Saamen kielen opiskelu?

mirja83

Kyselisin siis että voiko saamea opiskella missään alusta asti ts. jos ei osaa saamea yhtään. Lukion olen siis jo käynyt joten voisiko sitä opiskella esim. Oulun yliopistossa (vaikkei siis ole ennen opiskellut yhtään/ei osaa yhtään)? Tai kansalaisopistoissa? Entä osaatteko suositella jotain tiettyä Saamen kielen oppikirjaa? Jostakin olen saanut käsityksen että olisi vaikeaa opiskella Saamea "alusta asti".

23

16638

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • skuolfi

      Tuskin saamea on sen vaikeampi opiskella kuin muitakaan kieliä. Joillekin se on helpompaa ja joillekin vaikeampaa. Jokaisen omasta kiinnostuksestahan se aika paljon riippuu. Moni minun ystävistäni on opiskellut saamea yliopistossa alkeis- ja jatkokursseilla.

      Oulun yliopistossa on mahdollista lukea saamen kieltä. Opetusta järjestää Giellagas-instituutti (http://www.oulu.fi/giellagas). Saamea voi opiskella pääaineena tai sivuaineena. Saamen alkeiskurssi järjestetään syksyisin ja jatkokurssi keväisin.

      Olen kuullut että Kempeleen kansalaisopistolla alkaisi ensi syksynä saame opetuskielenä, jos osanottajia on tarpeeksi. Valitettavasti tuosta asiasta en tiedä sen enempää... :(

      • mirja83

        Kiitos vastauksestasi skuolfi :) Nyt kun luin viestini uudestaan huomasin etten osannut oikein selittää asiaani kunnolla, olen kai keskustellut liian paljon englanniksi niin että suomen kieli unohtuu. Tarkoitin siis sillä "vaikeudella" sitä että luulin ettei näitä alkeiskursseja paljonkaan järjestetä, että yleensä saamen kieltä voivat opiskella vain alunperin saamen kieliset. Kunhan pääsen yliopistoon niin siellä viimeistään toteutan tämän haveeni :)


      • eräs vain
        mirja83 kirjoitti:

        Kiitos vastauksestasi skuolfi :) Nyt kun luin viestini uudestaan huomasin etten osannut oikein selittää asiaani kunnolla, olen kai keskustellut liian paljon englanniksi niin että suomen kieli unohtuu. Tarkoitin siis sillä "vaikeudella" sitä että luulin ettei näitä alkeiskursseja paljonkaan järjestetä, että yleensä saamen kieltä voivat opiskella vain alunperin saamen kieliset. Kunhan pääsen yliopistoon niin siellä viimeistään toteutan tämän haveeni :)

        Eikös Inarissa Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa järjestetä joku vuoden mittainen saamen kielen ja saamelaiskulttuurin opetus joka vuosi. En ole varma pitääkö etukäteen osata saamea, mutta luulisin ettei. Lisää tietoa löytyy varmaankin Sakkin sivuilta http://www.sogsakk.fi


    • gumpe

      Kirjastoissa on varmaan Davvin-oppikirjasarjaa, sillä pääsee alkuun!

      • mirja83

        Kiitos gumpe kirjasarja vinkistä :) Voisin alkaa jo itsenäisesti opiskella jos tuota kirjastosta löytyy.


      • Egemet

        Kainuun kirjastosta oon löytänyt Davvin-paketin (kirja kasetti). Hyvä oppikirja saamen opiskeluun!

        Báze dearvan! (tai jotakin...)


      • jvtj
        Egemet kirjoitti:

        Kainuun kirjastosta oon löytänyt Davvin-paketin (kirja kasetti). Hyvä oppikirja saamen opiskeluun!

        Báze dearvan! (tai jotakin...)

        Vanha ketju, mutta tilanne ei ole varmaan parantunut.
        Mahtaako olla mitään nykyaikaisempaa, kasettisoitinta ei enää taloudesta löydy.


      • KimiQ
        jvtj kirjoitti:

        Vanha ketju, mutta tilanne ei ole varmaan parantunut.
        Mahtaako olla mitään nykyaikaisempaa, kasettisoitinta ei enää taloudesta löydy.

        Esimerkiksi tällainen kirjasarja taitaa löytyy em. teosten lisäksi kaupoista, tai jos asustelet vaikkapa pk-seudulla, niin kirjastoista: Cealkke dearvvuodaid = Saamen kielen kurssi 1-. Julkaisuvuosi 2007, CD-levy myös mukana. Tarkoitettu saamen kielen opetukseen vieraana kielenä lukiossa ja aikuisopetuksessa.


