70-80-lukuj r-taloista "olemme melk pommin edessä"

Taas-pelotellaan

>>HS: Asiantuntijoilta musertava arvio 1970–80-lukujen rivitaloista Suomessa – ”Olemme melkoisen pommin edessä”>>
>> Alapohjarakenteissa ongelmia
Helsingin Sanomien haastatteleman Pirisen mukaan 1970-luvun rivitalojen pahimmat ongelmat liittyvät alapohjarakenteisiin. Nämä rakenteet ovat hankalia ja kalliita korjata, HS kertoo.>>

Kyllä näillä nyt taas pelotellaan. Itse omistin osakkeen v. 1980 rakennetusta "valesokkeli" rivarista. Jo reilu 10 v sitten me päätettiin hiukan ennakoida ja ensin tutkittiin ulkoseinien sokkelien sisäosat. Parin huoneiston ulkoseinät otettiin sisäpuolelta auki ja uusittiin rakenteita, pikku juttu. Nämäkin ongelmat johtui siitä, ettei talossa ollut sadevesiviemäröintiä ja salaojat oli osin tukossa. Vesi ränneistä valui suoiraan sokkelin alle.

Ei muuta kun kaivuumiehet paikalle. Kaivettiin kaikki seinustat auki. Patolevyt ym. tarvittavat sokkeliin. Sitten uudet salaojat ja sadevesikaivot-/viemärit. Rännit jne. uusittiin myös.

Koko homma kustansi reilut 100 tonnia (n. 1000m2/3 taloa). Olis ollut halvempi jos varastokopit ei olis aiheuttanut kikkailua ja käsityötä (ja niitä jouduttiin lisäksi fiksaan jälkeenpäin n. 10 000€).

Hinta oli mielestäni kohtuullinen ja asiansa osaava paikallinen pienyrittäjä hoisi homman taidokkaasti. Kallein tarjous oli n. 200 000€.

Näissä hommissa kannattaa olla ajoissa liikenteessä.
..........

http://www.is.fi/asuminen/art-2000005331049.html

5

218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puskutraktoria_tontille

      Teidän talonne korjattiin, mutta ongelmana ovatkin ne tuhannet ja tuhannet rivitaloyhtiöt, joissa ei olet tehty mitään remonttia eikä edes tutkimuksia korjaustarpeen selvittämiseksi, "koska ennenkään ei ole tarvinnut".

      Näissä tahtipuikkoa huiluttaa pääosin ns. alkuperäisasukkaista koostuva hallitus ja pahimmillaan isännöitsijäkin on maallikko. Pääperiaatteet:

      - asukkaiden päätösvalta riippuu siitä, kauanko ovat talossa asuneet
      - vastikkeen tulee olla pieni eikä sitä saa nostaa
      - siksi lumityöt hoidetaan kiertävän vuorolistan voimin, kunnossapito eli piha-aidan maalaus 10 vuoden välein "talkoilla"
      - remontteja ei tehdä, "koska ennenkään ei ole tarvinnut"
      - mitään kuntotutkimuksia ei tehdä, koska rahanhukkaa - talo kestää nyt eläkkeellä olevien alkup. asukkaiden mielestä näinkin siihen asti, kun aika heistä jättää
      - mahd. ongelmilta (valesokkelit, julkisivun tai vesikaton ongelmat) ummistetaan silmät, ettei vaan tarvi rahaa törsötä vielä tässä elämän viimeisten 20-30 vuoden aikana

      Yhtiöjärjestykset yms. koskee vain uusia asukkaita. Vanhat ovat muutelleet pihaansa, remontoineet ja laajentaneet pesutiloja ym. omineen ja ilman mitään rakennuslupia.

      Hirveä riita syntyy, jos jossain huoneistossa paljastuu vaikkapa kosteusvaurio kylpyhuoneessa. Korjaus kuuluu taloyhtiön maksettavaksi, mutta 110 % varmuudella hallitus kertoo osakkaalle, että maksat kaiken itse. Kun asioiden oikea laita kerrotaan hallitukselle, niin sitten tulee jotain tarjousta tyyliin"yhtiö maksaa kuivatuksen ja vesieristyksen, sinä loput".

      Ennakoivaa kunnossapitoa ei tehdä ts. materiaaliensa puolesta tiensä päässä olevia kylppäreitä ei korjata ennen kuin kosteusvaurio on käsissä. Näin koska hall jäsenet ovat jo omat remonttinsa tehneet. Mulla kaikki OK, muista viis ja jokainen maksakoon omansa. Luulevat siis asuvansa OK-talossa...

      Jos nyt kuitenkin käy niin onnettomasti, että putkiremonttiin pitää ryhtyä ja siihen pitää rakennuslupa hakea ja piirustukset laatia, onkin edessä todellinen ongelma. Hyvin nopeasti tulee suunnittelussa eteen se, ettei piirustukset pidä paikkaansa, kun asukkaat ovat muutelleet KPH ja keittiön paikkoja. Piirustusten teko onkin työläämpää, kun muutokset pitää kartoittaa ja lähes joka kämppä suunnitellaan yksilöllisesti. Pahimmillaan pitää muutoksille hakea rakennuslupaa jälkikäteen. Jonkun se pitää maksaa ja tässä kohtaa nyk. asukas yleensä esittää tietämätöntä. Emmää tiiä kuka tuon on tehnyt, joku edellinen asukas varmaan. Nyt ei enää ollakaan OK-asukasta, vaan yritetään maksattaa kaikki laskut naapureilla.

    • Vilttipossu
      • ei_tule_toimimaan

        Poliittisten irtopisteiden perässä nuo ovat


    • Hankalaaon

      Riippuu niin kohteesta.

      Monta kertaa näkee tuon ajan ja nykypäivänkin taloista, että kallistukset viettää rakennuksiin päin ja kun ei ole salaojia, patolevyjä, kapillaarikatkoja, sadevesien poisvientiä ja rakennus on vielä sijoitettu monttuun. Lisäksi se on saanut kastua ja kerätä homeita siinä 70-luvulta lähtien, on tekohengittäminen tekemätön paikka. Käytännössä ainoa järkevä teko siinä vaiheessa on koko roskan purku ja uuden rakentaminen jos se ko. tontille on ylipäätään järkevää !

      • Taas-pelotellaan

        Silloin voitais puhua "melkoisesta pommista" jos valtaosa vanhemmista rivareista olisi tuollaisessa tilassa mitä mainitsit. Totuus kuitenkin on, että isoon osaan on tehty vastaavia remppoja joista edellä kerroin. Valtaosassa selvitään rempasta kohtuullisella kustannuksella ja vain ani harvassa joudutaan miettimään remontoinnin mielekkyyttä - remontoidako vaiko purkaa. Tässäkin tapauksessa vaa'assa painaa alueen asuntojen arvo. Jos rivari sijaitsee syrjäisellä ja taantuvalla alueella, m2 hinta liikkuu 500-1000€ tuntumassa, eikä oikein silläkään rahalla kauppa käy ja/tai vuokralaista on vaikea/mahdoton saada, kyllä siinä varmaan talon purkaminen käy mielessä.

        Remonttipommeista kyllä puhutaan aika kevein perustein mutta todellinen pommi on juuri nämä taantuvien maalaiskuntien rakennukset ja kiinteistöt. Enenevässä määrin hyviä asuinkelpoisia taloja jää tyhjilleen kun väki muuttaa kaupunkeihin ja vanhempi väki kuolee. OK-talo on sinänsä vielä helppo juttu koska se ei usein kosketa kuin yhtä perhettä, mutta entä nämä kerros- ja rivitalot.

        Eräs leskeksi jäänyt tuttavarouva myi maatilan ja osti uudehkon kt-kaksion maalaiskunnan keskustan tuntumasta (palvelujen läheisyydestä) ja tästä on aikaa n. 20 v. Nyt on lähtenyt palvelut ja puolet kt:n asunnoista on tyhjiä ja tyhjenee kiihtyvällä vauhdilla. Osakkaat myisivät asuntoja tai vuokraisivat niitä mutta ei ole kysyntää. Kuka ostaa tuollaisesta talosta osakkeen? Talo ränsistyy eikä kovin kummoista remonttia tarvita kun aletaan miettiä vaihtoehtoja miten omistajat pääsisivät eroon osakkeistaan. Jos niin käy. että talo puretaan, tuttavalleni jää ns. luu käteen. Näin se haihtui ainoa eläketurva taivaan tuuliin ja nopeasti.

        Mielestäni tässä on sitä pommin mallia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      274
      2863
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      75
      1506
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1460
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      34
      1250
    5. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1180
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1177
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1109
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      20
      1042
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1003
    Aihe