Aito-kiukaan lämmitys?

Äiti

Hei, neuvoisiko joku, miten lämmitetään aito-kiuas? 3 - 4 pesällistä puita? Hiiloksen tultua (liekit ja siniset liekit poissa) heitetään häkälöylyt ja pelti kiinni? Ja sitten löylyyn? Onko parempaa ohjetta?

13

21304

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aito

      lämmitä niin kauan, että ylimätkin kivet on hehkuvan punaisia ja vasta sen jälkeen häkälöylyt ja pelti kiinni.

      • kypsynyt

        On ollut aitokiuas ja sauna on kuin mustalla tussilla olisi piirrellyt joka puolelle. Ei ole hyvä ja helppo kiuas .. vaihtoon meni.. onnea ja menestystä.


      • Anonyymi
        kypsynyt kirjoitti:

        On ollut aitokiuas ja sauna on kuin mustalla tussilla olisi piirrellyt joka puolelle. Ei ole hyvä ja helppo kiuas .. vaihtoon meni.. onnea ja menestystä.

        Väärin lämmitetty, jos nokeaa saunan. Aitokiuas pitää aina lämmittää niin kuumaksi, että noki palaa pois. Käytännössä kivien on oltava lievästi punahehkuisia pinnallakin. AK-57:lla tähän menee n. 2,5 tuntia, kun polttaa siinä kuivaa lehtipuuklapia.


    • kyllä

      Minä lämmitän niin että kivet punertuvat.
      Sitten annan hiilloksen hiipua ja harjaan pesän tyhjäksi. Vasta tämän jälkeen heitän ensimmäiset löylyt ja suljen pellin.

      Kun lämmittää tarpeeksi kuumaksi ei tule mustaa saunan pinnoille.

      • Äiti

        Näillä neuvoilla kokeilen tänään. Kerron sit miten käy.


    • Uutta kiuasta hankkimassa

      Kauanko Aitokiuasta pitää lämmittää. Ilmeisesti hätäisen lämmityksen ansiosta saunan saa mustaksi. Onko näin?

      • juukyll'

        Nimenomaan liian vähäisellä lämmityksellä lentää nokea löylyn mukana.

        meillä on AK-57 sisäsaunassa ja sen lämmittäminen kestää noin 2,5 tuntia. Juurikaan lyhyemmässä ajassa ei saa kiviä punahehkuisiksi.
        Jos AK-47 riittää löylytilaan niin se on jonkin verran nopeampi.


    • AK-57

      Minä teen näin:
      1.Pesään tuli.
      2.Täyttä höökyä kunnes ylimmätkin kivet aivan tulipunaiset.
      3.Hiillos vaiheessa suljen pellit
      4.Pesä musta, harjaan tuhkat, avaan pellit ja heitän häkälöylyt.
      5.Sujen pellit
      6.Haen kylmää olutta kellarista
      7.En pidä turhaa kiirettä.
      8.Saunon perheen/ystävien kanssa 2-4 tuntia

      Minulla ikivanha AK-57 jonka tuliluukku on rikki ja takana pellissä jo pikku reikiä.
      Pidän tuhkaluukkua auki lähes koko polton ajan.

      • Isa

        Minulla on alkuperäinen Reunanen@Roviola AK 47. Sellanen alumiininvärinen. Pari kertaa uusittu löylyluukku. Kerran uusittu alaosan valuosat(3) ja nielu (2 kpl). Kivee uusittu tarvittaessa. Nyt on ekaks normaalit periodiittikivet , päällä semmoisia pienempiä Hyvät Löylyt pyoreitä kiviä. Kaikki lämmitän aina punahehkuiseksi. Ei tule mitään mustaa kunlämmittää kunnolla ja koivulla.
        Saunassa ei ole kiire ja siellä viihdytään. Lauteilta saan säädettyä löylyluukkua portaattomasti (laiska) , normaalisti kiinni (65 C) mutta jos haluu kunnolla niin luukkua vähän auki ja vettä perään (95 C). EI VEDÄ MIKÄÄN KIUAS VERTOJA TÄLLE. Ilmanvaihto tulee pesuhuoneen kautta ja poistuu hieman avatun hormin läpi , sehän onnistuu AK:ssa. Ja olut juodaan lauteilla kylmänä - eikä ole kiire. Saunassa makoillaan eikä istuta. Näin meillä. Hyvää kesää.


    • Anonyymi

      AnonyymiTänään 20:34UUSIAnonyymi kirjoitti:Olen Sydänkiukaan innokas käyttäjä. Kerro sinä miksi mainitsemasi pieni valmistaja tuottaa parhaimmat ja jopa markkinoiden suurimpia kiukaita?

      Heh, vai käyttäjä kas kun et taas kuullut tästä teknologian ihmeestä naapuriltasi vaikka olet ao. kiuasvalmistaja?

      Perinteisen kiinteävaippaisen kiukaan mitä sydän kiuaskin edustaa, sen toimintaideologian perustuessa saunan kuumentamiseen ulkovaipan ja tulipesän välisten ilmakanavien kautta kompensoiden siten pienten kivimäärien heikkoa löylynantokapasiteettia, kerrotko mitä järkeä on kipata em:lla tavalla toimivaan kiukaaseen valtava määrä kiviä lopputuloksella missä sauna on edelleen kuuma kivimäärillä joka mahdollistaa peruslämpötilan laskemisen alhaiseksi? Yhtä järjenvastaista kuin poistaisi katiskakiukaasta valtaosan sen kivistä lopputuloksella missä sauna on "kylmä" eikä enää olisi kiviä määrissä joka mahdollistaisi löylynantokapasiteetin jonka seurauksella saunan peruslämpötilan voi laskea tavoitteellisesti alhaiseksi. Onni onnettomuudessa ettei sydän kiuas kykene kuumentamaan kiviä muuten sen löylyissä ei pystyisi olemaan kukaan saunan peruslämpötilan huidellessa jossain sadassa asteessa kiviä ollessa satoja kiloja. Syy miksi yksikään muu kiuasvalmistaja ei valmista perinteisiä jatkuvalämmitteisiä kiukaita valtavilla kivimäärillä perusidean ollessa jo järjenvastainen. Yhtä tyhmää kuin perätön väite kuinka sillä korvattiiin Ikin kiuas todellisuuden ollessa se, että korvattu kiuas oli teeseitse-miehen oma viritelmä. Miksi joku sitten moisen viritelmän päätyy tekemään johtunee siitä, että iki on se kiuasvalmistaja joka on kunnostautunut siinä, että se on valmistanut suuriin saunohin jatkuvalämmitteisiä kiukaita muiden vastaavien ollessa joko kerta- tai sähkölämmitteisiä. Yhtä kuin myös jää ainoaksi perinnekiukaan valmistajaksi joka tekee kiukaan jossa kiuastyyppi huomioiden ole mitään järkeä? Rautalangasta kun annettu tieto ei taaskaan saavuta vastaanottajaansa.

      Kiinteävaippaisessa kiukaassa on perinteisesti pieni määrä kiviä ja sitä kautta heikko lämpökapasiteetti mitä kompnesoidaan kuumentamalla saunan hyvin kuumaksi mitä ilman löylyt jää saamatta.

      Katiskakiukaista vastaavasti on poistettu kiinteät vaipat korvaten ne suurella määrällä kiviä lopputuloksella missä saunan peruslämpötila on mahdollista laskea alhaiseksi koska lämpökapasiteetti on valtavan paljon suurempi kuin perinnekiukaassa.

      Seuraavaksi lyhyen oppitunnin jälkeen kerro mitä järkeä on valmistaa kiuas joka kuumentaa saunan kuumaksi ja jossa on valtava määrä kiviä sekä sitä kautta suuri löylynantokapasiteetti koska yhtälönä se on järjenvastainen? Onneksi ei toimi kivien jäädessä kylmiksi muuten saunassa josta löytyy perinteinen kiuas valtavilla määrillä kiviä siellä ei pystyisi lyömään löylyä.

      Mitä seuraavaksi löylynlaki kumottu saunassa jossa sitä ei edes esiinny kumoten konvektio konvektiolla vai happipitoiset löylyt saunassa missä ilmanvaihto on hoidettu koneellisesti vai ajattelitko tyytyä tälläkin kertaa sensuroimaan viestin jossa vastattiin esittämiisi kysymyksiin?

    • Anonyymi

      Oli aika taas tätä palstaa aktivoida!

    • Anonyymi

      Aito kiuas AK-47 lämmitys pelletillä.

      Lämmitys tapahtuu helposti, täyttö ja sytytys, paloaika 1-2 h riippuen hormin vedosta ja pelti kiinni, ei tarvitse kohennella eikä lisätä pellettiä yksi palotapahtuma HUOM paloaika aina sama

      • Anonyymi

        Onko sulla joku astia missä poltat?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1429
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1285
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1072
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1026
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe