As. Oy. osakasluettelo

Oisko vinkkiä?

Jouduin vuorostani (pienen) yhtiömme hallituksen puheenjohtajaksi. Ja heti meni sormi suuhun. Naapurissa tehtiin kaupat ja pitäisi merkitä uusi osakas osakasluetteloon. Vanhat merkinnät näyttävät olevan tehty (ilmeisesti) kirjoituskoneella.
Kysymys: Voinko tehdä uuden merkinnän kuulakärkikynällä itse, vai pitääkö minun metsästää joku virallinen (notaari?) taho joka tekee noita merkintöjä viran puolesta ja omaa kirjoituskoneen?

Joo, piruilut voi jättää sikseen, leipätyöni on ihan muualla kuin tämän tyyppisissä hommissa enkä ole ajatellut pistää isännöintitoimistoa pystyyn. Avusta kiittäen...

4

5022

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • csi049

      Laissa tämäkin asia on aika tyhjentävästi sanottu:

      "Osakkeen saajan yhtiölle ilmoittama saanto ja muu muutos, joka koskee osakeluettelossa olevaa seikkaa, on viivytyksettä merkittävä osakeluetteloon, kun siitä on esitetty luotettava selvitys. Edellytyksenä saannon merkitsemiselle osakeluetteloon on lisäksi, että osakkeen saaja esittää selvityksen säädetyn leimaveron suorittamisesta. Merkintä on päivättävä. Jos yhtiössä on 11 tai 12 §:n mukainen lunastusoikeus, ei merkintää saa tehdä ennen kuin on selvinnyt, ettei lunastusoikeutta käytetä."

      Eli kunhan varmistut mainituista seikoista, niin ei muuta kuin kynä laulamaan. Niin kauan kuin merkintä on pysyvä (ei esim. lyijykynällä kirjoitettu) ja riittävän selkeä, ei kenelläkään ole mitään nokan koputtamista.

      Eihän näitä asioita etukäteen välttämättä tiedä, mutta hallituksen jäsenen ja varsinkin puheenjohtajan olisi suotavaa edes lukea Asunto-osakeyhtiölaki läpi. Sehän on aika lyhyt ja sangen selkeä laki.

      • Aloittaja

        Kiitokset vastauksesta.
        Asunto-osakeyhtiölakiin tutustun kun ehdin.

        Tämä tilanne kun tuli vain eteen kaksi viikkoa "kunniatehtävään" nimityksen jälkeen, ja siitäkin ajasta yli puolet olen ollut työmatkoilla ulkomailla. Matkalukemistakin on ihan työn puolesta riittänyt iltamyöhään asti. Mutta eiköhän tämä tästä.


    • disponent

      1. Varmista, että omistusoikeus on lopullisesti siirtynyt. Jos saanto perustuu kauppaan, pyydä jäljennös kauppakirjasta. Jos siinä on sovittu jostain omistusoikeuden siirtymisen ehdosta (esim. loppukauppahinnan maksu), pyydä selvitys siitä, että tämä ehto on täytetty.

      2. Pyydä jäljennös osakekirjasta, ja tarkista siitä, että asianmukaiset siirtomerkinnät (edellisestä osakeluetteloon merkitystä omistajasta lähtien) on tehty. Jos kyseessä on avoin siirto eli uuden omistajan nimi ei siirtomerkinnästä ilmene, tulee taloyhtiön edustajan tehdä osakekirjaan maininta siitä, kenen nimiin osakkeet nyt osakeluettelossa merkitään.

      3. Jos saannosta on maksettava varainsiirtoveroa, pyydä jäljennös varainsiirtoveroilmoituksesta, jossa tulee olla joko välittäjän tai verotoimiston todistus siitä, että vero on maksettu. Muussa tapauksessa joudut itse verosta vastuuseen. Tämä on tärkeä varmistus.

      Perhe- ja perintöoikeudellisissa saannoissa on omat metkunsa. Jos siirtoon liittyy näitä näkökohtia, kysy lisää.

      Vielä pientä saivartelua: asiakirja, johon olet muutosta tekemässä, on osakeluettelo. Erillisen osakasluettelon pitäminenkin oli jossain vaiheessa pakolista, mutta siitä on aikoja sitten luovuttu.

      • mie vaan

        Onkohan näin että osakasluetteloa ei enää pidetä? Kun yhtiölaissa luku3, kohta 15 kuitenkin ihan selvästi määrätään molemmat.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      239
      3706
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      27
      2264
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2111
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2005
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      92
      1685
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1291
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1277
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe