Hevonen

Tietävä1

Kun nuori lähtee opettelemaan hevosen hoitoa ja ratsastusta hän ei tiedä mitä tapahtuu. Hevosen hoito on eläinrääkkäystä. Varsan koulutus edellyttää sen alistamista ja sehän ei onnistu ilman väkivaltaa. Useimmilla kouluttajilla on pieksentävälinneenä raippa. Kuitenkin vaikeammissa tapauksissa käytetään seivästä tai jopa ketjuja kuritukseen. Entä sitten varsinainen hevosen käsittely? Teräksiset kuolaimet suuhun. Pakkasella kieli jää niihin kiinni aiheuttaen pelkoista tuskaa sen lisäksi että niiden avulla hevonen pakotetaan tottelemaan. Miksi ei tottelisi onhan suu herkkä kivulle kun vedetään kaikin voimin ohjaksista. Satulavyön kiristämisen mikä lapsilla ei onnistu, voimien kehittymättömyyden vuoksi, tekee ylensä aikuinen. Vyö puristaa hevosen keuhkoja niin että hengitys vaikeutuu. Ajattele näitä kun seuraavan kerran menet tallille. Yritä lievittää hoitohevosesi tuskaa ja estä muita jotka aiheuttavat "lemmikilleen" tuskaa vain omaksi ilokseen.

7

1290

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ?!?

      Voi helvatti, mikä vitipää!? Kaikenlaisia sitä maailmasta löytyy...

      • NIIN....

        MIKÄ VITIPÄÄ!! HEVOSET TYKKÄÄ SIITÄ ETTÄ NIITÄ RATSASTETAAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


    • Nauroin.

      Et ole ollut missään tekemisissä hevosten kanssa, eikö niin? ..Selvästi.

      Et ole myöskään ikinä NÄHNYT hevosta muutakuin elokuvissa tai telkkarissa.

      Nimittäin ensinnäkin varsan kouluttaminen:
      Varsan koulutus aloitetaan ihan sen syntymästä asti. Sen luottamus ihmisiin täytyy saada, nimittäin muuten koulutuksesta ei tule yhtään mitään. Sitä ei saa yhtään satuttaa tai muuten se ei ikinä luota ihmisiin eikä anna niiden koskea siihen.
      Mitä varhaisemmassa vaiheessa varsa oppii luottamaan ja ennenkaikkea luottamaan käsittelijäänsä, sitä helpompi on edetä varsinaisessa koulutuksessa. Koska luonnossa hevonen on pakeneva saaliseläin ja ihminen saalistaja, ei ole itsestään selvää että hevoset syntyisivät luottavaisina, helposti käsiteltävinä ja valmiina ratsuina. Saaliseläimen luonto sanoo: "Pakene pysyäksesi hengissä!". Pelko on ollut hevosille ainoa tapa pysyä hengissä.
      Pelkotilat ovat juuri niitä, joita tulee hyvin usein vastaan kun lähdetää varsoja käsittelemään. Ainoa oikea tapa toimia hevosen koulutuksessa on ansaita sen luottamus eikä koskaan käyttää väärin sen luontaista ominaisuutta pakenevana eläimenä.. Yksikin virhe voi saada varsan ikuisesti pelkäämään ihmistä.

      "Ihmisen on ansaittava luottamus ja oltava hevoselle lauman jäsen, johtaja. Tätä asemaa ei saavuteta muutoin kuin pelisäännöillä, joiden johdomukainen noudattaminen on välttämätöntä."
      - Nuoren hevosen koulutusopas 2005

      "Hevosen on kunnoitettava johtajaa, ei pelättävä. Mutta täytyy muistaa, että hevonen ei ole leikkikalu tai lemmikkikoira, se ei ole onnellisempi hemmottelusta. Hevosen täytyy saada tietää rajansa, ja saada elää olosuhteisiin nähden mahdollisimman luonnollista elämää, ihminen johtajanaan, tavallaan toisena hevosena."
      - Ratsastus.net

      Varsan totuttaminen ratsastusvälineisiin:

      Ennen satulaan totuttamista opetetaan hevonen ensin kulkemaan omistajansa vierellä siten, että se ymmärtää liikkellelähtökäskyn ja pysähtymisen. Nämä harjoitukset aloitetaan jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, viimeistään kun maitovarsa-aika on ohi. On tärkeää että ihan pikkuvarsaa ohjataan kaularemmillä ennen kuin laitetaan riimua päähän. Naru tai remmi viedään kaulan alta ja se toimii "jarruna" ryntäitä vasten. Näin varsa oppii että vaikka sillä on päällään narua ja vehkeitä, sen ei kuulu sattua.

      "On muistettava aina, että hevoset kehittyvät hyvin eri tavoin. Tämän vuoksi juoksutusta ja varsinaista ratsastusta ei vielä varsamaisilla keskenkasvuisilla hevosilla suositella. On täysin yksilöstä kiinni, koska ne ovat valmiita harjoitteluun. Käsittely ei rasita, mutta kun hevonen on oppinut perustehtävät, on sen mielelle annettava tilaa sulattaa opittua. Niin kuin lapsetkin, tarvitsevat hevosetkin mahdollisuuden leikkiä toistensa kanssa. Muuten saattaa koko kehitys katkoilla pahasti. Jos hevonen näyttää kaksi- ja puolivuotiaana kehittyneeltä, voidaan sitä aloittaa totuttelemaan satulaan. Kuitenkin varsinaista sisäänratsastusta suositellaan vasta kolmivuotiaille hevosille. Se kannattaa tehdä kaikessa rauhassa tallissa."
      - Hevoset ja Ratsastus

      Kuolaimet eivät saa myöskään olla hevoselle huonot. Tällöin ohjaaminen ei onnistu.
      Kuolaimien ja suitsien tarkoitus on täydellinen VASTA sitten, kun hevonen ei ole moksiskaan kuolaimista.

      "Kuolain on hevosen suuhun laitettava ohjauslaite, joka kiinnitetään suitsien poskihihnoihin. Kuolaimet valmistetaan ruostumattomasta teräksestä, mutta muovilla ja nahalla päällystettyjä (tai kokonaan muovista valmistettuja, joskus 'maustettuja' esim. omenalta maistuvia) kuolaimia on myös käytössä sillä se parantaa ohjausta.
      Yleisin kuolaintyyppi on nivelkuolain. Kuolaimen vaikutus on sitä voimakkaampi, mitä ohuempi kuolain on. Kouluratsastuksessa käytetään usein kankisuitsitusta, jossa yhdistyvät ohut nivelkuolain eli bridong sekä vipuvarrellinen kankikuolain ketjuineen. Tällaisessa kankisuitsituksessa käytetään kaksia ohjia. Western-ratsastuksessa käytettävät kankikuolaimet poikkeavat englantilaisista kangista, eikä niiden kanssa käytetä nivelkuolainta. Varsoja ja oreja varten on myös kehitetty omia kuolaimia. Oikeanlainen kuolain on ensiarvoisen tärkeä hevosen ohjaamisessa sillä väärin valittu kuolain saattaa tehdä hevosen ohjaamisen mahdottomaksi."
      - Wikipedia

      "Poskihihnoilla säädetään kuolainten hevosen suuhun kohdistamaan painetta. Liian löysät ja liian kireät poskihihnat vaikuttavat merkittävästi hevosen ohjattavuuteen."
      - Sysn Maria, Tietoa hevosista

      "Hevonen on riippumaton ihmisen tahdosta. Vaikka ihminen on sille oikeanlaisen koulutuksen jälkeen johtaja tyyppinen olento, hevosella on aina oma tahto, toisin kuin esimerkiksi koirilla, jota ihmisen on äärimmäisen vaikea, ellei mahdoton olla ottamatta huomioon ratsastuksen ja hoidon yhteydessä."
      - Sysn Maria, Tietoa hevosista

      Hevosen satulasta:

      "Satularungon alapuoli on perinteisesti pehmustettu villalla tai jouhilla, nykyään käytetään myös erilaisia geeli- ja ilmatoppauksia. Alapuoli on jaettu kahteen satulapatjaan joiden väliin jää kanava. Kanavan tarkoitus on lisätä satulan oikeaa istuvuutta sekä estää satulaa painamasta hevosen selkärankaa ja antaa sille tilaa liikkua."
      - Wikipedia

      "Valjaissa ja satuloissa käytetään mahavyötä, jonka tarkoituksena on pitää satula tai valjaat paikallaan. Erityistä satuloissa käytettävää mahavyötä kutsutaan satulavyöksi. Satulavyö voi olla valmistettu nahasta, kankaasta tai jostakin muusta pehmeästä materiaalista. Kouluratsastussatuloissa käytetään lyhyitä satulavöitä, esteratsastussatuloissa pitkää vyötä (jossa on usein nk. mahapanssari joka suojaa hevosen vatsaa kavioiden kolhuilta). Satulavyön kunto on ennen kaikkea turvallisuustekijä, mutta se on myös hevosen mukavuuteen liittyvä tekijä. Huonokuntoinen satulavyö hankaa hevosta ja vyön katketessa tai hevoseen sattuessa ratsastaja voi pudota."
      - Wikipedia

      Ja sitäpaitsi muuten.. Tiesitkö sellaista asiaa että hevonen hengittää keuhkoilla, ei vatsalla, joten hengen kuuluisi kaiken järjen mukaan kulkea hyvin :)

      Satulasta vielä kerrottuna ammattilaisen suusta:

      "Opeta hevosta pitäämään suitsia päässä ja kuolaimia suussa, jo paljon ennen satuloimista. On tietenkin hyvä, jos hevosta olisi ennen satulan selkään laittamista totutettu esimerkiksi loimivyöhön. Kun satula on selässä ja hevonen rentoutunut, laitetaan käsi varoen selän yli. Tämän jälkeen voidaan hieman vetää jalustinremmistä ja katsoa hevosen reaktiota satula hieman heiluessa selässä. Jos hevonen on rento ja suvaitsevainen, voidaa lähteä taluttamaan taas avustajan kanssa. Satulavyö ei saa olla kireällä, jotta hevonen ei liikkeelle lähtiessään saa paniikkia.
      Älä kulje ahtaista ovista, ettei satula jää kiinni, sillä hevonen ei osaa hahmottaa selässään olevaa varustetta. Jos hevonen säikähtää tässä vaiheessa vyötä tai ovia - se yhdistää pelon satulaan ja siitä syntyy pakoreaktio jolloin hevonen ei välttämättä pahimmassa tapauksessa halua enään mitään koskaan selkäänsä. Hevonen ei saa missään vaiheessa pelätä tai oudoksua ratsastus varusteita. Tämä on tärkeää, sillä koulutus voi mennä kokonaan hukkaan."
      - Ratsastus.net

      Että näin.

      Toivottavasti joskus näet hevosen.. Oikeassa elämässä.

      Ja toivottavasti et ikuisesti pysy noin tyhmänä :)

    • Satskii

      Siis ei helvetti missä tynnyrissä sä oot kasvanu? :D Huomaa ettet ole hevosten kanssa missään muussa tekemisissä kuin telkkarin kautta xD

    • Turpatuhina

      Tuohduin aivan suunnattomasti kun luin tämän tekstin!!! Kirjoittaja ei selvästikään TIEDÄ MITÄÄN siitä miten tämän asian laita oikeasti on!! Hevoset saavat erittäin hyvää kohtelua useimmilla talleilla ja ne pääsevät ulkoilemaan kavereittensa kanssa ja ne saavat ravitsevaa ruokaa ja hellyyttä ja hoivaa. Minun hoitohevoseni esimerkiksi rakastaa rapsutteluani ja hoivaani.

      • Opettelefaktat

        Kyllähän ihmisetkin pitävät vyötä housuissaan ja ihan hyvin pystyvät hengittämään :DDDD


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1739
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1654
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      71
      1495
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      59
      1482
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      56
      1370
    6. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      92
      1370
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      17
      1342
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      18
      1186
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1140
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1124
    Aihe