Ongelmat seurakunnissa

ihmetteleevain

Ne ovat mm.

1) Ei ymmärretä antaa Pyhän Hengen johtaa, vaan ihminen suunnittelee kokouksen aikataulun minuutin tarkkuudella alku ja loppurukouksineen ym peruskaavat ja niitä junnataan vuodesta toiseen.

2) Sanotaan, että kun tulemme yhteen on jokaisella jotakin annettavaa .Käytännössä kuitenkin lähes joka seurakunnassa muutamat johtavat kokousta ja toiset kuuntelee. Kokousta johtavat eivät selkeästi ymmärrä antaa mahdolisuutta muille tuoda esiin sitä mitä olisi tuotavana Herralta.Sanotaan siis ja todetaan, että jokaisella on jotakin annettavaa, mutta ei käytännössä toteuteta sitä, että tämä annettava voitaisiin jakaa ja tuoda esiin, kuten esim. vaikkapa kokouksen lopussa annettaisiin mahdollisuus sanoa jos on jotain sydämellä
.Missään välissä ei selkeästi anneta aikaa ja tilaa tuoda Herralta saatua esiin.Vain ne muutamat johtavat kokousta ja sanovat ,että jokaisella on jotakinn annettavaa kun tulemme yhteen rakentumaan, mutta se annettava jääkin vain toteamisen tasolle, että näin lukee Raamatussa ja Raamatun ohjeen mukaan ei kuitenkaan toititakkaan ja näin seurakunta ei rakennu siten kuin Jumala on tarkoittanut ja armolahjat eivät pääse toimintaan.Sitten vielä rukoillaan, että Jumala vaikuttaisi ,että armolahjat toimisivat.Eikö ole aika koomista ja surullista. Huomioikaa, että näin on käytännössä monissa kokouksissa, lähes kaikissa.

3) On paljon seurakuntien rukouskokouksia, joissa kuitenkin rukoillaan lopultakin todella vähän.Suurin osa ajasta menee puhumiseen, laulamiseen ja tulevien tapahtumien ilmoitteluun. Rukoilijat ja rukousaiheet on edeltä suunniteltu ja nämä muutamat rukoilevat ja muut istuvat penkeissä mukana rukoillen.
Sitten sanotaan taas, että kun tulemme yhteen on jokaisella jotakin annettavaa ja rukoillaan, että armolahjot toimisivat.Muutamat johtavat kokousta, muut istuvat ja ei selkeästi ymmärretä antaa tilaa ja selkeästi ilmoiteta, koska ja missä vaiheessa voisi kuulijatkin tuoda esiin sitä mitä sydämelle kokee Heralta saaneensa.

Tulee mieleen se sananpaikka.
Matteus 23:3
3. Sentähden, kaikki, mitä he sanovat teille, se tehkää ja pitäkää; mutta heidän tekojensa mukaan älkää tehkö, sillä he sanovat, mutta eivät tee.

Esim. profetointi tulisi toimia seurakunnan rakentumiseksi ja muut arvostelkoot sen.
Missä seurakunnassa Suomessa näin Raamatun sanan mukisesti toimitaan ?Harvassa paikassa.Useassa kyllä rukoillaan jatkuvasti ja pyydetään Jumalalta, että armolahjat toimisivat, mutta ei sitten sen enempää panosteta, että annettaisiin tilaa ja aikaa kokouksessa niiden käytölle. Hölmöläisten touhua :)

Vaikea Pyhän Hengen toimia jos ihminen johtaa.Onko ihminen asettanut itsensä Jeesus Kristuksen paikalle?

1 Kor 1
3. Armo teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme, ja Herralta Jeesukselta Kristukselta!
4. Minä kiitän Jumalaani aina teidän tähtenne siitä Jumalan armosta, joka on annettu teille Kristuksessa Jeesuksessa,
5. että kaikessa olette rikastuneet hänessä, kaikessa puheessa ja kaikessa tiedossa,
6. sen mukaan kuin todistus Kristuksesta on teissä vahvistettu,
7. niin ettei teiltä mitään puutu missään armolahjassa, teidän odottaessanne meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen ilmestystä.
8. Hän on myös vahvistava teitä loppuun asti, niin että te olette nuhteettomat meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen päivänä.
9. Jumala on uskollinen, hän, jonka kautta te olette kutsutut hänen Poikansa Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, yhteyteen.

Johanneksen ilmestys 3
6. Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki seurakunnille sanoo.'

Vielä 1980 luvulla ymmärrettiin kuunnella mitä Pyhä Henki seurakunnille esim. profetaalisen lahjan kautta puhui.Kokousten jälkeen annettiin hiljainen hetki jos jollakin oli jotakin Herralta saatua sanomaa seurakunnan rakentumiseksi.

Johanneksen ilmestys 19
10. Ja minä lankesin hänen jalkojensa juureen, kumartaen rukoillakseni häntä. Mutta hän sanoi minulle: "Varo, ettet sitä tee; minä olen sinun ja sinun veljiesi kanssapalvelija, niiden, joilla on Jeesuksen todistus; kumarra ja rukoile Jumalaa. Sillä Jeesuksen todistus on profetian henki."

Johanneksen ilmestys 22
16. Minä, Jeesus, lähetin enkelini todistamaan näitä teille seurakunnissa. Minä olen Daavidin juurivesa ja hänen suvustansa, se kirkas kointähti."

Koko Jumalan sana Raamatussa on ymmärtääkseni profetaalista, mutta seurakunnan rakentumiseksi on Jumala antanut saarnatun sanan lisäksi myös muitakin armolahjoja, kuten profetoimisen lahjan, joka toimii samassa Jumalan sanan totuudessa ja Pyhässä Hengessä Jeesuksen kristuksen nimessä ja veren suojaavassa armossa.

44

584

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näinhän.se.on

      Kyllä vain.
      ALuksi sanotaan, että johtakoon Pyhä Henki, ja sitten jatketaan ilmoittamalla miten tämä kokous etenee. Eli missä välissä Pyhä Henki johtaa? Ei missään välissä.

      • Hymistelyeiauta

        Seurakunnissa odotetaan vain miellyttävää profetointia., joka ei paranna mitään. Todellisuudessa Jumala repii auki visvaiset paiseet, jotka mädättävät koko ruumiin ellei niitä aukaista.


    • ihmetteleevain

      Tämä on itsensä ja muiden harhauttamista ja pettämistä sekä Pyhän Hengen toiminnan estämistä. Käytöstä voisi kuvailla myös pelleilyksi, tosin monen osalta todennäköisesti tahattomaksi.Ei vain tajuta , ettei tällaisessa toiminnassa ole järjenhäivää.Rukoillaan, että Jumala antaisi ilmoitusta ja armolahjat toimisivat , todetaan ,että kun tulemme yhteen on jokaisella jotakin annettavaa ja ei sitten toimita sen mukaan mitä sanotaan ja miten Raamatun mukaan tulisi toimia. Puheet ja teot ovat pahasti ristiriidassa.Esitetään puheessa Raamatullisia toimintamalleja, mutta ei toimita niiden mukaan, puhutaan vaan niistä ja kerrotaan niistä. :(
      Tämä on toimimatonta "valohoitoa" eli ei toimita Jumalan sanan mukaan. Arvot ja teot ovat ristiriidassa.Mistä se kertoo ja mistä se johtuu?Miksi näin toimitaan? Onko tämä jokin säädetty perinnäissääntö kertoa kokouksissa se tosiasia, että Raamatussa lukee niin että jokaisella on jotakin annettavaa kun tullaan yhteen, mutta ei kuitenkaan uskota lopultakakaan sitä ja ojentauduta sen mukaan ja niin tehdään tyhjäksi se yhteinen rakentuminen.Ketä tämä tällainen toiminta palvelee ja rakentaa?

      Matteus 15
      6. Ja niin te olette tehneet Jumalan sanan tyhjäksi perinnäissääntönne tähden.
      7. Te ulkokullatut, oikein teistä Esaias ennusti, sanoen:
      8. 'Tämä kansa kunnioittaa minua huulillaan, mutta heidän sydämensä on minusta kaukana,
      9. mutta turhaan he palvelevat minua opettaen oppeja, jotka ovat ihmiskäskyjä'."

      • epätäydellinenihminen

        Paavali kyllä opetti, että kaiken on tapahduttava järjestyksessä. Jonkinlainen struktuuri tilaisuuksissa on oltava. Karmeita esimerkkejä on nähty siitäkin kun ei ole.

        Vuosikymmeniä asioita karismaattisissa piireissä tarkkailtuani olen päätynyt siihen, että PH pystyy toimimaan ihmisten kautta esteittä vain ajoittain. Sen verran epätäydellistä sakkia olemme, että touhussa on aina enemmän tai vähemmän "astian makua".

        Niinpä suurin osa profetioista on huteja ja tiedon sanat niin yleispäteviä, että voisivat koskea ketä tahansa. Iso meteli ei myöskään ole todiste PH:n läsnäolosta, vaikka jotkut karismaattiset saarnaajat näyttävät edelleen niin luulevan.


      • ihmetteleevaan
        epätäydellinenihminen kirjoitti:

        Paavali kyllä opetti, että kaiken on tapahduttava järjestyksessä. Jonkinlainen struktuuri tilaisuuksissa on oltava. Karmeita esimerkkejä on nähty siitäkin kun ei ole.

        Vuosikymmeniä asioita karismaattisissa piireissä tarkkailtuani olen päätynyt siihen, että PH pystyy toimimaan ihmisten kautta esteittä vain ajoittain. Sen verran epätäydellistä sakkia olemme, että touhussa on aina enemmän tai vähemmän "astian makua".

        Niinpä suurin osa profetioista on huteja ja tiedon sanat niin yleispäteviä, että voisivat koskea ketä tahansa. Iso meteli ei myöskään ole todiste PH:n läsnäolosta, vaikka jotkut karismaattiset saarnaajat näyttävät edelleen niin luulevan.

        Tulee olla hiljaisuutta ja antaa tilaa Pyhän Hengen toiminnalle siten, että jokainen saa antaa sitä mitä Pyhä Henki on laskenut sydämelle asiaa. Ei vain muutamat seurakunnassa saisi toimia ja pitää ohjia käsissään ja muut istuu passiivisina ja kuuntelevat.Kaikki tapahtukoon järjestyksessä .Välillä voi olla tullut Herralta useammalle asiaa esille tuomiseksi ja välillä harvemmalle, joten ei voisi niin tarkkaa kelloaikaa määrittää etukäteen, koska kokous loppuu.Usein saarnaajakint kysyvät, että onko vielä aikaa. Kuka tämän kelloaikajärjestelmän on luonut ja mistä se juontaa juurensa?

        Ihan toimiva tapa on , että tuodaan sanomat ihan kokouksen lopussa.Ohjeethan on sanassa, yksi kerraan , vuorotellen ja määrä kuinka monta korkeintaan kerralla saa puhua omalla vuorollaan.

        Ongema seurakunnisa on se kun ei edes ymmärretä kuunnella mitä Herralla olisi asiaa.


    • Soppalusikka

      Suomalainen veronmaksaja maksaa kaikkien elämän vauvasta vaariin, niin uskovien, ei uskovien kuin tekopyhijenkin. Kirkko on vain instituutio.

      • semmottiista

        Ehkä sinun kirkkosi on vain instituutio. Minun kirkkoni on hengellinen koti ja kristittyjen yhteisö. Ja toisin kuin sinun kirkkoasi, jäsenet kannattavat minun seurakuntaani vapaaehtoisilla lahjoituksilla omista varoistaan.


      • Soppalusikka

        Niinhän sen pitää mennäkin. Jokainen rahoittakoon itse oman elämänsä. Julkisella puolella ei äärilahkolaisia kaivata.


    • kaikenperusta

      Aloituksesta jäi kokonaan pois syventävä ja systemaattinen raamatunopetus. Muualla maailmassa opiskellaan raamattua kannesta kanteen kirja kerrallaan.

      • ihmetteleevaan

        Ei Pyhä Henki toimi kuin Jumalan sanan kautta, siksi on turha mainita erikseen systemaattisesta raamatunopetuksesta, sillä siellä missä Pyhä Henki toimii, siellä on myös Jumalan sana.Siellä missä Pyhä Henki jakaa armoituksia seurakunnan rakennukseksi ja yksilön uskon vahvisteukseksi, siellä on myös Raamatun sana läsnä.

        1 Joh 5
        5. Kuka on se, joka voittaa maailman, ellei se, joka uskoo, että Jeesus on Jumalan Poika?
        6. Hän on se, joka on tullut veden ja veren kautta, Jeesus Kristus, ei ainoastaan vedessä, vaan vedessä ja veressä; ja Henki on se, joka todistaa, sillä Henki on totuus.
        7. Sillä*** kolme*** on, jotka todistavat:

        ***8. Henki ja vesi ja veri, ja ne kolme pitävät yhtä. ***
        1 2 3

        Henki on Pyhä Henki, vesi on Jumalan sana ja veri on Jeesusken Kristuksen sovintoveri.

        Efesolaisille 5
        26. että hän sen pyhittäisi, puhdistaen sen, vedellä pesten, sanan kautta,

        Nykyään ei anneta Pyhän Hengen todistaa seurakunnan kokouksissa siten miten Raamatussa se opetetaan.Systemaattisesti ehkä raamatunopetusta annetaan siitä tosiasiasta, että kun tulemme yhteen, niin jokaisella on jotakin annettavaa, mutta sitten ei annetakkaan jokaisen jolla olisi annettavaa jakaa sitä seurakunnalle eli opetetaan sanaa, mutta ei toteuteta ja toimita sen mukaan eli ei totella . Pyhän Hengen todistus kuuluu olla sanan julistuksen lisäksi sekä puhtaat sydämet Jeesuksen Kristuksen veressä.

        1 Joh 5
        7. Sillä*** kolme*** on, jotka todistavat:
        8. Henki ja vesi ja veri, ja ne kolme pitävät yhtä. ***
        1 2 3


    • ihmetteleevaan

      Kyllä Suomessakin Raamattua opiskellaan systemaattisesti ja paljon, mutta vain Pyhä Henki voi Raamatun sanan tehdä eläväksi ja siksi tämä mainitsemasi maailmalla oleva raamatunopiskelukin tarvitsee Jumalan Pyhän Hengen kirkastamaan Sanaa.Niin myös on tarkoitettu seurakunnassa olevan, että Pyhä Henki ottaa Jumalan sanasta ja julistaa meille.Opettaa, muistuttaa ajallaan , tarpeellisesti kaikesta mitä Jeesus on sanonut ja ohjaa kaikkeen totuuteen.Pyhän Henki jakaa niinkuin Hän tahtoo ja kirkastaa meille Kristusta. ja armoittaa uskovia mm. opettamaan Raamatun sanaa ja vaikuttaa profetoimisessa.Jeesus ei ole jättänyt meitä yksin vaan lähettänyt Pyhän Hengen ja Hän johattaa meidät kaikkeen totuuteen. Pyhä Henki pitää yhtä Jumalan sanan kanssa.
      Ihminen ei omilla inhimilisillä kyvyillään saisi ohjata seurakunnassa vaan tulee lola Pyhän Hengen johto , Kristus , Jumalan Sana on seurakunnan pää, eivätkä muutamat seurakunnan työntekijät.

      • Soppalusikka

        Meillä on vain yksi elämä. Jokainen tehköön siitä itselleen ja läheisilleen merkityksellinen maanpäällinen matka. Muut ovat muita, täysin merkityksettömiä.


      • teotjausko

        Raamatun mukaan olemme iankaikkisia, sielumme ei kuole koskaan.Vain Jeesus Kristus on tie Isän luo Taivaaseen.Ei ole yhdettekevää mitä ajattelemme, teemme tai puhumme. Taivaaseen pääsee vain puhdassydämiset ja rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa, vaan sanoo totuuden,jotta hän pelastuisi.


      • Soppalusikka

        Niinpä teotjausko, useampaan narsistiseen helluntailaiseen olen elämäni aikana törmännyt. Ei ikinä enää. Kiitos ja hyvästi.


      • ihmetteleevaan
        Soppalusikka kirjoitti:

        Niinpä teotjausko, useampaan narsistiseen helluntailaiseen olen elämäni aikana törmännyt. Ei ikinä enää. Kiitos ja hyvästi.

        Katso uskon alkajaan ja täyttäjään Jeesukseen, ihmiset ovat vajavaisia.


      • Soppalusikka

        Ihmetteleevaan. Katsos kun hajoittaja ja rakentaja eivät voi olla vierekkäin. Kuka haluaa hajoittaa itsensä tyhjän kuoren takia, minä en ainakaan. Tyhjäkuori imee kaiken elämänilon, takki tyhjenee. Ei ikinä enää. Elämä on seikkailu, ei kilpailu.


      • ihmetteleevaan
        Soppalusikka kirjoitti:

        Ihmetteleevaan. Katsos kun hajoittaja ja rakentaja eivät voi olla vierekkäin. Kuka haluaa hajoittaa itsensä tyhjän kuoren takia, minä en ainakaan. Tyhjäkuori imee kaiken elämänilon, takki tyhjenee. Ei ikinä enää. Elämä on seikkailu, ei kilpailu.

        Tosi on, ihmissuhteet ovat välillä tosi haastavia ja vaikeita.Pääasia ,ettei huonostikäyttäytyvän lähimmäisen takia luovu Jeesuksesta Kristuksesta, sitä katsominen Jeesukseen Kristukseen tarkoittaa.Turvata Häneen ja pysyä Hänessä ja pyytää apua.


      • KatsoJeesukseen
        ihmetteleevaan kirjoitti:

        Katso uskon alkajaan ja täyttäjään Jeesukseen, ihmiset ovat vajavaisia.

        Juuri näin!


    • Laskuntulos

      Ns. todistuskokouksissa, joissa todistamaan pääsi kuka vain. Yleensä todistamaan nousi "hullut" ja ne, jotka halusivat esiintyä. Suurin puute on oikean opetuksen puute, jos sitä olisi ollut tarpeeksi ei seurakuntiin olisi päässyt näitä nykyisiä eksytyksiä. Kokouksen johtajan tulee olla jämäkkä ja toimia esim. profetioden suhteen kuten Raamatussa opetetaan.

      • tässämennään

        Sitten voi vasta olla jämäkkä ja toimia Raamatun mukaan kun edes annetaan niiden profetioiden tulla esiin ja aikaa tilaa niille kokouksissa. Tuo tieto siitä miten tulisi toimia profetioiden suhteen on ihan turhaa jos niiden profetioiden ei anneta tulla kokouksissa.Se on tuota turhaa itsensä ja muiden huijaamista sanoilla, joilla ei ole mitään merkitystä. Ihan samaa on kun pyydetään monissa paikoissa Jumalalta, että armolahjat toimisivat, mutta ei sitten anneta niiden toimia . Samaan kategoriaan menee opetus yhteisestä rakentumisesta kun jokaisella on jotakin annettavaa kun tulemme yhteen, jos ei sitten anneta tilaa ja kokousaikaa muiden tuoda esiin mitä ovat Jumalalta saaneet .

        Tällaista sanojen helinää on suurin osa kokouksista tänä päivänä. Eivätkö kokouksen pitäjät itse huomaa tuota älytöntä epäloogista käytöstään missä ei ole mitään järkeä miten ohjaavat kokousta.


      • Laskuntulos
        tässämennään kirjoitti:

        Sitten voi vasta olla jämäkkä ja toimia Raamatun mukaan kun edes annetaan niiden profetioiden tulla esiin ja aikaa tilaa niille kokouksissa. Tuo tieto siitä miten tulisi toimia profetioiden suhteen on ihan turhaa jos niiden profetioiden ei anneta tulla kokouksissa.Se on tuota turhaa itsensä ja muiden huijaamista sanoilla, joilla ei ole mitään merkitystä. Ihan samaa on kun pyydetään monissa paikoissa Jumalalta, että armolahjat toimisivat, mutta ei sitten anneta niiden toimia . Samaan kategoriaan menee opetus yhteisestä rakentumisesta kun jokaisella on jotakin annettavaa kun tulemme yhteen, jos ei sitten anneta tilaa ja kokousaikaa muiden tuoda esiin mitä ovat Jumalalta saaneet .

        Tällaista sanojen helinää on suurin osa kokouksista tänä päivänä. Eivätkö kokouksen pitäjät itse huomaa tuota älytöntä epäloogista käytöstään missä ei ole mitään järkeä miten ohjaavat kokousta.

        27 Jos puhutaan kielillä, vain kaksi tai enintään kolme saa puhua, kukin vuorollaan, ja jonkun on tulkittava puhetta. 28 Ellei tulkitsijaa ole, puhuja olkoon seurakunnan parissa vaiti ja puhukoon vain itselleen ja Jumalalle. 29 Samoin profeetoista saa esiintyä vain kaksi tai kolme, ja toiset arvostelkoot. 30 Jos joku muu läsnäolijoista saa ilmestyksen, edellisen puhujan tulee vaieta. 31 Kaikki te voitte profetoida, kukin vuorollanne, jotta kaikki oppisivat ja saisivat rohkaisua. 32 Profeetat pystyvät hallitsemaan henkilahjojaan, 33 sillä Jumala ei ole epäjärjestyksen vaan rauhan Jumala.


      • ihmetteleevaan

        Näitä Raamatun paikkoja voi noudattaa vain siinä tapauksessa , että esim. profetoinnin annetaan kuulua seurakunnan kokouksessa kun on tultu yhteen rakentumaan.Monissa kokouksissa ei anneta tilaa profetoinnille ,eikä kannusteta käyttämään lahjaa siten, että ihan oikeasti annetaan kokouksen aikana selkeä mahdollisuus helposti tuoda profetia esiin.Ei esimerkiksi selkeästi sanota, että koska on se hetki, jolloin voi profetoida mikäli on sanoma. Ei siis hiljennytä ja kuunnella mikäli Jumalalla olisi asiaa, vaan viedään ennalta ihmisen laatima aikataulu ja suunnitelma alusta loppuun ja kokous päätetään loppurukouksin.Näitä tällaisia hassuja kokouksia on vaikka kuinka paljon nykyään.

        Rukoillaan, että armolahjat toimisivat, mutta ei anneta niiden sitten toimia sekä saarnataan sanasta kun tulemme yhteen on jokaisella jotakin annettavaa, mutta ei anneta jokaisen antaa mitä olisi annettavaa eli ei suunnitella kokousjärjestystä ja sen etenemistä sellaiseksi, että jäisi aikaa ja mahdolisuus seurakuntalaisten tuoda Jumalalta saamansa annettava julki.


    • Jeesuksensana

      Pyhä Henki annetaan vain niille jotka uskovat Jeesuksen sanaa. Jos uskotaan ihmisoppeihin niin yhdelläkään siellä nk. seurakunnassa ei ole Pyhää Henkeä.

      • ihmetteleevaan

        Kyllä, pitää olla Jumalan sanan mukainen Kristuksen oppi .


    • Laskuntulos

      Kun ihminen tulee uskoon, niin hän on O-PE-TUSlapsi. Kun lukee Raamatun kirjeitä, niin sieltä näkee, että uskoontulleita opetettiin jatkuvasti. Tätä on laiminlyöty helluntaiseurakunnissa. Ei ole Raamatun tuntevia opettajia, mutta pellejä riittää.

      • oikeaaSanaa

        Olen sitä mieltä, että 1992 käännös eksyttää ja vaikuttaa siltä, että vaikka Jeesus itse ilmestyisi ja puhuisi suoraan,että älkää lukeko sitä, koska se on muuteltua sanaa, ei alkuperäistä totuutta kaikilta osin, niin silti sitä 1992 vaan monet lukevat.ja siitä saarnaavat.

        Tosin saahan sitä olla oma mielipide Raamatunkäännöksistä, mutta kun 1992 on mielestäni monin paikoin esim.1933/1938 käännöksestä todella liikaa poikkeava.

        Onko tässä kysymys jostakin kustannus- ja taloudellisista asioista, vai miksi ei haluta uskoa ja nähdä,että 1992 on ihmisten tulkitsemaa monin paikoin alkuperäisestä muunnettua sanaa.Ainakin se siltä näyttää kun vertaa vanhempiin käännöksiin.


      • ehkäpänäinkin

        Varmasti opetusta on helluntaiseurakunnissa eritasoista, hyvää ja huonompaa.Kuitenkin kirjain kuolettaa, mutta Henki tekee eläväksi. Onko se opetus paikoin sellaista kirjanoppineiden pääntietoa ja valmiiksi räätälöityjä ihmismielenmukaisia järjellä kehitettyjä kursseja.Siitäkin nimenomaan voi puuttua tuore Pyhän Hengen johdatus.

        Opetusta on monenmoista, mutta ei olla valvottu ja on päästetty harhaoppisia opettamaan harhaoppeja, jotka eivät ole Kristuksen opin mukaisia vaan antikristuksen hengessä.


    • Kontrolli

      Kontrolli on yksi tehokkain asia, millä voidaan kitkeä Pyhä Henki pois kirkoista. Juuri noilla asioilla, että kokoukset menevät tasan suunnitelmien mukaan. Kuulijoiden jano vaikuttaa myös merkittävästi kokoukseen. Kun väkijoukon ensirakkaus Jeesukseen on hiipunut ei ole janoa täyttyä taas Hengellä. Luullaan, että riittää kun N.Ylivainion aikana 30v. sitten on täytytty se riittää.

      • niinsevainon

        Niin, ihminen kaivaa omaa kuoleman kuoppaansa jos estää Pyhän Hengen toimintaa.Sitä mitä ihminen kylvää, sitä myös niittää.Järkikin jo sanoo, että ei hyvää seuraa, jos asettuu Jumalan työtä ja toimintaa estämään.

        Apostolien teot 5
        38. Ja nyt minä sanon teille: pysykää erillänne näistä miehistä ja antakaa heidän olla; sillä jos tämä hanke eli tämä teko on ihmisistä, niin se tyhjään raukeaa;
        39. mutta jos se on Jumalasta, niin te ette voi heitä kukistaa. Varokaa, ettei teitä ehkä havaittaisi sotiviksi itse Jumalaa vastaan."


    • ahjahaha

      Ihmeellinen pyhä henki joka puhuu vaan itsestäs?

    • JeesusKristusVapauttaa

      Näin se on. Siksi Mika Yrjölän kokous, missä hän kehoitti viime kesän konffassa kaikkia suomen uskovia rukoilemaan yhden minuutin joka päivä että suomi saisi muuttua ja tulisi herätys suomeen on nyt tärkeää. Jos me suomen uskovat tyydymme siihen ettei PH toimi meidän kokouksissa. Se johtaa siihen että toiminta ja ihmiset muuttuvat uskonnolliseksi. Kokouksissa käydään kun voidaan tavata siellä tuttuja ja siitä on tullut tapa. Ensirakkaus on kuollut. Saatikka jos joku työkaveri kysyisi uskosta, me kiellettäisiin Jeesus, koska ei ole voimaa, mikä antaa todistusvoiman.
      Rukous on uskovan ase ja se ase kannattaa ottaa nyt kaikkien suomen uskovien käyttöön.

      • Soppalusikka

        Rukoilkaa sitten ihmeessä ruoka, terveydenhuolto ja koulutus itsellenne. Ikävä kyllä on niin, että jokaiselle suomalaiselle lasketaan hinta vauvasta vaariin ja sen elämän maksaa suomalainen veronmaksaja. Ei se taivaasta tipu, vaan on käärittävä hihat. Ä


    • Väärätarvot

      Asenteethan ovat nykyään sellaisia seurakunnissa, että siihen, että saat suusi avata, tarvitaan koulutus tai muita epäolennaista meriittejä, suhteilla pääsee jo aika pitkälle eli kunhan vain tunnet "tärkeitä" ihmisiä ja olet osannut varsinkin näitä pokkuroida, niin johan tie on selvä armolahjojenkin käyttöön ja muitakin lahjoja toki pääset käyttämään. Seurakunnissa jyllää aivan sama arvomaailma kuin muuallakin, jos olet kaunis, komea, extrovertti, kouluttautunut, matkustellut, sinulla on ysäväpiiriä, harrastelet sitä sun tätä, niin jopa sinut huomataan, jopa sinut ihan talutetaan kaikennäköisen toimintaan ja pääset käyttämään lahjojasi. Muut surkimukset älkööt vaivautuko. Tämähän se viesti on, Ristinvoiton jutut muuten kuvaavat tätä trendiä hyvin, täytyy olla vähintään maisteri, tai ainakin jonkun saarnaajan sisäpiiriin kuuluva, jotta ajatuksiasi julkaistaan tai että niitä pidetään merkittävänä.
      Ihan vapaasti saavat seurakunnat pitää rimansa korkealla ja arvottaa ihmisiä, se ei ainakaan Jumalasta ole, ei Jumalan haluama sydämen asenne. Jeesus oli kiinnostunut nimenomaan heikoista, vajavaisista, epäonnistuneista, elämänsä haaksirikoissa olevista ihmisistä.

      Heikoissa Hän on vahva. Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. Minä hoivaan uupunutta ja vahvat ja lihavat minä pidän kurissa.

      Seurakunnat saavat odottaa Pyhän Hengen vuodatusta pitkään elleivät luovu maailmallisista, kovista arvoistaan ja kohtaa ihmisiä ilman, että jaottelevat Ja lokeroivat heitä ja kaiken lisäksi katsovat oikeudekseen päättää, kuka on arvollinen käyttämään Jumalan hänelle antamia lahjoja ja armolahjoja seurakunnassa.

    • Ihvjkblbkob

      Jumala on yliopettaja srk:issa, siihen ei teologeja tarvita. jumalan Sana on erittäin yksinkertainen ymmärtää, sen ymmärtämiseen tarvitaan vain oikeanlainen tahtotila. Ihmisten ylpeys ja vääränlainen oman arvon tuntohan se tappelee vastaan Jumalan yksinkertaisia ohjeita vastaan ja se näkyy seurakunnissa sitten siinä, että ihmiset haluaisivat olla määrittämässä sen, kuka on arvollinen mihinkin tehtävään ja kuka saa suunsa avata.

      • missäkaksitaikolmeon

        Oli hyvä kommentti tämä.
        Meillä on kyllä elävä srk, mutta tahtoo myös olla sellainenkin malli - usein - että suunnilleen minuutti-aikataululla menee, sama kaava alusta loppuun. Harvoin ehtii joku sinne väliin tuoda, jos on saanut sanan Herralta kokousväelle jaettavaksi. Ja kun "viimeinen" laulu esitetään laulettavaksi, tarkottaa se että välittömästi eninosa kuulijoista nousee jo lähtemään heti, kun laulu loppuu. Joskus kauan sitten nuoruudessani oli loppuosassa vielä rukousaikaa, eikä suoraan sanottu kokouksen kohta päättyvän.

        Olisihan se jotenkin virkistävää, jos annettaisi enemmän Hengen johtoon koko kokous? En tarkoita mitään sekasotkua -sitäkin näkee joskus - vaan että kokouksen vetäjä voisi olla hengen korvat auki, ja antaisi sitten vaikka jonkun toisen henkilön johdattaa läsnäolevat hiljentymään ja rukoukseen vielä? Koska usein Jumala puhuu hiljaisuudessa, ja vasta kun sydämet ovat jo ns auki, kun sana on puhutellut ja vääntänyt "kiviä ja kantoja". Ja tarkoitan ennenkuin kukaan on lähdössä pois. Alussakaan ei tarvisi olla niin paljoa mitään täytepuhetta, eli jos ei itsellä ole "tärkeää" sanottavaa, niin voihan sinne eteen pyytää jonkun jolla sillä kertaa on?

        Olen huomannut, että mitä paremmin joku pöntössä osaa jakaa "suunvuoroa" muillekin, sen siunatumpi on yleensä kokouksen anti. Silloin toteutuisi se Sanan ohjekin: "jokaisella" on jotain jaettavaa.
        Eikö kuitenkin tärkeintä ole seurakunnan rakentuminen ja Pyhän Hengen VAPAA toimiminen ( ! ), eikä tietyn kokouskaavan rituaalimainen läpivieminen?

        Miten toimisi joskus sellainenkin päinvastainen- järjestys, alotettaisi kokouksen lopetuksella, ja siitä sitten "peruuttamalla" sinne alkuun? Siitä kun sitten lähtisi kotiin, olisi uutta "alkua" täynnä koko srk?


    • tottuson

      Ei ymmärretä että Pyhä Henki aina korottaa Kristusta eikä itseesi ! Tämän päivän pyhä henki joka mainostaa itseäsi on ihan eri pyhä henki.

    • Niinpäniinpäniin

      Hyviä kohtia sun tekstissä, vaikka nopeasti luin. Itse lisäisin vielä sen, että moni srk on kaukana siitä, että oikeasti oltaisiin yhtä perhettä, rakastettaisiin lähimmäistä ja otettaisiin ilolla uudetkin jäsenet vastaan. Monet vain mulkoilevat, katsovat ohi eivätkä edes esittele itseään.

      • ihmetteleevain

        Paljon myös puhutaan ja saarnataan yhteydestä, mutta se oikea Jumalan tahdonmukainen eriseurakuntien välinen ja uskovien yhteys voi olla vain Kristuksessa kun olemme ja elämme Kristuksessa, Jumalan sanassa. Yhteys ei ole sitä , että etsimme yhtäläisyyksiä ja kartamme niitä etenkin opillisia asioita, joissa emme voi olla yhtä. Tämä vääränlainen keskinäisen yhteyden hakeminen ja ymmärtäminen on vienyr siihen, että useat helluntaiseurakunnatkin ovat joutuneet yhteistyöhön antikristillisen hengen kanssa kun ei olla riittävän tarkasti tutkittu yhteistyökumppanien opillista taustaa, että onko siellä keskipisteessä uskon alkaja ja täyttäjä Jeesus Kristus ristiinnaulittuna ja ylösnousseena niinkuin Raamatussa asiat kerrotaan. Vähäinen opillinen hapatus ehdottoman tärkeässä pelastukseen liittyvässä kohdassa hapattaa lopulta koko taikinan, harhaudutaan totuudesta ja ei enää julistetakaan Kristuksen oppia.

        Galattalaisille 1 KR 33/38
        6. Minua kummastuttaa, että te niin äkkiä käännytte hänestä, joka on kutsunut teidät Kristuksen armossa, pois toisenlaiseen evankeliumiin,
        7. joka kuitenkaan ei ole mikään toinen; on vain eräitä, jotka hämmentävät teitä ja tahtovat vääristellä Kristuksen evankeliumin.
        8. Mutta vaikka me, tai vaikka enkeli taivaasta julistaisi teille evankeliumia, joka on vastoin sitä, minkä me olemme teille julistaneet, hän olkoon kirottu.
        9. Niinkuin ennenkin olemme sanoneet, niin sanon nytkin taas: jos joku julistaa teille evankeliumia, joka on vastoin sitä, minkä te olette saaneet, hän olkoon kirottu.
        10. Ihmistenkö suosiota minä nyt etsin vai Jumalan? Tai ihmisillekö pyydän olla mieliksi? Jos minä vielä tahtoisin olla ihmisille mieliksi, en olisi Kristuksen palvelija.
        11. Sillä minä teen teille tiettäväksi, veljet, että minun julistamani evankeliumi ei ole ihmisten mukaista;
        12. enkä minä olekaan sitä ihmisiltä saanut, eikä sitä ole minulle opetettu, vaan Jeesus Kristus on sen minulle ilmoittanut.

        Onhan se tosin vaikeaa ja haastavaa penkoa esiin totuus kun vihollinen niin ovelasti valheenpuhujien ulkokultaisuuden kautta tunkeutuu yhteistyöhön, mutta onkin lopulta valheveli eli susi lammasten vaatteissa ja pääsee silloin raatelemaan seurakuntaa ja Jumalan lampaita ja karitsoja. Riippuu tietenkin siitäkin miten valveutuneita lampaat ovat pakenemaan ja suojaamaan karitsoja.

        Opilliset asiat vähemmän kriittisissä kohdissa ei vie pelastuksesta harhaan, mutta jotakin tietenkin jää uupumaan jos emme koko totuutta julista.

        Matteus 5 KR 33/38
        18. Sillä totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennenkuin kaikki on tapahtunut.
        19. Sentähden, joka purkaa yhdenkään näistä pienimmistä käskyistä ja sillä tavalla opettaa ihmisiä, se pitää pienimmäksi taivasten valtakunnassa kutsuttaman; mutta joka niitä noudattaa ja niin opettaa, se pitää kutsuttaman suureksi taivasten valtakunnassa.

        Suuri tarve on lähimmäistä kohtaan tuntevamme ja osoittamamme rakkaus.
        1 Kor 14
        1. Tavoitelkaa rakkautta ja pyrkikää saamaan hengellisiä lahjoja, mutta varsinkin profetoimisen lahjaa.

        1 Kor 13
        8. Rakkaus ei koskaan häviä; mutta profetoiminen, se katoaa, ja kielillä puhuminen lakkaa, ja tieto katoaa.
        13. Niin pysyvät nyt usko, toivo, rakkaus, nämä kolme; mutta suurin niistä on rakkaus.

        Roomalaisille 5
        4. mutta kärsivällisyys koettelemuksen kestämistä, ja koettelemuksen kestäminen toivoa;
        5. mutta toivo ei saata häpeään; sillä *** Jumalan rakkaus *** on vuodatettu meidän sydämiimme Pyhän Hengen kautta, joka on meille annettu.

        Galattalaisille 5
        6. Sillä Kristuksessa Jeesuksessa ei auta ympärileikkaus eikä ympärileikkaamattomuus, vaan rakkauden kautta vaikuttava usko.

        Se rakkaus ei kuitenkaan ole sellaista rauhan säilyttämiseksi ja yhteistyön lisäämisksi muiden kristillisten tahojen kanssa, että luovumme Jumalan sanan totuuksista ja siitä mitä Jumala on meille uskonut. Meidän täytyy pysyä lujina Kristuksen opissa ja julistaa sitä muillekin, että harhaoppisetkin saisivat tulla todelliseen uskoon sielullisista harhoista, joissa on vain osa totuus ja Jeesuksen nimeä käytetään väärin.

        Matteus 24 KR 33/38
        3. Ja kun hän istui Öljymäellä, tulivat opetuslapset erikseen hänen tykönsä ja sanoivat: "Sano meille: milloin se tapahtuu, ja mikä on sinun tulemuksesi ja maailman lopun merkki?"
        4. Silloin Jeesus vastasi ja sanoi heille: "Katsokaa, ettei kukaan teitä eksytä.
        5. Sillä monta tulee minun nimessäni sanoen: 'Minä olen Kristus', ja he eksyttävät monta.

        1 Timoteus 4
        16. Valvo itseäsi ja opetustasi, ole siinä kestävä; sillä jos sen teet, olet pelastava sekä itsesi että ne, jotka sinua kuulevat.

        Markus 13 KR 33/38
        35. Valvokaa siis, sillä ette tiedä, milloin talon herra tulee, iltamyöhälläkö vai yösydännä vai kukonlaulun aikaan vai varhain aamulla,
        36. ettei hän, äkkiarvaamatta tullessaan, tapaisi teitä nukkumasta.
        37. Mutta minkä minä teille sanon, sen minä sanon kaikille: valvokaa."


    • hyväneuvoseon

      Kirje hebrealaisille 11
      4. Uskon kautta uhrasi Aabel Jumalalle paremman uhrin kuin Kain, ja uskon kautta hän sai todistuksen, että hän oli vanhurskas, kun Jumala antoi todistuksen hänen uhrilahjoistaan; ja uskonsa kautta hän vielä kuoltuaankin puhuu.

      Hyvä muistutus seurakunnan vastuuhenkilöille edesmenneen saarnajan saarnaamana.

      https://www.youtube.com/watch?v=AoOPSeT42XM&list=PLA49E091F0636A930

      Alusta kohta 0min-1min05s

    • siiis

      Eihän se koskaan ole niin että Pyhä Henki johtaa Seurakunnan joka on Jeesus? Ei Pyhä Henki menee koskaan jeesuksen yläpuolelle ?? Mikä ihmeen pyhä henki ?? Mistä pyhä henki oikein puhut???

    • ihmetteleevaan

      KR 33/38
      Johannes 16 Jeesus lupaa lähettää Pyhän Hengen
      7. Kuitenkin minä sanon teille totuuden: teille on hyväksi, että minä menen pois. Sillä ellen minä mene pois, ei Puolustaja tule teidän tykönne; mutta jos minä menen, niin minä hänet teille lähetän.
      8. Ja kun hän tulee, niin hän näyttää maailmalle todeksi synnin ja vanhurskauden ja tuomion:

      Jeesus kehoittaa odottamaan lupauksen täyttymistä.

      Apostolien teot 1
      4. Ja kun hän oli yhdessä heidän kanssansa, käski hän heitä ja sanoi: "Älkää lähtekö Jerusalemista, vaan odottakaa Isältä sen lupauksen täyttymistä, jonka te olette minulta kuulleet.
      5. Sillä Johannes kastoi vedellä, mutta teidät kastetaan Pyhällä Hengellä, ei kauan näitten päivien jälkeen."
      6. Niin he ollessansa koolla kysyivät häneltä sanoen: "Herra, tälläkö ajalla sinä jälleen rakennat Israelille valtakunnan?"
      7. Hän sanoi heille: "Ei ole teidän asianne tietää aikoja eikä hetkiä, jotka Isä oman valtansa voimalla on asettanut,
      8. vaan, kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman, ja te tulette olemaan minun todistajani sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa ja aina maan ääriin saakka".
      9. Kun hän oli tämän sanonut, kohotettiin hänet ylös heidän nähtensä, ja pilvi vei hänet pois heidän näkyvistään.

      Pyhän Henki vuodatetaan.
      Apostolien teot 2
      1. Ja kun helluntaipäivä oli tullut, olivat he kaikki yhdessä koolla.
      2. Ja tuli yhtäkkiä humaus taivaasta, niinkuin olisi käynyt väkevä tuulispää, ja täytti koko huoneen, jossa he istuivat.
      3. Ja he näkivät ikäänkuin tulisia kieliä, jotka jakaantuivat ja asettuivat heidän itsekunkin päälle.
      4. Ja he tulivat kaikki Pyhällä Hengellä täytetyiksi ja alkoivat puhua muilla kielillä, sen mukaan mitä Henki heille puhuttavaksi antoi.


      Apostolien teot 13
      2. Ja heidän toimittaessaan palvelusta Herralle ja paastotessaan Pyhä Henki sanoi: "Erottakaa minulle Barnabas ja Saulus siihen työhön, johon minä olen heidät kutsunut".

      Apostolien teot 15
      28. Sillä Pyhä Henki ja me olemme nähneet hyväksi, ettei teidän päällenne ole pantava enempää kuormaa kuin nämä välttämättömät:

      Joh 16
      13. Mutta kun hän tulee, totuuden Henki, johdattaa hän teidät kaikkeen totuuteen. Sillä se, mitä hän puhuu, ei ole hänestä itsestään; vaan minkä hän kuulee, sen hän puhuu, ja tulevaiset hän teille julistaa.
      14. Hän on minut kirkastava, sillä hän ottaa minun omastani ja julistaa teille.
      15. Kaikki, mitä Isällä on, on minun; sentähden minä sanoin, että hän ottaa minun omastani ja julistaa teille.

    • 558

      Hyvin sanottu. Tulin juuri rukouskokouksesta jolle on annettu nimi: Jumalan kohtaamisen ilta ( Mikkelissä). Väkeä paikalla noin kymmenen. Iso sali ja mikrofoni kiertää. Hyvin voisi olla ihan vapaa ilmapiiri, mutta aina on valitettavasti niin, että vetäjät vetävät. Lauluryhmä aloittaa ja miksaaja ei tajua, että jos haluaisi yhtyä lauluihin, olisi hyvä säädellä ääntä sopivaksi, ettei mene esityksen puolelle. Miten sitä laulaa mukana kun korvat soi liian kovaa musiikkia? Rukoukselle aikaa noin. puoli tuntia. Sama on päivärukouskokouksessa. Raamattupiiri olisi oikea nimitys, sillä taas rukoukselle annetaan aikaa tiukasti puoli tuntia. Miksi ja ketkä tätä rumbaa jatkavat? Nekö joilla ei ole näkemystä siitä, mikä on oikea rukouskokous. Mielestäni kun tulemme rukoilemaan, aikaa voi varata vaikka kolme tuntia. Lähteköön ne pois jotka ei jaksa. Kiire on syömään juomaan ja nukkumaan tai töllöä katsomaan. Tämä on niin kaukana siitä mikä sytyttää oman sieluni ja henkeni. Juuri kun olisi vireessä, joku rykäisee mikkin ja aloittaa loppulausumansa. Jumalalle ei siis anneta aikaa ilmestyä. Todella tyhmää toimintaa.

    • elävän.mieli

      Aamenet sulle, 558 ! Noin se menee täälläkin Keski-Suomessa.

      Kun kokouksella on yleensä joku aloittaja, niin voisiko tehdä joskus niinkin, että hän vaan alottaa ja joku muu lopettelee sitten, ja moni siinä välissä jatkaa eteenpäin, vuorollaan?

      Ja jos joku ei halua viipyä kuin sen tunnin, niin on vapaa hiljaa lähtemään. Luulen, että monikaan ei malttaisi lähteä, jos kokouksessa saisi kokea Pyhän Hengen raikasta tuulahtelua, Sanan avautumista, rakkaudellista toistensa huomioonottamista ja yhteyttä! Mutta ne totutut manööverit usein vaan on ehkä joillekin se turvallinen ja odotettu -- ja ehkei kylläinen sydän kaipaa enempää? Sitten käy niin, että he lähtevät "omastaan kylläisinä" pois, eivät saaneet mitään Herralta taaskaan. Mutta mitäs me monet muut?

      Tulisipa joku, joka karjaisisi joskus yhden totuuden sanan tästäkin asiasta?

    • 13 "Jos saatte tietää, että jossakin niistä kaupungeista, jotka Herra, teidän Jumalanne, antaa teidän asuttaviksenne, 14 on kelvottomia miehiä, jotka ovat viekoitelleet kaupunkinsa asukkaat palvelemaan muita, teille vieraita jumalia, 15 tutkikaa asiaa ja selvittäkää se tarkoin. Jos käy ilmi, että sellainen iljettävä teko todella on tapahtunut, 16 teidän on miekalla surmattava sen kaupungin asukkaat. Julistakaa kaupunki Herralle kuuluvaksi uhriksi, hävittäkää se ja surmatkaa sekä asukkaat että heidän karjansa. 17 Kaikki sieltä saatu saalis on koottava keskelle toria. Sitten koko kaupunki samoin kuin kaikki saalis on poltettava kokonaisuhrina Herralle, teidän Jumalallenne. Sellainen kaupunki pysyköön ikuisesti rauniokasana; sitä ei saa enää koskaan rakentaa uudestaan.

      Niinpä pitäisi antaa pyhän hengen johdattaa tappamaan kaikki jotka eivät kuulu samaan uskontoon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      92
      4320
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      44
      4225
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      612
      3996
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      2837
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2531
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      128
      2108
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      340
      2094
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      195
      2013
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1659
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1442
    Aihe