Merisiilet

uimatossun alla

Ovatko uimatossut todella välttämättömät meressä uidessa? Näin ainakin matkaoppaissa mainitaan. Eikö tämä ole lasten kanssa aika hankalaa?
Onko kokemuksia?

19

15343

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vee2

      Kyllä ne tossut ovat välttämättömät uidessa. Kroatian vesi on todella puhdasta ja kirkasta ja siksi Kroatiassa on paljon myös nättejä mutta harmillisia merisiilejä. Ei tossujen käyttö pakollista ole tietenkään kuten ei mikään muukaan mutta jos siilin päälle astuu jalka saattaa tulehtua ja loma on siltäosin pilalla.

      Tossuja saa ostaa halvalla paikanpäältä ja ovat jalassa kuin toinen iho ja kävely kivisillä rannoilla on muutenkin mukavampaa.

      Kysymys kysyjälle; vaihdatko lapselle vaippoja?
      Eikös SE ole hankalaa kun pikkuihminen paskoo housuunsa rannalla? TAI?Käytetäänkö pyöräillessä tai moottoripyörää ajettaessa kypärää? TAI autoa ajaessa turvavyötä? Ihan niinkuin varmuuden vuoksi.... Hieman sarkasmia mukaan ;)

      Kroatiaa on siunattu puhtailla, kristallinkirkkailla vesillä ja se voittaa mielestäni pienen tossuhaitan moninkertaisesti.

      Verrataampa asiaa; onko kivampaa lillua jossain paskalautassa hienolla hiekkarannalla kuten Adrianmeren toisellapuolella on tapana?

      • van den

        onpa asialliseen vastaukseen onnistuttu sujuttamaan myös aimo annos holhoavaa kyynisyyttä.


    • matkaaja++

      Onko muuten merisiilet myrkyllisiä,vai on vaarana vain tuo tulehdusriski?

      • matkustelija

        Käsittääkseni eivät ole merisiilit myrkyllisiä, ainoa ongelma on se että ne on piikkisiä (tietysti kun ne on siilejä :) ) ja voi sattua aika ikävästi jalkaan jos sellaisen päälle astut. Ja tulehduskin siitä voi jalkapohjaan tulla jos sinne jotain likaa pääsee...


      • NNNN5

        Myrkyllisiä ja myrkyllisiä. Eli ne ovat jonkin verran myrkyllisiä, mikä näkyy tulehdusinnokkuutena. Niistä voi saada verenmyrkytyksen ja kuolla siihen koto-Suomessa, mutta yleensä näin ei käy. Merisiiliä voinee verrata suomalaiseen kyykäärmeeseen vaarallisuudessaan: ei vaadi välttämättä edes lääkärillä käyntiä, jos on hyvä tuuri.

        Kannattaa miettiä, kannattaako yrittää ronkkia sitä merisiilin piikkiä pois. Usein se vain räjähtää lopullisesti poistoyrityksestä ja aiheuttaa tulehduksen. Vaihtoehtoisena hoitona on lievittää sitä myrkkyä ja tulehdusta ja odottaa, että ihmisen elimistö syö sen piikin, yleensä ihan vuorokaudessa.

        Jos lääkäriin tulee lähtö niin suosittelen lämpimästi paikallista lääkäri (ja vieläpä ei suomalaista). Jos lääkäriä ei ole lähettyvillä niin joku vanha paikallinen muijakin saattaa olla aika tehokas. Sen sijaan suomalaisen lääkärin käsiin voi siis kuolla tähän riesaan ihan yliopistollisessa keskussairaalassakin, koska ne eivät välttämättä tiedä oikeaa hoitoa.


    • Sonic

      Olen kerran astunut merisiilin päälle ja kokemuksesta voin kertoa, että ei kandee. Mulla ei mennyt jalkapohjaan kuin kolme piikkiä, mutta niiden kaivaminen neulan ja desinfiointiaineen kanssa ei ollut mitenkään mieltä ylentävä kokemus. Merisiilin piikit ovat nimittäin sellaista kalkkimaista ainetta, joka murenee kivasti nahan alla. Suosittelen siis tossuja.