    • kuten moni muu tekee

      Jos ei pelkkä kirjoista opiskelu innosta, ota netti avuksi. Eri oppimismuotoja on kehitetty, joten kielen oppimisen on mahdollista netin kautta koko Suomessa. Tässä muutama alkuhätään:

      Haku pohjoissaamen kielen perus- ja jatkokurssille 10 ov. Haku päättyy 20.7.2009 klo 16.00. Hakulomake ja lisätietoja peruskurssista www.sogsakk.fi. Kurssit järjestetään LearnLinc opetuksena netin kautta.

      Joka kesä Koutokeinossa järjestetään kielikylpy -tyyppinen 4 viikon intersiivikurssi, josta moni tykkää. Siellä ei painoteta sitä kielioppia, vaan opetellaan enemmän puhumaan. www.samiskhs.no > International > studies

      Davvin 2-4 kurssin saa nykyään CD:llä. Sitä voi kysellä www.samediggi.fi

      Sitten tämä GULAHALAN (pohjoissaamea aloittelijoille) on kiva. Siinä voi kuunnella ja sanoa perässä. Ihan vain huviksi testailla.
      Saamelaiskäräjien oppimateriaaleista löytyy kirja ja cd (tilausmahdollisuus).
      - Oppikirja: Davvisámigiella easkkaálgiide - vuosttas girji
      - Pakettiin kuuluu myös CD-rom
      http://www4.ur.se/gulahalan/

    • Tyttö nimetön

      Minä alan opiskelemaan tampereella Saamea, on vaikea löytää joku joka osaisi Saamea.
      Mietin vain että sanotaanko : B:tä, D:tä, tai G:tä ollenkaan? Kirjoitetaanko ne vain, koska
      miksi sitten olisi B, D, tai G-kirjainta jos niitä ei sanota/lausuta. Ja kuinka, erottaa
      kahden z:tan toisistaan, ja toisen D:n ja T:n äänteeltään?
      Jos joku tietää olisi minunkin mukava tietää! :)

      • Studeren moktaga!

        Hienoa että saamen kieli kiinnostaa. Jos opiskelet pohjoissaamea, niin sitä varten löytyy kirjoja, cd:tä, nettiopetusta jne. Tästä ketjusta löydät linkkejä.

        Aika jännästi olet päätynyt siihen, ettei b, d, g sanota ollenkaan. Pitäisi tietää tarkemmin mitä tarkoitat: sanan alkua, keskikohtaa vai sanan loppua. Anna esimerkki. Jos suomenkielessä jättää sanan alussa p,t,k sanomatta, niin erottaisiko sanoja enää toisistaan: esim. akka vrt. kakka tai takka. Kyllä k:lla ja t:llä on merkitystä näissä sanoissa.

        En myöskään ymmärrä mitä tarkoitat sillä, kuinka erottaa kaksi z toisistaan. Anna esimerkki.

        Kokeile vaikka: OAHPA! (OPI!) ohjelmiston käyttöliittymän myös suomeksi. Ja esim. pohjoissaamen murteissa voi valita läntisen tai itäisen murteen. Ohjelmat ovat kielen oppimista varten, ja sopivat niille, jotka ovat opettelemassa saamea. Oahpa on kokoelma pelejä jotka on kehitetty pohjoissaamen opiskelijoille. http://oahpa.uit.no/oahpa/

        Opiskelun iloa!


    • Tyttö nimetön

      Jos haluatte etsiä Saamenkielen kirjaa. Suomalaisesta kirjakaupasta voi kysyä.
      Minulle löydettiin kirja, johon kuuluu vielä kirja kaksi. Joka lähetetään tilaustyönä
      kestää n.jtn 3 viikkoa. Maksaa jtn 27,50. Kannattaa etsiä paikkaa jossa voi harrastuksena
      opiskella Saamea ja ääntämistä.

      • Tyttö nimetön

        Tämä kirja jonka sain tänään on "Cealkke dearvvuodaid".
        Toimitus aika n. 3 viikkoa. Hinta jtn 27, 50
        Kuuluu kirja kaksi, mutta se ostetaan
        erikseen. Selailin tätä kirjaa, täältä
        löytyy sanastoa ja tehtäviä.
        Ja on hyvä kirja.
        Suomalaisesta kirjakaupasta!Oaidnaleapmái!
        Kirjasta oppii äänteetkin hyvin.
        5 tähteä.


    • et sinä

      mistä voisin opetella saamea?tai löytäisin netistä ohjeita siihen

    • Kumpi?

