Leivinuunin oikeaoppinen sytytys

raksaaja--sh

Eipä tätäkään kotona opetettu...

Miten leivinuuniin pitää oikeaoppisesti sytyttää tulet jotta että se syttyy kerta yrittämällä ja palaa alusta lähtien puhtaasti?

28

22469

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • gogol

      Puun laatu ja oikea lämmitystapa tärkeitä

      Uunilämmityksen onnistumisen kannalta on polttopuun laatu avainasemassa. Jokainen tietää, että veden polttaminen ei onnistu. Puun tulee olla kuivaa (kosteus alle 20 %) sekä pilkkeen läpimitan 4-10 cm. Vaikka märempikin puu palaa, palaminen ei ole puhdasta, hyötysuhde jää alhaiseksi ja tulisija nokeentuu.

      Puun kuivatus tapahtuu parhaiten siten, että pilkkeet tai halot tehdään keväällä tai kesällä ja siirretään hyvin ilmastoituun liiteriin ennen syyssateita. Liiterin rakentaminen uunilämmitystaloon onkin tärkeä asia. Muutaman seuraavan lämmityskerran puut kannattaa tuoda sisälle lämpiämään ja kuivamaan. Jos puu on kylmä, sen pinnalle tiivistyy kosteutta ja siinä oleva vesi voi olla jäässä. Kylmän puun syttyminen vie enemmän aikaa ja kuluttaa enemmän sytykettä. Kylmän puun sytytys ja palaminen tuottaa myös haitallisia päästöjä ja nokeaa uunin sisäosia ja savuhormia.

      Lämmitystavassa on tärkeää, että sytytyksessä käytetään kuivaa paperia, lastuja tai tuohta sekä pientä puumäärää. Sytytysvaiheessa osa ilmasta voi tulla arinan alta mutta heti syttymisen jälkeen arinailma voidaan sulkea, jos se on tehty mahdolliseksi. Palamiseen riittää oikein säädettynä uuniluukkujen ilmareikien kautta menevä ilma. Hiilloksen loppuunpalamista voidaan nopeuttaa arinailmalla. Uunin lämmitystiheys riippuu sen käyttötarkoituksesta, ulkoilman lämpötilasta ja lämmitysjakson pituudesta. Noudattamalla valmistajan ohjeita ja oman kokemuksen kautta löytyy jokaiselle sopiva käyttö- ja lämmitystapa.

      • raksaaja--sh

        Täydellistä ohjetta ei vielä löytynyt.

        Esim. sytytetäänkö leivinuunin puuoanos alta vai päältä, edestä vai takaa vaiko niin että itse makaa?

        njetistä tämäkin:

        LEIVINUUNIN LÄMMITYS

        Ennen kuin leivinuunia aletaan lämmittää, pitäisi suunnitella ja esivalmistaa siinä tehtävät ruoat. Koska uuni säilyy lämpimänä melkein vuorokauden, voi sillä kerralla valmistaa monta erilaista ruokaa. Puiden vielä palaessa voidaan uunin suulla tehdä loimukalaa tai paahtaa juustoa, hiilloksella kypsennetään foliokalaa, luutimisen jälkeen paistetaan leivät ja leivonnaiset, näiden jälkeen syntyy karjalanpaisti, ja yön aikana kypsyy uunipuuro. Pitkästä käyttöajasta johtuen paras leivinuunin lämmitysajankohta on aamu. Leivinuunien, etenkin kaksikerroksisten, lämmityspuiksi sopii kuusi erityisen hyvin, koska kuusi palaa pitkällä liekillä.

        Ennen sytytystä on leivinuunin tuhkapesä aina puhdistettava, ja sytytyksen jälkeen pidetään uunin tulipesän luukku avoinna, kunnes tuli on hyvin syttynyt. Täytä tulipesä puilla siten, että laitat tulipesän takaosaan pari pientä pilkettä ja lado puut niiden päälle pitkittäin. Näin tulipesän takaosa pysyy ilmavana tehostaen palamista. Tämän jälkeen asetetaan ilma-aukot siten, että lieskat palavat mahdollisimman savuttomasti. Niitä voidaan tarkastella joko ylänokiluukkuihin tai yläuunin luukkuun tehdystä pienestä reiästä.

        Lämmitä uunia 1 - 2 täydellä pesällisellä, jotta saisit siitä riittävän kuuman paistamista ja leipomista varten. Tämän jälkeen uunin lämpötilojen annetaan tasaantua. Tasaantuminen kestää tunnin verran. Välittömästi ennen paistamisen alkua uuni luuditaan. Luutimisen ajaksi savupellit avataan. Niin kevyt tuhkapöly pääsee kulkemaan hormiston kautta ulos eikä leviä keittiöön. Kun puut ovat palaneet hiillokselle, poltetaan hiilet vetämällä ne uunin etuosaan ja hiilenpolttokuiluun. Kun hiilipesän arinalla on jäljellä vain muutamia hiiliä, suljetaan savupellit ja ilmaventtiilit sekä asetetaan tuhkapesän kansi paikoilleen. Tällöin arinalle jääneet hiilet yleensä sammuvat (Periaate on aina edellä esitetty, mutta leivinuunin rakenteesta johtuen luukut, venttiilit, arinat, tuhkapesät yms. ovat eri leivinuuneissa hyvinkin erilaisia, ja osa niistä voi jopa puuttua kokonaan).

        Tulisijan käytön ja huollon vaatima tila on myös syytä ottaa huomioon. Tulipesää hoitava henkilö tarvitsee tulisijan edessä tilaa vähintään 3 m², leivinuunin käyttäjä sitä runsaammin.


    • nunna

      Tuot puut edellisenä iltana lämpimän uunin viereen kuivumaan. Pintakosteus lähtee pois. Sytyttäessä laitat puoli sanomalehteä (ei Hesaria) keskelle uunia ja puita sitten sen sivuille ja päälle. Ikkuna auki sytytyksen ajaksi ja uunin pellin aukaisukaan ei ole pahitteeksi. Näin syttyy joka kerta ensimmäisellä tikulla.

      Suosittelevat sytyttämään puut päältä, mutta alta syttyy paremmin.

      • raksaaja--sh

        Virittelin sytytyspisteen toiseen laitaan ... ei ollut järkevän näköistä. Uuniluukun imaraosta sisään menneestä hapesta suuri osa virtasi hyödyntämättä toiseen savukanavaan, liekkien mennessä vain toiseen.

        Eli ehdottamasi keskeltä sytyttäminen on paras...

        säätäminen jatkuu...


    • olla

      tosissanne? Jos näin uusavutonta sakkia on, ettei osata tulta sytyttää, niin pysykää sähkölämmityksessä!

      • tosissasi?

        Jos ei osaa tehdä tulta _leivinuuniin_, on uusavuton? Uusavuttomia ovat varmaan myös ihmiset, jotka eivät osaa lypsää lehmää? :)


    • ei arinaa??

      Itselläni ei ole arinaa leivinuunissa ja vaikka sain sen hyvin syttymään niin pelkällä luukun ilmaraoilla se ei saanut riittävästi happea. Luukku on tämmöinen:

      http://www.svtvalutuote.com/423_iso.htm

      Palaako muilla vastaavan kokoisen luukun raoilla, vai pitääkö pitää luukkua raollaan?

      Kyseessä on yhdistetty takka leivinuuni, jossa tulisijat ovat vastakkain. Ei kai nyt pidetä kuitenkaan sitä "hiilien karistusluukkua" auki poltettaessa? Sen luukun kautta voidaan pudottaa hiilet sinne takan puolelle. Jostain luin että pitäisi pitää ensin takassa tulta ja johdattaa kuumat palokaasut sinne leivinuuniin, jotta sitten siellä olevat puut muhisivat valmiiksi sytytystä varten.

      Kerran siis kokeilin ja pidin leivinuunin luukkua raollaan. Kokeilu päättyi siihen että häkävaroitin rupesi piippaamaan ja työnsin hätäpäissäni palavat hiilet sieltä luukusta takan puolelle ja suljin karistusluukun väkivallalla (puoliksi palaneita puita välissä)

      helppiä siis tarvitaan

      Mervi

      • raksaaja--sh

        Ja näyttää siltä että puhtaimmin syttyy kun ilma-aukot on täysin auki.

        Jos häkää pääsee tulemaan niin silloin vaikuttaisi siltä ettei veto piipussa/piippuun ole kohdallaan.


      • Raikku

        Meidän entisessä talossa piti ison leivinuunin luukkua pitää auki palamisen aikana. Jos sen laittoi kiinni, niin savupiipusta tuli mustaa savua, vaikka ilma-aukot olivat täysin auki. Luukku raollaan uunissa paloi reippaasti, eikä piipusta näkynyt mitään.

        Minäkään en ollut koskaan uunia sysyttänyt, mutta Jaakko Kolmosen leivinuuni-aiheisessa kettikirjassa (suosittelen) muistaakseni annettin perusohje: Kalikka poikittain uniin eteen tai eteen ja taakse, ja niiden päälle uuni täyteen puta pitkittäin. Edestä alhaalta puitten alta sytytettiin paperilla tai tuohella.

        Ei tuo aina laakista syttynyt, koska puut olivat aika isoja. Ja varmaan noin "vanhanaikainen" tapa kohta lailla kielletään :-)

        Mutta torppa oli lämmin.


      • sähkörane 2

        Tänään yritin sytyttää nunna leivinuunia. keväällä, onnistui suht helposti, vaan nyt piti tehä kaikki temput, black and dekker kuumailmapuhallin rööriin, ainut mikä veti edes vähäsen, kun lopetti ja pani kopperiluukun kiinni, uuni sammui, ilmeisesti hapen puutteeseen. Nuohooja tulee huomenna, savu haisee kodikkaasti. :)


    • Nykyään

      neuvotaan sytyttäämään ja sytykkeet laittamaan puiden(kuivien)päälle, eikä kerralla uunia täyteen puita. Kyllä sitä aina uutta oppii. Iät ajat olen sytykkeet laittanut alle ja sytytyksessä on ollut täysi työ. Tosin en ole päässyt tätä systeemiä vielä kokeilemaankaan.

      • muutkin

        lukijat ymmärsivät, että et ollut tosissasi, vai olitko? Jokatapauksessa tässä hyvä esimerkki miten ei tule toimia!


      • sähkörane 2

        Paska , kun en heti tullu hokanneeksi tuota bensajuttua. Pitää huomnenna, kun on uuni vähä jäähtyny kokeilla, on säästyny bensaa koko kesän, kun ei ole tarvinnu nurmikkoa leikata, vain 23 mm tullu sadetta sitten kesäkuun alun. :)


    • raksaaja--sh

      - pellit auki ja vanhat tuhkat pois
      - laitan uuniin niin perälle kuin käsi yltää yhden kaposen puun poikittain
      - sitten laitan keskelle muutaman pienehkön puun ja laitoihin isommat puut, kaikki pitkittäin, siten että ne on peräpäästään poikittaisen puun päällä
      - sytöt (tuohta jos on ja sanomalehteä) keskellä olevien puiden päälle ja syttöjen päälle pikkukalikoita
      - sitten täytän sivuosat aivan täyteen isoilla/keskikokoisilla puilla
      - säädän uuniluukun ilma-aukot maksimiin
      - sytytän sytöt
      - laitan luukun kiinni kun sytöt on syttyneet

      Tuli syttyy laakista ja hyvin. Kun pikkupuut on syttyneet, kipaisen ulos katsomaan mitä piipusta tulee ... ei juuri mitään !!!

      (toista se on naapurustossa, kamalat savutornaadot nousee taivaalle ... luulevat varmaan osaavansa sytyttää??)


      Veto ongelmia ei muuten meillä ole piipun kanssa, muurarille siitä kiitosta ja sille että piippu on korkea. Ja kun piipun päällä on hattu, se ei ole märkä.

      • raksaaja

        Päivitystä.
        Poikittaisen kalikan laitan lyydia mallisessa uunissa uunin etuosaan, heti hiiltenpudotusluukun taakse. Pitkittäiset puut siihen päälle, sytöt päälimmäiseksi, hieman sanomalehteä siihen päälle myös, pienimpien puiden alle.
        Paloilmaa luukun ilma-aukoista, hiililuukku auki ja myös tuhkatilan ilma-aukot täysin auki jne...
        Kun puut on hiiltyneet ja kasa alkaa painua, pienennän palo-ilmat puoleen.

        Jos poltan toisen pesällisen, työnnän ensimmäisen pesällisen hiilet uunin perälle ja uudet halot niiden eteen&päälle ja ilma-aukot taas auki kunnolla.


    • Uus:A

      kaikille takan tai tulipesän omistajille pakolliseksi, eli ennemmin et saa tikkua raapaista ennekuin on diblomi kourassa, että varmasti osaat. Kurssin kesto väh. 6kk. Tämän jälkeen jokainen varmasti osaa tikun sytyttää. Turvavarusteet pitää tietysti olla, eli suojalasit ja asbestipuku.

    • klapi

      voe kilin vittu nuita kirjotuksia.

      • viärin?

        Ei se mitään. Hiukkaspäästöt yms pienpolton saasteet lienee keksitty tällä vuosituhannella. ;-)

        t. raksaaja--sh


      • Kysyppä
        viärin? kirjoitti:

        Ei se mitään. Hiukkaspäästöt yms pienpolton saasteet lienee keksitty tällä vuosituhannella. ;-)

        t. raksaaja--sh

        savusta/pienhiukkaspäästöistä tiuhaan rakennetuila omakotialueilla asuvilta..
        Päältäsytytys on ehdoton keino savuttamisen ja päästöjen minimoimiseksi.Huom!polttopuun on oltava puhdasta,kuivaa ja huoneenlämpöistä.
        Testatkaa,Menkää katsomaan mitä piipusta tulee eri sytytysvaihtoehdoilla.Tulette yllättymään.


    • akuko

      eli sytytän leivinuunin ns. aku ankka tulella...
      eli miten sen nyt sanoiksi pukisi..
      pari puuta arinalle ja jätä niiden väliin vähän tilaa sitte niitten päälle pari ohuempaa puuta ja niidenkin väliin tilaa sitte vielä yks puu noiden päälle ja paperia niiden alimmaiseten väliin jo pitäs syttyä kerralla ainakin minä oon hyväksi todennu tämän taktiikan

    • ristopa

      Nuohooja sanoi että täyttö 2/3 osaa leivinuunista, sytytys koko leveydeltä edestä. Jätti nuohoamatta kun meni katolle ja hokasi että siellä irrotettava auton tuulettimesta tehty savuimuri ( ;) ) ja hormi todellakin puhdas. Otti "yksikkönsä" kun tyhjäsi savusolat :(

    • tulitikkut

      Tulitikulla

    • Vanhakunnonpalomuuri

      Sytyslanka, nallia ja rotulia tai kolme pötköä dynyä. Sitten puukattila ja varaaja pannuhuoneeseen.

    • sy-ty-tys

      Ei takkaa tai leivinuunia voi sytyttää. Puut sytytetään siellä uunin pesässä.

      Mua häiritsee, kun olen tämmönen pilkunnussija.

    • edestä.eipäältä

      Kylmä leivinuuni ei tahdo vetää
      Tohottimella saa parhaiten syttymää

      • Anonyymi

        Savupiippu se vetäjä on. Piipussa nuohousluukun kautta kun polttaa paperia, ni lähtee vetämään, jos ei muuten vedä.
        Lisäksi tuuletusräppänä(t) auki tuulen yläpuolelta, niin huoneistoon tulee ylipaine.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Savupiippu se vetäjä on. Piipussa nuohousluukun kautta kun polttaa paperia, ni lähtee vetämään, jos ei muuten vedä.
        Lisäksi tuuletusräppänä(t) auki tuulen yläpuolelta, niin huoneistoon tulee ylipaine.

        Ei jaksa. Laittaa savukaasuimurin niin ei tarvi vehdata jos veto-ongelmia. Puhallin uuninluukkujen kohdaltakin toimii.


    • Anonyymi

      Tulitikku on hyvä siinä hommassa

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      110
      1937
    2. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      9
      1609
    3. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      13
      1549
    4. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1497
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      151
      1445
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      107
      1390
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1347
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      649
      1246
    9. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      16
      1177
    10. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      1128
    Aihe