      • tarpeen

        Kyllä ehdottomasti, tossut jalkaan. Ja vielä kunnon tossut, ei sellaisia verkkomaisia, joissa on reikiä, mistään varvassandaaleista puhumattakaan. Meillä oli sellaiset umpinaiset, joita jotkut käyttävät talvella avantoon mennessään, toimivat tosi hyvin. Ostettiin Sokoksen urheiluosastolta, eli varmasti saa melkein mistä vain.

        Minusta Kroatian rannoillakaan ei ole kiva kävellä ilman tossuja. Ne ovat yleensä joko kallioisia, lohkareisia ja parhaimmillaankin pikkukiviä, ei pehmeää hiekkaa.


      • SDI

        Minä olen samoin kerran astunut merisiilin päälle Kroatiassa ja piikkejä löytyikin sitten molemmista jaloista, toisesta puolen siilin verran. Toiseen jalkaan piikit jätettiin, toisesta ronkki työterveyslääkäri Suomessa ne pois. Jalka tulehtui heti seuraavana päivänä mutta antibiootit purivat nopsaan ja olin täydessä kävelykunnossa muutamassa päivässä.

        Uimatossuja ei ollut kun en ollut mistään merisiileistä ikinä kuullutkaan, mutta pitäisin tossujen käyttöä pienempänä vaivana kuin piikkien ronkkimista, lääkärin & apteekin etsimistä ja pakollista taukoa kävelystä keskellä upeinta lomaa...


    • amppareille allerginen

      joita täältä Suomesta harvemmin löytyy ja joita pitäisi varoa?

      • vuoristossa

        jos menet esim. patikoimaan on vuoristossa joitakin myrkyllisä käärmeitä, eli umpikengät jalkaan vaikka ois kuinka kuuma tahansa.


      • paikan päällä

        Muita ötököitä joita Suomessa tulee harvemmin vastaan ovat skorpionit, meduusat, myrkyllinen hämähäkki(musta, selässä punaisia täpliä, unohdin suomalaisen nimen) ja sarvikyy. Näistä myrkylliset ovat tuo hämähäkki ja sarvikyy. Kannattaa todella pitää kunnollisia kenkiä patikoidessa eikä tunkea kättä joka pusikkoon. Meduusoja on esiintynyt huomattavasti enemmän tänä kesänä Istrian rannikolla ja kuulemma jossain Dalmatiassa. Merisiilet eivät ole myrkyllisiä ja niitä voi varovasti ottaa käteen kauheasti puristamatta ja siirtää vaikka syvemmälle rantavesistä.


      • pistoksilta välttynyt
        paikan päällä kirjoitti:

        Muita ötököitä joita Suomessa tulee harvemmin vastaan ovat skorpionit, meduusat, myrkyllinen hämähäkki(musta, selässä punaisia täpliä, unohdin suomalaisen nimen) ja sarvikyy. Näistä myrkylliset ovat tuo hämähäkki ja sarvikyy. Kannattaa todella pitää kunnollisia kenkiä patikoidessa eikä tunkea kättä joka pusikkoon. Meduusoja on esiintynyt huomattavasti enemmän tänä kesänä Istrian rannikolla ja kuulemma jossain Dalmatiassa. Merisiilet eivät ole myrkyllisiä ja niitä voi varovasti ottaa käteen kauheasti puristamatta ja siirtää vaikka syvemmälle rantavesistä.

        Tossut saa muutamalla eurolla jokaiselta torikauppiaalta paikan päältä. Voi sitten jättääkin sinne, jos eivät mahdu laukkuun. Krkan kansallispuistossa oli järvivettä, joten sillä ei siis ollut merisiilivaaraa. Itse yritin aluksi uida meressä tavallisilla varvastossuilla, mutta ne lipuivat tiehensä. Kannattaa pakata antihistamiineja ja hydrokortisonia ötökän pistosten varalta. Lääkäri voi määrätä tosi allergisille epipen-kynän, jossa adrenaliinia itse tykitystä varten.


    • Lapsi

      Astuin äsken täällä Kroatiassa merisiilin päälle ja nyt piikkejä ronkitaan pois
      :( olis ollu tossut mut en tajunnu käyttää kun olin vaan rannassa mutta ihan siinä veden rajassakin saattaa olla joten varovasti ja tossut jalassa!

    • Lauri 92

      Kannattaa ostaa ne tossut ne on tosi pieni vaina eikä niitä edes huomaa jalassa. :D mukavaa loman jatkoa teille.

    • zxc

      Juu, palattiin just Kroatiasta ja mukana oli 3v ja 1,5v, ei uimattossujen käyttöä huomaa ollenkaan (paitsi rusketusraidasa):) ja siis meillä oli sellainen "valkoinen rantakivi" rannalla ja silti nähtiin muutamia siilia, oli ihan kiva tutkia niitä lasten ka, mutta ei sitt vältämättä jalasta. Me oltiin Trogirin lähellä(splitista 20 km) ja sieltä sai uimatossuja 4-6 eurolla kaiken kokoisia, mallisia

    • Akiantti

      Merisiilit viihtyvät kallioiden ja suurten kivien lomissa. Pikkukivirannoilla (alle 10cm) en ole nähnyt niitä, tänä kesänä olimme tällaisilla rannoilla ja mukana olleet kengät olivat tarpeettomat.

      Onko sen sarvikyyn selässä salmiakkikuvio? Sellainen käärme mainittiin ainoaksi myrkylliseksi eräällä kansainvälisellä Biokovon luonnonpuiston retkellä (Makarskan kohdalla).

    • MrBundle

      Kantsii sillä niitä on joka paikassa ite melkein sain polveen koska näin niin hienon simpukan merisiilien seassa muita mitä kannataa varoa on hieta kyy ja skorpionit jotka etsii päivällä varjoa että älkää ajatelko että ne pahaa haluu kun menee ranta pyyhkeen uumeniin nukkumaan

      • a-antti

        Hietakyytä en tunne, enkä ole varoituksiin siitä törmännyt. Nyt tiedän ottaa selvää.

        Sikäläiset skorpionit ovat pistäessään erittäin epämiellyttäviä, sanoi oppaamme Biokovon luonnonpuistossa (vuori Makarskan kohdalla). Surmaajaksi siitä ei kuitenkaan ole.

        Kroatiassa on paljon rannoilla betonisia tasanteita. Olemme viettäneet ne vähäiset auringonotot juuri niillä. Eipä ole juuri faunaa (eläimistöä) esiintynyt, mitä nyt harmittomia muurahaisia.

        Merisiilit eivät viihdy hiekalla, pikku- tai musakivirannoilla. Ne vaativat kiinteää kiveä. Kalliopohjaset, järkälekivi- ja kallio/betonireunaiset rannat ovat niiden elinaluetta. Asia kannattaa tiedostaa ja varustautua uimatossuilla sekä huolehtia että muutkaan ruumiinosat eivät joudu liian lähelle kiinteää kivipintaa. Uimalasit ovat erinomainen väline tutustua pinnanalaiseen maailmaan. Tutustu riskiin, sitten ei tarvitse pelätä, ainakaan tätä!


    • jaini1977

      merisiilen päälle juuri astuneena tiedän et ei ole mukavaa! rasvaa(semmosta mustaa mönjää jalkoihin ni homma kunnossa! ei tulehdehduksia jalkapohjaa lämmittää mut ei hätää! Lääkäri ei tehny mitää eikä määränny mitään! 3 päivän jälkeen kummatkin jaltat tallella! :D makso noin 5e joten ei kuluta matka kassaa kovin paljoo! mut antibiottia kannattaa ottala isäks!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      374
      3361
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      164
      1386
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      62
      1208
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      144
      1092
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      843
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      159
      774
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      115
      772
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      772
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      23
      747
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      40
      719
    Aihe