Karjalanpiirakka

Huomio!!!

Karjalanpiirakka ei ole perinne ruoka. Perinne ruokaan käytetään alkuperäisiä suomesta saatavia ruoka-aineita. Riisiä ei kasva suomessa

38

5957

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ja ohraa kasvatetaan suomessa

      joten perinneruokiin mielestäni kuuluu perunamuusitäytteinen ja ohrasuurimotäytteinen karjalanpiirakka ja on hyvää.(riisin suhteen olet oikeassa kun puhutaan perinteistä, ja kasvumaista.

      • puteritsi

        En tosin ole varma, kutsutaanko karjalanpiirakan muotoisia porkkana- ja puolukkapiirakoita karjalanpiirakoiksi. Niille puolukkapiirakoille oli kainuulaisilla joku erityinen nimikin. Muistaako kukaan mikä?


      • olen tuo ensimmäinen vastaaja
        puteritsi kirjoitti:

        En tosin ole varma, kutsutaanko karjalanpiirakan muotoisia porkkana- ja puolukkapiirakoita karjalanpiirakoiksi. Niille puolukkapiirakoille oli kainuulaisilla joku erityinen nimikin. Muistaako kukaan mikä?

        Mielenkiinnosta kysyn,oletko itse tehnyt,
        vai saanut maistiaisia.
        Maku näillä aineksilla ruistaikinakuoreen on varmasti jännä,
        mutta porkkanasta en ainakaan ole koskaan kuullut
        Puolukkahan käy kuitenkin moneen juttuun.
        Ehkä ne eivät karjalanpiirakoiden nimellä kulje,mutta jännä makuyllätys varmasti.


      • äitimuori
        puteritsi kirjoitti:

        En tosin ole varma, kutsutaanko karjalanpiirakan muotoisia porkkana- ja puolukkapiirakoita karjalanpiirakoiksi. Niille puolukkapiirakoille oli kainuulaisilla joku erityinen nimikin. Muistaako kukaan mikä?

        Kainuussa valmistettava ruistaikinapiirakka, jossa on täytteenä puolukkaa ja ehkä hiukan perunasosetta on nimeltään rönttönen.


      • Karajalainenko?

        Suomessa syötiin naurista, ennenkuin saatiin perunaa tänne, että loppujen lopuksi vähän on lihan ja kalan ohella niitä oikein alkuperäisiä "perinneruokia", että saivarrellaan näinkin päin.


      • Salapeili
        Karajalainenko? kirjoitti:

        Suomessa syötiin naurista, ennenkuin saatiin perunaa tänne, että loppujen lopuksi vähän on lihan ja kalan ohella niitä oikein alkuperäisiä "perinneruokia", että saivarrellaan näinkin päin.

        Eivat mitkaan sakut tuoneet perunaa Suomeen, vaan suomalaiset sotilaat toivat sen Pommerin sodasta.


      • Potatis

        Peruna ei ole alkuperäistä suomalaista ravintoa vaan peruna on kotoisin Etelä-Amerikasta Andien alueelta. Espanjalaiset toivat perunan Eurooppaan 1500-luvulla. Ensimmäisen kerran perunaa on nähty Suomessa 1720-luvulla ja Suomeen ne tulivat Ruotsista.

        Johan tämä kerrottiin koulun historian tunneillakin.


      • turha postaus
        Potatis kirjoitti:

        Peruna ei ole alkuperäistä suomalaista ravintoa vaan peruna on kotoisin Etelä-Amerikasta Andien alueelta. Espanjalaiset toivat perunan Eurooppaan 1500-luvulla. Ensimmäisen kerran perunaa on nähty Suomessa 1720-luvulla ja Suomeen ne tulivat Ruotsista.

        Johan tämä kerrottiin koulun historian tunneillakin.

        Jos nyt potatis olisi viitsinyt kahlata tämän ketjun loppuun, niin olisi selvinnyt tuon tiedon kirjotetun tähän ketjuun jo vuonna 2007


    • ...........

      Karjalanpiirakka on suomalaista perinneruokaa vaikka siinä riisiä onkin. Mistä olet saanut päähäsi että perinneruoassa käytetään vain raaka-aineita joita saadaan vain omasta maasta? Suomi on ollut itsenäinen valtio vasta 90 vuotta mutta sitä ennenkin olimme suomalaisia ja otimme vaikutteita ruokakulttuuriimme sekä lännestä että idästä. Mikä olisi sinun mielestäsi perinneruokaa? Riista, marjat ja sienet? Ilman suolaa tietysti, sitähän ei Suomesta saa...

      • se karjalanpiirakka

        on karjalaisten perinneruokaa, ei koko Suomen ja länsi-Suomessa sitä ei tunnettu kovin hyvin, kunnes evakot toi sen perinteensä sotien aikana.


    • kotoisin

      Aito karjalanpiirakka tehdään aina perunamuussitäytteellä. Riisitäytteiset ovat riisipiirakoita. Silloin aikanaan kun karjalanpiirakoita alettiin tekemään ei riisiä täältä suomesta eikä karjalasta edes saatu vielä.

      • piirakat ovat

        HUTTUPIIRAKOITA.


      • pohtija

        Eipä perunaakaan ole luultavasti kovin kauaa ennen riisiä sen koommin saanut. 1800-luvun juttuja ja sittenhän tuli ne suuret nälkävuodet.

        Nykyaikaan säilyneet ruokaperinteemme ovat yleensä hyvin nuoria. Jotkut kalakukon tapaiset lienevät vanhimmasta päästä.


      • Aito karjalanpiirakka

        Alkuperäinen karjalanpiirakka on tehty ohrasta ,jos tarkkoja ollaan. Mutta eiköhän ne kaikki mene piirakasta.


      • Aito karjalanpiirakka

        Alkuperäinen karjalanpiirakka on tehty ohrasta ,jos tarkkoja ollaan. Mutta eiköhän ne kaikki mene piirakasta.Laitapa vaikka puuroon puolet ohraa ja riisiä niin tulee todella hyvä piirakka


      • AKUKENE
        Aito karjalanpiirakka kirjoitti:

        Alkuperäinen karjalanpiirakka on tehty ohrasta ,jos tarkkoja ollaan. Mutta eiköhän ne kaikki mene piirakasta.Laitapa vaikka puuroon puolet ohraa ja riisiä niin tulee todella hyvä piirakka

        Milloin eka kerta kuljetetiin Suomeen riisiä ja kuka oli fiksu jakekkas laatikot, mahtava alussa en tykännyt


    • Miten määritetään

      Perinne tarkoittaa perittyä tietoa, jota toisetetaan.

      Peruna ja riisi ovat tulleet aikojen saatossa meille koto Suomeen. Käytön levitessä ja jokapäiväisessä ruokailussa mukana oleminen teki esim Karjalanpiirakan perinne ruoaksi. Muissa kulttuureissa ei ole tehty karjanlanpiirakoita, jotenka siitä syystä meidän on helppo omaksua se perinne ruoaksi.

      • Yhtään mollaamatta omaa ruokaperinnettämme viittaan taannoin käytyyn, opettavaiseen keskusteluun siitä, mikä on perinneruoka.

        Kyllä minä olen syönyt isossa määrin aivan - tai ainakin lähes - samanlaisia piirakoita muuallakin kuin vain Suomessa. Sen lisäksi ne piirakat, jotka tänään myydään meillä kaupoissa ovat paljon kauempana niistä mummoni piirakoista ja kakkaroista kuin nämä syömäni muunmaan piirakat.

        Piirakkaperinne meidän nurkillamme on Karjalan ja vähän laajemman läntisen Venäjän yhteistä perinnettä - iso ja rikas ruokaperintö.


      • Nuori kokki
        crudo kirjoitti:

        Yhtään mollaamatta omaa ruokaperinnettämme viittaan taannoin käytyyn, opettavaiseen keskusteluun siitä, mikä on perinneruoka.

        Kyllä minä olen syönyt isossa määrin aivan - tai ainakin lähes - samanlaisia piirakoita muuallakin kuin vain Suomessa. Sen lisäksi ne piirakat, jotka tänään myydään meillä kaupoissa ovat paljon kauempana niistä mummoni piirakoista ja kakkaroista kuin nämä syömäni muunmaan piirakat.

        Piirakkaperinne meidän nurkillamme on Karjalan ja vähän laajemman läntisen Venäjän yhteistä perinnettä - iso ja rikas ruokaperintö.

        Yleisesti hyväksytyn määritelmän mukaan perinteen syntymiseen menee vähintään kolme sukupolvea (määrittelykysymys tietysti).

        Riisiä on tuotu Eurooppaan siitä lähtien kun meritie Kiinaan avautui, Suomessakin riisiä on syöty satoja vuosia. Jopa kauemmin kuin perunaa. Riisiä on arvostettu, se on ollut kallista tuontitavaraa ja ostoruokaa, jota ei kotona kasvanut. Siksi riisipuuro on ollut juhlaruoka. Riisipuurotäytteiset piirakat ovat aivan mahtava perinne.

        Minusta minkään Suomen alueen perinneruoka ei voi olla vähemmän perinneruoka kuin toisen alueen perinneruoka. Eikä se, että jotain ruokaa syödään muuallakin, tee siitä vähemmän suomalaista - perinnehän ei yleensä noudata valtion rajoja. Karjalainen perinneruoka kuuluu suomalaisiin perinneruokiin.


      • Nuori kokki kirjoitti:

        Yleisesti hyväksytyn määritelmän mukaan perinteen syntymiseen menee vähintään kolme sukupolvea (määrittelykysymys tietysti).

        Riisiä on tuotu Eurooppaan siitä lähtien kun meritie Kiinaan avautui, Suomessakin riisiä on syöty satoja vuosia. Jopa kauemmin kuin perunaa. Riisiä on arvostettu, se on ollut kallista tuontitavaraa ja ostoruokaa, jota ei kotona kasvanut. Siksi riisipuuro on ollut juhlaruoka. Riisipuurotäytteiset piirakat ovat aivan mahtava perinne.

        Minusta minkään Suomen alueen perinneruoka ei voi olla vähemmän perinneruoka kuin toisen alueen perinneruoka. Eikä se, että jotain ruokaa syödään muuallakin, tee siitä vähemmän suomalaista - perinnehän ei yleensä noudata valtion rajoja. Karjalainen perinneruoka kuuluu suomalaisiin perinneruokiin.

        Koitin aikani kuluksi katsella, milloin riisi tuli Suomeen ja enpä löytänyt mitän sopivaa vuosilukua. Peruna sitävastoin on tullut Pohjoismaihin jo 1730-50-luvulla.

        Tietysti yleistymistä ajatellen perunaa on viljelty meillä täällä itse ja riisi on ollut aina tuontitavaraa, joten ei ihme, että peruna on ollut arkikäytössä ja riisi juhlakäytössä.


      • Nuori kokki
        crudo kirjoitti:

        Koitin aikani kuluksi katsella, milloin riisi tuli Suomeen ja enpä löytänyt mitän sopivaa vuosilukua. Peruna sitävastoin on tullut Pohjoismaihin jo 1730-50-luvulla.

        Tietysti yleistymistä ajatellen perunaa on viljelty meillä täällä itse ja riisi on ollut aina tuontitavaraa, joten ei ihme, että peruna on ollut arkikäytössä ja riisi juhlakäytössä.

        1400-luvulla Suomessa varakkaampi väki söi jouluna riisipuuroa, rahvas tyytyi ohrapuuroon. Puuropapu oli mantelin edeltäjä, joka tunnettiin säätyläispiireissä.

        1500-luvulla riisin tuonti Suomeen kasvoi, kun Juhana herttuan puolalaissyntyinen vaimo Katariina Jagellonica tuotti sitä Turun linnan hoviin. Palanpainikkeeksi juotiin reininviiniä.

        1600-luvulla vielä rahvaan jouluruoka oli ohrapuuro, keitetty hauki, sianpää ja olut.

        1700-luvulla riisiä tuotiin Suomeen jo pieniinkin satamiin ja se oli yleinen kauppatavara. Tulliluettelon mukaan Daniel Fonteenin alus tuli Poriin 30.9.1780 Amsterdamista mukanaan tupakkaa, riisiä, pumpulia, siirtomaatavaraa ja viinejä.


      • Palle Pelleriini
        Nuori kokki kirjoitti:

        1400-luvulla Suomessa varakkaampi väki söi jouluna riisipuuroa, rahvas tyytyi ohrapuuroon. Puuropapu oli mantelin edeltäjä, joka tunnettiin säätyläispiireissä.

        1500-luvulla riisin tuonti Suomeen kasvoi, kun Juhana herttuan puolalaissyntyinen vaimo Katariina Jagellonica tuotti sitä Turun linnan hoviin. Palanpainikkeeksi juotiin reininviiniä.

        1600-luvulla vielä rahvaan jouluruoka oli ohrapuuro, keitetty hauki, sianpää ja olut.

        1700-luvulla riisiä tuotiin Suomeen jo pieniinkin satamiin ja se oli yleinen kauppatavara. Tulliluettelon mukaan Daniel Fonteenin alus tuli Poriin 30.9.1780 Amsterdamista mukanaan tupakkaa, riisiä, pumpulia, siirtomaatavaraa ja viinejä.

        1800-luvulla kansan elintaso nousi ja riisi tunnettiin jo Karjalan takamaillakin. Riisiä käytettiin arvostetuimpien piirakoiden täytteenä, joiden leipominen oli jo pitkään ollut alueelle tyypillistä.

        1900-luvulla karjalaiset joutuivat muuttamaan pois Karjalasta muualle Suomeen, ja muun Suomen asukkaatkin ihastuivat riisitäytteisiin piirakoihin. Vuosisadan lopulla piirakoita alettiin tuottaa teollisesti, jolloin kaikilla oli niihin varaa. Yhteiskunnan ihanteita kuvastavat myös sosiaalidemokratia, IKEA, H&M ja luokkaerojen häviäminen.

        2000-luvun globalisaatioilmiö vakiinnutti riisin aseman suomalaisesa ruokaperinteessä. Riisi on halpa, aasialainen tuontivilja, jonka maine aika-ajoin saattaa jopa kyseenalaiseksi karjalanpiirakoiden arvostetun aseman suomalaisessa ruokaperinteessä.

        2100-luvulla ilmaston lämpenemisen seurauksena alkaa kotimaisen riisin tuotanto. Ohrasta tulee arvostettu perinnevilja, jota erityisesti terveydestään huolehtiva yläluokka suosii.


      • Palle Pelleriini kirjoitti:

        1800-luvulla kansan elintaso nousi ja riisi tunnettiin jo Karjalan takamaillakin. Riisiä käytettiin arvostetuimpien piirakoiden täytteenä, joiden leipominen oli jo pitkään ollut alueelle tyypillistä.

        1900-luvulla karjalaiset joutuivat muuttamaan pois Karjalasta muualle Suomeen, ja muun Suomen asukkaatkin ihastuivat riisitäytteisiin piirakoihin. Vuosisadan lopulla piirakoita alettiin tuottaa teollisesti, jolloin kaikilla oli niihin varaa. Yhteiskunnan ihanteita kuvastavat myös sosiaalidemokratia, IKEA, H&M ja luokkaerojen häviäminen.

        2000-luvun globalisaatioilmiö vakiinnutti riisin aseman suomalaisesa ruokaperinteessä. Riisi on halpa, aasialainen tuontivilja, jonka maine aika-ajoin saattaa jopa kyseenalaiseksi karjalanpiirakoiden arvostetun aseman suomalaisessa ruokaperinteessä.

        2100-luvulla ilmaston lämpenemisen seurauksena alkaa kotimaisen riisin tuotanto. Ohrasta tulee arvostettu perinnevilja, jota erityisesti terveydestään huolehtiva yläluokka suosii.

        Terävä visio, joka osoittaa, että ruokakulttuurin kehitys ei ole muusta yhteiskunan kehityksestä ulkopuolinen asia.

        Globalisaatio muuttaa suomalaisen ruokapöydän ihan muuksi ajan mittaan. Vaikka riisin hinnassa on mukana kuljetuskustannukset kaukaakin, on se todella kilpailukykyinen vaikka kotimaiseen perunaan nähden.

        Ilmaston lämpenmisen seurauksena alkava kotimainen tuotanto tulee kyllä viemään riisiltä kilpailuedun hinnan noustessa pilviin.


      • riippuu mistä katsoo
        Palle Pelleriini kirjoitti:

        1800-luvulla kansan elintaso nousi ja riisi tunnettiin jo Karjalan takamaillakin. Riisiä käytettiin arvostetuimpien piirakoiden täytteenä, joiden leipominen oli jo pitkään ollut alueelle tyypillistä.

        1900-luvulla karjalaiset joutuivat muuttamaan pois Karjalasta muualle Suomeen, ja muun Suomen asukkaatkin ihastuivat riisitäytteisiin piirakoihin. Vuosisadan lopulla piirakoita alettiin tuottaa teollisesti, jolloin kaikilla oli niihin varaa. Yhteiskunnan ihanteita kuvastavat myös sosiaalidemokratia, IKEA, H&M ja luokkaerojen häviäminen.

        2000-luvun globalisaatioilmiö vakiinnutti riisin aseman suomalaisesa ruokaperinteessä. Riisi on halpa, aasialainen tuontivilja, jonka maine aika-ajoin saattaa jopa kyseenalaiseksi karjalanpiirakoiden arvostetun aseman suomalaisessa ruokaperinteessä.

        2100-luvulla ilmaston lämpenemisen seurauksena alkaa kotimaisen riisin tuotanto. Ohrasta tulee arvostettu perinnevilja, jota erityisesti terveydestään huolehtiva yläluokka suosii.

        Ajatusvirhe. Riisin käyttö ei tullut Karjalaan Turusta vaan Pietarista. Idästä päin katsoen Karjala ei ole takamaa, vaan etumaa, ja Länsi-Suomi on kaukana takamailla.


    • karjalan piirakassa

      Olen maistanut, eikä ole hullumpaa

    • asiantuntia!

      Karjalanpiirakka on perinneruoka! Ennenvanhaan täytteenä oli yleisemmin ohra- tai perunapuutoa!

    • ....................

      Alkujaan karjalanpiirakoiden täytteenä oli ohrapuuroa!!

      • ripsrips

        on varmaan aito kotimainen tuote.


      • kokkelipiimä
        ripsrips kirjoitti:

        on varmaan aito kotimainen tuote.

        Entäs anjovikset omassa liemessä?


    • Kokataan

      Onko mitään porkkanariisipiirakka ohjeita ilman ruis juttuja ja ruispuroja?

      jos on linkatkaa.

    • riisi ennen perunaa

      Riisiä on tuotu Suomeen jo 1400-luvulta lähtien. Se on ollut arvostetttua kauppatavaraa, jota on ostettu rahalla. Karjalaiset leipoivat taikinakuoren sisään piirakoihin kaikenlaisia täytteitä, mitä milloinkin ja arvostetuimmat piirakat ovat olleet riisipiirakoita. Peruna tuli Suomeen vasta 1700-luvulla.

      Karjalanpiirakka-nimitys tuli vasta sitten kun karjalaiset evakot tulivat muualle Suomeen ja toivat piirakkakulttuurin mukanaan meidän muidenkin iloksi ja nautinnoksi.

    • kumitätini

      Kummitätini oli Karjalan evakko syntynyt 1882.
      Hän tuli mummolaan evakkona, tavarat kädessään huivinyytissä ja jäi Kotipiiaksi.
      Hän kertoi karjalanpiirakoista:
      niitä tehtiin, kun ruoka jäämä oli sen verran pieni, ettei olisi riittänyt kaikille ruokailijoille. Piirakat olivat kun nykyiset piirakat tai sitten eri kokoisia pyöreitä.
      Kummitätini haudutti, lohkoina ja kuutioina,ruuan lisäkkeeksi, lanttupaloja porkkanoita ja nauriita, näihin lisättiin kypsä peruna. Ja niistä tehtiin piirakat kahville/ välipalalle väelle pellolle jne.

      Nuo piirakat syntyivät kun hella oli lämmin n.10-15 min.

      Paras ja ihanin sisus oli Kaurapuuroon tai Ohrapuuroon sekoitettu kuivattu mustikka ruiskuoressa. Ei se kaunis ollut, mustikat värjäsivät sisuksen läikkäiseksi mutta ihanan makuista.
      Olin lapsi en ymmärtänyt kysyä ohjeita ja kummitäti poistui keskuudestamme/ lapset hakivat luokseen 1960 luvan tienoilla..

      Nyt kun mietin, kuivatut mustikat olivat ihanan makuisia sattumia vesipohjaisessa puurossa..

      • lotkotyaja

        kuibattua mustikkaa sun muuta saa kaupasta, ainakin tarjoustalossa on ollut.
        Ja se on varmaan ollut mustikkakukkoa se toinen :http://www.valio.fi/reseptit/mustikkakukko/
        Meillä on töissä joskus, kerran maistoin ja oli ...hyi...pahaa...


    • piirakkaanassuun

      On se perinneruoka vaikka raaka-aineet ovatkin vaihdelleet aikojen saatossa. Riisi ei toki kasva Suomessa, mutta sitä on tuotu maahan jo 1500-luvulla. Perunaakaan ei Suomesta saanut ennen 1600-lukua. Tietty voidaan myös hifistellä muillakin raaka-aineilla - ovatko ne alkuperäisiä "suomalaisia" vai muualta maahan tuotuja - kuten ruis, ohra, lanttu,porkkana jne...Kansat ovat aina käyneet kauppaa toisten kanssa ja näin eri ruoka-aineet ja viljeltävät tuotteet ovat levinneet hyötykäyttöön.

      Joten kyllä - karjalanpiirakka ON perinneruokaa - niin riisipiirakka kuin myös perunapiirakka tai millä täytteellä sitä sitten halutaankin täyttää - perunalla täytetty on minun makuun paras.

    • piirakkaa se olla

      täytyy.
      Peuna-ja Ohrapiirakka parhaita.Jos ohra on kypsytetty täysmaitoon eli keitetty puurokattilassa.

    • rasvainen kyrpis

      Olette perseestä...joka ikinen

    • haist sä

      sinäkin olet anaaalista

    • perinne piirakka

      ripsipiirakka on perinne,paaljaspiirakka on nykyaikaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1475
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1202
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1092
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    7. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe