"Mummon jauhelihapullat" RESEPTIÄ??

*n24

Eli kotona olisi tarkoitus tehdä lihapullia - hyviä sellaisia :) Kertokaapas omia lihapullareseptejänne,vai ovatko juuri ne parhaat reseptit niitä perhesalaisuuksia ;)?

Toki olen ennenkin lihapullia tehnyt,mutta jokin niistä jää puuttumaan. Mausteita yritetty käyttää,mutta tuntuu etteivät ne silti maistu kunnon vanhan ajan mummon lihapullilta.

Jos halukkaita auttamaan niin reseptit jakoon! Kiitos avustanne :)

26

22463

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äitemuori

      lisään yhden pienen anjovisfileen silputtuna tosi pieneksi. Liotan korppujauhot (jos kuivaa leivänkannikkaa löytyy kotoa) täysmaitoon. Kevytmaito tai rasvaton maito on liian kevyttä, melkein kuin vettä. Jos käyttää tuoretta ranskista, niin kannattaa painella lusikan avulla liika neste pois vaikka siivilässä.
      Tuoretta ranskista tulee käytettyä, sillä kaupan korppujauhoissa on sellanen pahvin haju ja maku.
      Sipulihakkelusta vähän kuullotan ensin. Jauhelihan jauhan itse (=naudan lapaa yleensä). Niin ja suolaa ei ihan koko teelusikallista tarvi.

      Tällä tapaa meillä, eikä ole salaisuus.

    • on helppo...

      Osta knorr sipulikeitto pussi, siinä pussissa on ohje lihapullille, kuulostaa ehkä aika haetulta mutta yllättävän hyvää tulee, ja helppoa :)

      • makua ilman lisäaineita

        Lihapullan teko on niin sippelijuttu perusaineista, että ei tarvita mitään pussikeittoja! Perusmaut saa esiin ihan suolalla.

        Lihapullia voi tehdä sipulilla tai ilman. Halukkaat voivat maustaa vielä pippurilla, valkosipulilla, chilillä. Vaihtelua saa vaikka sardiineilla taikka suolakurkkukuutioilla.


      • siksi...
        makua ilman lisäaineita kirjoitti:

        Lihapullan teko on niin sippelijuttu perusaineista, että ei tarvita mitään pussikeittoja! Perusmaut saa esiin ihan suolalla.

        Lihapullia voi tehdä sipulilla tai ilman. Halukkaat voivat maustaa vielä pippurilla, valkosipulilla, chilillä. Vaihtelua saa vaikka sardiineilla taikka suolakurkkukuutioilla.

        Makuasioita sanoi koira kun kulkusia nuoli...


    • -mamma

      myös sipulikeittopussia ja hyvää tulee.
      Korppujauhot liotan 1prk kermaviiliä.

      • Panhandle

        Sipulikeittoa kermaviiliin, seos jauhelihan sekaan, on minun perusreseptini jauhelihataikinalle. Se on nopea ja onnistuu aina. Kananmunaakaan ei välttämättä tarvita. Korppujauhoista olen sen sijaan luopunut melkein kokonaan, jos jotain lihanjatketta (sellainenhan korppujauho on ollut silloin, kun pullat pelkästä lihasta tehtynä olisivat tulleet liian kalliiksi) haluan käyttää, laitan mieluummin keitettyä perunaa.
        Meheviä pullia syntyy myös silloin, kun taikinaan lisätään raastettuja juureksia.

        Joskus innostun tekemään kreikkalaisia lihapullia, joiden tärkeitä ainesosia ovat lampaanjauheliha, tuoreet yrtit ja sitruuna. Fetalla ja oliiveilla ei ole mitään tekemistä niiden kanssa, ainakaan jos uskotaan niitä kreikkalaisia keittokirjoja, jotka minulla on hyllyssäni.


    • koekakku

      400 g jauhelihaa
      2 dl kermaa
      1 muna
      1 sipuli
      ½ dl soijakastiketta (Kikkoman)
      ½ dl kaurahiutaleita
      ½ dl vehnäjauhoja
      1 rkl sokeria/hunajaa/siirappia
      mustapippuria
      valkosipulia

      Sekoita kaikki ainekset - paitsi jauheliha. Älä vaivaa liikaa, sitkistä taikinaa. Anna turvota n. 15 min. Kääntele jauheliha joukkoon. Paista voilla pannussa tai pyörittele palloja ja paista uunissa.

      Huom. paista ensin 'koekakku' suolan ja rakenteen tarkistamiseksi. Voit paistaa koepullan vaikka mikrossa. Ruokalusikallinen taikinaa tassetille ja muutama kymmenen sekuntia täysillä. Tarvittaessa lisää jauhoja/nestettä.

    • *n24

      Kiitos teille!

      Kohta aletaan pullia vääntämään,katsotaan mitä tulee. Ehkä ensikerralla kokeilen taas jotakin toista variaatiota,näin varmasti löydän oman suosikkini :)

    • *n24

      Olipas herkullisia!!!

      Korppujauhot turvotin kermaviiliin,mausteena käytin sipulikeittopussia sekä pienen ripauksen grillimaustetta ja chiliä. Ei liian suolaisia vaan herkullisen maistuvia. Nyt vielä seuraksi pottumuusi :)

    • muuten nyky

      mummon lihapulliin.

      • ja eniten maistuu

        se soija ja muut ärtsykkeet, eli mummon lihapullista nämä sipulikettoon tehdyt on kaukana.

        Sipulikeiton voi toki tehdä itsekin, mutta lukekaa mitä siinä kaupan pussikeitossa oikeesti on.


      • sekaan kaikki mitä

        kaapista löytyy vanhettuvaa..
        - perunoita, muussia?
        - sämpylöitä?
        - vanhaa puuroa?

        sekaan munaa ja jauhettua lihaa, sopivasti mausteita ja nestettä (kermaa, maitoa) ja voita

        tästä se parhaat pullat syntyy!

        Parhaisiin pulliin ei tarvita mitään kaupan puolivalmisteita.


      • La4Manana
        sekaan kaikki mitä kirjoitti:

        kaapista löytyy vanhettuvaa..
        - perunoita, muussia?
        - sämpylöitä?
        - vanhaa puuroa?

        sekaan munaa ja jauhettua lihaa, sopivasti mausteita ja nestettä (kermaa, maitoa) ja voita

        tästä se parhaat pullat syntyy!

        Parhaisiin pulliin ei tarvita mitään kaupan puolivalmisteita.

        Yksi ohje:

        1 dl Vettä
        Korppujauhoja
        1 rkl Öljyä (oliivi)
        1 sipuli
        1 dl Majoneesia/ 1 purkki smetanaa/ Creme fraiche
        (Joskus laitan myös Creme Bonjourin pippuri-fraichea tai vastaavaa)
        500 g Jauhelihaa
        Tuoretta basilikaa, oreganoa tms.
        suolaa, pippuria, Santa Maria Chili mausteseosta

        Kannattaa kokeilla, niin mieleinen resepti löytyy.


      • sipulikeitto rules!
        sekaan kaikki mitä kirjoitti:

        kaapista löytyy vanhettuvaa..
        - perunoita, muussia?
        - sämpylöitä?
        - vanhaa puuroa?

        sekaan munaa ja jauhettua lihaa, sopivasti mausteita ja nestettä (kermaa, maitoa) ja voita

        tästä se parhaat pullat syntyy!

        Parhaisiin pulliin ei tarvita mitään kaupan puolivalmisteita.

        Oletteko te kaupanpuolivalmisteita hylkivät maistelleet sipulikeittoon tehtyjä lihapullia...?
        Ne on hurrrjan hyviä, olipa sitten lisäaineita tai ei, säilytäänpähän mullassa pidempään.

        Niin meillä laitetaan lihapulliin vielä puolet lihasta possua ja puolet hirveä. sekä mustapippuria...


    • On tämä

      Vaikka hakuttekin sipulikeittopussia niin mielestäni tämä resepti on paras:

      400-500g jauhelihaa
      purkki kermaviiliä
      sipulikeitto pussi
      1 kananmuna

      Sipulikeitto ja kermaviili sekoitetaan ja annetaan olla vähän aikaa.

      Lisätään se jauhelihaan. Sekaan vielä kananmuna. Kypsennys pannulla voi/öljy seoksessa.

      Nam. :)

      • Minervä

        400 g jauhelihaa
        1 dl kermaa
        1 sipuli
        1/2 dl korppujauhoja
        1 muna
        suolaa, valkopippuria, paprikajauhetta

        1. Laita korppujauhot kermaan 5 min. turpoamaan. Ohjeessa on kahvikermaa, mutta itse käytän 15 % ruoanlaittokermaa
        2. LIsää loput aineet ja sekoita hyvin
        3. Pyörittele pulliksi ja paista 225 C uunissa.


      • Minervä
        Minervä kirjoitti:

        400 g jauhelihaa
        1 dl kermaa
        1 sipuli
        1/2 dl korppujauhoja
        1 muna
        suolaa, valkopippuria, paprikajauhetta

        1. Laita korppujauhot kermaan 5 min. turpoamaan. Ohjeessa on kahvikermaa, mutta itse käytän 15 % ruoanlaittokermaa
        2. LIsää loput aineet ja sekoita hyvin
        3. Pyörittele pulliksi ja paista 225 C uunissa.

        Sipuli kannattaa mieheni mukaan kuullottaa ensin. Itse pidän sipulisemmasta ruoasta ja laitan raakana AINA jauhelihan sekaan. Mielestäni ravintoarvotkin ovat näin enempi kohdallaan ja lisempää sitten kun on sipulipihvien vuoro paistettuna.


      • mangokaaleppi

        hirveetä paskaa tollanen lisäainemössö

        opetelkaa kokkaamaan älkääkä tunkeko kunnon lihapulliin mitään valmisruokajauheita pellet


    • Opetti jo ihan vaahtosammuttimen kokoisena lihapullien paistoon.
      Hän on jo edesmennyt, hyvää " kotimatkaa" siis joten respeti ei siis
      enää ole salainen

      puoli kiloa sika-nauta jauhelihaa
      3 keitettyä ja raastettua perunaa
      kananmuna
      raastettu raaka sipuli (tässä on joku taika..)
      maustepippuria
      suolaa
      kermaa

      Taikina sekoitellaan näistä, ja se pitää vaivata hyvin. Sillä tavalla että siitä tulee kiinteä.
      Jos kermaa lurahtaa liikaa sekaan, niin tilanteen voi korjata lisäämällä hieman korppujauhoja
      ja vaivaamalla uudestaan. Mummo tarkisti aina suolan ja pippurin määrän raa´asta taikinasta maistamalla.

      Saa tekeytyä jääkaapissa / kellarissa mielellään vaikka parisen tuntia. Pullat paistetaan pannulla
      ihan voissa ja tarvittaessa uunissa jälkilämmöllä loppukypsytys jos "käsiala on iso" ja ovat kookkaita.
      Maistamalla tietää.

      Minä oikaisen tätä hommaa, varsinkin jos on kiire...

      400 g sika-nautaa (pakkauksessa on sen verran)
      purkki kermaviiliä
      sipulikeittoainekset
      kananmuna
      jos on niitä perunoita, sekaan vain raastettuna

      Perustaikina. Tähän voi lisätä halutessaan jauhetun anjoviksen, hakattua maustekurkkua,
      fetaa, tomaattipyrettä tai kaprista.

      Mummon lihapullista anekdootti... meidän koira on himona lihapulliin ja pyysin sitten
      isännän tuomaan niitä kaupasta, siis valmiita.
      Hänpä oli ostanut mummonlihapullia, omien sanojensa mukaan.
      Ajtauksena aika etova mutta hyvin on kelvanneet dogille :o)

      • lihapulla48

        Ei aikanaan voinut käyttää mitään keittopusseja tai soijaliemiä, kun ei niitä silloin ollut. Porkkanapään enimäinen ohje on aika lähellä sitä miten mummot pullansa silloin tekivät, täytyy toki muistaa että raaka-aineetkin olivat aikalailla erilaisia silloin, possu, kerma ja maito rasvaisempia kanamunatkin tulivat viljalla syötetyiltä kanoilta jne. Lopullisen kruunun antoi kotona kirnuttu voi missä pullat paistettiin ja tuo aika joka kultaa makumuistot.


      • Johannes cook
        lihapulla48 kirjoitti:

        Ei aikanaan voinut käyttää mitään keittopusseja tai soijaliemiä, kun ei niitä silloin ollut. Porkkanapään enimäinen ohje on aika lähellä sitä miten mummot pullansa silloin tekivät, täytyy toki muistaa että raaka-aineetkin olivat aikalailla erilaisia silloin, possu, kerma ja maito rasvaisempia kanamunatkin tulivat viljalla syötetyiltä kanoilta jne. Lopullisen kruunun antoi kotona kirnuttu voi missä pullat paistettiin ja tuo aika joka kultaa makumuistot.

        Nää on aikas maukkaita kanssa.
        http://worsa.typepad.fi/n/2009/11/ne-herkullisemmatjauhelihapihvit.html
        tai
        http://worsa.typepad.fi/n/2009/10/lihapullat-ja-spagetti-sisilian-tapaan.html
        tai
        http://worsa.typepad.fi/n/2009/10/sweet-and-sour-lihapullat.html


    • lihisbileet

      pilkoiin jauhamalla jauhelihan sekaan samaan aikaan sipulin kanssa, muuten ihan vakio taikina. itse olen oikein innostunut kokeilemaan kaikkea uutta ja jäynää, mm,sieniä , tuoretta paprikaa,porkkana raastetta,tomaattia,kepaplihaa,jauhan kaikki koneenläpi, sitten kun olemme syöneet pakastan ylimääräiset
      ensin laakealla alustalla kun ne ovat jäätyneet kaadan pussiin johon olen tehnyt ennemmin eri lihapullia,sekoitus ja kun on bileet niin arvatkaas, onko ollut suosittua kun sulatan pullat ja laitan haudutuskattilaan asennolle lämpimänä pito ja kaikki saavat ottaa sieltä esim, dippitikkuunsa pullan, siitä on seurannut monia hyviä jutusteluja kun porukka on vängännyt mitä pullia ne on, Lopuksi olen tosin kertonut jäynäni ja nyt jo arvuutellaan mitä olen pulliin laittanut.

    • los ei lihapullaa
    • jokainen mummeli

      teki taikinansa oman taitojensa ja makunsa mukaisen,Nyky mummot ostelee vain valmiita eineksiä.

    • safkaseireeni

      Näistä tulee mukavan mausteisia ja sopivat hyvin naposteltaviksikin.

      Tapaslihapullat

      700g naudan paistijauhelihaa
      100g Valion paahdettu chili -tuorejuustoa
      1 kuivattua keskivahva/vahva chili
      2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja silputtuna
      1/2 rkl mietoa sinappia
      1/2 rkl kuivattua oreganoa
      1/2 rkl kuivattua korianteria
      1 rkl paprikajauhetta
      3 valkosipulinkynttä hienonnettuna tai puristettuna
      1 purjo hienonnettuna
      1 muna
      rouhittua mustapippuria
      merisuolaa

      http://safkaseireeni.blogspot.com/

      1. Kuumenna uuni 200 asteeseen
      2. Leivinpaperoi matalareunainen uunipelti
      3. Yhdistä aineet ja pyörittele pieniksi lihapulliksi
      4. Asettele pellille ja paista noin 20-25min uunin keskitasolla
      5. Tarjoa kuumana dippikastikkeen kanssa

    • nimetön

      Raaka-aineet Lisää ostoslistalle
      700 g nautajauhelihaa Lisää ostoslistalle
      1 pss parsakeittoa (pirkka) Lisää ostoslistalle
      1 prk kermaviiliä (Hyla) Lisää ostoslistalle
      vajaa 1 dl korppujauhoja Lisää ostoslistalle
      n.1 tl mustapippuria Lisää ostoslistalle
      1 muna (nyt laitoin lisäksi lopun voitelumunan leivonnaisista) Lisää ostoslistalle
      Ohjeet
      ota jauheliha lämpimään siksi aikaa kun teet..

      laita kulhoon parsakeittopussi,kermaviili ja korppujauho..ja anna turvota noin 20-30 min

      lisää jauheliha ja mausteet (oman maun mukaan)

      lisää muna..

      pyörittele kostuteuin käsin pullat leivinpaperille pellin päälle

      paista 200 n.25-30 min keskitasolla

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      110
      1897
    2. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      10
      1518
    3. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      13
      1479
    4. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1467
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      149
      1398
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      101
      1318
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1307
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      648
      1219
    9. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      16
      1127
    10. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      1098
    Aihe