Miten tehdään sahtia tai kiljua?!

Oisko kellään hyvää reseptiä miten saadaan omaa sahtia tai kiljua tulemaan? Kuinka monta litraa vettä? Paljonko sokeria? Mitä sekaan muuta esim ku maltaita tuomaan makua? Sitruunan kuoria? jtkn muuta? Käykö tavan hiiva? miten kauan sen pitäis sit antaa käydä? pitääkö korkki laittaa kiinni tiukasti vai jättää löysästi auki?....

Ilmianna
Jaa

12 Vastausta


seteliraha ja mennään paikkalliseen kotiviinituotteita myyvään kauppaan.

Muutamalla kympillä saa tarvittavat aineet ja opastuksen siitä mitä ei pidä ja mitä pitää tehdä. Tämän jälkeen sinulla on jonkinmoiset maohdollisuudet onnistua kotiviinin tekemisessä.

Kiljua osaa kuka tahansa tehdä, mutta ei sitä pysty juomaa selvinpäin. Sahdin valmistus vaatii taitoa ja sitä sinulla tuskin on, eli unohda sahti.

Kysymyksiin:

- käytkö tavallinen hiiva - ei käy.

- korkki kiinni vai auki, ei kumpaakaan vesilukko korkkiin ja se hoitaa homman

- annetaan käydä kunnes sokerit ovat kuluneet lähes loppun tai käyminen loppu itsestään

Kaikki näin kysymyksiin löytyy kattavampi vastaus internetin ihmeellisestä maailmasta. Kokeile esim googlea ja hakusanoja kotiviinin valmistus. Saat monta kymmentä toimivaa ohjetta hetkessä.

Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:

Vastauksen saat googlesta laittamalla

hakutekijän tuoremehukilju

Kommentoi lainaten
Ilmianna
Jaa
Lisää kommentti

"Oisko kellään hyvää reseptiä miten saadaan omaa sahtia tai kiljua tulemaan?"

Älä puhu sahdista ja kiljusta samassa lauseessa. Sahti on jaloa juomaa.

Kilju taas kuravettä jolla saa pään sekaisin.

Peruskilju on yksinkertaisesti vettä, sokeria ja hiivaa. Ei mitään muuta.

Annostukset voit laskea suunnilleen kun tiedät että hiiva muuttaa sokerista puolet alkoholiksi ja puolet hiilidioksidiksi.

Siis 10 dl sokeria muuttuu käydessä n. 5 dl alkoholia.

Useimmat hiivalajikkeet kuolevat kun alkoholipitoisuus kasvaa yli 14% juoman tilavuudesta, joten sokeria ei kannata laittaa ylenmäärin.

"Mitä sekaan muuta esim ku maltaita tuomaan makua? Sitruunan kuoria? jtkn muuta?"

Maltaita kiljuun on turha pistää. Tee niistä olutta tai kaljaa mielummin.

Kiljusta on tuon peruskiljun muunnelmia, joissa vesi korvataan esim. appelsiini täysmehulla (sokeria vähennetään mehun sisältämän verran). Netistä löytynee ohjeita.

"Käykö tavan hiiva?"

Käy. Hiivalla ei ole niin merkitystä muussa kuin käymisnopeudessa. Kiljun tapauksessa maku on aika samantekevää, eli voi käyttää huoletta turbohiivoja, koska kiljun maku on aivan hirvittävä käytti sitä tai ei. Kiljuhan ei ole mikään hyvän makuinen vaan sillä saa pään täyteen halvalla. Tottumattomalle se antaa myös paskataudin.

"miten kauan sen pitäis sit antaa käydä?"

Riippuu hiivasta. Turbohiivalla ei montakaan päivää.

"pitääkö korkki laittaa kiinni tiukasti vai jättää löysästi auki?...."

Jos käyttää turbohiivaa, niin luultavasti räjähtää koko pullo aiheuttaen melkoisen sotkun. Hiilidioksidin tuotto olisi nimittäin niin kovaa ettei korkin asento vaikuta mitään.

Hanki mielummin edes alkeelliset välineet, siis ämpäri / saavi, siihen kansi, ja kanteen vesilukko.

Ilmianna
Jaa

Etkö osaa, viitsi tai halua itse etsiä tietoa netistä?

Täältäkö luulet parhaat ohjeet saavasi?

Sanalla kiljuohje löytyi kymmeniä sivuja, alla yksi:

http://www.kilju.info/kiljun-valmistus.html

Sanalla sahtiohje löytyi yli 4000 tulosta, alla yksi:

http://www.freewebs.com/sahtipaat/reseptit.htm

Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:

edes puhua sahdista ja kiljusta samas lausees. kilju on kakaroiden kamalaa kuraa kun taas sahti on vanhojen miesten esi isiltä peritty pintahiiva olut ja valitettavasti alkaa olla kohtapuoliin katoava kansan perinne :( mikää ei oo niin hyvää ku jääkylmä tuopillinen oikeen paksua sahtia saunan jälkeen

Kommentoi lainaten
Ilmianna
Jaa
Lisää kommentti

mehua 1l vettä0,5l sokeria dl paketti kuiva-hiivaa ja anna käydä viikon sekota joka päivä

Ilmianna
Jaa

hetkinen? toimiiko edellinen?

Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:

Ainakii hirveenä hiivaa nesteeseen nähen maistuu hiivalle

Kommentoi lainaten
Ilmianna
Jaa
Lisää kommentti

Ei sahti nyt ihan kuoleva kansan perinne ole, ittekkin opin vaarilta miten tehdä sahtia.

Mutta täytyy sanoa että jos kärsivällisyyttä löytyy niin tee sahtia älä kiljua. Se on suuhteellisen helppoa jos osaa.

Ilmianna
Jaa

Onkos sillä muute mitää välii onko tuore hiivaa vaiko kuiva hiivaa?

Ilmianna
Jaa

Oma kilju kyllä hakkaa suurimman osan alkon juomista. Eri asia on sitten kalliit viskit ja viinit joita maistellaan maun takia, sekä ruoan kanssa.

Yksinkertaisen kiljun tekee limupullossa, korkkiin tehdään reikä ja jätetään aluksi löysästi limupullon päälle.

1l vettä (tai enemmän)

2dl sokeria

1rl turbohiivaa (tai vähemmän)

Käymistä kolme päivää, jääkaappin yöksi jolloin hiiva laskeutuu pohjalle. Hyvä osa kaadetaan toiseen pulloon ja hiiva viemäriin. Ennen juomista kaikki suodatinpaperin läpi.

Makuja antamaan voidaan käyttää puolukkaa, hunajaa, banaania, mandariinia, omenoita jne. Samoja aineita joita käytetään pontikan valmistuksessa.

Kuivahiivalla käyminen kestää pidempään, eikä välttämättä ole niin hyvän makuista. Kokeilemalla sekin selviää.

Ilmianna
Jaa

Ruiki hieman tahmeaa nestettä jota saa yleensä alapäästä jos mies on kiihottunut kerää tämä neste purkkiin ja pakasta anna olla yön yli käy sillä aikaa ostamassa vip päärynä mehujuomaa... :) muista laittaa myös 5 pussia sokeria ja 2 pussia pika hiivaa älä sekoita.... :) laita lämpimään viikoksi.... :)

Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Miten tehdään sahtia tai kiljua?!

Oisko kellään hyvää reseptiä miten saadaan omaa sahtia tai kiljua tulemaan? Kuinka monta litraa vettä? Paljonko sokeria? Mitä sekaan muuta esim ku maltaita tuomaan makua? Sitruunan kuoria? jtkn muuta? Käykö tavan hiiva? miten kauan sen pitäis sit antaa käydä? pitääkö korkki laittaa kiinni tiukasti vai jättää löysästi auki?....

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta