valmistunko työttömäksi?

Akateeminen

Olen valmistumisvaiheessa oleva kauppatieteiden opiskelija ja työnhaku turhauttaa. Tänään viimeksi kuulin olevani sopimaton assistentiksi, koska minulle ei ole soveltuvaa käytännön työkokemusta. Mies sanoi ihan suoraan ottavansa mieluummin tradenomin tai merkonomin, koska heillä on enemmän käytännön kokemusta. Mistäs minä sitten melkein maisterina saisin tätä kokemusta kun kukaan ei ota töihin? Minulla on oman ammattialani kokemusta, mutta ilmeisesti ei tarpeeksi, tai sitten se on "vääränlaista" kokemusta. Kun töitä ei ole löytynyt, olen opiskellut lisää, mutta ilmeisesti olen nyt joutunut väärille raiteille, teoreettista osaamista on moneltakin alalta, mutta työkokemusta ei ole tarpeeksi. Minulta on kysytty onko kynnykseni liian korkealla, mutta tajuan kyllä ettei vastavalmistuneelle ole mitään johtajanpaikkoja tarjolla. Olen hakenut esimerkiksi assistentin ja sihteerin paikkoja saadakseni työkokemusta, mutta aina löytyy joku pätevämpi ja hommaan paremmin soveltuva. Alkaa todellakin turhauttaa tämä homma, kortistoonko tässä olen siis valmistumassa?

20

3249

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • akateeminen työtön jo 10 v

      Paras tapa saada töitä on jättää maisterinpaperit ottamatta. Yksityiset työnantajat eivät arvosta koulutusta, joka heiltä itseltäänkin on jäänyt (perhefirma yms.) eri syistä kesken. Loppututkinnolla on merkitystä vain julkisissa viroissa, joissa se on pätevyysvaatimuksena. Jos onnistut saamaan assistentin paikan, sinua juoksutetaan kuin pikkutyttöä tyyliin "menisikös se maisteri ottamaan vähän kopioita..." Eli valmistuneen hakupaperit heitetään automaattisesti roskiin, jos haet "alempia" paikkoja. Hae vain oman tasoisiasi ja täsmäkouluttaudu lisää, siinä reseptini!
      Itse olen akateeminen, joka on "ylikoulutettu" enkä koskaan ole saanut vakitöitä valmistuttuani. Kun opinnot oli kesken, sain mitä vain. Nyt olen yli 50. Siinä uraputkea kerrakseen!

    • 3. akateeminen työtön

      Vastaus on kyllä. Itse olen valmistunut ja oman alan töitä on turha kuvitellakaan saavansa, koska valtio ja kunnat ottavat mieluummin ilmaistyöntekijöitä (työllistetyt, harjoittelijat ym.) kuin sellaisia joille on maksettava palkkaa. Näin valtio ja kunnat pyörittävät vuosikausia tiettyjä virastojaan. (Niin minun alani on pitkälti riippuvainen valtion ja kunnan töistä, yksityisillä työnantajilla sellaisia töitä ei ole kuin harvoin) Tilanteeni on se, että ottaisin mieluusti vastaan mitä vaan työtä ja olen hakenutkin. Ainoastaan myyntityötä en ota koska siitä ei saa palkkaa lainkaan. Joka paikkaan olen ylikoulutettu tai sitten ei ole työkokemusta. Että näin. Suomi on maailman asshole tässä suhteessa. Täällä ei todellakaan ole enää töitä. (Siis kukaan ei maksa työnteosta enää mitään)
      Eikun ulkomaille, tekemään sitten ihan mitä työtä vaan.

      • Takku

        mita opiskelit?
        Viestin perusteella taidan olla tulevaisuudessa samassa jamassa.


    • 4. akateeminen

      Huomasin itsekin valmistumisen jälkeen, että ennen valmistumistani olin saanut suht helposti töitä, mutta niissä oli kyllä se ero, että ennen valmistumista etsin osa-aikasta ja määräaikaistatyötä.

      Olen ollut lähes koko ajan valmistumiseni jälkeen oman alan töissä, vaikkakin määräaikaisena ja välillä työttömänäkin, joten varaudu siihen, että vakityötä ei löydy ennen kuin suuret ikäluokat ovat lähteneet eläkkeelle, jos silloinkaan, mutta kun tarpeeksi hakemuksia lähettää osuu väkisinkin joskus oikeaan paikkaan oikeaan saumaan. Jopa keski-ikäiset, jo pitkään työelämässä olleet, ovat kertoneet, että työpaikan saannissa tuurilla on suuri merkitys ja kun tarpeeksi yrittää, niin kyllä se sieltä jostain löytyy.

      Mutta valitettava tosiasia on myös se, että mieluusti varsinkin työkkäreissä ja kelalla otetaan töihin työllistämistuella ja jollet sitä saa et saa myöskään töitä. Yksityisellä sektorilla ollaan kuitenkin valmiinpia myös maksamaan siitä työntekijästä ja sinun koulutuksesi luulisi olevan sinne sopiva.

      Eli tsemppiä työnhakuun!!!

    • 5. akat. & BBA & trad

      Heipä hei!
      HAuska pikku vappunousussa lukea tällaista tekstiä, nimittäin, kuten 4.akateeminen asian ilmaisi, valitettavasti suomi ON asshole tässä suhteessa. Itse aikanaan valmistuttuani 90-luvun alussa taloushallintokurssilta ja sihteeriksi mentyäni kouluttauduin saman tien ulkomailla BBA:ksi, ja Suomeen palattuani tradenomiksi ja lopulta myös pääsin kuin pääsinkin akateemiseen opinahjoon. Opintojen aikana olen saanut tehdä monenmoista työtä ihan puhelinvaihteen hoidosta ja kahvinkeitosta lähtien aina tilinpäätöksiin.

      Käytännön kokemuksella ei ole paskankaan väliä. Perseennuolennalla ja suhteilla on.

      Edelleen odottelen sitä paikkaa, että voisin keskittyä pelkkään edes suunnilleen koulutustani vastaavaan työhön ja 15 vuoden takaisen sihteerinkurssini käyneen tyyppiset tyttelit voisivat keitellä kahvet. Vaan kun minun täytyy olla onnellinen tähän, että edes töitä on. Kukas muu ne nettisivut päivittäisi. Ja insinöörit tekevät tärkeät työt ;)

      Koetahan kestää, työttömänä on ihan kivaa (koettu on).

    • 6. akateeminen

      Valmistaudu aloittamaan urasi nollasta. Turha kuvitella saavasi edes kohtuullista työpaikkaa, Varsinkin jos olet nainen. Yleistän nyt rankasti ja tarkoituksella.

      Olen töissä pääkaupunkiseudulla kaupassa. Aloitin "urani" 12h/vk ja nyt 30h/vk, siis sopimuksen mukaan. Nyt teen lähes täyttä viikkoa, tosin tuntipalkkaisena. Olen hakenut opiskeluni aikana ja sen jälkeen jatkuvasti kokopäivätyötä. Sitä en ole saanut, vaikka hakemuksia on varmasti jo kohta satoja!

      En koe olevani akateemisen tutkintoni ansiosta sen erinomaisempi kuin muutkaan. Koulutusalani onkin hieman omalaatuinen, siihen ei löydy suoranaista ammattia. Se tarkoittaa sitä että "Kilpailen" samoista työpaikoista hyvin erilaisen taustan omaavien ihmisten kanssa. Tähän asti ne "muut" ovat olleet aina parempia.

      Mitä työnantajat siis oikein minussa näkevät? Teoreetikon, joka on käytännön asioissa tumpelo, naisen joka saattaa suoltaa lapsia liukuhihnalla ja nirppanokan joka esittelee tutkintotodistustaan jokaiselle vastaantulijalle.

      Valitettavasti akateemisiin kohdistuu ennakkoluuloja, joita on vaikea muuttaa. Hanki siis joku "järkevä" ammatti ja unohda yliopisto-opinnot.

    • Neuvo

      Tylysti vaan jätätte CVeestä pois paikanhaun kannalta epäoleellisen roinan. Ei pääse rekrytoijan alemmuuskompleksit väliin.

    • Neuvo

      >Olen hakenut esimerkiksi assistentin ja sihteerin paikkoja saadakseni työkokemusta, mutta aina löytyy joku pätevämpi ja hommaan paremmin soveltuva

      Yleensä akateeminen on ylikoulutettu sihteeriksi. Sihteerikön kelpoisuusvaatimukset ovat: nätti, pirteä, iloinen, melkein aivokuollut. Akateemisen ei ole hyvä täyttää tuota viimeistä kelpoisuusvaatimusta.

      No kieltämättä on niitä sellaisiakin sihteerin pestejä, joissa joutuu tekemään jotain vaativampaakin kuin postin lajittelu.

    • Amy

      Kerrohan ihmeessä, missä paikassa halutaan palkata merkonomi. Siis juuri sellainen jolla ei ole kaltaistasi akateemista teoreettista tietoa vaan enemmän käytännön kokemusta?
      Olen vasta valmistunut laskentatoimen Yo-merkonomi ja saan kokea kaltaistasi kohtelua joka kerta kun työhaastatteluun pääsen. Minua ei palkata ehkä siksi, että olen nuori..siis alle 25.v, ei alan työkokemusta tarpeeksi (koska olen alanvaihtaja) ja ehkä viimeinen niitti arkussa on, että en tee työtä ilmaiseksi.
      Yli 40 hakemusta kolmessa kuukaudessa ja samavirsi aina. Herää kysymys, että millainen henkilö niihinkin paikkoihin on palkattu..vai onko se vastaus juuri siinä ketään ei palkata, vaan otetaan ilmainen harjoittelija.?

