Tuulilasin vaihto

saab c 900

onnistuuko kotikonstein...neuvoja odotetaan.

6

656

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .1

      Mutta huomattavasti helpompa jos on apumies auttamassa ainakin osan ajasta. (Itse olen ollut apurina kyseisessä operaatiossa.) Irroittaminen on helppoa, takaisin laittaminen vähän hankalampaa.

      Työkaluina tarvitaan pieni ruuvimeisseli tai vastaava, ja pari työkalua kannattaa tehdä itse:
      Puusta veistetty lasta joka on hieman tuulilasitiivisteen listaa leveämpi (jäätelötikku saattaa ajaa saman asian jos on tarpeeksi tukeva). Toisen ammattilaisten käyttämän työkalun rakentaminen on vähän hankalampaa muttei mahdotonta. Tukevasta rautalangasta väännetään kolmion muotoinen lenkki pyöristetyin kulmin josta tiivisteen lista mahtuu läpi, mutta joka kuitenkin suostuttelemalla mahtuu listauraan. (Tällä avataan uraa listaa asennettaessa.) Rautalangan päät yhdistetään ja niiden ympärille värkätään jonkinlainen kahva.

      Tiivisteen kulmapalat saa irti ruuvimeisselillä varovaisesti vääntämällä. Tiivisteessä olevan listan saa helposti vedettyä irti kunhan saa päästä otteen. Listaa ei kannata repiä kovin jyrkässä kulmassa koska pinta saattaa silloin halkeilla. (Vanha "muovikromi"-lista saattaa olla niin kovettunut että sitä ei kukaan irrota rikkomatta.) Pane myös merkille suurinpiirtein paljonko kulmapalojen alla on tyhjää, ettei uudelleenasennettaessa tarvitse vetää naftiksi jäänyttä listaa uudelleen irti. Olettaen ettei joku ole sotkenut sikaflexiä tai vastaavaa ikkunan ja tiivisteen väliin lähtee ikkuna helposti irti sisältä päin kämmenellä painamalla (kulmasta liikkeelle) jättäen tiivisteen autoon kiinni. (Ei liene suuri vahinko jos vanha lasi halkeaa.)

      Kun ikkuna on poissa kannattaa lasin ura tiivisteessä putsata kunnolla vuosien saatossa tulleesta moskasta. Ellei ikkunassa ole todettu vuotoja ei tiivistettä kannata irroittaa autosta, mutta alakulmien alle voi hieman kurkata ettei siellä ole ruostetta. Vanha tiiviste on yleensä sen verran jäykistynyt että sitä ei enää saa asettumaan tiiviisti jos sen poistaa autosta (väittävät tietäjät). Voitele lasin ura tiivisteessä CRC:llä, silikonispraylla tai vastaavalla liukasteella äläkä turhia säästele.

      Ikkunan takaisinlaitto onnistuu käänteisessä järjestyksessä puulastoilla avittaen. Kannattaa varautua siihen että viimeinen kulma aiheuttaa pientä hämminkiä, ja ennakoiden voi uran pohjalle laittaa narun tai nauhan jolla tiivisteen "huulen" saa vedettyä lasin oikealle puolelle.

      Tiivistelistan paikalleen laitto aloitetaan jostain kulmasta. Rautalankatyökalu pujotetaan listan ympärille ja painetaan uran pohjaan puulastaa avuksi käyttäen. Rautalankahässäkkää vedetään uran pohjaa pitkin samalla kuin listaa painellaan sormilla pohjaan (tai lastalla kun sormet väsyvät). Jotkut ovat väsänneet rautalankahässäkän yhteyteen telan joka painaa listan alas jolloin lista asettuu paikalleen yhdellä vedolla, mutta tällaisen monitoimityökalun värkkääminen yhtä tuulilasia varten tuntuu liian monimutkaiselta. Kulmapalojen paikalleen laittaminen on helppoa pikkunäpertelyä.

      Ensikertalaiselta menee hommaan tunti jos toinenkin, ammattilainen tekee sen reilussa kymmenessä minuutissa jos kahvitauko lähestyy. Sen verran työlästä että en menisi tuulilasia käytetyllä korvaamaan (ellei ole lähes uuden veroisessa kunnossa) ja tuulilasimyyjät yleensä asentavat samaan hintaan. Jos ottaa homman harrastuksen kannalta voi sen itsekin tehdä (tai jos irroituksen tekee vuotojen tai ruostevaurioiden takia). Jos uutta lasia on asentamassa kannattaa sen reunoista vuolla puukolla mahdolliset ylijäämät pois. Ja kun uudella tuulilasilla ajelee pari kertaa katukivetysten yli vääntyilee kori sen verran että tuulilasi asettuu tutulle paikalleen, liimaahan siinä ei käytetä.

      • saab c 900

        ei kun vaihtamaan...ja uusi lasi on uuden veroinen naarmuton...


      • KyöstiF

        joo


    • onSeNiinKallistaHuhuu

      Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos pitää kysyä asiaa Suolesta, niin et pysty.

    • Laitapuolenkulkija

      Eikö Saabissa ole jo liimalasi?

      • Pultsari

        Onhan siinä ... liimalasi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5399
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3477
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1602
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      197
      1521
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      25
      1023
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      789
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      788
    Aihe