Sisarkateus aikuisena

KatkeraÄmmä

Isosiskoni on aina ollut vanhempieni lellikki. Seuraavana pari esimerkkiä.

Hänelle on ostettu asunto opiskeluaikana ettei "raukka" vaan joudu opiskelijakämppään. Seuraus: 20 v. myöhemmin ei ole vieläkään tehnyt gradua ja joutui lopettamaan opiskelut yliopistossa. Asunnon hinta n. 100 000 € . Sijoituskämpäksi ostettu kaksio ei ole tuottanut sentin senttiä. Ainoastaan vienyt rahaa kalliiden remonttien takia (koko talon LVI-remontti , ikkunat, parvekkeet) n. 30 000 €.

Siskoni meni kihloihin ja paikalle kutsuttiin koko lähisuku. Juhlat olivat vanhempieni kotona ja hintaa tuli n. 1000 €.

Vuosia myöhemmin hän meni naimisiin. Ensin siviilivihkiminen maistraatissa, juhlat ravintolassa lähisuvulle, tarjoilut, lahjat jne.
Sitten siunaus kirkossa, limusiini, häämekko, juhlapaikka & tarjoilut, miehen suvun majoitus (8 henkeä) kartanossa , juhlien jälkeen avioparin & tuttavapariskuntien (4 henkeä) majoitus kalliissa lomakohteessa ,taksit jnejne. Hintalappu kaksista häistä n. 10 000 €.

Siskolleni syntyi lapsi pari vuotta sitten. Ristiäiset, kastemekko, juhlapaikka, isän puolen suvun matkat yms. Hinta n. 1000 €.

Laskekaa itse.

Itse pyysin n. 20 vuotta sitten 500 € takuuvuokraan. Jätin mustasukkaisen ja väkivaltaisen avomieheni. Vastauksena haistattelua ("ansaitsen sen" yms. ) ja lopuksi takaus sossulta.

Halusin juhlia tasavuosia vanhempieni luona suvun kesken, pari vuotta tässä odotellut, koska se vihdoin & viimein tapahtuu. Viimeksi olen ollut juhlien keskipiste 10 v. sitten.

14

2659

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pilvenharmaa

      Sullahan on vielä hyvin asiat jos haluat olla sukujuhlien keskipiste. Alkuosa on itellä ihan samaa, mut että kivitettäväksi elävältä haluaisin niin ei.

    • eijymmärrä

      Sitäkö kannattaa kadehtia, että aikuisenakin on vanhempiensa elättinä eikä ole opintojaankaan saanut loppuun.

    • siskopaha

      Et ole ainoa. Meillä kaksi tytärtä ja nuorin poika. Tämä vanhempien palvoma veli saanut aina kaiken. Isä sittemmin kuollut, mutta äiti jatkanut poikansa palvontaa. Veljelle kans hommattiin aikanaan kaikki. Ei puhettakaan että olis meille mitään annettu koskaan, ei me osattu odottakaan. Tää veljen palvonta on mennyt äidiltä nyt vanhemmiten jo ihan överiksi. Veljen lapset on myös erityisasemassa.

      Sellaista se on. Me tyttäret hoivataan vanhaa äitiä ja saadaan vain vaatimuksia osaksemme. Veli on kuin vieras joka tulee vaan äidille passattavaksi, aikuinen mies.

      • mekkk

        Miksi hoivaatte äitiännne jos kohtelu on tuollaista ja sanokaa suoraan äidillenne että jos apua tarvitsee niin soittaa veljelleen. Oletteko niin pehmoja että kun olisi aika antaa takaisin niin sitten annetaakin apua vaikka ei olisi mikis auttaa. Sukulaisuus ei velvoita mihinkään.


      • Kärtty
        mekkk kirjoitti:

        Miksi hoivaatte äitiännne jos kohtelu on tuollaista ja sanokaa suoraan äidillenne että jos apua tarvitsee niin soittaa veljelleen. Oletteko niin pehmoja että kun olisi aika antaa takaisin niin sitten annetaakin apua vaikka ei olisi mikis auttaa. Sukulaisuus ei velvoita mihinkään.

        Samaa mieltä.
        Jos ei ota '' lusikkaa kauniiseen käteen'', niin saa syyttää itseä.
        Tietysti äidissä suurin vika, mutta jos palvelee sitten äitiä kuitenkin, oma vika. Jos asettaa itse itsensä nöyrän koiran asemaan, se aiheuttaa yhä enemmän katkeruutta!


    • täysi-ikäinen

      Tosiaan mitä järkee on kadehtia jotain jolla ei ole omaa elämää eikä kykyä hankkia omaa elatustaan itse. Itseäni olisi hävettänyt todella paljon, jos minun vanhempani olisivat joutuneet maksamaan mun menoja sen jälkeen kun täytin 18 vuotta!

      • mekkk

        E ise nyt noin mene ja itse isänä maksaan tytäreni puhelinlaskun ja vakuutuksia kun ei ole kuin osa-aikaisessa työssä ja tyttäreni ei kehtaa pyytää niin laitan hänen tilille rahaa että pärjää eikä tartte kokoajan kituuttaa. Jos itellä olisi riittävästi ylimääräistä niin ostaisin asunnon hänelle tai antaisin alkupääoman ettei vuokralla tarttis asua.


    • dkjkjf

      Sitä ei voi saada takaisin mitä ei ole koskaan ollut, jos on ollut oikeasti väärin kohdeltu. Ei voi olla vanhempien lellikki keski-ikäisenä eikä juhlien keskipiste, vanhemmat ja sisarukset ovat sitä mitä ovat etkä itsekään enää ole kadehtiva ja hyvitystä etsivä pikkulapsi. Se aika oli ja meni jo. Vanhempasi ovat nyt isovanhempien roolissa, mutta lasket siskosi lapsen kastejuhlan kuluja aivan kuin itse olisit pikkulapsi, joka vertailee viikkorahoja.

      Ilmeisesti itselläsi ollut ongelmia nuorempana elämässä, vanhempasi eivät ole hyväksyneet puolisoasi ja elämäntapaasi. Rahan antamisesta kieltäytyminen voi liittyä siihen, että olet silloin käyttänyt päihteitä tai he ovat ajatelleet, että rahat ottaisi kuitenkin exäsi. Mutta vaikka mitään järkevää syytä ei olisikaan, niin et voita mitään sillä, että märehdit 20 v vanhoja asioita ja toivot muutosta siihen, miten sinuun suhtaudutaan. Keskity asioihin mihin voit itse vaikuttaa. Jos elämäsi on hyvää, et tarvitse siihen sukulaisilta hyväksynnän leimaa. Jos taas et ole elämääsi tyytyväinen, niin pyri tekemään muutoksia.

    • taraaaaaaaaaaaaa

      Jaa-a, tavallaan viisaita sanoja, mutta ihmisen mieli ei vain toimi noin. Toisille on myös helppo antaa elämänohjeita, mutta vaikeus on siinä, että toisen elämästä ei tiedä juuri mitään eikä sen vivahteista, siellä saattaa olla hyvin moninaisia kuvioita, joista vain asianosaisilla on se kokemusperäinen tieto ja ymmärrys.

      Mitään ei voita sillä, että miettii jotain vuosikymmeniä sitten osakseen tullutta epäoikeudenmukaisuutta, se on tietenkin totta. Mutta mitään ei voita silläkään, että yrittää väkisin ne unohtaa. Asiat pitäisi käsitellä, mutta esim. ap:n kohdalla näyttäisi siltä, että niitä ei voi käsitellä, koska ne jatkuu edelleen. Ne ei kuulu mihinkään menneisyyteen, vaan on yhä tätä päivää.

      Ap ei voi yksin tätä asiaa käsitellä, vaan siihen tarvitaan muitakin. Suora kysymys vanhemmille siitä, miksi sisar on saanut noin paljon taloudellista apua elämässään vanhemmiltaan ja hän itse taas ei yhtään mitään, on ainoa mahdollisuus. Olkoon syyt sitten mitkä tahansa, ne kannattaa kuitenkin kysyä. Sittenhän asiaan voi suhtautua oikealla tavalla, kun tietää, mistä tämä johtuu. Jos on vanhempien silmissä se musta lammas, niin sitten on. Omissa silmissä sitä ei tarvitse olla, koska oma on elämäkin.

      • dkfddl

        Aikuisen kateudessa on siitä kyse, ettei pysty unohtamaan vertailua ja vääryyksiä (todellisia ja kuviteltuja) ja näkee itsensä väärinkohdeltuna uhrina. Ei ole varaa nähdä asioita muiden kannalta. Jokaista on kohdeltu jollakin tavalla väärin, mutta kateellinen ei pysty näkemään vaikkapa tässä sitä, mitä kaikkea sen takana on ollut, ettei sisar ole saanut opintojaan 20 vuoden aikana suoritettua, vaan näkee ainoastaan omat asiansa niin kuin yhä olisi pikkulapsi.
        Alkoholistisuvusta tulevana näen tuossa mallin, joka on monen ongelman takana ja valitettavasti terapiankin suhteen olen tullut vähän kyyniseksi, vaikka kaipa se usein auttaakin.

        On aika normaalia, että isovanhemmat ovat innoissaan lastenlapsesta, ostavat hänelle kaikenlaista, ainakin mitä olen muita seurannut. Ja perinteiden mukaan myös morsiamen vanhemmat maksavat häät, mutta koska viestiketjun aloittaja ei ilmeisesti ole naimisissa eikä hänellä ole lapsia, niin vanhemmat eivät ole hänelle näitä maksaneet. Asunnon ostaminen on tietysti iso asia, putkiremontin taas ei, koska se on asunnon omistajan joka tapauksessa maksettava, se ei liity siskoon. Koko tarinaa ei tiedetä, mutta se on varmaa, että kertomukset ovat aina värittyneitä sen mukaan kuka kertoo.

        Itse en ole ainakaan mitään hyvää saanut sillä aikaan, että olen ottanut esille kaltoinkohteluani. Voihan sitäkin tietysti kokeilla. Mutta uskon, että vastaus, syy ja selitys on vain etsittävä itse, harvoilla vanhemmilla on kypsyyttä käsitellä asioita siihen tapaan. Jossain alkoholistihoidossa vanhemmat pyytävät terapeuttien läsnä ollessa anteeksi lapsiltaan, mutta tapahtuuko sellaista muualla? Ehkä harvemmin. Jos siis vanhemmat ovat aloitusviestin tekijää suosineet oikeasti, niin en jaksa uskoa, että hän saisi ymmärrystä. On vain käsitettävä, ettei enää voi saada niitä asioita takaisin, jotka ovat ollutta ja mennyttä eikä pidä toivoa sitä, mikä ei tule koskaan tapahtumaan. Jos on toista suosittu, itseä väheksytty, niin on järjen avulla käsitettävä, ettei se ole omaa syytä eikä kerro mitään omasta arvosta. Se on vain kaltoinkohtelijoiden omaa tarinaa, johon on joutunut osaksi.

        Jokaisen on käsiteltävä omat suhteensa vanhempiinsa ihan omasta näkökulmastaan ja itsenäisesti. Heiltä ei voi odottaa enää olevansa lapsi eivätkä he ole enää vanhempia, vaan ihmisiä siinä missä kuka tahansa. Heihin ei ole pakko olla läheisissä suhteissa, jos se tuo huonoa oloa, mutta vaikka heihin olisi hienot suhteet niin lapsi - vanhempi suhde on ohi keski-ikäisenä. Tuntuisi todella oudolta nimittää keski-ikäistä "lasta" vanhempien "lellikiksi".


      • dkslkjf

        En muuten todellakaan ole tarkoittanut, että menneisyys pitäisi "väkisin unohtaa". Ensinnäkään se ei ole mahdollista, se voi olla myös sinisilmäistä, jopa vaarallista. Esimerkiksi jos aloitusviestin kirjoittajan vanhemmat ovat syyllistäneet väkivaltaisesta miehestä eroamista ja jättäneet aloittajan vaille tukea, niin mitä sellaisilta ihmisiltä voi ylipäätään odottaa jatkossa? Ihmisten teot kertovat sitä mitä he ovat, millaiset arvot ovat, mitä heiltä voi odottaa ja mitä ei. Ei voi kauhalla vaatia, jos on lusikalla annettu jne. Omat ja muiden rajoitukset mielestäni vaikuttavat paljon ihmissuhteissa, ei vain se, mitä on tehty ns. väärin. Vaikkapa jokin vanha mummo ei pysty ymmärtämään omien arvojensa pohjalta sitä, että lapsenlapsi on lesbo tms.


    • Sukunonpahis

      ap kannattaa katkaista välit kaikkiin! se on paras konsti ja toimii hyvin, suosittelen. Itsekin tein niin, minulla oli muutama erityisen katkera sisarus joille merkkaa ainoastaan raha ja materia kaikki kaikessa. Tekevät aivan mitä tahansa rahan ja materian eteen ja tällä tarkoitan todella sitä, mitä vain. Hulluinta asiassa on se että molemmat sisarukset saivat enemmän perintöä (rahaa, säästöjä, tontteja, veneitä, asuntoja yms.) kuin muut sisaret ja silti kehtaavat olla kateellisia köyhemmille ja vähemmän saaneille sukulaisille joilla ei ole valmiiksi ostettuja taloja/tontteja tms. No jotain hyvää tässä kyllä on: onneksi ei tarvitse Ikinä järjestää minkäänlaisia turhia juhlia ketään varten, ei ole pakko leipoa eikä antaa lahjoja! eikä ole pakko osallistua ankeisiin sukujuhliin, siinäkin voi säästää ainakin hieman ja voi tehdä mitä haluaa eli syödä vaikka ne kakut itse. Suosittelen muillekin joilla on katkeria pahansuopia sukulaisia. Tulee parempi mieli ja paremmat muistot kun jättää pahansuovat omiin oloihinsa

    • Ns.aikuisia.on.liikaa

      Katkeruus ja kateus estävät näkemästä asioita ja aiheita oikein. Aloituksesi on ikävä kertomus siitä, miten väärin ihminen voi asiat nähdä kun katselee kieroon eli kierosti. Älä siis puhu aikuisuudesta mitään.

    • Sössumedia

      Ihmisiä ei koskaan kohdella tasapuolisesti, ei perheissä eikä muualla. Jostakin syystä itseriittoisia ihmisiä palvellaan aina auliimmin kuin niitä nöyrempiä. Lapsuuden kokemukset tällaisesta jättävät ikävä kyllä stigmoja, jotka kulkevat mukana koko elämän ajan. On hyvä jos ihminen pystyy seisomaan omilla jaloillaan ja ottamaan etäisyyttä lapsuuden kotipesään ja sen kieroihin kuvioihin. Itselläni on oma elämä, mutta nyt aikuisena huomiot ihmisten vallankäytöstä ja monet pettymykset ovat tuoneet nämä varhaiset perhemuistot esiin. Kannattaako jakaa täällä ohjeita, mielestäni ei. Tämä sukujen klaaneista koostuva ihmiskunta on erittäin nyrjähtänyt. Viheliäinen some antaa foorumin, jossa tyhmät itsevaltiaat kehuvat itseään ja jakavat viisauksiaan. Voimia surullisille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      226
      3537
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2191
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2091
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1965
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      87
      1650
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1381
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1281
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe