Keuhkoklamydia?

mukana kuviossa?

keuhkoklamydia

Keuhkoklamydia on Chlamydia pneumoniae -bakteerin (Cpn) aiheuttama hengitystieinfektio, jonka oireita ovat hitaasti alkava ja pitkään jatkuva yskä, lihassäryt ja usein myös keuhkokuume. Keuhkoklamydia tarttuu hengitysteitse ja se on yleisin infektoivista klamydialajeista. Suomessa sen vasta-aineiden esiintyvyys on lapsuusiässä alle 10 %, mutta kasvaa esikouluiästä alkaen varsin nopeasti ja on nuorilla aikuisilla noin 50–60 %. Keski-iässä ja vanhuudessa vasta-aineita tavataan yli 80 %:lla suomalaisista. Arvioidaan, että jokainen suomalainen sairastaa keuhkoklamydia-infektion pari kertaa elämänsä aikana. Cpn:n aiheuttamia epidemioita on esiintynyt mm. kouluissa, puolustusvoimien joukko-osastoissa ja opiskelijoiden joukossa. Cpn-bakteeriin puree antibioottihoito, kuten erytromysiini. Huonokuntoiset iäkkäät potilaat hoidetaan usein sairaalassa.


http://www.tohtori.fi/?page=6625671&search=keuhkoklamydia



**********

Väitöstilaisuus Oulun yliopistossa
Väittelijä
Filosofian maisteri Sari Airenne

Nykyinen työpaikka
PerkinElmer Life Sciences/Wallac Oy, Turku,
puh. 050 384 6551

Tiedekunta ja laitos
Lääketieteellinen tiedekunta, mikrobiologian laitos, puh. (08) 537 5900

Aika ja paikka
22.11.2002 klo 12
Lääketieteellisen tiedekunnan luentosali L101, Aapistie 7

Aihe
Immunopathogenetic mechanisms of Chlamydia pneumoniae in human monocytes in vitro

Keuhkoklamydian immunopatogeneettiset mekanismit monosyyteissä in vitro

Vastaväittäjä
Professori Jukka Pelkonen, Kuopion yliopisto

Kustos
Professori Pekka Saikku

Keuhkoklamydiabakteerilla on useita mekanismeja selviytyä ihmisen immuunipuolustuksen soluissa

Keuhkoklamydia (Chlamydia pneumoniae) aiheuttaa pääasiassa eriasteisia hengitystieinfektioita, ja lähes jokainen ihminen sairastaa ainakin kerran elämänsä aikana keuhkolamydiainfektion. Osa ihmisistä kuitenkin sairastuu toistuvasti infektioihin tai klamydia saattaa jäädä elimistöön piileväksi, krooniseksi infektioksi, mikä voi ylläpitää jatkuvaa tulehdustilaa.

Tutkimusmielenkiinto keuhkoklamydiaa kohtaan on viime vuosina merkittävästi kasvanut, sillä krooninen keuhkoklamydiainfektio on yhdistetty moniin vakaviin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, astmaan ja jopa keuhkosyöpään. Tämän vuoksi on hyvin tärkeää saada perustietoa siitä, miten solujen sisällä lisääntyvä keuhkoklamydia pyrkii selviytymään isäntäsoluissa ja suojautumaan immuunipuolustuksen mekanismeilta. Olemme tutkineet soluviljelmissä erityisesti immuunipuolustuksen keskeisiä soluja kuten veren monosyyttejä ja makrofageja. Tutkimuksissa olemme käyttäneet mikroskopiaa sekä erilaisia immunologisia ja mikrobiologisia tutkimusmenetelmiä.

Tulostemme mukaan monosyyttisolut eivät pysty puolustautumaan keuhkoklamydiaa vastaan, vaan klamydiat selviytyvät näiden tehokkaiden puolustussolujen sisällä. Keuhkoklamydiabakteerit muuntuvat solujen sisällä todennäköisesti epänormaaleiksi, piileviksi muodoiksi, mutta säilyvät aineenvaihdunnallisesti aktiivisina. Täten nämä bakteerit saattavat kulkeutua verenkierron mukana ympäri elimistöä ja aiheuttaa tulehdusreaktioita.

Soluvälitteinen immuniteettipuolustus on keskeinen elimistön puolustautuessa klamydiaa vastaan, koska klamydiat lisääntyvät solujen sisällä. Tulostemme perusteella keuhkoklamydia vähentää ns. MHC II -molekyylien tuotantoa. MHC-molekyylit esittelevät isäntäsoluissa pilkottuja bakteereja T-soluille. T-solut ovat soluvälitteisen immuunipuolustuksen keskeisimpiä soluja, jotka tuottavat erilaisia välittäjäaineita (sytokiineja) ja tuhoavat infektoituja soluja. Keuhkoklamydian osoitettiin myös ehkäisevän isäntäsolujen ohjelmoitua solukuolemaa (apoptoosia), edesauttaen näin kroonisten infektioiden syntymistä. Mielenkiintoinen tutkimustulos oli myös se, että infektioannoksen suuruudella on vaikutusta solujen tuottamien sytokiinien keskinäisiin suhteisiin. On tunnettua, että tuotettujen sytokiinien suhteilla on ratkaiseva merkitys ihmisen selviytymiseen infektiosta.

Väitöstyön tulokset tuovat olennaista uutta tietoa niistä mekanismeista, joilla keuhkoklamydia kykenee selviytymään keskeisten immuuniopuolustuksen solujen sisällä ja vaikuttamaan syntyneeseen immuunivasteeseen. Ihmisen soluviljelytöistä saadut perustiedot ovat välttämättömiä tehokkaiden lääkehoitojen ja rokotteiden kehittämiselle keuhkoklamydiaa vastaan.


http://www.hallinto.oulu.fi/viestin/vaitost/Airenne.htm

***********************

Ne joilla kuumeilu vain jatkuu ja jatkuu - eikä ole alveoliittia, olisi mahdollista tutkia keuhkoklamydiaa`?

