Valurautapannu

Miten valurautapannu oikeaoppisesti rasvapoltetaan?
Ilmianna
Jaa

19 Vastausta


Suolaamattomalla ihralla, jota saa esim. kauppahallista. Sitten vaan rasvataan ja kärvennetään. Pyyhitään ylimääräiset pois.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Käykö siis esim. rasva, jota rasvakeittimiin tungetaan? (Puhdasta talia, eli ihraa?)
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Valurautapannuakaan ei saa polttaa ja uuden pannun käyttöönotto tapahtuu kuten niminerkki " kpmi "jo kirjoittikin, sulattamalla ja imeyttämällä valuraudan hukosiin suolatonta sianihraa kohtuullisessa lämmössä.

Valurautapannua ei pestä tiskiaineilla, eikä sitä pidä pestä astianpesukoneella.
Pannu harjataan heti käytön jälkeen sen lämminnäollessa kuumavesihanan alla ja kuivataan paperilla.

Valurautapannut on ikuisia, eli kestävät pidempään, kuin ihmisen muisti on.
Toisin on avaruusteknologiatuotteitten teflonpannujen laita, ne on uusittava parin vuoden välein, kun niihin alkaa ruoka kiinni tarttumaan ja pohja kupristuun, kaiken lisäksi pahasti kalliita ovat.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Näin teet rasvanpolton:
- Hiero astiaan puhdistuksen ja kuivauksen jälkeen suolatonta sianihraa
- Kuumenna astia uunissa 250 asteen lämmössä 5 minuuttia
- Pyyhi ylimääräinen rasva pois ja jatka astian kuumentamista vielä 250 asteessa puoli tuntia. Tämän jälkeen astia on käyttövalmis.
- Rasvanpolttamisen voi tehdä myös levyllä tai grillissä.
Pese valurautapannu aina heti käytön jälkeen kuumalla vedellä ja anna kuivahtaa lämpimällä levyllä. Valurautapannua ei pestä pesuaineella, koska se vetää rasvan raudan huokosista, jolloin pannu ruostuu.

Rasvapoltto kannattaa uusia alussa vuosittain. Vanhalle sen voi tehdä muutaman vuoden välein.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Teflonpannukin kestää jos sitä käyttää oikein! Minulla on kyllä vain yksi, Hackmanin 10 v vanha ja on vielä kuin uusi. On vain pidetty metalliset työvälineet kaukana ja huollettu kunnolla, ihan kuin teemme valurautaisillekin. Kummallakin on jämähtäneet käyttötarkoitukset, mutta tärkeintä lienee, että toimivat kuin haluamme :)
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Ei sianihrassa mitään taikaa ole!

Sen sijaan on tärkeää toistaa imeyttäminen ainakin 5 kertaa ennen ensimmäistä tosikäyttöä.

Vanhempi pannuni on vuodelta 1944 - on mahdollista, että siinä on ollut sianihraaa - ja nuorempi vuodelta 1971: ei sianihraa. Ai niin, sitten on lettupannu vm. 1974 - ei sianihraa.

Muussa suhteessa toisten ohjeet ovat aivan oikeita.

Jos nyt sitten niin käy, että astianpesuaine on tarpeen tai käytät sitä vahingossa, reilu rasvapolttaminen korjaa asian.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Sianihrassa ON taikaa - silloin kun se on SUOLATONTA ihraa. Lue kokki Kolmosen neuvot valurautapannun käytöstä ja opi, mikä on valurautapannun ja suolan välinen suhde. Nyt... tämä on kemiaa. Oikeanlaista kemiaa:

http://www.kokkikolmonen.com/tuotteet.html?id=12/297
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Ei siihen mielestän tarvitse ihraa, käy muukin rasva esim kookosrasva. hyvä puhdistus vinkki esim talven yli varastossa olleelle muurikkapanulle( tai valurautapannu) on että suolataan pannu karkealla suolalla, aika reippaasti saa laittaa. Pidetään tulella/hellalla niin kauan että suola on imenyt itseensä liat saattaa mennä puolikin tuntia. Poistetaan suolat ja rasvataan kuin uusi pannu.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
5 VASTAUSTA:
Valurautapataan on jäänyt hyvin ikävä, eltaantuneen rasvan haju/maku! (ilmeisesti rasvapoltto jäänyt kesken) Nyt pata on seisonut pari vuotta komeron perillä, vailla käyttöä. Tarviisin joulupaistin valmistusta varten ;)

Neuvokaa, saako sen mitenkään pois
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
paputar kirjoitti:
Valurautapataan on jäänyt hyvin ikävä, eltaantuneen rasvan haju/maku! (ilmeisesti rasvapoltto jäänyt kesken) Nyt pata on seisonut pari vuotta komeron perillä, vailla käyttöä. Tarviisin joulupaistin valmistusta varten ;)

Neuvokaa, saako sen mitenkään pois
Mahdollisen ruosteen poistat uusimalla rasvapolton seuraavasti: pese astia pesuaineella ja hankaa ruoste pois hankaussienellä tai ruokasuolalla. Huuhtele ja kuivaa hyvin. Hiero astian sisäpintaan suolatonta sianihraa tai tavallista ruokaöljyä. Kuumenna astiaa uunissa 250 ºC lämmössä (sianihra) noin puoli tuntia, tai 150 ºC lämmössä (ruokaöljy) 1-2 tuntia. Pyyhi pois ylimääräinen rasva ja astia on taas käyttövalmis! Eiköhän hajutkin häviä mulla hävisi ainakin
Kommentoi
Ilmianna
Jaa

Tästä on poistettu viesti sääntöjen vastaisena.

Kommentoi
Ilmianna
Jaa
lmv kirjoitti:
Mahdollisen ruosteen poistat uusimalla rasvapolton seuraavasti: pese astia pesuaineella ja hankaa ruoste pois hankaussienellä tai ruokasuolalla. Huuhtele ja kuivaa hyvin. Hiero astian sisäpintaan suolatonta sianihraa tai tavallista ruokaöljyä. Kuumenna astiaa uunissa 250 ºC lämmössä (sianihra) noin puoli tuntia, tai 150 ºC lämmössä (ruokaöljy) 1-2 tuntia. Pyyhi pois ylimääräinen rasva ja astia on taas käyttövalmis! Eiköhän hajutkin häviä mulla hävisi ainakin
paistinpannun laittaa astianpesukoneeseen? Ei teflon.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
lmv kirjoitti:
Mahdollisen ruosteen poistat uusimalla rasvapolton seuraavasti: pese astia pesuaineella ja hankaa ruoste pois hankaussienellä tai ruokasuolalla. Huuhtele ja kuivaa hyvin. Hiero astian sisäpintaan suolatonta sianihraa tai tavallista ruokaöljyä. Kuumenna astiaa uunissa 250 ºC lämmössä (sianihra) noin puoli tuntia, tai 150 ºC lämmössä (ruokaöljy) 1-2 tuntia. Pyyhi pois ylimääräinen rasva ja astia on taas käyttövalmis! Eiköhän hajutkin häviä mulla hävisi ainakin
Siis valurautaista pannua EI KOSKAAN pestä astianpesuaineella tai tiskikoneessa, koska valurauta on huokoista eikä mikään huuhtelu riitä puhdistamaan sitä pesuaineista.

Pese siis ensin pannusi kuumalla vedellä ja tiskiharjalla, laita pannu (toivottavasti pannun kahva on kuumuutta kestävää eli lähinnä metallia) 300 asteiseen uuniin puoleksi tunniksi, sivele rasvaan pintaan (mitä sitten haluatkin, kasvisöljy käy ihan hyvin) ja takaisin uuniin puoleksi tunniksi ja pyyhi pannun pinta puhtaaksi puhtaalla kankaalla.

Olen huomannut, että paras tapa pitää niin valurauta- kuin hiiliteräspannuni kunnossa on paistaa niissä pannukakku eli 2 desiä mjölöä, desi jauhoja, yksi muna ja vähän suolaa sekoittaen tasaiseksi seokseksi, pariksi tunniksi jääkaappiin vetäytymään, uuni 225 asteeseen, pannu kuumalle levylle, nokare voita, kun voi on lopettanut kuohumisen niin sekoitettu massa pannulle ja pannu uuniin noin 15 minuutiksi, pinnan väristä voi päätellä kypsyyden, hieman jäähtyneenä lautaselle jäätelön ja marjojen oheen - maistuu varmaan sullekin - siis noinkin simppeli voi olla hyvää.

Pannu tietysti pitää pestä kuumalla vedellä harjaa käyttäen - ei mitään pesuaineita.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
simppelisimon kirjoitti:
Siis valurautaista pannua EI KOSKAAN pestä astianpesuaineella tai tiskikoneessa, koska valurauta on huokoista eikä mikään huuhtelu riitä puhdistamaan sitä pesuaineista.

Pese siis ensin pannusi kuumalla vedellä ja tiskiharjalla, laita pannu (toivottavasti pannun kahva on kuumuutta kestävää eli lähinnä metallia) 300 asteiseen uuniin puoleksi tunniksi, sivele rasvaan pintaan (mitä sitten haluatkin, kasvisöljy käy ihan hyvin) ja takaisin uuniin puoleksi tunniksi ja pyyhi pannun pinta puhtaaksi puhtaalla kankaalla.

Olen huomannut, että paras tapa pitää niin valurauta- kuin hiiliteräspannuni kunnossa on paistaa niissä pannukakku eli 2 desiä mjölöä, desi jauhoja, yksi muna ja vähän suolaa sekoittaen tasaiseksi seokseksi, pariksi tunniksi jääkaappiin vetäytymään, uuni 225 asteeseen, pannu kuumalle levylle, nokare voita, kun voi on lopettanut kuohumisen niin sekoitettu massa pannulle ja pannu uuniin noin 15 minuutiksi, pinnan väristä voi päätellä kypsyyden, hieman jäähtyneenä lautaselle jäätelön ja marjojen oheen - maistuu varmaan sullekin - siis noinkin simppeli voi olla hyvää.

Pannu tietysti pitää pestä kuumalla vedellä harjaa käyttäen - ei mitään pesuaineita.
Toi rasvapoltto pitäisi tehdä oikealla tulella ja yli 600 asteessa. Ehkäpä tuokin on tekohengitystä.

Oman pannunni puukahva on irroitettavaa mallia.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
mä ostin emaloidun valurautapannun, joka tosin näyttää ihan normi valurautapannulta. mitä sille pitäis tehä? letut palo heti pohjaan kiinni vaikka laitoin reilusti voita, ja levykin oli 4 sella!
Ilmianna
Jaa
no sitä ei voi rasvapolttaa .
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
No toki emaloidun valurautapannunkin voi rasvapolttaa, käy valmistajan sivuilla katsomassa kuinka se parhaiten heidän mukaansa onnstuu.

Emali on kuumennettua lasia eli kestää kuumuutta hyvin - kuumenna pannusi uunissa, jos kahva sen kestää eli on metallinen, sivele valitsemaasi rasvaa pannun paistopinnalle ja anna sen kuumentua, kun pannu on jäähtynyt niin pyyhi se puhtaalla kankaalla.

Niin simppeliä se on.

Ei tarvitse tehdä yksinkertaista asiasta turhan vaikeaa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Voiko valurauta padan/pannun voidella myös suolattomalla voilla?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Mitä ihmettä rasvan suolaisuudella on mitään tekemistä pannun voitelun kanssa?

Itseasiassa suolalla voi puhdistaa pannun eli paahtamalla sitä kuumassa lämmössä ja harjaten sitä ja liat pois pannulta, normaali rasvapoltto ja pannu on valmis seuraavaan paistoon.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Nää ohjeet on aika viitteellisiä. Itse jätän valurautapannulle sen paistorasvan siihen pannuun ja laitan vettä lämpiämään kun olen tekemässä ruokaa. Sitä tulee käytettyä pari kolme kertaa viikossa ja on valmiiksi vanhat rasvat pannussa paistamisesta, joten sitä ei tarvitse erikseen rasvailla. Sitten tietenkin kun lämmitän ja pesen pannun, niin laitan uudet rasvat. Lisäksi hyötypuolena tässä on se, että levyä ei tule lämmitettyä turhan takia.
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Valurautapannu

Miten valurautapannu oikeaoppisesti rasvapoltetaan?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta