Kovalevyn formatointi?

typykkä

Varmaan tätä kysellään aika ajoin, mutta vähän lisävinkkiä kaivataan.

Elikkä siis, mun tietokone alkaa vetelemään viimeisiään. On melko hidas ja tykkää buuttailla itseään aina säännöllisen epäsäännöllisesti. Ajattelin nyt viimeisenä ratkaisuna ennen uuden koneen ostoa kokeilla kovalevyn formatointia. Siellä ei kuitenkaan mitään elämää suurempaa ole tallessa ja tärkeimmät on jo cd:ille poltettu.

Onkelma onkin nyt se, että kone on ostettu kaverilta ilman ohjelmia. Windowsin jne. ohjelmat asensi taas eräs tuttava omista varastoistaan. Elikkäs, mulla ei ole mitään ajureita taikka ylipäätään windowsin asennuslevyäkään itselläni.

Kysymys kuuluukin (vihdoin ja viimein), että onko ohjelmaa, jolla näkisin mitä ajureita koneessani tällä hetkellä (ennen formatointia) on, jotta voisin hakea ne netistä itselleni (löytyypi kuulemma yleensä laitevalmistajien sivuilta)? Ja voinko polttaa ne ajurit cd:lle vai miten käytännössä sitten saan ne formatoinnin jälkeen asennettua takaisin koneeseeni?

Windowsin (XP:n siis) saan luultavasti kaveriltani, joten luultavasti se homma hoituisi sillä (tosin, jos en saa, niin voin sanoa heipat formatoinnille).

Ja kun kone on formatoitu, niin asennetaanko ensin windows (levy asemaan ja se lähtee siitä asentamaan itseään), vai onko ne ajurit tärkeimmät? En tiedä aiheesta mitään (kuten varmaan huomasittekin - eeeeliii kysymykset voivat tuntua astetta fiksummille ihmisille vähän typeriltä).

Humm.. olikohan vielä muuta.. Siinä kait ne tärkeimmät. Toivottavasti saitte selvän sepostuksistani, onhan kellokin jo melkein viisi yöllä. :)

5

9571

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ossi

      Kannattaa kysyä tuolta Windows-osastolta. Täällä on vain kiintolevyguruja.

      Kun kaikki ohjelmatkin näyttävät olevan vielä warettamatta, annan hyvän vinkin. Imuroi Suomi-Knoppix http://www.funet.fi/pub/Linux/INSTALL/SuomiKnoppix/SuomiKnoppix-2005-10-09.iso ja polta se rompulle. Käynnistä kone tuolta rompulta ja käytä. Kiintolevylle koko roska siirtyy kirjoittamalla komentorivillä "sudo asenna".

      Hetken kuluttua voikin käynnistää kiintolevyltä. Kaikki tarpeelliset ohjelmat on valmiiksi asennettuna eikä virusten- ja örkipoisto-ohjelmia tarvita.

      • oma!!!

        winukka esim. tuo kun on laitonta, mutta niinhän moni muukin nykyään joten lue seuraava:

        Windowsin asennnuspaketissa on mukana kaikki tarvittavat ajurit. Jos sulla on jokin uusi ostettu laite esim. scanneri niin sekin toimii winukan ajureilla mutta aina parempi on asentaa laiteen oma jotta kaikki ominaisuudet saadaan fudaa.

        Todennäköisesti sulla ei ole mitään lisähärpäkkeitä koneen ja näytön lisäksi muutoin sulla olisi laitteen mukana tuleet ajurit. Joten asenna vain winukka ja sillä siisti. Jos kuitenkin esim. Näytönohjaimeen tarvitset paremman kuin winukan asennuslevyllä sijaitsevan perusajurin niin etsi nimellä laitteen driverit ja softat.

        Olehyväjyvä.


      • Typykkä
        oma!!! kirjoitti:

        winukka esim. tuo kun on laitonta, mutta niinhän moni muukin nykyään joten lue seuraava:

        Windowsin asennnuspaketissa on mukana kaikki tarvittavat ajurit. Jos sulla on jokin uusi ostettu laite esim. scanneri niin sekin toimii winukan ajureilla mutta aina parempi on asentaa laiteen oma jotta kaikki ominaisuudet saadaan fudaa.

        Todennäköisesti sulla ei ole mitään lisähärpäkkeitä koneen ja näytön lisäksi muutoin sulla olisi laitteen mukana tuleet ajurit. Joten asenna vain winukka ja sillä siisti. Jos kuitenkin esim. Näytönohjaimeen tarvitset paremman kuin winukan asennuslevyllä sijaitsevan perusajurin niin etsi nimellä laitteen driverit ja softat.

        Olehyväjyvä.

        kiitossiitos vastanneille, kysynpä asiaa vielä windows-osastolta.


    • Pertsa_

      ENSIN pitää asentaa KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ ja sen jälkeen tarvittavat ajurit. Kun ostit kaveriltasi koneen, eikö hän antanut mukaan mitään ajuri-cd:tä?

      Mikrossa on erilaisia laitteita, mm. äänikortti ja näytönohjain, muista laitteista (tulostin, skanneri ym.) puhumattakaan. Jotta laitteet ylipäänsä toimisivat, ne tarvitsevat ohjelman jolla niitä pystyy käyttämään käyttiksen kanssa. Tuo ohjelma on nimeltään ajuri (driver). Jos sitä ei ole asennettuna, ei laitekaan toimi kun Windows ei pysty kommunikoimaan ko. laitten kanssa.

      Niinkuin kirjoititkin yleensä laitteen ajurit haetaan valmistajan www-sivuilta. Usein kuitenkin varsinkin ns. merkkikoneissa (IBM, Hewlett-Packard, Fujitsu-Siemens jne) osa laitteista on integroitu koneen emolevylle, jolloin laitteiden ajurit on annettu koneen ostajalle cd:llä. Ajurit saa imuroitua myös mikron valmistajan nettisivuilta, kun vain tietää koneen mallin ym.

      >Onko ohjelmaa, jolla näkisin mitä ajureita koneessani tällä hetkellä (ennen formatointia) on, jotta voisin hakea ne netistä itselleni (löytyypi kuulemma yleensä laitevalmistajien sivuilta)?>

      Ei siihen mitään ohjelmaa tarvita. Windowsissa on kaikki tarvittavat tiedot. Mene Ohjauspaneeli ->Järjestelmä -> Laitteisto -> Laitehallinta. Listalla on kaikki laitteet, jotka koneellesi on asennettu. Ja jos/kun asennat käyttiksen uudestaan näet samasta paikasta, minkä laitteen ajurit eivät ole kunnossa: Jos laitteen kohdalla näkyy keltainen pallo jossa musta kysymysmerkki tarkoittaa se, ettÄ ko. laitteeseen ei ole asennettu ajuria eikä se siis toimi.

      >Ja voinko polttaa ne ajurit cd:lle vai miten käytännössä sitten saan ne formatoinnin jälkeen asennettua takaisin koneeseeni?>

      Ajurit ovat ohjelmia. Voit siis tallentaa laitevalmistajan www-sivuilta lataamasi ajurit cd:lle ja sieltä asentaa ne koneellesi sen jälkeen, kun käyttöjärjestelmä on asennettu.

      >Windowsin (XP:n siis) saan luultavasti kaveriltani, joten luultavasti se homma hoituisi sillä (tosin, jos en saa, niin voin sanoa heipat formatoinnille).>

      Saat Xp:n asennuslevyn kaveriltasi, mutta saatko myös Xp:n laillisen lisenssin? Sinulla on käyttiksen jälkeen 30 päivää aikaa aktivoida Xp ja jos et sitä tee, ei Xp enää 30 pv:n jälkeen käynnisty. Ja jos yrität aktivoida Xp:tä sellaisella lisenssinumerolla joka on jo aktivoitu tai Microsoftin mustalla listalla, ei aktivointi onnistu.

      • Typykkä

        Suuret kiitokset, selkeästä ja rautalangasta väännetystä vastauksesta (ja tietopaketista). Selvensi monta asiaa.

        Tietokoneen mukana ei siis tullut mitään cd-levyä. Joitain levyjä kyllä löytyy (tulostimelle, näppikselle, hiirelle jne?). En ole vielä sen tarkemmin perehtynyt mitä ne sisältävät.

        Ehkäpä tässä alan sitten pikkuhiljaa oikeasti harkitsemaan sen uuden koneen ostoa. Taitaapi olla helpompi ratkaisu ja saisin ainakin hyvällä omallatunnolla sitä käyttää (laillisten ohjelmien takia). :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5148
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3367
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1502
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      184
      1333
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1026
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      938
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      877
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      717
    Aihe