Kuka kelpaa takaajaksi?

asunnon ostoaikeissa...

Kysyisin vain että, millä perusteilla pankki kelpuuttaa takaajat? Olemme kihlattuni kanssa ostamassa omaa asuntoa/taloa, tällä hetkellä asumme vuokralla ja olemme ensiasunnon ostajia. Sen jo tiedän, että meille ei tule varainsiirtoveroa ja että valtio takaa 70 % lainasummasta. Nyt meillä tosin on sellainen ongelma, ettei kihlattuni puolelta saa ketään takaajaksi sille 30 % ja minun tuttava- ja sukulaispiirini on todella pieni, ainoa mahdollisuus olisi, että me pyytäisimme isovanhempiani, molemmat eläkkeellä, asuvat pienessä rivarikaksiossa, joka ilmeisesti on heidän oma. Ovatko he sopivia takaajiksi? Heidän takaamansa summa olisi n. 30 000 €. Laskimme että lyhentäisimme tuota summaa n. 5-6 vuotta.
Meille on tulossa marraskuussa vauva, ja haluaisimme sen takia isompaan asuntoon ja mielellään omaan. Kiitokset vastauksista!

4

6885

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "Sen jo tiedän, että meille ei tule varainsiirtoveroa ja että valtio takaa 70 % lainasummasta."

      Valtio takaa 15%, asunto käy vakuudeksi 70% arvosta.

      "ainoa mahdollisuus olisi, että me pyytäisimme isovanhempiani, molemmat eläkkeellä, asuvat pienessä rivarikaksiossa, joka ilmeisesti on heidän oma. Ovatko he sopivia takaajiksi?"

      Ovat, jos he ovat maksukykyisiä takaajia.

      "Meille on tulossa marraskuussa vauva, ja haluaisimme sen takia isompaan asuntoon ja mielellään omaan. Kiitokset vastauksista!"

      Oma se asunto on silloin kun se on maksettu. Ja asuntolainan hakuun ei kannata lähteä ellei omarahoitusosuus ole kunnossa.

    • Setä

      Valtion takaamaa lainaa saa 85% asunnon kauppahinnasta eikä 70%, kuitenkin siten että valtion takauksen määrä on enintään 25.250 EUR.

      Eli teoriassa takaajille jää 15%. Takaaja vastaa velasta kuten omastaan, eli eläkeläisiä en kehtaisi pyytää eikä heitä joka pankissa kelpuutetakaan. Jos antavat lisävakuutta eli esim tuon asunto-osakkeensa väliaikaiseksi lisävakuudeksi voisi kuvio onnistuakin.

      Ja sitten tiedoksi jos joku nikottelee asunnon panttauksesta: Takaaja vastaa velasta kuin omastaan kaikella henk kohtaisella omaisuudellaan, niin nykyisellä kuin tulevallakin. Sen sijaan lisä(reaali)vakuuden antaja vastaa vain panttaamallaan omaisuudella, ei esim liivinsä hihoilla tai tukallaan.

    • Teukka

      Valtio ei takaa tuota 70%:a. Normaalisti pankki kelpuuttaa asunnon arvosta n. 70% vakuudeksi lainalle. Ensiasuntoon on mahdollista saada lisäksi 15% valtiontakausta, eli muita vakuuksia (mieluiten kuitenkin omia säästöjä) tulisi olla tuo 15%.

      Jos henkilö (tai pariskunta) on normaalisti ansiotyössä, eikä isoja lainoja takauksia itsellä niskassa, niin henkilötakaajaksi kelpaa luultavasti n.10 000 - 20 000 euron arvosta (riippuen tapauksesta) Eläkeläisten tapauksessa ainoa mahdollisuus tuntuisi olevan pantata heidän asuntonsa (koska tulot ovat varmaan aika pienet)

      Suosittelisin kuitenkin vielä harkitsemaan tarkkaan. Miettikää onko isompi asunto ehdottoman välttämätön. Kuinka paljon todellisuudessa säästäisitte omistusasunnossa, jos vertaa nykyistä vuokraanne ja korkoa yhtiövastiketta.

      Jos isompaan asuntoon on kuitenkin päästävä, niin miten muut vaihtoehdot, esim. ASO tai kaupungin vuokra-asunto? Molemmissa asumiskustannukset ovat suunnilleen samat kuin omistusasunnossa. (ainakin pk-seudulla) Jos omaa rahaa on säästetty edes 5-10% asunnon hinnasta ei välttämättä tarvitse sotkea takaajia mukaan ollenkaan.

    • lainan

      Ottakaa omatakauslaina (tällä nimellä Nordeassa, muillakin pankeilla on vastaava lainamuoto)jos on ongelma löytää henkilötakaaja.
      Luonnollisesti se kyllä maksaa kun olette itse takaajana lainassannne.

      Esim. 100000E lainasta omatakausmaksu on 1,22% eli 1220E.
      Mitään muita vakuuksia ei sitten tarvitsekaan....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5450
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3497
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1622
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      198
      1564
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1038
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      799
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe