Perkaamattomat

muikut

voissa paistettuna.Ainankin meidän kohdalle sattui, kun ostimme torimyyjältä kipposellisen isossa wok-pannussa paistettuja muikkuja. Sen olisin vielä ymmärtänyt, että pää on jätetty, mutta sisälmykset ja suolikin olivat jätetty poistamatta. Kannattaa siis edelleenkin itse paistaa kalat, jotka aikoo syödä. Vai onko muille sattunut vastaavaa?

8

2982

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ruotija

      Minkähän kokoisia ostamasi muikut mahtoivat olla?

      Käsittäkseni kaikkein pienimmät neulamuikut ("Kitkan viisaat" ja niitä vastaava kokoluokka) valmistetaan perinteisesti syötäväksi sellaisinaan ja niiden syömiseen tottunut ei pidä asiaa minkäänlaisena ongelmana. Noiden minimuikkujen puhkomisessa olisikin aivan tautinen työ – millä tahansa tuntipalkalla mitattuna muikuista tulisi niin kalliita, ettei niitä kukaan ostaisi!

      En osaa sanoa kokorajaa, mistä ylöspäin muikut on tapana puhkoa ruuaksi valmistettaessa. Neulamuikkuja tulen itse harvemmin syöneeksi missään muodossa, isompia toki usein ja mielelläni ja aina ilman sisälmyksiä.

      • hep hep

        revitään kurkku auki


    • Ressu

      Ne torimyyjät puhuvat "näppimuikuista".

      Sellaisten muikkujen pyytäminen järvestä on tuhlausta. Jättäisivät kasvamaan, niin olisi sitten isompia vuoden parin päästä.
      Ne pikkumuikut on pyydetty troolilla ja siinä kalastetaan kaikkia kaloja. Muikutkin pyydetään pienimmästä isompaan.
      Isommista saadaan kunnon hinta, mutta pienimmät ovat kalastajan kannalta arvottomia. Torin muikunpaistaja saa ne lähes ilmaiseksi.

      Verkkopyynnissä voidaan verkon silmäkoolla vaikuttaa siihen, minkä kokoisia muikkuja halutaan pyytää. Isommat jäävät verkkoon, mutta minimuikut uivat verkon lävitse ja jäävät kasvamaan järveen.

      Muikun verkkokalastusta myyntiin harrastetaan ainakin Kainuussa. Ostin Kiantajärven tosi kookkaita muikkuja muutama viikko sitten.

      Pikkumuikkujen friteeraaminen on syöjän aliarvioimista. Sillä valmistustavalla ei ole perinteitä. Se on uuden ajan keksintö.

      Muikku on arvokala, se pitäisi näkyä myös ruoan valmistuksessa.
      Perinteisesti muikku on perattu suoli ulos vetäen. Kalan vatsaa ei ole avattu, vaan suoli on vedetty sormin kidusten tienoila. Pää on saatettu jättää jäljelle. Myös muikun mäti on jäänyt kalan sisään. Mäti on syöty myös.

      Olen perannut muikkuja sisälmyksettömäksi ja jopa täysin ruodottomaksi silakkafileen tapaan. Taustalla on ollut halua parantaa lasten kalansyöntiä. Lapset pitävät paistetuista muikuista. Ruodollinenkin käy, mutta ruodoton on paras.
      Perkaan muikkuja kerralla vaikkapa pari kiloa, teen työn monessa vaiheessa tavallaan sarjatyönä. Puhdistan kalan sisuksen erittäin hyvin, silloin se on miellyttävä syödä ja siistin näköinen. Puuhassa menee aikaa, mutta tulos on hyvä.

      En tiedä, onko ruodottamasta muikusta teollista sovellusta. Silakan tapaan.

      Syökää muikkua, se on terveellistä!

      • jou jou

        piti puheen,pientä pitää vetää ylös kun kaikille ei riitä ruokaa eikä koko kasva.mix pitäis fisu tarjota aina "perinteiseen" tapaan.ainaski monet kaupunkilaiset on tykänneet kovasti


      • Ressu
        jou jou kirjoitti:

        piti puheen,pientä pitää vetää ylös kun kaikille ei riitä ruokaa eikä koko kasva.mix pitäis fisu tarjota aina "perinteiseen" tapaan.ainaski monet kaupunkilaiset on tykänneet kovasti

        Perinne ei ole tärkeintä. Tärkeintä on hyvä ruoka.
        Lisäksi sallivuus.
        Jokainen saa valita, mitä syö.
        Perinne kahlitsee joskus ruoan kehityksen ja ainakin ihmisen terveyden kehityksen. Vanhat metodit eivät aina sovi nykypäivään. Esimerkiksi voin käyttö.

        Syö "näppimukuja", se on terveellistä. Ihan tosi.
        Kala on hyvä ruoka ainakin muutaman kerran viikossa.
        Eikä "näppimuikku" ole huono vaihtoehto.


      • muikut olivat
        Ressu kirjoitti:

        Perinne ei ole tärkeintä. Tärkeintä on hyvä ruoka.
        Lisäksi sallivuus.
        Jokainen saa valita, mitä syö.
        Perinne kahlitsee joskus ruoan kehityksen ja ainakin ihmisen terveyden kehityksen. Vanhat metodit eivät aina sovi nykypäivään. Esimerkiksi voin käyttö.

        Syö "näppimukuja", se on terveellistä. Ihan tosi.
        Kala on hyvä ruoka ainakin muutaman kerran viikossa.
        Eikä "näppimuikku" ole huono vaihtoehto.

        n. 12 cm:n mittaisia eli ei siis aivan pienimmästä päästä. Perinteisesti paistan muikut aina itsekin voissa; oli kokoluokka sitten mikä tahansa. Isommat laitan aina fileiksi. Meillä koko perhe tykkää muikuista; lapsetkin ovat syöneet niitä pienestä pitäen (nyt 8- ja 11-v.)Yleensäkin syömme kalaa joka viikko jossain muodossa, jos sitä vain on saatavilla. Itse syön myös neulamuikkuja, vaikka ovatkin ns. tönkkösuolattuja.
        Alullelaittamassani viestissä ihmettelin niitä sisälmyksiä,sillä kyllä me muikun maun väkeväksi tekevät. Parempaa saa itse paistamalla ja ainankin voi olla varma kalan tuoreudesta. Meillä ensimmäinen kokeilu jää kyllä viimeiseksi.
        T. alkuper. viestin kirjoittaja


    • nami_nam
    • 42354dgsd

      Kotkan kalamarkkinoilta ostin joskus savuahvenia. Ihan isojakin, 400-500g ja olivat savustettu kaikkineen, ei vatsaa auki ei mitään. Hyi helvetti oikeest!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5118
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3347
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1482
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1317
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1026
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      928
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      877
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      717
    Aihe