Mökkiläisten lainsuojattomuus Koillismaalla

mökkiläinen60

Ostimme mökin iloiten jo etukäteen sen tuomasta rauhasta. Suunnittelimme kasvattavamme puhtaita juureksia ja kasviksia, omassa kasvimaassa. Istutimme mansikoita ja vadelmapensaita.
Toisin kävi. Lähes joka kerta mökille tultaessa kasvimaat on poljettu. Terassi on täynnä sontaa. Pensaat kaluttu. Onpa karja lähes alituiseen paikanpäällä itseteossa aiheuttamassa tuhoa. Syyllisestä ei siis ole epäselvää. Porokarja on vallannut mökkimme ja tonttimme.
Saimme lopulta yhteyden porokarjanhoitajiin. Yksi omistajista kävi lopulta monien pyyntöjen jälkeen Hiacellaan paikalla. Totesi ettei meillä ole lain antamaa omaisuudensuojaa koska emme asu mökillämme pysyvästi.
Neuvottelimme oikeudesta suojata mökkiämme porokarjalta eli oikeudesta aidata oma mökkitonttimme. Saimme siihen lopulta luvan. Luvan saaminenkaan ei ollut selvää. Aluksi väläytettiin oikeustoimia, jos estämme karjaa pääsemästä tontille. Kun aitaamme tonttimme karja siirtyy muiden riesaksi, sanottiin. Paine kasvaa.
Rakensimme aidat. Ongelma ei poistunut. Karja puskee sarvillaan aidat nurin ja tulee tontille. Osa karjasta hyppää aidan yli.
Kuuntelimme paikallisten asukkaiden keskustelua. Heille ongelmat ovat tuttuja. Moni toteaa ettei ongelma koske heitä enää sen jälkeen kun paliskunta aitaa heidän tonttinsa. Verovaroilla kuten vakituisten asukkaiden kasvimaat ja tontit aidataan. Moni heistä paikallisista odottaa aitaa. Pesee kätensä ongelmasta. Toivoo parasta, etteivät ongelmat enää pian koske heitä itseään. Luulee ja uskoo.
Korotimme aitaa. Vahvistimme aitaa. Häädämme porokarjaa pois monin keinoin. Karja ei poistu, mutta levittäytyy laajemmalle alueelle. Nyt huutaa vakituinen asukas. Porokarja kiertää hänen pellollaan, pihassaan. Saatana.
Pesisimme kätemme mielellään asiasta mekin. Mutta se olisi ongelmien siirtämistä ja kasaamista. Vapaana olevan porokarjan aiheuttamiin ongelmiin ei ole yksilöllistä ratkaisua. On vain yhteiskunnallinen ratkaisu. Lakiuudistus. Karja aidan sisään.
Epäkohtia on paljon.
Puhutaan että laki velvoittaa porokarjanomistajat pitämään karjansa poissa vakituisen asutuksen pihoilta ja viljelyksiltä, tarvittaessa aitaamalla. Kesämökkejä ja vapaa-ajan asuntoja velvoite ei koske, sanotaan. Miksi kesämökit ja vapaa-ajan asunnot eivät ole lainmukaisia erityiseen käyttöön otettuja alueita, joilta karja tulee pitää pois? Edes paperilla.
Mitä sitten kun aidatkaan eivät pidättele irrallaan olevaa karjaa?
Kuinka paljon aitaa pitää rakentaa?

15

686

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • poroooo

      Juu ,ne porot on poromiesten mielestä kuulemma luonnon elukoita ja saavat tehdä mitä haluaa mökkien pihoilla.
      Minäkin olen luonnon elukka...kai se sitten minullakin olisi oikeus käydä poromiesten pihoilla repimässä istutukset irti ja syömässä mansikat ja viinimarjat naamariin.

      • Pororo

        Porot on luonnon villejä eläimiä silloin, kun tekevät vahinkoa, eikä niistä ole omistaja vastuussa. Jos taas porolle tapahtuu jotakin ja olisi mahdollisuus saada jostakin korvauksia niin silloin se on omistajan paras siitoselukka ja silmäterä lemmikki.

        Sitä tarkoittaa puolivilli eläin.


      • Anonyymi
        Pororo kirjoitti:

        Porot on luonnon villejä eläimiä silloin, kun tekevät vahinkoa, eikä niistä ole omistaja vastuussa. Jos taas porolle tapahtuu jotakin ja olisi mahdollisuus saada jostakin korvauksia niin silloin se on omistajan paras siitoselukka ja silmäterä lemmikki.

        Sitä tarkoittaa puolivilli eläin.

        ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ


    • ruutolfhössi

      Laita semmonen sähköaita kuin ausvitsissa...loppuu porot.

    • pororiesa

      Ei sitä voi käsittää, että miksi porot saavat olla muiden ihmisten riesana aina. Ja miksi saavat aiheuttaa liikenneonnettomuuksia, jopa liikennekuolemia. Pitäisi kiireesti saada laki, että porojen pitää olla aitauksissa omistajillaan.
      Eihän lehmätkään saa mennä hölkyillä missä sattuu.
      Porot ovat kamala riesä aina.

      • KatkeraKalle

        Onpa onneton nössö tuo aloittaja. Ei edes aitaa osaa rakentaa. Olisikohan parempi pysyä vaan siinä haavemaailmassa että jos minulla olisi mökki....ja yrittää saada lääkitys kohdalleen.


      • Porotkuuluulappiin

        Harrastelijaporomies siinä yrittää vitsiä vääntää.


    • kisoullinen

      Pirun kantturat on iso ongelma nykyään. Niitä kamuroita isot ihmiset niin rakastaa että ottavat kotipihalleen talveksi aituuksiin asumaan ja kesyttävät ne. Sitten nämä poronpurijat vielä väittää että ne on villieläimiä ja ne saa tehdä mitä vaan jaolla missä vaan ja laki ei koske ko pirun rapipäitä. Tosiaan kun nämä paskaruutat jää auton alle niin on aina parhaita vaatimia, kilpaporoja ja porokuninkaita ja korvaukset on monin kertaiset tavalliseen teuraaseen verrattuna. On se ongelma jota nämä pääosin laiskanpulleat alkoholisoituneet poronpurijat eivät halua, viitsi ja kehtaa myöntää kun siitä on niille vaivaa....no loppuu se joskus tämäkin ongelma.

    • poroton

      Ne mikään ongelma oo.Porot kuuluu Pudasjärvelle niin kuin nenä päähän.

      • villejävaiei

        Porothan kuuluu metsiin ja luontoon. Ei ne kuulu pihoihin ja ihmisten asumuksiin ja puutarhoihin. Kumpia ne sitte on, onko ne villejä vai kotieläimiä?
        Siinä kannattaa poromiesten miettiä tarkon ennekun vastaa.


      • vellamoinen

        Miksi nykyautoissa ei ole kunnon puskuria, niinkuin oli joskus aikoinaan. Puskurilla varustetulla autolla olisi hyvä töniä nuita saatanan kantturoita, jotka asuu valtatie 20:llä ja tietysti kaikkialla muillakin teillä. Haprasta muovia nykyautojen keulat ilman puskuria. Olisipa varaa laittaa semmoinen maasturi, jossa on rautainen luja puskuri, niin vetäisin poroja päin surutta. Rekkakuskit ja muut suuret kuljetusautot voisivat alkaa niittämään nuita kantturoita, niin eiköhän alkaisi meno siistiytyä, eli kisuroiden omistajat laittamaan kiusan kappaleensa aitojen sisään. Nyt ne poro harrastelijat väittää silmä kirkkaana, ettei poroja pysty hoitamaan ympäri vuoden aitojen sisässä ja että ne kuolisivat ikävään.
        Ja valtiovalta ummistaa vaan koko ajan silmänsä tältä asialta. Olisi kauhean kiintoissa, kun saisi A-Studioon keskustelun aiheeksi tämän ikuisuuden kestäneen poro-ongelman.
        Porotalous ei ole koillismaan alueella mikään välttämättömyys, vaan turhake. Aikoinaan valtiovalta pani lopetusuhan alle kaikki vähäpätöiset karjatilat ja lunasti elinkeinon maksua vastaan ja näin saatiin herrojen mielestä turhake pois. Poronhoito on kans turhakkeen turhake ja sen lopettamisella ei ole mitään taloudellisia seuraamuksia kenellekkään. Valtiohan säästäisi rutkasti, kun ei tarvitsisi maksella tyhjästä. Vahinkoa vaan aiheuttaa koko hemmetin porotalous yhteiskunnalle ja eritoten yksittäisille ihmisille ja tietysti ongelmia, harmia, ikävyyksiä jne..

        Tottakait porot tulee pihoihin ja puutarhoihin, koska ne on kesytetty. Ei ole enää mitään puolivillejäkään vaan täysin kesyjä kotieläimiä, jotka ovat jo satojen sukupolvien ajan totutettu ihmisiin. Näkeehän tuon sokea Reettakin, kuinka nämä kisurat tulevat tielle, eivätkä pelkää autoja, eikä tööttäystäkään. No kyllä ne enempi noita rekkojen isoäänisiä torvia kavahtavat, mutta eivät henkilöautojen mitättömiä tööttejä.
        Että muistakaapa kirjoittaa sinne avoimeen kyselyyn lokakuun loppuun mennessä. se kysely tosin on tehty sellaiseksi, että siinä on pakko vastata myönteisesti ja vasta lopussa on vapaan sanan mahdollisuus


    • Toimiikyllä

      Meillä homma toimi hienosti. Porot kulkivat mökkitontilla ja minulla on useita isokokoisia koiria eli ongelma oli valmis. Olin yhteydessä paliskuntaan ja yhteisymmärryksessä sain verkkoa & tarpeet tontille parissa päivässä. Työ jäi itselle, mutta ongelma poistui ja vahingoilta vältyttiin.

    • Viisuri

      Kansalaisaloite nyt ja heti: Poronhoito kielletään Suomessa kokonaan. On valtiolle niin kallista lystiä. Kaikki porot vain teuraaksi ja muutama pari suljettuihin eläinpuistoihin.

      Kerätäänpä nimet listaan ja lakialoitetta esiin.

      Poron omistajat elää tukiaisilla ja petovahinkokorvauksilla. Porot inhottava riesa muiden ihmisten mailla ja porokolarit aiheuttaa suunnatonta kärsimystä ja taas kuluja valtiolle, vakuutusyhtiöille ja kansalaisille.

      POROT POIS SUOMESTA, IHMISTEN PIHOILTA, TEILTÄ, VILJELIJÖIDEN PELLOILTA JA MAATTOMAT LAISKAT PORON OMISTAJAT ELÄKKEELLE!!! Tulee yhteiskunnalle halvemmaksi.

    • 253523

      Jos olet mökkisi aidannut ja joku lähellä asuva valittaa että nyt porot käyvät hänen maillaan, ei se ole sinun vikasi, eikä sinulla ole mitään velvollisuutta antaa porojen käydä mylläämässä istuttamiasi pensaita. Jos naapuri valittaa poroista niin kerro hänelle ette ole Jumala etkä hallitse luonnonvoimia tai eläinkuntaa, ja käske hänen valittaa poroille.

    • Poronkäristys

      Täälläkaik porot kävelytetään joko latoon tai navetan taakse ja on taas ruokaa pitkäksi aikaa eikä enää se poro häiritse.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1408
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1261
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1205
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1155
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      28
      1147
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1067
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1053
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1043
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      33
      1038
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1032
    Aihe