    • 1. akateeminen

      No tulihan se tieto siitä mitä tälläkin palstalla on ihmiset puineet jo pitkään - akateemisten työttömyys on noussut miltei kaksinkertaiseksi parissa vuodessa! (HS 6.5.)Ja työpaikat ja -hakijat eivät kohtaa - hoitoalan töitä on, mutta työttömät tekniseltä tai muulta koulutusalalta.

      Mitenhän päättäjät tämän ratkaisevat?

    • 100. akateeminen

      täällä viime talvena valmistunut ekonomi. Joskus on pakko valmistua jos ei ole opiskelun rinnalla elättävää roskaduunia ja opintotuki loppuu.

      Hesarissa oli tänään (su 11.5.), että vastavalmistuneiden ekonomien työttömyys on vain noin 6 %. Rupesin vaan miettimään, että kuinkahan suuri osa niistä 94 % tekee sellasia töitä mitä ei periaatteessa pitäs... Veikkaan että oikeita/koulutusta vastaavaa työtä valmistuneista saa vähemmistö.

    • nollamaisteri

      Jätä nuo opinnot kesken, lähde opiskelemaan esim. hitsariksi tai paperiprosessilinjalle (paeriteollisuus). Saat varmasti hommia, liksatkin inhimillisiä verrattuna moniin akateemisiin töihin.

      Itse 43-vuotias mies, yht.maist. ja töissä mahtavalla palkalla eli 1800 eur/kk:ssa. Kyllä on kivaa kun saa tehdä näitä paperinpyörityshommia ja olla titteliltään maisteri! :(

      • VTM

        Miten olet tuollaisiin hommiin ajautunut? Itse olen VTM (valm. 1990) ja teen myyntiduunia IT-alalla. Palkkani on yli 2 x parempi kuin sinulla. Olen tarkoituksella välttänyt julkisen sektorin hommia, koska niissä maksetaan surkeita palkkoja, ja jokainenhan tietää millainen työilmapiiri ja työkaverit virastosta löytyy...


    • sulle

      Just ihan oikein tuollaiselle riistoporvarin penikalle!

      • gfafa

        näin menneisyydessä.


      • aivaaiva

        ja toiset 7 vuotta myöhemmin.


    • Taina9999

      No niin. Työssä ollut työnantajalla X:llä kesät ja määräaikaiset, kunnes loppui. Vaikea löytää vastaavanlaista työtä, koska niitä ei ole. Olen spesiaalisoitunut vain yhteen asiaann ja pk:lle en halua mennä. Olen ktm.

      Haen ostoreskontrahoitajan, palkkasihteerin yms helpohkoa toimistotyöpaikkaa varsinaisesti ilman juuri sen tyyppistä työkokemusta. Alan miettii jo miehisempää alaa, kuten asentajan paikkaa, koska siellä on kuitenkin paremmat liksat, mutta pelkään, että siellä mietitään a) olet pieni ja hoikka b) olet ekonomi - eikö taidot riitä?!

      Huh, haluan vain säännöllisen työn ja rytmin elämään.

      t: naimaton, lapseton, seurustelematon, savuton kolmekymppinen ekonomi

    • viterus

      Kuule se on sellainen juttu, että tässä massatyöttömyyden maassa, missä työttömyys on tullut jäädäkseen, kukaan ei ikinä ole joko sopiva tai pätevä tai mitä milloinkin. Kyse on puhtaasti tuurista saako työpaikan vai ei ja jos saa, koska saa potkut, Jos olisin itse vielä nuori (saatika KTM) lähtisin töihin muille maille. Se on nimittäin niin että dippainssinä, joka on jo 50 rajapyykin ylittänyt, työelämän realiteetit ovat tulleet vastaan. Jossain vaiheessa nimittäin tulee se hetki, jolloin työnantaja ei sinua enää syystä tai toisesta (yleensä keskittämisen tai tt-syiden takia) tarvitse ja sitten on ihan sama kuinka hyvä tai huono olet ollut: kenkää tulee. Jos nyt ensin ylipäätään pääset käsiksi järkevään duunipaikkaan ennen sitä, ehdit ehkä 10-15 vuotta olla työnantajallesi ok, mutta sitten markkina-arvosi alkaa jo laskea.

      No, kun on nuori ja kokematon, ei saa duunia, koska kehäpäätelmien Suomessa asia on juuri niin kuin kuvailet. Esim Keski-Euroopassa olet haluttua riistaa. Työelämän (Talousuutiset) tutkimuksen mukaan nainen kelpaa (=on sopivassa iässä) suomalaiselle työnantajalle noin 8 vuotta työurastaan, mies noin 11 vuotta. Kun olet 45 -vuotias nainen on tosi huono juttu joutua työttömäksi ja mies voi olla lähempänä 50-v. Yleisesti ottaen yli 50-v työllistyy vain työpaikkaa vaihtamalla. Yli 50-v vain 10-15% työllistyy työttömäksi jäätyään. Keski-Euroopassa tämän ikäiset asiantuntijatehtävissä työskennelleet ovat todella haluttua riistaa.

      Sen sijaan että työttömyyden käsittelyssä aina puututaan työttömiin, pitäisi puuttua siihen tosiasiaan, että meillä on Suomessa Euroopan tyhmimmät ja lyhytnäköisimmät työnantajat. Ketään ei kiinnosta muut kuin JO TYÖSSÄ OLEVAT TYÖNHAKIJAT. Ja työllisyysaste senkun tippuu, huoltosuhde retkottaa, kansa vanhenee nopeammin kuin missään muualla maailmassa.... on se kumma, jos aivovienti ei ala kohta tosissaan.

      Ja mitä tulee nähin kaikenmaailman konsulttiyrityksiin -voi, herjan maku. Pelleilyä pelleilyä pelleilyä... työelämän korppikotkia. Oikea vitsaus.

      • viimeinen.sammutta.valot

        Tuolla Baltian maissa se aivovienti jyllää täysillä. Katsokaas vaikka Latviaa ja Liettuaa; niistä voi sanoa suoraan, että viimeinen sammuttaa valot. Kolmasosa kansasta on ottanut jalat alleen ja jättänyt maan sitten vuoden 1990, kun Itäblokki romahti.

        Suomella on mitä suurimmalla todennäköisyydellä edessään sama kohtalo. Venäjän ei tarvitse 20-30 vuoden sisällä enää huolehtia länsirajastaan, koska siellä on 2000 kilometrin pituudelta pelkkää metsää, susia ja erämaata. Muutama ränsistynyt latonen, umpeen kasvanut peltotilkku ja halkeileva asfaltti kertoo, että täällä asuttiin joskus ennenmuinoin.

        Suomessa on uutisointu kuluneen vuoden aikana vauvakadosta, on ihmetelty, miksi ei synny lapsia. Suurina nälkävuosinakin syntyi enemmän lapsia. Yksi syy saattaa olla toki huono taloudellinen tilanne ja talouskasvu, joka ei paljoa työtöntä kuin työntekijääkään lämmitä. Tämä kuitenkin saattaa olla vain yksi osaselitys ja se todellinen syy on se, että monet lastentekoiässä olevista ovat jo muuttaneet ja tehneet ne lapsensa muualla kuin Suomessa. Aivo- ja työntekijävienti on siis jo alkanut.

        Monet muuttavat Helsinkiin, mutta eivät jää sinne, vaan jatkavat suoraan matkaa eteenpäin kohti mm. Keski-Eurooppaa.


    • totuuttapeliin

      "Haen ostoreskontrahoitajan, palkkasihteerin yms helpohkoa toimistotyöpaikkaa "

      Palkkasihteereistä/palkanlaskijoista on tällä hetkellä huutava pula mutta siinä ei pelkällä koulutuksella pärjää kun missään opinahjossa ei kouluteta siihen ammattiin. Kirjanoppinut on huonompi vaihtoehto työkaveriksi kuin merkonomi 10 vuoden palkkasihteerin kokemuksella. Työ opitaan pääasiassa käytännössä.

      Palkkasihteerin pitää toki osata ajantasainen työlainsäädäntö (työsopimuslaki, työaikalaki, vuosilomalaki ehkä tärkeimpinä) ja alan työehtosopimukset paikalliset sopimukset mutta sen lisäksi myös mm. (osa-)sairaus/äitiys/isyyslomiin ym. kelaan liittyvät asiat, yksityisyydensuoja-asiat, verotus-, ulosotto- ja eläke-asiat, tilitykset viranomaisille plus monta muuta ja päivittää tietonsa, seurata uutisia ja politiikkaa. "Pelkkä" lakimies ei pärjää myöskään. On kokeiltu.

      Kahvinkeittäjiä ja monistajia ei ole ollut enää kymmeniin vuosiin. Toimistotyöt ovat hyvin pitkälle asiantuntijatehtäviä sekä ala-, että ylätasolla. Pelkkä koulutus ei takaa mitään osaamista suoraan.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      201
      3338
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2161
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1935
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1598
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1361
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1251
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe