MUNUAISEN POISTO,ELÄMÄ SEN JÄLKEEN

Marike

Isältäni on juuri leikattu toinen munuainen pois.Munuaisessa oli kasvain,joten se piti poistaa kokonaan. Jälkikivut ovat kovat ja leikkauksesta hän joutui suoraan teholle hengityskoneeseen. Nyt tilanne avoinna, kuumetta pidetään alhaalla lääkkeillä,lääkkeitä on vaikka mitä, verenpaine heittelee ja tuntuu,että paraneminen etenee hitaasti. Lääkäreiltä ei ole saatu mitään vastauksia, ei tietoa kokonaistilanteesta. Lisäksi ennen leikkausta oli nukutuksen lisäksi yritetty epiduraalipuudusta. Se oli epäonnistunut ja hoitaja oli n. 20 krtaa yrittänyt sitä selkänikamien väleihin, ainetta oli kuitenkin päässyt elimistöön,koska nyt selkä todella kipeä ja potilas joutuu makaamaan valitettavasti selällään vielä koko ajan näin leikkauksen jälkeen.
Nyt haluaisin kuulla sellaisten ihmisten mielipiteitä,joilta on leikattu munuainen pois, heidän kokemuksiaan, käytettiinkö epiduraalia ja jos, niin miksi?
Epäilen kovasti,että isäni hengitysvaikeudet ja siirto hengityskoneeseen johtuisi tästä asiasta. Jos jollain näkemystä,olisin kiitollinen tiedoista, koska harkitsen potilasasiamieheen yhteydenottamista, informaatio on ollut niin surkeata. Lisäksi olisin kiinnostunut kuulemaan kokemuksia,miten yhdellä pärjää? Mitä tulee huomioida ruoan ja juoman esim. alkoholin suhteen? Miten haava reakoi, on nimittäin yli 25cm pitkä ja miten sitä tulisi hoitaa? Kuinka usein on kontrolleja, esimerkiksi isälläni jos koepaloista ilmenee,että kyseessä oli syöpä,niin saa jotain pistoshoitoja 3x viikossa.Jos joku olisi niitä saanut, olisin kiinnostunut kuulemaan,miten ne vaikuttaa ja onko syöpä saatu pidettyä kurissa näillä pistoksilla? Isälläni oli munuaisen lisäksi poistettu vatsan yläosasta 2 imusolmuketta varmuuden vuoksi ja niistäkin otettu koepala,mitään muita ns. etäpesäkkeitä ei ole löytynyt. Lähiomaisena huoli on kova ja olo tuntuu avuttomalta, kaikista viesteistä jo etukäteen kiitäen:)

23

19897

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Heko

      Mitäs jos ne lääkäritkään eivät vielä osaa sanoa isäsi tulevaisuutta. Täytyy muistaa etteivät lääkäritkään tiedä kuka jää henkiin kuka ei. Ei täällä voi olla asiasta tietoa kenelläkään. Joten suosittelen ottamista hoitavaa lääkäriin yhteyttä. Yhdellä munuaisella pärjää jos elää sen mukaista elämää ettei se tuhoudu. Kyllä siinä viinat jää pois ja stressaava elämä.

      • marike

        Niin siis kyllä minä olen jo useasti ottanut lääkäreihin yhteyttä ja ainut miksi viestini oli tuossa muodossa oli se,että jos joku sellainen kelle tehty vastaava operaatio lukisi sen ja löytyisi vaikka vastaavuuksia,ne kiinnostavat!!!!
        Ei minua kiinnosta kenenkään jeesustelut, sori vaan.


      • Anonyymi

        Hyvin kirjuutettu, asiaa!


    • tätsykkä

      Kyllä yhdelläkin munuaisella pärjää hyvin.
      Tiedän monia, jolta toinen on poistettu

    • sandra*

      Minulta on vähän yli pari vuotta sitten poistettu noin 40 % toisesta munuaisesta ja lääkäri sanoi, että leikkauksena vaikeampi kuin koko munuaisenpoisto.

      Leikkaukseen mennessä en tiennyt 1,5 cm:n kasvaimen laatua. Syöpäähän se sitten oli. Levinneisyyttä ei havaittu.
      Toivuin erittäin hyvin leikkauksesta, vaikka keuhkoon sohittiin reikä leikkauksen yhteydessä. Kivulian oli keuhkosta tuleva (pleura?)putki. Liiemmälti ei muita kipuja ollut. Sain kuitenkin kipulääkkeitä suun kautta, piikkinä ja epiduraalina kipupumppu oli muutaman päivän käytössä. Epiduraali meni kerrasta. Ei mitään ongelmaa.
      Haava on minullakin pitkä, hakasilla kiinni. Parani ihan hyvin. Sairaalasta saa haavan hoito-ohjeet. Toipuminen on kyllä täysin yksilöllistä.

      Ruokavaliomuutoksia ei tarvinnut tehdä. Ainoastaan luontaistuotteita ei saa liiemmälti syödä. Olen kyllä alkoholiakin käyttänyt.
      Mitään hoitoja en ole saanut. Seurannassa olen. Otetaan verikokeet, keuhkokuva ja ylävatsan ultra. ensin puoli vuosittain, sittemmin harvennetaan väliä.

      • läheinen

        : Kokemuksia ao asiasta:
        poistettu 7 vuotta sitten toinen munuainen, siinä iso, 4,5 cm kasvain, parani hyvin leikkauksen jälkeen eli siinä ei ongelmaa mutta:

        nyt tilanne se, että kipuja joka puolella eli vyötärön kohdalla, olkapäässä ja polvessa, suurin ongelma se, ettei isoisä ole kertonut hoitavalle lääkärille yhtään mitään näistä kivuista, kärvistelee vaan mummon kanssa. Vaari ei oikein saa nukuttua, mummo sanoo että vaarin ns pissahommat ei toimi - eli aina on housujen etumus märkä kun hän tulee pissasta.
        Kasvojen väri sellainen keltaisen-harmaa.
        Voimakasta turvotusta kasvoissa eritoten aamulla.
        Kävi syöpäkontrollissa" Kaikki hyvin" niin kai kun ei kertonut koko totuutta lääkärille, eihän ne voi sellaista epäillä tai hakea josta potilas ei puhu ei pukahda.
        Eturauhasen painoksi arvioitiin n 45 g.
        Maksaa ei katsottu ultralla.


    • mtt

      Jos nimittäin oli perussairauksia esim. sydämen puolelta niin anestesian jälkeen kyllä voi tulla ongelmia. Eikä em. leikkauksen jälkeen kotiuteta koskaan suoraan osastolle. Muutenkaan munuaisen poisto ei ole ihan helppo nakki. Onko tulehdusarvot koholla? Tuskin hoitaja laittoi selkäydinpuudutusta? Onko 20 pistoa selkäytimeen tosi? Useista pistoista voi tulla kovaa päänsärkyä kun selkäydinnestettä vuotaa ulos/verta sisään selkäytimeen. Se voidaan hoitaa ns. veripaikalla. Kovat kivut johtuu varmaan siitä, että aluelle ei saada puudutusta kun sitä epiduraalia ei saatu paikoilleen. Kyllä kipua voi muutenkin lääkkeillä hoitaa. Paineiden heittely viittaa tulehdusongelmiin/sydän ja verisuoni ongelmiin. Älä vielä hötkyile sen potilasasiamiehen kanssa, katso ensin tämä loppuun ja arvioikaan lopputuloksen mukaan kannattako mihinkään lähteä. Haava on tottakai kipeä alkuun, paranevat yleensä hyvin jos muutenkin toipuu nopsaan. Haavaongelmia oikeastaan vaan infektiot/vuotelu.
      Ja kyllä on oikeasti ihme jos kukaan hoitava/leikannut lääkäri ei suostu juttelemaan kanssasi. Koepalat kestää aikansa, ei kukaan mielellään sano mitään onko syöpää tai ei kun eivät tiedä varmaksi. Ajattele omalle kohdalle moinen. Haavanhoito ja jatkot selvitetään teille aiva sata varmasti ja aina vois kysyä omasta tk:sta/os:lta neuvoa. Malta nyt vielä hetki ja toivo käännettä parempaan, parhaansa tekevät aivan varmasti!

    • pärjää

      Yhdellä munuaisella pärjää hyvin. Ainakaan läheiselleni ei mitään rajoituksia ruoan suhteen. Haava ehtii parantua paljon ennenkuin kotiutuu. Niitit postetiin seuraavalla viikolla. Läheiseni leikkaus oli tosi suuri poistetiin muutakin kuin munuainen avattu kainalosta alavatsaan. Se hoito pistos 3x viikossa aiheuttaa flunssan oireet heti muutama tunti piston jälkeen. Pistetään 3viikkoa ja yhden viikon tauko. Koska lääkkeet jo rasittaa paljon maksaa kannattaa alkoholia välttää. Siitä epiduraalipuudutuksesta en osaa sanoa mitään, olisiko kysymyksessä ollut kipupumpun asennus.

    • minä vaan

      Yhdellä munuaisella pärjää ihan normaalisti.
      Minulta leikattu toinen syövän takia pois.
      Sain epiduraalipuudutuksen.
      Leikkaushaava oli 35 senttinen.
      Aluksi sitä särki ja kolotti pahastikkin, sitten se helpotti.
      Nyt elän ihan nornaalia elämää.
      Tosin itseäni enemmän kunnioittaen ja itsestäni paremmin huolehtien.

      • Puolikkaalla pärjää

        Itselläni on keskivaikea munuaistulehdus (kreatiini 240, eli 2.4 x normaali), jonka seurauksena munuaiseni toimivat enää puolella teholla - joten yhdellä pärjää ja itse varsin hyvin, maitotuotteita käytän vain maltillisesti.

        Jokin aika sitten isälläni todettiin munuaissyöpä.
        Levinneisyydestä ei vielä ole tietoa, tiedon saatavuus hermostuttaa - tieto pikaisen kuoleman ja jatkoajan väliltä.

        Miten onnekkaita ovatkaan terveet ihmiset - eivät osaa arvostaa terveyttään - kunnes jotain vastaavaa sattuu kohdalle.

        Elänkö lopun elämääni pelkotilassa, periytyykö syöpä - vai pääsenkö joskus eläkkeellekin?


      • hyvin on pärjätty
        Puolikkaalla pärjää kirjoitti:

        Itselläni on keskivaikea munuaistulehdus (kreatiini 240, eli 2.4 x normaali), jonka seurauksena munuaiseni toimivat enää puolella teholla - joten yhdellä pärjää ja itse varsin hyvin, maitotuotteita käytän vain maltillisesti.

        Jokin aika sitten isälläni todettiin munuaissyöpä.
        Levinneisyydestä ei vielä ole tietoa, tiedon saatavuus hermostuttaa - tieto pikaisen kuoleman ja jatkoajan väliltä.

        Miten onnekkaita ovatkaan terveet ihmiset - eivät osaa arvostaa terveyttään - kunnes jotain vastaavaa sattuu kohdalle.

        Elänkö lopun elämääni pelkotilassa, periytyykö syöpä - vai pääsenkö joskus eläkkeellekin?

        Niin, miten sitä osaisivatkaan terveet arvostaa munuaisiaan tai mitään muutakaan muuten kuin pelkäämällä pahinta ja elämällä kuin viimeistä päivää?

        Nyt on jokseenkin tasan vuosi toisen munuaisen poistosta. Kipuja ei ollut, mutta jouduttiin poistoleikkaus tekemään kahdesti vuorokauden väleinä. Ensin ns. tutkimusleikkauksena, ja kun ei ollutkaan se, mitä haettiin, maha kiinni 65 hakasta ja varjoainekuvauksiin, josta sitten vuorokauden sisällä takaisin leikkaussaliin tiedolla, että munuaisessa on syöpäkasvain.

        Mutta epä ollutkaan, oli hematoomavuoto n. 2 l verta munuaisen pinnalla olevan kalvon alla, joka oli tuhonnut munuaisen ei aiheuttanut munuaiskuolion.

        Kyllä syöpäkin on riehnut jo silloin kylkiluissa, mutta eivätpä osanneet sitä selvittää, vaikka 3 vuotta sitten jo syöpä näkyi kylkiluissa, mutta silloinkin tehtiin virhervio, ettei se sittenkään ole syöpää, van tulkittiin aprikudokseksi. Mutta nyt tänään se tiedetäänkin olevan syöpää, ja levinnyt kylkiluissa lisää, sekä levinnyt keuhkoihin ainakin. Ei edes ole tutkimusmenetlemiä, millä saada varmuus, missä kaikkialla sitä nyt on.


    • ellusa

      multa poistettiin vasen munuainen helmikuussa 2008 oli syöpäkasvain,minulla ei ole moittimista seinäjoen keskussairaalasta sai todella hyvää hoitoa henkilökunta oli tosi ystvällistä,kiitos vielä kerran henkilökunnalle

      • voke

        oikea munuaiseni poistettiin helmikuu 2010.oli syöpä kasvain erittäin aktiivista laatua joka oli8cm kooltaan ja levinnyt keuhkoihin.nyt olen täsmälääkityksellä,joka on todella auttamut toinen keuhko on jo puhdistunut ja toisessakin pesäkkeet pienentyneet.lääkkeen sivuvaikutukset tosin ovat kovat.muuten minä olen parantunut leikkauksesta hyvin.ei mitään komplikaatioita esiintynyt,haava noin 30cm.elän ihan normaalia elämää,käyn säännöllisesti tarkistuksessa.omaan hoitooni olen hyvin tyytyväinen,jaksan uskoa että selviän tästä.positiivisellä mielellä jatketaan.


    • Hyvin meni

      Joo, toinen munuainen on poistettu. Leikkaussaliin mennessä lääkäri sanoi, että munuaisissa ei ole muunlaisia kasvaimia, kuin syöpäkasvaimia. Kun heräsin nukutuksesta, lääkäri kertoikin, ettei ollutkaan syöpää, vaan verisuonikasvannainen. Mutta se oli munuaisen ympärillä, 2 l verta ja munuainen tukehtunut sen veriupussin sisälle, eli mennyt kuolioon. Tuskatkin olivat olleet jo pitkään sen mukaiset.

      Haava on n. 60 cm pitkä, 65 hakasta haavassa. Haava parani loistavan hyvin. Veriarvot normalisoituivat munuaisen poiston myötä. Hirvittävät tulehdusarvot (vuosia kestäneet) normalisoituivat, ankara anemia (vuosia vaivannut) katosi sekin taivaan tuuliin.

      Ihan normaali elämää, ei missään hu omaa, että toinen munuainen puuttuu. Aivan hyvin sen kanssa pärjää. Lääkäri näytti pienen pientä kimpaletta, että tämän verran munuaista tarvitaan, että jäljelläkin olelvasta voidaan tarvittaessa poistaa jos on joku sairaus, minkä vuoksi sitä jouduttaisiin poistamaan, niin pieni kimpale kun jää jäljelle, sekin riittää vielä ihmisen toimintoihin.

      Alkoholi, en ymmärrä, miksi se on niin elintärkeä ihmisille? Miksi en säästäisi munuaistani? Jo lääkkeidenkin kanssa on aikamoista säätöä, kun koko ajan joudutaan miettimään tämä yhden munuaisen sietokykyä.

      Jos et saa riittävästi tietoa, ota ihmeessä yhteyttä potilasasiamieheen. Tämä kuitenkin ehdolla, että Sinut on mainittu siellä potilaspapereissa isäsi omaiseksi, ja kaiken lisäksi isäsi antanut luvan, että asioistasi saa Sinulle kertoa.

      MInä olen sairaalan paperiehin antanut luvan kaikille lapsilleni, niin että jos he lääkäriltä haluavat tietoja, se onnistuu hyvin.

      Ei mulla ole ollut kuin kaksi kontrollia ja toisen kontrollikäynnillä lääkäri sanoi, ettei ole tarvetta tämän jälkeen kontrolliin.

      • Anonyymi

        Vähällä sitten selvisit. Minun kohdalla tarvittiin poikittainen niska-perseviilto, haavalla pituutta reilu metri. Verta piti laittaa kaksi kertaa oma verimäärä takaisin.
        Vietin sitten kaksi viikkoa teho-osastolla yli kahdensadan hakasen kanssa. Kun sinisen kirjava nahka sitten alkoi pikkuhiljaa kellastua oli hakasten poistojen vuoro. Se oli yhtä tuskaa. Kipu ei loppunut tähän ja kuljinkin puoli vuotta poikittain kalellaan, mikään lääke ei auttanut. Oksikodinista olin ihan pihalla, ja aina vaan särki. Sitten oli taas aika tavata lääkäri, joka kerto, että voi vitsi. Vielä väärä muniainen vietiin. Nyt pieren ja kusen verta. Kelan lääkäri totesi minut täysin työkykyiseksi joten rahaakaan en saa


    • JKK44

      Ei siitä selkäydinneulasta epiduraalia pumpata, vaan kipulääkettä. Näin minulle on tehty sekä eturauhasen (syöpä) poistossa, että vas. munuaisen (tuloksia odotellan) leikkauksessa. Nämä operaatiot on tehty melkein puolentoistavuoden sisään. Vatsa on nyt viillelty joka taholta pitkin viilloin, koska homma alkoi aikanaan pahasti tulehtuneen umpilisäkkeen poistolla (pitkä haava). Kuusi leikkausta on takana ja toivottavasti tähän jäävät. Elämä on kuinka se annetaan ja hyväksytään, itse olen kiitollinen saamaani hoitoon. Tunnen eläväni tunteikasta ja hyvää - siis arvokasta elämää kaikesta huolimatta - ja ehkä juuri sen takia.

    • cnf1

      Kuulostaa hurjalta tuollainen 20 kertaa pistetty, kyllä terveydenhuollossa ja sairaalassa täytyy itse pitää puoliaan jos lääkäri on niin hölmö, että toistuvasti yrittää. Hoitaja ei tosiaan epiduraalia laita, ainostaan anestesialääkäri.

      Itse luovutin vakavaa munuaissairautta sairastavalle lapselleni toisen munuaiseni. Epiduraalia myös minulle yritti lääkäri leikkauksenjälkeistä kivunhoitoa varten, mutta ei onnistunut ekalla kerralla joten sanoin että antaapa olla. Leikkaus yleisanestesiassa ja kipupumppu toipumiseen sekä runsaasti kipulääkkeitä. Kivut olivat todella rajut ja haava-alue oli kipeä ja arka melkein vuoden päivät leikkauksesta.

      Olen huomannut, että paljon proteiinia sisältävä ruokavalio sekä runsas veden juominen eivät tee hyvää, kroppa turpoaa ja on huono olla.
      Yritän syödä vain vähän proteiinia (lievästi mukaillen munuaisten vajaatoimintaa sairastavan ruokavaliota) ja pidän nesteiden saannin normaalina, nämä Jutta-dietit eivät tosiaan sovi minulle että vettä latkitaan litratolkulla ja proteiinia tankataan hurjat määrät joka aterialla, vaikka verikokeet ovatkin normaalit ja muuten kaikki toimii yhdelläkin munuaisella. Olo on silti minulla erilainen kuin kahdella munuaisella.
      Mutta hyvää ja täyttä elämää eletään, ehkä juuri tosiaan sen vuoksi. Pieni tyttärenikin sai ihan uuden elämän ja voi nyt todella hyvin.

    • ,,,,,,,,,,,,,,

      Aloitus on vuodelta 2006!!

      • yksi munuainen

        Itseltäni poistettiin toinen munuainen n. 2 vuoden iässä. Jo ultrassa oli havaittu, että oikean puolinen munuainen on surkastunut kokonaan. Olen itse jo 35 vuoden ikäinen ja elänyt yhdellä munuaisella koko ikäni. Arpikin on jo hyvin haalea ja ei hyvin huomattava enään. Nuorempana minulta korjattiin arpea sen liikakasvun takia. Sanoivat johtuvan jonkin tapaisesta allergiasta aineeseen, jota käytettiin leikkauksessa.
        Mitään rajoitteita elämälle ei tämä ole aiheuttanut. Jos olisin mies en olisi voinut harrastaa minkäänlaista rajua lajia, esim lätkää tai nyrkkeilyä.


    • 1 munuainen riittää

      1 munuainen riittää

    • ellanen

      Minulta on poistettu oik.munuainen -70 avoleikkauksella nukutuksessa ja -71 tehtiin myös vasemmale pyeloplastia.Voin leikkauksen jälkeen kohtalaisen hyvin kipuja oli mutta n.3 viikossa ohi sain jälkihoitona infektionestolääkityksen .Olen nyt 67 vuotias kohtalainen on vointini nyt diabetes hieman rassaa vointiani.Sain kaksi poikaa -73 ja 78 (lääkäri lupasi että voin tehdä lapsia seurannassa)Joten yritä saada tietoa hoitavalta lääkäriltä.
      Voimia sinulle!
      terveisin Elina B

    • rasu-1

      Minulta poitettiin 10 päivää vasen munuainen avoleikkauksella,Mikkelin keskus-sairaalassa .Munuaisen osin sisällä osin ulkopinnalla oli syöpäkasvain niin iso että tähystysleikkaus piti muuttaa avoleikkaukseksi.Tällähetkellä vointi on olosuhteisiin nähden oikein hyvä.Joten ainakaan minulla ei ole moitteita hoitaneisiin lääkäreihin ja henkilökuntaan-

    • Sepi181

      toinen poistettiin tähystyksellä viikko sitten.
      alkoholin käytöllä ei ole mitään tekemistä munuaisten kaa ihme paskan jauhantaa täällä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      252
      2374
    2. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      72
      1794
    3. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      168
      1505
    4. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      328
      1493
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      1045
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      82
      907
    7. Oho! Niko Saarinen saa melko persoonattomaan kotiinsa luksus faceliftin - Katso ennen-jälkeen kuvat!

      Niko Saarinen ja aika näyttävä face lift! Palkitun radiojuontajan koti sai aivan uutta lämpöä ja hehkua tv-ohjelmassa.
      Suomalaiset julkkikset
      5
      785
    8. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      176
      770
    9. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      203
      712
    10. Ettet vaan pety niin

      Varoitan etukäteen kaiken kokemamme jälkeen että en tule laittamaan viestiä enää (ensin) enkä lähestymään (ensin) enää.
      Ikävä
      50
      710
    Aihe