aamuverenpaine

Nita

luin että olisi hyvä mitata verenpainetta aamulla ennen lääkkeen ottoa.
No, tänään tein sen ja lukemat 158/98 pulssi 78
Muuten saan lukemia kuin 117/78 p. noin 62. Mittasin nyt tunnin päästä oli 134/84. Onko tuo ylösnouseminen noin rasittava tai mistä moiset lukemat?

6

8398

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jukka

      Lääkitys on sinulle hyvin tarpeellinen ja kertoo siitä, että et syö lääkettä turhaan.

      Luonnostaan matalimmillaan paine on hereillä ollessa illalla, kun käy nukkumaan (jos ei ole stressiä seuraavasta päivästä).

      Itselläni vuorokausi menee tätä rataa:

      Aamulla sängyssä n. 118/78
      Iltapäivällä levossa´: 125/85
      Iltapäivällä lenkin jälkeen: 152/100
      Illalla nukkumaan mennessä: 107/62

      Tuollainen paineenvaihtelu on tervettä ja kertoo siitä, että paine vaihtelee sen mukaan, miten rasittava on fyysinen/henkinen tila. Paineen kuuluukin nousta reippasti esim. rasituksessa.

      117/78 on siis hyvä paine lääkkeen oton jälkeiseksi paineeksi. Korkea aamupaine johtunee siitä, että verenpainelääkkeet ovat suhteellisen lyhytvaikutteisia. Jos et söisi lääkettä, olisi paineesi koko ajan noin korkea.

      Kannattaa ehkä kuitenkin mainita noista aamupaineista lääkärille, jotta illalle saisit vielä pienen annoksen verenpainelääkettä. Noin sydän lepäisi yöllä kunnolla, kun paine pysyisi alhaalla. Älä kuitenkaan aloita lääkettä itse.

      Yöllä (nukkuessa) verenpaine saa olla tasoa 85/40. Oma paineesi tuskin käy noin alhaalla, kun se on aamulla niin korkea. Verenpaine alkaa luonnostaan kohota kohti aamua, kun herääminen käy ajankohtaiseksi.

      • Nita

        vastauksesta. Täytyy seuraavan kerra jutella lääkärille tästä.Herään usein yöllä ahdistukseen ja sydämentykyttelyyn. Oliskohan niin että minulla on yölläkin sitten korkea paine?


      • Nita
        Nita kirjoitti:

        vastauksesta. Täytyy seuraavan kerra jutella lääkärille tästä.Herään usein yöllä ahdistukseen ja sydämentykyttelyyn. Oliskohan niin että minulla on yölläkin sitten korkea paine?

        lääkäri sanoi joskus että verenpaine n korkeimillaan aamulla ylösnousteessa.Minulla om myös sellainen "ilmiö" että joskus kun mittaan sohvan lököttelyn jälkeen voi olla matalampi kuin vaikkapa lenkin jälkeen.Minulla verenpaine muutenkin nousee hyvin herkästi jännityksestä. Lääkärin vastanotolla on joskus ollut 180/110.


      • Jukka
        Nita kirjoitti:

        vastauksesta. Täytyy seuraavan kerra jutella lääkärille tästä.Herään usein yöllä ahdistukseen ja sydämentykyttelyyn. Oliskohan niin että minulla on yölläkin sitten korkea paine?

        Verenpaine tosiaan vaihtelee paljon sen mukaan, mikä on fyysinen tai henkinen kuormitus.

        Joskus kun sain ikävän tiedon postitse, niin mittasin paineen heti luettuani kirjeen. Se oli 170/118! Eli ihan henkinen stressikin ja suuttumus nostaa painetta tosi paljon.

        Vaarallista se on vasta siinä vaiheessa, kun koskaan ei päästä alle 120/80 -tason. Oma päivälääkityksesi on mielestäni erinomaisesti kunnossa, joten enpä tuosta tilanteesta kovin huolissani olisi.

        Mutta kannattaa antaa sydämelle tosiaan mahdollisuus levätä kunnolla yöllä. Tärkeintä on olla stressaamasta näistä asioista ja voit olla tyytyväinen siihen, että päiväpaineet ovat noin erinomaiset.

        Tarvittaessa on mahdollista tehdä 24 tunnin verenpainemittaus. Se tapahtuu pienellä kannettavalla laitteella samalla normaalia päivärytmiä eläen. Mansetti on kädessä koko ajan ja noin 15 minuutin välein se täyttyy ja tyhjenee, jolloin paine mittaantuu automaattisesti ja tallentuu laitteen muistiin. Kaikki mitatut tulokset tulostuvat laitteesta lopuksi listana.

        Näin saadaan aika hyvä tieto siitä, millä tasolla paine on esimerkiksi yöllä ja liikunnan aikana. Voit jutella siitä, olisiko tällainen tutkimus kohdallasi aiheellinen. Se vaatii lähetteen isompaan sairaalaan, sillä laitteita ei ole pienemmissä yksiköissä.


    • Nita

      Diacorissa kardiologilla ja siellä kyllä mitataan vuorokausiverenpainettakin, Minulla on ollut sieltä parin kertaan Holter- mittauskin, koska minulla on rytmihäiriöitä.
      Olisi varmaan mielenkiintoista nähdä minkälainen verenpaine on yöllä, koska nukun huonosti ja saan sydäntykytyskohtauksia.Ihmettelen vaan miten voisi nukkua rauhassa sellainen mittari kädessä joka pumppaa vähän väliä. Verenpaine varmaan nousisi siitä jo,,heh!

    • Anonyymi

      Itsellä ollut verenpaineen kanssa vähän niin ja näin nyt illalla 158/97 p58.Lääkärit kehottivat seuraamaan verenpainetta jo kesällä alapaine ollut 95-102 välillä,pitääkö olla huolissaan onko kokemuksia......

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2824
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      523
      2664
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1855
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1787
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1723
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1669
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1282
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      87
      1116
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1092
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      57
      1089
    Aihe