Korttipeli Shanghai?

Vm 1963

Muistaako kukaan pelanneensa kyseistä korttipeliä nuoruudessaan?

Nyt haluaisin taas pelata sitä, mutta olen hävittänyt ohjeet ja en millään muista sääntöjä.

Tätä pelattiin kahdella korttipakalla ja jotain 10 kierrosta. Kierros kierrokselta keräyskohde vaihtui, eli esim 1. värisuora, 2. 2 kolmoset 3. jne.

Jos jollain sattuisi olemaan ko. pelin ohje tallella, niin kirjoittaisitko sen minulle, kiitos!

6

14230

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • zustus

      Pelattiin kaveriporukassa joskus penskoina vaikka kuinka ja paljon. Nyt sitten vähän vanhemmalla iällä opetin pelin anoppilassa ja sitähän sitten pelataan joka kerta kun sinne eksytään.

      2 pakkaa jokereiden kera, kortteja jaetaan 11, paitsi jakajalle 12 (joka aloittaa kierroksen), viimeisellä kierroksella 12/13.

      Jakaja pistää itselleen turhan kortin pöytään, seuraava saa valita ottaako tuon kortin vai pakasta pimeän. Ennen kuin seuraavana vuorossa on ottanut kortin saa kuka tahansa ringistä ilmoittaa haluavansa kortin huutamalla jotain.. pelin mennessä pidemmälle volyymi yleensä nousee aika kovaksi joka tapauksessa. Seuraavana vuorossa oleva saa päättää antaako kortin vai ei. Jos huutaja saa kortin, hän joutuu ottamaan pakasta myös ylimääräisen kortin. Yhden "erän" aikana on oikeus kolmeen ylimääräiseen ("onnistuneeseen") nostoon tai heppiin.

      Tarkoitus tosiaan kerätä 3 samaa tai neljän kortin värisuoria. Kun kierroksen vaatimat keräyksen kohteet on kasassa, ne voi laittaa pöydälle ja vasta sen jälkeen alkaa laittaa kortteja muiden auki oleviin peleihin. Erä loppuu kun yhdeltä loppuu kortit, sen jälkeen lasketaan pisteet. Korttien arvot on pisteiden määrä, ässä=25p, jokeri=50 pojoa. Vähiten pisteitä koko pelin aikana kerännyt voittaa.

      Kerättävät kohteet kierros kierrokselta (3=vähintään kolme samaa, S=vähintään neljän värisuora)

      33
      S3
      SS
      333
      S33
      SS3
      SSS


      Omasta mielestä vähän lisäjännitystä peliin tulis, jos kortteja vois laittaa muiden auki oleviin peleihin vaikkei omat pelit olekaan pöydässä yms.. Toivottavasti selostuksesta saa selkoa tai säännöt on niinkuin pitääkin. :)

      • Vm 1963

        "laittaa kortteja muiden auki oleviin peleihin"?

        Kun joku sitten avaa pelin, tarkoittaako tämä, että muutkin joutuvat laittamaan aloittamansa keräyssuorat/parit pöydälle, johon sitten tämä aloittaja voi niitä korttejansa laitella vai?

        Voitko selventää mitä sitten tapahtuu muiden osalta kun yksi on pelinsä pöydälle avannut? Jatkuvatko kierrokset kuten ennenkin vai yrittääkö tämä pelin avaaja saada pistemääräänsä alemmaksi poistamalla omia korttejaan muiden pöydällä oleviin (vielä keskeneräisiin peleihin) korttien jatkeeksi? Ja sitten erä loppuu ja pisteet lasketaan kaikilta, jotta taas uusi erä voi alkaa?

        Kiitos...


      • zustus
        Vm 1963 kirjoitti:

        "laittaa kortteja muiden auki oleviin peleihin"?

        Kun joku sitten avaa pelin, tarkoittaako tämä, että muutkin joutuvat laittamaan aloittamansa keräyssuorat/parit pöydälle, johon sitten tämä aloittaja voi niitä korttejansa laitella vai?

        Voitko selventää mitä sitten tapahtuu muiden osalta kun yksi on pelinsä pöydälle avannut? Jatkuvatko kierrokset kuten ennenkin vai yrittääkö tämä pelin avaaja saada pistemääräänsä alemmaksi poistamalla omia korttejaan muiden pöydällä oleviin (vielä keskeneräisiin peleihin) korttien jatkeeksi? Ja sitten erä loppuu ja pisteet lasketaan kaikilta, jotta taas uusi erä voi alkaa?

        Kiitos...

        Joopa, eli kortit pidetään piilossa kunnes kaikki vaaditut on kädessä, jonka jälkeen ne laitetaan muiden nähtäville ja muiden jatkettavaksi. Lopussa laskettavat pisteet koostuvat siis niistä korteista jotka on kädessä jäljellä kun joltakulta loppuu kädestä kortit.

        Eli kun yksi avaa pelin, muut voivat vaan kateellisena katsella kuinka joltain lähti kädestä kamala määrä pisteitä kunnes omatkin pelit on valmiina ja pöydässä.

        Kukin siis peli(e)n avauksen jälkeen nostaa aina vuorollaan uuden kortin, tarkistaa kävisikö se omaan tai muiden auki oleviin peleihin. Jos ei käy, pelaaja laittaa jonkin kortin (kannattaa tietenkin suurin) pöydälle avonaisten pinoon, jos käy, laittaa ensin sopivaisen sopivaan paikkaan jonka jälkeen vielä ylimääräisen auki avonaisten pakkaan.

        Tämä selvennys taisi vaan sekottaa... :) Korttien kanssa paljon helpompi opettaa. Löytyi netistä "virallisetkin" säännöt, toivottavasti osuu suunnilleen edes samoihin sen kanssa mitä olen sepostanut;
        http://www.korttipelit.net/shanghai.html


    • pimienta

      morjens... annanpa tähän kuitenkin omat versioni shanghaista... olemme sis pelanneet kaksilla eri säännöillä...
      pelissä käytettävien pakkojen määrä on riippunut pelaajien määrästä;3-5 pelaajaa=2pakkaa ja 5-8=3pakkaa isolla lössillä on ollut käytössä jopa 4 pakkaa...
      pakoissa on ollut mukana jokerit...
      jakajalle aina yksi kortti enemmän ja jakaja aloittaa pelin...

      1. kierros 10 korttia ja 2xkolmoset
      2. kierros 10 korttia ja kolmoset 4 kortin värisuora
      3. kierros 10 korttia ja 2xsuora
      4. kierros 10 korttia ja 3xkolmoset
      5. kierros 12 korttia ja 2xkolmoset 1xsuora
      6. kierros 12 korttia ja 1xkolmoset 2xsuora
      7. kierros 12 korttia ja 3xsuora

      jakaja aloittaa siis pelin ja lyö kädestään yhden kortin pois.seuraavalla pelaajalla on mahdollisuus nostaa joko pöytään heitetty kortti tai nostaa pakasta. jos joku huutaa kortille shanghain voi pelivuorossa oleva pelaaja päättää tarvitseeko hän itse korttia vai antaako sen ensin huutaneelle. shanghain huutaja kortin saadessaan nostaa pakasta lisäksi "sakkokortin".
      pöydätä voi kun tarvittavat kortit on kädessä(jokerit ovat siis mikä tahansa kortti). esim ensimmäisellä kierroksella kun kädessä on kahdet kolmoset voi pöydätä. saat toki kerätä vaikka 5 akkaa ja 3 ässää käteen ennen pöytäämistä ja suorakin saa olla pidempi kuin 4 korttia. pöytäämisen jälkeen korteista eroon pääseminen tapahtuu joko omiin pöydättyihin jatkamalla/lisäämällä tai muiden pöydättyihin jatkamalla/lisäämällä. ennen omaa pöytäämistä ei siis ole mahdollista laittaa kortteja muiden pöydässä oleviin rakennelmiin. pelikierros päättyy kun joku pääsee kaikista korteistaan eroon. muille käsiin jääneiden korttien pisteet lasketaan seuraavasti:
      jokeri 25 pistettä
      ässä 15
      kuvat ja kymppi 10
      2-9 5 pistettä

      sitten versiot:
      1. 2 shanghaita per kierros ja jokereita ei saa vaihtaa pöydästä. tässä versiossa ei tarvitse pitää kirjaa shanghai-huudoista koska laskemalla kädessä olevat kortit voi laskea onko huutanut pelaaja käyttänyt jo molemmat shanghainsa. ensimmäisillä 4 kierroksella voi pelaajalla olla maksimissaan 14 korttia kädessä ja viimeisillä 3 kierroksella 16 korttia kädessä.

      2. 3 shanghaita koko pelissä eli 7 kierroksen aikana. tällöin on pelaajalla omalla vuorollaan mahdollisuus korvata pöydässä oleva jokeri sillä kortilla joka jokeri on. esim pöydässä on kolmoset jätkistä ja yksi korteista on jokeri, tällöin pelivuorossa oleva voi korvata jokerin jätkällä. suorassa jokeri on esim ruutu ysi niin jokerin voi korvata ruutu ysillä. tässä veriossa shanghaista täytyy pitää kirjaa.

      pelissä huomioitavaa on myös se että versiossa 1 on katsottava että jos pelissä on käytössä kaksi pakkaa niin kutakin korttia voi olla pöydässä vain kaksi. esim kaksi pelaajaa on käyttänyt ruutu ysin vaikka suorassa korvannut sen jokerilla ja toinen pelaaja on pöydännyt ruutu ysin vaikka kolmosiinsa niin jos sinulla on kädessä ruutu ysi niin se on kuollut kortti.

      toivottavasti saat jotain selvää tästä eepoksesta... ja hauskoja pelihetkiä...=)

    • pekä

      Shanghai pelin säännöt löytyy guuglesta

    • Spca

      Olen pelannut juuri tänään eka 3 3 3 4 3 3 3 ja siitä eteen päin 4 4 4 tuohon asti pelataan ja kerätään kolmoset ja autat

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      376
      3481
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      185
      1567
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      66
      1297
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      145
      1162
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      853
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      825
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      116
      794
    8. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      789
    9. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      48
      786
    10. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      782
    Aihe