6

3254

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yleinen bakteeri

      Törmäkangas Liisa
      Experimental Chlamydia pneumoniae infection model: effects of repeated inoculations and treatment
      Acta Universitatis Ouluensis D Medica 865

      Laajuus:
      Julkaisuvuosi: 2005
      ISBN: 951-42-7975-1
      Kieli: ENGL
      Kustantaja: Oulun yliopisto
      Tästä voit lukea koko kirjan pdf-muodossa



      Chlamydia pneumoniae, keuhkoklamydia, on hyvin yleinen bakteeri ihmiskunnassa aiheuttaen sekä lieviä että vakavia hengitystieinfektioita. Keuhkoklamydia on yhdistetty myös kroonisten sairauksien kuten sydän ja veristuonitautien ja astman kehittymiseen, ja infektion onnistunut hoito ja bakteerin juuriminen elimistöstä olisi tällöin hyvin tärkeää. Väitöskirjatyössäni on pyritty selvittämään keuhkoklamydiainfektion kroonistumista, infektioiden aiheuttamia muutoksia aortan seinämässä sekä akuutin ja kroonistuneen infektion hoitoa käyttäen tutkimuksissa villityypin C57BL/6J hiirimallia. Hiiret infektoitiin klamydialla intranasaalisesti kerran tai useampia kertoja. Antibioottihoidot (telitromysiini, levofloksasiini, erytromysiini) aloitettiin kolme vuorokautta infektion jälkeen ja annettiin joko välittömästi jokaisen tai viivästyneesti toisen tai kolmannen infektion jälkeen. Kasveista peräisin olevien fenolisten yhdisteiden (kversetiini, luteoliini, oktyyligallaatti) hoidot aloitettiin kolme vuorokautta ennen infektiota. Akuutti infektio vaikutti aortan relaksaatiovasteisiin siten, että prostanoidi-välitteisen relaksaation osuus korostui infektoiduilla eläimillä. Lisäksi toistuvat infektiot lisäsivät merkitsevästi aortan sinuksen rasvakertymiä. Käytetyt antibioottihoidot olivat tehokkaita akuutin infektion hoidossa, mutta mikään yhdisteistä ei kyennyt täysin poistamaan keuhkojen klamydia-PCR-positiivisuutta, ja ainoastaan välittömästi jokaisen infektion jälkeen annetulla hoidolla oli vaikutusta aortan lipidikertymiin. Luteoliini hillitsi tehokkaasti akuuttia keuhkoinfektiota sekä vähensi infektiivisen klamydian määrää keuhkoissa. Tulokset puoltavat keuhkoklamydian ateroskleroosia edistävää vaikutusta. Perinteiset antimikrobihoidot eivät aina kykene estämään infektion kroonistumista eivätkä hoitamaan jo kroonistunutta infektiota, joten vaihtoehtoisten hoitojen kehittäminen on tärkeää.

      http://granum.uta.fi/granum/kirjanTiedot.php?tuote_id=13616

    • hilkkaliisa

      Minultakin on otettu keuhkoklamydia vasta-aineet silloin kun sairastelin ensi kertoja joulukuussa 1998(ennenkuin sairaus paheni 1999). Olin ensin yhden ystävättäreni luona Helsingissä kylässä ja hän kertoi sairastaneensa keuhkoklamydian. Kun tulin kotiin sairastuin melko pian kuumeeseen ja yskään. Työterveyslääkäri otti minulta keuhkoklamydian vasta-aineet ja niitä löytyi. Kun vasta-aineet otettiin uudelleen, ne eivät olleet nousseet, joten tuloksena oli, että jossain vaiheessa olen sen sairastanut. Olin työssä korva- nenä ja kurkkutautien klinikassa, joten monenlaisia yskijöitä sattui kohdalleni, kun heitä tutkin ja ohjasin. Tuloksena kuitenkin oli, etten saanut ystävältäni sitä tartuntaa, kun kyläilin hänen luonaan. Hänkin oli hoitoalan ihmisiä, joten lienee hänkin sai sen työpaikaltaan rontgenhoitajan työssään "yskijöitä kuvatessaan".

    • ......................

      Sain itse keuhkoklamydian kouluaikoinani, homekoulussa ollessani. Tai niin ainakin luultiin.
      Yleensä tapaukset olivat sellaisia, että oltiin joko töissä homepaikassa tai opiskelemassa.

      • keuhkoklamydiasta

        Eräs pariskunta:

        Saivat lapsen

        Vauvalla todettiin klamydia tulehdus keuhkoissa.

        No. mistä se oli tullut.

        Äidiltä. Synnytyksessä.

        No, mistä äiti oli saanut sen (ei tiennyt sairaudesta, koska se on kuulemma suht oireeton naisilla)

        Mies oli luuhaillut ympäriinsä, ja saanut tartunnan.


    • minä vain

      "luuhaillut ympäriinsä! :P Keuhkoklamydia tarttuu hengitysteitse.... eli äitikin on sen voinut saada jos/kun on nenänsä pistänyt ulos asunnosta... Keuhkoklamydia on erijuttu kuin alapään klamydia!

    • faktaaaa

      keuhkoklamydia ja sukupuolitauti klamydia ovat eri bakteerikantaa. ne eivät tartu tuolla tavalla ristiin.

      vauva ja vauvan äiti ovat voineet saada keuhkoklamydian ihan keneltä tahansa ihmiseltä esim. juurikin sairaalasta pisaratartuntana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6679
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4320
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2740
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2070
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1613
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1427
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1131
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1104
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1061
    Aihe