      Davvin vs. Cealkke dearvvuodaid

      Onko kenelläkään kokemuksia molemmista?

    • jurdi

      Cealkke dearvvuodaid on kaksikymmentä vuotta uudempi, joten suosittelen sitä. Kielioppi ja perusfraasithan eivät mihinkään ole muuttuneet, mutta oppikirjojen "tyyli" on.

      • Kumpi?

        Kiitos vastauksesta.


    • Ailigas01

      Kannattaa käydä tutustumassa Saamelaisalueen koulutuskeskuksen kurssitarjontaan nettisivuilla http://www.sogsakk.fi.
      Saamen kielen kursseja voi suorittaa myös virtuaalisesti netin kautta.
      http://ra.fi/ZjCz

    • Ikävä pohjoiseen

      Buorre eahket!

      Haluaisin opiskella saamenkielen alkeita, mutta saamea on kolmea eri kieltä. Onko niistä kaikista oppimateriaalia? Ja jos haluaa kaikkein eniten hyötyä, esimerkiksi tulevassa työssä, mitä niistä kannattaa alkaa opiskella? Jos opiskelee esimerkiksi pohjois-saamen alkeita, pärjääkö sillä jatkossa muilla saamenkielen alueilla vai tarvitseeko opiskella kaikkia kolmea?

      Olemme mahdollisesti jopa muuttamassa pohjoiseen, saamenkieliselle alueelle, joten saamenkielen taidosta olisi minulle todella tulevaisuudessa hyötyä. Pitääkö miettiä, että muutetaanko Inariin, Sevettijärven suuntaan vai kenties muualle ja sen mukaan opiskella kieltä ;)

      Toivottavasti joku seuraa tätä ketjua vielä!

      • Sápmelaš

        Ipmel atti!

        Kannattaa miettiä mihin päin Saamenmaata olet muuttamassa. Kaikista kolmesta Suomessa puhutusta kyllä oppimateriaalia löytyy. Pohjoissaamesta toki selvästi eniten.

        Pohjoissaame on muutenkin puhutuin kieli ja yleensä vasta-alkajat sen valitsee. Mutta esimerkiksi inarinsaamekin on nykyään aika yleinen valinta, eikä koltassakaan mitään vikaa! :)

        Pohjoissaamenkieliset ja inarinsaamenkieliset ymmärtävät toisiaan, mutta se vie aikaa. Harvoin ovat vieraskieliset alkuvuosina ymmärtäneet toista saamenkieltä :) Mutta onnea ja tsemppiä opiskeluun! Bures boahtin Sápmái! Tervetuloa Saamenmaalle! :)


      • Opex

        Saamen kieliä on kyllä huomattavasti enemmän kuin kolme, nimittäin tunnettuja kieliä on 11 (joista kaksi nyt kuolleita). Totta on, että Suomessa puhutaan kolmea saamelaiskieltä, mutta Saamenmaa on paljon laajempi.


    • Ikävä pohjoiseen

      Kiitos vastauksesta! Vai kävisikö, Giittos eatnat !

      Inari se meidän lempipaikka nyt on, mutta eihän Sevettiin ole matkaa siitä kovinkaan paljon ja käsittääkseni siellä koltansaame on eniten käytössä?
      Jos meille molemmille töitä löytyisi, muuttaisimme sinne vaikka heti! Lapset saisivat mahdollisuuden oppia kieltä helpommalla...olettaisin ainakin, jos vaan sitä kuulevat ja pääsevät käyttämään! Meidän tokaluokkalainen innolla luki kaikki paikannimet lomalla ja painoi mieleensä niiitä ;)
      Mie arvelen kyllä, että pohjois- tai inarin saame tulee olemaan se mihin koitan perehtyä, mutta aloitan nyt pikkuhiljaa tutustumaan kieleen tuolta Gulahalan-sivuilta!

      Niin, että odotellessa sitä päivää jolloin matka pohjoiseen vie pidemmäksi aikaa!

    • Davvin?

      Cealkke dearvvuodaid on osoittautunut vähän hankalaksi kirjaksi itseopiskeluun, CD:llä kun ei ole kuin kappaleiden tekstit, ja esim. ääntämisharjoituksiin tarvitsisi ehdottomasti opettajaa. Olisiko Davvin sittenkin parempi? Sitä ainakin mainostetaan itseopiskeluun soveltuvana.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      233
      3615
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      25
      2214
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2101
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1995
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      89
      1670
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1381
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1281
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1277
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe