Näin Saarijärvellä

Lauri_Langaton

Viestintävirasto ja Saarijärven kaupunki sopivat 26.10. 5G Momentum -verkostotyön käynnistämisestä Saarijärvellä. Saarijärvelle luodaan 5G-kokeiluympäristö, jonka tavoitteena on luoda uutta liiketoimintaa ja uusia palveluita.

5G-verkko rakennetaan ensimmäisenä kaupungin keskustaan ja Biotalouskampukselle. 5G:n käyttöönotto huomioidaan mahdollisuutena myös uuden koulu- ja kulttuurikeskuksen suunnittelu- ja toteutusvaiheessa.

Jatkossa keskitytään kehittämään neljää palvelukokonaisuutta: biotalous ja oppimisympäristöt, drooniliikenne ja logistiikka, hoivapalvelut sekä yritysten tietoliikenneyhteydet. Näitä edistetään yhdessä Viestintäviraston ja muiden 5G Momentumin hankevirastojen sekä teleoperaattorien kesken.

Vuosina 2019–2010 käyttöön tuleva uusi 5G-mobiiliverkkoteknologia on suorituskykyinen langaton tiedonvälityksen alusta digitaalisen murroksen toteuttamiseen. 5G yhdistää laitteet, palvelut ja järjestelmät verkkoon nopeasti ja sujuvasti. Suuri kapasiteetti, lyhyt viive ja alhainen energiankulutus ovat teknologian tärkeimpiä ominaisuuksia.

5G Momentum -ekosysteemin tavoitteena on tehdä Suomesta 5G-teknologian kärkimaa: edistää 5G-teknologian tuntemusta, tulevaisuuden mahdollisuuksien tunnistamista ja toimijoiden yhteistyötä. Verkoston toiminnasta vastaavat liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalaan kuuluvat virastot: hanketta koordinoivan Viestintäviraston lisäksi mukana ovat Ilmatieteen laitos, Liikennevirasto ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Lisätietoja:

Timo Lankinen
Projektipäällikkö
5G Momentum -hanke, Viestintävirasto
P. 050 348 7679
[email protected], Twitter-tili

Timo Rusanen
Kaupunginjohtaja, Saarijärvi
P. 044 4598 201

9

215

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hehehehee

      Kyllä kukkahattu se jaksaa

    • luppolainen

      Moni asia muuttuu

      5G tulee räjäyttämään mobiilisovellusten kirjon. Langattomuus hiipii arkielämän päivittäiseen toimintaan. 5G on jo Yliopistokampuksen ovella.

      – Yksi suuri asia, mikä tulee muuttumaan, on eri laitteiden välinen tietoliikenne, mikä mahdollistaa uudenlaiset sovellukset helpottamaan ja tehostamaan arkipäiväistä elämäämme. Esimerkkinä tästä älykäs ostoksilla käynti: sen sijaan että lappaat kaupassa tavarat ostoskärryyn, kärrystä kassan hihnalle ja hihnalta kassiin, keräätkin ostokset suoraan kassiin ja poistut kaupasta. Maksuliikenne hoituu automaattisesti, visioi Oulun yliopiston tietoliikentekniikan professori Matti Latva-aho.

      5G-tekniikkaan sopivia uusia liiketoimintamalleja on kehitteillä useita, esimerkiksi liittyen ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon. Kun asiakas tulevaisuudessa menee ruokaostoksille, tietoärjestelmään on tallennettu asiakkaan toivomuksen mukaan tietoa hänen ruokailutottumuksistaan ja perussairauksistaan. Asiakas voi lukea päätelaitteelta hänelle räätälöityjä kaupan erikoistarjouksia sen mukaan, mikä olisi hänelle hyödyllistä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

      Toinen esimerkki on ihmisten etähoito.

      – Kun ihmiset pystyvät elämään mahdollisimman pitkään kotona, säästetään yhteiskunnan rahoja. Eli uuden teknologian avulla pystytään luomaan turvallinen, luotettava ympäristö, jossa pystytään tekniikan avulla monitoroimaan ihmisen tärkeitä elintoimintoja, liittyen sitten diabeteksen, verenpaineen, rytmihäiriöiden tms. hoitoon – ja tarvittaessa hälyttämään apua paikalle, Latva-aho kertoo.

    • Näin_on_fakta
    • Malttia_töppöseen

      Petri Neittaanmäki kirjoittaa laajakaistasta ja antaa ymmärtää että tukia ei ole annettu tekijälle ties mistäkin syystä. Todellisuudessa on helposti täsmällisesti todettavissa, jos vain rohkeutta riittää, miksi tukia ei ole annettu. On nimittäin eduskunta säätänyt lain kyseisestä asiasta ja silloin valtion virkamiehet tarkastelee asiaa ja tukia lain noudattamisen perusteella.

      • Eitietoaoo

        Mikäs asiantuntija se Petri on? Samanlainen kuin exäitipuoli Mikkonenko?


    • Anonyymi

      No eipä oo kuulunu sen koommin mitään

      • Anonyymi

        Mitäs sitten häh


    • Anonyymi

      Sitä vaan että ei taida tolle tuppukylälle ihan heti mitää 5g tulla. Eihän siellä kohta ole ketään muita kuin eläkeläisiä jotka ei 5g tartte.

      • Anonyymi

        Juurikin näin ikäloppu dementikot puhuu kenkään


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1418
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1271
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1215
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1165
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1164
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1067
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1063
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      33
      1048
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1043
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1032
    Aihe