Rasvan kertyminen sisäelimiin?

thickie

Jos on lihava, niin rasvaahan kertyy sisäelinten (mm. sydämen) pinnalle, eikö niin? Jos laihduttaa, niin lähteekö se rasva sieltä sisäelimistäkin sitten pois? Ja jos lähtee, niin lähteekö se yhtä nopeasti kuin ihon alla oleva rasva?
Kiitos jo etukäteen kaikille, jotka viitsivät vastata. :)

12

4955

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • thickie

      Eikö kukaan oikeasti tiedä? Tämä tieto olisi minulle tärkeä.

    • maksa!

      Niin, tuo sisäelimiin kertyvä rasva.. Oletko siis itse huomattavan liikapainoinen? Kysyn, koska kiinnostaisi tietää, onko sinulta otettu maksa-arvoja verikokeessa? Maksa nimittäin on ainakin aika altis rasvoittumaan, jos siis liikapainoa on reippaasti. Moni luulee maksan rasvoittuvan vain alkoholin liikakäytöstä, mutta eipä ole niin: myös rasvainen ruoka, liikalihavuus, ne voivat saada aikaan yhtä jos toista.

      Minä en tiedä tarkkaan kuinka nopsaan tuo rasva lähtee sisäelimistä. Mikään kovin nopea prosessi se ei ole. Vie kyllä aikaa, sanoisin että kuukausia. Riippuu tietysti vähän siitä kokonaistilanteesta.

      Kannattaa yhdistää järkevä ruokavalio kuntoiluun. Lihaskunnon paraneminen ei tee pahaa sisäelimillekään. Kaikki se on eteenpäin. Tarvittaessa esim. maksan tilannettahan voi aina seurata niillä verikokeilla, siitä vähän tietää missä mennään.

      • lisätty.sokeri.pois

        Sokeri on nykyään maksan rasvoittajana ykkönen.

        Saamme ravinnostamme sokeria ihan liikaa. Jopa alle kouluikäisillä lapsilla todetaan nykyään rasvamaksoja.


    • hou

      Jostain luin tai kuulin, että laihtuessa puolet läskistä lähtee sisäelimien ympäriltä.

    • sitten

      Nimittäin sisäelimiin kertynyt rasva ei siis lähde yhtä nopeasti kuin ihonalainen rasvakudos. Siksi suuri lihavuus ja rasvan kertyminen siäselimiin on aina vaarallista terveydelle.

    • Ex-Pat

      Näin jokin aika sitten brittiläisen dokkarin aiheesta (BBC tai ITV). Brittitutkijat ovat kehittäneet laitteen jolla voidaan mitata kehon sisäisen rasvan määrä. Ohjelmassa oli esimerkkinä ja koekaniinina hyvin hoikka (BMI 19) nuori nainen. Tyttö oli mallin mitoissa, mutta hän ei harrastanut liikuntaa lainkaan ja söi epäterveellisesti.

      Tytön BMI on alakantissa, mutta kävi ilmi että hänen sisäelimiensä ympärille kertynyttä rasvaa oli aivan liikaa. Sisäisen rasvan määrä taisi olla 4 litraa (kiloa?), kun se saisi olla korkeintaan 2, eli tuplasti terveelliseen nähden.

      Tutkijoiden lopputulema on, että BMI ei kerro koko totuutta kehon terveyteen vaikuttavasta "rasvaisuudesta". Sisäelimiin kertynyt rasva ei lääkäreiden/tutkijoiden mukaan myöskään lähde mihinkään pelkästään ruokavaliota muuttamalla, vaan ainoastaan (runsas) liikunta tepsii.

    • volsuvolsu

      Itselläni on tälläistä tietoa: Rasva kertyy aina viimeisenä sisäelinten ympärille. Sisäelimissä tulee olla noin 2kg rasvaa jotta ihminen pysyy hengissä. Matalasykkeinen liikunta ja oikea pitkäkestoinen ruokavalio polttaa parhaiten rasvaa. Tämä näkyvä rasva palaa kyllä hyvin jos vaan tekee kunnolla.. samalla sisäinen rasvan määrä pienenee mutta kaikki tapahtuu todella hitaasti. Naisilla rasvaa tulee ollakkin enemmän kun miehillä naishormonituotannon takia.
      Fläsät saa aina pois niin vatsalta, pepusta kuin sisäelimistäkin, jos on tarpeeksi tahtoa ;>

      • näin itse tv ohjelman (brittiläinen ) missä kuvattiin magneettikameralla ihan normaali painoinen mies. tämän miehen sisäelimet olivat kutienkin liika rasvan peitossa. hämmästyin todella. ja ihmisellähän voi olla korkeat rasva arvot ja suonet rasvassa vaikka on laiha. joten lihavuus ei ole ainoa merkki että on rasvaset sisäkalut.


    • tutkijatyyppi

      Viskeraalirasvan, eli sisäelinten ympärille kertyvn rasvan määrä riippuu mm. hormoneista. Voi olla aivan normaalipainoinen ja jopa hoikka, mutta jos on huonojen elämäntapojen takia esim. insuliiniaineenvaihdunnan kanssa ongelmia, niin sisäelimet alkavat ylirasvoittua.

      Ylipainoisilla ihmisillä useimmiten on huonot elämäntavat joista ylipainokin johtuu tai sitten hormonitoiminnan muutoksia, jotka ovat osaltaan aiheuttaneet ylipainon. Siksi myös runsas viskeraalirasva kulkee yhdessä ylipainon kanssa.

      Jos kuitenkin muuten terve ylipainoinen ihminen syö terveellisesti (käytännössä samanlainen ruokavalio kuin kakkostyypin diabetesta hoidettaessa) ja liikkuu paljon, voi viskeraalirasvan määrä olla ihan ok. Tätä ei voi vyötärönympäryksestä tulkita. Esim. tämä kansanterveyslaitoksen vyötärönympäryksen mitta sisäelinrasvan arviointiperusteena on vain hyvin suuntaa-antava. Toki ylipainolla on muitakin terveysseuraksia ja suuri vyötärönympärys on siksikin terveysmittarina. Itsellänikin vyötärö ylittää naisten suosituksen ja ihan syystä sen pitäisi pienentyä.

      Kun ihminen laihtuu "oikein", eli liikkumalla aiempaa enemmän ja ruokavaliota runsaskuituisemmaksi ja kasvispainotteisemmaksi muuttamalla, viskeraalirasva alkaa vähentyä ENSIMMÄISENÄ. Siksi jo pienikin painonlasku voi parantaa esim. maksa-arvoja. Romahdusdieetit pudottavat painoa nopeasti, usein rasittavat maksaa samalla ja paino tahtoo tulla takaisin - jojoilun seurauksena usein juuri viskeraalirasvan määrä lisääntyy. Onkin terveellisempää pudottaa vaikka 5% painosta pysyvästi kuin 20% kahdeksi vuodeksi.

      Summa summarum: viskeraalirasvan määrää ei voi nähdä ulkoapäin. Terveelliset elämäntavat ovat painoa olennaisempi tekijä. Runsas liikunta on avain viskeraalirasvan vähentämiseen. Oikeanlaisella laihduttamisella viskeraalirasva katoaa nopeastikin.

      • pieni_tynnyri

        Itse kyllä uskon, että vyötärön ympärys kertoo paljon. Tosin saisi olla eri arvot hyvin pienille. Itse liikun ja syönkin varsin terveellisesti, mutta olen stressiherkkä. Ja stressihormonithan kerryttävät sisäelinrasvaa. Kehonkoostumusmittauksen mukaan ihonalaisrasvani oli vähän ikäryhmäni alarajan yläpuolella, mutta sisäelinrasva viitearvojen puolivälissä. Uskon tuloksen olevan oikea.

        Lantion ympärys noin 90 cm ja vyötärön 70 cm. Peilistä katsoen maha aon pullero. Uskon, että itselläni sisäelinrasvaa pitäisi olla vähemmän, koska olen samaa koko- ja vartalotyyppiä kuin aasialaisnaiset. Eli nk. normaali BMI:n mukainen paino on liikaa (nyt tismalleen puolivälissä viitearvoja). Lihasmassaa en kuitenkaan haluaisi menettää, vaikka sisäelinrasvaa onkin liikaa. Verensokerini ovat ylärajoilla, vaikka olen mielestäni tehnyt kaiken, mihin kohtuudella pystyn. Seuraavaksi kokeilen varmaankin paastopäivää kerran viikossa. Mieluummin alipainoinen kuin diabeetikko.


    • red devils

      Laihduttaessa haitallinen vatsaontelon sisäinen rasva vähenee suhteellisesti enemmän kuin ihonalainen rasva. Siksi 5-10 % painonlasku voi parantaa merkittävästi diabetesta, verenpainetautia, veren rasvahäiriöitä ja muita sairauksia

    • syöpis

      Oma kokemukseni.
      Syöpäleikkauksen jälkeisten 3kk:n aikana painoni putosi sohvalla maaten 6kg mutta vyötärö ei ohentunut yhtään.
      Aloitettuani varovasti liikunnan, 10h / viikko salilla 4kk toisen leikkauksen jälkeen ja käytyäni urheiluopiston InBody720 analyysissä, oli viskeraalirasvani 6kk:n treenin jälkeen vielä 148 joka oli ikäiseni viitearvon ylärajoilla.
      Lukemana 100 on jonkin sortin yleinen raja.

      Tuosta 148:sta viskeraali on vuosittain laskenut 106,5:een ja viimeeksi 78,5:een joka on ikäisteni alueen alarajalla.
      Painoindeksini ( saa työntää tiedät minne ) on 29,5.

      Viskeraalirasvamääräni on suorassa yhteydessä liikunnan määrään ja intensitettiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      2301
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1918
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1720
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      64
      1514
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1286
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe