Tuulirajat

F28

Millä tuulella jäätte perhepurjehduksilla satamaan?

Meillä n 10 ms, paitsi jos myötäisen puoleista.

16

687

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yläraja

      15m/s. Te ette sitten taida paljoa liikkua, jos tuo 10m/s on yläraja.

      • Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan yli 2/3 purjehduskauden (joka valtaosalle rajoittuu huhti-syyskuun väliseen aikaan) päivistä on alle tuon rajan. Eli eipä tuollaisen rajan asettaminen juuri veneilyä vähennä.

        Itselläni ei ole yksiselitteistä raja-arvoa, koska muuttujia on niin monta. Aallokko ja sen suunta vaikuttaa enemmän kuin tuuli. Mutta yli 15 m/s tuuleen en hevin lähtisi, vaikka olisi myötäinenkin ja saaristo suojaamassa aallokolta. Ehkä se 10 m/s on kelvollinen sellaisena "sinnepäin" arvona, sanotaan vaikka "tässä kohtaa alkaa tilannekohtainen harkinta" -lukemana.


      • F28

        Hmm, kieltämättä vene kyllä vaikuttaa asiaan. Ennen kun oli 70-luvun uppotukki pystyi kyllä lähtemään kovempaankin keliin.

        Nyt on suurehkolla purjepinta-alalla varustettu, herkkä vene jonka kanssa saa olla tarkkana kovemmilla keleillä.


      • F28 kirjoitti:

        Hmm, kieltämättä vene kyllä vaikuttaa asiaan. Ennen kun oli 70-luvun uppotukki pystyi kyllä lähtemään kovempaankin keliin.

        Nyt on suurehkolla purjepinta-alalla varustettu, herkkä vene jonka kanssa saa olla tarkkana kovemmilla keleillä.

        Vene ja sen ominaisuudet ovat yksi tekijä. Pari muuta mainitsin jo. Yksi lisää: aikataulu. Eli jos on sunnuntai ja kotiin pitää reissusta päästä ollakseen maanantaiaamuna töissä, niin lähtee vähän kovempaan keliin kuin perjantaina tai lauantaina lähtisi kotisatamasta.


      • Kolmasosa
        10-14 kirjoitti:

        Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan yli 2/3 purjehduskauden (joka valtaosalle rajoittuu huhti-syyskuun väliseen aikaan) päivistä on alle tuon rajan. Eli eipä tuollaisen rajan asettaminen juuri veneilyä vähennä.

        Itselläni ei ole yksiselitteistä raja-arvoa, koska muuttujia on niin monta. Aallokko ja sen suunta vaikuttaa enemmän kuin tuuli. Mutta yli 15 m/s tuuleen en hevin lähtisi, vaikka olisi myötäinenkin ja saaristo suojaamassa aallokolta. Ehkä se 10 m/s on kelvollinen sellaisena "sinnepäin" arvona, sanotaan vaikka "tässä kohtaa alkaa tilannekohtainen harkinta" -lukemana.

        Sinulla on mielenkiintoinen määritelmä "ei juuri vähennä". Jos esim. 24 potentiaalista purjehduspäivää putoaa 16 päivään tuon rajan takia, mielestäni vähennys on erittäin merkittävä.


    • Pilssirotta

      10 m/s kieltämättä kuulostaa melko alhaiselta. Silloinhan paatti alkaa vasta kunnolla kulkea.

      Itse pidän tuota 10m/s rajaa avomerelle lähtiessä. Tosin siinä vaiheessa, kun on keskellä Itämerta ja alkaa puhaltamaan 20 m/s ei tuolla rajalla ole mitään merkitystä. Ei sieltä karkuunkaan pääse.

      Saariston suojissa ei ole mitään rajoja. Kaikki alle 20m/s tuulet ovat vielä hallittavissa ja välillä, jopa ihan mukaviakin kelejä. Heavy metalli musiikkia soimaan ämyreistä ja asenne kuntoon niin tuollaisesta ryskeestä oikein nauttii.

      No okei, jos nyt tulisi kunnon myrsky ( 30m/s), jäisin kyllä kiltisti rantaan.

      • Ehken viitsi lähteä koko päiväksi luovimaan 12 m/s tuuleen, jos ei ole hyvää syytä. Perheen kanssa ei tieten tahtoen tule lähdettyä 15 m/s tuuleen. Kavereiden kanssa ehkä 18 m/s.


      • "Kunnon myrsky = yli 30 m/s"... Haisee pilssirotan puheet joutavalla uhoamiselle. Tuskin on ikinä ollut yli 15 m/s tuulessa merellä, kun tuollaisia uhoaa. Ei tiedä edes sitä, että FMI:n myrskyraja on 21 m/s.


      • kunnon.myrsky
        10-14 kirjoitti:

        "Kunnon myrsky = yli 30 m/s"... Haisee pilssirotan puheet joutavalla uhoamiselle. Tuskin on ikinä ollut yli 15 m/s tuulessa merellä, kun tuollaisia uhoaa. Ei tiedä edes sitä, että FMI:n myrskyraja on 21 m/s.

        Joutavaa uhoamista tietenkin pilssirotalta, mutta mielestäni myrskyraja on silti oikein. Kansallinen myrskyraja on poikkeus, yleensä myrsky on vasta 25 m/s tuuli. Silloin luonnollisesti "kunnon" myrsky 30 m/s.


    • kiira-vai-klaara

      eikös se paatti mene riki just laiturissa kovalla tuulella?

    • Jamiraquai

      Meillä on myös tuo 10 m/s sovittu perheen kanssa rajaksi normaalilla perhepurjehduksilla. Eli ei tahallaan mennä sitä kovempaan tuuleen. Jos tuuli sitten matkalla on kovempaa, niin mennään toki sen mukaan.

      Toki hyvällä kaveriporukalla voi käydä kokeilemassa kovempiakin tuulia, mutta se on taas eri juttu

    • kuinkaliemuttatotta

      Täällä Perämeren perukoilla purkkarit pysyvät satamassa jos pienikin vire käy meren pinnalla tai olisi pelkoa että tuuli pullistaisi purjeet,mutta annas olla kun on räikä tyven niin sitten kaikki kynnellekykenevät kapahornarit lähtevät ulos ja ajelavat koneella.Liekkö kyseessä purjehdus taidot tai niiden puute?

      • noinkohan

        Koska kaikkialla muualla tilanne on juuri päinvastainen, epäilen havaintoasi vääräksi.


    • ei.niskakipua

      Me ei kryssitä koskaan eli ajetaan ain koneella vastaiset ja muutenkin epämukavat kelit. Veneessä on reilun kokoinen mylly eli aika kovissa keleissä mennään saaristossa. Avomeret ja selkien ylitykset sitten pohditaan erikseen.

    • monentekijänsumma

      Jaahas, mistäpä oikein aloittaisi... Meillä nuorimmainen lapsi voi helposti pahoin eli kova allokko on perhepurjehduksessa haittana. Uskoisin, että tällaiset asiat luovat enemmän noita tuulirajoja. Tällöin reitin valinnalla ja väljällä aikataululla päästään hyvään tulokseen.
      Ottamatta kantaa varsinaiseen tuulirajaan (vaihtelee kovin paljon osaamisen, varusteiden, veneen yms. tekijöiden osalta) on selvää, että varautuminen kovaan tuuleen tehdään aina etukäteen. Vaihdetaan myrskyfokka jo rannassa, laitetaan suoraan kakkos- tai mahdollisesti kolmosreivi - purjealaa on helpompi sitten suurentaa matkan aikana jos on tarvis. Reittiä tulee muuttaa matkan aikana jos olosuhteet vaihtuvat odotettua huonommiksi. Jo parinkymmen asteen loivennus tuulen suuntaan nähden voi tehdä matkasta mukavamman. Katso siis jo ennalta reitin varrelta mukavia taukopaikkoja ja reitti B tai jopa C. Matkapurjehtijalla ei saa olla kiire - matkan teko eli purjehdus on tärkeintä (ei siis vierasvenesatamassa lojuminen)!

    • perheenkanssa

      Perhepurjehduksella tuulirajan määrittää se paikka mihin seuraavaksi aiotaan rantautua. Laituriin jos ollaan tulossa, niin 10 m/s on varmaan jo aivan ylärajalla perhemiehityksellä, jos on yksikin osaava gasti mukana niin raja onkin jotain16...18 m/s. Sama raja on ilman gastia, jos ollaan menossa paikkaan jossa tiedetään olevan hyvin tilaa rantautua, ja tiedetään olevan pitäviä poijuja joihin saa kiinni. Avomeriosuuksilla taas tuuli ei vaikuta käytännössä mitään lähtemiseen, vaan aallokko-olosuhteet. Merellä pärjää hyvin 20 m/s tuulessa perhepurjehduksella, jos aallokkoa ei ole, eli on saaristoa suojana. Rantautuminen taas tuottaa silloin suuria ongelmia aina ilman muuta miehistöä.
      Vajaa viikko aikaa kun säähavaintoasemat mittasivat yli 30 m/s puuskia helsingin edustan merialueella. Ei mitään ongelmaa merellä sellaisessa perhemiehistöllä, mutta rantautuminen olisi sellaisessa tilanteessa käytännössä täysin mahdotonta ilman vahinkoja. Niinpä en sitä edes yrittäisi, vaan jos ei voisi jatkaa merellä jäisin ankkuriin johonkin, jossa tiedän ankkurin pitävän, eli pohjan soveltuvan ankkurointiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5887
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3727
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      229
      2008
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1809
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1246
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1229
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      289
      1037
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      980
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      909
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      858
    Aihe