Raamatulle sille kuuluva arvo

raamatut_roviolle

Raamattu tulee sijoittaa oikeaan viitekehykseensä. Siihen kuinka muinainen kansa on halunnut tarinoillaan luoda itselleen loistavan menneisyyden ja johtajilleen tueksi ylivoimaisen jumaluuden. Raamatun kirjoittaminen ei poikkea millään tavalla siitä miten asioita uutisoidaan ja historiaa kirjoitetaan uudeksi tänä päivänä Venäjällä. Tai Pohjois-Koreassa.

Vanhan testamentin kovinta ydinta on Mooseksen kirjat. Itse Mooses on osoitettu mielikuvitushahmoksi jonka kirjat on kirjoitettu useamman henkilön toimesta ja usean sukupolven aikana. Kaikki kriittiset kohdat ko. kirjoista on satuilua. Luomiskertomus on satua, Nooan taikatulva satua, Joona valaanvatsassa satua, orjuus Egyptissä satua, pako Punaisen Meren ylitse satua, harhailu 40 vuotta erämaassa satua, osa kuninkaista ja niiden saavutuksista satua. Lista on loputon. Viittaukset todellisiinkin historiallisiin tapahtumiin on VT:n kirjoituksissa sotkettu ja vääristelty verrattuna muuhun saatavilla olevaan aineistoon niiltä ajoilta.

Jeesus henkilönä on saattanut olla olemassa tai sitten ei. Sillä ei oikeastaan ole mitään merkitystä. Jeesuksen elinajalta ei ole hänestä ensimmäistäkään kirjallista dokumenttia olemassa, ei mitään mainintoja ihmeparantamisista, vetten päällä kävelystä, puhumattakaan kuolleista noususta. Silti samalta ajalta on olemassa kirjallista aineistoa vaikka kuinka paljon, jopa varsin arkipäiväisistä asioista. Kukaan aikalainen ei kuitenkaan kirjannut ylös ainoatakaan Jeesuksen tekemää ihmettä tai vastaavaa. Tarinan Jeesuksesta kaivoivat ylös Jeesuksen aikalaisten lapsenlapset vuosikymmeniä myöhemmin ja niiden tarinoiden ympärille kasvatetttiin uskonto jonka oli tarkoitus toimia politiikan tekovälineenä itäisen Välimeren alueen politiikassa Rooman valtakunnassa.

Jokainen voi miettiä mihin sarjaan sijoittaisi kertomuksen talvisodasta ja miehestä joka oli kulkenut rintamalla, parantanut haavoittuneita ja herättänyt kuolleista kaatuneita. Saanut pakillisen rokkaa riittämään koko komppanialla. Mutta sotapäiväkirjoissa ei olisi asiaa mainittu kertaakaan eikä muissakaan sen aikaisissa teksteissä. Ensimmäiset merkinnät miehestä olisivat 2000-luvulla siellä taistelleiden sotilaiden lastenlapsien tekeminä jotka sitten alkaisivat levittämään näitä tarinoita. Kuinka moni ja millainen ihminen ne tarinat uskoisi?

9

152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 12___13

      Ja sinun tarina pitäisi uskoa koska?

      • raamatut_roviolle

        Koska se pätee tiedossa olevien faktojen kanssa. Raamattua uskomusvapaasti tarkastellessa selviää kenelle tahansa millainen satukirja se on.


    • Jumalantotuus

      Avaus on Jumalanpilkkaa ja rienausta. Ylläpito voisi poistaa tälläisen hävyttömyyden.

      • jumalansatu

        Tämä oli hyvä kuvaus, haitte jeesuksen haudasta,tämä lukee raamatussa.


    • Kristinusko otti juutalaisten kertomukset varmaankin vain saadakseen pohjaa ja auktoriteettia omaan sisältöönsä. Se on rakennettu Vt:n tarinoiden päälle ja kaikki on ollut hyvin niin kauan kuin noiden tarinoiden paikkansapitävyyteen on uskottu. Samalla kun Vt:n kertomukset paljastuvat saduiksi, niin samaa tahtia rapautuu Ut:n sisältö: lienee aika selvää, että ne jotka kirjoittivat esimerkiksi evankeliumit uskoivat Vt:n tarinoiden olevan totta.

      Nykyuskoville on jäänyt niin sanotusti "porkkanat käteen" ja heidän täytyy nyt selitellä, että mitä se Jeesus tarkoittikaan puhuessaan Aatamista ja Eevasta ja mistä onkaan kysymys, kun mainitaan "Nooan aikoihin". Mutta se nyt lienee selvää, ettei kristinusko tule koskaan tekemään tiliä menneisyydestään?

    • Raamattu on Jumalan sana ja totuus! Tämä on kaiken lähtökohta, josta ei ole vara, eikä tarvetta tinkiä. Ennen kuin ihminen arvioi Raamattua millään tavalla, hänen tulee laittaa välinsä kuntoon Jumalan ja Jeesuksen kanssa. Siitä lähdetään liikkeelle. Silloin ihminen ymmärtää Raamatun arvon ja merkityksen.

      Jos ihminen ei ole uskossa, hänen väitteillään Raamatusta ei ole mitään totuusarvoa. Sellainen ihminen elää pimeydessä ja hän arvioi Raamattua samalla periaatteella kuin sokea ihminen taidemaalausta tai kuuro musiikkia.

      • Kreationismi_on_sairaus

        Lässyn lässyn. Kerrohan sitten jeesuksenmorsian miten Raamattusi, joka on muka jumalan sanaa ja ristiriidaton totuus, määrittelee järjestyksen ihmisen ja eläinten luomiselle? Luotiinko ihminen ennen eläimiä vaiko päinvastoin?


      • "Jos ihminen ei ole uskossa, hänen väitteillään Raamatusta ei ole mitään totuusarvoa. "

        Käsityksesi siitä, mitä väitteen totuusarvolla tarkoitetaan, poikkeaa aivan oleellisesti omasta käsityksestäni. Jonkin uskomuksen omaksuminen ei voi olla väitteen totuusarvon kriteeri.


      • DRHouse

        Ja jos ihminen on uskossa hän arvioi raamattua kuin hullu puuroa...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      149
      2339
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1928
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1730
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1520
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1183
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe