JOUKKOMURHIA SAIRAALOISSA

Eka Koira

Kirjoitin kohta vuosi sitten oman tarinani. Nyt kertaus ja vertaus miten on toimittu ja mitä on tapahtunut. Ei sitten mitenkään - sama ja pahempi meno jatkuu !
Vuosi sitten :

• Taistelua elämästä käytiin pari kuukautta. Elettiin vuoroin eri sairaaloissa ja vaadittiin elämälle jatkoaikaa. Hoitoa.
Oli viimeinen taisto meneillään äitini puolesta. Hoidin homman. Sain karmealla taistelulla hieman jatkoaikaa. Oliko se sen arvoista hänelle. En tiedä. Tuskin !
Vanhuksen makuuttaminen ensiapuaseman käytävällä ilman ruokaa ja hoivaa, puhumattakaan yksityisyydestä, on Suomen vanhusten sairaanhoidon todellinen tila.

Haluan tuoda esiin tämän karmaisevan asian, joka taisteluni aikana tuli räikeällä tavalla eteen jokaisessa käänteessä ;
Vanhuksien hoito on täysin retuperällä ja sitä voi hyvin mielestäni luonnehtia joukkomurhaksi. Sairaalat makuuttavat vanhukset kuoliaiksi ja he kokevat lähinnä "nälkäkuoleman" - kylmissään, yksin , töllisteltävinä - tavalla jollaista en olisi uskonut Suomessa olevan.
Et voi syyttää ketään. Et voi tehdä mitään. Olet voimaton ja tuskastunut - vihastunut kun näet kuinka järjestelmä tappaa vanhuksen / vanhuksia .
Kaikki tekevät "voitavansa". Kyllä ! Tosiaan. Ja kukaan ei tee mitään. Selityksiä tulee mitä milloinkin ja vanhus makaa paskoissaan , tuskissaan joskus , tajuttomana ja voimattomana. Hän "on ollut vähän heikkona tänään" - varmasti ! Kun ei saa ruokaa !! Häntä hoidetaan - sairautta "hoidetaan" ! On nälkä - siis sairaus , seuraus ja laiminlyönnit jatkuvat. Tulee lisää "komplikaatioita" joita taas "hoidetaan" ja ruumis huutaa "ruokaa" !
Vanhus "hiipuu" sängyssä. "Niin hänellähän on jo korkea ikä" , kuulen tavan takaa.
"Olemme nyt antaneet hänelle suolaliuosta" ja katsotaan sitten huomenna.
Ja huomenna sama jatkuu - viikko , kaksi - 60 vuorokautta suolaliuosta. Tällä kertaa. Joku sitkeä sissi voi kestää pitempäänkin - Wau ! Onpa rautainen vanhus. Oikea "tervaskanto" !

Koittakaa panna paremmaksi ! Katsotaan missä kunnossa hoitsut, lääkärit, poliitikot ja muut päättäjät olisitte sellaisen "kuurin ja hoidon" jälkeen. Suolavettä, makuuta 60 vuorokautta. Kuolema. Onnellinen loppu. "Hän nukkui pois" rauhallisesti !
Niin, hän oli niin sairas. KYLLÄ !! Ei vaan voinut tulla sairaammaksi !

Voihan tulimmaiset tulikivet.

Suomessa makaa yhdelläkin osastolla 25 potilasta ja 4 "hoitaa" heitä. Yksi ei puhu suomea. Toinen on harjoittelija.
Päivystävä lääkäri ei pyynnöstä huolimatta tule vanhuksen luo. Ei ehdi.
Tulee hoitsun mukana "piikki" - UPEETA !

Menkääpä risteilylle huvijahdille. On 1000 henkilöä hoitamassa tuhatta risteilijää.
Mutta Suomen sairaaloissa makaa tuhansia mummoja ja vaareja suu auki eikä kukaan anna ruokaa. Ei ole aikaa. No eipä ! Ei 4 voi syöttää 25:ttä potilasta. Vaihtaa vaippoja , pestä , lääkitä ja maanitella syömään. Muistakaa ihmiset - JOS ET SYÖ - KUOLE !!
Suomen vanhusten "sairaanhoito" on alennustilassa. Se on törkeällä tolalla. Kun vanhus ei tuota - "antaa mennä". Niin sanottiin. Olisiko jo aika antaa mennä ? Niin , että minne ? kysyin. Höh !
Karmeeta puhetta lääkärin suusta joka perustelee tekemättäjättämisiään. Hän ei voi mitään. EIPÄ ! Ei ole "resursseja". Fyrkat meni kulttuuritaloon, liikenneympyrään, eläkevakuutustaloon ja sen ja muun viraston henkilökuntaan - on vanhus eläkkeensä ja hoitonsa ansainnut.

Ihmisten hävytön kohtelu järjestelmän taholta on ihmisarvon raiskausta. Järjestelmä tappaa kansalaisiaan jotka ikänsä ovat "hyvinvointi"-järjestelmää rakentaneet. Minkähän vuoksi ??
Kysyn vaan päättäjiltä (lue=nuorilta välinpitämättömiltä, ahneilta valtion yritysten johtajilta) onko heidän mieleensä juolahtanut , että siellähän makaan suu auki tehden nälkäkuolemaa "nauttien suonen sisäistä suolaliuosta" ! HAA HAA - haluan nähdä poliitikon ammottavan suun tai jonkun muun päättäjän, virkamiehen, johtajan - ammottavan rohtuneen suun. Tapittavat silmät. Huohottavan hengityksen !! Odotan ! Aika on puolellani.

No , ehkä se korkea ikä - turhaa kärsimystä - annetaanko jo mennä .....kuuluu lääkäriltä taas kun keskustellaan mahdollisesta sydänpysähdyksestä. Voihan olla montaa mieltä.
Ja kirkonkellot kajahtaa, pappi lukee loitsuaan, kanttori soittaa urkuaan, omaiset itkee suruaan ja järjestelmä toimii.....
Voitais tehdä toinen sellainen - parempi järjestelmä ;
kun kalenterissa on max. 85 - nappi otsaan. Kuten teurastamolla - inhimillisesti - ilman kärsimyksiä. Näinhän se meille siankin matka ruokapöytään esitetään.
Joulu on jo ovella. Säästyy possua kun vanhus ei syö.
Ja "Hyvinvointi" lisääntyy meille "parempiosaisille".

Ai niin, unohdinkin vielä muistuttaa , että ehdotushan on jo tehty ettei ylipainoisille tulisi antaa mitään. Ei ruokaa eikä "hoitoja". Taas säästyisi meille muille enempi.

terv. Koira

Näin siis viime vuonna kirjoitin.

Nyt on sitten vuosi kulunut - hallitus ei rahaa myönnä yhteiskunnamme tärkeimpään asiaan. Vanhuskille ja heidän hoitoonsa. Miksihän veroja kannattaa tai kannattaisi maksaa ??
Murhia on tapahtunut , törkeyksiä. Ja lisää tulee kuten nyt hoitajien kusetus jossa ihmisille jotka työtä ovat valmiit tekemään , ei sitten haluta maksaakaan. On aikoja eletty. Mutta varmasti tulee lisää paskaa kun aika etenee.
Katsotaan.
terv. Eka Koira

26

2808

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • totta!

      Kyllähän se on niin että täällä saa veroja maksaa kipeäksi asti, mm. tuloverotus on aika hurja 25% jos on hoitaja, mulla taitaa olla jotain 26% muistaakseni. Kyllähän taas valtion kassaan kilahti neljännes palkasta. Mihin nämäkin rahat oikeasti menee?
      Terveydenhuollossa säästetään. Hoitajia ei ole tarpeeksi, varsinkin nyt on kova pula sairaanhoitajista. Ongelma on maan kattava melkein. Itsekin olen vain lähihoitaja, koulutus ei siis ole sairaanhoitajan tasoinen joten osastolla olevat sairaanhoitajat ovat välillä paljon kiinni heidän asiantuntemustaan vaativissa asioissa ja pahimmillaan iltavuorossa yksi kivulias syöpäpotilas tarvitsee koko ajan sairaanhoitajan apua kipulääkityksessä suonensisäisesti. Se voi viedä melkein puolet iltavuorosta sairaanhoitajan aikaa.
      Samalla perus-tai lähihoitajakaveri joutuu juoksemaan yksin ja kääntelemään ja nostelemaankin toisia potilaita.
      Monta kelloa voi soida samaan aikaan ja niihin vastataan järjestyksessä. Joskus kiireessä jonkun vesilasin täyttäminen voi venähtää aika pitkäksi kuitenkin, kun on kiireellisempiä töitä. Ei ole myös aikaa käydä tavan takaa nostamassa jonkun sängyn päätyä yläs ja taas alas 10 minuutin päästä.
      Monenlaista muutakin kiirettä mahtuu työhömme välillä ja yritän itsekin parhaani mukaan huomioida potilaiden tarpeet.
      Tässä on jo vuosia ollut ongelmia meilläkin löytää sairaanhoitajaa vakituiseen työsuhteeseen, (samoin vakituista osastonlääkäriä).
      Syynä useimmiten on kunta-alan kehnompi palkka.
      Löytyy mielenkiintisempiakin töitä, terveyskeskuksen vuodeosasto on yksi aliarvostetuimmista paikoista itseasiassa. Liekö syynä kunnan huono arvostus ja henkilöstön määrässä säästäminen?
      Pitääkö meidän tyytyä tähän? Onko parannusta saatavilla kuntien terveydenhuoltosysteemiin? Ei tiettävästi. Okei, nyt ehkä voidaan paikata sairaanhoitajapulaa sentään palkankorotuksella ja se tulee tarpeeseen kyllä.
      Toivotaan näin ja ollaan positiivisilla mielin. Ei ole mukavaa kuitenkaan että työkavereina on useimmiten joku sijainen opiskelija, joskin heistä monikin on ihan hyviäkin mutta toisinaan taas ei. Mukavampi on kuitenkin että työparina on sellainen, joka tuntee osaston ja potilaat ja hänestä on apua siten myös.
      Toisinaan sijaisissakin on monen kirjavaa sakkia ja ihmetyttää, miten tuokin on yleensä päässyt töihin kun työmoraalikin saattaa olla kummallinen.
      No, pitää nyt lopetella mutta tässä joitakin tuntoja yhdeltä raskaan työn puurtajalta.
      En välitä enkä ota kuuleviin korviinikaan panetteluja. Arvon mekin ansaitsemme.

      • tuntumaa hoidosta vei uskon

        http://www.demari.fi/Article.jsp?article=9279

        Näkymätön side

        Vanhoja ihmisiä sidotaan yhä useammin lääkkeillä vuoteeseen, sanoo professori Sirkka-Liisa Kivelä.
        Sirkka-Liisa Kivelän mukaan yhteiskunta arvostaa koulutuksessa enemmän akuutti- ja tehohoitoa kuin pitkäaikaishoitoa.
        Juhani Aro
        Uutispäivä Demari

        Onko vanha isäsi tai äitisi tai joku muu läheisesi pitkäaikaishoidossa jossakin laitoksessa? Onko hän varsin nopeassa tahdissa mennyt huonoon kuntoon, puhuu mielestäsi sekavia,tekee alleen, ei syö ja makaa sängyssä tiedottomana?

        Jos näin on, ovat vaaran merkit ilmassa, sanoo professori Sirkka-Liisa Kivelä. Omaisesi saattaa olla kaltoinkohtelun uhri paikassa, jossa vähiten luulisi sellaisen kohtelun uhriksi joutuvansa.

        - Vanhuksia sidotaan lääkkeillä vuoteenomaksi, tietää yleislääketieteen professori Sirkka-Liisa Kivelä Turun yliopistosta.

        Kivelä tietää, mistä puhuu, sillä hän on geriatrian erikoislääkäri ja omaa geriatrian professorin tieteellisen pätevyyden. Viime hallituksen aikana hän selvitti silloiselle sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälälle (kesk.) maamme vanhushoidon tilaa.

        Heti kättelyssä on sanottava, ettei Kivelä syytä henkilökuntaa. Kyse on päättäjien valinnasta: akuutti- ja tehohoitoa arvostetaan enemmän kuin pitkäaikaishoitoa.

        - Ei henkilökunta tahallaan sido potilaitaan lääkkeillä sänkyyn. Kyse on koulutuksen puutteesta. Hoitohenkilökunta on lääkäreitä myöten keskittynyt akuuttiin sairaanhoitoon. Sitomista kuitenkin tapahtuu. Pian tulee julki raportti nimeltään Vanhusten pahoinpitely ja hoidon laiminlyönti, jossa osoitetaan, että kemiallista sitomista todella käytetään, Kivelä kertoo.

        - Ihmisiä sidotaan esimerkiksi psyykenlääkkeillä sänkyyn. Kivelä sanoo.

        Sekin on sanottava, että konkreettista sitomista on vanhustenhoidossa käytetty aina. Ja Kivelänkin mukaan sitä tulee käyttää, jos vanhus on vaaraksi itselleen ja muille.

        Dementoitunut vanhus saattaa olla hyvin levoton ja aggressiivinen ja silloin pitää toimia.

        - Sitominen, kemiallinenkaan, ei aina ole hoitovirhe. Lääkkeiden käytön pitäisi kuitenkin olla hyvin huolellista ja potilaan tarpeesta lähtevää, Kivelä sanoo.

        Monenlaisia lääkkeitä

        Kivelän mukaan vanhusten pitkäaikaishoidossa mennään pieleen, kun hoidon - ja sitomisen - tarve lähtee jostain muusta kuin potilaasta itsestään.

        Henkilökunnalle ja omaisillekin saattaa olla suuri helpotus, kun muistamaton, "ilkeä" ja käytöshäiriöinen vanhus lääkitään rauhalliseksi. Tähän saatetaan Kivelän mukaan käyttää keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, kuten rauhoittavia lääkkeitä, unilääkkeitä, kipulääkkeitä tai epilepsialääkkeitä.

        Viimeksi mainitut nostavat kipukynnystä. Vanhukselle saatetaan määrätä jopa opiaatteja, vaikkei hän kivunhoitoon niitä tarvitsisikaan.

        - Kaikki keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet ovat vanhukselle erittäin ongelmallisia. Minkään lääkkeen käyttö ei saisi olla niin runsasta, että vanhus sen takia käy liikuntakyvyttömäksi, kaatuilee, laskee alleen eikä syö, Kivelä sanoo.

        - Vanhuksen keskushermosto on hyvin hauras ja hän saa hyvin herkästi haittavaikutuksia. Tämä tosiasia unohtuu usein, Kivelä huomauttaa.

        Kivelä on puhunut paljon kipulääkkeiden käytöstä.

        - Niitäkin tarvitaan, tottakai, jos kerran kipua on. Kivunhoidon täytyy kuitenkin olla porrastettua niin, että aloitetaan vanhukselle kaikkein vähiten haittaa tuottavalla lääkityksellä eli parasetamolilla. Sitten voidaan siirtyä tulehduskipulääkkeisiin ja jolleivät ne auta, niin sitten vasta lieviin opiaatteihin, Kivelä ohjeistaa.



        Vanhukset käyttävät opiaatteja

        Kivelän mukaan erittäin vahvojen opiaattien käytön määrä on Suomessa kasvanut ja suurin käyttäjäryhmä on vanhukset.

        - Haittavaikutusvaarat ovat erittäin suuret ja opiaateista seuraa riippuvuus. Aina pitäisi olla myös hoitosuunnitelma, että miten aloitetaan ja miten lopetetaan, Kivelä painottaa.

        Kivelä alleviivaa, että vanhusten lääkinnässä tulee käyttää erittäin pieniä annoksia niin, että vanhuksen liikuntakyky säilyy ja toimintakyky paranee. Lääkityksessä pitää olla kyse vanhuksen elämänlaadun parantamisesta - ei hoitohenkilökunnan tai omaisten mukavuudenhalusta.

        - Kemiallinen sitominen tapahtuu, kun lääkettä käytetään väärästä näkökulmasta ja annetaan liian suuria annoksia ja liian monta lääkettä samanaikaisesti, Kivelä sanoo.

        Koulutusta puuttuu

        Kivelä korostaa ties monenteenko kertaan, ettei kemiallista sitomista tehdä tahallaan. Professorin syyttävä sormi kohdistuu valtakunnallisiin päättäjiin, jotka vastavaat henkilökunnan koulutuksesta ja resurssoinnista. Hänen mukaansa henkilökunnan koulutuksessa päästiin 1980-luvulla alkuun. 1990-luvulla koulutusta karsittiin, eikä siihen enää ole palattu.

        - Hoitajan olisi paljon helpompi ymmärtää pahansisuista dementikkoa, jos hän tietäisi mistä käytöshäiriöt johtuvat. Pitäisi opetella dementikon käyttäytymistä ja sairaan ihmisen hyvää psykososiaalista hoitoa. Silloin potilaatkin olisivat rauhallisempia ja levollisempia ja hoitajillakin olisi helpompaa.

        - Dementikon käytöksen taustalla ovat orgaaniset aivomuutokset, eikä hän tahallaan ole ilkeä. Tottakai häiritsevä ympäristö, melu, kiire virtsatulehdukset jne. lisäävät aggressiivisuutta, mutta perussyy on aivoissa, Kivelä selventää.

        ---------------------------------------------------------------

        Nälkäiset vanhukset laitoksissa

        Professori Sirkka-Liisa Kivelä näkee kemiallisen sitomisen ja lääkkeiden liikakäytön aiheuttavan vanhuksille myös suoranaista nälkiintymistä.

        - Nälkä laitoksessa voi olla monen tekijän summa. Esimerkiksi opiaatit aiheuttavat ummetusta. Ummetus aiheuttaa puolestaan huonoa oloa ja heikentää ruokahalua, Kivelä sanoo.

        - Laitosvanhukset näkevät usein nälkää, mutta ei kaikissa laitoksissa. On huomattava, että ravinnon suhteen meillä ei ole käypiä suosituksia. Henkilökunta saa todella vähän ravinto-opillista koulutusta, lääkäritkin lähinnä kliinisestä ravitsemuksesta, Kivelä huomauttaa.

        - Eikä ruoka maistu, kun se tarjoillaan suoraan sänkyyn. Jotkut eivät lääkityksen vuoksi edes kykene itse syömään. (JA)

        ---------------------------------------------------------------

        Eräs potilaskertomus

        Oheinen tarina on tosikertomus hoitolaitoksen ja pitkäaikaispotilaan hoitosuhteesta. Tiedot ovat potilaan omaisilta ja hoitokertomuksesta. Nimiä tai hoitopaikkaa emme julkaise, koska asiassa on vireillä keskeneräinen valitusprosessi.

        Potilasta kutsumme mummoksi ja hoitopaikkaa terveyskeskukseksi.

        - Mummo kaatui kotonaan ja joutui terveyskeskushoitoon. Kuntoutus epäonnistui ja nyt mummo on maannut terveyskeskuksen vuodeosastolla neljä vuotta. Syöpää tai muita sen kaltaisia henkeäuhkaavia sairauksia hänellä ei ole, omaiset kertovat.
        Tällaisia oireita mummolla oli:

        - lähiomaisten (lapset/lapsenlapset) nimet alkavat sekaantua ja unohtua
        - sanoja alkaa 'unohtua'
        - lisääntyvä uneliaisuus, nukahtelu
        - unet ja todellisuus sekoittuvat
        - ajatuksen katkeaminen, lauseiden 'hukkuminen'
        - keskittyminen vaikeutuu
        - ympäristön (huonetoverit, tv, radio, uutiset) seuraaminen loppuu
        - joulu muuttuu 'ympärivuotiseksi'
        - selittämättömät vatsavaivat ja pahoinvointi
        - mielihalut loppuvat
        - lisääntynyt kosketusarkuus

        - Luulimme että uneliaisuus ja muistihäiriöt kuuluvat jotenkin nrmaaliin vanhenemiseen. Vielä elokuun alussa 2007 mummo mm. katseli tv:tä omassa huoneessaan, seurusteli vierailijoiden kanssa sekä söi omatoimisesti.

        - Elokuun puolenvälin jälkeen aloimme ihmetellä mummon poissaolevuutta, katse oli tuijottava eikä mummo puhunut mitään. Kerran mummo vain makasi sängyssään ja tuijotti kattoon mitään sanomatta ja mihinkään reagoimatta, omaiset kuvailevat.

        - Silloin huomasimme mummolla kipulaastarin. Kävi ilmi että mummolle oli laitettu elokuun puolessa välissä opioidikipulaastari, 50 mikrogr/tunti. Pyysimme mummon lääkelistan ja koko lääkehistorian, hoitotyön lehdet (johon hoitajat tekevät joka päivä, usean kerran päivässä) merkintöjä sekä yle -lehdet (yleislääketieteenlomake, johon lääkärit tekevät merkintöjä) sekä kaikki tutkimusdokumetit hoitosuhteen ajalta.

        - Mummon opioidilääkitys oli erittäin vahva. Sitä oli vuosien varrella lisätty jatkuvasti ja ennen Durogesic 50 -kipulaastaria hän söi 70mg Oxycontin opioidia päivittäin. Kukaan omainen ei tiennyt että mummon opioideista mitään. Tuntui, että mummon koko olemus oli pelkkää haittavaikutusta ja rankkaa pahoinvointia, sekavuutta, uneliaisuutta, tajunnantilan heittelemistä. Mummo makasi sängyssä kuin kuivunut muumio, omaiset kuvailevat.

        - Kun otimme yhteyttä hoitavaan lääkäriin, niin heti alusta asti oli selvää, että se on lähinnä häiritsemistä. Saimme ulkopuolisen asiantuntijan avuksemme, joka kävi läpi mummon hoitohistorian ja arveli kunnon romahtamisen syynä olevan vanhuksille liian vahvat opidoidimäärät sekä lääkkeiden päällekkäisyys. Nyt kovan väännön jälkeen lääkitystä on muutettu. Luottamus on kadonnut hoitosuhteesta. Missään vaiheessa hoitohenkilöstö ei ollut omaisiin yhteydessä mummon kunnon romahtamisesta. Missään vaiheessa, ei mummon opioidilääkitystä ole tarkistettu alaspäin, vaan sitä on vuosien varrella pelkästään nostettu, omaiset kertovat.

        Otteita hoitokertomuksesta

        "15.8.07.- Oxycontin vuorokausiannos 70mg. Vaihdetaan Oxycontin - Durogesiciin 50mcg/h joka 3 pv."

        "17.8.07.Väsynyt, nukahti alusastialle.

        "21.8.07 - Tosi väsynyt aamulla. Syötettynä söi aamupuuron, eikä jaksanut keskustella eikä ymmärtänyt mitään, vähän palelevainen."

        "23.8.07 - Nukkunut, mutta aamulla oksentanut keltaista sappinestettä ja sanoi taas voivansa pahoin."

        "24.8.07 - Aamulla oli vihreänkeltaista oksennusta kaulalla. Ykkössanoilla jaksaa vastailla."

        "26.8.07 - Omituinen käytökseltään kun oli syötetty aamulääkkeitä. Nieli, mutta katse tuijottava eikä puhunut. Syöttämisen aikana oli useasti tehnyt "aivastuksen tapaisia" juttuja ja hoitaja oli ajatellut alkaako potilas kramppaamaan, oli vaikuttanut kuulemma sille."

        "27.8.07 - Väsynyt, ei vastaa puhuteltaessa, katse tuijottava."

        "27.8.07 - Väsynyt, ei aina jaksa vastata kysymyksiin tai ei näytä ymmärtävän kysymystä."

        "30.8.07 - Tyytyväisen oloinen, vähäsanainen, vastailee lyhyesti kun jotain kysytään, muuten tuijottava, pysähtynyt katse silmissään."

        "2.9.07 - Hiljainen ja ilottoman oloinen rouva. Jututettu ja hoitaja kysyi, miksi hän ei enää lauleskele niinkuin joskus ennen. potilas sanoi, ette enää huvita ja että laulu on kadonnut jonnekin."
        16.11. 05:00


      • ValtakunnankansleriTimoS
        tuntumaa hoidosta vei uskon kirjoitti:

        http://www.demari.fi/Article.jsp?article=9279

        Näkymätön side

        Vanhoja ihmisiä sidotaan yhä useammin lääkkeillä vuoteeseen, sanoo professori Sirkka-Liisa Kivelä.
        Sirkka-Liisa Kivelän mukaan yhteiskunta arvostaa koulutuksessa enemmän akuutti- ja tehohoitoa kuin pitkäaikaishoitoa.
        Juhani Aro
        Uutispäivä Demari

        Onko vanha isäsi tai äitisi tai joku muu läheisesi pitkäaikaishoidossa jossakin laitoksessa? Onko hän varsin nopeassa tahdissa mennyt huonoon kuntoon, puhuu mielestäsi sekavia,tekee alleen, ei syö ja makaa sängyssä tiedottomana?

        Jos näin on, ovat vaaran merkit ilmassa, sanoo professori Sirkka-Liisa Kivelä. Omaisesi saattaa olla kaltoinkohtelun uhri paikassa, jossa vähiten luulisi sellaisen kohtelun uhriksi joutuvansa.

        - Vanhuksia sidotaan lääkkeillä vuoteenomaksi, tietää yleislääketieteen professori Sirkka-Liisa Kivelä Turun yliopistosta.

        Kivelä tietää, mistä puhuu, sillä hän on geriatrian erikoislääkäri ja omaa geriatrian professorin tieteellisen pätevyyden. Viime hallituksen aikana hän selvitti silloiselle sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälälle (kesk.) maamme vanhushoidon tilaa.

        Heti kättelyssä on sanottava, ettei Kivelä syytä henkilökuntaa. Kyse on päättäjien valinnasta: akuutti- ja tehohoitoa arvostetaan enemmän kuin pitkäaikaishoitoa.

        - Ei henkilökunta tahallaan sido potilaitaan lääkkeillä sänkyyn. Kyse on koulutuksen puutteesta. Hoitohenkilökunta on lääkäreitä myöten keskittynyt akuuttiin sairaanhoitoon. Sitomista kuitenkin tapahtuu. Pian tulee julki raportti nimeltään Vanhusten pahoinpitely ja hoidon laiminlyönti, jossa osoitetaan, että kemiallista sitomista todella käytetään, Kivelä kertoo.

        - Ihmisiä sidotaan esimerkiksi psyykenlääkkeillä sänkyyn. Kivelä sanoo.

        Sekin on sanottava, että konkreettista sitomista on vanhustenhoidossa käytetty aina. Ja Kivelänkin mukaan sitä tulee käyttää, jos vanhus on vaaraksi itselleen ja muille.

        Dementoitunut vanhus saattaa olla hyvin levoton ja aggressiivinen ja silloin pitää toimia.

        - Sitominen, kemiallinenkaan, ei aina ole hoitovirhe. Lääkkeiden käytön pitäisi kuitenkin olla hyvin huolellista ja potilaan tarpeesta lähtevää, Kivelä sanoo.

        Monenlaisia lääkkeitä

        Kivelän mukaan vanhusten pitkäaikaishoidossa mennään pieleen, kun hoidon - ja sitomisen - tarve lähtee jostain muusta kuin potilaasta itsestään.

        Henkilökunnalle ja omaisillekin saattaa olla suuri helpotus, kun muistamaton, "ilkeä" ja käytöshäiriöinen vanhus lääkitään rauhalliseksi. Tähän saatetaan Kivelän mukaan käyttää keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, kuten rauhoittavia lääkkeitä, unilääkkeitä, kipulääkkeitä tai epilepsialääkkeitä.

        Viimeksi mainitut nostavat kipukynnystä. Vanhukselle saatetaan määrätä jopa opiaatteja, vaikkei hän kivunhoitoon niitä tarvitsisikaan.

        - Kaikki keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet ovat vanhukselle erittäin ongelmallisia. Minkään lääkkeen käyttö ei saisi olla niin runsasta, että vanhus sen takia käy liikuntakyvyttömäksi, kaatuilee, laskee alleen eikä syö, Kivelä sanoo.

        - Vanhuksen keskushermosto on hyvin hauras ja hän saa hyvin herkästi haittavaikutuksia. Tämä tosiasia unohtuu usein, Kivelä huomauttaa.

        Kivelä on puhunut paljon kipulääkkeiden käytöstä.

        - Niitäkin tarvitaan, tottakai, jos kerran kipua on. Kivunhoidon täytyy kuitenkin olla porrastettua niin, että aloitetaan vanhukselle kaikkein vähiten haittaa tuottavalla lääkityksellä eli parasetamolilla. Sitten voidaan siirtyä tulehduskipulääkkeisiin ja jolleivät ne auta, niin sitten vasta lieviin opiaatteihin, Kivelä ohjeistaa.



        Vanhukset käyttävät opiaatteja

        Kivelän mukaan erittäin vahvojen opiaattien käytön määrä on Suomessa kasvanut ja suurin käyttäjäryhmä on vanhukset.

        - Haittavaikutusvaarat ovat erittäin suuret ja opiaateista seuraa riippuvuus. Aina pitäisi olla myös hoitosuunnitelma, että miten aloitetaan ja miten lopetetaan, Kivelä painottaa.

        Kivelä alleviivaa, että vanhusten lääkinnässä tulee käyttää erittäin pieniä annoksia niin, että vanhuksen liikuntakyky säilyy ja toimintakyky paranee. Lääkityksessä pitää olla kyse vanhuksen elämänlaadun parantamisesta - ei hoitohenkilökunnan tai omaisten mukavuudenhalusta.

        - Kemiallinen sitominen tapahtuu, kun lääkettä käytetään väärästä näkökulmasta ja annetaan liian suuria annoksia ja liian monta lääkettä samanaikaisesti, Kivelä sanoo.

        Koulutusta puuttuu

        Kivelä korostaa ties monenteenko kertaan, ettei kemiallista sitomista tehdä tahallaan. Professorin syyttävä sormi kohdistuu valtakunnallisiin päättäjiin, jotka vastavaat henkilökunnan koulutuksesta ja resurssoinnista. Hänen mukaansa henkilökunnan koulutuksessa päästiin 1980-luvulla alkuun. 1990-luvulla koulutusta karsittiin, eikä siihen enää ole palattu.

        - Hoitajan olisi paljon helpompi ymmärtää pahansisuista dementikkoa, jos hän tietäisi mistä käytöshäiriöt johtuvat. Pitäisi opetella dementikon käyttäytymistä ja sairaan ihmisen hyvää psykososiaalista hoitoa. Silloin potilaatkin olisivat rauhallisempia ja levollisempia ja hoitajillakin olisi helpompaa.

        - Dementikon käytöksen taustalla ovat orgaaniset aivomuutokset, eikä hän tahallaan ole ilkeä. Tottakai häiritsevä ympäristö, melu, kiire virtsatulehdukset jne. lisäävät aggressiivisuutta, mutta perussyy on aivoissa, Kivelä selventää.

        ---------------------------------------------------------------

        Nälkäiset vanhukset laitoksissa

        Professori Sirkka-Liisa Kivelä näkee kemiallisen sitomisen ja lääkkeiden liikakäytön aiheuttavan vanhuksille myös suoranaista nälkiintymistä.

        - Nälkä laitoksessa voi olla monen tekijän summa. Esimerkiksi opiaatit aiheuttavat ummetusta. Ummetus aiheuttaa puolestaan huonoa oloa ja heikentää ruokahalua, Kivelä sanoo.

        - Laitosvanhukset näkevät usein nälkää, mutta ei kaikissa laitoksissa. On huomattava, että ravinnon suhteen meillä ei ole käypiä suosituksia. Henkilökunta saa todella vähän ravinto-opillista koulutusta, lääkäritkin lähinnä kliinisestä ravitsemuksesta, Kivelä huomauttaa.

        - Eikä ruoka maistu, kun se tarjoillaan suoraan sänkyyn. Jotkut eivät lääkityksen vuoksi edes kykene itse syömään. (JA)

        ---------------------------------------------------------------

        Eräs potilaskertomus

        Oheinen tarina on tosikertomus hoitolaitoksen ja pitkäaikaispotilaan hoitosuhteesta. Tiedot ovat potilaan omaisilta ja hoitokertomuksesta. Nimiä tai hoitopaikkaa emme julkaise, koska asiassa on vireillä keskeneräinen valitusprosessi.

        Potilasta kutsumme mummoksi ja hoitopaikkaa terveyskeskukseksi.

        - Mummo kaatui kotonaan ja joutui terveyskeskushoitoon. Kuntoutus epäonnistui ja nyt mummo on maannut terveyskeskuksen vuodeosastolla neljä vuotta. Syöpää tai muita sen kaltaisia henkeäuhkaavia sairauksia hänellä ei ole, omaiset kertovat.
        Tällaisia oireita mummolla oli:

        - lähiomaisten (lapset/lapsenlapset) nimet alkavat sekaantua ja unohtua
        - sanoja alkaa 'unohtua'
        - lisääntyvä uneliaisuus, nukahtelu
        - unet ja todellisuus sekoittuvat
        - ajatuksen katkeaminen, lauseiden 'hukkuminen'
        - keskittyminen vaikeutuu
        - ympäristön (huonetoverit, tv, radio, uutiset) seuraaminen loppuu
        - joulu muuttuu 'ympärivuotiseksi'
        - selittämättömät vatsavaivat ja pahoinvointi
        - mielihalut loppuvat
        - lisääntynyt kosketusarkuus

        - Luulimme että uneliaisuus ja muistihäiriöt kuuluvat jotenkin nrmaaliin vanhenemiseen. Vielä elokuun alussa 2007 mummo mm. katseli tv:tä omassa huoneessaan, seurusteli vierailijoiden kanssa sekä söi omatoimisesti.

        - Elokuun puolenvälin jälkeen aloimme ihmetellä mummon poissaolevuutta, katse oli tuijottava eikä mummo puhunut mitään. Kerran mummo vain makasi sängyssään ja tuijotti kattoon mitään sanomatta ja mihinkään reagoimatta, omaiset kuvailevat.

        - Silloin huomasimme mummolla kipulaastarin. Kävi ilmi että mummolle oli laitettu elokuun puolessa välissä opioidikipulaastari, 50 mikrogr/tunti. Pyysimme mummon lääkelistan ja koko lääkehistorian, hoitotyön lehdet (johon hoitajat tekevät joka päivä, usean kerran päivässä) merkintöjä sekä yle -lehdet (yleislääketieteenlomake, johon lääkärit tekevät merkintöjä) sekä kaikki tutkimusdokumetit hoitosuhteen ajalta.

        - Mummon opioidilääkitys oli erittäin vahva. Sitä oli vuosien varrella lisätty jatkuvasti ja ennen Durogesic 50 -kipulaastaria hän söi 70mg Oxycontin opioidia päivittäin. Kukaan omainen ei tiennyt että mummon opioideista mitään. Tuntui, että mummon koko olemus oli pelkkää haittavaikutusta ja rankkaa pahoinvointia, sekavuutta, uneliaisuutta, tajunnantilan heittelemistä. Mummo makasi sängyssä kuin kuivunut muumio, omaiset kuvailevat.

        - Kun otimme yhteyttä hoitavaan lääkäriin, niin heti alusta asti oli selvää, että se on lähinnä häiritsemistä. Saimme ulkopuolisen asiantuntijan avuksemme, joka kävi läpi mummon hoitohistorian ja arveli kunnon romahtamisen syynä olevan vanhuksille liian vahvat opidoidimäärät sekä lääkkeiden päällekkäisyys. Nyt kovan väännön jälkeen lääkitystä on muutettu. Luottamus on kadonnut hoitosuhteesta. Missään vaiheessa hoitohenkilöstö ei ollut omaisiin yhteydessä mummon kunnon romahtamisesta. Missään vaiheessa, ei mummon opioidilääkitystä ole tarkistettu alaspäin, vaan sitä on vuosien varrella pelkästään nostettu, omaiset kertovat.

        Otteita hoitokertomuksesta

        "15.8.07.- Oxycontin vuorokausiannos 70mg. Vaihdetaan Oxycontin - Durogesiciin 50mcg/h joka 3 pv."

        "17.8.07.Väsynyt, nukahti alusastialle.

        "21.8.07 - Tosi väsynyt aamulla. Syötettynä söi aamupuuron, eikä jaksanut keskustella eikä ymmärtänyt mitään, vähän palelevainen."

        "23.8.07 - Nukkunut, mutta aamulla oksentanut keltaista sappinestettä ja sanoi taas voivansa pahoin."

        "24.8.07 - Aamulla oli vihreänkeltaista oksennusta kaulalla. Ykkössanoilla jaksaa vastailla."

        "26.8.07 - Omituinen käytökseltään kun oli syötetty aamulääkkeitä. Nieli, mutta katse tuijottava eikä puhunut. Syöttämisen aikana oli useasti tehnyt "aivastuksen tapaisia" juttuja ja hoitaja oli ajatellut alkaako potilas kramppaamaan, oli vaikuttanut kuulemma sille."

        "27.8.07 - Väsynyt, ei vastaa puhuteltaessa, katse tuijottava."

        "27.8.07 - Väsynyt, ei aina jaksa vastata kysymyksiin tai ei näytä ymmärtävän kysymystä."

        "30.8.07 - Tyytyväisen oloinen, vähäsanainen, vastailee lyhyesti kun jotain kysytään, muuten tuijottava, pysähtynyt katse silmissään."

        "2.9.07 - Hiljainen ja ilottoman oloinen rouva. Jututettu ja hoitaja kysyi, miksi hän ei enää lauleskele niinkuin joskus ennen. potilas sanoi, ette enää huvita ja että laulu on kadonnut jonnekin."
        16.11. 05:00

        Maailmalla on tärkein päämäärä. Yhdessä Hillary Clinton ja Donald Trump.
        Tyhmä ObamaCare salli Putinin TARKOITUKSELLA tappaa vapauden kaihon ja
        pommittaa sairaalat. ObamaCare TERVETULOA kaikki tulee. Putin murskaa
        koulut ja avustussaattueet. Kaikkien kansojen kansanmurhat jatkuu putinilla.

        http://sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i-w600/stop-russia-and-kill-putin.jpg

        (Äärettömän tärkeä kuva joka on Hillary Clinton ja Donald Trumpin päässä.)

        lisätiedot:

        Kansojen sarjamurhaaja Lenin Putin Stalin.

        Täällä kotona lännessä on mahdollisimman suuri pelote kidutus rikollisille.
        Kansanedustajat eivät saa nukkua. Maailma nousee yhdessä (russia loppuu).


    • hoitaa,

      150 merimiestä, siihen kuuluu sitten koko laivan hoito huoltoa ja kauppoja myöten, ei nyt ihan puhuta paskaa vaikka oikeassa oletkin asiassasi.

    • Lizzie9876

      Ihminen ei elä ikuisesti. Olen ollut hoitajana monissa vanhustenkeskuksissa ja nähnyt monta kuvailemaasi tapausta. En väitä ettei laiminlyöntejä tapahdu, mutta joskus ei voida tehdä muuta kuin antaa nestettä ja helpottaa kipuja. Liiallinen elämän pitkittäminenkin tuo vanhukselle tuskaa ja on mielestäni epäinhimmillistä. Otan osaa äitisi puolesta.

      • hoitaja

        Sairaaloissa tosiaan hoidetaan sairautta, ja ne, jotka tarvitsisivat apua perusjuttuihinkin, tavallaan "jäävät" vähemmälle. Mutta henkilökunta on mitoitettu sairauksien hoitoon, ei siihen että joku istuisi yhden ihmisen vieressä useaan otteeseen päivässä maanittelemassa syömään ja juomaan vaikkapa puoli tuntia kerrallaan, tähän aikaan pitäisi jakaa ruuat koko osastolle. Vanhainkodeissa tuntuu menevän hoidon tavoite tähän samaan suuntaan. osastolla saattaa olla 10 erittäin hankalasti syötettävää potilasta, joiden olisi myös saatava nesteitäkin runsaasti. Nielemisongelmat, ymmärrys, ei ymmärretä avata suuta, pureskella jne. asiakas voi sykeä ruuat pois tai olla muuten vain haluton syömään. Näitä syöttöjä tekemässä 2 hoitajaa, joiden samalla pitäisi ehtiä vastaamaan kelloihin, kuljettamaan väsyneet jo itse syöneet takaisin sänkyyn, huolehtimaan ettei kukaan kaadu, käyttämään vessassa sata turhaa asiaa, joku haluaa soittaa juuri sillä hetkellä kotiin tehdäkseen kauppalistan, vesimuki pöydällä juuri ryypätty tyhjäksi, paljonko kello on? omaisia omine huolineen, listaa voisi jatkaa loputtomiin. Hoitajana tunnen itseni riittämättömäksi, vaikka tiedän joka päivä tekeväni parhaani, kahdessa paikkaa en voi olla samaan aikaan.Kurjalle tuntuu asiakaiden ja heidän omaisten puolesta, vähemmästäkin olo tuntuisi turvattomalle, mihinkähän sitä ollaan menossa?


      • ei ikinä sairaala"hoit...
        hoitaja kirjoitti:

        Sairaaloissa tosiaan hoidetaan sairautta, ja ne, jotka tarvitsisivat apua perusjuttuihinkin, tavallaan "jäävät" vähemmälle. Mutta henkilökunta on mitoitettu sairauksien hoitoon, ei siihen että joku istuisi yhden ihmisen vieressä useaan otteeseen päivässä maanittelemassa syömään ja juomaan vaikkapa puoli tuntia kerrallaan, tähän aikaan pitäisi jakaa ruuat koko osastolle. Vanhainkodeissa tuntuu menevän hoidon tavoite tähän samaan suuntaan. osastolla saattaa olla 10 erittäin hankalasti syötettävää potilasta, joiden olisi myös saatava nesteitäkin runsaasti. Nielemisongelmat, ymmärrys, ei ymmärretä avata suuta, pureskella jne. asiakas voi sykeä ruuat pois tai olla muuten vain haluton syömään. Näitä syöttöjä tekemässä 2 hoitajaa, joiden samalla pitäisi ehtiä vastaamaan kelloihin, kuljettamaan väsyneet jo itse syöneet takaisin sänkyyn, huolehtimaan ettei kukaan kaadu, käyttämään vessassa sata turhaa asiaa, joku haluaa soittaa juuri sillä hetkellä kotiin tehdäkseen kauppalistan, vesimuki pöydällä juuri ryypätty tyhjäksi, paljonko kello on? omaisia omine huolineen, listaa voisi jatkaa loputtomiin. Hoitajana tunnen itseni riittämättömäksi, vaikka tiedän joka päivä tekeväni parhaani, kahdessa paikkaa en voi olla samaan aikaan.Kurjalle tuntuu asiakaiden ja heidän omaisten puolesta, vähemmästäkin olo tuntuisi turvattomalle, mihinkähän sitä ollaan menossa?

        vielä HALU tehdä luettelemasi työt:
        Tieto näköjään on mistä löytyy velvollisuus ja halu tehdä työ?

        Ainoa mitä haluatte ja teette innokaasti on MIELIPITEIDEN vaihto työaikana ja netissä surffailu.


      • hoitaja
        ei ikinä sairaala"hoit... kirjoitti:

        vielä HALU tehdä luettelemasi työt:
        Tieto näköjään on mistä löytyy velvollisuus ja halu tehdä työ?

        Ainoa mitä haluatte ja teette innokaasti on MIELIPITEIDEN vaihto työaikana ja netissä surffailu.

        Selvennetäänpä heti alkuun, tulin aamulla yövuorosta, eli kirjoitan tätä vapaa-ajallani, en istu työpaikan koneella.
        Halua tehdä tätä työtä ei varmasti löydy tulevaisuudessa. Eikö siitä kerro jo se että alalla on pula hoitajista. Minä pidän työstäni, ja tekisin mielelläni vielä paljon enemmän, jos annettaisiiin siihen mahdollisuus. Jos ajatellaan näin, että talon rakentaja ehtisi rakentaa talon vain puoleenväliin, ja sitten kiireessä seuraavaan paikkaan, taakse jäisi keskeneräinen työ, vaikka tietäisit haluavasi tehdä se loppuu, siihenhän olet hankkinut koulutuksen ja syystä valinnut tämän ammatin. näin minulle käy työssäni, ravinnosta ja hygieniasta ehdin huolehtia, tosin monesti vain tiettyn kelloaikaan, kun on vaippakierros, tai muu tietylle asialle varattu aika, ja se aika meee siihen että ehdit tehdä sen välttämättömimmän koko porukalle. Haluaisin jäädä istumaan vanhuksen viereen kuunteleaan hänen huolensa, viemään ulos, lukea lehteä, laittaa hiuksia, mutta kuka teksisi sillä välin muulle porukalle sen välttämättömimmän hoidon? ei kukaan, koska ei ole ketään. Kyllä minulla oli syyni tulla tälle alalle.


      • omainen

        Olet väärässä ammatissa. Vai kuulutko niihin jotka antavat "vanhuksen mennä". Minusta se asenne on niin sikamainen etten voi kirjoittaa enempää - menen oksentamaan !


      • Lupa luovuttaa joskus
        omainen kirjoitti:

        Olet väärässä ammatissa. Vai kuulutko niihin jotka antavat "vanhuksen mennä". Minusta se asenne on niin sikamainen etten voi kirjoittaa enempää - menen oksentamaan !

        Mielenkiintoista, oletko sitä miletä että jokaisen vanhuksenskin kuuluu lähteä täältä vain ja ainoastaan elvytyksen kautta?


    • iippa

      Missä omainen on kun vanhus makaa ensiavun paareilla? Missä silloin kun vanhus tarvii hoitoa ja huolenpitoa? Onko yhteiskunnan vastuulla vanhusten yksinäisyys? Omaiset valittavat ettei vanhusta arvosteta yhteiskunnassa, mutta eikö arvostuksen pitäisi lähteä lähellä olevista ihmisistä. Monissa muissa kulttuureissa perhe huolehtii omista vanhuksistaan, miksi ei Suomessa? Siksi kun kaiken pitäisi aina olla hyvin ilman että itse joudun tekemään mitään hyvinvoinnin eteen..

      • veronmaksaja-

        Se omainen voi olla vaikkapa töissä, hankkimassa elantoa itselleen välttyäkseen joutumasta itsekin sosiaalitoimiston asikkaaksi. Ehkä tiedät, kuinka säälittävän pieni omaishoitotuki on, ei sillä elä. Eikä kaikilla vanhuksilla ole varaa maksaa yksityiselle hoitajalle palkkaa tai jättää hänelle edes perintöä.

        Suomessa ei ole aina mahdollista huolehtia omista vanhuksista siksi, että emme enää elä maatalousyhteiskunnassa. Kovin monet meistä joutuvat muuttamaan työn tai perheen vuoksi pois siltä paikkakunnalta, jolla vanhemmat asuvat. Ja senhän sinä varmaan jo tiedätkin, että laitoshoidossa olevia eivät koske ihmisoikeudet, kuten vapaus valita asuinpaikkaansa ja muuttaa vaikkapa sinne, missä lapset asuvat.


      • lapsenlapsi -70

        Olen lukenut tätä viestiketjua ja todellakin minun ukki on ilmeisesti ainoa laatuaan. Mummoni sairastui keuhkoahtaumaan , ukki oli tuolloin vielä työelämässä(fyysinen/raskas vuorotyö) hän hoiti mummia niin kauan kotona kun se oli mahdollista(happipullot yms) kun mummi siirrettin terveyskeskuksen vuodeosastolle ukki kävi siellä jokaikinenpäivä. Kun ukilla oli iltavuoroviikko me muut kävimme sovitusti siten että joka ilta joku oli mummin luona. Syötimme, juotimme, luimme, teimme kaikkea mitä mummi normaalistikin halusi tehdä.

        Ukki oli juuri silloin kun mummi kuoli vessassa ja tullessaan huomasi valon palavan huoneen ulkopuolella ja odotti kiltisti oven ulkopuolella tietämättä rakkainpansa juuri nukkuneen pois. Minä olin syömässä kotonani 100m päässä kun sain kuulla suru uutisen.

        Ukkini taisteli myös siitä, että osastolle saataisiin lisää henkilökuntaa....TURHAAN... Miksi valtaosa omaisista on valmis valittamaan muttei itse auta vanhusta olemalla sen tukena ja syöttämään jne... SIKSI KOSKA YHTEISKUNNAN KUULUU SE HOITAA... NO KUN EI HOIDA NIIN EI HOIDA... JOHAN SE ON NÄHTY.. LAKATKAA KIRJOITTELEMASTA TÄLLÄ PALSTALLA JA OLKAA VANHUKSEN/SAIRAAN LUONA JA HOITAKAA ITSE NIIN TIEDÄTTE MITÄ SIELLÄ TAPAHTUU.. OMAPERHE ON OMA PERHE EI KUKAAN HOITAJA VOI SITÄ KORVATA

        Ajattelen itsekin usein että vanhuksia hoidetaan huonosti, mutta kun päättäjien vanhemmat eivät elä näissä laitoksissa ja toisaalta henkilökunnalla riittää aina aikaa julkkisten omaisille, mutta maallikko saa odotella..

        Lisää hoitohenkilökuntaa...
        Jos työttömyyskorvauksen maksun edellytys olisi, että työttömät velvoitettaisiin olemaan 3 tuntia viikossa vanhainkodissa lukemassa, laulamassa jne.. siihen ei tartte suurta koulutusta ja joskus maalisjärkikin peittoaa koulutuksen...
        Ajatelkaa kuinka moni vanhus olisi onnellinen ja kuinka moni työtön voisi naapurilleen aamuisin sanoa, että menen TÖIHIN...kuulun johonkin enkä ole vain pelkkä rasite... olen tarpeellinen ihminen


    • Macabre

      On omaisia jotka haluavat erilaisia hoitoja jotta äiti tai isä eläisi ja sitä myöten vaan pitkitetään vanhuksen kärsimystä, onko se sitten oikein????
      Olihan äidilläsi hoitotahto?
      Ja miksi annettiin suolaliuosta, sitä et mitenkään selvennä tekstissäsi, voisiko olla ettei äitisi enää niellyt? Kai tiesit että jos nielemisrefleksiä ei ole niin ei silloin mitään mennä tunkemaan potilaan suuhun!! Muutoin on aspiraatiovaara, eli potilas henkäisee ruuan/juoman henkeensä, josta on useimmiten seurauksena hengitystietulehdukset ja
      keuhkokuume.
      Suosittelen että painat sitä liipasinta sitten kun olet täyttänyt 85 vuotta tai mikset vaikka aikaisemminkin....

      • kirjoittelua

      • 7j7j77555

        Tuo juontaa sitä että sulla on tehtävät mitkä sä teet ja kun ne ontehty niin muun ajan voit seistä vaikka päälläsi, kirjoitella täällä, käydä tupakilla tai mitä vaan.

        Ei asiaa pidä kärjistää niin että kun nyt syötän martta tätiä niin kahden ensimmäisen lusikallisen jälkeen mennään facepuukkiin, tupakalle, juoruamaan yms.

        Tämä on kaikessa muussakin työssä, toisissa töissä tehtävää on koko ajan ja toisissa ei.
        Eikä jokainen potilas kaipaa sitä että joku hoitaja istuu vieressä juttelemassa, toisilla on niin että annan mun olla rauhassa tai anna sitten seksiä jos jotakin haluat antaa. Niin kun seksi on niin tabu asia edelleen tässä maailmassa niin sehän ei kuulu missään mihinkään, sori että edes mainitsin asiasta mutta tarpeita muitakin kuin vain joku juttelu.

        Mitä poliisi tekee kun istuu kyydissä eikä ole mitään varsinaista tehtävää?
        Ei ns mitään, kunhan puhuu paskaa siinä kolleegalleen istuu vaan hiljaa seuraillen vähän ympäristöä. Eikä poliisi voisi jalkautua useammin ja mennä ihmisten luo..

        Arvostaako kansa poliittisesti joitakin hyviä arvoja, aika pieni osa arvostaa.
        Luulevat kai arvostavansa, mutta vaaleissa sen näkee että yhteiskunnan karusellin mukana vaan mennään, katsotaan että' kellä on hienoin vaalikamppansa ja sitä äänestään, on sitten tehty hieno kansalaisvelvollisuuden täyttäminen. .

        Tätä voisi kirjoittaa vaikka kuinka pitkästi..


    • kirpeää

      Kammottava ja pelottavaa , jos kokemuspohjaista niin täysin hyvinvointivaltion ideologian vastaista!! Oma äitini kuoli 13.1.2017 pitkäaikais-sairaanhoidon osastolla ja tätä lukiessani tunnistin osan hoitosysteemeistä mm. ravinnon tarjonta ja syömisen avustaminen, usein näin että tarjotin vietiin pois täysin koskemattomana, kyseessä vahvasti dementoitunut vanhus jota olisi ehdottomasti pitänyt syöttämisessä avustaa. Myös äitini kohdalla syömättömyys hyväksyttiin liian kevysti,tuli myös pelko ylilääkitsemisestä, vahvaa opioottia annettiin "yöksi" mutta aiheutti todellisen romahduksen virkeyteen myös päiväsaikaan??? Olen hyvin surullinen ja hämmentynyt tällä hetkellä, toivon että ei ole kyseessä "säästökampanja" jolla hoitotapoja valitsemalla päästään "eroon" tietynlaisista asukkaista.

      • hoidollinen_irvikuva

        Muutaman viime vuoden aikana olen seurannut vanhusten ja heidän läheistensä hätää suomalaisessa lääkitsemishoidossa. Tuona aikana olen lakannut uskomasta, että mikään muuttuisi. Muutama lääkäri on valistanut, että vanhusta ei pitäisi jättää tämän järjestelmän armoille ja he ovat olleet oikeassa. Ulkomailla työskentelevät eläkeikää lähestyvät suomalaistuttavat ovat peruneet aikeensa viettää eläkepäiviään kotimaassa, koska täällä kohdellaan vanhuksia niin järkyttävän vastenmielisesti.

        Alkuun yritin puhua hoitohenkilökunnalle, lääkäreillekin, mutta hyvin pian totesin valistamisen hyödyttömyyden. Heitä ei yksinkertaisesti kiinnostanut ja miksi jatkaa hyödytöntä työtä. Turhautuneisuudesta oli merkkejä myös joidenkin lääkärien ja hoitajien keskuudessa. He halusivat muuanne ja puhuivat alanvaihdosta.

        Hoitohenkilökunta on sulkenut silmänsä näkemästä ja korvansa kuulemasta. He uskovat kemialliseen sitomiseen, eivät eutanasiaan, vaikka päivittäin sitovat ihmisiä kuolemaan. Järjestelmä nyt sattuu toimimaan näin, ja paremmastakaan he eivät tiedä. Epäilijälle hoitajat nakkelevat, että mikseivät hoida vanhuksiaan kotonaan kerran hoito ei kelpaa. Kritiikkiä tällä alalla ei kestetä alkuunkaan.

        Monasti ihmetellään, miksi vanhusta ei käydä "hoidossa" katsomassa. Nuorilta saa totuudenmukaisempia vastauksia ja he kertovatkin, etteivät jaksa seurata "hoitoa". Ketkä kaikki tarvitsisivat hoitoa, pitäisi harkita uudemman kerran. Jos ihmiset eivät ymmärrä, mitä he työssään tekevät ja miksi, eikö uudelleen arvioimiselle olisi jo todellinen kiire. Koko järjestelmä on säälittävä ja säälittäviä etenkin ne, jotka kaikin voimin vielä pyrkivät tätä mädännäisyyttä jatkamaan vetoamalla ammatilliseen ylpeyteen. Heidän ylpeytensä tähdenkö pitäisi vielä jatkaa?


    • Sureva

      Olosuhteet joista kirjoititte 10 vuotta sitten ovat valitettavasti vielä ajankohtaisia. Äitini menehtyi oltuaan n. kaksi kuukautta vuodepotilaana sairauskohtauksen jälkeen.Hän ei päässyt kuntoutukseen, vaikka ennen sitä oli toimintakykyinen, eikä edes istumaan saati kävelemään vaikka sitä pyysin epätoivoisesti. Kahden kuukauden aikana hän sai lähestulkoon vain IV hoitoa ja laihtui 30 kg, Huolestuin syvästi ja olin itse aloitteellinen saamaan häntä syömään jälleen. Kävin syöttämässä häntä, vaikka minulle sanottiin että nielemisrefleksi oli kadonnut eikä hän avannut suutaan. Lukemattomia kertoja minulle ehdotettiin saattohoitoon siirtymistä, jopa äitini kuullen. Äitini alkoi puhua jonkin ajan kuluessa ja ymmärsi kaiken vaikka välillä oli vaan hiljaa ja peloissaan. Saattohoito ei ole eettisistä ja vakaumuksellisista syistä hyväksyttävää ja äitini ilmaisikin selvästi sairausprosessin aikana että hän haluaa elää kun kysyin sitä häneltä. Joka tapauksessa äitini menehtyi mm. puutteellisen hoidon, voimakkaiden kipulääkkeiden ja ehkä kuntoutukseen pääsyn epäämisen vuoksi. Toivottavasti muut potilaat ja omaiset eivät joudu kokemaan vastaavaa hätää ja kärsimystä vastaisuudessa. Toki on paljon erittäin hyviä ja inhimillisiä hoitajia ja lääkäreitä. Nykyään taloudellisesti niukkuudesta saa vaan kuulla jatkuvasti ja perinteinen potilastyö kärsii siitä.

    • wretg2q2222222

      "Heti kättelyssä on sanottava, ettei Kivelä syytä henkilökuntaa. Kyse on päättäjien valinnasta: akuutti- ja tehohoitoa arvostetaan enemmän kuin pitkäaikaishoitoa."

      Tuon näkee siinäkin että potilaskuljetuksissa akuutti puolelle on hyvät sisätilat ambulansseille. Vaikka periaatteessa ne juuri kaikkein vähiten niitä tarvitsisi.

      Kun ambulanssi tuo kiireistä potilasta sairaalaan niin ei se tilanne siitä huonone että potilas joutuu autosta siirtämisen sisätiloihin sairaalaan olemaan ulkona 10s ajan. No entäs invataksi joka joutuu yksin tekemään kaiken, aikaa menee monin verroin enemmän ja potilas joutuu olemaan vesisateessa, lumisateessa kun ei ole edes katosta, ovien avaamisiin ja sulkemisiin autossa menee aikaa enemmän kun ne joutuu yksin tekemään. Ambulanssissa toinen voi tehdä ne ja toinen työntää jo paarit sisään sairaalaan. Tai tavallinen taksi josta koittaa kömpiä ulos huonosti liikkuva ihminen ja aikaa menee, vettä painaa päin näköä monen minuutin ajan ja on sitten aivan märkä.
      Ambulanssissa ei ulkopuopelta tarvitse huoltaa mitään keikan jälkeen ja jos tarvitsee niin ne tehdään asemapaikalla yleensä. Varustetäydennykset sun muut voi tehdä kelistä riippumatta missä vaan, on siinä autossa katto/sisätilat.

      Invataksia voi joutua lastaamaan pitkänkin aikaa, potilas saattaa olla niissä osaston vaatteissa oli keli mikä hyvänsä. Tässä kohtaa pieni ihmetyksen aihe joidenkin invataksien toiminnasta että miksi intaksit pitää ovet auki autossa kun ovat viemässä potilasta/hakemassa??? Vaikka olisi pakkasta niin auton annetaan jäätyä ja sinne tuodaan sitten potilasta jäätymään.

      Arvostan aika korkeelle näitä laitosten omia potilaskuljetuksia joissa potilasta huomioidaan aivan eri tavoin ja kaikkeen muuhunkin on panostettu ihan eri tavalla, annas olla kun sieltä tulee se möttösen invataksi ja nahkaliiveissä niin on todella rahtikuskausta taas. Kun näissä vielä on se että voiko luottaa, työntekijöistä ei tiedä kukaan mitään ja sattuu sitä sun tätä..

      Näitä riittää.. esimerkkejä yhteiskunnastamme missä ei kaikki mene ihan niin strömsöössä..
      Kehuahan ei saa eikä antaa potitiivistä palautetta niin siksi en tee sitä.

      Paljon on kyse siitä että tietyllä sekstorilla ei ole mitään pysyvyyttä, vaikutusvaltaa mihinkään niin
      niillä mennään mitä säälistä suotu.

    • Röhkäle

      Totta hitossa vanhustenhoito on kriisissä, kun verorahat työnnetään Kreikkaan, Eu:lle, EKP:lle ja kehitysyhteistyöhön sekä VOK-toimintaan ja matujen "kotouttamiseen" ihmiset ovat itse valinneet omien vanhempiensa ja isovanhempiansa kohtalon, koska haluavat antaa suomalaisille kuuluvat rahat tuhansien kilometrien päästä tulleille elintasosiirtolaisille "ihmisoikeuksien" vuoksi. Milloin suvaitsevaisto järjestää miekkarin nimeltä: Suomalaisten ihmisoikeudet ja oikeus elää?

      • KAMALAAKO

        Vanhustenhoito on siksi "kriisissä", kun hoitotyön käsite on muuttunut. Vanhuksia "hoidetaan" nykyisin koneellisesti. Kalliiksi tulee kaikenlainen mobiilihoitaminen, jossa koneet tarvitsevat jatkuvasti uudelleen päivitettäviä ja muuttuvia ohjelmia ja henkilökunnan koulutuksen käyttämään uusia ohjelmia. Kustannuksia lisää jatkuvat uusien koneiden hankinnat ym. Asiakasaika on lisääntynyt, kun konetta ns. kännykkää käytetään kotona jne.

        Ei niiden eurojen tuhlaamiseen muita maita tarvita! Osaamme kuluttaa turhaan itsekin!


      • Kipeetähommoo

        Kyllä! Tahtoisin todella tietää millainen rahasumma esimerkiksi vuodessa syntyy siitä ruuasta, joka jää tähteeksi ja menee roskiin eikä läheskään aina edes kompostiin. Siitä energiantuhlauksesta joka syntyy kun kaikki radiot, televisiot ja valot ovat päällä vaikka kukaan ei kuuntele, katsele eikä keskellä kesäistä aurinkoista päivää tarvitse sähkövaloa. Sekä siitäkin energiahukasta, kun kuuma vesi juoksee puoli tuntia täysillä hanasta esipesua varten ja sitten tiskaavat vielä koneet laitoksien kaikilla osastoilla erikseen. Useimmiten myös vajaina.

        Puhumattakaan kaikesta lääke- yms. materiaalin tärväämisestä jota tulee väkisinkin mutta myös siksi, että viitsimättömyys ja välinpitämättömyys ovat kaikista suurimmat esteet tehdä ja toimia säästäväisesti ja tarkemmin. Ts. siis myös tieto ja taito.

        Kuinka monta hoitajaa säästöillä saisi? Mutta kukaan tuskin ymmärtää tai välittää laskea.


      • KAMALAAKO

        Säästöjen laskeminen moisesta näpertelystä tulisi todennäköisemmin kalliimmaksi, kuin itse säästö! Ei vaikuttaisi nykyiseen koneelliseen vanhustenhoitoon mitenkään! Ei ole järkeä lisätä koneita käyttäviä työntekijöitä!


      • Revisiitä

        Mihin helweeten "koneelliseen vanhustenhoitoon" ? Tiedä jotain aiheesta - oikeasti - niin luulot vähenee. Ruuan menekistä huolehtivat keittiöissä ammatti-ihmiset, suurtalouskokit ja -keittäjät, tai pitäisi ainakin. Veden ja sähkön kulutusta seurataan mittareilla, joku varmasti osaa lukea niitä vaikka sinä et.


    • Eijunalauta

      Sangen sairaalloinen aloitus ja sen ajatusmaailma. Kilometrin teksti vailla minkäänlaista tietoa ja käsitystä aiheesta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      391
      3981
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      217
      1972
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      68
      1480
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      154
      1330
    5. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      991
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      60
      970
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      122
      920
    8. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      913
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      51
      878
    10. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      869
    Aihe