Mikä olis paras tapa aloittaa harrastaan

Rookie

tähtitiedettä?
Tarviiko siihen mitään erityisiä "juttuja" tms??

39

935

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Dust

      Ihan halvalla pääset alussa. Osta tähtikartta ja
      ryhdy tunnistamaan erilaisia tähtikuvioita.
      Näihin perusteisiin nojaten on helppo myöhemmin
      hankkia vaikkapa pieni tähtikiikari tai
      kaukoputki ja ryhtyä etsimään "isompia" saaliita.

    • Andromeda^^

      Alussa riittää et käyt ulkona pimeessä paikassa selkeenä yönä, ja tutustut tähtitaivaaseen, tällön sulla voi olla tähtikartta apuna,josta voit opetella tunnistamaan erilaisia kuvioita!
      Tavallinen kiikari riittää näin aluksi, sillä näkee tarpeeksi mitä täytyy nähdä...Ite mä oon lukenu kaikki kirjat mitä vaan voi tästä aiheesta olla,se kannattaa nimittäin niistä jos jostain saa tietoo ja paljon!!!

      Sitte myöhemmin jos huomaat innostuvas tähtitieteest, voit alkaa miettimään omaa kaukoputkea, sen hankinnassa ei kannata hosuu nimittäin ne on kalliita kapistuksia, joten sun kannattaa miettii hyvin ennen ku laitat siihen 2000-10000mk!!!!!
      Kaukoputkel tietty näkee paljon paremmin ja paljon kaukaisempia kohteita ku kiikarilla, et kaukoputki kannattaa tosiaan ostaa vast ku alat joitain syvempiä kohteita tutkimaan..

      Sitten, sun pitää mennä kattomaan Ursan sivuille,
      (www.ursa.fi) Eli se on yks tähtitieteen harrastaja liitto, sielt jos jaksaa ettii ni löytää PALJON tietoa!!!!!
      Kannattaa harrastaa tähtitiedet, se on todella antoisa harrastus, kun siihen kunnolla perehtyy!!!
      Hyviä tähtihetkiä sulle!

    • ja.tämä.on.tosi

      Todellakin paljain silmin ja kiikarilla kaikkein paras tutustua ensin tähtitaivaaseen ja tähtikartta apuna, kun katsoo netistä mm. sumujen ja galaksien kuvia, hankkii sitten kaukoputken, vaikka hankkii järeähkönkin putken on pieni pettymys se mitä näkee verrattuna niihin hienoihin kuviin mitä tähtiharrasajat kuvanneet.

    • fsjsdtyktykityi

      Hah hah, netti on täynnä myös oikeita kuvia tähdistä eikä vain Nasan väärennöksiä.
      Tähdet näyttäisivät olevan sähköisiä ja taivaankantemme läheisyydessä.

    • Riippuu kovasti mitä amatöörille mahdollista tähtitieteen osa-aluetta aikoo harrastaa ja millä intensiteetillä. Aluksi kannattaisi lukea mitä aiheesta on suomeksi kirjoiteltu eli käytännössä Ursan julkaisemat kirjat läpi. Samalla voisi katsella ympäristöään "sillä silmällä" eli löytyykö lähiseudulta harrastajien kerhoa tai jotakin havaintojen tekemisen kannalta otollista paikkaa (vähän valosaastetta ja hyvä näkyvyys kiinnostaviin suuntiin).

      Löytyykö mahdollisesti digijärkkäri, ja siihen minkäänlaista teleobjektiivia?
      Löytyykö kiikareita, mielellään isolinssisiä ja suurennokseltaan 10 ... 20 paikkeilla?

      Kaukoputkiin, kameraan, objektiiveihin ja muuhun rekvisiittaan voi upottaa rahaa määrättömästi. Kannattaa ensin kokeilla jonkun toisen laitteilla haluaako itse lähteä hankkimaan tai rakentelemaan itselleen havaintovälineitä.

      Kirja T u r n L e f t A t O r i o n on kiva apu kiinnostavien kohteiden etsimiseen. Myös keskusteluryhmät netissä auttavat eteenpäin harrastuksen pariin. Alan suomenkielinen perusoppikirja on kirjastosta eri painoksina löytyvä tiiliskivi Tähtitieteen perusteet.

      Jotkut keskittyvät kaukoputkien rakenteluun jopa itse hioen omat peiliteleskoopin peilinsä. Toiset taas ryhtyvät harrastamaan tähtikuvausta tai meteoriittien bongailua, asteroidien bongausta, planeettojen kuvaamista, Kuun kuvaamista... Vaihtoehtoja riittää paljon enemmän kuin mitä sinulla käytännössä tulee olemaan aikaa niihin perehtyä.

      Ota välitavoitteeksi se, että tunnistat tavallisimmat tähtikuviot ja helpoimmin nähtävät kohteet taivaalta. Kokeile saatko itse kuuttomana yönä pimeässä paikassa Andromedan galaksia näkyviin pelkästään paljaalla silmällä katsottuna vai tarvitsetko siihen kiikaria avuksi kuten minä.

      • Kas, aloitusviesti on näköjään vaivaiset 16 vuotta vanha. No, vastaukset ovat edelleen samat kuin mitä olisivat tuolloin olleet. Valosaaste on välissä lisääntynyt ja digijärkkärien hinta tullut alas.


      • ExB kirjoitti:

        Kas, aloitusviesti on näköjään vaivaiset 16 vuotta vanha. No, vastaukset ovat edelleen samat kuin mitä olisivat tuolloin olleet. Valosaaste on välissä lisääntynyt ja digijärkkärien hinta tullut alas.

        Tähdet ovat aika paljon vanhempia kuin aloittajan viesti, joten no problem. Helios Naturesport 7x50 kiikarit Ursasta ostin, muuten. Ovat aivan mahtavat!


      • karkeat_sukkahousut kirjoitti:

        Tähdet ovat aika paljon vanhempia kuin aloittajan viesti, joten no problem. Helios Naturesport 7x50 kiikarit Ursasta ostin, muuten. Ovat aivan mahtavat!

        Kun olisi helppo tapa tukea kiikarit ylöspäin katsellessa niin olisin kovin tyytyväinen. Vanha 20 x 60 kiikari tärisee häiritsevästi vaikka kuinka yrittää nojata johonkin. Pitäisi varmaan asentaa kameran jalustaan riittävän korkealla oleva mutkallinen lisätanko, jolla saisi ylöpäin katselun onnistumaan paremmin.


      • ExB kirjoitti:

        Kun olisi helppo tapa tukea kiikarit ylöspäin katsellessa niin olisin kovin tyytyväinen. Vanha 20 x 60 kiikari tärisee häiritsevästi vaikka kuinka yrittää nojata johonkin. Pitäisi varmaan asentaa kameran jalustaan riittävän korkealla oleva mutkallinen lisätanko, jolla saisi ylöpäin katselun onnistumaan paremmin.

        Kuulostaa hyvältä idealta, ellei sitten painopiste siirry niin, että jalusta kallistuu/kaatuu -- ehkä vastapaino auttaisi?

        - En ole asiantuntija, itselläni on myös Helios Stellar 10x70, Berlebach-jalusta ja Manfrotto videopää mm. satelliittien ja komeettojen katseluun. Kerää pölyä kaapissa valosaasteen ja pilvisyyden vuoksi (tai sitten olen vain laiska).

        - Se 7x50 tuli korvaamaan vanhaa 8x42 Telemax 2-kiikariani vm. 1972, joka sai kovan iskun ja prismat meni vinoon tms., liian kallista korjata.


    • mörkökorpi

      Valosaaste ainakin maaseuduilla vähentynyt koska maalta muutto kaupunkeihin jatkunut koko ajan.

      • Katujen ja maanteiden valaistus on lisääntynyt maaseudullakin. Pihavalaistus on valaistusratkaisujen ja energiankäytön halvennuttua lisääntynyt suorastaan eksponentiaalisesti, joskin kyllä se on julkisten alueiden valaistus, joka vastaa pääosasta valosaasteesta.


      • harmittaaniinv..i

        Ei ole vähentynyt ei.Niitä kirottuja katu ja pihavaloja jokapuolella,tähtitaivaan valokuvaus hyvin haasteellista.Suurin haitta,kuten Kollimaattorikin sanoi,on katuvalot.Joka halvatun risteys pitää valaista räikeillä valoilla.LED valot pitäisi kieltää lailla..


      • vanha.maanmittari

        Totta! Asia on taas päässyt päättäjiltä unohtumaan. Parikymmentä vuotta sitten asiaa lobattiin tehokkaasti, ja saatinkin jotain aikaan. Muutamat USA:n osavaltiot ja Euroopassa ainakin Tshekki ovat lailla säädelleet asiaa niin, että katuvalot pitää suunnata horisontin alapuolelle. Pienellä varjostimien eli heijastimien muotoilulla voidaan samalla säästää energiaa yllättävän paljon, kun lamppuja voidaan asentaa harvempaan ja/tai valotehoa voidaan vähentää.
        Ja kantsii muistuttaa, ettei pihavalojakaan tarvitse aina pitää päällä.

        Vieläkö muuten 1-tiellä Tuorlan observatorion kohdalla on ne keltaiset natriumvalot? Ne jätettiin siihen prof. Yrjö Väisälän vaatimuksesta, kun ne voitiin blogata helposti värisuodattimella. Laajaspekriset elohopealamput olisivat tehneet tähtivalokuvauksen käytännössä mahdottomaksi. Enkä muuten tiedä, onko siellä enää minkäänlaista havaintotoimintaa vai onko koko obsrrvatorio museona?


      • Muuten, miksi ylläpito ei hyväksynyt tätä oikeaa nimimerkkiäni, vaan minun piti sitä muunnella kaiken maailman kuvatestien kautta?


    • pensselimaakari

      Katselkaa vain Nasan taitelijoiden teoksia. Ne ovat kauniita ja värikkäitä.

      • Nasan "taiteilijoiden" tekeleet ovat enimmäkseen naiivin epärealistisia. Valitettavasti niinkin tasokas lehti kuin Tähdet ja Avaruus tuhlaa palstatilaa niihin otsikkosivuilaan.


      • maanmittarihahhaa
        maanmittari.Koo kirjoitti:

        Nasan "taiteilijoiden" tekeleet ovat enimmäkseen naiivin epärealistisia. Valitettavasti niinkin tasokas lehti kuin Tähdet ja Avaruus tuhlaa palstatilaa niihin otsikkosivuilaan.

        Ei ole taiteilijoiden tekemiä,ei.Päinvastoin,kuvat on huipputiedemiesten tekemiä.Kuvat ovat hyvin selkeitä,kauniita,informatiivisia,laadukkaita ja ennenkaikkea ne ovat absoluuttisen totta.
        Tieteellinen valokuvaus on monimutkaista ja kallista ja työlästä.
        NASAn valokuvisssa silmä lepää..:)
        Tässä esimerkkejä NASA kuvista
        https://images.nasa.gov/#/


      • maanmittarihahhaa kirjoitti:

        Ei ole taiteilijoiden tekemiä,ei.Päinvastoin,kuvat on huipputiedemiesten tekemiä.Kuvat ovat hyvin selkeitä,kauniita,informatiivisia,laadukkaita ja ennenkaikkea ne ovat absoluuttisen totta.
        Tieteellinen valokuvaus on monimutkaista ja kallista ja työlästä.
        NASAn valokuvisssa silmä lepää..:)
        Tässä esimerkkejä NASA kuvista
        https://images.nasa.gov/#/

        En tarkoita valokuvia vaan piirroksia, kuten vaikka Tähdet ja Avaruus-lehden nro 3/17 kansikuvaa, joka sitten on levitetty koko aukeaman leyiseksi otsikoksi sinänsä ansiokkaaseen 3 sivu juttuun. Alakouluikäiset harrastajat eivät ehkä tajua faktan ja fiktion eroa.


    • Kiertää

      Mikä on PARAS tapa aloittaa harrastaa tähtitiedettä? Riippuu siitä, mikä itseä kiinnostaa. Touko-heinäkuussa ei ehkä ole paras aika yrittää tähtitaivasta hahmottaa, mutta syksymmällä. Kevättalvella on kylmää öisin.

      Planisfääri on kirjakaupoissa myyty muovikiekko, josta tähtitaivaan kiertoa voi opiskella.
      Tähdet 2017 -kalenteri selittelee mm. planeettojen kiertoa.

      http://www.willbell.com/almanacs/index.htm
      http://asa.usno.navy.mil/
      https://theskylive.com/
      https://www.ursa.fi/etusivu.html
      http://www.astro.utu.fi/zubi/map/map.htm

      • Elokuun loppupuoli ja syyskuun alku ovat otollista aikaa. Alkaa olla pimeä yöllä eikä liiallinen kylmyys vielä tee hommasta aloittelevien kannalta välittömän vastenmielistä ja hankalaa.


    • hiivapää

      Myös astrologisissa kartoissa ovat planeettojen liikkeet näppärästi luettavissa.
      Samalla voi tulkita niistä saatavia tietoja tulevaisuudesta. Tämä on paljon hyödyllisempää kuin taivaalle tiirailu. Ei siellä mitään tapahdu.

      • tervettäjärkeä

        Astrologia on valetiede,täyttä humpuukisoopaa jolla ei ole mitään tekemistä tähtitieteen kanssa.Astrologia kuuluu ongelmajätelaitoksen hoidettavaksi.


      • tervettäjärkeä kirjoitti:

        Astrologia on valetiede,täyttä humpuukisoopaa jolla ei ole mitään tekemistä tähtitieteen kanssa.Astrologia kuuluu ongelmajätelaitoksen hoidettavaksi.

        Totta. Sitä luonnontieteiden ja naistelehtihömpän eroa olen joskus saanut monellekin ihmiselle selittää, usein turhaan.


    • hongelius

      Hra Kolimaattori tuossa yllä tiivistikin nasevasti aloittelevan tähtititeilijän tarvitseman aloituspaketin.
      Turhaa on tuhlata tuhansia euroja joutavaan harrastukseen saadakseen vielä hihhulin maineen päällensä.

      Lisäksi kalliitkaan laitteet eivät tuo tähtiä yhtään meitä lähemmäksi.

      • riittäisköJotaas

        Eikös se ollut sääntöjen vastaista yrittää esiintyä toisena nimimerkkinä? Kollimaattori ainakin tähän asti itsenään esiintyen on kirjoitellut käyttäen rekisteröityä nimimerkkiä.

        http://www.suomi24.fi/opastus/saannot

        Suomi24-palveluissa ei saa
        ...
        -Esittää asiatonta sisältöä muista käyttäjistä tai uhkailla muita käyttäjiä
        -Esiintyä toisena käyttäjänä
        ...


      • lknkhgvc
        riittäisköJotaas kirjoitti:

        Eikös se ollut sääntöjen vastaista yrittää esiintyä toisena nimimerkkinä? Kollimaattori ainakin tähän asti itsenään esiintyen on kirjoitellut käyttäen rekisteröityä nimimerkkiä.

        http://www.suomi24.fi/opastus/saannot

        Suomi24-palveluissa ei saa
        ...
        -Esittää asiatonta sisältöä muista käyttäjistä tai uhkailla muita käyttäjiä
        -Esiintyä toisena käyttäjänä
        ...

        Nikkivaras on kyllä alhaisimpia olioita mitä netti sisältää. Osoittaa hyvin millaisia pahnanpohjimmaisia nilkkejä salkkarivajakkitrollit ovat.


    • kuperahko

      Tunnen yhden aloittelevan tähtitieen harrastajan. Hän pelkää ystäviensä pilkkaa eikä kehtaa siitä kertoa.
      Yön pimeydessä luikkii yksin pimeisiin paikkoihin taivaalle tiirailemaan.
      Todella omituista.

      • kjhbkghcjf

        Eiköhän tuollainen kerro enemmän "ystävistään", vaikkakin juttusi on toki satua.


      • linjakasvi

        Nimimerkki kuperahkon kertomus on todellakin satua.
        Suomessa ei ole enää yhtään tähtitieteen harrastajaa nyt kun se partaturri jäi eläkkeelle.


    • Kiertää

      Itselläni toimi tähtitieteen aloituksena mm. se, että muotoilin "tyhmää" kysymystä, mistä erottaa planeetat - taivaalla näkyvien valopisteiden joukossa, mistä tiedetään, mikä on planeetta, mikä ei. Tätä kysymystä selvitellessä tuli lueskeltua, miten tähdistöt näyttävät kiertävän, ja miten mikäkin planeetta kiertää - millä suunnalla milloinkin. Asioita kuten elongaatio, prekessio, retrogradinen liike, rektaskensiot, tähtiaika, jne.

      Kiikareita en ole kovin paljon käytellyt tähtien katsomiseen. 8-kertaisella suurennoksella käsi vispasi talvella niin, että Jupiter näytti suttuiselta lankavyyhdeltä. Joku teatterikiikari saattaisi pysyä vakaammin sojossa samaan suuntaan kylmässäkin. Ja valovoimaa voisi olla enemmän. Teatterikiikarin käytöstä on kerrottu mm. vanhoissa tähtitieteen kirjoissa archive.org -sivustolla.
      https://archive.org/details/NortonsStarAtlasTelescopicHandbook14thEdition

      • Pienikin kiikari tarvitsee vakaan jalustan, ettei näkymä heilu ja vipata. En tiedä, pystyykö huippuluokan tarkka-ampujakaan nauttimaan näkymistä ihan vapaalla kädellä.


      • valistusvoittaa

      • valistusvoittaa kirjoitti:

        Taas näitä salkkareiden paskavideoita.Täysin luokatonta sontaa.
        Tähtitaivaasta kiinnostuneille tässä ESOn dokkari tähtitieteilijän työstä maailman suurimmalla tähtitornilla
        https://www.youtube.com/watch?v=Eff4GKnh1AA&list=PL25F06D1140B44361&index=87

        Elä mene trollin provoon. Ei kukaan oikeasti voi olla niin ämpärityhmä, että uskoisi litteään Maahan.

        Eihän?


      • lurnous

        Hra Kiljumoottorilla ei ole enää mitään todellista sanottavaa palstalla.
        Hän käyttää energiaansa palstan pähkäilijöiden tylylyttämisiin mikä ei liene kenellekään mieluista eikä varsinkaan rakentavaa tieteellistä keskustelua.

        Jos hän palstan keskustelijoiden piiristä poistuisikin niin tuskin kenellekään ikävän kaipuuta hänestä jäisi.
        Osaamme itsekin Wikipedian näytön ruudullemme läväyttää. Me älyköt tosin tiedämme ettei sieltä useinkaan absoluuttista totuutta löydä... Kiljumaattori ei tietenkään kuulu ryhmäämme...


      • lurnous kirjoitti:

        Hra Kiljumoottorilla ei ole enää mitään todellista sanottavaa palstalla.
        Hän käyttää energiaansa palstan pähkäilijöiden tylylyttämisiin mikä ei liene kenellekään mieluista eikä varsinkaan rakentavaa tieteellistä keskustelua.

        Jos hän palstan keskustelijoiden piiristä poistuisikin niin tuskin kenellekään ikävän kaipuuta hänestä jäisi.
        Osaamme itsekin Wikipedian näytön ruudullemme läväyttää. Me älyköt tosin tiedämme ettei sieltä useinkaan absoluuttista totuutta löydä... Kiljumaattori ei tietenkään kuulu ryhmäämme...

        Voin kyllä tietysti olla väärässäkin...


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1419
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1285
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1072
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1026
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe