tiedoillasi mutta et analysoi niitä, mikä niistä on panettelua ja väärää todistusta. Historiallinen varma totuus on että Josephia parjattiin ja paneteltiin tuohon aikaan. Siihen kontekstiin nuo vastustajien viljelemät käsitykset on laitettava.

        Meille uskoville riittää aivan hyvin tuo OL 132 todistus Josephin puhtaudesta. Jos vetoatte siihen että se on Josephin oma ilmoitus niin unohdatte että me voimme rukoilla ja kysyä ja meillä on todistus Josephista. Kyllähän tuollainen historiallinen tutkimus kieltämättä on monelle hauskaa kuin postimerkkeily.


      • samar1n
        Olli.S kirjoitti:

        Sä briljeeraat tiedoillasi mutta et analysoi niitä, mikä niistä on panettelua ja väärää todistusta. Historiallinen varma totuus on että Josephia parjattiin ja paneteltiin tuohon aikaan. Siihen kontekstiin nuo vastustajien viljelemät käsitykset on laitettava.

        Meille uskoville riittää aivan hyvin tuo OL 132 todistus Josephin puhtaudesta. Jos vetoatte siihen että se on Josephin oma ilmoitus niin unohdatte että me voimme rukoilla ja kysyä ja meillä on todistus Josephista. Kyllähän tuollainen historiallinen tutkimus kieltämättä on monelle hauskaa kuin postimerkkeily.

        Mitkä vastustajien viljelemät käsitykset? Mitä kirjoitin väärin Emilystä ja Elizasta? Tietoni heistä on kirkkosi jäseneltä jonka tutkimuksiin pluraaliliitoista ainakin ensimmäinen presidenttikuntasi ja apostolisi luottavat. Samaten Fair.

        Vai tarkoitatko mitä kirjoitin Fannystä ja Smithistä? Luotat kai Oliver Cowderyyn todistajana. Hän kutsui Josephin pelehtimisiä 16-vuotiaan Fannyn kanssa irstaaksi ja inhottavaksi suhteeksi.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Jos lukee koko luvun niin siinä Jumala selkeästi ilmoittaa että Joseph on hänen silmissään nuhteeton, tehnyt oikein hänen silmissään ja missä erehtynyt, selvittänyt asiat Jumalan kanssa.

        Olli hyvä, teksti on Josephin ITSENSÄ kirjoittama! Etkö tajua edes sitä?


      • samar1n kirjoitti:

        Mitkä vastustajien viljelemät käsitykset? Mitä kirjoitin väärin Emilystä ja Elizasta? Tietoni heistä on kirkkosi jäseneltä jonka tutkimuksiin pluraaliliitoista ainakin ensimmäinen presidenttikuntasi ja apostolisi luottavat. Samaten Fair.

        Vai tarkoitatko mitä kirjoitin Fannystä ja Smithistä? Luotat kai Oliver Cowderyyn todistajana. Hän kutsui Josephin pelehtimisiä 16-vuotiaan Fannyn kanssa irstaaksi ja inhottavaksi suhteeksi.

        Kaikkiin noihin voidaan soveltaa lähdekritiikkiä myös. Eivät ne ole Jumalan sanaa vaan OL. Ja siitä me vakuutumme oman todistuksen pohjalta eikä sen pohjalta että se on Josephin. Se on sama onko se Josephin vai jonkun muun profeetan kirjoittama. Se on hyväksytty kaanoniin.

        Kenelläkään Fair'issa tai muualla mormoniksi itseään väittävällä ei ole oikeutta jättää sitä huomioimatta. Eivätkä jätä vaikka keskustelevat asiasta teidän argumenttienne yhteydessä niitä ymmärtäen ja myötäillen ehkä joskus liiankin pitkälle. Kirkkohan ei välillä ole voinut hyväksyä joitakin historiallisia totuuksia vaikka parempi olisi ollut ne myöntää.

        Tässä vastustajat vaan ovat tehneet palveluksen kirkolle. Ihmiset ovat erehtyväisiä. Sen takia kaanon on erikseen, vain se on Jumalan sanaa, ja vain oikein ymmärrettynä. Tulkintaerimielisyyksiä aina tulee.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Kaikkiin noihin voidaan soveltaa lähdekritiikkiä myös. Eivät ne ole Jumalan sanaa vaan OL. Ja siitä me vakuutumme oman todistuksen pohjalta eikä sen pohjalta että se on Josephin. Se on sama onko se Josephin vai jonkun muun profeetan kirjoittama. Se on hyväksytty kaanoniin.

        Kenelläkään Fair'issa tai muualla mormoniksi itseään väittävällä ei ole oikeutta jättää sitä huomioimatta. Eivätkä jätä vaikka keskustelevat asiasta teidän argumenttienne yhteydessä niitä ymmärtäen ja myötäillen ehkä joskus liiankin pitkälle. Kirkkohan ei välillä ole voinut hyväksyä joitakin historiallisia totuuksia vaikka parempi olisi ollut ne myöntää.

        Tässä vastustajat vaan ovat tehneet palveluksen kirkolle. Ihmiset ovat erehtyväisiä. Sen takia kaanon on erikseen, vain se on Jumalan sanaa, ja vain oikein ymmärrettynä. Tulkintaerimielisyyksiä aina tulee.

        Sinä kirjoitat lähdekritiikistä. Heh... Kirkon omatkin lähteet ovat nyt sinun vastustajiasi.


      • samar1n
        Olli.S kirjoitti:

        Kaikkiin noihin voidaan soveltaa lähdekritiikkiä myös. Eivät ne ole Jumalan sanaa vaan OL. Ja siitä me vakuutumme oman todistuksen pohjalta eikä sen pohjalta että se on Josephin. Se on sama onko se Josephin vai jonkun muun profeetan kirjoittama. Se on hyväksytty kaanoniin.

        Kenelläkään Fair'issa tai muualla mormoniksi itseään väittävällä ei ole oikeutta jättää sitä huomioimatta. Eivätkä jätä vaikka keskustelevat asiasta teidän argumenttienne yhteydessä niitä ymmärtäen ja myötäillen ehkä joskus liiankin pitkälle. Kirkkohan ei välillä ole voinut hyväksyä joitakin historiallisia totuuksia vaikka parempi olisi ollut ne myöntää.

        Tässä vastustajat vaan ovat tehneet palveluksen kirkolle. Ihmiset ovat erehtyväisiä. Sen takia kaanon on erikseen, vain se on Jumalan sanaa, ja vain oikein ymmärrettynä. Tulkintaerimielisyyksiä aina tulee.

        Minusta on kiva että Olli sinulla on rehellisyyttä ja rohkeutta myöntä että "vastustajat" ovat tehneet palveluksen kirkolle. Olen tästä samaa mieltä. Esimerkiksi Gerald ja Sandra Tannerin työ kirkon historiaan liittyvien dokumenttien julkaisemisessa on todella merkittävällä tavalla vaikuttanut historiantutkimuksen avoimuuteen kirkossa. Monet pitivät/pitävät Tannereita vastustajan kätyreinä ja sielunsa myyneinä, mutta tosiasia on että he todellakin ovat tehneet palveluksen niin kirkolle kuin jäsenillekin.
        D. Michael Quinnin erottaminen BYU:sta ja kirkosta on iso häpeätahra kirkolle. Hän säilytti ammattikunniansa olemalla rehellinen historiantutkimuksessaan vaikka se tulikin hänelle henkilökohtaisesti kalliiksi kirkon silloisen johdon takia joka ei ollut valmis avoimuuteen ja rehellisyyteen historiankirjoituksessa. Quinnin työ on ollut mitä suurimassa määrin palvelus kirkolle.


      • samar1n kirjoitti:

        Minusta on kiva että Olli sinulla on rehellisyyttä ja rohkeutta myöntä että "vastustajat" ovat tehneet palveluksen kirkolle. Olen tästä samaa mieltä. Esimerkiksi Gerald ja Sandra Tannerin työ kirkon historiaan liittyvien dokumenttien julkaisemisessa on todella merkittävällä tavalla vaikuttanut historiantutkimuksen avoimuuteen kirkossa. Monet pitivät/pitävät Tannereita vastustajan kätyreinä ja sielunsa myyneinä, mutta tosiasia on että he todellakin ovat tehneet palveluksen niin kirkolle kuin jäsenillekin.
        D. Michael Quinnin erottaminen BYU:sta ja kirkosta on iso häpeätahra kirkolle. Hän säilytti ammattikunniansa olemalla rehellinen historiantutkimuksessaan vaikka se tulikin hänelle henkilökohtaisesti kalliiksi kirkon silloisen johdon takia joka ei ollut valmis avoimuuteen ja rehellisyyteen historiankirjoituksessa. Quinnin työ on ollut mitä suurimassa määrin palvelus kirkolle.

        Luin mitä tuosta Quinn'ista oli netissä. Ei hänestä noin myönteistä käsitystä jäänyt. Vaikka totuus on aina tärkeä niin en mä kyllä hyväksy kovinkaan montaa asiaa noiden kriitikkojen toiminnassa. Jos esittää kirkon opista poikkeavaa niin onhan se aina eron perusta. Samoin homoseksuaalisuuden seksuaalinen harrastaminen, niinkuin kaiken avioliiton ulkopuolisen seksuaalisuuden, ellei siitä tee parannusta.

        Jos arvostelee kirkkoa oikeutetusti ja aiheellisesti, silloin kirkon pitää tehdä parannus. Tässä on paljon diplomaattista työtä itsenäisten ja vähän kapinallisten jäsenten kanssa.

        Mikä kirkko koskaan historiassa on tehnyt parannusta? Aina on täytynyt perustaa uusi kirkko, joskus aiheellisesti, joskus aiheettomasti. Reformaatio perusti omansa ja on hajonnut tuhansiin lahkoihin ja kirkkoihin. Helluntailaisista lähtee milloin mikäkin evankelista.

        Mormoneista lähteneet eivät mitkään ole niin hyviä kuin valtakirkko. Toivottavasti ei tulekaan. Tätä olen rukoillut sydämeni pohjasta. Että meillä olisi oikeat gurut ihan tässä tavallisessa kirkossamme. Toivottavasti kirkkomme tekee aina parannuksen virheistään. Tähän me jäsenet pyrimme aina ensin jos jotain huomauttamista on. Jos vika on ittessä niin sitten itse teemme parannuksen.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Luin mitä tuosta Quinn'ista oli netissä. Ei hänestä noin myönteistä käsitystä jäänyt. Vaikka totuus on aina tärkeä niin en mä kyllä hyväksy kovinkaan montaa asiaa noiden kriitikkojen toiminnassa. Jos esittää kirkon opista poikkeavaa niin onhan se aina eron perusta. Samoin homoseksuaalisuuden seksuaalinen harrastaminen, niinkuin kaiken avioliiton ulkopuolisen seksuaalisuuden, ellei siitä tee parannusta.

        Jos arvostelee kirkkoa oikeutetusti ja aiheellisesti, silloin kirkon pitää tehdä parannus. Tässä on paljon diplomaattista työtä itsenäisten ja vähän kapinallisten jäsenten kanssa.

        Mikä kirkko koskaan historiassa on tehnyt parannusta? Aina on täytynyt perustaa uusi kirkko, joskus aiheellisesti, joskus aiheettomasti. Reformaatio perusti omansa ja on hajonnut tuhansiin lahkoihin ja kirkkoihin. Helluntailaisista lähtee milloin mikäkin evankelista.

        Mormoneista lähteneet eivät mitkään ole niin hyviä kuin valtakirkko. Toivottavasti ei tulekaan. Tätä olen rukoillut sydämeni pohjasta. Että meillä olisi oikeat gurut ihan tässä tavallisessa kirkossamme. Toivottavasti kirkkomme tekee aina parannuksen virheistään. Tähän me jäsenet pyrimme aina ensin jos jotain huomauttamista on. Jos vika on ittessä niin sitten itse teemme parannuksen.

        Naida saa niin monia pikkutyttöjä kuin haluaa, mutta homoseksuaalisuudesta täytyy tehdä "parannus". Miksi?

        Miksi juuri MAP-lahko on mielestäsi paras? Miksi ei reorganisoitu kirkko, johon Josephin läheisetkin liittyivät?


    • jumalaonharha

      Impotenssiin on nykyisin lääkkeitä - ei tarvitse rukoilla ylösnousemista jumalalta.

    • Monenlaista.uskontoa

      Olisiko oikea hetki istua kaikessa rauhassa miettimään, mikä tässä ketjussa puhuttu on USKONTOA, USKOA ja tie pelastukseen!
      Tähänkö jumalanne on teidät asettanut, miettimää kaikkea tuota?
      Missä on jumalan johdatus, rukous, anteeksianto, lähimmäisenarkkaus, kilvoittelu ja armo?
      Onpa uskonto!

      • Uskonnossamme on pelastussuunnitelma, miten pääsee taivaaseen, eli pelastuu. Se on sama kuin muillakin kristityillä: joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu. On tehtävä parannus. Sitten tulee tuli ja Pyhä Henki. Ja on tultava pienen lapsen kaltaiseksi suhteessa Jeesukseen.

        Yksin armosta pelastumme, sisäisen muutoksen kautta, ei teoista. Käskyt on pidettävä kun kääntynyt on, parhaansa mukaan.

        Nyt on tässä keskustelussa kysymys mormonien käsityksestä taivaasta ja foorumissa kysymys mistä vaan asiasta mormoniuskonnossa. Keskustelu aina rönsyilee minne milloinkin.


      • kaksipisteto

        Ykkösenä kirkko ja sen organisaatio, lämmin tunne kun lukee Mormonin kirjaa, maksut kirkolle ja kuuliaisuus se on johdolle, ja odotettavissa 1. luokan palkinto: oma planeetta, jumaluus ja ikinainti.


      • kaksipisteto kirjoitti:

        Ykkösenä kirkko ja sen organisaatio, lämmin tunne kun lukee Mormonin kirjaa, maksut kirkolle ja kuuliaisuus se on johdolle, ja odotettavissa 1. luokan palkinto: oma planeetta, jumaluus ja ikinainti.

        Hyvää huumoria. Jeesukselle tässä vaan ollaan kuuliaisia. Mutta luotamme kirkkoomme. Olisi tärkeää että se on hyvä ja hieno. Sellaisena sen näen.

        Jos ihmiselle tarjotaan pelastus taivaaseen, niin eikö se ole järkevää ottaa vastaan?

        Jos tarjotaan korotus niin mikäs siinä sen kummemmin? vielä tavoiteltavampi vaan selvästikin.

        (saa olla oman rakastettunsa kanssa eikä viedä muniakaan pois niinkuin alemmissa taivaissa; siihen en kyllä usko pätkääkään, jonkun väitetään sanoneen niin).

        Luterilaisilla tuttavillani ja sukulaisillani ym. joilta olen kysynyt, tuntuu olevan sellainen käsitys, ettei taivaassa rakastella. Mistä ihmeestä sellainen käsitys tulee? Niinkuin siinä olisi jotain synnillistä. Vielä taivaassakin missä syntiä ei ole. Jeesushan saattoi tarkoittaa että siellä on "ikinainti" enkeleillä koko ajan, ei tarvitse naimisiinkaan mennä.

        Toisaalta kyllä jos on koko ajan autuas olo, niin mitä väliä sillä on mitä siihen liittyy ja mitä ei, kaikki on kuitenkin niin täydellistä kuin täydellinen olla voi.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Hyvää huumoria. Jeesukselle tässä vaan ollaan kuuliaisia. Mutta luotamme kirkkoomme. Olisi tärkeää että se on hyvä ja hieno. Sellaisena sen näen.

        Jos ihmiselle tarjotaan pelastus taivaaseen, niin eikö se ole järkevää ottaa vastaan?

        Jos tarjotaan korotus niin mikäs siinä sen kummemmin? vielä tavoiteltavampi vaan selvästikin.

        (saa olla oman rakastettunsa kanssa eikä viedä muniakaan pois niinkuin alemmissa taivaissa; siihen en kyllä usko pätkääkään, jonkun väitetään sanoneen niin).

        Luterilaisilla tuttavillani ja sukulaisillani ym. joilta olen kysynyt, tuntuu olevan sellainen käsitys, ettei taivaassa rakastella. Mistä ihmeestä sellainen käsitys tulee? Niinkuin siinä olisi jotain synnillistä. Vielä taivaassakin missä syntiä ei ole. Jeesushan saattoi tarkoittaa että siellä on "ikinainti" enkeleillä koko ajan, ei tarvitse naimisiinkaan mennä.

        Toisaalta kyllä jos on koko ajan autuas olo, niin mitä väliä sillä on mitä siihen liittyy ja mitä ei, kaikki on kuitenkin niin täydellistä kuin täydellinen olla voi.

        Jeesukselle kuuliasia? Ikimoninaimalla?

        Ennen sait kiksejä maanpäälisestä paratiisista Stalinin ja muiden tovereiden johdolla. Nyt saat kiksejä ikinaintihaaremista korotuksessa. Kiitos vaan tarjouksesta, minulle ei kelpaa.


      • kaksipisteto
        Olli.S kirjoitti:

        Hyvää huumoria. Jeesukselle tässä vaan ollaan kuuliaisia. Mutta luotamme kirkkoomme. Olisi tärkeää että se on hyvä ja hieno. Sellaisena sen näen.

        Jos ihmiselle tarjotaan pelastus taivaaseen, niin eikö se ole järkevää ottaa vastaan?

        Jos tarjotaan korotus niin mikäs siinä sen kummemmin? vielä tavoiteltavampi vaan selvästikin.

        (saa olla oman rakastettunsa kanssa eikä viedä muniakaan pois niinkuin alemmissa taivaissa; siihen en kyllä usko pätkääkään, jonkun väitetään sanoneen niin).

        Luterilaisilla tuttavillani ja sukulaisillani ym. joilta olen kysynyt, tuntuu olevan sellainen käsitys, ettei taivaassa rakastella. Mistä ihmeestä sellainen käsitys tulee? Niinkuin siinä olisi jotain synnillistä. Vielä taivaassakin missä syntiä ei ole. Jeesushan saattoi tarkoittaa että siellä on "ikinainti" enkeleillä koko ajan, ei tarvitse naimisiinkaan mennä.

        Toisaalta kyllä jos on koko ajan autuas olo, niin mitä väliä sillä on mitä siihen liittyy ja mitä ei, kaikki on kuitenkin niin täydellistä kuin täydellinen olla voi.

        "Jeesushan saattoi tarkoittaa että siellä on "ikinainti" enkeleillä koko ajan, ei tarvitse naimisiinkaan mennä. " Ei tarkoittanut, mutta mormonismissahan pitää mennä naimisiin ja sinetöityä, koko ykkösluokan ikinnainti ja muu autuus riippuvat siitä. Mormonien jumalakin nai, sekä oma vaimoaan, että toisten miesten kihlattuja, sehän se on se tapa jolla mormonijumala sai aikaan Raamatun Jumalan, Jahvenkin.
        Saattaa olla että muidenkin uskontojen jumalat ovat Korotetun ihmisen naintipuuhien tulosta, mistä sen tietää?


      • kaksipisteto kirjoitti:

        "Jeesushan saattoi tarkoittaa että siellä on "ikinainti" enkeleillä koko ajan, ei tarvitse naimisiinkaan mennä. " Ei tarkoittanut, mutta mormonismissahan pitää mennä naimisiin ja sinetöityä, koko ykkösluokan ikinnainti ja muu autuus riippuvat siitä. Mormonien jumalakin nai, sekä oma vaimoaan, että toisten miesten kihlattuja, sehän se on se tapa jolla mormonijumala sai aikaan Raamatun Jumalan, Jahvenkin.
        Saattaa olla että muidenkin uskontojen jumalat ovat Korotetun ihmisen naintipuuhien tulosta, mistä sen tietää?

        Miksei tarkoittanut? Tuohon minun lauseeseeni olisi kyllä pitänyt ehdottomasti laittaa hymiö. Tässä se tulee😊

        Jeesus sanoi vaan ettei siellä mennä naimisiin. Ovat kuin enkelit taivaassa. No kuka tietää, miten enkelit taivaassa ovat?

        Ihmiset siellä ovat kuitenkin ylösnousseita olentoja sukupuolielimineen, vaikka tämä on hieman makaaberi asia suoraan sanoa. Mutta tässä yhteydessä nyt täytyy sanoa. Kummallista olisi jos ne pois olisi otettu. Varmaan sellaisiakin enkeleitä on, joilla ei enää sukupuolielämää ole. Luterilaiset sitten kai ovat sellaisia. Taivaassa on varmaan kaikenlaisia olentoja joista meillä ei ole tietoakaan. Sen takia varmaan yhtä hyvin selibaatista nauttivia kuin rakastelustakin nauttivia. Sukupuolielämä ei ole likaista! Varmaa on että naimisiin siellä ei mennä ja ollaan kuin enkelit taivaassa. Miten se tulkitaan, emme taas tiedä.

        Kirkolla varmaan on joku oppi tästä. Olisi kiva kuulla se ja sen varmuus ja perusteet. Siihen asti uskoisin että siellä on sellaisiakin, joilla on oma rakastettu ja teidän halveksima ja rienaama "ikinainti". Herätkää vähän ei taivasta saa rienata! Taivaassa rakkaus, sukupuolinenkin, on puhdasta ja autuasta. Eihän se muuten taivas olisi.


      • Höpölöpsis kirjoitti:

        Jeesukselle kuuliasia? Ikimoninaimalla?

        Ennen sait kiksejä maanpäälisestä paratiisista Stalinin ja muiden tovereiden johdolla. Nyt saat kiksejä ikinaintihaaremista korotuksessa. Kiitos vaan tarjouksesta, minulle ei kelpaa.

        Nyt H. luulee jo että mä kosin sitä 😇


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Nyt H. luulee jo että mä kosin sitä 😇

        Tarjosit ikinaintipaikkaa. En sentään ymmärtänyt, että sinun kanssasi. Kiitos ei kiinnosta sekään. Vaikka puolustan homoja, itse olen ihan hetero sapiens.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Miksei tarkoittanut? Tuohon minun lauseeseeni olisi kyllä pitänyt ehdottomasti laittaa hymiö. Tässä se tulee😊

        Jeesus sanoi vaan ettei siellä mennä naimisiin. Ovat kuin enkelit taivaassa. No kuka tietää, miten enkelit taivaassa ovat?

        Ihmiset siellä ovat kuitenkin ylösnousseita olentoja sukupuolielimineen, vaikka tämä on hieman makaaberi asia suoraan sanoa. Mutta tässä yhteydessä nyt täytyy sanoa. Kummallista olisi jos ne pois olisi otettu. Varmaan sellaisiakin enkeleitä on, joilla ei enää sukupuolielämää ole. Luterilaiset sitten kai ovat sellaisia. Taivaassa on varmaan kaikenlaisia olentoja joista meillä ei ole tietoakaan. Sen takia varmaan yhtä hyvin selibaatista nauttivia kuin rakastelustakin nauttivia. Sukupuolielämä ei ole likaista! Varmaa on että naimisiin siellä ei mennä ja ollaan kuin enkelit taivaassa. Miten se tulkitaan, emme taas tiedä.

        Kirkolla varmaan on joku oppi tästä. Olisi kiva kuulla se ja sen varmuus ja perusteet. Siihen asti uskoisin että siellä on sellaisiakin, joilla on oma rakastettu ja teidän halveksima ja rienaama "ikinainti". Herätkää vähän ei taivasta saa rienata! Taivaassa rakkaus, sukupuolinenkin, on puhdasta ja autuasta. Eihän se muuten taivas olisi.

        Yhtä järkevää olisi pohtia, että onko Aku Ankalla ollenkaan ulkoisia sukupuolielimiä, vai onko vain kloaakki, kuten ankoilla yleensäkin.
        Selvittäkääpä minulle yksi mieltäni askarruttava seikka. Jossain tarinassa Aku piilotteli itseään, koska huomasi olevansa alasti. Uimaan hän voi mennä uimahousut jalassa, yläruumis paljaana. Muutoin hän voi oleskella paita päällä, mutta ilman housuja. Logiikassa nyt jokin mättää. Tarjoaisiko mogiikka vastauksen tähänkin visaiseen pulmaan?


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Miksei tarkoittanut? Tuohon minun lauseeseeni olisi kyllä pitänyt ehdottomasti laittaa hymiö. Tässä se tulee😊

        Jeesus sanoi vaan ettei siellä mennä naimisiin. Ovat kuin enkelit taivaassa. No kuka tietää, miten enkelit taivaassa ovat?

        Ihmiset siellä ovat kuitenkin ylösnousseita olentoja sukupuolielimineen, vaikka tämä on hieman makaaberi asia suoraan sanoa. Mutta tässä yhteydessä nyt täytyy sanoa. Kummallista olisi jos ne pois olisi otettu. Varmaan sellaisiakin enkeleitä on, joilla ei enää sukupuolielämää ole. Luterilaiset sitten kai ovat sellaisia. Taivaassa on varmaan kaikenlaisia olentoja joista meillä ei ole tietoakaan. Sen takia varmaan yhtä hyvin selibaatista nauttivia kuin rakastelustakin nauttivia. Sukupuolielämä ei ole likaista! Varmaa on että naimisiin siellä ei mennä ja ollaan kuin enkelit taivaassa. Miten se tulkitaan, emme taas tiedä.

        Kirkolla varmaan on joku oppi tästä. Olisi kiva kuulla se ja sen varmuus ja perusteet. Siihen asti uskoisin että siellä on sellaisiakin, joilla on oma rakastettu ja teidän halveksima ja rienaama "ikinainti". Herätkää vähän ei taivasta saa rienata! Taivaassa rakkaus, sukupuolinenkin, on puhdasta ja autuasta. Eihän se muuten taivas olisi.

        Joo, ja Stalinin ... anteeksi Smithin naiskentelu pikkutyttöjen kanssa oli puhdasta ja autuasta.


      • Höpölöpsis kirjoitti:

        Tarjosit ikinaintipaikkaa. En sentään ymmärtänyt, että sinun kanssasi. Kiitos ei kiinnosta sekään. Vaikka puolustan homoja, itse olen ihan hetero sapiens.

        Sorry, jostakin syystä luulin sinua naiseksi. Sitä se tekee kun ei esiinny omalla nimellään. Varmaan et käyttäisi noin rivoa kieltä etkä olisi noin jyrkkä kirkkoa kohtaan jos esiinyisit omalla nimelläsi.

        Minustakin homojen avioliitosta päättää eduskunta ja sillä siisti. Kirkossa päättää asiasta kirkon johto. Minä uskon että kirkko on minun oikea guruni ja että Jumala sitä johtaa, siihen voi luottaa. Jos minulla on jotain huomauttamista puhun siitä kirkon veljille.


      • Höpölöpsis

        Olet vaihtanut gurusi Stalinista Smithiin. Mitäpä jos vaihteeksi yrittäisit ajatella homoudestakin IHAN ITSE. Yllättyisit miten raikasta oma ajattelu voi olla ilman mitään ulkopuolista tahoa, jonka mielipiteitä täytysi kaivella esiin jostain tai päätellä aempien juttujen perusteella.


      • Höpölöpsis kirjoitti:

        Joo, ja Stalinin ... anteeksi Smithin naiskentelu pikkutyttöjen kanssa oli puhdasta ja autuasta.

        Jos teki sellaista. Jos teki on saanut anteeksi. Siitä on kanoninen todistus OL 132 luvussa, jonka totuuden Jumalan sanana voi vahvistaa itselleen rukoilemalla rehellisesti, jonka miljoonat ovat tehneet. Asia on uskon menetelmillä tutkittava tältä kohdin. Ei historian tutkimuksella pelkästään, vaikka sekin on tärkeätä, mutta pakostikin puutteellista ja tulkinnanvaraista.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Jos teki sellaista. Jos teki on saanut anteeksi. Siitä on kanoninen todistus OL 132 luvussa, jonka totuuden Jumalan sanana voi vahvistaa itselleen rukoilemalla rehellisesti, jonka miljoonat ovat tehneet. Asia on uskon menetelmillä tutkittava tältä kohdin. Ei historian tutkimuksella pelkästään, vaikka sekin on tärkeätä, mutta pakostikin puutteellista ja tulkinnanvaraista.

        Miten niin on saanut anteeksi? Itsensä kirjoittaman tekstin perusteellako? Kai edes sen tiedät, että OL on Smithin itsensä kirjoittama! Itsesuggestiolla voi uskoa senkin, että Kim Jong-un on lyönyt 19 hole-in-onea tai että Mao on uinut 8 kertaa Jangtse-joen yli. Itsesuggestio on pakostikin puutteellisa ja tulkinnanvaraista;-)


      • Höpölöpsis kirjoitti:

        Miten niin on saanut anteeksi? Itsensä kirjoittaman tekstin perusteellako? Kai edes sen tiedät, että OL on Smithin itsensä kirjoittama! Itsesuggestiolla voi uskoa senkin, että Kim Jong-un on lyönyt 19 hole-in-onea tai että Mao on uinut 8 kertaa Jangtse-joen yli. Itsesuggestio on pakostikin puutteellisa ja tulkinnanvaraista;-)

        Uskoni mukaan OL on Jumalan ilmoitusta. Sillä ei ole merkitystä, että juuri Joseph on sen kirjoittanut, vaan muutkin profeetat ja koko kirkko todistavat siitä. Usko sinä mitä haluat, me uskomme näin.

        Jos tiede todella todistaisi toisin, niin uskoisin minä siihen tietysti. Mutta en usko että niin koskaan tulee tapahtumaan. Tulokset ovat kiistanalaisia. Jumalan sana pysyy. Oikein tulkittuna, ei kirjaimellisesti tulkittuna joka kohdassa nk k:lla on täällä tapana tehdä.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Uskoni mukaan OL on Jumalan ilmoitusta. Sillä ei ole merkitystä, että juuri Joseph on sen kirjoittanut, vaan muutkin profeetat ja koko kirkko todistavat siitä. Usko sinä mitä haluat, me uskomme näin.

        Jos tiede todella todistaisi toisin, niin uskoisin minä siihen tietysti. Mutta en usko että niin koskaan tulee tapahtumaan. Tulokset ovat kiistanalaisia. Jumalan sana pysyy. Oikein tulkittuna, ei kirjaimellisesti tulkittuna joka kohdassa nk k:lla on täällä tapana tehdä.

        Helppohan Josephin on antaa itselleen anteeksi omat irstailunsa. Sinun uskosi ei asiaa muuksi muuta. Kyllä se on ihan tieteellinenkin fakta, että Joseph Smith on kirjoittanut OL:n.

        Ja jos "Jumalan sana" tai Smithin höpinä on jossain höpölöpöä, se pitääkin vain tulkita "oikein".

        Voi pyhä Sylvi!


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Helppohan Josephin on antaa itselleen anteeksi omat irstailunsa. Sinun uskosi ei asiaa muuksi muuta. Kyllä se on ihan tieteellinenkin fakta, että Joseph Smith on kirjoittanut OL:n.

        Ja jos "Jumalan sana" tai Smithin höpinä on jossain höpölöpöä, se pitääkin vain tulkita "oikein".

        Voi pyhä Sylvi!

        Joseph Smithillä ei ollut lapsia kenenkään muun kuin Emmansa kanssa. Hän oli Emmalle uskollinen. Muut avioliitot olivat henkiavioliittoja. Joseph Smithin jälkeenkin häneen sinetöitiin vaimoja.


      • samar1n
        Selkeyttä kirjoitti:

        Joseph Smithillä ei ollut lapsia kenenkään muun kuin Emmansa kanssa. Hän oli Emmalle uskollinen. Muut avioliitot olivat henkiavioliittoja. Joseph Smithin jälkeenkin häneen sinetöitiin vaimoja.

        Smith petti Emmaa naimalla tämän selän takana muita naisia.
        Smithin vaimot olivat verta ja lihaa ja luuta. Useampi todisti että oli ollut lihallisessa yhdynnässä Smithin kanssa ja jakanut hänen kanssaan vuoteen.


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Joseph Smithillä ei ollut lapsia kenenkään muun kuin Emmansa kanssa. Hän oli Emmalle uskollinen. Muut avioliitot olivat henkiavioliittoja. Joseph Smithin jälkeenkin häneen sinetöitiin vaimoja.

        Miksi valehtelet Tapani? Smith harrasti seksiä muidenkin kanssa, mutta vastoin Jumalan nimenomaista lisääntymiskäskyä käytti silloisen lääkärikaverinsa Bennettin keinoja, ettei lapsia tullut. Bennet itseki harrasti moninaintia (mormonitkin SYYTTIVÄT sittemmin häntä siitä), mutta ei hänelläkään tiettävästi ollut lapsia muiden naisten kanssa. Hän käytti abortoitumisen aiheuttavaa lääkettä. Bennett oli myös kloroformin anestesiakäytön uranuurtajia USA:ssa. Kloroformilla on myös abortoiva vaikutus. En tiedä käyttikö Bennett nimenomaan kloroformia siinä tarkoituksessa vaiko muita, jo aiemmin käytössä olleita aineita.


      • Höpölöpsis kirjoitti:

        Helppohan Josephin on antaa itselleen anteeksi omat irstailunsa. Sinun uskosi ei asiaa muuksi muuta. Kyllä se on ihan tieteellinenkin fakta, että Joseph Smith on kirjoittanut OL:n.

        Ja jos "Jumalan sana" tai Smithin höpinä on jossain höpölöpöä, se pitääkin vain tulkita "oikein".

        Voi pyhä Sylvi!

        Sinä et ymmärrä tätä asiaa että totuus uskon asioista saadaan uskon asioiden tutkimisen menetelmillä eikä pelkästään tieteellisellä tutkimuksella. Sen takia erehdyt kun tutkit asiaa. Tieteelliset tutkimuksetkin erehtyvät ja ovat puolinaisia. Tieteen pohjalta eivät ihmisen elämän tärkeät asiat ratkea.

        Eihän tiede edes tiedä onko Jumala olemassa. Miten voitaisiin tietää onko Joseph saanut Jumalalta anteeksi ja mitä? Vain uskon menetelmillä lopullisesti, ei tieteellä. Eikä me hänen yksityisasioitaan saada tietää koskaan, vaikka olisi kuinka kova halu tiirailla. Sinä uskot vääriä guruja. Kirkkomme on oikea guru, vaikka joskus erehtyy kun ihmisiä ovat. Hyvien puolella kuitenkin, vaikka toisin yritetään epätoivoisesti todistella. Sinä olet mennyt pahiksien puolelle huomaamattasi.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Sinä et ymmärrä tätä asiaa että totuus uskon asioista saadaan uskon asioiden tutkimisen menetelmillä eikä pelkästään tieteellisellä tutkimuksella. Sen takia erehdyt kun tutkit asiaa. Tieteelliset tutkimuksetkin erehtyvät ja ovat puolinaisia. Tieteen pohjalta eivät ihmisen elämän tärkeät asiat ratkea.

        Eihän tiede edes tiedä onko Jumala olemassa. Miten voitaisiin tietää onko Joseph saanut Jumalalta anteeksi ja mitä? Vain uskon menetelmillä lopullisesti, ei tieteellä. Eikä me hänen yksityisasioitaan saada tietää koskaan, vaikka olisi kuinka kova halu tiirailla. Sinä uskot vääriä guruja. Kirkkomme on oikea guru, vaikka joskus erehtyy kun ihmisiä ovat. Hyvien puolella kuitenkin, vaikka toisin yritetään epätoivoisesti todistella. Sinä olet mennyt pahiksien puolelle huomaamattasi.

        Uskonasioista saadaan totuus ihan samalla tavalla kuin muistakin asioista; tieteellisesti tutkimalla. Näin siis, kun on kyse maallisista asioista. Genetiikalla voidaan tutkia Amerikan asukkaiden alkuperää. "Hengellisellä tutkimisella" ei ole koskaan voitu kumota tieteellisiä totuuksia.

        Sinä se olet uskonut vääriin guruihin, en minä. Milloin uskot kommariguruihin, milloin mormoismiguruihin, milloin mihinkin. Kannattaisi joskus ajatella ihan itse. Uskonnollisus sumentaa ajattelun. Tietysti Mao ui kahdeksan kertaa Jangtsejoen yli. Tietenkään Smith ei irstaillut ja tietenkin hän sai irstailunsa anteeksi. Tuokin on huvittavaa; ensin vänkäätte kivenkovaan, että Smith ei ole tehnyt mitään säädytöntä ja sitten selitätte uskonnollisena totuutena, että Smith n saanut säädyttömät toilailunsa anteeksi...

        Milloin kirkkosi on ollut hyvän puolella? No, onhan kirkon ulkopuolisillekin annettu avustuksia, mutta eivät ne mitenkään poikkea edukseen muusta avustustoiminnasta. Valtiotkin antavat moninkertaisia summia avustustyöhön. "Evenkeliumin" eli Smithin opin levittäminen ei ole missään mielessä hyvän tekemistä. Ihmisten kannattaisi uskoa vähemmän itsekkäsiin uskontoihin.

        Ai minä olen pahisten puolella kun puolustan esim. homoja, uskontojen uhreja ym. En ole syönyt lihaa vuosikymmeniin, koska lihansyönti aiheuttaa suunnattomia kärsimyksiä eläimille esim. broilerituotannossa. Syötkö sinä lihaa vai uhoatko vain hyvyyttäsi?


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Sinä et ymmärrä tätä asiaa että totuus uskon asioista saadaan uskon asioiden tutkimisen menetelmillä eikä pelkästään tieteellisellä tutkimuksella. Sen takia erehdyt kun tutkit asiaa. Tieteelliset tutkimuksetkin erehtyvät ja ovat puolinaisia. Tieteen pohjalta eivät ihmisen elämän tärkeät asiat ratkea.

        Eihän tiede edes tiedä onko Jumala olemassa. Miten voitaisiin tietää onko Joseph saanut Jumalalta anteeksi ja mitä? Vain uskon menetelmillä lopullisesti, ei tieteellä. Eikä me hänen yksityisasioitaan saada tietää koskaan, vaikka olisi kuinka kova halu tiirailla. Sinä uskot vääriä guruja. Kirkkomme on oikea guru, vaikka joskus erehtyy kun ihmisiä ovat. Hyvien puolella kuitenkin, vaikka toisin yritetään epätoivoisesti todistella. Sinä olet mennyt pahiksien puolelle huomaamattasi.

        Niin, uskon asioista ei saada totuutta tieteen avulla (paisti edellä mainitut fyysiseen totuuteen liittyvät uskomukset), mutta ei saada uskonkaan avulla, ellei sitten totuuksia ole yhtä monta kuin uskovia. Kenenkään usko ei tee asioista tosia. Jos sinä uskot Smithin saaneen anteeksi törkeät irstailunsa, se on vain sinun uskosi, ei yhtään enempää. Usko on uskoa. Kun se lakkaa olemasta uskoa, silloin on kyse tiedosta. Monet vain kuvittelevat uskonsa tiedoksi.


    • Höpölöpsis

      Omituista, että mormonit katsovat jumalien lisääntyvän samalla tavalla kuin ihmisten, vaikka luulisi jumalien osaavan hoitaa tuollaisen pikkuhomman ameeban tavoin jakautumalla. Silloin kolminaisuusoppikin olisi helppo nakki jopa mormonien ymmärtää;-}

      • Selkeyttä

        Kuvitelmat eivät ole totuutta. Vain ilmoitukset ovat. Ihminen luotiin Jumalan kuvaksi ja kaltaiseksi. Ihmisestä voi siksi päätellä yhtä ja toista Jumalastakin.


      • samar1n
        Selkeyttä kirjoitti:

        Kuvitelmat eivät ole totuutta. Vain ilmoitukset ovat. Ihminen luotiin Jumalan kuvaksi ja kaltaiseksi. Ihmisestä voi siksi päätellä yhtä ja toista Jumalastakin.

        Nyt sinulle kelpaa kirjaimellisuus.


      • kaksipisteto
        samar1n kirjoitti:

        Nyt sinulle kelpaa kirjaimellisuus.

        Sanopa muuta !Kyllä tapani mormonina tietää mikä raamatun jae on totta, mikä tarinaa ja mikä ympäristön vuoksi valehtelua ym soopaa.


      • Kertokaa nyt jo oma käsityksenne taivaasta kun ei mormonien käsitys kelpaa kuin haukuttavaksi.


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Kuvitelmat eivät ole totuutta. Vain ilmoitukset ovat. Ihminen luotiin Jumalan kuvaksi ja kaltaiseksi. Ihmisestä voi siksi päätellä yhtä ja toista Jumalastakin.

        Mutta kun ne Smithin "ilmoitukset" ovat pelkkiä kuvitelmia. Ja mitäpä jos tuo kuva ja kaltaisuus ei tarkoitakaan luulihaklönttiruumista?


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Kertokaa nyt jo oma käsityksenne taivaasta kun ei mormonien käsitys kelpaa kuin haukuttavaksi.

        Jos nyt unohdetaan korotukset ja muut krumeluurit, voin kyllä periaatteessa uskoa mormonien taivaaseen sovellettuna yleisempiin taivaskäsityksiin. Sitä voisi kuvata parhaiten tarinan avulla:

        Harras munkki ja Joseph Smith olivat kuolleet. Taivaan portilla Pyhä Pietari kuulusteli heitä. Ensin hän osoitti munkin alaetumusta ja kysyi: "Mitäs tuolla on tehty". Munkki vastasi "Pelkästään pissitty".
        Pietari esitti Smithille saman kysymyksen. Tietäen mahdollisten valheiden kuitenkin paljastuvan Smith vastasi alistuneena: "Naitu niin pirusti!"
        Pietari osoitti munkille alakertaa, mutta Josephin hän vinkkasi taivaanportista sisälle. Munkki alkoi tietysti ihmetellä asiaa, jolloin Pietari sano: "Tämä on paratiisi eikä mikään käymälä!"


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Kuvitelmat eivät ole totuutta. Vain ilmoitukset ovat. Ihminen luotiin Jumalan kuvaksi ja kaltaiseksi. Ihmisestä voi siksi päätellä yhtä ja toista Jumalastakin.

        " Kuvitelmat eivät ole totuutta. Vain ilmoitukset ovat." kuitenkaan yksikään Jahven ilmoitus ei ole, Raamatussa kuvitellaan mutta mormonismissa ei.


      • kaksipisteto kirjoitti:

        " Kuvitelmat eivät ole totuutta. Vain ilmoitukset ovat." kuitenkaan yksikään Jahven ilmoitus ei ole, Raamatussa kuvitellaan mutta mormonismissa ei.

        Raamattu on tulkinnanvarainen, mk on selvempi. Rakkaudesta taivaassa kumpikaan ei sano paljon mitään. Ei oikein muukaan modeni ilmoitus muuta kuin että monia vaimoja saa olla. Minä olen ymmärtänyt että jokainen saa omanrakastettunsa, eihän se muuten taivas olisi, tai sitten se seitsemäs taivas olisi vielä sen kolmannen päällä.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Raamattu on tulkinnanvarainen, mk on selvempi. Rakkaudesta taivaassa kumpikaan ei sano paljon mitään. Ei oikein muukaan modeni ilmoitus muuta kuin että monia vaimoja saa olla. Minä olen ymmärtänyt että jokainen saa omanrakastettunsa, eihän se muuten taivas olisi, tai sitten se seitsemäs taivas olisi vielä sen kolmannen päällä.

        Tarkoitat kai omat rakastettunsa. Siis miesten tapauksessa. Naisillehan ei vastaavaa suoda, koska naiset ovat uskonnossanne miehiä alempia muutenkin.


      • Höpölöpsis kirjoitti:

        Tarkoitat kai omat rakastettunsa. Siis miesten tapauksessa. Naisillehan ei vastaavaa suoda, koska naiset ovat uskonnossanne miehiä alempia muutenkin.

        No niinhän juuri sanoin. Naisten alempiarvoisuudesta en sanonut mitään. Ovatko naiset alempiarvoisia, jos heille ei mormoniopin mukaan suoda useampia miehiä? Voihan ajatella että he siten ovat ylempiarvoisia; samoin kuin pappeuden suhteen, kun he saavat kaikki samat pappeuden siunaukset seurakunnissaan, eikä heidän tarvitse nähdä mitään vaivaa tehdäkseen sitä työksensä : )

        Ja paras muistaa, ettemme korkeimmasta taivaasta, emmekä muistakaan taivaista, tiedä yhtään mitään muuta kuin mitä on ilmoitettu, mm sen, että siellä on niin hienoa ja korkeatasoista kaikki, ettemme ihmisinä ollessamme voi sitä ymmärtää vielä ollenkaan. niin että sen järjestelyt, järjestykset ja pykälät ovat täysin samantekeviä, ne ovat joka tapauksessa täydellisiä, oikeita ja autuaita. Jotain sellaista Jeesus tarkoittanee sanoessaan että siellä ollaan kuin enkelit taivaassa. Hän osaisi sanoa tämän asian, minä en osaa tarkemmin. Vahinko että sitä ei Raamatussa ole tarkemmin. Opin ja Liittojen kirjaan uskoo vaan mormonit.


      • samar1n
        Olli.S kirjoitti:

        No niinhän juuri sanoin. Naisten alempiarvoisuudesta en sanonut mitään. Ovatko naiset alempiarvoisia, jos heille ei mormoniopin mukaan suoda useampia miehiä? Voihan ajatella että he siten ovat ylempiarvoisia; samoin kuin pappeuden suhteen, kun he saavat kaikki samat pappeuden siunaukset seurakunnissaan, eikä heidän tarvitse nähdä mitään vaivaa tehdäkseen sitä työksensä : )

        Ja paras muistaa, ettemme korkeimmasta taivaasta, emmekä muistakaan taivaista, tiedä yhtään mitään muuta kuin mitä on ilmoitettu, mm sen, että siellä on niin hienoa ja korkeatasoista kaikki, ettemme ihmisinä ollessamme voi sitä ymmärtää vielä ollenkaan. niin että sen järjestelyt, järjestykset ja pykälät ovat täysin samantekeviä, ne ovat joka tapauksessa täydellisiä, oikeita ja autuaita. Jotain sellaista Jeesus tarkoittanee sanoessaan että siellä ollaan kuin enkelit taivaassa. Hän osaisi sanoa tämän asian, minä en osaa tarkemmin. Vahinko että sitä ei Raamatussa ole tarkemmin. Opin ja Liittojen kirjaan uskoo vaan mormonit.

        "Sen tähden, kun he ovat poissa maailmasta, he eivät ota vaimoa eivätkä mene vaimoksi, vaan heidät määrätään taivaassa enkeleiksi, jotka enkelit ovat avustavia palvelijoita, jotka auttavat niitä, jotka ovat arvollisia paljon suurempaan, ylenpalttiseen ja iankaikkiseen kirkkauden määrään,
        sillä nämä enkelit eivät pysyneet minun laissani; sen tähden he eivät voi enentyä vaan he pysyvät erillään ja yksinäisinä, vailla korotusta pelastuksen tilassaan iankaikkisesti, eivätkä vastedes ole jumalia vaan ovat Jumalan enkeleitä aina ja ikuisesti." Smithin monivaimoisuusilmoitus OL 132 jakeet 16 ja 17

        Smithin mukaan enkelien elämä on yksinäistä ja erillään oloa ja korotettujen miesten ja naisten palvelijoina toimimista.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        No niinhän juuri sanoin. Naisten alempiarvoisuudesta en sanonut mitään. Ovatko naiset alempiarvoisia, jos heille ei mormoniopin mukaan suoda useampia miehiä? Voihan ajatella että he siten ovat ylempiarvoisia; samoin kuin pappeuden suhteen, kun he saavat kaikki samat pappeuden siunaukset seurakunnissaan, eikä heidän tarvitse nähdä mitään vaivaa tehdäkseen sitä työksensä : )

        Ja paras muistaa, ettemme korkeimmasta taivaasta, emmekä muistakaan taivaista, tiedä yhtään mitään muuta kuin mitä on ilmoitettu, mm sen, että siellä on niin hienoa ja korkeatasoista kaikki, ettemme ihmisinä ollessamme voi sitä ymmärtää vielä ollenkaan. niin että sen järjestelyt, järjestykset ja pykälät ovat täysin samantekeviä, ne ovat joka tapauksessa täydellisiä, oikeita ja autuaita. Jotain sellaista Jeesus tarkoittanee sanoessaan että siellä ollaan kuin enkelit taivaassa. Hän osaisi sanoa tämän asian, minä en osaa tarkemmin. Vahinko että sitä ei Raamatussa ole tarkemmin. Opin ja Liittojen kirjaan uskoo vaan mormonit.

        Kirjoitit oman rakastettunsa. Minä korjasin, että omat rakastettunsa. Etkö huomaa eroa?


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        No niinhän juuri sanoin. Naisten alempiarvoisuudesta en sanonut mitään. Ovatko naiset alempiarvoisia, jos heille ei mormoniopin mukaan suoda useampia miehiä? Voihan ajatella että he siten ovat ylempiarvoisia; samoin kuin pappeuden suhteen, kun he saavat kaikki samat pappeuden siunaukset seurakunnissaan, eikä heidän tarvitse nähdä mitään vaivaa tehdäkseen sitä työksensä : )

        Ja paras muistaa, ettemme korkeimmasta taivaasta, emmekä muistakaan taivaista, tiedä yhtään mitään muuta kuin mitä on ilmoitettu, mm sen, että siellä on niin hienoa ja korkeatasoista kaikki, ettemme ihmisinä ollessamme voi sitä ymmärtää vielä ollenkaan. niin että sen järjestelyt, järjestykset ja pykälät ovat täysin samantekeviä, ne ovat joka tapauksessa täydellisiä, oikeita ja autuaita. Jotain sellaista Jeesus tarkoittanee sanoessaan että siellä ollaan kuin enkelit taivaassa. Hän osaisi sanoa tämän asian, minä en osaa tarkemmin. Vahinko että sitä ei Raamatussa ole tarkemmin. Opin ja Liittojen kirjaan uskoo vaan mormonit.

        > Ja paras muistaa, ettemme korkeimmasta taivaasta, emmekä muistakaan taivaista, tiedä yhtään mitään muuta kuin mitä on ilmoitettu, mm sen, että siellä on niin hienoa ja korkeatasoista kaikki, ettemme ihmisinä ollessamme voi sitä ymmärtää vielä ollenkaan.

        Vai onko tuollaista kommunistisessa ihanneyhteiskunnassa? Siihen et enää usko. Olet löytänyt tilalle jotain uutta höynäytystä.

        Ei tuollaisissa unelmissa sinänsä olisi mitään pahaa, mutta kun ajattelette ITSE pääsevänne tuonne parhaimpaan ja ne, jotka ajattelevat toisin, joutuvatkin jos ei teloitetuiksi niin ainakin vain palvelijan asemaan.

        Minä kutsuisin kristityksi sellasta henkilöä, joka antaisi oman paikkansa toiselle, mutta sen paremmin Tapani kuin Ollikaan ei sellaista tekisi JOS se olisi mahdollista.


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        > Ja paras muistaa, ettemme korkeimmasta taivaasta, emmekä muistakaan taivaista, tiedä yhtään mitään muuta kuin mitä on ilmoitettu, mm sen, että siellä on niin hienoa ja korkeatasoista kaikki, ettemme ihmisinä ollessamme voi sitä ymmärtää vielä ollenkaan.

        Vai onko tuollaista kommunistisessa ihanneyhteiskunnassa? Siihen et enää usko. Olet löytänyt tilalle jotain uutta höynäytystä.

        Ei tuollaisissa unelmissa sinänsä olisi mitään pahaa, mutta kun ajattelette ITSE pääsevänne tuonne parhaimpaan ja ne, jotka ajattelevat toisin, joutuvatkin jos ei teloitetuiksi niin ainakin vain palvelijan asemaan.

        Minä kutsuisin kristityksi sellasta henkilöä, joka antaisi oman paikkansa toiselle, mutta sen paremmin Tapani kuin Ollikaan ei sellaista tekisi JOS se olisi mahdollista.

        Vain Kristus saattoi antaa itsensä uhriksi toisten puolesta. Kukin ihminen on vastuussa omista töistään. Anteeksisaamiseen on ehdot. Kristus ei pelasta ketään ilman evankeliumin ehtojen täyttämistä. Ylösnousemus kuolleista on ehdotonta, koska kukaan ei ole vastuussa kuoleman ilmaantumisesta elemassaoloon.


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Vain Kristus saattoi antaa itsensä uhriksi toisten puolesta. Kukin ihminen on vastuussa omista töistään. Anteeksisaamiseen on ehdot. Kristus ei pelasta ketään ilman evankeliumin ehtojen täyttämistä. Ylösnousemus kuolleista on ehdotonta, koska kukaan ei ole vastuussa kuoleman ilmaantumisesta elemassaoloon.

        Olet epärehellinen. Et ole huomaavinasi JOS-sanaa.


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Vain Kristus saattoi antaa itsensä uhriksi toisten puolesta. Kukin ihminen on vastuussa omista töistään. Anteeksisaamiseen on ehdot. Kristus ei pelasta ketään ilman evankeliumin ehtojen täyttämistä. Ylösnousemus kuolleista on ehdotonta, koska kukaan ei ole vastuussa kuoleman ilmaantumisesta elemassaoloon.

        Ja evankeliumin ehdoilla tarkoitat taas Smithin oppia taikakalsareiden pakkokäyttöineen ikäänkuin niillä olisi mitään tekemistä ihmisen hyvyyden kanssa. Niillä on tekemistä vain itsekkyyden kanssa. Kun MINÄ teen niin ja niin, MINÄ pelastun.

        Mutta asia on selvä. Sinä et olisi valmis uhrautumaan toisen hyväksi JOS se olisi mahdollista.


      • kaksipisteto
        Olli.S kirjoitti:

        Raamattu on tulkinnanvarainen, mk on selvempi. Rakkaudesta taivaassa kumpikaan ei sano paljon mitään. Ei oikein muukaan modeni ilmoitus muuta kuin että monia vaimoja saa olla. Minä olen ymmärtänyt että jokainen saa omanrakastettunsa, eihän se muuten taivas olisi, tai sitten se seitsemäs taivas olisi vielä sen kolmannen päällä.

        Miksi raamattu olisi tulkinnvarainen kun se selkeästi ilmoittaa asioita ja ilmoittaja vielä sanoo että ilmoitettuun pitää uskoa ja tietää se todeksi ?
        Eikö olisi rehellisempää teiltä mormoneilta sanoa suoraan että ettei mielestänne raamattuun kannata uskoa vaan vain Mormonin kirjaan joka on erehtymätön ja jossa ei ole valehtevaa jumalaa?


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Olet epärehellinen. Et ole huomaavinasi JOS-sanaa.

        Jossittelu tässä asiasa on mieletöntä.


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Jossittelu tässä asiasa on mieletöntä.

        Ei ole mieletöntä. Mutta rehellisen vastauksen antaminen on sinulle kiusallista. Kyllä se tuli jo selväksi, että et olsii valmis uhrautumaan.


      • kaksipisteto kirjoitti:

        Miksi raamattu olisi tulkinnvarainen kun se selkeästi ilmoittaa asioita ja ilmoittaja vielä sanoo että ilmoitettuun pitää uskoa ja tietää se todeksi ?
        Eikö olisi rehellisempää teiltä mormoneilta sanoa suoraan että ettei mielestänne raamattuun kannata uskoa vaan vain Mormonin kirjaan joka on erehtymätön ja jossa ei ole valehtevaa jumalaa?

        Raamattu on tukinnanvarainen monessa kohtaan. Ja siitä puuttuu asioita. Ja nykyään on ilmoitettu lisää. Ne jotka uskovat Raamattuun ja vain Raamattuun ovat samanlaisia kuin juutalaiset Jeesukseen uskomisessa. Ei olisi tarvittu kuin rehellinen rukous ja Jeesuksen kuuntelu, niin he olisivat uskoneet ja hylänneet perinnäissääntönsä.

        Aivan sama tänään, kun menee polvilleen ja lukee mk:n niin ymmärtää että moderni ilmoitus on se Jeesuksen oppi.

        Raamattuun uskomme Mormonin kirjan lisäksi. Rehellisesti, emme pelkästään toiseen tai toiseen. En ymmärrä kuinka sä aina löydät valehtelua milloin mistäkin, jos toi on noin, niin jumala valehtelee, jos noon niin joku muu taas valehtelee. Asiat on hiukan monimutkaisia ja aivojemmekin täytyy olla hieman monimutkaisia (Mao 😊).

        Esimerkiksi Jumalaa ei ole kukaan koskaan nähnyt, Raamatussa, mutta Mooses puhui Jumalan kanssa kuin mies miehelle, Raamatussa


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Raamattu on tukinnanvarainen monessa kohtaan. Ja siitä puuttuu asioita. Ja nykyään on ilmoitettu lisää. Ne jotka uskovat Raamattuun ja vain Raamattuun ovat samanlaisia kuin juutalaiset Jeesukseen uskomisessa. Ei olisi tarvittu kuin rehellinen rukous ja Jeesuksen kuuntelu, niin he olisivat uskoneet ja hylänneet perinnäissääntönsä.

        Aivan sama tänään, kun menee polvilleen ja lukee mk:n niin ymmärtää että moderni ilmoitus on se Jeesuksen oppi.

        Raamattuun uskomme Mormonin kirjan lisäksi. Rehellisesti, emme pelkästään toiseen tai toiseen. En ymmärrä kuinka sä aina löydät valehtelua milloin mistäkin, jos toi on noin, niin jumala valehtelee, jos noon niin joku muu taas valehtelee. Asiat on hiukan monimutkaisia ja aivojemmekin täytyy olla hieman monimutkaisia (Mao 😊).

        Esimerkiksi Jumalaa ei ole kukaan koskaan nähnyt, Raamatussa, mutta Mooses puhui Jumalan kanssa kuin mies miehelle, Raamatussa

        Sinä Olli menet polvillesi milloin minkäkin edessä, milloin Maon, milloin Smithin. Yritäpä seisoa joskus ihan omin jaloin pystyssä! Asiat voi nähdä paljon laajemmin.


    • Samarin otti esille varteenotettavan asian. Jotkut enkelit ei lisäänny. Mutta enkelit ovat niitä, joilla on ylösnoussut ruumis, erotetuksi niistä kirkastetuista olennoista joilla on vaan henkiruumis, toisessa kohtaan.

      Siis aiheessa pysyäksemme tulisi nyt tutkia, mikä oikeen on mormonien oppi, että ketkä taivaassa ylösnousseissa ruumiissaan rakastelevat ja ketkä eivät. Tai kaikki jompaa kumpaa. Ruumiin ylösnousemus on kaikille, kaikkine elimineen. On ihan asiallista Raamatun perusteella olettaa sitten muista syistä että taivaassa ei rakastella ja mormonien olettaa että vain ikuisessa avioliitossa rakastellaan.

      Ryhdytään tutkimaan asiaa eikä vaan väitellä siitä puolinaisilla tiedoilla. Kysyn viisaammilta, muuallakin.

      • samar1n

        Jos sinulla on Pelastuksen Oppeja (Joseph Fielding Smith) osa 2 suomeksi niin voit lukea profeettanne opetusta kuinka terrestrisissä ja telestisissä ruumiissa on muutoksia ja rajoituksia ja noiden valtakuntien asukkaat eivät oikeastaan ole miehiä eivätkä naisia vaan sukupuolettomia ylösnousseita olentoja.
        Tuo on tietenkin nykyään harhaoppia kuten usein käy mormonismissa kuolleiden profeettapresidenttien opetuksille.


      • samar1n kirjoitti:

        Jos sinulla on Pelastuksen Oppeja (Joseph Fielding Smith) osa 2 suomeksi niin voit lukea profeettanne opetusta kuinka terrestrisissä ja telestisissä ruumiissa on muutoksia ja rajoituksia ja noiden valtakuntien asukkaat eivät oikeastaan ole miehiä eivätkä naisia vaan sukupuolettomia ylösnousseita olentoja.
        Tuo on tietenkin nykyään harhaoppia kuten usein käy mormonismissa kuolleiden profeettapresidenttien opetuksille.

        Olen saanut sellaisen tuloksen asiasta, että siitä yksinkertaisesti ei ole täsmällistä ilmoitusta. Erilaisia spekulaatioita näyttää olevan. Mietitään sitten vaan ihan itse. Olen jo edellä mietiskellyt mitä minulle on mieleen tullut. Se on varma, ettei mormonien käsitys ole että siellä lihaklönttijumalat ikinai, niinkuin vastustajat rienaavat, vaan että siellä on taivaallinen täydellinen rakkaus, oli se sitten millaista vaan seksuaaliselta puoleltaan.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Olen saanut sellaisen tuloksen asiasta, että siitä yksinkertaisesti ei ole täsmällistä ilmoitusta. Erilaisia spekulaatioita näyttää olevan. Mietitään sitten vaan ihan itse. Olen jo edellä mietiskellyt mitä minulle on mieleen tullut. Se on varma, ettei mormonien käsitys ole että siellä lihaklönttijumalat ikinai, niinkuin vastustajat rienaavat, vaan että siellä on taivaallinen täydellinen rakkaus, oli se sitten millaista vaan seksuaaliselta puoleltaan.

        Lihaklönttien ikinainti on kyllä ihan omaa oppianne, ei vastustajien keksintöä.


    • Toivotonta, H. tietää paremmin kuin me itse mitä ja miten me ajattelemme. Rienaa rumasti käsityksiämme eikä suostu myöntämään että on täysin väärässä oppejamme vääristellessään. Ei hänen kanssaan voi järkevästi keskustella. Ei kannata.

      • Höpölöpsis

        Ei kyse ole rienaamisesta. Profeettanne ovat opettaneet, että korotuksessa naidaan ja tehtaillaan henkilapsia. Ja kaikkein parhaaseen paikkaan ei pääse muuta kuin moninaimalla. Kirkkonne myös opettaa, että korotuksessa ollaan luulihaklönttejä, joissa ei ole verta.

        Jos olet opeista eri mieltä, sinun pitää kohdistaa kritiikkisi oman kirkkosi oppeihin ja profeettoihin, ei meihin, jotka muistuttavat oman kirkkosi opeista ja omien profeettojenne opetuksista.


      • Höpölöpsis kirjoitti:

        Ei kyse ole rienaamisesta. Profeettanne ovat opettaneet, että korotuksessa naidaan ja tehtaillaan henkilapsia. Ja kaikkein parhaaseen paikkaan ei pääse muuta kuin moninaimalla. Kirkkonne myös opettaa, että korotuksessa ollaan luulihaklönttejä, joissa ei ole verta.

        Jos olet opeista eri mieltä, sinun pitää kohdistaa kritiikkisi oman kirkkosi oppeihin ja profeettoihin, ei meihin, jotka muistuttavat oman kirkkosi opeista ja omien profeettojenne opetuksista.

        Etkö sinä tosiaan huomaa että vääristelet oppejamme ja rienaat?


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Etkö sinä tosiaan huomaa että vääristelet oppejamme ja rienaat?

        En huomaa. Vai ovatko käyttämäni sanat jotenkin kiusallisia sinulle? Itse asiahan kuitenkin on sama. Viestieni asiasisältö ei poikkea mormonien omista opetuksista, vaikka he eivät käytä esim. luulihaklöntti-sanaa.


      • Höpölöpsis kirjoitti:

        En huomaa. Vai ovatko käyttämäni sanat jotenkin kiusallisia sinulle? Itse asiahan kuitenkin on sama. Viestieni asiasisältö ei poikkea mormonien omista opetuksista, vaikka he eivät käytä esim. luulihaklöntti-sanaa.

        Ne ovat rienaavia ja antavat väärän kuvan opista. Asiasisältö muuttuu oleellisesti. Ne ovat propagandaa ja tyrmäävät asiallisen keskustelun.

        Jumalakin käyttää yhtä tunnettua propagandakeinoa: puhutaan Josephista mitä vaan, hyvää tai pahaa, se on vaan hyväksi, kuuluisuus kasvaa.

        Koko maailma tuntee jo Joseph Smithin, rehelliset ihmiset sitten tutkivat rehellisesti ja pyhä Henki koskettaa heitä.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Ne ovat rienaavia ja antavat väärän kuvan opista. Asiasisältö muuttuu oleellisesti. Ne ovat propagandaa ja tyrmäävät asiallisen keskustelun.

        Jumalakin käyttää yhtä tunnettua propagandakeinoa: puhutaan Josephista mitä vaan, hyvää tai pahaa, se on vaan hyväksi, kuuluisuus kasvaa.

        Koko maailma tuntee jo Joseph Smithin, rehelliset ihmiset sitten tutkivat rehellisesti ja pyhä Henki koskettaa heitä.

        Sano nyt ihmeessä, että mikä oli väärin. Itse Tapanikin on opettanut tällä palstalla, että ylösnousemusruumis (kuten myös Jumalienne ruumis) on luuta ja lihaa, mutta siinä ei ole verta. Ja profeettane ovat opettaneet, että korotuksessa ollaan moniavioisia ja tehtaillaan henkilapsia.

        Sinä yrität Neuvostoliiton politbyroon tapaan välttää asioiden kutsumista niiden oikeilla nimillä. Neuvostotasavalloilla oli täysin vapaa oikeus erota Neuvostoliitosta. Se oli jopa kirjattu perustuslakiin. Muistan kun eräs uskalias Kekkoslovakian aikainen suomalainen toimittaja sanoi TV:ssä, että ei kai kukaan sentään kehtaa väittää, että Neuvostoliiton perustuslaki on vain sanahelinää, jota ei ole aikomustakaan noudattaa...

        Sinulle lienee tuttua tuo itäblokin propagandakieli, josta ei ole pitkä matka mormonien kaksoiskieleen.

        Ettei menisi Kekkosvastaisuudeksi, Urkki taisi olla ovela kettu, koska tavallaan Neukkulan hajoaminen alkoi Etykistä.


      • Höpölöpsis kirjoitti:

        Sano nyt ihmeessä, että mikä oli väärin. Itse Tapanikin on opettanut tällä palstalla, että ylösnousemusruumis (kuten myös Jumalienne ruumis) on luuta ja lihaa, mutta siinä ei ole verta. Ja profeettane ovat opettaneet, että korotuksessa ollaan moniavioisia ja tehtaillaan henkilapsia.

        Sinä yrität Neuvostoliiton politbyroon tapaan välttää asioiden kutsumista niiden oikeilla nimillä. Neuvostotasavalloilla oli täysin vapaa oikeus erota Neuvostoliitosta. Se oli jopa kirjattu perustuslakiin. Muistan kun eräs uskalias Kekkoslovakian aikainen suomalainen toimittaja sanoi TV:ssä, että ei kai kukaan sentään kehtaa väittää, että Neuvostoliiton perustuslaki on vain sanahelinää, jota ei ole aikomustakaan noudattaa...

        Sinulle lienee tuttua tuo itäblokin propagandakieli, josta ei ole pitkä matka mormonien kaksoiskieleen.

        Ettei menisi Kekkosvastaisuudeksi, Urkki taisi olla ovela kettu, koska tavallaan Neukkulan hajoaminen alkoi Etykistä.

        Väität että lihaklöntti olisi mormonien oikea käsitys ylösnouseesta Jeesuksesta ja muista ylösnousseista olennoista. Sitten väität ettei se ole rienausta!

        Se ei ole meidän käsitys. Jokainen tajuaa sen. Se on rienausta, ilkeilyä, juorujen levittämistä meidän käsityksistä, väärän todistuksen antamista lähimmäisestä. Sitä se on ihan täsmällisesti. Sen takia laitoin tämän avauksen että se tulisi kaikille selväksi. Tässä on monta kertaa esitetty meidän käsitys.

        Tottakai jokaisessa kehossa on verenkierto, oli se veri sitten mitä tahansa tarpeellista ainetta tai henkeä.

        Eikä mormoneilla ole mitään kaksoiskieltä. Omat käsitykset vaan asioista, joita ei mitenkään peitellä. Ne eivät ole joka asiassa samanlaiset kuin vallisevalla kristinuskolla, koska sillä ne väärin ovat meidän mielestä. Ei vallitseva kristinusko voi määrätä mitä on oikea kristinusko. Sen määrää Jumala.

        Toivoton tapaus tämä H. ilmeisesti oli taas ihan turhaa jatkaa minkäänlaista keskustelua hänen kanssaan. Vähän ajan kuluttua hän kuitenkin sanoo että mormonien oma käsitys on lihaklönttijumala.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Väität että lihaklöntti olisi mormonien oikea käsitys ylösnouseesta Jeesuksesta ja muista ylösnousseista olennoista. Sitten väität ettei se ole rienausta!

        Se ei ole meidän käsitys. Jokainen tajuaa sen. Se on rienausta, ilkeilyä, juorujen levittämistä meidän käsityksistä, väärän todistuksen antamista lähimmäisestä. Sitä se on ihan täsmällisesti. Sen takia laitoin tämän avauksen että se tulisi kaikille selväksi. Tässä on monta kertaa esitetty meidän käsitys.

        Tottakai jokaisessa kehossa on verenkierto, oli se veri sitten mitä tahansa tarpeellista ainetta tai henkeä.

        Eikä mormoneilla ole mitään kaksoiskieltä. Omat käsitykset vaan asioista, joita ei mitenkään peitellä. Ne eivät ole joka asiassa samanlaiset kuin vallisevalla kristinuskolla, koska sillä ne väärin ovat meidän mielestä. Ei vallitseva kristinusko voi määrätä mitä on oikea kristinusko. Sen määrää Jumala.

        Toivoton tapaus tämä H. ilmeisesti oli taas ihan turhaa jatkaa minkäänlaista keskustelua hänen kanssaan. Vähän ajan kuluttua hän kuitenkin sanoo että mormonien oma käsitys on lihaklönttijumala.

        Mormonien käsitys on, että ylösnousseella on luuta ja lihaa, mutta ei verta sisältävä ruumis. Kysy vaikka Tapanilta jos et usko. Käsityksenne Tapanin ja sinun välillä ovat hyvin lähellä toisiaan. Sinä tosin olet väittänyt että verta on, mutta kirkkosi ja Tapani ovat eri linjoilla. Kohdista siis kritiikkisi omaan kirkkoosi, älä minuun.

        Kyllä teillä on kaksoiskieli, koska normaaleilla suomenkielisillä ilmaisuilla on eri merkitys teidän teksteissänne. Esim. evankeliumia kukaan kirkkonne ulkopuolinen ei pidä Smithin opin synonyyminä. Polyteismillä tarkoitetaan uskoa moniin jumaliin ja monoteismillä uskoa yhteen jumalaan. Teillä monoteismi tarkoittaa sitä, että vain yhtä jumalistanne palvotaan. Normaalissa kielessä sellainen oppi edustaa henoteismiä, joka on polytesimin muoto.

        Ja teillä on ikimoninaintioppi. Sitä ovat omat profeettanne opettaneet. Ei se ole minun keksintöäni.

        Edelleenkin haukut väärää puuta.


      • Höpölöpsis kirjoitti:

        Mormonien käsitys on, että ylösnousseella on luuta ja lihaa, mutta ei verta sisältävä ruumis. Kysy vaikka Tapanilta jos et usko. Käsityksenne Tapanin ja sinun välillä ovat hyvin lähellä toisiaan. Sinä tosin olet väittänyt että verta on, mutta kirkkosi ja Tapani ovat eri linjoilla. Kohdista siis kritiikkisi omaan kirkkoosi, älä minuun.

        Kyllä teillä on kaksoiskieli, koska normaaleilla suomenkielisillä ilmaisuilla on eri merkitys teidän teksteissänne. Esim. evankeliumia kukaan kirkkonne ulkopuolinen ei pidä Smithin opin synonyyminä. Polyteismillä tarkoitetaan uskoa moniin jumaliin ja monoteismillä uskoa yhteen jumalaan. Teillä monoteismi tarkoittaa sitä, että vain yhtä jumalistanne palvotaan. Normaalissa kielessä sellainen oppi edustaa henoteismiä, joka on polytesimin muoto.

        Ja teillä on ikimoninaintioppi. Sitä ovat omat profeettanne opettaneet. Ei se ole minun keksintöäni.

        Edelleenkin haukut väärää puuta.

        Seuraako siitä, ettet ymmärrä että veri voi olla erilaista, tai puuttua, kumpikin voi tarkoittaa samaa asiaa sitä paitsi, että mormonien käsitys olisi lihaklönttijumala?

        Ei. Sellainen väite on rienausta, väärän todistuksen antamista jne.

        Olkiukko, sillä onko lihaklönttijumala väärä käsitys ylösnousseesta olennosta? Tietysti on väärä käsitys. Meidän käsitys on väärä. Olkiukko. Meillä ei ole sellaista käsitystä. Meidän oikein ymmärretty käsityksemme ei ole väärä tällä perusteella, siihen tarvittaisiin toisenlainen perustelu.

        Aivan sama noiden muidenkin suhteen. Eikä siinä mitään kaksoiskieltä ole, että meillä on erilaiset käsitykset evankeliumista ym asioista. Meillä vaan on omat käsitykset ja ne ovat meidän mielestä tietysti oikeat. Evankeliumi ei meidän mielestä ole sellainen kuin vallitseva kristinusko väittää, vaan se on sellainen kuin Jumala modernissa ilmoituksessa ilmoittaa.

        Ei siinä mitään kaksoiskieltä ole, että itse määrittelemme missä mielessä sanoja käytämme. Turha väitellä sanojen merkityksestä.

        Sinä edelleen vain toistat samoja mielipiteitäsi. Kyllä se on jo kuultu, että sinulla on tuollaiset mielipiteet ja että ne ei muutu etkä myönnä mitään niistä rienaukseksi, vääräksi puheeksi, väärän todistuksen antamiseksi etkä miksikään sellaiseksi vaikka sellaisia ne ovat.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Seuraako siitä, ettet ymmärrä että veri voi olla erilaista, tai puuttua, kumpikin voi tarkoittaa samaa asiaa sitä paitsi, että mormonien käsitys olisi lihaklönttijumala?

        Ei. Sellainen väite on rienausta, väärän todistuksen antamista jne.

        Olkiukko, sillä onko lihaklönttijumala väärä käsitys ylösnousseesta olennosta? Tietysti on väärä käsitys. Meidän käsitys on väärä. Olkiukko. Meillä ei ole sellaista käsitystä. Meidän oikein ymmärretty käsityksemme ei ole väärä tällä perusteella, siihen tarvittaisiin toisenlainen perustelu.

        Aivan sama noiden muidenkin suhteen. Eikä siinä mitään kaksoiskieltä ole, että meillä on erilaiset käsitykset evankeliumista ym asioista. Meillä vaan on omat käsitykset ja ne ovat meidän mielestä tietysti oikeat. Evankeliumi ei meidän mielestä ole sellainen kuin vallitseva kristinusko väittää, vaan se on sellainen kuin Jumala modernissa ilmoituksessa ilmoittaa.

        Ei siinä mitään kaksoiskieltä ole, että itse määrittelemme missä mielessä sanoja käytämme. Turha väitellä sanojen merkityksestä.

        Sinä edelleen vain toistat samoja mielipiteitäsi. Kyllä se on jo kuultu, että sinulla on tuollaiset mielipiteet ja että ne ei muutu etkä myönnä mitään niistä rienaukseksi, vääräksi puheeksi, väärän todistuksen antamiseksi etkä miksikään sellaiseksi vaikka sellaisia ne ovat.

        Edeleenkin, tuon veriasiasta olevan erimielisyytenne voitte ratkaista keskenänne tai jättää ratkaisemattomaksi. Se on kuitenkin täysin selvää, että Smithin opin mukaan Jumalalla ja ylösnousseilla on luuta ja lihaa oleva ruumis. Turha sinun on minua väittää väärän tiedon levittämisestä, kun nuokin asiat itse Tapani on opettanut tällä palstalla useitakin kertoja. Ja samaa on kirkkosi opettanut jo yli puolitoista sataa vuotta!

        > Evankeliumi ei meidän mielestä ole sellainen kuin vallitseva kristinusko väittää, vaan se on sellainen kuin Jumala modernissa ilmoituksessa ilmoittaa.

        Juuri noinhan sanoin! Teillä on evankeliumillekin oma määritelmänne!

        > Ei siinä mitään kaksoiskieltä ole, että itse määrittelemme missä mielessä sanoja käytämme.

        Se nimenomaan on kaksoiskieltä. Jos normaalissa kielessä linja-autolla tarkoitetaan ihmisten joukkokuljettamiseen käytettävää menopeliä, mutta teidän kielessänne sillä takoitetaan pässivaunua, on ilman muuta kysymys kaksoiskielestä.

        Kyse ei edelleenkään ole minun mielipiteistäni vaan faktoista, jotka ovat sinulle jostain syystä liian kiusallisia myönnettäviksi.


      • Höpölöpsis kirjoitti:

        Edeleenkin, tuon veriasiasta olevan erimielisyytenne voitte ratkaista keskenänne tai jättää ratkaisemattomaksi. Se on kuitenkin täysin selvää, että Smithin opin mukaan Jumalalla ja ylösnousseilla on luuta ja lihaa oleva ruumis. Turha sinun on minua väittää väärän tiedon levittämisestä, kun nuokin asiat itse Tapani on opettanut tällä palstalla useitakin kertoja. Ja samaa on kirkkosi opettanut jo yli puolitoista sataa vuotta!

        > Evankeliumi ei meidän mielestä ole sellainen kuin vallitseva kristinusko väittää, vaan se on sellainen kuin Jumala modernissa ilmoituksessa ilmoittaa.

        Juuri noinhan sanoin! Teillä on evankeliumillekin oma määritelmänne!

        > Ei siinä mitään kaksoiskieltä ole, että itse määrittelemme missä mielessä sanoja käytämme.

        Se nimenomaan on kaksoiskieltä. Jos normaalissa kielessä linja-autolla tarkoitetaan ihmisten joukkokuljettamiseen käytettävää menopeliä, mutta teidän kielessänne sillä takoitetaan pässivaunua, on ilman muuta kysymys kaksoiskielestä.

        Kyse ei edelleenkään ole minun mielipiteistäni vaan faktoista, jotka ovat sinulle jostain syystä liian kiusallisia myönnettäviksi.

        Kyllä se on ymmärretty että sinä et myönnä puhettasi lihaklönttijumalasta vääräksi todistukseksi normonien opista mutta sitä se on. Nyt sanot sitä vielä faktaksi! Että meillä on lihaklönttijumala, eikä se ole mielestäsi rienausta. Voiko sen selvempää rienausta olla! Olisit nyt rehellinen ja myöntäisit sen. Mutta et tietenkään myönnä sitä. Meillä on lihaklönttijumala, pysyy mielipiteenäsi, vaikka meillä ei sellaista käsitystä ole. Ja vaikka kuinka monta kertaa ja selvästi sanomme sen.

        Jeesus sanoi että hänellä on ruumis lihaa ja luita. Ei sanonut että hänellä on lihaklöntti ruumis. Sinusta se sana ja lihaklönttiruumis on sama asia. Minusta se sana on totuus, ja se on mormonienkin käsitys ja lihaklönttiruumiista puhuminen on rienausta, pilkkausta jne. Erittäin rumasti ja pahasti sanottu etkä sinä sitä myönnä edes kun sinulle siitä lujasti huomautetaan.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Kyllä se on ymmärretty että sinä et myönnä puhettasi lihaklönttijumalasta vääräksi todistukseksi normonien opista mutta sitä se on. Nyt sanot sitä vielä faktaksi! Että meillä on lihaklönttijumala, eikä se ole mielestäsi rienausta. Voiko sen selvempää rienausta olla! Olisit nyt rehellinen ja myöntäisit sen. Mutta et tietenkään myönnä sitä. Meillä on lihaklönttijumala, pysyy mielipiteenäsi, vaikka meillä ei sellaista käsitystä ole. Ja vaikka kuinka monta kertaa ja selvästi sanomme sen.

        Jeesus sanoi että hänellä on ruumis lihaa ja luita. Ei sanonut että hänellä on lihaklöntti ruumis. Sinusta se sana ja lihaklönttiruumis on sama asia. Minusta se sana on totuus, ja se on mormonienkin käsitys ja lihaklönttiruumiista puhuminen on rienausta, pilkkausta jne. Erittäin rumasti ja pahasti sanottu etkä sinä sitä myönnä edes kun sinulle siitä lujasti huomautetaan.

        Kyllä teidän Jumalallanne on luuta ja lihaa sisältävä ruumis. Tapani on opettanut, että koska ylösnoussut Jeesus ei maininnut verta, sitä ei ole. Sillä mogiikalla ei myöskään ihoa, hiuksia, kynsiä, rustoja ym, koska niitä Hän ei maininnut. Melkoinen ilmestys olisi!
        Mutta jos nyt lähdetään siitä, että osa kehon koostumista jäi sanomatta ja vain tärkein mainittiin, joka tapauksessa ainakin luuta ja lihaa on, joten minun sanomassani ei ole mitään väärää. Jostain syystä vain asia on sinulle kiusallinen siinä missä esim. polyteismin ja polygamian myöntäminenkin.

        Jos oppisi sinua hävettää, valitse toinen oppi!


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Edeleenkin, tuon veriasiasta olevan erimielisyytenne voitte ratkaista keskenänne tai jättää ratkaisemattomaksi. Se on kuitenkin täysin selvää, että Smithin opin mukaan Jumalalla ja ylösnousseilla on luuta ja lihaa oleva ruumis. Turha sinun on minua väittää väärän tiedon levittämisestä, kun nuokin asiat itse Tapani on opettanut tällä palstalla useitakin kertoja. Ja samaa on kirkkosi opettanut jo yli puolitoista sataa vuotta!

        > Evankeliumi ei meidän mielestä ole sellainen kuin vallitseva kristinusko väittää, vaan se on sellainen kuin Jumala modernissa ilmoituksessa ilmoittaa.

        Juuri noinhan sanoin! Teillä on evankeliumillekin oma määritelmänne!

        > Ei siinä mitään kaksoiskieltä ole, että itse määrittelemme missä mielessä sanoja käytämme.

        Se nimenomaan on kaksoiskieltä. Jos normaalissa kielessä linja-autolla tarkoitetaan ihmisten joukkokuljettamiseen käytettävää menopeliä, mutta teidän kielessänne sillä takoitetaan pässivaunua, on ilman muuta kysymys kaksoiskielestä.

        Kyse ei edelleenkään ole minun mielipiteistäni vaan faktoista, jotka ovat sinulle jostain syystä liian kiusallisia myönnettäviksi.

        Etkö muista mitä Raamattu sanoo Jeesuksen yhkösnousseesta olemuksesta?
        Luuk. 24
        36 Kun he vielä puhuivat tästä, yhtäkkiä Jeesus itse seisoi heidän keskellään ja sanoi: "Rauha teille." [Matt. 28:16-20; Mark. 16:14-18; Joh. 20:19-23; Ap. t. 1:6-8]
        37 He pelästyivät suunnattomasti, sillä he luulivat näkevänsä aaveen.
        38 Mutta Jeesus sanoi heille: "Miksi te olette noin kauhuissanne? Miksi teidän mieleenne nousee epäilyksiä?
        39 Katsokaa minun käsiäni ja jalkojani: minä tässä olen, ei kukaan muu. Koskettakaa minua, nähkää itse. Ei aaveella ole lihaa eikä luita, niin kuin te näette minussa olevan."
        40 Näin puhuessaan hän näytti heille kätensä ja jalkansa.
        41 Kuitenkaan he eivät vielä tienneet, mitä uskoa, niin iloissaan ja ihmeissään he nyt olivat. Silloin Jeesus kysyi: "Onko teillä täällä mitään syötävää?"
        42 He antoivat hänelle palan paistettua kalaa
        ...
        Jeesus Kristus on Isänsä kaltainen eli Isälläkin on luuta ja lihaa oleva ruumis. Tuon kuolemattoman ruumiin elämä perustuu muuhun kuin vereen. Ei ole illmoitettu mihin, mutta sen täytyy olla katoamatonta.


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Etkö muista mitä Raamattu sanoo Jeesuksen yhkösnousseesta olemuksesta?
        Luuk. 24
        36 Kun he vielä puhuivat tästä, yhtäkkiä Jeesus itse seisoi heidän keskellään ja sanoi: "Rauha teille." [Matt. 28:16-20; Mark. 16:14-18; Joh. 20:19-23; Ap. t. 1:6-8]
        37 He pelästyivät suunnattomasti, sillä he luulivat näkevänsä aaveen.
        38 Mutta Jeesus sanoi heille: "Miksi te olette noin kauhuissanne? Miksi teidän mieleenne nousee epäilyksiä?
        39 Katsokaa minun käsiäni ja jalkojani: minä tässä olen, ei kukaan muu. Koskettakaa minua, nähkää itse. Ei aaveella ole lihaa eikä luita, niin kuin te näette minussa olevan."
        40 Näin puhuessaan hän näytti heille kätensä ja jalkansa.
        41 Kuitenkaan he eivät vielä tienneet, mitä uskoa, niin iloissaan ja ihmeissään he nyt olivat. Silloin Jeesus kysyi: "Onko teillä täällä mitään syötävää?"
        42 He antoivat hänelle palan paistettua kalaa
        ...
        Jeesus Kristus on Isänsä kaltainen eli Isälläkin on luuta ja lihaa oleva ruumis. Tuon kuolemattoman ruumiin elämä perustuu muuhun kuin vereen. Ei ole illmoitettu mihin, mutta sen täytyy olla katoamatonta.

        Omituista! Sinä todistat uskovasi täsmälleen niin kuin minä sanon sinun uskovan, mutta veren suhteen eri tavalla kuin Olli. Miksi hyökkäätte minun kimppuuni kun sanon ihan saman asian?

        Tapelkaa siitä verestä keskenänne älkääkä tapelko minun kanssani asioista, jotka kumpikin myönnätte!


      • Höpölöpsis kirjoitti:

        Omituista! Sinä todistat uskovasi täsmälleen niin kuin minä sanon sinun uskovan, mutta veren suhteen eri tavalla kuin Olli. Miksi hyökkäätte minun kimppuuni kun sanon ihan saman asian?

        Tapelkaa siitä verestä keskenänne älkääkä tapelko minun kanssani asioista, jotka kumpikin myönnätte!

        Eihän sillä verellä ole mitään tekemistä tämän asian kanssa, onko sinun viljelemäsi haukkumasana rienausta vai ei. Sinä harrastat anti- mormonista vääristelyä ja pilkaa tässä asiassa etkä suostu myöntämään sitä etkä lopettamaan sitä.

        Ei meillä selkeyden kanssa asiasta ole mitään erimielisyyttä, vääntelet vaan kummakin sanoja niinkuin Jumalankin ja mormonien. Sinun hogiikkasi se ontuu joka asiassa eikä meidän.

        Häpeäisit oikein kunnolla, mutta sitä et tietenkään tee. Kannattaako sinun kanssa ollenkaan keskustella? Pitää vaan varoittaa aina kaikkia herkkiä uskovia sieluja sinun viettely- yrityksistäsi, jotka sinun mielestäsi ovat totuuden etsimistä.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Eihän sillä verellä ole mitään tekemistä tämän asian kanssa, onko sinun viljelemäsi haukkumasana rienausta vai ei. Sinä harrastat anti- mormonista vääristelyä ja pilkaa tässä asiassa etkä suostu myöntämään sitä etkä lopettamaan sitä.

        Ei meillä selkeyden kanssa asiasta ole mitään erimielisyyttä, vääntelet vaan kummakin sanoja niinkuin Jumalankin ja mormonien. Sinun hogiikkasi se ontuu joka asiassa eikä meidän.

        Häpeäisit oikein kunnolla, mutta sitä et tietenkään tee. Kannattaako sinun kanssa ollenkaan keskustella? Pitää vaan varoittaa aina kaikkia herkkiä uskovia sieluja sinun viettely- yrityksistäsi, jotka sinun mielestäsi ovat totuuden etsimistä.

        Onhan siinä erimielisyys, kun sinä sanot, että veri on ja Tapani sanoo, että ei ole. Mutta se on totta, että verellä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että onko teidän mukaanne luuliharuumis vaiko ei. Tiedät ihan hyvin, että on, mutta kun minä sanon sen, väität valheeksi ja rienaukseksi.

        Eihän minulla ole mitään syytä hävetä. Sinähän itse häpeät kirkkosi oppeja; luuliharuumista, polyteismiä, ikimoninaintia ym.

        Herkkiä sieluja täytyy aina varoittaa ahtaista uskonsuunnista. Uskontojen uhrien tuki ry tekee erittäin arvokasta työtä.


    • Luuliharuumis on jo melkein sama kuin ruumis lihaa ja luita. Mutta luulihaklönttiruumis on rienausta eikä Jeesuksen ja mormonien sana. Vaihdoitpa vihdoinkin!

      Konnotaatio, ettei olisi verta on sitten monipiippuinen juttu. Jeesushan söi, niin että ruuasulatus on jossakin muodossa. Jeesusta pystyi koskettelemaan. Hän ilmestyi suljettujen ovien takana. Jotain ihmeellistä Hänessä siis oli. Hän ei ilmestynyt kirkastettuna olentona, jollainen Hän varsinaiselta olemukseltaan on ilmoituksen mukaan.

      Jos on ruumis ja ruoansulatus, täytyy olla verenkiertokin. Mutta jos sanotaan ettei se varsinaisesti ole verta vaan jotakin erilaista, mitä ylösnousseessa ruumiissa kiertää, niin ei se ole väärin. Ei minun ja nimim. Selkeyden käsityksissä mitään eroa siksi ole.

      Ei edes se liha ja luu ja ruuansulatus ihan samanlaista voi olla, jos menee ovien läpi.

      • Höpölöpsis

        Yksi klöntti-sanako sinua vaivaa. Kaikki yhtenäiset kappaleet ovat klönttejä.

        Mitenkäs nainti sujuu ilman verta? Erektio syntyy jonkin pakkasnesteen voimalla? Ihmetyttää vain se pakkasnesteen laatu kun Jumalanne lilluvat ja mataavat avaruudessa. Siinä kylmyydessä mikään pakkasneste ei säily juoksevana.


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Yksi klöntti-sanako sinua vaivaa. Kaikki yhtenäiset kappaleet ovat klönttejä.

        Mitenkäs nainti sujuu ilman verta? Erektio syntyy jonkin pakkasnesteen voimalla? Ihmetyttää vain se pakkasnesteen laatu kun Jumalanne lilluvat ja mataavat avaruudessa. Siinä kylmyydessä mikään pakkasneste ei säily juoksevana.

        Etkö ymmärrä, että taivaalliset olennot elävät toisessa ulottuvaisuudessa?


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Etkö ymmärrä, että taivaalliset olennot elävät toisessa ulottuvaisuudessa?

        Smith ei opettanut niin, mutta sinä olet varmaan saanut myöhempää ilmoitusta. Ja pakkohan sinun oli saada, koska avaruudesta tiedetään nyt enemmän kuin Smithin aikaan... Onko siellä toisessa ulottuvuudessa lämpimämpää?


      • Kyllähän selkeyttä on oikeassa. Henkimaailma ja Jumalan taivaat ovat ihan eri asioita kuin tämä maailma. Minä en sanoisi niitä ulottuvuuksiksi.

        Kyllähän luu ja lihakin ja ruoansulatus ja Jeesuksen mainitsema viininjuonti taivaassa vaativat verenkierron. Ihan sama sanotaanko sitä vereksi.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Kyllähän selkeyttä on oikeassa. Henkimaailma ja Jumalan taivaat ovat ihan eri asioita kuin tämä maailma. Minä en sanoisi niitä ulottuvuuksiksi.

        Kyllähän luu ja lihakin ja ruoansulatus ja Jeesuksen mainitsema viininjuonti taivaassa vaativat verenkierron. Ihan sama sanotaanko sitä vereksi.

        Taas menee jäsentenväliseksi kinailuksi. Tapsakin on sanonut Jeesuksen olleen luuliharuumiissaan (ilman verta) ylösnousseena olentona TÄSSÄ MAAILMASSA eikä missään toisessa ulottuvuudessa. Kehon siis piti toimia tuosta vain tässä maailmassa, vaikka esim. verta ei ollutkaan.


      • samar1n
        Selkeyttä kirjoitti:

        Etkö ymmärrä, että taivaalliset olennot elävät toisessa ulottuvaisuudessa?

        "ja Herra sanoi minulle: Nämä ovat hallitsevat tähdet; ja suuren nimi on Kolob, koska se on lähellä minua, sillä minä olen Herra, sinun Jumalasi; minä olen asettanut tämän hallitsemaan kaikkia niitä, jotka kuuluvat samaan järjestykseen kuin se, jonka päällä sinä seisot." Abrahamin kirja 3: 3

        Kolob ja sen läheinen Jumalan asuinplaneetta kuuluvat Smithin kirjoittaman Abrahamin kirjan mukaan samaan järjestykseen kuin Maa (Tellus).


      • Selkeyttä
        samar1n kirjoitti:

        "ja Herra sanoi minulle: Nämä ovat hallitsevat tähdet; ja suuren nimi on Kolob, koska se on lähellä minua, sillä minä olen Herra, sinun Jumalasi; minä olen asettanut tämän hallitsemaan kaikkia niitä, jotka kuuluvat samaan järjestykseen kuin se, jonka päällä sinä seisot." Abrahamin kirja 3: 3

        Kolob ja sen läheinen Jumalan asuinplaneetta kuuluvat Smithin kirjoittaman Abrahamin kirjan mukaan samaan järjestykseen kuin Maa (Tellus).

        Kuuluvat samaan järjestykseen, mutta Kolob on toisessa ulottuvuudessa. Sitä kuvataan sanoen, että tuhat vuotta on kuin yksi päivä.


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        Taas menee jäsentenväliseksi kinailuksi. Tapsakin on sanonut Jeesuksen olleen luuliharuumiissaan (ilman verta) ylösnousseena olentona TÄSSÄ MAAILMASSA eikä missään toisessa ulottuvuudessa. Kehon siis piti toimia tuosta vain tässä maailmassa, vaikka esim. verta ei ollutkaan.

        Ylempi ulottuvuus ei ole alemman rajoitusten alainen.


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Ylempi ulottuvuus ei ole alemman rajoitusten alainen.

        Nyt olikin kysymys siitä, että Jeesus oli ALEMMASSA ulottuvuudessa ja Hänen ruoansulatuksensa ja muut ruumiintoiminnot toimivat, vaikka Hänellä ei ollut verta.

        Edelleenkään Smith ei opettanut ulottuvuuksista mitään. Milloin olet keks... siis saanut ilmoituksen ulottuvuuksista korjaamaan Smithin virheet tuossakin asiassa? Smithillähän kuussakin oli asukkaita, mutta kai sinä senkin selität, että niin onkin, mutta toisessa ulottuvuudessa.


      • samar1n
        Selkeyttä kirjoitti:

        Kuuluvat samaan järjestykseen, mutta Kolob on toisessa ulottuvuudessa. Sitä kuvataan sanoen, että tuhat vuotta on kuin yksi päivä.

        Ei, vaan Jehovan asuinplaneetta kuvataan oikeana planeettana jonka kiertoaika akselinsa ympäri kestää saman kuin Tellukselta kestää kiertää Aurinkomme tuhat kertaa.

        "ja Herra sanoi minulle: Nämä ovat hallitsevat tähdet; ja suuren nimi on Kolob, koska se on lähellä minua, sillä minä olen Herra, sinun Jumalasi; minä olen asettanut tämän hallitsemaan kaikkia niitä, jotka kuuluvat samaan järjestykseen kuin se, jonka päällä sinä seisot.
        Ja Herra sanoi minulle urimin ja tummimin kautta, että Kolob oli Herran tavan mukaan, mitä tulee sen kiertojen aikoihin ja vuodenaikoihin; että yksi kierros oli päivä Herralle hänen laskutapansa mukaan, ja se oli tuhat vuotta sen ajan mukaan, joka on säädetty sille, jonka päällä sinä seisot. Tämä on Herran ajan laskutapa, Kolobin laskutavan mukaan." Abraham 3:3-4


      • Höpölöpsis kirjoitti:

        Taas menee jäsentenväliseksi kinailuksi. Tapsakin on sanonut Jeesuksen olleen luuliharuumiissaan (ilman verta) ylösnousseena olentona TÄSSÄ MAAILMASSA eikä missään toisessa ulottuvuudessa. Kehon siis piti toimia tuosta vain tässä maailmassa, vaikka esim. verta ei ollutkaan.

        Turha sun on meitä saada kinailemaan vaikka esitämme veret ja ulottuvuudet eri sanoilla. Toista jos osaat mitä esim verestä olen sanonut.

        Sä vaan väität että olisin sanonut ettei ole verta vaikka olen sanonut että on verenkiertoon verrattava asia.

        Sitä paitsi koko asia on ihan älytön kinattava kun puhumme asiasta josta kukaan meistä ei taida tietää mitään varmaa. En taida tähän asiaan puuttua enempää. Kyllä käsitykset on tullut selviksi.


      • samar1n kirjoitti:

        Ei, vaan Jehovan asuinplaneetta kuvataan oikeana planeettana jonka kiertoaika akselinsa ympäri kestää saman kuin Tellukselta kestää kiertää Aurinkomme tuhat kertaa.

        "ja Herra sanoi minulle: Nämä ovat hallitsevat tähdet; ja suuren nimi on Kolob, koska se on lähellä minua, sillä minä olen Herra, sinun Jumalasi; minä olen asettanut tämän hallitsemaan kaikkia niitä, jotka kuuluvat samaan järjestykseen kuin se, jonka päällä sinä seisot.
        Ja Herra sanoi minulle urimin ja tummimin kautta, että Kolob oli Herran tavan mukaan, mitä tulee sen kiertojen aikoihin ja vuodenaikoihin; että yksi kierros oli päivä Herralle hänen laskutapansa mukaan, ja se oli tuhat vuotta sen ajan mukaan, joka on säädetty sille, jonka päällä sinä seisot. Tämä on Herran ajan laskutapa, Kolobin laskutavan mukaan." Abraham 3:3-4

        Kolob ilmeisesti on se taivaallinen paikka, joka on asetettu hallitsemaan näitä Linnunradan maapalloon verrattavia koetuspaikkoja. On myös henkimaailmoja, kadotuksen paikkoja, paratiisipaikkoja ja muita Jumalan taivaita.

        Kolob itse kuuluu korkeimpaan järjestykseen ja sieltä Jumala hallisee näitä koetuspaikkoja, siinä mielessä hän meidän kannaltamme asuu siellä. Jotkut toiset planeetat ja tähdet hallitsevat sitten kutakin kolmesta taivaasta.

        Tuli se Jumalan asuminenkin ratkaistua tuossa yhdellä mahdollisella tavalla, kun se on k:lle aina niin kipeä paikka.

        Eikö ole hienoa että meille on ilmoitettu näin korkeita asioita? Meille jotka on haalittu Karitsan hääjuhliin, kun sinne eivät ole hienot kardinaalit, arkkipiispat ja teologit halunneet, joille se varsinaisesti olisi kuulunut. Eivät tiedä tämmöisiäkään asioita kun eivät voi uskoa teoillaan autuaiksi tuleviksi itseään uskovaa vääräoppista lahkoa.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Turha sun on meitä saada kinailemaan vaikka esitämme veret ja ulottuvuudet eri sanoilla. Toista jos osaat mitä esim verestä olen sanonut.

        Sä vaan väität että olisin sanonut ettei ole verta vaikka olen sanonut että on verenkiertoon verrattava asia.

        Sitä paitsi koko asia on ihan älytön kinattava kun puhumme asiasta josta kukaan meistä ei taida tietää mitään varmaa. En taida tähän asiaan puuttua enempää. Kyllä käsitykset on tullut selviksi.

        > Sä vaan väität että olisin sanonut ettei ole verta vaikka olen sanonut että on verenkiertoon verrattava asia.

        Miksi valehteet sanomisistani? Olen kirjoittanut nimenomaan, että sinä sanoit, että ON verta ja Tapani sanoo, että ei ole verta. Siinä se mainitsemani ristiriita on, josta saatte tapella keskenänne.

        > Sitä paitsi koko asia on ihan älytön kinattava kun puhumme asiasta josta kukaan meistä ei taida tietää mitään varmaa.

        Totta helkutissa tiedämme mitä ihmisen keholle hänen kuoltuaan tapahtuu. Veri lakkaa kiertämästä ja ihminen maatuu, kuivettuu, poltetaan yms.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Kolob ilmeisesti on se taivaallinen paikka, joka on asetettu hallitsemaan näitä Linnunradan maapalloon verrattavia koetuspaikkoja. On myös henkimaailmoja, kadotuksen paikkoja, paratiisipaikkoja ja muita Jumalan taivaita.

        Kolob itse kuuluu korkeimpaan järjestykseen ja sieltä Jumala hallisee näitä koetuspaikkoja, siinä mielessä hän meidän kannaltamme asuu siellä. Jotkut toiset planeetat ja tähdet hallitsevat sitten kutakin kolmesta taivaasta.

        Tuli se Jumalan asuminenkin ratkaistua tuossa yhdellä mahdollisella tavalla, kun se on k:lle aina niin kipeä paikka.

        Eikö ole hienoa että meille on ilmoitettu näin korkeita asioita? Meille jotka on haalittu Karitsan hääjuhliin, kun sinne eivät ole hienot kardinaalit, arkkipiispat ja teologit halunneet, joille se varsinaisesti olisi kuulunut. Eivät tiedä tämmöisiäkään asioita kun eivät voi uskoa teoillaan autuaiksi tuleviksi itseään uskovaa vääräoppista lahkoa.

        Kolob kuuluu korkeampaan järjestykseen? Eikö sittenkään samaan järjestykseen? Valhetta siis tuossakin?


      • Selkeyttä
        Höpölöpsis kirjoitti:

        > Sä vaan väität että olisin sanonut ettei ole verta vaikka olen sanonut että on verenkiertoon verrattava asia.

        Miksi valehteet sanomisistani? Olen kirjoittanut nimenomaan, että sinä sanoit, että ON verta ja Tapani sanoo, että ei ole verta. Siinä se mainitsemani ristiriita on, josta saatte tapella keskenänne.

        > Sitä paitsi koko asia on ihan älytön kinattava kun puhumme asiasta josta kukaan meistä ei taida tietää mitään varmaa.

        Totta helkutissa tiedämme mitä ihmisen keholle hänen kuoltuaan tapahtuu. Veri lakkaa kiertämästä ja ihminen maatuu, kuivettuu, poltetaan yms.

        Henki jää elämään ja odottaa ruumiin ylösnousemusta. Sen elämä perustuu muuhun kuin maallisessa ruumiissa olevaan vereen. Ei ole ilmoitettu mitä se on, mutta on sanottu: henkikn on ainetta, mutta hienompaa kuin nyt kokemamme.


      • Höpölöpsis
        Selkeyttä kirjoitti:

        Henki jää elämään ja odottaa ruumiin ylösnousemusta. Sen elämä perustuu muuhun kuin maallisessa ruumiissa olevaan vereen. Ei ole ilmoitettu mitä se on, mutta on sanottu: henkikn on ainetta, mutta hienompaa kuin nyt kokemamme.

        Kyse oli Jeesuksesta silloin kun hän oli "ylösnousseena" opetuslastensa seurassa. Verta ei ollut, muttaa keho toimi tässä "alemmassa" ulottuvuudessa. Ja miksi hengen täytyisi olla ainetta? Onhan normaalissakin maailmassamme muitakin energiamuotoja kuin massa.


      • kaksipisteto
        Olli.S kirjoitti:

        Kolob ilmeisesti on se taivaallinen paikka, joka on asetettu hallitsemaan näitä Linnunradan maapalloon verrattavia koetuspaikkoja. On myös henkimaailmoja, kadotuksen paikkoja, paratiisipaikkoja ja muita Jumalan taivaita.

        Kolob itse kuuluu korkeimpaan järjestykseen ja sieltä Jumala hallisee näitä koetuspaikkoja, siinä mielessä hän meidän kannaltamme asuu siellä. Jotkut toiset planeetat ja tähdet hallitsevat sitten kutakin kolmesta taivaasta.

        Tuli se Jumalan asuminenkin ratkaistua tuossa yhdellä mahdollisella tavalla, kun se on k:lle aina niin kipeä paikka.

        Eikö ole hienoa että meille on ilmoitettu näin korkeita asioita? Meille jotka on haalittu Karitsan hääjuhliin, kun sinne eivät ole hienot kardinaalit, arkkipiispat ja teologit halunneet, joille se varsinaisesti olisi kuulunut. Eivät tiedä tämmöisiäkään asioita kun eivät voi uskoa teoillaan autuaiksi tuleviksi itseään uskovaa vääräoppista lahkoa.

        " Tuli se Jumalan asuminenkin ratkaistua tuossa yhdellä mahdollisella tavalla, kun se on k:lle aina niin kipeä paikka." Ei ole minulle kipeä paikka, mutta jos Raamatun jumala ei mahdu taivasten taivaisiin vaan asuu pyhyydessä, niin ei tietenkään kannata uskoa sellaiseen jumalaan joka ei edes tiedä missä asuu, tuskin hän on todellinen.
        Jos mormonien jumala vaimoineen asuu tuon tähden lähellä ok, palvokaa ihmeessä siten häntä.


      • Höpölöpsis kirjoitti:

        > Sä vaan väität että olisin sanonut ettei ole verta vaikka olen sanonut että on verenkiertoon verrattava asia.

        Miksi valehteet sanomisistani? Olen kirjoittanut nimenomaan, että sinä sanoit, että ON verta ja Tapani sanoo, että ei ole verta. Siinä se mainitsemani ristiriita on, josta saatte tapella keskenänne.

        > Sitä paitsi koko asia on ihan älytön kinattava kun puhumme asiasta josta kukaan meistä ei taida tietää mitään varmaa.

        Totta helkutissa tiedämme mitä ihmisen keholle hänen kuoltuaan tapahtuu. Veri lakkaa kiertämästä ja ihminen maatuu, kuivettuu, poltetaan yms.

        Nyt mä oon taas valehdellut jotakin? Lopeta semmonen, eihän sun kanssa voi asiallisesti keskustella. Ei meillä selkeyden kanssa mitään erimielisyyttä ole. Sinä vaan vääristelet sanojani ja sitten siinä on jotain käsittämätöntä valehtelua muka.


      • kaksipisteto kirjoitti:

        " Tuli se Jumalan asuminenkin ratkaistua tuossa yhdellä mahdollisella tavalla, kun se on k:lle aina niin kipeä paikka." Ei ole minulle kipeä paikka, mutta jos Raamatun jumala ei mahdu taivasten taivaisiin vaan asuu pyhyydessä, niin ei tietenkään kannata uskoa sellaiseen jumalaan joka ei edes tiedä missä asuu, tuskin hän on todellinen.
        Jos mormonien jumala vaimoineen asuu tuon tähden lähellä ok, palvokaa ihmeessä siten häntä.

        Siis käsitykseni mukaan Kolobilla asuu Jumala ja ne, jotka johtavat tätä koetuspaikkojen tasoista valtakuntaa universumissa, lähinnä Linnunradalla, koska Kolob on sen keskustan lähellä.

        Et siihen sanonut mitään, vaikka se ratkaisisi sen vanhan kiistanaiheemme, kuinka Jumala meidän kannaltamme asuu Kolobilla, vaikka on koko universumin valtias ja asuu korkeudessa ja pyhyydessä eikä millään planeetalla. Toistat vaan noita samoja mielipiteitäsi joista on keskusteltu kyllästymiseen asti.


      • samar1n
        Selkeyttä kirjoitti:

        Henki jää elämään ja odottaa ruumiin ylösnousemusta. Sen elämä perustuu muuhun kuin maallisessa ruumiissa olevaan vereen. Ei ole ilmoitettu mitä se on, mutta on sanottu: henkikn on ainetta, mutta hienompaa kuin nyt kokemamme.

        Miksi sotket hengen ja puheena olevan ylösnousemusruumiin joka on mukaanne lihaa ja luuta.


      • samar1n
        Olli.S kirjoitti:

        Siis käsitykseni mukaan Kolobilla asuu Jumala ja ne, jotka johtavat tätä koetuspaikkojen tasoista valtakuntaa universumissa, lähinnä Linnunradalla, koska Kolob on sen keskustan lähellä.

        Et siihen sanonut mitään, vaikka se ratkaisisi sen vanhan kiistanaiheemme, kuinka Jumala meidän kannaltamme asuu Kolobilla, vaikka on koko universumin valtias ja asuu korkeudessa ja pyhyydessä eikä millään planeetalla. Toistat vaan noita samoja mielipiteitäsi joista on keskusteltu kyllästymiseen asti.

        Asuu siis Linnunradan yhdellä planeetalla lähellä tiettyä tähteä eikä toisessa ulottuvuudessa.


      • Höpölöpsis
        Olli.S kirjoitti:

        Nyt mä oon taas valehdellut jotakin? Lopeta semmonen, eihän sun kanssa voi asiallisesti keskustella. Ei meillä selkeyden kanssa mitään erimielisyyttä ole. Sinä vaan vääristelet sanojani ja sitten siinä on jotain käsittämätöntä valehtelua muka.

        Toinen sanoo, että on verta, toinen sanoo, että ei ole. Ei minua sinänsä kiinnosta kiistanne.


      • Selkeyttä
        samar1n kirjoitti:

        Miksi sotket hengen ja puheena olevan ylösnousemusruumiin joka on mukaanne lihaa ja luuta.

        Miten niin sotken? Henki tekee ylösnousevan ruumiin eläväksi.


      • Selkeyttä
        samar1n kirjoitti:

        Asuu siis Linnunradan yhdellä planeetalla lähellä tiettyä tähteä eikä toisessa ulottuvuudessa.

        Linnunrata kuuluu tähän ulottuvaisuuteen, jossa nyt elämme. Selestinen tila ei ole linnunrataan.


      • Selkeyttä
        Olli.S kirjoitti:

        Siis käsitykseni mukaan Kolobilla asuu Jumala ja ne, jotka johtavat tätä koetuspaikkojen tasoista valtakuntaa universumissa, lähinnä Linnunradalla, koska Kolob on sen keskustan lähellä.

        Et siihen sanonut mitään, vaikka se ratkaisisi sen vanhan kiistanaiheemme, kuinka Jumala meidän kannaltamme asuu Kolobilla, vaikka on koko universumin valtias ja asuu korkeudessa ja pyhyydessä eikä millään planeetalla. Toistat vaan noita samoja mielipiteitäsi joista on keskusteltu kyllästymiseen asti.

        Mielestäni Kolob ei ole meidän ulottuvaisuudessamme, mutta sana "lähinnä". voi olla oikeutettu


      • Selkeyttä kirjoitti:

        Mielestäni Kolob ei ole meidän ulottuvaisuudessamme, mutta sana "lähinnä". voi olla oikeutettu

        Voisi ajatella myös niin, että meidän maailmassamme nämä tasot ovat erillään, mutta Kolobilla on kaikki tasot vaikka se nimenomaan hallitsee meidän tasomme näkyvää maailmaa maapallolla ja muualla.

        Kun katsomme taivaalle, osa tähdistä on selestisiä, emme vain tiedä mitkä. Voi tietysti olla ettemme edes taivaalla niitä näe. Varmaa on vain, se ettemme niitä maapallolla näe. Täällä ne ovat verhon takana. Silloin kun Jeesus tulee, hän "halkaisee taivaan", verho katoaa.

        Jos Kolob olisi vain selestisrssä maailmassa eikä ollenkaan tähtenä ja kirkastettuna planeettana täällä, niin turhaahan siitä olisi sitten ollut mainita.

        Kerro nyt miten ajattelet tuon veri- asian, että H saa rauhan. Jos on luuta ja lihaa ja syö, eli on ruuansulatus, niin kai siinä on verenkiertokin, oli se veri sitten millaista tahansa. Olenko käsittänyt asiaa ollenkaan?


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      987
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      744
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe