amerikan koulu systeemi?

double0seven7

eli mitkä on nää ikärajat ja luokka asteet.

en oo varma näistä suomennoksist.
elementary/ala-aste
junior high/ylä-aste
high school/lukio
college/university/yliopisto

24

30513

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Julia

      minuakin kiinnostaisi minkä ikäisenä millekin luokalle mennään ym. ja minkä ikäisenä elementary schoolista päästään pois.

    • Kouluun

      Aikataulu on seuraava:
      K (Kindergarden) Esiaste? Leikkikoulu alkaa varsinaisen muodillisen koulunkaynnin. Riippuen osavaltiosta oppilaan pitaa tayttaa 5 vuotta ennen kouluvuoden (Syyskuu) alkua tai syyslukukauden aikana.

      Elementary School - luokat 1- 6 ikavuodet 6 - 11 kouluvuoden alkaessa

      Junior High (Middle School) luokat 7 - 8 ikavuodet 12 - 13 lukuvuoden alkaessa

      High School luokat 9 - 12 ikavuodet 14 - 17 lukuvuoden alkaessa

      Riippuen koulupiirista ja osavaltiosta Middle School (Junior High) voi myos olla luokat 7 - 9 ja High School vain luokat 10 - 12 kuten oli 50 vuotta sitten ollessani High Schoolissa.

      Erityiskouluja lukuunottamatta "lukiota" jotka tahtaavat akateemiseen - yliopistolinjaan ei ole, vaan kaikki koko koulun kayneet ovat High School Graduates eli "ylioppilaita" vaikka yliopistoon tai colleegeen paasysta tuskin kannattaa edes unelmoida. Tyypillisesti High School Graduate on 17 - 18 vuotias.

      College on 4 vuotta (vaikka se nykyisin usen kestaa kauemmin) ja tuloksena on Bachelor eli kandi. Masters kestaa tavallisimmin 2 vuotta ja sen jalkeen PHD eli tohtorin tutkinto niin kauan kun se kestaa - 2 - 10 vuotta.

      Koulusysteemi on muuttunut aikaa myoten mutta tama aikataulu on ollut olemassa jo 100 vuotta. Itse olen seurannut sita hyvinkin laheisesti jo yli 50 vuotta - ensin omani, sitten lasteni ja nyt lastenlasteni koulunkaynti ja aikataulu ovat olleet samat.

      • SanDiego

        60 vuotta sitten tulin ylioppilaaksi Woodrow Wilson HS in DC, viime vuonna tehtiin 60 vuotis yearbook. On kiva verrata sita vuoden '55 yearbookiin. Pitkalti yli puolet vahoista luokkatovereistani oli viela hengissa ympari maata ja maailmaa.


    • Sanat hukassa

      Olisin kiinnostunut tietämään miten ja millä nimellä ammattikoulutus ja ammattiin tähtäävät opinnot ja opinahjot tunnetaan. Siis mistä valmistuvat kampaajat, putkimiehet,kokit, autonkorjaajat ...

      • 145

        Trade School, Vocational School, Technical School ovat ammattikouluja. Kampaajat kayvat Beauty Schoolin. Usein myoskin Community Collegesta voi valmistua ammattiin kuten hammashoitaja.
        Suomessa usein luullaan naita Community Collegeja oikeiksi yliopistoiksi mita ne eivat ole, niista ei saa kandin papereita.


      • Sanoja kaipaillut
        145 kirjoitti:

        Trade School, Vocational School, Technical School ovat ammattikouluja. Kampaajat kayvat Beauty Schoolin. Usein myoskin Community Collegesta voi valmistua ammattiin kuten hammashoitaja.
        Suomessa usein luullaan naita Community Collegeja oikeiksi yliopistoiksi mita ne eivat ole, niista ei saa kandin papereita.

        Kiitos vastauksesta!


    • HaluaisinTietaa

      Minkä ikäisenä ollaan siis esim ykkösluokalla? Ei siis missään kindergardenissa. Vaan jos olisin suomessa 1. luokallan niin mille luokalle menisin jenkeissä?

      Esimerkiksi näin:

      Suomi Yhdysvallat
      1.Luokka 7V 1.Luokka 6v
      2.luokka 8v 2.luokka 7v

    • Itseansaittu

      Kaikki pääsevät Community Collegeen. Vaikka sieltä ei kandidaatin papereita saakkaan se on kuitenkin reitti jota kautta high schoolissa epäonnistunut tai epämotivoitunut voi saada uuden mahdollisuuden. Community Collegeissa voi opiskella lähes mitä vain kiinankielestä autonkorjaukseen. Monet käyvät 2 ensimmäistä vuotta Community Collegessa koska se on niin halpa, usein vain muutaman kymmentä dollaria lukukausi ja sitten siirtyvät yliopistoon.

    • Itsevaan

      HIgh school on monissa paikoissa vankilan esiaste. Sinne mennään keltaisilla busseilla ja sitten kun se jää kesken tulee sheriffin musta-valkoinen bussi hakemaan. Useat high school kampukset ovatkin kuin avovankiloita turvatarkastuksineen ja vartijoineen. Etenkin mustien asuinalueille erottaa high schoolin vankilasta vain kyltistä.

      • biased

        Jotain linkkia? Enta ne High Schoolit joilla on oma urheilukentta ja Olympiatason uima-allas? Mikset niista kommentoinut?


    • ymmärrä

      Millä Amerikka lapset menevät kouluun?

      • jeojeo

        bussilla yleensä mutta oma kyyti on myös vaihtoehto. Kävellä myös voi.


    • ymmärrä

      Millaisia koulupuvut ovat Yhdysvalloissa?

    • yritaymmartaa

      Lapset menevat kouluun kavellen, koulubussilla tai vanhemman autokyydilla.
      Koulupukuja ei ole julkisissa kouluissa.

      • Anonyymi

        Moi


    • srfthstyjyrn

      itse luulin, että high school on yläaste

      • Anonyymi

        Eikö se ole? Mikä se sitten on?


    • teenqueen

      High School on lukio ja ilmainen.

    • Jaaha098876

      Tämä community college, jos se vastaa lähimpänä amiskaa, kiinnostaisi tietää, ainakin aikaisemman vastauksen perusteella sinne ei siis porukka tähtää, vaan se olisi tällainen varavaihtoehto? Nåkeekö jenkit sen sit jotenkin huonona jos haluaa olla vaikka putkimies tai sähkömies? Ja sitten näm bachelor degree colleget, valmistutaanko sieltä ensisijisesti, otetaan nyt vaikka se putkimies, niin asentajaksi vai erikoistuneemmaksi (eli vaikka suunnittelija)?

      Onko heidän kulttuuri sitten sitä että pyritään pitkälti vaan johtopuolen saavuttaviin koulutuksiin, eikä porukalla oo mitään intohimoa olla asennuspuolella?

      • Anonyymi

        Ei voi yleistää noin. USA:sta puhuttaessa yleistämiset menee lähes aina pieleen. Iso maa jossa kaikki on jossain päin tavallista. Esimerkiksi minun alueellani (keskilännen agraari-maaseudulla) jopa puolet high-schoolista valmistuvista nuorista menee noihin 2-vuotisiin kouluihin oppimaan käytännön ammatteja, eikä sitä mitenkään väheksytä. Käytännön ammattilaisista on huutava pula ja ansiot voivat olla bachelors tasolle koulutettuja korkeammat. Esim itsenäinen putkimies, sähkömies, LVI ammattin harjoittaja helposti tienaa yli 100.000 USD per vuosi nettoa ja töitä on todella paljon tarjolla. Luokitetut hitsarit tienaa yli 30 USD tunnissa. Myös sairaanhoitajaksi (registered nurse) voi kouluttautua kahdessa vuodessa ja palkka on täällä maseutusairaaloissa 30 USD per tunti. Tällaiset palkkatasot siis alueella jossa hyväkuntoisen 100 neliömetrin perhetalon saa 100.000 dollarilla.

        Kaupunkilaisperheet joissa vanhammat ovat college koulutettuja valkokaulustyöläisiä todennäköisemmin haluavat lastensa menevän collegeen ja saattavat väheksyä ammatteja joissa kädet likaantuu, vaikka niissä vähemmällä ja halvemmalla koulutuksella pääsisikin yhtä hyvälle tulotasolle.


    • Pilkunviilaaja

      On pakko vielä korjata että sanaa High School ei voi suoraan suomentaa, koska Suomen koulutusjärjestelmässä ei ole vastaavaa tasoa. Se on tavallaan yläaste, tavallaan lukio.

    • Suomalaismuori

      Amerikkalaisissa ohjelmissa (elokuvat, sarjat) juhlitaan "valmistumista". Tarkoittaako se nyt sitten sitä High Scoolin päättymistä. Jos, niin minusta tuntuu hullulta puhua valmistumisesta. Sehän tarkoittaa samaa kuin lukion päättäminen/ylioppilastutkinnon suorittaminen, eikä siitä siis valmistu vaan pikemminkin valmistautuu gollege- tai yliopisto-opintoihin. Onko näin?

    • Anonyymi

      Voinko vielä mennä vaihtariksi amerikkaan ensi vuonna? Ja menisinkö silloin highschooliin ? olen nyt lukion toisella ja menisin ensi vuonna eli lukion kolmannella sinne

      • Anonyymi

        tavallinen julkinen high school on mielestäni jo liian helppo suomen lukion toisen luokan jälkeen. yritä päästä kouluun jossa on tarjolla ib kurssit. en ole varma mutta voisin kuvitella että usan ib kursseja voisit jopa sisällyttää suomen ylioppilastutkintoon. niidenhän pitäisi olla kansainvälisestikin vastaavia. ib high schooleja pitäisi jo löytyä jokaisesta suuremmasta kaupungista.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6729
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4360
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2783
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2090
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1643
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1437
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1141
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1127
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1114
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1081
    Aihe