Mitä on filo ja mistä se on tehty? Olen viimeaikoina törmännyt moniin resepteihin, joissa tarvitaan filotaikinaa. Mistä sitä saisi ostettua ja miten sitä käytetään? Jos jollakin on käytännönkokemusta tai tietoa niin ottaisin mielelläni vastaan.
Mitä on filotaikina?
12
32788
Vastaukset
- meepi
Todella ohutta vaaleaa taikinaa, josta valmistetaan yleensä jotain täytettyjä pasteijan tyyppisiä juttuja tms. Sitä myydään pakastealtaassa.
Se on siit todella lähes läpikuultavaa taikinaa.- xkcd
Itse asiassa filotaikina on sellaista että sen mitä siihen ekana laittaa tulee viimeisenä suuhun.
- vanha kokki
vedestä ja vehnästä ilman rasvaa valmistettu ohuen ohut levymäiseksi muotoiltu, useita arkkeja päällekkäin paketissa. Myydään pakasteena. Voidaan käyttää voitaikinan tapaan. Esim. Turkkilainen baklava on filotaikinasta pistaasein koristeltu makea leivos. Siitä voidaan tehdä myös Kreikkalainen tiropitta, joka on suolainen fetapiiras. Kostuta liina jolla peität taikinan sillä se kuivuu tosi äkäisesti, jonka jälkeen se on käyttökelvotonta. Pakkauksessa on muistaakseni käyttöohjeet. Soveltunee hyvin rasvakammoisille. Toiselta nimeltään "struudelitaikina". Myynnissä Sokos tavarataloissa.
- Miksu77
tiropitta piirasta, mutta ihmetytti tuo filotaikinan hinta paikallisessa citymarketissa.450 gramman paketti maksoi 5.95€ onko yleensäkkin noin kallista?
- vanha kokki
Miksu77 kirjoitti:
tiropitta piirasta, mutta ihmetytti tuo filotaikinan hinta paikallisessa citymarketissa.450 gramman paketti maksoi 5.95€ onko yleensäkkin noin kallista?
Ajatelkaa nyt vedestä ja vehnäjauhosta valmistettu, muualla lähes ilmainen taikina on meillä hinnoiteltu pilviin. Selitys varmaan tuontierien pienuudessa.
Kauppiailla on aina selitys hintojen korkeuteen, verrattuna muihin EU maihin. Liityimme EU:n sitä varten että hinnat tasaantuisivat muiden maiden kanssa. Se on hallituksenkin toive, koska he kehoittavat muita maita korottamaan alkoholin hintaa/veroja samalle tasolle Suomen kanssa. On tämä sarvikuonojen maa. - Nimetön
vanha kokki kirjoitti:
Ajatelkaa nyt vedestä ja vehnäjauhosta valmistettu, muualla lähes ilmainen taikina on meillä hinnoiteltu pilviin. Selitys varmaan tuontierien pienuudessa.
Kauppiailla on aina selitys hintojen korkeuteen, verrattuna muihin EU maihin. Liityimme EU:n sitä varten että hinnat tasaantuisivat muiden maiden kanssa. Se on hallituksenkin toive, koska he kehoittavat muita maita korottamaan alkoholin hintaa/veroja samalle tasolle Suomen kanssa. On tämä sarvikuonojen maa.Kun tiedät , niin kerro filon ohje , tässä ei ole muuta kuin aikaa !
- auttamaan
Kun käyttää niitä taikinalevyjä (uskomattoman ohuita ja rikkoutuvia), niitä pitää voidella voilla tai öljyllä, mistä vinkkiin:
Öljyä leivinpaperiarkki öljyllä (kämmenillä käy nopeimmin), sitten laitat öljytyn paperin taikina-arkkipinon päälle (öljypuoli koskettaa taikinaa), painelet kiinni ja sitten nostat paperin pois. Kätevästi vain yksi arkki tarttunut paperiin, valmiiksi öljytty, ja käyttövalmis :)- vanha kokki
ja toimiva kikka, kiitos vinkin antajalle.
- Mertsi
vanha kokki kirjoitti:
ja toimiva kikka, kiitos vinkin antajalle.
Millä voisi korvata filotaikinan gluteenittomana?
- Riiss
Mertsi kirjoitti:
Millä voisi korvata filotaikinan gluteenittomana?
Tämä on tosi vanha viesti, tiedän, mutta halusinpahan silti kommentoida.
Gluteeniton versio on "riisipaperi" tms. nimellä kutsuttu versio filotaikinasta. Aivan sama asia, paitsi että tämä on tehty vehnän sijaan riisistä. Sitä käytetään yleisimmin kevätkääryleiden tekemiseen, joten nimi saattaa olla jopa jotain kevätkääryleisiin viittaavaa. Suomessa nimi ei kai ole pahemmin vakiintunut - yleisin on näyttänyt olevan nimi "riisipaperi". - Johannes!
Riiss kirjoitti:
Tämä on tosi vanha viesti, tiedän, mutta halusinpahan silti kommentoida.
Gluteeniton versio on "riisipaperi" tms. nimellä kutsuttu versio filotaikinasta. Aivan sama asia, paitsi että tämä on tehty vehnän sijaan riisistä. Sitä käytetään yleisimmin kevätkääryleiden tekemiseen, joten nimi saattaa olla jopa jotain kevätkääryleisiin viittaavaa. Suomessa nimi ei kai ole pahemmin vakiintunut - yleisin on näyttänyt olevan nimi "riisipaperi".On myös 500 arkkia, ei pidä sekoittaa taikinaan. Riisipaperi on kovaa ja pehmitetään käyttöä varten.Filo on valmista käsiteltäväksi, siinä on siis oleellinen ero!
Kummatkin ovat todella ohuita ja käytetäänkin useinmiten kerroksittain.
- hilkkaanneli
Kun käy esim. Turkissa niin kannattaa sieltä ostaa kilon paketti filotaikinaa ja pakastaa kotona. Maksaa noin 1-1,50 euroa kilo
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
eerikäinen novassa sanoi ei kukaan enää aja manuaalivaihteilla
meillä on 3 autoa talissa ja kaikissa manuaalilaatikot, on meillä vielä tämmöiset vaikka toisin puhutaan.1902084Ilo, joka nousee silmiisi saakka
kun katseemme kohtaavat. Olet energinen, aito, ihana. Välillä tuijotat suoraan silmiini - enkä hämmenny, katson takaisin681712Jokaisella on omat syntinsä
Minä olisin niin mielelläni sinun. Ehkä joskus viittasitkin siihen. Olet nainen ajatuksissani jatkuvasti ja taidat tietä811524En oikeasti
Tiennyt että sinulla on ollut vaikeuksia ja huonoja aikoja. Olen oikeasti pahoillani, ja olisin myös toiminut eritavoin1461416- 481364
90-luvulla maa syöksyi lamaan, ja silloinkin oli syypäinä samat tahot kuin nyt
Laman aiheuttajat olivat demarivetoinen virheellinen finanssipolitiikka, sekä ay-liikkeen taipumattomuus tilanteessa mik1221096- 173997
Vakava varoitus perussuomalaisista!
Keskustan Annika Saarikolta veret seisauttavaa tekstiä, lukekaa uutinen kokonaisuudessaan, tässä siitä maistiainen: ”Ke214967Olisitko ihminen minulle. Ihan ihminen vain.
Tiedätkö, että saan kyyneleet silmiini, niin syvästi sinua kaipaan. Meidän välillä on jotain todella syvää, kaunista ja44791Mä olisin niin iloinen
Jos vielä joskus nähtäis.. Ollaanko tulkittu mies toisiamme väärin?. Kumpikin luuli ettei toinen tykkää, vaikka molemmat60784